Home Griekenland Griekenland, Skopelos: in de voetsporen van Meryl Streep
Reisfotochallenge: Griekenland Mamma Mia

Griekenland, Skopelos: in de voetsporen van Meryl Streep

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

I had a dream… een solo-backpackreis maken. Daarom boekte ik in 2013 een ticket voor drie weken backpacken in Griekenland. Alleen. Na mijn backpack, vliegticket, Lonely Planet en een reservering voor de eerste nacht te hebben ingepakt startte ik in Thessaloniki en reisde via het spectaculaire Meteora en het prachtige Mount Olympus naar het schiereiland Pilion. Vanaf het eerste moment op Griekse bodem was ik al gek op het land, maar dit… waanzinnig mooi. Ik kan het iedereen aanraden. Tijdens mijn tocht over Pilion kwam ik er achter dat op diverse plekken in deze regio de film Mamma Mia is opgenomen. En laat deze nu net tot mijn favorieten behoren. Lees verder en stap in de voetsporen van Meryl Streep.


Damouhari Griekenland: in de voetsporen van Meryl Streep


Ik bedacht me dat het leuk zou zijn om dit deel van Griekenland te ontdekken door de ogen van de geweldige actrice Meryl Streep en besloot een aantal filmlocaties te bezoeken. Aangezien ik de film destijds al vaak had gezien, wist ik precies waar welke scene zich afspeelde en hoe dat er in de film uitzag. De eerste locatie was gelegen in het dorpje Damouhari. Om daar te komen liep ik in de hitte vanaf Tsagkarada op de berg kilometers door de prachtige natuur naar zee. Onderweg kwam ik welgeteld drie personen tegen. De groene bergen aan de ene kant, de blauwe zee aan de andere kant. Prachtig! Toen ik aankwam in het dorpje zag ik bij een klein cafeetje een bord met foto’s van de filmopnames, waar gewoon lokale bewoners in figureerden. Die trouwens supertrots waren en me binnen de kortste keren vertelden wat waar was opgenomen. Net als Meryl Streep liep ik via het kleine stenen paadje naar het strand en ja hoor: daar kwam de eerste foto.

 

Al snel kwam ik er achter dat er voor de film een steiger is gebouwd, daar achter tegen de berg. Voor diegenen die de film kennen: de scene waar Meryl Streep met de jeep naar de zee rijdt en haar vriendinnen komt ophalen is hier opgenomen. Ook het tweede deel van Dancing Queen en wanneer iedereen na het lied in zee springt werd hier gefilmd. Die steiger is inmiddels weer weg. En ja net als in de film is het ook in het echt een paradijsje. Daarom nog een aantal foto’s uit Damouhari, die allemaal met de film te maken hebben. Herkenbaar?


Griekse eiland Skopelos: het Mamma-Mia-eiland


Maar niet alleen in Damouhari en op het eiland Skiathos werd gefilmd. Daarom vertrok ik per boot naar het prachtige eiland Skopelos, ten oosten van het schiereiland Pilion, onderdeel van de eilandengroep de Noordelijke Sporaden. Ook wel bekend als het Mamma-Mia-eiland. Een eiland dat al snel mijn hart stal, zó mooi. Echt een paradijsje. Diverse scenes zijn hier opgenomen, in huizen, aan het strand, op de steen met de drie bomen. Maar de bekendste is toch wel de grote rots met de kapel (Agios Ioannis Kastri), de vele trappen naar boven, al die lichtjes, de bruiloft, en waar Meryl Streep The Winner Takes It All zong. De kapel die in de film werd gebruikt is er eentje die verderop staat, en is dus niet dezelfde als op de rots.


Skopelos: trouwen op de Mamma Mia rots


Na een lange wandeling in de hitte komt daar eindelijk de rots in zicht, die oprijst uit de helderblauwe zee. Ik verwachtte een minder idyllisch gebeuren, minder spectaculair dan in een film. Waar alles wordt gemonteerd en mooier wordt gemaakt. Maar niets was minder waar: deze plek is écht magisch. Na Meryl Streep en Amanda Seyfried beklom ook ik de vele treden naar boven. Wel zonder Pierce Brosnan en Abba. Eenmaal boven bleek het hele plaatje nóg prachtiger en had ik een fantastisch uitzicht. Als ik de foto’s weer zie, komen al die gedachten weer naar boven: in een prachtig mooie jurk, de wind door mijn haren, de lichtjes langs de bijna 200 treden, naar boven met mijn eigen James Bond… zucht… A girl can dream, can’t she?


Griekenland: een waar sprookje


Mocht je Mamma Mia! niet kennen of de film simpelweg verschrikkelijk vinden, dan ook is een bezoek aan Pilion en de Sporaden het meer dan waard. Toen ik de foto’s terugkeek kreeg ik weer dat gevoel van verliefdheid op het land, en er zijn niet veel plekken die dit bij mij voor elkaar krijgen. Die mij zo aangrijpen dat ik er naar terug wil. De schoonheid van Griekenland, in alle opzichten, is iets dat me altijd zal bijblijven.

Hier vind je meer moois in Griekenland!


 

Lees meer!

54 reacties

Katie | Trends 4 Travel 8 februari 2016 - 15:19

Wat gaaf dat je zoiets alleen hebt gedaan! Ziet er erg mooi uit zeg. Ik herken wel het een en ander uit de film haha. De musical heb ik trouwens in Londen gezien, erg leuk!

Reply
Sabine 8 februari 2016 - 15:42

Bedankt! Ja was heel tof! Heb er ook goede herinneringen aan 🙂 Wat supergaaf dat je de musical in Londen hebt gezien!!! Ik houd echt van Musicals, maar daar zal het nog wel anders zijn, spectaculairder. Binnenkort ga ik naar de musical Chicago in New York. Ben heeel benieuwd 😀

Reply
Jessica 7 februari 2016 - 13:44

Leuk verhaal! 🙂 En ook leuk om een keer iets over jouw toffe reis door Griekenland te lezen! Krijg nu wel zin om Mama Mia te kijken (hoe vaak heb je deze zelf de afgelopen week gekeken haha:p)

Reply
Sabine 7 februari 2016 - 19:09

Whahaha grappig! Ik heb m zelf al veel te lang niet meer gekeken. Ga ik zeker snel weer doen 😀 Ik krijg er altijd zo een heimwee van 😛

Reply
Miriam 7 februari 2016 - 11:18

Wat leuk zeg om dit op deze manier te doen! Heerlijk om alles weer terug te halen en te zien lijkt mij. Nog beter dan een fotoboek lijkt me! 😀

Reply
Sabine 7 februari 2016 - 19:08

Ja veeel beter dan een fotoboek haha 😀 Kan er elke dag overal naar kijken 😀 Heb net een lange lijst gemaakt van blogs die ik over oude reisfoto’s kan schrijven… dus er komt meer!

Reply
BySilke 7 februari 2016 - 05:22

Oooh, ik zou er meteen wel nog eens terug willen! Leuke foto’s Sabine 😀

Reply
Sabine 7 februari 2016 - 19:07

Haha ja ik ook! Is echt het enige land waar ik echt heimwee naar heb. Misschien nog wel meer dan naar Nederland (behalve familie dan). Ongelooflijk hè…

Reply
Wanda 7 februari 2016 - 04:33

Wat een leuk idee om zo je oude foto’s en herinneringen weer te delen! En ja, nu snap ik je opmerking over Griekenland ook op mijn blog! Ik ben ooit met mijn nichtje op Kreta geweest, was inderdaad erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar. Leuk idee ook trouwens dat je op basis van Mamma Mia je reis hebt ondernomen! Lees net hierboven dat je Simone Kleinsma niet in deze musical hebt gezien? Jammer joh, wij hadden dat geluk wel en hebben er toen echt van genoten!

Reply
Sabine 7 februari 2016 - 19:06

Ja vond ik ook 😀 Heb ook al ideeën voor 2 jaar over oude foto’s bloggen hahaha. Griekenland is echt zo mooi, heb nog steeds heimwee als ik die foto’s zie… En nee, ik was bij de tweede Mamma Mia musical met… hoe heet ze ook alweer… ik weet haar naam niet meer. Ik ben groot Simone Kleinsma fan, ben ook naar diverse concerten geweest van haar. Dus helaas heb ik die gemist. Net als Chicago…

Reply
Thomas Pannenkoek 7 februari 2016 - 01:46

Die eerste foto. Ik wist meteen dat mijn vrouw daar ook ooit heeft geposeerd voor een foto. Prachtige streek, inderdaad. In feite zijn lelijke plaatsen moeilijk te vinden in Griekenland :). Moedig om zo in je eentje op reis te trekken, en dan nog met de missie om wat plaatsjes van de Abba-film te gaan opzoeken. Men is stom geweest om Meryl Streep te kiezen als actrice voor die film, want ik merk dat jij nog veel beter in beeld straalt.
Dank om de Pannenkoek-challenge op te nemen, en dank voor het linkje naar mijn weblog !!

Reply
Sabine 7 februari 2016 - 19:04

Haha wat grappig! Ja klopt Griekenland is echt prachtig. Bedankt voor het compliment trouwens 😛 Maar denk dat mijn zang, acteer en danskwaliteiten de film tot een regelrechte flop hadden gemaakt 😛

Reply
Billy 6 februari 2016 - 08:49

wat cool dat je de streek bezocht waar die opnames waren.
Ziet er me beslist de moeite uit om te bezoeken!

Reply
Sabine 7 februari 2016 - 19:03

Ja echt bijzonder hoe ze dit soort afgelegen plekjes vinden! Echt de moeite waard ook hoor!

Reply
De Hoestende Avonturier 5 februari 2016 - 13:55

First of all: Griekenlaaaaaaand!! 😀 Second: ik moet Mamma Mia gaan kijken!
Wat een tof idee om zo een reisje in de voetsporen van iemand te maken! Ik had geen flauw idee dat de film daar opgenomen was. Prachtig!

Reply
Sabine 5 februari 2016 - 14:23

😛 Haha jaaa zeker kijken!! Je zult er veel uit herkennen van de foto’s! Wel op eigen risico, want daarna wil je meteen een ticket boeken 😉 Ik wist ook niet dat het daar was opgenomen, kwam er bij toeval achter 🙂

Reply
Jolet 5 februari 2016 - 11:14

Dat ziet er mooi uit! Ik wil ook graag nog een keertje naar Griekenland.

Reply
Sabine 5 februari 2016 - 14:16

Dankjewel! Ja moet je zeker doen 😀 Is zó mooi daar, echt een paradijs!

Reply
ingridmoorenblogs 5 februari 2016 - 09:01

Prachtig daar zeg! Ik denk dat ik de film nog nooit gezien heb….misschien toch maar eens kijken. Wat vond je moeder ervan dat je daar alleen naar toe ging vraag ik me als moeder dan weer af?

Reply
Sabine 5 februari 2016 - 09:19

Ja echt een plaatje is het! Haha ik denk dat mijn ouders vooral heel blij waren dat ik voor Griekenland koos na al die bestemmingen die ik daarvoor heb gehad 😉 En ja alleen was even wennen, maar ze wisten ook dat ik al veel backpack ervaring had. Denk dat ze wel blij waren toen ik weer thuis was haha

Reply
Jaixy 5 februari 2016 - 05:42

Wauw!! Mooie foto’s!
Natuurlijk ken ik de film!! Haha ik vind m geweldig.
En Griekenland is echt super mooi!! Echt een paradijs!

Reply
Sabine 5 februari 2016 - 09:17

Dankjewel! Ja Griekenland is zó mooi, had ik nooi zo verwacht! Vind het echt een ideale reisbestemming 🙂

Reply
Peter 4 februari 2016 - 13:59

Naast het prachtige land waarin ze wonen, zijn de Grieken hele vriendelijke mensen.

Reply
Sabine 4 februari 2016 - 19:06

Ja absoluut! En jij weet het precies aangezien je ongeveer dezelfde route gedaan hebt 😀 Behalve Skopelos dan.

Reply
Daisy || Diyaata 4 februari 2016 - 12:09

Wat super origineel, een solo backpack door Griekenland! En oh my god, ik hou van de film Mamma Mia, wat een gave reis heb je gemaakt! Ik vind het idee van deze blogpost ook echt super leuk trouwens! Deze challenge ligt me misschien ook nog wel 🙂

Reply
Sabine 4 februari 2016 - 19:06

Dankje! 😀 Was echt voor herhaling vatbaar 😉 Haha als je het ook zo een leuke film vindt zou ik zeggen boek een weekje Skopelos 😀 Ja de challenge komt van Thomas Pannenkoek, maar ik heb m een beetje aangepast. Ik heb zoveel mooie en leuke reizen gemaakt, maar er nooit over verteld. Dit leek me de ideale manier. Er zal ook wel meer over die Griekenland reis komen want ik heb nog wel meer bijzondere plekken bezocht. Ook leuk als je m overneemt natuurlijk, is altijd leuk om te lezen zo’n terugblik!

Reply
Rob Alberts 4 februari 2016 - 05:31

Leuk die Griekse foto’s!

Vriendelijke groet,

Reply
Sabine 4 februari 2016 - 09:32

Dankje!

Reply
Morgaine 4 februari 2016 - 01:07

Whahahahahaha nee ik heb geen hekel aan de film, heb hem anderhalf keer gezien, eerste keer viel ik erin, was ie al begonnen, tweede keer dus helemaal gezien, maar het is niet dat ik denk, kom ik ga dit weer even opnemen!

Maar dat komt door Abba… de songs eigenlijk… nou een heel verhaal apart die ik hier niet ga uitweiden verder 😉

Wel prachtig daar, en nee ik herken het dus niet, omdat ik de film niet zo heel vaak heb gezien dus, wel gaaf dat je daar dus gewoon heen kunt en alles kunt bekijken!

X

Reply
Sabine 4 februari 2016 - 09:32

Goh wat een mysterie 😛 Abba is echt geweldig! Die liedjes doen t m echt ja 🙂 Ik verbaasde me er vooral over hoe scouts voor een film toch aan zulke afgelegen plekken komen??

Reply
Japke 4 februari 2016 - 00:03

Wat een leuk idee, die reisfoto challenge! Ik ken de film Mamma Mia niet, en dat terwijl ik als kind een enorme Abba fan was 😉 ik ben ook op verschillende Griekse eilanden geweest. Meryl Streep vind ik een hele goede actrice. Jouw verslag brengt dan ook meerdere herinneringen bij me naar boven. Ik ga eens op zoek naar die film…

Reply
Sabine 4 februari 2016 - 09:15

Ohh dan moet je m zéker kijken! Wel een echte vrouwenfilm hoor 😉 Meryl Streep en Pierce Brosnan zingen… best interessant haha. Griekenland is zo mooi he? Ben ook benieuwd naar andere eilanden!

Reply
Roos 3 februari 2016 - 16:19

Wat ontzettend gaaf! En Mama Mia is echt een geweldige film. 😀 Mooie foto’s ook Sabine. Ik zou het niet durven, alleen op vakantie, laat staan backpacken.

Reply
Sabine 4 februari 2016 - 08:55

Dank! Ja ik moet m echt weer eens kijken, is alweer een hele tijd geleden 😉 Alleen op reis is echt heel leuk! Wel even spannend…

Reply
Godelieve 3 februari 2016 - 14:22

Wat een prachtige foto’s van een adembenemende omgeving Sabine 🙂
De film heb ik nog nooit gezien maar ik ken alle liedjes van Abba natuurlijk nog wel uit mijn jeugd 😉

Leuke challenge, ik verheug me al op de volgende foto’s en verhalen. Ik reis op die manier overal heen vanachter mijn scherm 😉

Reply
Sabine 4 februari 2016 - 08:53

Dankjewel voor je lieve reactie, Godelieve! IK houd echt enorm van Abba en nu associeer ik dat ook nog met Griekenland haha, helemaal leuk.

Reply
carlavanvliet1 3 februari 2016 - 13:48

Mooie foto’s heb je weer!! 🙂 Bij Mama Mia denk ik eerder aan de musical met Simone Kleinsma, haha!

Reply
Sabine 4 februari 2016 - 08:52

Dankjewel! Nog met de oude camera gemaakt. Ja ik heb ook de musical gezien, maar niet die met Simone Kleinsma. Was erg leuk trouwens!

Reply
Mirjam 3 februari 2016 - 10:59

Wat leuk! Ik heb al heel veel Griekse eilanden bezocht, maar hier was ik nog niet geweest. Weer wat op mijn lijstje erbij 🙂 Meteora ben ik al wel geweest en inderdaad prachtig! Hoe hebben ze dat toch vroeger zo kunnen bouwen….

Reply
Sabine 3 februari 2016 - 11:03

Wat leuk dat je Griekenland zo goed kent al! Over Meteora ga ik denk ook nog een stuk schrijven. Vond ik heel bijzonder inderdaad, want ja echt, hoe krijg je dat daar? Skopelos is een nog niet heel toeristisch eiland. Ze zijn er wel natuurlijk, maar niet zoals op Kreta of Kos ofzo. Echt de moeite waard!

Reply
Natasja 3 februari 2016 - 09:23

Wat ontzettend stoer om alleen te gaan zeg!! En wat leuk dat je alle locaties bent afgegaan. Ja de film ken ik super leuk! I love ABBA en ook van Griekenland!!

Reply
Sabine 3 februari 2016 - 11:01

Dankjewel! Was ook wel even spannend hoor 😉 Er zijn meer locaties nog om te bezoeken, zelfs met een tour. Maar dat is echt niets voor mij, dus gewoon lekker zelf gegaan. Ik vind het altijd zo bijzonder hoe die scouts voor zo’n film dit soort afgelegen plekken vinden.

Reply
Margo 3 februari 2016 - 09:08

Wat een leuk idee om volgens deze ‘challenge’ je reisherinneringen te beschrijven. Nu houd ik niet zo van challenges, maar dit is eigenlijk wel een hele toffe! Ik heb ook zoveel ‘reisherinneringen’ waar ik op schrijfgebied iets mee wil. Ik heb daar een kopje ‘wereldbol’ voor aangemaakt. Ach ja, ik ben voor nu blij dat ik 1 keer per week iets kan publiceren. Maar ik ga jou – in deze challenge – zeker ook lezen!

Reply
Sabine 3 februari 2016 - 10:58

Dankje! Ik vond het ook zo leuk! Ga er nog heel veel meer schrijven 😀 Ik houd ook niet van challenges, dit is de eerste en niet eens precies zoals ‘ie hoort 😉

Reply
CarpeDiem 3 februari 2016 - 08:46

Leuk! Ik ga ook eens wat vakantie foto’s opsnorren en daar wat over typen… als ik de tijd kan vinden haha.
Griekenland blijft mooi! Al hebben we het nu even van ons vakantie lijstje afgeschrapt. Eerst eens wat andere landen bekijken.

Reply
Sabine 3 februari 2016 - 10:56

Ja zeker doen! Ik vond het gewoon al leuk om ze weer eens te bekijken 😀 Griekenland vond ik echt zo geweldig, zou graag veel meer willen zien!

Reply
Nesrin 3 februari 2016 - 08:09

Wat gaaf dat je zo een solo-backpackreis hebt mogen ervaren. Dit lijkt mij enorm spannend. Gaaf dat je voor deze bestemming hebt gekozen, I love Meryl Streep. Je mag gerust meer foto’s laten zien hoor, geen tag voor nodig 😉

Reply
Sabine 3 februari 2016 - 10:55

Ja het was ook even spannend, vooral om het alleen zijn. Backpacken vind ik heerlijk, maar nooit was ik alleen geweest. Gelukkig was het na de eerste dag eigenlijk al goed, echt zó tof om alleen te reizen! Griekenland vond ik ook echt verrassend. Zou er graag naar terug willen! En geen zorgen: er komen meer van deze reisfoto blogs! 😀

Reply
Emie 3 februari 2016 - 05:07

Gave foto’s bij een leuk verhaal, Sabine. Zo beeldend geschreven dat ik even meereisde.

Reply
Sabine 3 februari 2016 - 10:49

Dankjewel, wat lief! Ik vond het ook heel leuk om te schrijven dit 🙂

Reply
Lizette 3 februari 2016 - 02:28

Wat een leuk idee, zo over je foto’s schrijven. En leuk het verhaal erachter te lezen. Ik ken de film niet, heb er niet perse iets tegen, maar als ik je foto’s zie, zou ik voor de omgeving alleen al de film gaan kijken. Ik ben nog nooit in Griekenland geweest, maar dit bijzondere stukje spreekt me wel heel erg aan.

Reply
Sabine 3 februari 2016 - 10:48

Dankje! Vond ik ook inderdaad 🙂 De omgeving is zó mooi! Heb mijn ouders er een jaar later ook naartoe gestuurd hahaha. Griekenland is echt een geweldig land. Zou er zo gaan wonen 😉

Reply
Sanne 3 februari 2016 - 02:19

Ohhhhh wat leuk! Hier word ik echt helemaal blij van.. Ben je toevallig ook bij de musical geweest van Mamma Mia? Ik heb niet zoveel met musicals maar die was toch wel heeeeeeel leuk, net als de Soldaat van oranje trouwens. Wat een mooie foto’s ook, doe je nog zo’n blog met favoriete vakantiefoto’s?

Reply
Sabine 3 februari 2016 - 10:47

Dankjewel! Was ook zó leuk om te schrijven 😀 Ik ben zeker naar de musical geweest! Maar helaas wel die ene zonder Simone Kleinsma. Ik ga zeker door met deze reisfoto blogs! Denk eens per maand ofzo, of eens in de 3 weken… heb zoveel reizen gemaakt en denk dat ik er op zn minst nog 2 over Griekenland kan schrijven. Heb er nu al zin in hahaha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!