Home De omgeving van Bogotá Fotoblog: het spectaculaire meer van Neusa
Het meer van Neusa: Flora en Fauna

Fotoblog: het spectaculaire meer van Neusa

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Nog steeds verbaast Colombia mij. Een paar weken geleden nog, toen Jimmy en ik Bogotá uit reden op zoek naar rust en natuur. We rijden en rijden, eerst over geasfalteerde wegen, daarna over zandweggetjes. Volgens de navigatie komen we in de buurt. Ik zie nog niets. Het is vandaag prachtig weer. Helemaal helder, met af en toe een spierwitte wolk tegen de blauwe hemel. We rijden inmiddels op 3000 meter hoogte, maar de zon maakt dat het buiten warm is. Op de navigatie zie ik dat we het meer naderen. Al lang wil ik deze onbekende plek bezoeken. Dat meer waar niemand het over heeft en waar bijna geen hotel te vinden is. Op het steile zandpaadje maken we een bocht en opeens zie ik het. Mijn mond valt open van verbazing: dít had ik niet verwacht. Uit het niets duikt een waar paradijs op. Ik wil meteen de auto uit. Dit moet op beeld vastgelegd worden, anders gelooft niemand het. Kijk met ons mee naar dit Colombiaanse natuurwonder: welkom bij het meer van Neusa!

Het meer van Neusa

Het meer van Neusa, of Embalse de Neusa, bevindt zich op ongeveer 70 kilometer ten noorden van Bogotá, vlakbij Zipaquirá en is vanaf de stad in zo’n 1,5 uur te bereiken. Het natuurpark is gelegen op 3000 meter hoogte in het Andesgebergte. Door deze hoge ligging vind je hier een gemiddelde temperatuur van 10 graden Celsius. Echter, op een zonnige dag met weinig wind kan het ook zomaar 20 graden worden.

Net als Embalse de Tominé bij het dorpje Guatavita, is ook Embalse de Neusa een stuwmeer dat wordt gebruikt om het water in en rondom Bogotá te reguleren. De bouw van de dam had als eerste doel het opwekken van elektriciteit voor de omliggende gemeenten. Een paar jaar later werd het meer ook gebruikt voor watertoevoer naar Bogotá, Zipaquirá en andere buurgemeenten.

 

Flora en fauna

In het natuurpark komen veel vogels voor, zoals kolibries, spechten, merels, duifen en uilen. Het totale park heeft een oppervlakte van 3700 hectare, bestaande uit bossen met onder andere pijnbomen en eucalyptus. In het meer zwemmen diverse vissoorten, waaronder forel. Forel is tevens de lokale specialiteit (zoals in veel Colombiaanse dorpen) en kun je zelf ook uit het water vissen.

 

Neusa: een plek om te rusten

Ondanks dat het meer van Neusa nog niet een grote trekpleister is, vinden we bij het meer wel vele Bogotanen die hier hun weekend komen doorbrengen. Er zijn een paar parkeerplaatsen rondom het water en ook is er een restaurant. Zwemmen in het meer is niet toegestaan en waarschijnlijk ook niet wenselijk. Op zo een hoogte is het water namelijk ijskoud. Om over de zandweg door te rijden naar het water moeten we eerst de entree tot het park betalen: 5000 pesos per persoon (€1,50; juli 2016). Je mag ook kamperen en barbecueën, als je dat wilt moet je iets meer betalen. We vervolgen onze weg het park in, op naar het water.

 

Midden in de natuur: vastlopen met de auto

Eenmaal aangekomen bij het water, rijden we over een heel smal paadje naar het gras. We zien al veel Colombianen ook geparkeerd staan, die hele tenten en barbecues hebben uitgestald. We besluiten naar een rustig plekje te rijden. Onderweg zien we een soort van bruggetje gemaakt van planken. Het leek me niet zo een goed idee om daar overheen te rijden met onze lage auto, maar Jimmy dacht daar anders over reed ons zo de modder in. Gelukkig was er een meneer met een grotere wagen en een sleeptouw, die ons uit de modder trok. Aan het einde van de dag moesten we natuurlijk weer over dat ‘bruggetje’ terug, en toen gebeurde exact hetzelfde: weer vast in de modder. Onze auto heeft al veel te verduren gehad in Colombia, maar uit een modderpoel getrokken worden was de eerste keer.

 

Een relaxte middag

Eenmaal op ‘ons’ plekje leggen we een kleed neer en lunchen we met ons zelfgebakken brood. Ik kan uren kijken naar de omgeving, het glinsterende water, de wolken tegen de blauwe lucht en de prachtige kleurrijke bloemen, bomen en bergen. Het is werkelijk spectaculair mooi. Ik ga eropuit met de camera en schiet vele foto’s van dit natuurschoon. Echt, wat is dit genieten!

 

Praktisch: hoe kom je bij het meer van Neusa?

In tegenstelling tot vele andere mooie plekken rondom Bogotá, is Embalse de Neusa iets moeilijker te bereiken. Met de auto vanaf Bogotá is de makkelijkste en snelste manier. Wil je een auto huren of meer informatie over autorijden in Colombia? Klik hier! Met de bus zal het iets langer duren. Omdat het park dichtbij Zipaquirá en Ubaté ligt, kun je het beste de bus vanaf Bogotá naar één van deze dorpjes nemen. Vanaf daar zijn er busjes naar Tausa of Cogua vanwaar je in Neusa kunt komen. Houd er rekening mee dat je een stuk zal moeten lopen, ook in het park zelf. Maar met deze schoonheid is dat natuurlijk geen probleem!

 

Nog even nagenieten…

 


Van alle meren rondom Bogotá zou Neusa zomaar de mooiste kunnen zijn. Wéér hebben we in slechts een dag een nieuw paradijsje ontdekt. Ik voel me gezegend met al dit prachtige natuurschoon om mij heen. Wat wordt het volgende natuurwondertje dat we gaan ontdekken?


 Voor meer inspiratie voor reizen buiten de gebaande paden in Colombia, klik hier!


Lees meer!

42 reacties

Jenn 28 juli 2016 - 04:53

Wauw, wat een mooie foto’s! Ik ben geen kampeerder (heb er geen hekel aan hoor), maar daar zou ik graag mijn tentje neerzetten!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:39

Dankjewel! Ik ben zelf ook geen kampeerder, heb er soms zelfs wel een hekel aan hahaha. Maar op deze plek niet (geen muggen, geen enge beesten 😉 ).

Reply
Wanda 25 juli 2016 - 09:09

Echt, ik blijf me er iedere keer weer over verbazen hoe ongelofelijk mooi Colombia is! Mijn vroegere beeld van het land is inmiddels compleet omgeslagen en wat dat betreft vind ik het echt jammer dat het niet wat dichterbij is want je hebt me wel erg nieuwsgierig gemaakt naar dit land.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:21

Dankjewel, dat is echt leuk om te horen! Als je ooit nog een verre reis wil maken dan weet je me te vinden 😉

Reply
Stéphanie 23 juli 2016 - 14:08

Dat was weer even genieten! Ik zou mijn tentje ook wel aan de rand van dit meer willen zetten, heel erg mooi!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:14

Dankjewel! Dat hoop ik ook een keertje te doen. Zeker buiten het weekend heb je het waarschijnlijk helemaal voor je alleen.. 🙂

Reply
Roos 21 juli 2016 - 14:30

Prachtige foto’s weer! Je voelt je daar toch maar klein als je al die natuur om je heen hebt? Klein op een fijne manier overigens, haha. De auto in de modder rijden zou mij ook kunnen overkomen trouwens. Eigenwijs hè, hahaha. 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:39

Dankjewel! Ja precies, zo is het! En ja: zeer eigenwijs 😛 😛

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 21 juli 2016 - 12:47

Wat een geweldig mooi stukje natuur heb je weer ontdekt en met de prachtige foto ’s laat je ons weer meegenieten. Werkelijk heel mooi!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:39

Dankjewel! Wij vonden het ook bijzonder mooi!

Reply
Michelle 21 juli 2016 - 11:09

Wat een geweldige omgeving! Lijkt mij super om daar aan het meer een weekje te kamperen..

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:38

Oh ja mij ook! haha 🙂

Reply
diana 20 juli 2016 - 19:46

Wat een mooi plekje en foto’s!

Hoe warm is het daar gemiddeld? Ik wil volgend jaar naar Colombia, maar door jou weet ik niet waarheen omdat je elke keer weer met mooie dingen aan komt zetten 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:31

Dankjewel! Haha ohjee ja keuzes maken is altijd moeilijk 😛 Bij dit meer is het niet zo warm omdat het hoog ligt, dus tussen de 10 en 20 graden. In Bogotá en Villa de Leyva is het lekker, maar ook niet warm. In Zona Cafetera is het heerlijk warm, zo’n 25 graden het hele jaar door (in de avond iets koeler). En aan de kust, dus het dichtste bij waar jij woont, daar is het zeer tropisch, tussen de 30 en 40 graden.

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 20 juli 2016 - 16:47

Wat een schitterende plek! En mooie foto’s, ik kan daar zo blij van worden. Heerlijk om even bij weg te dromen. Moest stiekem wel erg lachen om het vastlopen van de auto. Zoiets zou mij dus ook gebeuren haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:30

Dankjewel! Was ook zo mooi! Haha ja dat was ook echt een actie voor ons haha 😛

Reply
Marion 20 juli 2016 - 13:01

Ik zit weer te genieten van alle prachtige foto’s. Ik sluit mijn ogen maar even….

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:26

Dankjewel! 😀

Reply
Rowan 20 juli 2016 - 10:48

Wauw wat een prachtige foto’s! Ik kan mij voorstellen dat Colombia je blijft verbazen, wat een land!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:25

Dankjewel! Ja zooo mooi!

Reply
Billy 20 juli 2016 - 09:14

toch wel een schitterend plekje weer, Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:24

Absoluut! 🙂

Reply
Johanna 20 juli 2016 - 08:49

Mooi daar 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:24

Ja heel mooi! 🙂

Reply
Sandra 20 juli 2016 - 08:41

Kan echt mijn ogen uitkijken bij dit soort fantastische foto’s! Wat een geweldige natuur. Sowieso zijn meren met bergen er om heen al heel mooi om te zien vind ik! Vind het zó leuk om deze plekjes te kunnen ‘ontdekken’ dankzij jouw blog!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:24

Dankjewel! Wat lief van je 🙂 Ik houd zelf ook enorm van meren en bergen, zeker op zo een grote hoogte. Die ongerepte natuur, heerlijk!

Reply
Els 20 juli 2016 - 07:36

Echt schitterend. Het verhaal van de auto kende ik niet. Ja, echt iets voor jimmy haha?
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:23

Haha ja ik vertel niet altijd alles hahaha 😛 Mooie plek voor jullie ook! 😉 xx

Reply
Nesrin 20 juli 2016 - 06:11

Wow de ruimte, de natuur en alles daar ziet er heel mooi uit. Het is te hopen dat er geen hotels komen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:23

Dat hoop ik ook! Het is nu nog zo puut, het zou fijn zijn als dat zo blijft..

Reply
Daphne | Travelshot.nl 20 juli 2016 - 06:01

Wauw, prachtige natuur en mooie foto’s heb je gemaakt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:22

Dankjewel! 🙂

Reply
Natasja 20 juli 2016 - 03:12

Jee Sabine wat prachtig ben je in de hemel belandt?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:22

Haha dankjewel! Ja zo lijkt het soms he 😉

Reply
Morgaine 20 juli 2016 - 03:12

Wauw prachtig mooi weer Sabine, ook al is het niet het eerste wat ik zou kiezen om heen te gaan, net als vele andere delen van de wereld, toch, dank je wel dat jij het ons laat zien, want mooi is het!

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:22

Dankjewel voor je lieve woorden! Ik geniet er zelf ook zo van, echt waanzinnig mooi is dit land! xx

Reply
Jennifer 20 juli 2016 - 02:17

Wauwww zo mooi. Na Berlijn (en met het vooruitzicht dat ik over 101 dagen naar Ghana ga!!!) zijn mijn reiskriebels weer helemaal aangewakkerd, misschien kom ik even bij jullie op bezoek 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:21

Haha ja je bent welkom! Even een ommetje maken naar Ghana via Zuid-Amerika 😛 Grappig dat je de dagen bijhoudt en aftelt haha. Ik had daar zelfs een app voor: elke dag kon ik zien over hoeveel dagen ik Jimmy weer zou zien 😛

Reply
Koen 20 juli 2016 - 00:36

Heel mooi

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:20

Thnx! 🙂

Reply
Judith 20 juli 2016 - 00:04

Wat een schitterende natuur weer. Mooi verhaal.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:20

Dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!