Home IJsland Roadtrip IJsland #1: zeehonden spotten en bijzondere rotsen op Vatnsnes
Roadtrip IJsland Vatnsnes

Roadtrip IJsland #1: zeehonden spotten en bijzondere rotsen op Vatnsnes

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Wat is IJsland bijzonder! Tijdens onze 4-daagse roadtrip IJsland hebben we zo ontzettend veel moois gezien. In deze serie neem ik je mee over dit spectaculair mooie eiland, langs hoge kliffen en prachtige uitzichten. Te beginnen met onze eerste stop: het schiereiland Vatnsnes, dat vooral bekendstaat om Ósar Hostel en de grote rots. Maar Vatnsness heeft veel meer te bieden! Wij reden op de eerste dag het hele schiereiland rond en ontdekten spectaculaire natuur, mooie wandelingen, schattige huisjes, bijzondere rotsformaties en zeehondenkolonies. Geniet van de foto’s en doe inspiratie op voor je eigen reis naar IJsland!


Vatnsnes: een prachtige rit over een verlaten schiereiland


Als je de over de ringweg 1 rijdt, dan kom je vanzelf een keer bij het schiereiland Vatnsnes. We reden vanuit de westkant van IJsland weg nummer 711 op, die bijna helemaal rond het schiereiland loopt. Het eerste dorp van betekenis dat we tegenkwamen was Hvammstangi (600 inwoners), 197 kilometer ten noorden van de hoofdstad Reykjavik. In het dorpje vinden we het Icelandic Seal Center, waar we informatie vragen over de plekken waar we zeehonden kunnen spotten. Ook eten we hier onze zelf meegebrachte lunch. In de kou en de wind. We vervolgen de route over weg 711 en staan op onze eerste hele dag in IJsland al versteld van de onwerkelijke schoonheid van dit eiland.

Je vindt het Seal Center hier op de kaart.

 


Zeehonden zien in IJsland op drie plekken in Vatnsnes


Vatnsnes staat bekend om de zeehonden, maar wegens de toeristen die hun habitat kwamen verstoren zijn er nu veel plekken om deze dieren te spotten afgesloten.

Als je over het schiereiland rijdt kom je echter nog steeds op drie plekken het bekende blauw-witte bord met zeehondjes tegen: hier kun je zeehonden spotten. De ene plek nog mooier dan de andere, waar je tevens mooie wandelingen kunt maken. Elke spot heeft zijn eigen karakter, en het is dus zeer de moeite waard ze alle drie te bezoeken!

Belangrijk om te weten is dat er bepaalde tijden zijn waarop je ze het beste kunt zien, afhankelijk van de hoogte van het water. Op de website van het Icelandic Seal Center vind je links naar de beste tijden.

 

Svalbard

De eerste prachtige plek die je tegenkomt als je aan de westkant het schiereiland oprijdt is Svalbard, ten noorden van Hvammstangi. Vanaf de kleine parkeerplaats loop je in zo’n 280 meter naar de kust, vanwaar je in de verte zeehonden ziet liggen op de rotsen. Een verrekijker was voor ons handig geweest. Maar ook zonder kunnen we ze goed zien liggen te genieten van de zon. Deze plek is niet alleen interessant voor de zeehonden, want ook de natuur is prachtig mooi.

 

Illugastaðir

De tweede stop was Illugastaðir. Dit is niet alleen een heel goede plek om zeehonden te spotten, ook kun je hier mooi wandelen, is er spectaculaire natuur en kun je er vele bijzondere vogels bewonderen. Het gebied is makkelijk te bewandelen en aan het einde van de wandeling staat een huisje met daarin verrekijkers, vanuit waar je naar de zeehonden kunt kijken. Onderweg kom je langs een prachtig landschap, waar je je ogen uit kijkt. Illugastaðir is bovendien een walhalla voor vogelliefhebbers. Tussen 20 april en 20 juni is het gebied gesloten, omdat de eenden zich dan gaan nestelen.

 

Langs de kust in IJsland komt voornamelijk de gewone zeehond voor. Deze zeehonden worden zo’n 2 meter lang en wegen rond de 100 kilo. Ze zijn donker van kleur, met name op de rug een steenachtige kleur met grijs en vlekjes. De kleur hangt echter wel af van het seizoen, het geslacht en de leeftijd.

Naast de gewone zeehond vind je in dit gebied ook de grijze zeehond. Deze kan tot 2,5 meter lang worden en wel tot 300 kilo wegen. De kleur is vaak donkerder met vlekjes. De IJslandse grijze zeehond lijkt monogaam te zijn. Pups worden geboren in de herfst, tussen eind september en november. Op de foto’s hieronder zie je ze liggen op de prachtige rotsen bij Illugastaðir.

 

Hvítserkur

De derde spot vinden we aan de oostkant van Vatnsnes. Ook bekend als Ósar, is dit niet alleen een populaire plek om zeehonden te zien, maar ook vanwege de bijzondere rots op het zwarte strand (zie verder).

Aan de top van de berg is een uitkijkpunt, met een prachtig uitzicht over het gebied en de rots. Een smal en vooral heel steil paadje leidt ons naar beneden. Eenmaal met beide voeten op het strand, lopen we een stukje en genieten we van de frisse wind door onze haren.

Vanaf hier zou je ook vele zeehonden moeten kunnen zien, maar er is er geen één als wij er zijn. Misschien omdat het water nog te hoog was. In ieder geval was het een prachtige plek waar we zeker 1,5 uur hebben genoten van de natuur.

 


De drinkende draak: een bijzondere rots in IJsland


De laatste stop, Hvítserkur, staat naast de zeehondjes tevens bekend om één van de meest bijzondere rotsen van IJsland. Als je goed kijkt lijkt de rots op een draak die aan het drinken is. V

olgens de legendes zou de rots Hvítserkur een trol zijn geweest die het Þingeyrar-klooster met stenen bekogelde zonder te merken dan de zon opkwam, waarna de trol versteende. De rots is 15 meter hoog en om deze te beschermen tegen de heftige golfslag van de Atlantische Oceaan heeft men de basis verstevigd met beton. De naam betekent ‘wit hemd’, met dank aan de vele vogelpoep op de rots. Bij eb kun je over het zwarte strand naar de rots toelopen, wel na eerst een pittig stukje naar beneden te klimmen.

Omdat het nogal glad was wegens de kleine steentjes en het zand, ging ik schuivend op mijn kont naar beneden. Het is dus even wat werk, maar dan heb je ook wat.

Vind de drakenrots hier op de kaart.

 


Er is meer te zien tijdens een roadtrip Vatnsnes


Behalve zeehonden en de bijzondere drakenrots, is een rondje Vatnsnes sowieso erg de moeite waard. Prachtige landschappen, vuurtorens, hoge rotsen, zwarte stranden, minidorpjes en vele schapen: het komt allemaal voorbij. Ondanks dat je in 1,5 uur het schiereiland rond bent, hebben wij er de hele middag over gedaan. Wandelen, eten, zitten in het gras en stoppen bij de mooiste uitzichten: wat een heerlijke plek!

 

Er zijn nog meer plekken in IJsland waar je zeehonden kunt spotten, zoals in Ytri Tunga.

 


Wat is IJsland mooi! Alles over onze roadtrip IJsland teruglezen? Klik hier!


 

Lees meer!

49 reacties

Paul 16 juli 2017 - 07:44

Je foto’s van IJsland zijn prachtig, Sabine. Ik hoop er volgend jaar naar toe te gaan voor 3 weken. Dit helpt alvast met de voorpret!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 juli 2017 - 11:03

Dankjewel Paul! En wat een mooi vooruitzicht! 3 weken is perfect om heel het land te leren kennen, het is er zo ontzettend mooi!

Reply
Marcella Molenaar 11 juli 2017 - 04:15

Wauw, wat is Vatnsnes gaaf! Wij hebben dit moeten overslaan, heel jammer als ik jouw gave foto’s zie! En je enthousiaste verhaal lees. Wat een heerlijke plek, wauw! Die rots ziet er ook tof uit. Jammer dat we die gemist hebben! Maarre, jullie zijn ook in Myvatn geweest? Dat is een flink eind rijden! Benieuwd naar meer IJsland verhalen. Ik blijf er ook lekker over schrijven 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 10:57

Ja echt heel mooi, ook wij waren verrast! 😀 Er waren ook niet veel toeristen dus denk dat de meesten het overslaan. We hebben heel veel gereden in die 4 dagen en ook naar Myvatn, we hebben daar zelfs 3 plekken bezocht en 2 wandelingen gemaakt. Het kwam ook door de lange dagen licht, soms waren we pas om 10 uur in de avond weer in het appartement 🙂 Ben ook heel benieuwd naar jouw verdere verhalen!

Reply
Elisa 10 juli 2017 - 14:44

Dit is precies hoe ik me IJsland inbeeld, echt heel gaaf om te zien. Zou er heel graag eens naartoe gaan (maar dat wist je geloof ik al hihi)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 10:58

Haha jaa zeker gaan! Is echt zo mooi… Dit land staat nu ergens bovenaan mijn lijstje mooiste landen die ik ooit heb gezien 😀

Reply
Wanda 10 juli 2017 - 04:05

Ik had bij IJsland altijd zo’n beeld van veel sneeuw en vulkaanachtig maar dat is niet helemaal juist. Prachtige foto’s hoor Sabine en die drakenrots…. echt bijzonder om te zien joh! Was je er echt maar drie dagen? Dan hebben jullie in die tijd echt veel gezien joh!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:02

Ja dat is inderdaad niet overal zo, zeker niet waar wij zijn geweest. In de volgende blog over IJsland komt wel een vulkaan-gebied trouwens, wat ook bijzonder mooi was! In 3 dagen (4 nachten) hebben we enorm veel gereden en lange dagen gemaakt. Dat is het voordeel als het de hele nacht ligt blijft haha 🙂

Reply
Roos 9 juli 2017 - 11:11

Bij Ijsland dacht ik toch vooral aan sneeuw, haha. Wat een prachtig (ei)land! Echt schitterende foto’s, een ideale huwelijksreis lijkt me. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:03

Echt de perfecte huwelijksreis was het! 😀 Er was best veel sneeuw op de bergtoppen, overal. Maar verder gelukkig niet. Met slechts maximaal 10 graden deed de naam overigens wel eer aan haha

Reply
MarijkeO 9 juli 2017 - 10:11

O ik was 3x 5 weken op IJsland en zag veel van het land! Super dat jullie voor deze korte periode kozen voor het Westen en NW. De mooiste plekken op IJsland en minder toeristisch overlopen. Het is “by far”het mooiste land in Europa! Mijn favoriete plek is het moeilijk bereikbare NW schiereiland en de meest westelijke punt Latrabjarg! Mooie en sprekende foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:05

Dankjewel! En wat gaaf dat je het land zo kent! Ik vind het één van de mooiste landen ter wereld nu haha 😀 We hebben heel bewust gekozen voor dit gebied, waar net wat minder toeristen komen dan in het zuidwesten, bij de Golden Circle bijvoorbeeld. Het was ook wat rijden betreft heel goed te doen in die paar dagen! Naar de Westfjorden willen we de volgende keer. Lijkt me zo mooi!

Reply
Rowan 9 juli 2017 - 04:53

Wat een leuke eerste update over jullie roadtrip! Je hebt het echt prachtig vastgelegd! Vooral die drakenrots lijkt mij heel bijzonder en mooi. Deze heb ik ook nog nooit eerder voorbij zien komen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:06

Dankjewel, wat lief! Dat schiereiland Vatnsnes is een beetje buiten de gebaande paden als ik al die reacties zo lees haha. Vandaar denk dat je de rots nog nooit voorbij hebt zien komen. Ik zelf ook niet trouwens 🙂 Er waren op dat hele schiereiland ook maar weinig toeristen. Terwijl het zo mooi is! 😀

Reply
ivonne 8 juli 2017 - 13:46

Wow, ik vind het toch steeds weer geweldig mooi hoor wat ik van IJsland zie. Dat ruige is zo mooi en die Hvítserkur, geweldig toch?! Ik houd enorm van dit soort bestemmingen. Vroeger bleef ik er weg en zocht altijd de warmte op, maar de laatste jaren trekt het ons steeds meer. Genieten!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:08

Het is echt wat je ziet: zo mooi! Ik had wel mijn twijfels vooraf, misschien is iedereen overdreven lyrisch haha. Maar het is simpelweg echt zo fantastisch mooi! 😀 Wij houden juist van koudere landen en dan ben je in IJsland sowieso aan het juiste adres 😛

Reply
Ester 8 juli 2017 - 13:09

Mooi Sabine, en IJsland is direct zo herkenbaar ook al hebben wij dit schiereiland niet gezien. We wilden eerder wel gaan om de zeehonden te zien, maar net die dag was het slecht weer en wat het zicht bijna nihil. We zijn dus toch maar op de ringweg gebleven. Ik ben benieuwd naar de rest van je verhalen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:09

Dankjewel! Volgens mij is Vatnsnes ook een beetje buiten het normale gebaande pad als ik alle reacties zo lees… er waren ook niet veel toeristen eigenlijk. Jammer dat het slecht weer was toen. Wij hebben echt enorm mazzel gehad met het weer. Echt ENORM. Geen regen gehad eigenlijk… en veel zon. Het was echt een fantastisch mooi land en hoop echt terug te gaan ooit!

Reply
Nesrin 7 juli 2017 - 16:47

Ik vind de foto’s heel mooi en ik vind het heel leuk voor jullie dat jullie zo genieten. Toch bijzonder he van Colombia naar Nederland en door naar IJsland 😉 eat your heart out Dora (The Explorer ;-)).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:11

Hahahaha dankjewel! 😛 Het was vooral grappig toen we bij een appartement op een boerderij aankwamen en de mevrouw vroeg waar we vandaan kwamen. Bij het horen van Colombia leefde ze helemaal op: Jimmy was de eerste Colombiaan ooit die bij haar had geboekt! 😀

Reply
Saskia 7 juli 2017 - 14:46

Ik wil ZOVEEL typen maar ben sprakeloos. Die foto’s. Die sfeer. Oh. WAUW. Hier zou ik me echt uren kunnen vermaken. Nou M. nog overtuigen dat we eens naar Ijsland moeten gaan 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:12

Dankjewel! Ja die moet echt een keer mee hoor! 😀 Is te mooi om letterlijk links te laten liggen 😛 Als je van natuur houdt is dit echt the place to be! xx

Reply
Karlijn 7 juli 2017 - 02:45

Prachtige foto’s! Ben vorig jaar ook helemaal verliefd geworden op IJsland. Als blogger mag je geloof ik niet zeggen dat je ‘verliefd bent geworden’ op een plek, maar voor IJsland geldt het gewoon echt. Ben benieuwd naar je volgende IJsland-posts!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:13

Dankjewel! En serieus? Waarom mag je dat niet zeggen? Ik ben nogal een enthousiast persoon altijd en zeg dat best weleens volgens mij hahaha 😛 Ook op Colombia ben ik verliefd geworden hahaha

Reply
Samaja 6 juli 2017 - 15:27

Wij waren er vorige zomer, al hebben we dit schiereiland niet gedaan. Het is toch echt een prachtig land! Ik kijk al uit naar de andere verslagjes 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:14

Dankjewel! Het is er echt prachtig! Ondanks de vele lyrische verhalen heeft me dat eigenlijk nog het meest verbaasd: dat het écht zo mooi is 🙂

Reply
Stéphanie 6 juli 2017 - 12:48

Ik heb al vaker over IJsland gelezen, maar ik had nog nooit van deze drakenrots gehoord. Super gaaf en de plek waarop hij staat is prachtig! Je hebt alles zo mooi vastgelegd. Ik snap wel waarom jullie er een middag over deken om deze omgeving te verkennen <3 Als ik naar IJsland ga, zet ik deze plek op mijn must see lijstje 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:20

Dankjewel, wat lief! Dit schiereiland lijkt een beetje buiten de gebaande paden. Ik heb er ook nooit eerder over gelezen eigenlijk. Terwijl het zo onwijs mooi is. Van tevoren dacht ik, gewoon een rots… maar was echt best indrukwekkend! Eigenlijk is alles in IJsland nogal indrukwekkend haha 🙂

Reply
Jeanine 6 juli 2017 - 08:57

Zo gaaf, Ijsland!! Ik kan niet wachten om er ooit ook mijn voeten neer te kunnen zetten. Wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Die rots is ook prachtig. Kan niet wachten tot de volgende post.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:22

Dankjewel! Echt zo mooi, hoop dat je ooit kunt gaan! En de afstanden zijn niet groot dus je kunt in korte tijd ook nog veel van al die spectaculair mooie natuur zien 😀

Reply
Els 6 juli 2017 - 06:30

Werkelijk schitterende foto’s heb je weer gemaakt! Wat een natuur!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:27

Dankjewel! Ja echt prachtig gewoon, adembenemend! xx

Reply
Thea de Vries 6 juli 2017 - 03:51

Geweldige foto’s weer Sabine, wat hebben jullie genoten, dat is te zien!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:29

Dankjewel! Ja we hebben echt maximaal genoten, van elk moment! Ik hoop jullie ook in Colombia! x

Reply
Sandra 6 juli 2017 - 03:51

Het lijkt mij geweldig om het een keer te bezoeken. In Bonaire snakte ik om gebieden te bezoeken die heerlijk koel zijn en heb destijds ook IJsland bekeken. Het was voor ons niet praktisch vanuit Bonaire. Ik ben benieuwd hoe het is wanneer ik in Dld woon. Ik verwacht dat ik dan toch heel graag weer naar zonbestemmingen wil. Toch staat het na onze reis naar Dominica ( in mijn ogen vergelijkbaar naar dan in de tropen) op mijn verlanglijstje. Ik ben benieuwd naar al je ervaringen. Kom maar op met je blogs Haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:32

Haha dankjewel! 🙂 Vanuit Bonaire idd niet echt handig, vanuit Colombia ook niet trouwens. Maar vanuit Nederland of Duitsland heel makkelijk! Er waren ook veel Duitsers trouwens. Als het lukt zeker een keer gaan! Al kan ik me voorstellen dat je ook straks wel weer snakt naar die warmte 😀

Reply
Morgaine 6 juli 2017 - 03:30

Ik ben even sprakeloos over die drakenrots, wauwerdewauw…… en als de foto’s al sprakeloos maken kan ik mij voorstellen wat het doet als je er werkelijk bent en het voor het eerst ziet…. dan versteen je toch even?

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:35

Haha mooie woordspeling met de steen 😀 Maar precies: het is heel bijzonder om daar te staan, zo dicht bij de natuur en zo mooi. Hoop ooit weer te gaan! xx

Reply
Morgaine 12 juli 2017 - 03:56

Dat kan ik mij voorstellen! 😀
X

Reply
Sander 6 juli 2017 - 00:34

Natuurlijk allereerst alsnog van harte gefeliciteerd! Wat een mooie foto’s. ik slams staat absoluut hoog op onze lijst. Ik vind vooral de drinkende draak erg mooi! Geniet ervan:)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:39

Dankjewel Sander! Ik vond de draak ook erg bijzonder! Zo op dat zwarte strand, helemaal alleen. Heel apart om te zien. Heel IJsland fantastisch, zeker één van de mooiste landen ter wereld als je ’t mij vraagt! 😀

Reply
Natasja 6 juli 2017 - 00:27

Mooi zeg!! Die drinkende draak lijkt echt zeg!! Wat een mooi stuk natuur nog hè? Lekker genieten hoor!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:40

Dankjewel! Prachtig was het! En inderdaad, die draak lijkt net echt! Misschien klopt de legende dan toch… 🙂

Reply
Co - Op reis met Co 6 juli 2017 - 00:10

Mooie foto’s! Hoewel ik liever ga voor een warme bestemming, klimt IJsland steeds hoger op mijn bucket list, het ziet er zo mooi uit! Ben benieuwd naar de rest van jullie roadtrip ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:45

Dankjewel! Ja je hebt sowieso 1 garantie in IJsland: het is er niet zo warm haha 🙂 Maar zeer zeker de kou waard!

Reply
Kliefje 5 juli 2017 - 23:41

Ik zou wel een keer willen, ben bang dat dat ‘m niet gaat worden. Ja, als ik alleen ga. Vlam wil alleen naar landen waar het warm is. Helaas 🙁
Mooie beelden joh!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:46

Dankjewel! Ah jammer dat hij niet mee zou willen. Maar ja klopt wel: als je warmte wilt moet je niet naar IJsland gaan. Gelukkig maakt die prachtige natuur een hoop goed!!

Reply
yvonne 5 juli 2017 - 23:16

Het trekt mij totaal niet maar vind het wel mooi om jouw indrukken te zien.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 11:50

Dankjewel! Je moet er inderdaad wel van houden, ook van de kou en de leegte in het land 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!