Home Emigreren Over emigreren: de cijfers en meer!
Hoeveel Nederlanders emigreren?

Over emigreren: de cijfers en meer!

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Je zit op de bank en kijkt naar buiten. Je ziet de regendruppels één voor één van het dak naar beneden glijden. Je kijkt dromerig naar de televisie en terwijl het water met bakken uit de lucht valt zie jij witte zandstranden en groene palmbomen voorbijkomen. En je denkt: hoe fijn zou het zijn om daar te wonen? Bij de meeste mensen blijft het bij deze gedachte, maar toch stijgen de emigratiecijfers. Steeds meer Nederlanders willen weg om hun geluk ergens anders te zoeken. Hoeveel mensen vertrekken elk jaar uit Nederland? Zijn Belgen ook zo emigratie-lustig? Ook leuk om te weten: hoe zien deze cijfers eruit in Colombia? Als laatste geef ik je een kijkje in mijn eigen gedachten: zou ik nog een keer willen emigreren? Je leest het hier!


Emigreren, immigreren en migreren: wat is dat eigenlijk?


Wanneer mensen hun geboorteland verlaten om zich in het buitenland te vestigen spreek je van emigratie. Deze mensen immigreren in het land van bestemming. Dan heb je ook nog de remigrant: dat is een emigrant die terugkeert naar het geboorteland. Al deze vormen van verplaatsing over de wereld wordt migratie genoemd. In Nederland mag je tot 8 maanden per jaar buiten Nederland wonen, ben je langer weg dan moet je jezelf uitschrijven uit Nederland en dus emigreren.

 


Hoeveel Nederlanders emigreren? En hoe zit dat met de Belgen?


Het aantal mensen dat Nederland verlaat groeit nog steeds. In 2010 emigreerden 121.351 Nederlanders, in 2017 waren dat er 154.292. Dat komt neer op zo’n 400 inwoners per dag die het land verlaten. De voorspelling is dat dit aantal in 2040 is gestegen naar ruim 185.000 mensen (bron). Een groot aantal van deze emigranten keert na een aantal jaar weer terug naar hun geboorteland. Volgens de International Organization for Emigration woonden er in 2015 in totaal ruim 980.000 Nederlanders buiten hun geboorteland, wat neerkomt op 5,48% van de totale Nederlandse bevolking (bron). Leuk om te vermelden is dat de Belgen wat minder emigratie-lustig zijn: zo’n 35.000 Belgen verlaten jaarlijks hun land om ergens anders te gaan wonen, wat neerkomt op zo’n 100 emigranten per dag (bron). In 2015 woonde 4,48% van de Belgische bevolking buiten hun geboorteland.

 


Hoeveel immigranten wonen er in Nederland?


In 2010 schreven 154.432 mensen zich in Nederland in. In 2017 steeg dit aantal naar 234.957 immigranten (bron). Opvallend is dat jaarlijks zo’n 45.000 van deze immigranten de Nederlandse nationaliteit hebben: een groot deel daarvan zijn mensen die na emigratie weer terugkeren en dus remigreren (bron). In totaal wonen er bijna 2 miljoen immigranten in Nederland, dat is bijna 12% van de totale Nederlandse bevolking (bron). Dit klinkt wellicht als een enorm hoog aantal, maar vergeleken met andere landen is dit maar een laag percentage. De landen met het hoogste percentage immigranten op de totale bevolking zijn de Verenigde Arabische Emiraten (83,7%), Qatar (73,8%) en Amerikaans-Samoa (71,2%). Ook Caribisch Nederland scoort hoog met een percentage van 65,9% (bron). De minste emigranten vergeleken met de totale bevolking vind je in China (0,1%), Indonesië (0,1%) en Vietnam (0,1%).

 


Naar welke landen emigreren Nederlanders het liefst?


De meeste emigranten blijven in Europa. Vooral de landen Frankrijk, Zweden, België, Duitsland en Spanje zijn populair. De landen Amerika, Australië, Thailand, Canada en Nieuw-Zeeland zijn populaire landen buiten Europa.

 


Hoe populair is wonen in Colombia?


Niet zo populair, zo blijkt uit cijfers. In 2015 was slechts 0,3% van de totale bevolking immigrant, wat neerkomt op ruim 133.000 mensen. Vertrekken uit Colombia is wél populair: er wonen 2,6 miljoen Colombianen buiten hun land. In hoeverre deze cijfers juist zijn vraag ik me af. Volgens de International Organization for Emigration woonden er in 2017 slechts 376 Nederlanders in Colombia, een getal dat volgens mij hoger ligt. Ik vermoed dat het aantal emigranten naar Colombia de komende jaren gaat toenemen nu het land steeds populairder wordt om te wonen en voor het internationale bedrijfsleven. Daarnaast steken tegenwoordig duizenden Venezolanen de grens met Colombia over op zoek naar een beter leven.

 


Redenen om te emigreren


Voor mij en voor vele anderen is de reden van emigratie niet om weg te willen uit Nederland, maar voor de liefde. Natuurlijk is emigreren niet iets dat je binnen een paar uurtjes geregeld hebt, en om het te laten slagen moet je het wel écht willen. Integreren in een totaal andere cultuur is immers niet iets dat je ‘even’ doet. Veel Nederlanders emigreren echter niet voor een liefde aan de andere kant van de wereld, maar om andere redenen, zoals:

  • de verharding van de samenleving;
  • de tegenvallende politieke situatie;
  • het Nederlandse klimaat;
  • een beter toekomstperspectief in een ander land;
  • voor werk;
  • behoefte aan meer rust en natuur.

En er zijn nog veel meer redenen om te emigreren.

 


Zou ik nog een keer emigreren?


Absoluut! Hoewel integreren soms moeilijk is, ik mij nooit helemaal zal kunnen aanpassen, er regelmatig irritaties zijn en ik toch altijd Nederlandse blijf, vind ik wonen in het buitenland heel leuk. Je leert zoveel van emigreren. Vooral het observeren, de verbreding van mijn blik op de wereld, over nieuwe culturen leren en het spannende aspect van vrijheid en mogelijkheden spreken mij erg aan. Het leven aan de andere kant van de oceaan is zeker niet perfect, maar dat is het nergens. Nederland is immers ook heel tof.

Zonder Jimmy was ik wellicht nooit geëmigreerd, maar nu ik dit wel heb gedaan zie ik opeens het verschil met mijn leven in Nederland. Heel gestructureerd waar voor mij weinig ruimte was voor een vrijer en spontaner leven. De maatschappij is simpelweg totaal anders, waardoor ik zelf veel meer waarde hechtte aan structuur en planning. Iets dat ik hier veel beter kan loslaten.

Ik heb geen idee waar ik over een paar jaar zal wonen en wat voor werk ik dan doe, en dat vind ik eigenlijk wel fijn. Of ik over 10 jaar nog zo denk weet ik natuurlijk niet, maar op dit moment zou ik zeker niet terug willen naar Nederland. Mocht ik daar ooit anders over denken, dan komt daar op dat moment een oplossing voor. Want dat is een grote les die emigreren mij heeft geleerd: alles komt altijd goed en overal zijn mogelijkheden.

 


Hoe denk jij over emigreren? In welk land zou jij wel willen wonen?


Alles over emigreren lees je hier.


 

Lees meer!

84 reacties

Theo van Ingen 6 mei 2018 - 16:22

Ik ben nu zo’n 30 jaar uit Nederland weg. Eerste vier jaar half om half Thailand en Indonesië, daarna Indonesië. Pas tien jaar uit Nederland uitgeschreven.
Anderhalf jaar geleden overleed mijn secretaris en zijn zoon woont nu bij mij. Hij is inmiddels 20. Als hij op zichzelf gaat wonen vertrek ik weer naar Thailand. Ik ben het namelijk absoluut niet eens met de veroordeling van Ahok wegens godslastering. Volkomen corrupte rechtspraak.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 15:00

Dankjewel voor het delen van je ervaringen Theo!

Reply
luc 2 februari 2018 - 13:10

Ook wij hebben de plannen te verhuizen naar spanje reden politiek die hard word nu met rutten 03 wordt het er alleen maar slechter in nederland de mentaliteit nederlander worden meer nationalisten de zwakkere leiden er weer flink onder dit is ook de reden waarom we ook deze plannen hebben het weer wordt natter extremer.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 februari 2018 - 06:10

Goede plannen Luc! 🙂

Reply
Maaike 8 september 2016 - 08:12

Ik woon al bijna 10 jaar in Barcelona en ben elke dag nog steeds zo blij dat ik destijds die stap genomen heb! Ik vind dat je in het leven je hart moet volgen en je niet moet laten leiden door angsten!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 september 2016 - 11:51

Wat leuk zeg dat jij ook die stap hebt gezet! En al veel langer geleden dan ik, dus je kent dit gevoel als geen ander!

Reply
Farah 21 juli 2016 - 14:49

Ook hier eentje die geëmigreerd is, naar Marokko welteverstaan, iets waar ik nooit spijt van heb gehad. Of ik altijd in Marokko blijf weet ik nog niet maar so far so good

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:55

Wat leuk! Lijkt me ook zo een mooi en bijzonder land! Fijn te horen dat je er ook tevreden mee bent 🙂

Reply
Tet Roberts 17 juli 2016 - 09:45

Mooi artikel, ik was ooit in Santos, Brazilië waar de meeste immigranten uit Japan ter wereld wonen, ik kwam daar achter door een beeld van een Japanse familie op de boulevard die overzee keken en wezen. Het blijkt dat Japan een van die landen is waaruit de minste mensen emigreren!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2016 - 22:01

Dankjewel! Wat leuk om te weten dit! Had ik nooit gedacht ook. Japan lijkt me juist een land met een hoge kwaliteit van leven. Maar misschien denken de Japanners daar zelf anders over 🙂

Reply
Chris Hijmans 27 maart 2018 - 04:26

Ik geloof dat je de 3 regels van TET niet goed hebt gelezen. Hij/zij schrijft niet dat er veel emigranten uit Japan zijn, of dat er veel emigratie uit Japan is.

Reply
Morgaine 17 juli 2016 - 04:49

Ja hoor ik zou best willen emigreren, waarheen? Dat weet ik nog niet, dat zou ik dan eerst 8 maanden per jaar wat mag uit willen proberen per plek en plaats die ik in mijn hoofd heb, whahahahaha

Wat ik je wel kan vertellen is dat de voertaal op zijn minst Engels moet zijn, anders zie je mij daar niet 😉 Simpel niet? Natuurlijk ga ik er ook vanuit, vandaar mijn uitproberen, dat mijn levenskansen qua werk of verzorging beter worden…

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2016 - 21:59

Haha ja dat is een goede manier om te testen of het wat is 🙂 En ja het moet wel beter worden en Engels is het makkelijkste. Dat dacht ik ook toen ik een land zocht voor vrijwilligerswerk. Ik wilde naar een Engelstalig land… 🙂 xx

Reply
Sofie 13 juli 2016 - 08:01

Wat fijn dat je het zo goed stelt! Bij mij is het helaas anders afgelopen, bij deze ben ik dus een remigrant 🙂 Wat gek dat veel Nederlanders naar België komen wonen, al zie ik me ook nog wel in Nederland wonen 🙂 Ik snap niet wat ze leuk vinden aan België 😀
Ik zie het mezelf nog wel te doen maar dan wil ik wel een job hebben zodat ik een inkomen heb. Het teren op spaargeld voelde niet goed, al waren er nog wel redenen waarom ik teruggekeerd ben. En ik wil nooit meer op een eiland wonen 😀 Zuid-Frankrijk of Italië zie ik nog wel zitten of Sicilië (dat is ook een eiland maar je kan wel makkelijk de oversteek maken met de auto denk ik)

Reply
Dicky 14 juli 2016 - 04:05

Ik vind het fantastisch dat jij het daar zo goed rooit ik weet niet of ik het zo zou kunnen
Heb heel veel bewondering voor mensen die dat durven ondernemen

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2016 - 21:43

Dankjewel Dicky! Het is ook niet altijd makkelijk, maar een mooie uitdaging 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2016 - 21:34

Ja heel fijn Sofie! Jij hebt juist de stoere stap gezet terug te gaan, maar wel een heleboel geleerd! België lijkt mij ook best fijn om te wonen trouwens… haha. Ik herken dat wel wat je zegt: ik wil ook niet op mijn spaargeld teren. Dat heb ik ook nog steeds niet nodig gehad dus heel fijn. Ik hoop dat je jouw bestemming gaat vinden!

Reply
Ben Rouwhorst 29 mei 2017 - 14:04

Ben in 1989 getrouwd met mijn colombiaanse liefde. Na de laatste drie jaar van mijn diensttijd bij de Koninklijke Marine te hebben doorgebracht op Curacao zijn wij in 2005 definitief neergestreken in Colombia (Santagueda ( 25 km onder Manizales). Geen moment spijt…..
Nederland mis ik soms vanwege de producten (sambal, drop, stoopwafels) maar die laat ik gewoon oversturen of meenemen als er bezoek komt. Mijn zussie komt in ieder geval elk jaar even een week of twee over om van het klimaat te genieten. Colombianen zijn ondanks de soms ellendige situatie waarin ze verkeren gelukkige mensen (top twee) Ik ben hier heel gelukkig (anders was ik wel weggeweest) heb eenncolombiaans rijbewijs en een colombiaanse ID card. Ik kan zelfs in 2019 een colombiaans paspoort aanvragen maar dat levert mij geen enkel voordeel op. Colombia is een geweldig land en het wordt met de jaren alleen mnaar beter. Laat Nedrland links liggen met al zijn politieke gedoe en moslim problemen. KOM NAAR COLOMBIA EN GENIET!!!!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 mei 2017 - 10:20

Leuk om te horen Ben! 😀

Reply
Michelle 12 juli 2016 - 07:53

Ik vind dit soort artikeltjes altijd super interessant om te lezen en fantaseer er zelf soms ook wel over. Maar daar blijft het bij denk ik. Ik ben veel te vasthoudend aan familie, vrienden en mijn eigen plekje. Ik zou wel graag naar een land gaan waar de temperatuur wat hoger en stabieler is, met meer natuur en wat minder dichtbevolkt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:46

Dankjewel! Ja dat is ook best wel een punt hoor, je familie en vrienden. Die zijn ook megabelangrijk!

Reply
Koen 12 juli 2016 - 05:56

Ik vind de term ‘semigrant’ die Emie gebruikt ook op mij van toepassing. De tijd verdelen tussen Mozambique en Nederland. En me op allebei de plaatsen thuis voelen. Lang geleden droomde ik van te emigreren naar Spanje of Latijns Amerika. En het werd Afrika. ‘Werk’ en de ‘Liefde’ zijn de twee belangrijkste drijfveren om te verhuizen. Het weer, de verharding, de politiek in NL/BEL … tja dat zal wel maar dan ontmoet je in een ander nieuw land corruptie, ergerlijke bureaucratie en te groot verschil arm-rijk. Het zijn toch de mensen om je heen die een plek als ’thuis’ laten voelen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:43

Ja klopt, jij pendelt ook heen en weer tussen twee landen 🙂 En klopt ook wat je zegt: je thuis voel ergens gebeurt door andere dingen denk ik. Geen enkel land is perfect, en juist in de landen waar wij wonen is er best veel mis zelfs. Maar dan toch je thuis voelen, is best wel mooi!

Reply
Charlize 12 juli 2016 - 05:54

Interessant en leuk geschreven. Ikzelf ben op mijn 23ste vanuit Zwitserland naar NL verhuisd voor de liefde waar ik met veel plezier 25 jaar heb gewoond. Nu gaan wij de zon achterna en wonen in de winter in Spanje, het voorjaar in Zuid-Frankrijk en de rest van het jaar in Hongarije. In NL komen wij alleen nog af en toe voor familiebezoek en maar heel kort. Heerlijk die afwisseling, zou niet meer anders willen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:42

Dankjewel! Wat leuk dat je ook bent geëmigreerd, maar juist naar NL 😀 Jullie hebben het nu wel heel mooi bekeken: al het moois van 3 landen. Lijkt me geweldig!!

Reply
Shamira | Kompas24 11 juli 2016 - 05:15

Ik zou wel graag willen emigreren. Een specifiek land heb ik niet in mijn hoofd, maar vooral het Nederlandse klimaat vind ik maar niets. Ik ben gek op de zon, warm weer en het buitenleven, maar tropisch hoeft van mij ook weer niet. Australië lijkt mij wel wat, maar dat is maar een aanname gezien ik er nog niet ben geweest. Wat ik verder ook mis is een beetje de vrije geest in de mens hier. Het uitgestippelde leven met school, werken, trouwen en kinderen is populair en dat ‘hoort’. Wil je iets anders in het leven, dan voldoe je niet aan de verwachtingen van je medemens. Stom is dat. Of het ergens anders beter is weet ik niet, maar een wat vrijere samenleving zou fijn zijn.

Mijn vriend wilt alleen niet emigreren dus het zal er wel niet van komen :p Echter lijkt het ons wel leuk om af en toe projecten voor werk in het buitenland te vinden om tijdelijk ergens in het buitenland te wonen. Ook leuk! De Spaanstalige landen staan dan wel op mijn lijstje, gewoon omdat de taal zo tof is 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:33

Ik herken me daar heel goed in! Dat uitgestippelde leven inderdaad: weinig ruimte voor iets dat anders is. Ik denk dat het leven nergens perfect is, maar als je afgaat op wat je belangrijk vindt in het leven dan kun je denk ik zeker wel plekken vinden die gewoon veel beter aansluiten bij wat je zelf wilt en waarvoor je staat. En nee als je vriend niet wilt dan gaat het feest niet door haha 😛 Maar je weet nooit hè: als jullie een keer een paar maanden voor werk weg zijn dan vind hij dat misschien wel zó leuk…

Reply
sunny mama 11 juli 2016 - 02:42

Heel interessant om deze cijfers te lezen! Zelf droom ik soms ook weleens van emigreren. Reden voor mij om dat te doen zouden zijn: de verharding van de samenleving, de politieke situatie en en het klimaat in Nederland. Mijn interesse gaat, wat dat eerste en dat laatste betreft, uit naar het Middellandse Zeegebied.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:29

Dankjewel! Het Middellansde Zeegebied lijkt mij ook wel fijn om te wonen!

Reply
Esther 11 juli 2016 - 01:09

Leuk stukje weer! Als het 350 of zo nederlanders zijn in Colombia kennen we er al een hoop van! Daar geloof ik niks van, al zijn de tijdelijke expats misschien niet meegerekend. Bovendien ben je niet verplicht om je te registreren in Colombia dus dan weten ze het niet. Ik begreep van de ambassade dat ze schatten dat er zo’n 1000 NLers in Bogotá wonen en nog iets van 800 in de rest van het land, maar dat zal inclusief tijdelijke werkers zijn denk ik?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:27

Dankjewel! Nee ik geloof dat dus ook niet, kan niet kloppen.Of inderdaad ze hebben de expats die hier tijdelijk zijn uitgezonden niet meegerekend…

Reply
Joke 11 juli 2016 - 00:58

Ik ben overduidelijk een honkvaste Vlaming. Toen mijn vriend (nu man) me in het begin van onze relatie vroeg of ik samen met hem zou willen emigreren naar Ecuador, heb ik hem laten weten dat, als hij dat écht wilde, we dan beter een punt konden zetten achter onze relatie, want dat ik dat NOOIT zou doen. Inmiddels zijn we 19 jaar getrouwd 🙂 Ik wil wel nog overwegen om naar het centrum van een stad te verhuizen als de kinderen uit huis zijn. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:26

Haha dat heb je mooi aangepakt! 🙂 Als je zoiets niet wilt moet je het ook echt niet doen, want dan wordt het bij voorbaat al niets 🙂 Naar het centrum van een stad verhuizen lijkt me trouwens ook al best een verandering!

Reply
Nesrin 10 juli 2016 - 14:57

Interessant artikel. Ik vind het ook echt amazing dat jij gewoon weer zou emigreren. Ik heb slechts een gedachte en dat is daar waar mijn gezin is daar ben ik.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 juli 2016 - 22:20

Dankjewel! Mooie gedachte is dat: zijn waar je gezin is. Dan is het altijd goed 🙂

Reply
Shirley 10 juli 2016 - 12:43

Wat een mooie post. Mijn vriend woont in België en ik in Nederland. Wij zijn er nog niet uit waar we moeten gaan wonen. De ene keer lijkt het me wel leuk om naar België te verhuizen, even later kan ik me niet inbeelden dat ik ‘alles’ in Nederland opgeef. Dat is natuurlijk relatief, de afstand is klein. Maar mijn huis en baan zal ik moet verkopen/opzeggen en spontaan een avond bij vriendinnen langsgaan zit er ook niet in met die afstand. Voorlopig laat ik het allemaal nog even bezinken. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat ik mensen die de stap wel nemen nóg meer bewonder, want zelfs op zo’n kleine afstand is het niet makkelijk, merk ik nu het dichterbij mij komt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 juli 2016 - 22:17

Dankjewel! Pff ja de keuze is ook moeilijk hoor! En ik heb al veel mensen gehoord die zeggen dat wonen in België of Nederland, of Duitsland en Nederland echt ook al een wereld van verschil is. Ondanks dat het dichtbij is, is het toch veel verder weg dan wat je gewend bent. Is een moeilijk keuze. Jullie komen er vast uit met z’n tweetjes! Ik zeg altijd: doe wat je gevoel je ingeeft. Als je een onderbuikgevoel hebt bij het idee om te verhuizen beter niet doen, als je er juist heel enthousiast van wordt wel. Ik moet zeggen dat ondanks de afstand ik heel goed contact heb met mijn familie en vrienden. Tegenwoordig met Internet kan zo veel! Soms is het wel jammer dat ik niet even langs kan gaan, maar daar stel je je op in. Succes met de keuze maken!

Reply
Maaike 9 juli 2016 - 22:21

Net als jij ben ik niet geemigreerd omdat ik Nederland niet ok vond, maar omdat ik ergens anders nét iets (iemand 🙂 ) leukers had gevonden. Ik zou het ook zo weer doen, ook al is het een behoorlijke uitdaging. Eenmaal weg gaan je ogen pas open in wat voor bubbel veel mensen leven in Nederland, er is nog veel meer!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 juli 2016 - 22:13

Heel mooi gezegd! Er is nog zoveel meer inderdaad 🙂

Reply
Billy 9 juli 2016 - 15:34

ik hoop dat je nooit spijt krijgt van je emigratie, Sabine! En dat het sprookje met jou en je man mag blijven duren, gun ik je zo!!!
Ik zou niet direct een land weten waarnaar ik wil emigreren, het is hier in ons landje ook niet zo slecht… 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 juli 2016 - 22:13

Dat hoop ik ook 🙂 Dankjewel!

Reply
schrijfsels 9 juli 2016 - 05:55

Ook ik ben geëmigreerd, weliswaar maar een kattensprong de grens over naar het oosten, maar toch 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:29

Haha ja maar dat is ook anders dan in NL! Zo kun je genieten van 2 landen 😉

Reply
Roos 9 juli 2016 - 04:47

Oh dat zijn best wat cijfers, haha. Zelf zou ik het niet kunnen/willen. Ik ben een ramp met veranderingen (sluimerende autist? haha) en hoewel ik graag veel van de wereld zou willen zien, doe ik dat liever vanuit een vakantieperspectief. Nou ja, misschien zou ik een maandje ergens anders kunnen wonen, maar echt emigreren? Nee, dat gaat ‘m voor mij niet worden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:29

Dan moet je dat ook zeker niet doen 😀 Nederland is ook fijn! Een maandje is wel leuk voor de ervaring 😉

Reply
Bruce (for president?) ! | bentenge 9 juli 2016 - 01:37

[…] Sabine schreef er een mooie en interessante post over. Vooral ook over het verschil dat zou bestaan tussen bvb Belgen en Nederlanders. Op haar vraag […]

Reply
Jessica 8 juli 2016 - 20:21

Interessant Sab! Ik wist wel dat Nederlanders een reislustig volkje zijn, maar blijkbaar besluiten er toch ook nog heel wat om over de grenzen te gaan wonen :p Ik roep al vanaf dat ik zo’n 4 jaar was dat ik niet in Nederland wil wonen, dus volgens mij kijkt niemand er raar van op als ik oud word ergens achter de geraniums/cactussen/mangobomen/jungleplanten (misschien wel in Colombia haha) :p

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:28

Dankjewel! Ja Nederlanders zijn héél reislustig! Maar een groot deel komt dus ook weer terug. Denk vooral de mensen die iets zelf willen opzetten dichtbij Nederland, Frankrijk ofzo. Ik zou het ook echt niet vreemd vinden als jij uiteindelijk ook ergens anders dan in NL gaat wonen. Dat past ook echt bij jou haha

Reply
Emie 8 juli 2016 - 15:23

Wij noemen ons zelf semigranten en wonen ongeveer telkens een half jaar in NL en een half jaar in Italië. Niet omdat we NL zat zijn maar wel omdat we enorm van Italie houden. Het is een uiterst luxe positie maar wel een fantastische. We maakten deze stap pas wat later in ons leven, als vroege (heel vroege) gepensioneerden. Het voelt als een enorme verrijking en ik deel veel van jouw ervaringen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:27

Haha mooie naam! Jullie genieten van beide landen: dat hebben jullie mooi bedacht! 🙂

Reply
Sas 8 juli 2016 - 14:23

Wat een leuk en informatief artikel om te lezen. Goed dat je hier een stukje over schrijft. Ik zou er zelf niet aan moeten denken te emigreren, maar als ik een land zou moeten kiezen zou ik graag naar Engeland willen (Londen)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:26

Dankjewel! Engeland heb ik ook wel eens geroepen 🙂 Ik houd enorm van dat land.

Reply
Els 8 juli 2016 - 13:18

Indrukwekkend en ontroerd!
Mooie foto’s!!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:25

Dankjewel 🙂 xx

Reply
Ingrid 8 juli 2016 - 12:35

Leuk om al de verhalen van de “Flying Dutch women” te lezen! Herken mezelf erin….34 jaar geleden, na twee contracten (’75-’81) bij BZ in Manilla, ben ik naar Peru geemigreerd, mijn peruaanse lief na… Voelde me meteen thuis maar dat is natuurlijk omdat ik in Spanje was opgegroeid en weer lekker Spaans kon praten op straat. (Was in Manilla dus niet het geval). Moest weer helemaal opnieuw beginnen kwa werk en koos voor vertalen, iets wat wij NLers altijd wel kunnen met die talenknobbel die we meestal hebben. In het begin slechts Engels-Spaans, naderhand ook vertalingen van NLs naar Spaans, wat inmiddels wel mijn beste taal is geworden. Vertaal nu ook online voor andere vertaalbureaus dus werk is er altijd wel en het leuke is dat je het overal op reis mee kan nemen. Nu met een Peruaanse man, drie kinderen en net een kleindochter erbij is Peru toch wel helemaal “thuis” geworden. En zodra ik een kans zie pak ik m’n koffertje en gaan weer op stap door het land reizen. Het land is prachtig en oneindig: van Lima tot de grens met Ecuador is het net zo ver als van Amsterdam naar Barcelona, 1400km! Verder zijn er ook voor alle keuzen klimaten; kust (stranden in het noorden), bergen (Andes) en oerwoud (Amazone). Dus je hoeft je nooit te vervelen, zelfs niet op je oude dag!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:25

Dankjewel! 😀 Wat fijn dat Peru zo je thuis is geworden! Ondanks dat ik best goed Spaans spreek, heb ik dus juist echt geen talenknobbel haha. Ik heb het ook echt in de praktijk geleerd, nooit een cursus gedaan. Reizen in Peru lijkt me geweldig. Ik wil er ook nog eens heen. Ik vind hetzelfde in Colombia: die grote diversiteit en prachtige natuurschoon en zoveel klimaten. Ik vind dat zo heerlijk! Vliegen of met de auto: na een uur ben je in een andere wereld. Ik hoop echt Peru nog eens te bezoeken! Dankjewel voor je leuke reactie!

Reply
Carla van Vliet 8 juli 2016 - 10:33

Van de ene naar de andere kant van Nederland verhuizen vind ik al een soort van dapper van mezelf… 😉 Knap van jou en die laatste foto…zo sterk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:18

Dankjewel 🙂 Ja dat is het ook! In Nederland zijn mega veel verschillen!

Reply
Emma 8 juli 2016 - 10:32

Leuk artikel, en het is ook heel erg herkenbaar wat je schrijft! Ik ben drie jaar geleden naar Berlijn verhuisd, samen met mijn lief. Ik ben al heel erg lang gek van Berlijn maar vond ook het politieke klimaat en de economische situatie in Nederland niet beter worden. Omdat ik altijd al in het buitenland wilde wonen, zijn we naar Berlijn verhuisd en ik heb er geen seconde spijt van gehad! Precies zoals jij beschrijft opent wonen in het buitenland je ogen enorm! Je kijkt heel anders naar je leventje in Nederland, als je het vergelijkt met je nieuwe leven. Hoewel Duitsland bekend staat als een écht regeltjesland, is het leven hier een stuk minder gecontroleerd en relaxter dan in Nederland. Dat had ik echt nooit van Duitsland gedacht, maar dat maakt het wel superfijn om er te wonen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:18

Dankjewel! Leuk dat je het herkent! Ik hoor wel vaker mensen over Berlijn die zeggen dat het echt dé stad is om te wonen 🙂 Ik had inderdaad ook niet direct verwacht dat Duitsland zo veel relaxter is, al moet ik zeggen dat het wel echt anders voelt als ik er eens kom. Mensen lijken rustiger ofzo. En sowieso vriendelijker 🙂

Reply
Melle 8 juli 2016 - 08:10

Heel inspirerend en super interessant! Het Nederlandse klimaat, dat vind ik wel een goede reden haha, moet je wel naar een tropische bestemming verhuizen. Heb nooit echt nagedacht aan emigreren. Ook niet om voor langere tijd op reis te gaan maar sinds ik in Kopenhagen ben geweest is het liefde. Ik zie het hélemaal gebeuren!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:11

Dankjewel! 😀 Ja dat klimaat mis ik ook echt niet (behalve soms de seizoenen: 1 dag sneeuw is wel leuk haha 😛 ). Grappig is dat ik in een tropisch land woon maar in Bogotá is het echt alleen maar 18 graden en in de nacht 5 ofzo. En het regent veel. Toch vind ik het weer hier veel fijner. Haha ja jij gaat een keer naar Kopenhagen! 😀 Als je dat eenmaal in je hoofd hebt… 😉

Reply
Myriam 8 juli 2016 - 08:07

Ik blijf waar ik ben. Ik ben dan ook een honkvaste Belg. Ik reis heel graag en zoveel mogelijk, maar thuiskomen in mijn eigen dorp vind ik ook heel fijn. Ik denk niet dat ik ergens anders zou willen/kunnen wonen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:10

Dat is ook heel fijn! Zeker lekker in België blijven 😀

Reply
Peter 8 juli 2016 - 07:43

Het ziet er naar uit dat wij gewoon in Nederland blijven wonen. Een reisje naar Colombia of een ander land waar je in de toekomst misschien woont is helemaal leuk en goed, maar wij keren gewoon terug naar Nederland.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:08

Zeker lekker in NL blijven! 😀

Reply
Anita - Reisvlinder.nl 8 juli 2016 - 06:14

Super interessant om te lezen. Ik sluit niet uit dat ik ooit zal emigreren, maar dan zou ik wel kiezen voor een land in Europa. Dan ben ik in ieder geval in een mum van tijd weer bij vrienden en familie als ik momenten van heimwee heb 🙂 Belangrijkste reden om Nederland te verlaten zal voor mij die structuur en planning hier zijn..die maatschappij waarin iedereen maar doorraast. Inderdaad weinig ruimte voor een vrijer en spontaner leven.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:08

Dankjewel! Goed idee lijkt me dat: heel anders maar toch dichtbij. In Nederland worden zulke hogen ‘eisen’ gesteld aan succes. Alles moet maar meer en hoger…

Reply
Natasja 8 juli 2016 - 05:56

Soms denk ik er wel over om te emigreren, maar aan de andere kant zou ik mijn ouders heel erg missen. En vind ik hetvoor mijn zoons ook prettig om te blijvenwaar we nu zijn. Maar mocht er ooit helemaal geen werk meer zijn, dan kijk ik zeker over de grenzen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:07

Voor werk emigreren is inderdaad een goede reden ja. Familie missen doe ik ook, maar niet extreem hoor. Tegenwoordig is er zoveel contact mogelijk 🙂

Reply
Jenn 8 juli 2016 - 05:22

Interessant om te lezen! Wij hebben het er ook wel eens over om Nederland te verlaten, maar dat is absoluut niks concreets, meer een vage fantasie, ik zou het zelfs niet eens een droom noemen. Maar als we ooit gaan, dan sowieso naar een land met beter weer.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:06

Dankjewel! Fantaseren is ook al leuk 🙂 Dat weer is echt een puntje ja. Ondanks dat het in Bogotá veel regent ben ik echt heel blij met het weer hier!

Reply
Jennifer 8 juli 2016 - 02:52

Interessant om eens over te schrijven 🙂 Ik zou dolgraag naar Ghana emigreren natuurlijk, maar dan moet ik daar wel wat te doen hebben. Als ik daar geen werk kan vinden of niks kan opzetten terwijl mijn vriend gewoon aan de slag kan (en ik dus dagenlang alleen thuis zit), dan wordt het al een andere zaak. Ik denk dat ik mezelf evengoed wel bezig kan houden dan, maar niet voor eeuwig. Verder zou ik ook best naar een ander land buiten Nederland willen emigreren. Niet voor altijd, maar stel er komt een mooie baan voor me in (ik noem maar wat) Parijs, Berlijn, Madrid etc etc dan zou ik daar denk ik wel op in gaan (als het echt mooi is) en na die baan terug naar Nederland gaan. Ik vind het leven in Nederland namelijk helemaal zo slecht nog niet. Vroeger heb ik een periode gehad dat ik supergraag een camping wilde beginnen in Zuid-Frankrijk of zo, toen een periode waarin ik he-le-maal niks van emigreren wilde weten (toen vond ik mensen die dat deden ondankbaar, nu weet ik wel beter haha) en nu dus misschien binnen een jaar of 4 á 5 naar Ghana… We gaan het zien!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:05

Haha ja jij gaat naar Ghana natuurlijk! 😀 Die baan is wel een puntje ja. Ik zat de eerste 5 maanden ook alleen thuis. Dat was het moment dat ik bedacht een blog te beginnen haha. Ik had niks geregeld van werk maar vertrouwde erop dat ik wel iets zou kunnen vinden en dat gebeurde ook. Het van tevoren regelen is misschien lastig, daarvoor moet je echt in het land zelf zijn. Je kunt altijd eerst nog half emigreren door 8 maanden buiten en 4 maanden binnen NL te wonen 🙂 Kijken of je in die tijd een baan kunt vinden.

Reply
Rob Alberts 8 juli 2016 - 02:04

Ik blijf gewoon hier wonen.
Wel kijk ik elke keer uit naar een nieuw contact met een andere wereldburger.

Vrolijke groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:02

Gelijk heb je! Dat is ook hartstikke leuk 🙂

Reply
Floortje 8 juli 2016 - 01:58

Ik ben geëmigreerd naar Spanje voor werk, vond daar een lief (en ben vorige maand met hem getrouwd) en over een kleine 2 maanden emigreren we samen naar de USA. We werken allebei in wetenschappelijk onderzoek dus we zullen nog wel meer verhuizen. Hij wil in ieder geval niet meer terug naar Spanje (om te werken), maar ziet Nederland wel zitten (later, ooit).. we zien het wel!

Denk jij (of eigenlijk, jullie!) erover “ooit” terug naar Nederland te gaan?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:02

Wat leuk! Wij gaan ook trouwen volgend jaar 😀 Teruggaan naar NL is lastig. Jimmy is arts en als arts buiten Europa kun je niet werken in Europa,dan moet je eerst alle diploma’s min of meer opnieuw halen. Toevallig zitten wij ook allebei in het wetenschappelijk onderzoek. Hopelijk promoveren we allebei volgend jaar. Ik weet dus niet of we ooit terug gaan en nu denk ik daar ook niet aan. Ergens anders heen wel, maar niet NL..

Reply
Samaja 8 juli 2016 - 01:32

Ik vind Nieuw-Zeeland prachtig en toen we er waren, mijmerden we soms over hoe het zou zijn om daar te wonen. Maar het is wel erg ver van familie en vrienden, ik denk dat ik iedereen teveel zou missen. Andere landen waar ik wel zou willen wonen dichter bij huis zijn Spanje, Oostenrijk, Zwitserland. Maar dan niet in het zuiden van Spanje, dat is véél te warm ;-). Och, we zijn best gelukkig in België, ik schat de kans dat wij ooit zouden emigreren heel laag in.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 15:00

Wat leuk! NZ lijkt ook mij geweldig! Is alleen inderdaad wel héél ver weg. Colombia is ook ver, maar er gaat tenminste een directe vlucht naar NL haha. Oostenrijk stat ook op mijn lijstje 🙂

Reply
bentenge 8 juli 2016 - 00:21

Eigenlijk denk ik niet over emigreren. Maar moest de liefde van mijn leven geen honkvaste BElgische geweest zijn, dan zat ik zeker in het “buitenland”. Het land waar ik zou willen wonen : de VS. Eens in die staat, dan weer in een andere.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 14:58

Ik heb inmiddels je stukje op jouw blog ook gelezen! Heel leuk 😀 De staten verkennen lijkt me heel interessant, denk dat er zeer grote verschillen zijn 🙂

Reply
Diana 7 juli 2016 - 23:47

Interessant artikel.

Hoe ik denk over emigreren? De beste keuze die ik ooit gemaakt heb 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juli 2016 - 14:43

Dankjewel! Haha ja van jou had ik geen ander antwoord verwacht 😛

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!