Home De omgeving van Bogotá Avontuur onder de grond: de zoutmijnen rondom Bogotá
Zipaquira

Avontuur onder de grond: de zoutmijnen rondom Bogotá

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Een stedentrip naar Bogotá wordt extra leuk door al het moois wat er te zien en te doen is rondom deze miljoenenstad. Met de bus kun je gemakkelijk een dagtripje maken naar wonderlijk natuurschoon of schattige dorpjes. En naar zoutmijnen dus. Er zijn er twee dichtbij de stad: Zipaquirá en Nemocón. Beiden met hun eigen karakter. Om je een inkijkje te geven in de wereld van het Colombiaanse zout, neem ik je vandaag mee diep onder de grond: de zoutmijn in!


De zoutkathedraal van Zipaquirá


In Zipaquirá, een stadje 50 kilometer ten noorden van Bogotá, vind je een ondergrondse zoutkathedraal. Wereldwijd bestaan er alleen drie van zulke zoutkathedralen: één in Colombia, de andere twee in Polen. In deze zoutmijn, tussen de prachtige bergen nabij Bogotá, zijn twee kathedralen gemaakt. Aan het begin van de twintigste eeuw hakten mijnwerkers de eerste uit, welke werd ingewijd in 1954, om vervolgens wegens veiligheidsredenen in 1990 definitief gesloten te worden. Tussen 1991 en 1995 werd zo’n 250.000 kilo zout weggehaald om het nieuwe en huidige ondergrondse heiligdom uit te hakken, dat inmiddels wordt beschouwd als één van de belangrijkste monumenten in Colombia. De kathedraal heeft een lengte van 75 meter, is 18 meter hoog en heeft een capaciteit van maar liefst 8400.

 

 

Met een tour door de zoutmijn in Zuipaquirá

De tour door de zoutmijn leidt ons langs 14 kapellen die de kruisweg van Jezus Christus weergeven. Het pad eindigt bij de kathedraal die is opgesplitst in drie delen, waarin de geboorte, het leven en de dood van Jezus wordt uitgebeeld. Een behoorlijk imposant plaatje.

 

De zoutkathedraal in Zipaquirá bezoeken

De zoutkathedraal is een grote toeristische trekpleister: tijdens weekenden en vrije dagen is het er waanzinnig druk. Probeer daarom vooral deze dagen te vermijden. Het is verplicht een rondleiding te nemen (ook beschikbaar in het Engels), maar na afloop kun je zelf zo lang in de mijn blijven als je wilt. De kathedraal is ook daadwerkelijk in gebruik: een kerkdienst bijwonen in dit bijzondere bouwwerk kan op de zondagen.

 

Kies je rondleiding, de kosten en meer informatie

Er zijn verschillende tours mogelijk, variërend in prijs vanaf 50.000 pesos (€15,00, mei 2017), voor Colombiaanse begrippen behoorlijk duur. Ondanks de veel te hoge prijs, de enorme drukte en de grote nadruk op religie is het toch de moeite waard deze grote trots van Colombia te bezoeken. De kathedraal is prachtig en tevens een uniek bouwwerk. Voor een tweede keer ga ik er echter niet meer heen. Wil je meer informatie over (een bezoek aan) de zoutmijn? Klik dan hier. Er is naast de kathedraal nog meer te doen en te zien in Zipaquirá: kijk hier voor tips!

 

 

 


Een lust voor het oog: de zoutmijn in Nemocón


Een halfuur van Zipaquirá, of 74 kilometer vanaf Bogotá, ligt in een klein schattig dorpje de zoutmijn Nemocón, een mijn kleiner en minder massaal dan in Zipaquirá. Tussen de jaren 1816 en 1968 werd in de tunnels van deze zoutmijn zo’n 8 ton zout gewonnen. Samen met mijn ouders bereid ik mij voor op een tocht 80 meter onder de grond. Een gids leidt ons door de donkere tunnels. Om ons heen zie ik alleen maar duisternis en zout. Maar al snel blijkt dat deze kleine zoutmijn nog veel meer te bieden heeft.

 

Kleuren en water onder de grond

Kleine watertjes weerspiegelen op een prachtige manier de kleurrijke zoutmuren. Een lichtspektakel dat onze aandacht lang vasthoudt. Heel bijzonder! In alle rust genieten we van dit mooie plaatje, waarvan de kleur keer op keer verandert. Lantaarnpalen langs het water maken het helemaal af.

 

De tour, kosten en meer informatie

Voor de rondleiding betaal je 24000 pesos (€7,30, mei 2017), weer een hoge prijs, maar veel goedkoper dan de zoutkathedraal. Ook in deze mijn worden religieuze verhalen verteld, maar meer informatie krijg je over de geschiedenis van het ontstaan van de mijn en over de flora en fauna in de directe omgeving. Voor meer informatie over (een bezoek aan) de zoutmijn of het dorpje Nemocón, klik hier.

 

 


De zoutmijnen rondom Bogotá: ideaal voor een dagtrip en een eerste kennismaking met Colombia! Klik hier voor nog 21 dagtrips vanuit Bogotá.


 

Lees meer!

53 reacties

Colombia: Villa de Leyva & Barichara | Patiperra travels 9 oktober 2019 - 07:00

[…] De zoutmijn van Zipaquira dichtbij Bogotá is bekend en is prachtig mooi met een unieke kathedraal van zout diep onder de grond gebouwd. Ook heel bijzonder, maar minder druk bezocht (en om die reden voor mij persoonlijk ook aantrekkelijker) is de Nemocónzoutmijn. Het plaatsje is charmant en de wereld onder de grond in het zout is rustig en stil. Ook hier worden met licht bijzondere effecten gecreëerd. Kijk op deze website voor meer informatie. […]

Reply
Yvonne 20 mei 2016 - 07:37

Wat een bijzondere plek zo’n zoutkathedraal. Ik heb het alleen nooit zo op van die plekken onder de grond, ben redelijk claustrofobisch ook. Vraag me af wat ik er van zou vinden als ik er eenmaal zou zijn.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 mei 2016 - 07:39

Ja heel bijzonder! En ik moet bekennen dat ik ook een beetje claustrofobisch ben hoor. Maar op één of andere manier kan ik dat dan even uitschakelen en toch naar binnen gaan. Al doe ik het niet altijd als het echt eng is. Deze cathedraal is heel groots opgezet. Heel ruim en hoge plafonds. Je hebt dus niet het idee dat je zo ver onder de grond bent. Dat scheelt een hoop 🙂

Reply
Zo simpel is dan geluk 23 april 2016 - 10:56

Wauw, echt heel mooi en bijzonder!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 april 2016 - 15:16

Ja absoluut! Dankjewel!

Reply
Carla van Vliet 23 april 2016 - 05:42

Blij dat jij dit gedaan hebt…ik zou niet durven…zo heb ik het toch gezien, haha!Bedankt weer! 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 april 2016 - 15:16

Hahaha graag gedaan! 😉 Ik vind het ook wel spannend hoor, dit soort dingen. Maar na afloop ben ik dan toch blij dat ik het gedaan heb haha

Reply
Stéphanie 22 april 2016 - 14:10

Wat een leuke dagtrip is dit! Je woont echt in een super mooie omgeving! Mooie foto’s ook om je verhaal te ondersteunen 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 april 2016 - 15:15

Ja we wonen eigenlijk best in een heel mooie omgeving 🙂 Buiten Bogotá is het prachtig!! Voor bezoekers is die kathedraal echt ideaal.

Reply
Anne 22 april 2016 - 02:49

Ziet er echt indrukwekkend uit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 april 2016 - 15:14

En dat was het ook zeker! 🙂

Reply
Roos 21 april 2016 - 14:18

Die kathedraal *insert hearteyes*. Oh my, echt prachtig gewoon! Colombia is wat ver weg, maar Polen is nog best eens te doen… Lijkt me echt prachtig en ontzettend imponerend. Sabine, wat woon je nu eigenlijk in een mooi land hé (sociaal/politiek even achterwege gelaten).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 april 2016 - 15:14

Ja supermooi he! En inderdaad: in Polen zijn er twee, daar kun je gewoon met de auto heen (als je de tijd hebt). En ja Colombia is een prachtig land 🙂

Reply
Michelle 21 april 2016 - 12:10

Wat een mooie foto,’s! Ik vind grotten en zoutmijnen altijd zo interresant, zo indrukwekend om dasr binnenin te lopen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 april 2016 - 15:13

Dankjewel! Vind ik ook!

Reply
Jenn 21 april 2016 - 05:08

Super mooie foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:28

Dankjewel! 🙂

Reply
Gerlinde 21 april 2016 - 01:13

Wow, wederom prachtige foto’s van een bijzondere plek!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:27

Dankjewel!

Reply
Leonie 20 april 2016 - 16:12

Ah, de zoutmijn in Zipaquirá vond ik supermooi! Ik ben ook in de zoutkathedraal in Polen (Wieliczka) geweest, beide zijn gaaf. Vanuit La Candelaria was het trouwens best nog wel tocht om er te komen, met het ov deed ik er volgens mij ruim 2 uur over haha, daar had ik me niet helemaal op ingesteld. Maar het is het waard!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:18

Leuk dat je er ook bent geweest! Haha 2 uur vanaf La Candelaria is hartstikke snel! Ik woon in het noorden van de stad en ik doe er al meer dan 1 uur over om vanaf La Candelaria thuis te komen haha. Vanaf ons huis is het meer dan 1 uur naar de zoutmijn. Dus die 2 uur valt wel mee haha. Mijn ervaring is ook dat reizigers nooit goed inschatten hoe groot en druk Bogotá is. Even ergens naartoe gaat helaas niet 😛

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 20 april 2016 - 13:21

Weer een prachtig verteld reisverhaal. Indrukwekkend hoor. En de prijzen van deze musea zijn voor Nederlandse begrippen goedkoop. In Nederland zijn musea vrij prijzig. Maar hier kun je dat natuurlijk oplossen door een Museumjaarkaart aan te schaffen. Bestaat zoiets in Colombia?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:15

Dankjewel! Ja klopt dat het voor jullie wel goedkoop is, maar vaak kost een museum hier niet zo veel. Volgens mij bestaan er geen kaarten voor musea. Wel is het vaak gratis of met korting voor studenten en ook 60 plussers krijgen korting.

Reply
Billy 20 april 2016 - 13:03

indrukwekkend!
Lijkt me heel speciaal om de mis te volgen in die zoutmijn

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:14

Ja zeker! Ik denk dat het wel megadruk is op dat moment. Maar wel bijzonder.

Reply
Jennifer 20 april 2016 - 12:14

Prachtig! Ziet er heel mooi uit.

Ik moet stiekem best wel lachen om die munteenheid. 22.000 pesos? Dat klinkt echt als súperveel en dan is het maar een paar euro. Hoe ziet dat er dan uit? Briefjes van 10.000 of zo? Lijkt me totaal niet handig hahaha

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:13

Haha ja die munteenheid was even wennen in het begin. Het grootste briefje was 50.000 pesos, maar volgens mij is er nu ook één van 100.000 pesos. Best onhandig is dat hoor, want vaak kosten dingen maar 3000 of 6000 pesos en daar gaat niemand wisselgeld voor hebben. Ik heb veel briefjes van 1000, 2000, 5000, 10000 en 50000. Dan zijn er ook nog munten van 100 pesos en zelfs 50 pesos. Echt niets is dat natuurlijk 🙂

Reply
Margo 20 april 2016 - 07:25

Mooi en indrukwekkend, denk ik! Interessant beschreven. Fijn dat je zulke mooie foto’s erbij hebt geplaatst! Graag gelezen, Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:11

Dankjewel, leuk om te horen! Heel mooi en indrukwekkend is het zeker.

Reply
MichielZiet 20 april 2016 - 07:16

Wauw wat indrukwekkend! Maar vooral mooi, met alle kleuren zo mystiek schijnend.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:11

Ja heel mooi! Die kathedraal is ook bijzar groot daar onder de grond.

Reply
Natasja 20 april 2016 - 04:07

Oh zo mooi, hoe toevallig dat ik van de week bij een blogster ook foto’s zag van grotten maar dan in zuid afrika waar ze geweest is. Ikzelf ben vorig jaar in Italie in een grot geweest, ik vond het heel bijzonder. Maar jouw foto’s met dat blauw is echt zo mooi.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:02

Dankjewel! Ja er zijn zoveel mooie grotten in de wereld! Alleen deze zoutkathedraal is dus heel bijzonder. Maar ook in Oostenrijk en Frankrijk is van alles moois te vinden 🙂

Reply
Rob Alberts 20 april 2016 - 03:53

Prachtig en indrukwekkend

Vriendelijke groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:01

Dankjewel! Groetjes!

Reply
denise 20 april 2016 - 03:47

Wow, ik blijf me verbazen hoe prachtig het daar is! Ik ben stiekem wel een beetje jaloers hoor!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:01

Haha dankjewel! 🙂

Reply
Morgaine 20 april 2016 - 02:57

Ook al zo prachtig, ik weet niet of je ‘Neuzie’ kent, die liet de grotten van Afrika zien, de langste grootste weet ik veel grotten, de mooiste grotten ter wereld zeggen ze, maar dit is net zo mooi!

Wauw!

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 08:44

Haha leuk! Net die ken ik niet… die grotten ook niet haha. Er zijn veel meer mooie grotten ter wereld, in Frankrijk en Oostenrijk ook bijvoorbeeld. Deze is met name bijzonder door de zoutkathedraal, daar zijn er dan weer niet zoveel van 🙂 xx

Reply
Samaja 20 april 2016 - 01:27

Fascinerend! En ik vind het ook wel een beetje griezelig, zo’n kerk onder de grond. Maar wel mooi! Ik had geen idee dat dit bestaat.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 08:43

Haha ja ik vond het ook wel spannend hoor, zo lang en diep onder de grond. Bij beiden trouwens. Maar het was echt mooi, heel bijzonder zo’n kerk van zout.

Reply
sunny mama 20 april 2016 - 01:25

Bijzonder, die zoutkathedraal. Toen ik in Bogotá was, heb ik er veel verhalen over gehoord, maar ben nooit op het idee gekomen om dat eens te gaan bezichtigen. Ik wist ook niet dat het zo’n toeristische trekpleister was!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 08:40

Ja het is megatoeristisch, er gaat zelfs een toeristentrein naartoe. De enige trein in Colombia volgens mij, zo een hele oude. Het schijnt dat je al weken van tevoren een kaartje moet regelen als je in het weekend wilt. Ik heb het dus ook nooit zo gedaan. Toch eens gaan proberen maar 🙂

Reply
Vetexbart 20 april 2016 - 00:25

Zou ik ongetwijfeld bezoeken als ik in Colombia zou zijn. Ideale als dagtrip denk ik. Mooie foto’s trouwens Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 08:39

Dankjewel! Ja zeker doen, is absoluut de moeite waard! 🙂

Reply
Falderie 20 april 2016 - 00:20

Lijkt me prachtig om ooit eens te bezoeken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 08:39

Ja zeker doen als je in de buurt bent 😀

Reply
Falderie 21 april 2016 - 08:55

ja… dat is zowat het enige probleem natuurlijk… 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:30

Haha 😛

Reply
Jaixy 20 april 2016 - 00:07

Wat bijzonder!! Nooit geweten.
En je hebt er weer prachtige foto’s van.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 08:39

Dankjewel!

Reply
Thomas Pannenkoek 20 april 2016 - 00:00

Ongelooflijk mooi. Welke fantastische geheimen heeft die stad nog in petto? Raar dat dit alles toeristisch niet meer wordt gebruikt…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 08:38

Ja supermooi! Bogotá heeft best veel te bieden, al ligt dit niet in Bogotá maar er net buiten. Maar toch, vanaf hier kun je megaveel doen!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!