Home Over Colombia 50 tinten Colombia #2
50 tinten Colombia #2 - Toca

50 tinten Colombia #2

door Sabine
Languages / Talen:
 

Het is al bijna een jaar geleden dat ik de eerste ‘50 tinten Colombia‘ publiceerde, dus tijd voor een nieuwe! Vreemde cultuurverschillen en typisch Colombiaanse dingen. Gekke gewoontes, feitjes en mijn belevingen. Je leest het allemaal hier: 50 tinten Colombia #2!

 

De sportschool gaat vaak al om 4 of 5 uur in de ochtend open

Dat is ook serieus een druk moment

Colombianen hebben van die vreemde uitspraken

Zo zeggen ze bijvoorbeeld “kun je mij een vork cadeau doen?” als er een vork ontbreekt op tafel

Een contract tekenen in Colombia is een twee-weken-taak

Op 27 december kreeg ik een ontslagbrief, zou ik een ander contract krijgen, om 2 dagen later gebeld te worden dat ik toch op hetzelfde contract blijf

Maar omdat ik al was ontslagen moest letterlijk de hele procedure helemaal overnieuw

Het kan ook zomaar gebeuren dat je vrolijk zonder enig vermoeden naar je werk gaat en een uur later zonder baan op straat staat

Zo kwam het dat ik van de ene op de andere dag mijn liefste collega kwijt was

Stadsbussen hebben geen enkele vorm van een tijdsschema

Je moet gewoon wachten totdat er eentje komt

In tegenstelling tot bussen die de stad uit gaan waarvoor je een kaartje koopt op de terminal

Die vertrekken stipt op tijd

Colombianen vinden Bogotá vreselijk koud

Ze snappen ook nooit dat ik het klimaat hier zo onwijs heerlijk vind

Hier wordt de jarige getrakteerd op (meestal chocolade-) taart

In plaats van dat de de jarige zelf trakteert zoals vaak in Nederland

Op het werk besloten ze alle kantoren te gaan verven, wat natuurlijk allemaal tegelijk moet

Dus zit ik zo’n 2 weken thuis te werken: ik heb geen werkplek omdat alle afdelingen op elkaar zitten gepropt in de overgebleven kantoren

Iets met Colombianen en plannen

Buiten de deur ontbijten is hier de normaalste zaak van de wereld

De lekkerste restaurants openen hun deuren al vroeg, zelfs op zondag

Ook ik maak regelmatig een ontbijt-afspraak: zo leuk!

Als het tien minuutjes flink regent in Bogotá overstroomt meteen de hele boel

Soms gaat het er zo heftig aan toe dat het hele leven voor minstens een kwartier stil ligt

Het is heel onbeleefd om niet te begroeten met goedemorgen, goedemiddag en goedenavond

Ze zeggen ook tegen iedereen meneer en mevrouw, en mensen hoger in klasse noemen ze al snel doctor(a)

Een uur in de rij staan voor een restaurant is heel normaal

Doen wij zelf ook weleens, het is dan ook wel erg lekker allemaal dat eten hier

Eerst een halfuur wachten voor de parkeerplaats hoort er ook bij

Op elk uur van welke dag ook kun je (zonder recept) naar de apotheek bellen voor antibiotica of andere medicatie

Dat komen ze dan een halfuurtje later netjes thuis afleveren

Om half 6 in de ochtend staat er al file in Bogotá

Ook de Transmilenio-bussen zitten dan zo vol dat ik er meestal een stuk of 3 voorbij moet laten gaan voordat ik er met veel ellebogenwerk in pas

Plannen of willen weten hoe iets gaat verlopen is vij nutteloos

Gewoon alles op je af laten komen, afwachten en uiteindelijk komt het allemaal goed

Als ik nieuwe kleren ga kopen word ik altijd enorm zenuwachtig van de verkopers

Nog geen seconde nadat je voet in de winkel hebt gezet, komt er al eentje op je afgestormd

Zonder te checken strooien Colombianen hele verhalen in het rond

Die achteraf dus helemaal niet blijken te kloppen

Ik vind het altijd prachtig om te zien wanneer iets een complete chaos lijkt, maar het dan toch elke keer weer helemaal goed verloopt

Hoe ze het doen weet ik niet, maar allemaal maar wat doen, geen zorgen maken en go with the flow lijken toch wel te werken

Telefoons, computers en andere elektronica zijn hier vreselijk duur

En al het nieuwste komt hier als laatste aan

De meeste huishoudens hebben een hulp die schoonmaakt en (elke avond) het eten kookt

Zelfs mensen die alleen wonen hebben een hulp in huis

Toen ik zei dat wij niemand in dienst hebben werd ik vreemd aangestaard en gevraagd wie dan ons huis en eten doet

Ooit gaan wij er vast ook aan, maar ik vind het idee nog een beetje gek

Ik word nog steeds heel gelukkig van de warmte die de bevolking uitstraalt

Mensen zijn zo lief, hartelijk, knuffelig, behulpzaam en gastvrij: om verliefd op te worden!

 

Colombia: na twee jaar een beetje minder vreemd, maar nog net zo leuk!


 

Lees meer!

32 reacties

Terugblik: January favorites - Karlijn Travels 20 mei 2018 - 05:22

[…] Colombiaanse man in Bogotá en ik volg haar blog heel graag. Afgelopen maand schreef ze de post 50 tinten Colombia over cultuurverschillen en bijzonder Colombiaanse gewoontes. Erg leuk om te […]

Reply
Marieke 12 maart 2017 - 09:48

Veel is herkenbaar, geweldig land! En leuke blog. Ik heb je een privé bericht gestuurd op fb met een vraag aan jou als echte Colombia kenner:) Ik denk dat ie in je spam is beland omdat we geen vrienden zijn. Ik hoop dat je me kan helpen! Thanks alvast

Reply
yvonne 6 februari 2017 - 10:46

Leuk om te lezen weer!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 februari 2017 - 10:13

Dankjewel!

Reply
Roos 31 januari 2017 - 12:52

Colombianen en plannen, lijkt een prima combi, hahaha. En dan die vork… Cadeau geven? Mooie uitspraak. 😛 Je zou voor de gein eigenlijk een Jimmy 50 feitjes over NL moeten laten opschrijven; dingen die hij vreemd vindt enzo. Kijken hoe raar we nou eigenlijk zelf zijn, haha. 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:37

Haha ja ze zeggen het voor alles cadeau geven. Ook de rekening bijvoorbeeld, zo apart! Echt een geniaal idee voor Jimmy 😀 Ik heb hem gevraagd of hij 50 gekke feitjes over Nederland zou weten, hij zei dat hij waarschijnlijk niet verder komt dan 5 😛

Reply
Maaike 29 januari 2017 - 10:25

Grappig hoor! Sommige dingen komen wel overeen met Spanje. Dit soort artikeltjes vind ik heel leuk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:37

Dankjewel! Kan ik me helemaal voorstellen dat je dingen herkent 🙂

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 28 januari 2017 - 05:06

Haha, hier moet ik toch wel een beetje om grinniken. Vooral dat met die vork 🙂 Ik geloof dat ik er gek zou worden, ik heb heel graag de touwtjes in handen. Ben je niet soms bang dat je ook zomaar ontslagen wordt? Aan de andere kant, hier zegt een vaste baan ook niet meer zoveel ben ik onlangs met een collega achtergekomen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:44

Haha ja dat cadeau geven van dingen is best grappig 😀 Ik hield ook altijd graag de touwtjes in handen, maar die drang wordt steeds minder hier. Ik weet dat ik ontslagen kan worden, en als het van de ene op de andere dag gebeurt is dat niet leuk, maar dan komt het daarna wel weer goed met een andere baan ofzo. Ik ben er dus niet zo mee bezig gelukkig.

Reply
Stéphanie 27 januari 2017 - 14:34

Wat een leuk lijstje! Ik zou gek worden in Colombia, als echte controlfreak haha. En die verkopers, die verkoop ik gelijk een mega boze blik. In Nederland vind ik ze al irritant. Laat mij lekker met rust denk ik dan, zucht. Een ontbijtafspraak, daar had ik nog nooit van gehoord. Als je er de tijd voor kunt nemen, dan lijkt het mij best een leuk idee.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:46

Dankjewel! Haha ja ik was ook ooit een mega controlfreak, maar dat is wel verminderd gelukkig, veel prettiger. Ontbijten buiten de deur is echt hartstikke leuk! Ze hebben hier vaak aparte ontbijtkaarten, met allerlei lekkers. Vorige week ging ik ontbijten met vrienden op een plek waar een hele rij stond om binnen te komen. Voor het ontbijt dus. Toen zijn we maar ergens anders heen gegaan haha

Reply
Jennifer 27 januari 2017 - 04:22

Hahha zo grappig sommige dingen. En soms herkenbaar uit Ghana 😉 Heel goed dat het normaal gaat voelen allemaal, dat is fijn toch!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:48

Haha kan ik me voorstellen dat je sommige dingen herkent! Ik heb er echt heel lang over gedaan om deze 50 dingen te bedenken, gewoon omdat veel al zo normaal is dat ik er gewoon niet meer op kom… haha

Reply
Karlijn 27 januari 2017 - 02:45

Hele leuke lijst weer! Blijft interessant om die verschillen te lezen. En knap dat je je daar allemaal aan aanpast, sommige dingen lijken me best moeilijk (alles rondom je werk bijvoorbeeld). Maar de positieve dingen maken natuurlijk veel goed!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:49

Dankjewel! Ja veel is al normaal geworden, het was ook erg lastig om 50 dingen te bedenken… dat van mijn werk is vervelend, maar ik heb me er deze keer eigenlijk vrij weinig druk om gemaakt. Uiteindelijk komt alles weer op z’n pootjes terecht.

Reply
Rowan 26 januari 2017 - 16:04

Wat een prachtige en ook grappige lijst zeg! Echt heel erg leuk om te lezen. Grappig dat jullie ontbijt afspraken maken in Colombia, dat zou niet zo snel in mij opkomen. En een vork cadeau vragen klinkt ook al zo leuk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:50

Dankjewel! 🙂 Ontbijten is hier zo leuk! Ook ideaal om in het weekend met vrienden te doen. De restaurants zitten hier gewoon al vol vanaf de vroege ochtend haha

Reply
Nesrin 26 januari 2017 - 13:32

Ik vind dit zo leuk om te lezen. Sommige punten zijn herkenbaar want Turken zijn soms net zo. Dan vraag ik mij af of wij Nederlanders juist niet zo gek zijn met sommige dingen 😉 Nederlanders zijn nuchter. Ik vind trouwens dat de jarige taart moet krijgen in plaats van trakteren, hoera voor Colombia!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:52

Dankjewel! Kan me voorstellen dat je dingen herkent! Volgens mij hebben veel van die culturen wel veel gemeen in planning en organisatie haha. Ik vind het ook heel leuk dat de jarige taart krijgt 🙂

Reply
Elaintje 26 januari 2017 - 09:42

Haha, heel leuk artikel! Ik herken wel veel dingen uit Suriname. Denk dat het ook meer verschillen zijn tussen Westerse en niet-Westerse samenlevingen. Sommige dingen merk ik al niet eens meer op, zo normaal ben ik het gaan vinden. Ik ben ook bang dat ik juist een cultuurshock ga hebben wanneer ik weer terug ga naar Nederland. Deze kant op had ik het helemaal niet. Het enige waar ik nooit aan zal wennen denk ik is de manier waarop er met personeel wordt omgegaan, zoals jij ook schrijft. Zo zonder communicatie op straat staan of plotseling geen kantoor meer hebben omdat ze besloten hebben te gaan schilderen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:56

Dankjewel! Kan ik me voorstellen, dat je veel herkent! Denk inderdaad ook dat veel niet-westerse culturen veel gemeen hebben, met name op het gebied van planning en organisatie (of het gebrek daar aan 😛 ). De manier waarop ze met personeel omgaan vind ik ook best naar. Ik ben ook echt heel nieuwsgierig hoe ik Nederland in juni ga vinden, na 1,5 jaar weg te zijn geweest. Ik denk dat ik me inmiddels meer thuis voel in Colombia.

Reply
Esther 26 januari 2017 - 08:32

Hahahaaaa Sabine die verkopers! Ik word er helemaal gek van! Al wen ik er ook een beetje aan, want vind inmiddels dat ik in Nederland wel erg lang moet wachten. En plannen…die lessen die leren ze hier nergens, niet op school, niet thuis, niet op het werk….Die hulp is écht een luxe, wel lastig om een fijn persoon te vinden die bovendien eten mét groente kan koken, maar ik hem een ontzettend lieve en goede hulp gevonden, die ik dan ook met liefde wat meer betaal dat het minimumloon en die werkelijk zalig kan koken en het leuk vindt om nieuwe dingen te leren.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:57

Haha ja klopt, het heeft z’n voor- en nadelen. Ooit zullen wij vast ook wel een hulp in dienst nemen. Als we het echt zelf niet meer kunnen haha.

Reply
Sofie 26 januari 2017 - 07:41

Heerlijk! Je merkt op veel vlakken de Spaanse mentaliteit op 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:58

Haha dat geloof ik meteen! 😀

Reply
Sandra 26 januari 2017 - 05:26

Het lijkt mij zo gek om daar voor het eerst te komen en dan al deze dingen mee te maken. Volgens mij val je dan echt van de ene in de andere verbazing haha. Het is allemaal zo anders dan hier in Nederland! En om 4/5 uur naar de sportschool? Dat is echt té vroeg gewoon. :’) Moest wel lachen om het feit dat Colombianen vragen om een vork als cadeau als ze zien dat er eentje ontbreekt op tafel. Whuhhh! :p
Leuk om weer meer te weten over jouw leven daar!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 18:00

Haha veel merk je (gelukkig?) pas als je hier woont. Al merk ik aan bezoek uit Nederland wel dat ze erg vast zitten in gewoontes en plannen, en alles van tevoren willen weten. Het is lastig dat los te laten als je dat niet gewend bent. Haha ja ik ga ook niet zo vroeg naar de sportschool hoor 😛 Al waren we er vandaag op zondag wel al om 8 uur haha

Reply
Koen 26 januari 2017 - 02:22

Heel veel van deze zaken kan ik klakkeloos kopiëren en zeggen dat het over Maputo / Mozambique gaat. Groetjes.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 18:00

Haha kan ik me meteen voorstellen! 😀 Groetjes!

Reply
Samaja 26 januari 2017 - 02:17

Ik hou nogal van dingen die goed geregeld zijn, dus ik zou het wel een beetje moeilijk hebben met die go with the flow mentaliteit. Ik denk vaak dat het openbaar vervoer in België niet goed genoeg is, maar blijkbaar valt dat nog mee ;-). Ik ben overigens helemaal gewonnen voor het idee dat de jarige getrakteerd wordt in plaats van andersom :-).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 18:02

Ja ik had daar ook moeite mee in het begin, en ik merk aan bezoek uit NL dat ze dat ook niet goed kunnen loslaten. Maar na een tijdje groei je daar vanzelf in mee en word je net zo. Ik maakte me in NL echt heel druk als ik alleen al bang was dat ik misschien 2 minuten te laat zou komen. Nu denk ik als ik 10 minuten te laat ben ben ik nog op tijd haha. Ja het OV in NL en BE valt zeker mee vergeleken met Bogotá! Wees er maar blij mee 😛

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!