Home Peru Rondreis Peru #2 | De prachtige woestijn & tegenvallend Islas Ballestas bij Paracas
Tour woestijn Paracas Peru

Rondreis Peru #2 | De prachtige woestijn & tegenvallend Islas Ballestas bij Paracas

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Zo’n 250km ten zuiden van Lima liggen de beroemde Islas Ballestas: eilanden die ook wel het tweede Galapagos worden genoemd. Een grote toeristenbestemming die een must-see zou moeten zijn. Wij bleven een nachtje in Paracas om een tour te doen in de indrukwekkende woestijn en om de volgende ochtend met eigen ogen de Islas Ballestas te bewonderen. Hoewel de woestijn een geweldige ervaring is, vallen de eilanden tegen. Waarom de Islas Ballestas geen hoogtepunt was en de woestijn wel: lees het in het tweede deel van onze rondreis door Peru!


Paracas: het schiereiland in de Peruaanse woestijn


Het is echt bijzonder: een woestijn die direct in de oceaan uitkomt. In Paracas kun je dit natuurfenomeen bewonderen. Inclusief prachtige gele kliffen die in de blauwe zee uitkomen en knalrode stranden. Paracas is een klein dorpje bij het gelijknamige schiereiland, dat in 2007 door een zware aardbeving veel schade opliep. Het dorp lijkt compleet van toerisme te leven daar het bestaat uit hostels en hotels, restaurants en tourorganisaties. De belangrijkste trekpleisters zijn het natuurreservaat Paracas en de Islas Ballestas.

 


Reserva Nacional de Paracas: maak een tour door dit indrukwekkende stukje woestijn van Peru


Zodra we aankomen in Paracas regelen we direct een tour door dit fantastisch mooie reservaat. De gids is ontzettend leuk en vertelt de meest interessante verhalen over deze plek. Zo leren we dat Paracas zandregen betekent. Er staat een enorme wind wat het zand van de woestijn overal mee naartoe neemt. Met een klein groepje rijden we naar diverse plekken op het schiereiland. Waar we wandelen, genieten van uitzichten en eten aan het water.

 

De kathedraal

Na de eerste stop rijden we door naar een punt waar we niet alleen worden weggeblazen door de wind, maar vooral door de indrukwekkende uitzichten. De woestijn die direct uitloopt in de blauwe oceaan, met knalgele kliffen en en water dat ruige vormen in de rotsen slaat. Eén van de rotsen wordt ook wel de kathedraal genoemd, waar na de aardbeving in 2007 helaas nog maar weinig over is. We kijken echt onze ogen uit op deze prachtige plek.

 

Het rode strand

Vervolgens rijden we naar een uitzichtpunt op het rode strand. De naam zegt het al natuurlijk. Vanaf hier maken we een korte wandeling met prachtige uitzichten. De samenkomst van de rode en gele woestijn met de blauwe oceaan blijft indrukwekkend om te zien.

 

Peruaanse pelikanen spotten

We rijden door naar Lagunillas om te lunchen, maar veel interessanter zijn de Peruaanse pelikanen die hier huis houden. in de baai liggen tientallen vissersbootjes in het blauwe water, met als achtergrond de gele woestijn. Vanaf het restaurant wandelen we naar een uitzichtpunt om de pelikanen van dichtbij te bekijken. Hoe tof! Na het eten rijden we via het rode strand weer terug naar Paracas.

 


Met de boot naar Islas Ballestas om pinguïns te zien: waarom het geen wauw-ervaring was


Na de geweldige tour door het woestijnlandschap van Paracas stapten we de volgende ochtend om 8AM in de boot voor een bezoek aan de Ballestaseilanden. De eilandengroep staat bekend om de vele dieren die er leven, zoals pinguïns, vele vogels en zeeleeuwen. Helaas neemt de populatie pinguïns en zeeleeuwen af. Volgens onze gids komt dat door het enorme aantal toeristen dat de eilanden bezoekt, waardoor de dieren door de stress een andere plek zoeken. Ik kan me er iets bij voorstellen. Overigens zijn de Islas Ballestas wel prachtig.

 

Candelabra Geoglyph: een mysterieus figuur in de rots

Na ongeveer een halfuur in de boot richting Islas Ballestas kom je eerst langs het beroemde figuur in het zand, waarvan niemand weet wie het heeft gemaakt en wat het eigenlijk betekent. Mooi is het in ieder geval wel!

 

Een rots met een gezicht

Op de Islas Ballestas zijn een hoop prachtige rotsen, maar aan deze werd specifiek aandacht besteed. Niet alleen is het een prachtige opening in de rots, maar vooral zie je een hoofd in de rots. Als je goed kijkt. Haal jij de vorm van een gezicht eruit?

 

Pinguïns in zicht

Als je naar de Islas Ballestas in Peru gaat dan denk je direct aan pinguïns. Of er een paar jaar geleden nog heel veel waren… ik weet het niet. Maar tegenwoordig is het nog maar de vraag of je überhaupt pinguïns ziet. We hebben meerdere mensen gesproken die geen pinguïns hebben gezien, dus ik denk dat we mazzel hadden. ‘Maar liefst’ 4 pinguïns waggelden voorbij op de rotsen. Erg leuk om te zien!

 

Gestreste zeeleeuwen

Na de pinguïns voeren we naar een plek waar je zeeleeuwen kunt zien. Net als met de pinguïns zijn er ook momenten dat er geen zeeleeuwen zijn. Wat ik heel goed kan begrijpen overigens, want ik kan me zo voorstellen dat die beesten enorm veel stress hebben door alle boten die extreem dicht langs varen.

 

Waarom de Islas Ballestas tegenvielen

De Ballestaseilanden zijn heel mooi. Prachtige rotsen die oprijzen uit de oceaan, vele prachtige vogels en de woeste zee. Maar wat ons enorm stoorde waren de vele toeristenboten die hutje mutje op elkaar voeren en extreem dicht bij de dieren kwamen. Op een gegeven moment voelde ik me er helemaal niet meer prettig bij dat ik in één van die boten zat en wilde ik het liefst zo snel mogelijk weer weg.

Persoonlijk vind ik dat er veel meer afstand gehouden kan worden bij een tour als deze; er kan best rekening gehouden worden met het welzijn van de dieren. En dat was hier duidelijk niet het geval. Ik had het prima gevonden om de dieren van veel verder weg te kunnen bewonderen, dan maar geen close-up foto’s. Het hele feit dat er nog maar zo weinig pinguïns en zeeleeuwen zijn zegt al genoeg denk ik. Zelf zou ik ook vertrekken als ik thuis zoveel stress had.

Hoewel de plek mooi is, had ik dit prima kunnen overslaan en alleen de woestijn bij Paracas bezocht.

 


Paracas praktisch


Hoe kom je in Paracas?

In Peru is alles voor toeristen extreem goed geregeld. Ook zonder voorbereiding kom je overal zonder moeite. Wij gingen vanaf Lima om 7AM in ongeveer 4 uur naar Paracas met busmaatschappij Cruz del Sur. De bussen zijn allemaal zo gepland dat alles aansluit voor toeristen. Als je vanaf Lima komt en je wilt niet overnachten in Paracas kun je om 3AM vertrekken en bij aankomst direct naar Islas Ballestas en daarna de woestijn in. Om daarna verder te reizen door Peru.

Hoe regel je de tours naar Islas Ballestas en de woestijn?

Er zijn vele opties in Paracas om tours te boeken. Zowel bij losse kantoren als in hotels. Wij regelden beide tours direct op het busstation van Cruz del Sur. De betreffende organisatie bestaat niet meer, maar er zijn er velen. Alles was heel goed geregeld en ging op tijd en we hadden een erg leuke gids die heel veel wist over de omgeving. Een tour door de woestijn duurt 4 uur en met de Ballestaseilanden ben je ongeveer 2 uur zoet. Er wordt altijd gezorgd dat je op tijd terug bent om je busverbinding te halen.

Als je het niet op het busstation wilt regelen zijn er honderden mogelijkheden in het dorp zelf.

Goed om vooraf te weten

  • Hoewel je in de woestijn bent en het hier bijna nooit regent, is het met name door de wind niet heel warm. Een windjack en lange broek zijn geen overbodige luxe.
  • Een pet of hoed is ook handig, zeker als je naar de Islas Ballestas gaat.
  • Ben je snel zeeziek? Neem dan pillen mee of overweeg om de Islas Ballestas daarom niet te doen. Eet in ieder geval vooraf. Bij ons in de boot waren er 2 mensen die niks hebben gezien omdat ze alleen maar aan het overgeven waren.
  • Een boottour naar de Islas Ballestas valt zeker niet onder de meest verantwoordelijke manieren om te reizen. Zeker niet als het op dierenwelzijn aankomt. Daarnaast kunnen de vele toeristenboten dit zomaar een reisdeceptie voor je maken. Hecht je veel waarde aan milieu en dierenwelzijn, overweeg dan dit over te slaan. Had ik zeker gedaan als ik dit vooraf had geweten.

Hotels in Paracas

Er zijn vele hotels en hostels in Paracas in alle prijsklassen. Hier vind je een overzicht van hotels en hostels in Paracas.

Doorreizen door Peru

Alle tours en bustijden zijn zo op elkaar afgestemd dat je makkelijk door kunt reizen naar waar dan ook. Op het busstation van Cruz del Sur gaan bussen naar zowel Lima, Ica (om naar Huacachina te gaan) en Nazca. Allemaal op gunstige tijden. Het maakt dus niet uit waar je reis door Peru na Paracas naartoe gaat: je kunt dit makkelijk ter plekke regelen. Wij kochten ons busticket naar Ica de avond vooraf.

 


Paracas: een indrukwekkend begin (of einde) van je rondreis door Peru! Klik hier voor alle artikelen over Peru.


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

8 reacties

Jenn 11 juli 2019 - 04:46

Mooie foto’s! Wel jammer dat er zo weinig rekening gehouden wordt met de natuur en de dieren.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2019 - 15:45

Dankjewel! Dat is inderdaad jammer.

Reply
Deborah 10 juli 2019 - 02:08

Ik heb weer genoten van je verslag en je foto’s. Wat jammer dat de toeristische industrie steeds meer een druk legt op de natuur en de dieren die er wonen.. Stemt mij verdrietig.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2019 - 15:47

Dankjewel! Ja vind het soms ook best schokkend. Al doen we er zelf ook deels aan mee natuurlijk. Het kan vaak ook niet anders omdat je alleen met een bepaalde tour ergens kunt komen. We hebben wel een populaire bestemming overgeslagen omdat je dat met een vliegtuigje ziet. Daar heb ik echt geen goed gevoel bij.

Reply
Koen 8 juli 2019 - 15:36

En zoals altijd … prachtige foto’s

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2019 - 15:47

Dankjewel Koen!

Reply
Els 8 juli 2019 - 04:08

Ik ben nog meer onder de indruk van je geweldige mooie foto’s dan van je verhaal. Echt schitterend! Complimenten.

xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2019 - 15:47

Dankjewel, lief!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!