Home Reizen in Colombia San Gil off the beaten track: bezoek een weverij in Curití
Bezoek een weverij in Curití - San Gil

San Gil off the beaten track: bezoek een weverij in Curití

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

San Gil, Colombia, staat bekend als dé plek voor extreme sports. Reizigers komen hier voor paragliding in canyon Chicamocha of om te raften over één van de rivieren. In de omgeving van San Gil is echter veel meer te doen. Zo vind je er diverse schattige dorpjes die massaal door buitenlandse reizigers worden overgeslagen. Ga eens buiten de gebaande paden, bezoek een weverij in het dorpje Curití en leer alles over de prachtige met de hand geweven creaties die daar worden gemaakt!


Curití: het fique-dorp


Het dorpje Curití is net als San Gil gelegen in het departement Santander en telt nog geen 4000 inwoners. Het pleintje met de prachtige oude kerk markeert het centrum van het dorp.

Rondom Curití zijn diverse grotten te vinden die je kunt bezoeken. Echter, Curití is het meest bekend om de prachtige geweven producten gemaakt van fique. Weet je nog het artikel over het maken van papier in Barichara? Diezelfde fique wordt in Curití gebruikt voor het maken van matten, tassen en nog veel meer.

In het kleine dorpje Curití vind je een fique-weverij, waar ze mooie handgeweven creaties maken van deze vezel. Jij kunt deze weverij bezoeken en alles leren over deze Colombiaanse ambacht.

 


Ecofibras: een bekende fique-weverij


Sinds 1995 is in Curití de weverij Ecofibras gevestigd, een bedrijf dat zich toelegt op het behoud van een bijzondere textiel-traditie afkomstig van de inheemse cultuur Guane.

Het voornaamste doel is om de kwaliteit van leven van ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in handwerk met fique te verbeteren, door middel van het weven en spinnen met fique en andere natuurlijke vezels, zoals katoen.

In de weverij is de productie in volle gang, en hoewel veel weefgetouwen en spinnewielen de laatste jaren zijn gemoderniseerd, wordt nog steeds alles met de hand gedaan. Overigens staan de oude apparaten nog steeds in het museum, en kun je zien hoe tot een paar jaar geleden het werk nóg zwaarder was.

De producten van Ecofibras worden als typische handwerken verkocht in Colombia, maar ook geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten.

 


Het proces: het weven van fique


Het eerste deel van het bewerken van fique is hetzelfde als bij het maken van papier: de vezels worden uit de grote bladeren van de plant gehaald en gewassen. 

Vervolgens worden de gewassen vezels geborsteld. Met een puntige borstel worden de vezels gekamd en uit de klit gehaald om daarna bewerkt te kunnen worden.

 

Het verven van de vezels. Om de fique-vezels te kleuren worden deze geweekt in water met een bepaalde tint specifiek voor fique. Vervolgens worden de strengen gewassen met water en zeep, om ze vervolgens in water te leggen waarin er een bepaalde kleur verf en een weekmaker wordt aangebracht. Daarna wordt in grote bakken het water met de vezels aan de kook gebracht om de kleur goed te laten intrekken. Na het koken worden de gekleurde vezels gewassen.

 

De gekleurde vezels worden opnieuw geborsteld. Pas daarna zijn ze klaar om mee te weven.

 

De vezels bewerken tot weefgaren. Met de vingertoppen worden er dunne draden uit de vezels gehaald die om een ronddraaiende spoel worden gebonden.

 

De weefgaren worden op een weefgetouw gebonden. Dit is het moment waarop van diverse kleuren een prachtige creatie wordt gemaakt, zoals een mat, tas, portemonnee, placemat of een stoel. Ook de grote zakken die worden gebruikt om koffie in te bewaren worden hier geproduceerd.

 

Het scheren van het eindresultaat. Na het weven van bijvoorbeeld een mat blijft er veel rest-vezel over die er netjes af wordt geschoren en geknipt. Nu is het echt klaar!

 

In deze weverij wordt er ook gewerkt met katoen en met combinaties van fique en katoen:

Er zijn diverse mogelijkheden voor patronen en kleurcombinaties:

 

De producten gemaakt van fique voelen ruw aan, als een soort touw. In tegenstelling tot het bekende katoen, wat zachter en soepeler is. Door de stevigheid is fique ideaal om producten zoals tassen te maken die veel gewicht moeten dragen.

 


Bezoek de weverij: praktisch


Vanaf het busstation Terminalito in San Gil (Calle 15 # 10-2) rijd je met een minibusje in ongeveer 30 minuten naar Curití. Stap bij aankomst in Curití uit op het centrale plein bij de grote kerk. In een zijstraatje vind je Ecofibras op carrera 9 # 9 (hier op de kaart).

Voorheen kon je een rondleiding krijgen door de weverij. Breng een bezoek aan de weverij om te vragen of dit nog steeds mogelijk is. Je vindt er in ieder geval een winkeltje waar je de lokale producten kunt kopen.

 


Ga off the beaten track en ontdek Colombia!


 

Lees meer!

20 reacties

Roos 9 februari 2017 - 14:25

Weven is echt een vak apart hè? Vind het zo gaaf, intrigerend, om te zien. Vroeger kreeg ik eens een soort miniweefgetouw om armbandjes te weven. Er is nooit een succesvolle creatie vanaf gekomen, haha. Snapte er niks van. XD

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 11:36

Haha wat jammer! 🙂 Ja heel mooi om te zien, ik zou het zelf ook zeker niet kunnen. Ze doen het zo snel en met al die lagen door elkaar… heel bijzonder!

Reply
Jenny - ikreis.net 9 februari 2017 - 02:49

Wat een leuke plek! Fijne en sprekende foto’s.

Ik vind het geweldig dat je ook onbekende pareltjes deelt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 11:37

Dankjewel voor je leuke reactie! Vond het zo leuk om te zien, hoe ze die mooie Colombiaanse dingen die je in de winkel ziet eigenlijk maken .)

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 8 februari 2017 - 17:08

Mooi vastgelegd en leuk om te zien. Ik ben niet zo van de extreme sports, dus ik zou ook eerder hiervoor gaan 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 11:38

Dankjewel! Ik heb de extreme sports al gedaan (of er naar gekeken haha), maar inderdaad: raften is wel leuk maar van een waterval naar beneden klauteren laat ik liever aan iemand anders over 😉

Reply
Morgaine 8 februari 2017 - 04:42

Dit brengt absoluut memories terug, in de zin van dat ik ooit zelf een weefgetouw had gekregen een hele grote zelfs eigenlijk voor een heel klein meisje en ik vond het heerlijk om te weven, maar dit is van een ander kaliber en hoop ik slechts dat deze mensen heel goed betaald worden, wat ik… uhm betwijfel voor zulk mooi handwerk.

Dank je wel dat je dit hebt laten zien aan ons en hebt gedeeld.

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 11:40

Wat leuk zeg dat je er ook één hebt gehad! Het lijkt me bijzonder lastig dat werkje haha. Maar het resultaat is echt supermooi. Ik denk dat deze mensen het minimumloon krijgen. Het is een goed en bekend bedrijf dus ik neem aan dat dat wel goed zit. Niet dat dat veel is hoor, 270 euro per maand ongeveer. Maar tenminste iets 🙂

Reply
Michelle 7 februari 2017 - 04:50

Wat gaaf om zo’n proces van het begin tot het eind ( in het winkeltje) te kunnen zien! Een erg leuke rondleiding lijkt mij dit..

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 11:41

Dankjewel! Ja was echt erg interessant en zo mooi wat ze maken!

Reply
Nesrin 6 februari 2017 - 15:55

Heel mooi om te zien en wauw die kleuren bij elkaar zorgt voor een heel mooi plaatje.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 11:42

Dankjewel! 😀

Reply
yvonne 6 februari 2017 - 14:31

Heel leuk zeg!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 11:42

Dankjewel!

Reply
Saskia 6 februari 2017 - 13:44

Wederom prachtige foto’s! Ook lekker kleurrijk zeg. Prachtig! Mooi ook om te zien hoe zo’n proces gaat

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 11:43

Dankjewel! Wij vonden het ook zo leuk om te zien hoe dat mooie handwerk in Colombia eigenlijk gemaakt wordt 🙂

Reply
Els 6 februari 2017 - 09:34

Heel bijzonder. Ook heel bijzonder hoe je dit soort leuke uitstapjes allemaal vindt!
Op de foto’s is het niet te zien maar wat een zwaar werk om met dat weefgetouw te werken en alles
in zo een hoog tempo….!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 11:44

Haha ja leuk he 😀 Het was inderdaad heel zwaar, knap wat ze daar doen! xx

Reply
Ilona 6 februari 2017 - 01:44

Wat jammer dat deze fique weverij vaak wordt overgeslagen. Je leert pas echt een land kennen als je ook de locale ambachten bekijkt. Wauw! Wat een kleurrijke foto’s. Het spreekt mij aan dat je het proces van A tot Z kan bekijken. Is er ook een winkel waar je de locale producten kan kopen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 11:45

Ja zeker! Je ziet die mooie dingen in de winkels liggen zonder een idee waar dat eigenlijk vandaan komt. Ook voor mij een mooi lesje 🙂 De producten kun je in de winkel bij de weverij kopen of in winkeltjes in de regio.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!