Home Huila San Agustín (2): een bijzonder stukje paardrijden in Colombia (+ video!)
Paardrijden in Colombia - San Agustín - featured

San Agustín (2): een bijzonder stukje paardrijden in Colombia (+ video!)

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

San Agustín: dé archeologische bestemming in Colombia. Maar naast oude beelden is er nog veel meer te zien in deze regio. De natuur is namelijk indrukwekkend mooi. Eerder schreef ik over een dagtocht met de auto naar onder andere watervallen en beelden, in dit artikel staat de fantastische trip te paard centraal. Paardrijden in Colombia kan op vele plekken, waarvan San Agustín zonder twijfel één van de bekendste is én één van de mooiste. Ontdek San Agustín te paard in tekst, foto én video!


Paardrijden in Colombia: ontdek San Agustín


Hoewel je de bestemmingen waar je tijdens de paardrijtocht komt ook op een andere manier kunt bereiken, is te paard wel de meest populaire én meest mooie manier om dit deel van San Agustín te ontdekken. Heel erg fan van paardrijden ben ik niet, maar toch vond ik dit zonder twijfel de pijn en angst meer dan waard. Anders dan in bijvoorbeeld Parque Tayrona of Chicaque vond ik deze route beter te doen. Er waren zeker spannende stukken wat steiler naar beneden en ook reden we een paar keer door diep modder en water, maar uiteindelijk was dat best leuk. Wat is er te zien als je gaat paardrijden in San Agustín?

 

Stop 1: van Eco-Hotel Restaurante La Antigua naar Alto La Pelota en El Purutal

Samen met een gezin uit Medellín die ook in ons hotel verbleef vertrokken we richting de eerste stop. De paarden kwamen naar het hotel, samen met de gids. Met z’n 8-en reden we een stuk over de weg waarna we overgingen op een onverhard pad. De omgeving is spectaculair met prachtige uitzichten en schattige huisjes. Ik dacht dat het enorm druk zou zijn met andere paardrij-tours, maar dat was gelukkig helemaal niet zo.

 

Alto La Pelota en El Purutal

Na meer dan een uur komen we aan bij Alto La Pelota en Alto de El Purutal. Zonder twijfel de mooiste beelden die ik heb gezien in heel San Agustín. Dit komt doordat de kleur op deze beelden bewaard is gebleven, wat een heel bijzonder effect geeft. De kleuren komen van de bomen, wat natuurlijk best bijzonder is. Onze gids liet dat zien en natuurlijk kregen we allemaal een beetje kleur op onze handen. Eén van deze beelden geeft de opoffering van een baby weer, heel apart. Het speciale aan El Purutal is tevens dat de beelden die je hier kunt zien zijn gevonden op hun oorspronkelijke plek.

 

Stop 2: het indrukwekkende uitzicht en de bijzondere stenen bij La Chaquira

De tweede en laatste stop is La Chaquira. Hier lopen we eerst een burg en trap af naar beneden, waar we worden getrakteerd op fantastische uitzichten: de mooiste die ik heb gezien in San Agustín. We lopen richting de canyon waar 200 meter lager de beroemde Río Magdalena stroomt. Aan het einde komen we bij vulkanisch gesteente waar heel veel jaar geleden iemand een knap staaltje beeldhouwwerk heeft afgeleverd. In de rotsen is een vrouw te zien met haar armen omhoog, net als gezichten en afbeeldingen van dieren. De rotsen hebben een prachtig uitzicht op de canyon, net als wij. Niet alleen zie je de Río Magdalena, maar ook zijn er zo’n vijf watervallen te ontdekken. Pas als we zijn bijgekomen van dit prachtige plaatje klimmen we weer terug omhoog naar de paarden, om onze weg te vervolgen terug naar de bewoonde wereld.

 


Bekijk de video: paardrijden in San Agustín!


Tijdens het paardrijden heb ik geen foto’s gemaakt, maar Jimmy heeft wel gefilmd. Hier heb ik weer een leuke video van gemaakt, en die is hieronder te bekijken. Zie live-beelden van deze tocht, inclusief prachtige natuur, mooie wegen en uitzichten, schattige huisjes en wij zelf natuurlijk. Enjoy!

 


Praktisch


De route

De precieze route weet ik niet, aangezien we de gids achterna gingen, maar de locaties zie je hieronder. Je kunt deze bestemmingen ook lopen, maar dat kost uiteraard veel uren meer tijd. Een deel van de route is niet toegankelijk voor auto’s wegens de slechte staat van de wegen.

 

Paardrijden in San Agustín: hoe regel je dat en wat kost het?

Wij regelden het paardrijden in ons hotel, waar de gids met zijn paarden ons netjes kwam ophalen. Het makkelijkste is om te vragen in je ho(s)tel wat de mogelijkheden zijn, of regel een paardrijtocht bij het behulpzame informatiecentrum in San Agustín. Het schijnt dat je ook paarden kunt regelen op andere plekken in San Agustín, zoals het archeologisch museum of in het dorp zelf, maar kijk altijd even naar de staat van de paarden en of ze goed verzorgd worden. Wij betaalden 60.000 pesos (€17,30) per persoon, in het hoogseizoen.

Moet je kunnen paardrijden?

Nee, dat hoeft niet. Ikzelf kan ook niet paardrijden en vind het ook best wel eng, maar deze paarden doen deze tocht vaak en blijven kalm bij de groep. De gids hield bovendien goed toezicht op iedereen. Er waren ook twee kinderen mee, en ook dat ging helemaal goed. Ook geschikt voor kinderen dus.

Hoeveel tijd heb je nodig en wat neem je mee?

Wij waren tussen de 4 a 5 uur aan het paardrijden. Mocht je de bezienswaardigheden te voet willen bezoeken, reken dan op een hele dag. Neem een regenjas, zonnebrandcrème, een zonnebril, water en wat te eten mee. Het weer kan snel omslaan en van fris en regen naar heel warm gaan. Ikzelf had ook een regenhoes om mijn tas om onder andere mijn camera te beschermen. Bij de bezienswaardigheden kun je naar de toilet en eten en drinken kopen, maar tussendoor moet je het doen met wat je zelf bij je hebt.

 


Paardrijden in Colombia is tof, zéker in San Agustín. Hoewel ik behoorlijke pijn had de volgende dag, heb ik tijdens precies deze tocht de mooiste beelden én het mooiste uitzicht van San Agustín gezien. Absoluut de moeite waar dus! Ook leuk om te doen in San Agustín: een dagtocht met de auto. En er is nog veel meer te zien en te doen! Bekijk deze mini-gids San Agustín voor meer tips.

In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

14 reacties

Elisa 18 januari 2021 - 17:00

Hoi Sabine!

Ten eerste: Supergave websites – echt heel knap hoe je dit hebt opgebouwd. Ik wil alleen kwijt dat ik deze blog jammer vind, omdat er geen rekening wordt gehouden met het welzijn van de paarden. Rondrijden op een paard is natuurlijk hartstikke leuk, maar is het ook eerlijk tegenover de dieren die iedere dag urenlang met mensen moeten rondhobbelen die niet kunnen rijden en ze daarom enorm belasten? En als je die beide dingen tegen elkaar afweegt – paar uurtjes vermaak tegenover lijden van het paard – wat is dan belangrijker?

Ik verwijt je niks, ik vraag me gewoon af of je erover na hebt gedacht.

hartelijke groet, Elisa

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2021 - 16:44

Hoi Elisa, dankjewel voor je reactie en terecht ook. Ik ben zelf een erge dierenvriend (ben ook vegetariër) en let juist extreem op dierenwelzijn. Ik heb in het verleden ook paardentochten niet gedaan wegens precies dit. Persoonlijk heb ik nooit een helemaal goed gevoel bij paardrijden als toeristische attractie (of wat dan ook met dieren als toeristische attractie) en ik ben eigenlijk helemaal niet zo dol op paardrijden. Ook tijdens deze tocht niet. Omdat ik het gevoel had dat de paarden goed verzorgd werden en ik niet in mijn eentje wilde achterblijven heb ik het deze keer wel gedaan. Ik kan je echter niks meer dan gelijk geven en ben zelf juist erg gericht op dierenwelzijn. Groetjes, Sabine

Reply
Morgaine 26 januari 2018 - 19:23

Wederom wauw, het doet jullie echt goed, om uit die stad te zijn en nu hier te wonen. Deze bewaar ik ook nog even, wil het filmpje zeker zien, maar ja, midden in de nacht nu, en ik draai Prince nog even 😉 Youtuben muziek dus, hahaha handig he? Dat spotify 😛

x

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 januari 2018 - 12:12

Haha heerlijk Prince! Youtube, Spotify… vind het allemaal geweldig 😀

Reply
Michelle 25 januari 2018 - 14:30

Wauw wat gaaf zeg! Lijkt mij super om te doen, dit soort dingen mis ik dan altijd wel weer aan Nederland hihi.
En voor die prijs hoef je het ook niet te laten! wow

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 januari 2018 - 14:45

Haha ja dat is jammer inderdaad 😀 En veel goedkoper ook nog dan dat het in NL zou zijn.

Reply
Sanne Grieten 17 januari 2018 - 03:41

Wat een prachtige regio! Ik ben gek op paarden, maar of ik er ooit op zal rijden, blijft de vraag. Misschien uit angst om eraf te vallen! Hoe dan ook, dit uitzicht is toch zeker en vast de moeite waard!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 januari 2018 - 13:52

Ja heel gaaf! Ik ben ook niet van het paardrijden haha 🙂 Vond het doodeng 😛

Reply
Elisa 16 januari 2018 - 18:12

Ik geloof dat ik me hier een heel gelukkig mens zou voelen, wat een prachtig gebied! Daar zou ik ook wel willen paardrijden. Helaas krijg ik Liam met geen mogelijkheid op een paard, dus die moet dan maar wachten ;-). En tof filmpje heb je gemaakt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 januari 2018 - 13:53

Dankjewel! Ik ben ook niet dol op paardrijden haha, vond het doodeng 😛 Maar uiteindelijk wel echt heel gaaf.

Reply
Marcella 15 januari 2018 - 12:24

Haha ik zie het al, Jimmy heeft weer de hele rit voorop gereden? ? Hebben jullie nog gegaloppeerd? Ziet er mooi en leuk uit!!! Volgende keer ga ik mee!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 januari 2018 - 13:54

Haha ja die was de hele rit voorop 😛 Er is wel even gegaloppeerd maar niet zoveel. Gelukkig haha. Het is écht wat voor jou in ieder geval en een PRACHTIGE omgeving! <3

Reply
els 15 januari 2018 - 07:54

Tof hoor en moedig dat je uren op het paard hebt durven zitten. Mooie beelden en een leuk idee om te filmen! Ondanks het gehobbel geeft het een goed beeld!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 januari 2018 - 13:54

Dankjewel! Ja het was best wel pittig maar heel gaaf en mooi!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!