Home Huila San Agustín (1): een dagtrip langs eeuwenoude beelden, watervallen en de Río Magdalena
San Agustín Colombia

San Agustín (1): een dagtrip langs eeuwenoude beelden, watervallen en de Río Magdalena

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

In één van de zuidelijke departementen van Colombia, Huila, ligt de belangrijkste archeologische plek van het land: San Agustín. Een behoorlijke reis vanaf Bogotá, maar dan heb je ook wat. Voor geschiedenis- en archeologie-liefhebbers the place to be, maar ook als dat niet je hoofddoel is is San Agustín de moeite waard. Hier vind je namelijk een grote variatie aan activiteiten, bezienswaardigheden en natuur. In de serie ‘San Agustín’ neem ik je mee naar een plek die me heeft verrast op meerdere fronten. Van het beroemde archeologische park tot indrukwekkende watervallen en van lange paardrijtochten tot de leukste koffie-finca die ik tot nu toe heb bezocht. Ook maakten we een dagtrip met de auto naar verschillende prachtige plekken. San Agustín: een verrassend stukje Colombia!


Dagtrip van San Agustín naar Isnos


Eén van de activiteiten die je niet mag missen als je naar San Agustín reist is een dagtrip naar Isnos. De meeste reizigers doen deze tocht met een jeep, maar omdat wij met onze eigen auto waren gingen we zelf op pad. Bekijk hier onze route, wat er te zien is en lees tips voor hoe ook jij deze dagtrip kunt maken.

 

Stop 1: Van Eco-Hotel Restaurante La Antigua naar Estrecho del Río Magdalena

Om 9.00 AM vertrekken we vanuit ons fantastische eco-hotel richting de eerste stop: Estrecho del Río Magdalena. Oftewel: dé plek waar de beroemdste en grootste rivier van Colombia het smalste punt bereikt. Eenmaal daar aangekomen is het enorm druk met Colombiaanse toeristen (want hoogseizoen) die hun rivier van dichtbij willen aanschouwen. De Magdalena is hier slechts 2,2 meter breed, wat niet echt interessant is als je de rivier niet kent. Maar ken je deze wel, dan weet je dat dit zeer smalle stukje best bijzonder is voor deze immense rivier.

 

Stop 2: Obando Museum

Vanaf de Río Magdalena rijden we verder naar het dorpje Obando. Hier vind je tombes en een museum met informatie over de geschiedenis en de vondsten in de tombes en de omgeving. Er werden 30 graven gevonden, waarvan er nu acht te bezichtigen zijn. Veel tijd heb je hier niet nodig, maar het is zeker een interessante stop. | Kosten: 2000 pesos per persoon.

 

Stop 3: Parque Arqueológico Alto De Los Ídolos

Na een flink stuk rijden over een niet al te beste weg komen we aan ten zuiden van het dorpje Isnos. Hier vind je het tweede belangrijkste archeologische park in San Agustín: Alto De Los Ídolos. Dit park bezit het grootste beeld van San Agustín (7 meter hoog) en bestaat uit zeven grafheuvels. De grote stenen graven hebben iets weg van hunebedden en zijn erg interessant om te zien.

 

Stop 3: Isnos

We rijden een stukje terug en nemen de afslag naar het drukke dorpje Isnos, waar we lunchen bij een bakkerijtje. Vanaf hier gaan we verder over een zeer slechte weg, om uiteindelijk bij een waterval uit te komen.

Stop 4: Parque Arqueológico Alto De Las Piedras

De laatste acheologische stop op onze dagtrip is Alto De Las Piedras. Niet een groot terrein, maar wel een interessante. We bekijken er onder andere het beroemde beeld El Doble Yo en het beeld van een zwangere vrouw. El Doble Yo bestaat uit een menselijk karakter met grote hoektanden die op zijn hoofd een ander menselijk karakter en dieren draagt. Dit bijzondere beeld is onderwerp van vele theorieën, met de meest populaire de theorie van de psychoanalyse. Ook wordt deze plek gekarakteriseerd door diepe graven waarop de originele kleuren nog te zien zijn.

 

Stop 5: Salto de Bordones (de Bordones waterval)

Vanaf Alto De Las Piedras vervolgen we de slechte weg naar de eerste waterval: Salto de Bordones. We zijn enorm blij met onze 4×4 wagen en komen na veel gehobbel aan in het mini-dorpje Bordones. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar het uitzichtpunt op de waterval. Er is een smal en hobbelig paadje verder naar beneden naar een ander uitzichtpunt. Er is niemand en dus lopen we heerlijk door de natuur de berg af. Een aangename afwisseling na de vele beelden die we eerder op de dag hebben gezien. De waterval is gelegen in het Parque nacional natural Puracé en je kunt dit dan ook vanaf de andere kant bezoeken. Vanuit het park kun je namelijk naar de basis van de 400-meter hoge waterval lopen en zijn er andere mogelijkheden om er heel dichtbij te komen.

 

Stop 6: Salto el Mortiño (de Mortiño waterval)

Onze laatste stop ligt zo’n 9 kilometer ten zuiden van Isnos en is een spectaculaire 200-meter hoge waterval die diep de ravijn in dendert. De waterval is makkelijk te bereiken langs de weg tussen Pitalito en San Agustín en zeer de moeite waard. Er is een doodeng uitzichtpunt, maar je kunt ook een klein stukje langs de ravijn lopen naar de waterval toe. Prachtige koffieplantages en bananenbomen omringen de kloof en leveren extra mooie plaatjes op. Ook groeit hier aloë vera. | Kosten: 2000 pesos per persoon.

 


Praktisch


Route

 

Hoe regel je deze dagtrip

De meest gangbare manier om deze dagtrip te maken als je geen eigen auto hebt is met een georganiseerde jeep-tour. Deze kun je regelen bij je hotel, bij het archeologisch park of bij het erg behulpzame informatiecentrum in San Agustín. Als je een eigen auto tot je beschikking hebt kun je deze tour ook makkelijk op eigen houtje doen. Het is wel handig rekening te houden met enkele zaken.

Autorijden in San Agustín en Isnos

Naar en in San Agustín kun je prima reizen met de auto. Hierdoor kun je helemaal zelf bepalen wanneer je waar naartoe gaat en je kunt overal stoppen waar je wilt. Echter, autorijden in en om San Agustín is niet altijd makkelijk, omdat vele wegen slecht zijn. Als je besluit deze dagtocht met je eigen wagen te doen, houd er dan rekening mee dat bijna geen stuk is geasfalteerd. Veel wegen zijn wel goed te bereiden, maar het deel tussen Isnos en Salto de Bordones is zeer slecht. Een 4×4 wagen is dus aan te raden. We hebben vele normale auto’s gezien die de route reden, maar dit kostte overduidelijk veel moeite en meer tijd, plus dat de kans op schade groter is. Het huren van een 4×4 is voor deze tocht dus zeker aan te raden. Hier vind je meer informatie over autorijden in Colombia.

Hoe veel tijd heb je nodig?

De tour duurt de hele dag. Wij begonnen om 9.00 AM en waren weer terug in San Agustín na 6.00 PM. We hebben best wel snel gereisd en niet uitgebreid geluncht, maar door de slechte wegen duurt het lang voordat je ergens aankomt.

Wat is er nog meer te zien?

Mocht je tijd over hebben of de watervallen niet willen zien, dan kun je er ook voor kiezen om na het archeologisch park Alto De Los Ídolos de archeologische plekken Alto De Las Guacas en Granada te bezoeken. Tussen het dorp San Agustín en de rivier Magdalena kom je ook nog langs het kleine museum El Tablón.

 


Er is nog veel meer te zien en te doen in het prachtige San Agustín, zoals deze toffe paardrijtocht. Voor alle informatie bekijk deze mini-gids San Agustín Colombia.

In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

18 reacties

Laura 30 juni 2018 - 11:30

Hoi Sabine,

We willen in augustus deze route gaan rijden. We hebben met verschillende navigatiesystemen gezocht en kunnen de unnamed road van Abando naar het noorden nergens vinden. Kun je ons een tip geven hoe we deze toch kunnen rijden?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 13:28

Wij hebben de route gereden met een gedeelte navigatie en een gedeelte op de kaart. Vraag in het hotel waar je verblijft hoe je moet rijden, als het goed is hebben ze kaartjes met de route. Wij hebben onderweg ook nog een paar keer om de weg gevraagd. Uiteindelijk kom je er zeker: geen zorgen!

Reply
Morgaine 26 januari 2018 - 19:50

Ik kan niet anders zeggen dan prachtig, mooi, en ja, ooit, wie weet, als ik die kant op kom? Ben jij de eerste die het weet, hahaha want dan gaan wee eerst es ff knuffelen 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 januari 2018 - 12:14

Haha dat lijkt me een fantastisch idee!! 😀 <3 Is inderdaad heel mooi hier, je zou het heerlijk vinden in de natuur! xx

Reply
Nesrin 10 januari 2018 - 09:47

Gave foto’s en weer een prachtig verhaal. Ik vind dat eco-hotel bijzonder, ik vraag mij af of zoiets in Nederland bestaat.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2018 - 18:47

Dankjewel Nesrin! Ik heb geen idee eigenlijk… ik had zelf zoiets nog nooit gezien in ieder geval haha.

Reply
Els 8 januari 2018 - 08:06

Oei, ik krijg al zeebenen als ik naar die afgrond kijk!
Het ziet er indrukwekkend uit, ben wel benieuwd hoe breed de rivier op zijn breedste punt is.
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 januari 2018 - 10:02

Ja ik ook toen ik daar stond 😛 Heb even gezocht en kan het niet vinden, maar het is breed haha 🙂 xx

Reply
Karlijn 8 januari 2018 - 08:01

Wat is Colombia toch veelzijdig! Ik zou hier zeker graag naartoe willen 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 januari 2018 - 10:00

Ja heel veelzijdig, hoop je snel een keertje hier te zien 😀

Reply
Ilse 8 januari 2018 - 06:59

Zie ze stralen ! Zalig toch ! Idd prachtige streek… deze dagtocht zou ik niet met eigen huurwagen doen… beter met jeep… Geeft ook een dagje rust aan de chauffeur die altijd met de huurauto rijdt en dat is ook een aanrader gezien de rijstijl van de Colombianen 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 januari 2018 - 10:05

Ja heel mooi! Is denk ik de voorkeur van de persoon, sommigen willen het graag met eigen auto doen, anderen liever rust. Ik zou het niet doen met een gewone auto, alleen met een 4×4, anders is het echt heel vermoeiend en ook gevaarlijker. Met de jeep is ook super makkelijk te regelen, dus prima te doen! Er waren zo weinig auto’s en het is niet echt mogelijk om in te halen en dat soort dingen, dus vond het rijden zelf wel prima eigenlijk. Alleen de toeristen jeeps reden nogal hard haha.

Reply
Rob 8 januari 2018 - 06:44

Mooi verhaal weer, hebben dit allemaal ook gedaan kort voor de kerst. Was toen helemaal niet druk, om alles te zien heb je drie volle dagen nodig. Mis nog de mirador de Magdalena vanaf daar kun je parapenten. Wij vlogen van Bog naar Neiva, en vanaf daar met taxi over een hele mooie weg naar San Agustin. In Neiva is hotel Matamundo een aanrader. Inderdaad oppassen op de weg van Isnos naar Bordones. Wij zagen een vrij nieuwe Renault SUV stilstaan, meters lang oliespoor erachter, ongetwijfeld oliepan geraakt door een rotsblok. Vanaf San A kun je verder naar wondermooi Popayan , 5 uur over prachtige weg onverhard maar geen kuilen, dus zonder risico met gewone auto te doen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 januari 2018 - 10:07

Dankjewel! Wij deden het in 2,5 dag en hadden nog tijd over, dus hebben nog een koffie finca bezocht. Echt leuk! Eén van de foto’s in dit artikel is gemaakt vanaf de mirador, zijn zelfs naar twee uitzichtpunten geweest, heel mooi! Naar Popayan ga ik waarschijnlijk vliegen, hoop het met mijn ouders te doen in maart, zoveel zin in!

Reply
Frits 8 januari 2018 - 05:17

Beste Sabine,
Ik ga 3 maanden naar Colombia en ben zeer nieuwsgierig om deze plaatsen te gaan bezoeken en dus keek ik op Google maps hoever het is om daar naar toe te gaan vanaf mijn verblijf in Medellin!
Ik constateerde dat dit met de auto niet te doen is van wegen de aantal kilometers en dus zeker niet in een dag!
Ik dus zoeken in deze geweldige reportage en zie op de map van de reis dat jullie met een vliegtuig zijn gereisd naar dit gebied en dan beschrijf jij de dagtochten?
Dit komt niet duidelijk naar voren in jouw verhaal!
Ik ben zeer nieuwsgierig ?
Het bis weer een uitzonderlijk mooi reportage! Bedankt?
Groetjes, Frits

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 januari 2018 - 10:12

Dankjewel Frits! Zoals je kunt lezen komt er nog veel meer en dus ook een compleet overzichtsartikel met praktische zaken, zoals hoe er te komen, wat te doen, waar te verblijven en meer. Wij zijn niet met het vliegtuig gereisd maar met de auto. Toevallig was er een leuk gezinnetje uit Medellín in ons hotel die ook met de auto waren gereisd, ze hadden er twee dagen over gedaan, wat best snel is nog denk ik. Het kan dus wel met de auto, maar je kunt ook vliegen op Neiva bijvoorbeeld, of op Popayan. Meer info binnenkort. Dit gaat over 1 aspect van San Agustín, ik kan niet alles in één keer vertellen. Even geduld dus nog haha 😉

Reply
Stéphanie 8 januari 2018 - 03:11

Je bent hier inderdaad wel even bezig, en dan heb je nog niet eens alles laten zien in deze blog. Erg gaaf, de combi van natuur en archeologie. Meestal ben ik daar niet echt van, maar in deze setting lijkt het mij wel erg leuk om te bezoeken. Leuke selfie van jullie twee 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 januari 2018 - 10:09

Haha ja er komt nog veel meer 😀 Zeker een heel bijzondere plek, de natuur en alles is prachtig mooi. Ik heb ook niet uren bij elk beeld gestaan trouwens, op een gegeven moment wordt het een beetje veel 😛 Maar de omgeving is echt mooi!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!