Home Noorwegen Alesund en Trollstigen: pracht en praal tussen de Noorse fjorden
Alesund - roadtrip - Noorwegen

Alesund en Trollstigen: pracht en praal tussen de Noorse fjorden

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Tijdens een roadtrip door het prachtige Noorwegen kwamen we na een lange rit uit in Alesund, als je het mij vraagt één van de mooiste stadjes van Noorwegen, gelegen op 230 kilometer ten noordoosten van het grotere en meer toeristische Bergen. Het stadje is zo mooi gelegen op eilandjes en tussen de fjorden dat ik er uren naar kan kijken. Vanaf Alesund op de weg naar het magische Geirangerfjord kom je bovendien langs de beroemde en spannende Trollenroute: de Trollstigen. Een bijzondere weg steil omhoog. Noorwegen blijft verbazen: lees verder en ontdek deze Noorse pareltjes!

Alesund: waar huizen en hoge bergen oprijzen uit de zee

Wat een fantastisch uitzicht vanaf de berg op het stadje Alesund! De bergen, de zee, de fjorden, de eilandjes: een magisch gezicht. Alesund telt zo’n 45.000 inwoners en vele schattige gekleurde huisjes. Het is de grootste vissershaven van Noorwegen, gebouwd op drie eilanden en gelegen tussen de mooiste fjorden van het land.

 

Een tragische geschiedenis

Alesund kent een tragische geschiedenis. In januari 1904 werd de stad bijna compleet werd verwoest door een 16 uur durende brand veroorzaakt door een omgevallen petroleumlamp. De combinatie van houten huisjes en een zuidwesterstorm maakte dat er zo’n 850 huizen werden verwoest en er 10.000 inwoners dakloos achterbleven. Slechts 230 huizen bleven overeind.

 

De stad Alesund zoals die nu is

In de jaren die volgden werd de stad met behulp van inwoners en reizigers heropgebouwd. Nadruk werd gelegd op de bouwstijl Art Nouveau, ook wel Jugendstil genoemd. Tot op de dag van vandaag staat Alesund bekend om de prachtige architectuur die de stad rijk is. Wandel door de schattige straatjes en kijk omhoog naar de mooi gekleurde huizen met torentjes en prachtige gevels. Ook vind je in Alesund vele restaurants, cafés en winkeltjes. Een stedentrip naar Alesund is daarnaast ook de moeite waard voor de prachtige omgeving, waar je onder andere de Trollstigen en Geirangerfjord kunt bezoeken.

 

Trollstigen: de Trollenroute van Noorwegen

Na Alesund rijden we richting Geirangerfjord via de Trollstigen: één van de grootste toeristische trekpleisters van Noorwegen. Deze Trollenroute is een deel van weg 63 die loopt van Andalsnes naar het zuiden. Dit bijzondere stukje heeft een helling van 10% en bestaat uit 11 scherpe haarspeldbochten die de steile berg op leiden. Tijdens het toeristenseizoen passeren er dagelijks zo’n 2500 voertuigen deze weg, die tijdens de winterperiode is gesloten. De Trollstigen werd geopend op 31 juli 1936 na een constructieperiode van acht jaar. Langs de weg vind je watervallen, mooie uitzichten en bordjes die waarschuwen voor trollen. De Trollenroute heeft een prachtige ligging in een soort van vallei. De smalle weg omhoog rijden is best wel spannend: in korte tijd stijg je maar liefst 850 meter in hoogte.

 

Vanaf Alesund en de Trollstigen rijd je in een paar uur naar het Geirangerfjord: absoluut één van de meest prachtige fjorden ooit. Maar daarover de volgende keer meer!

 


Klik hier om meer te lezen over het magische Noorwegen!

 

Lees meer!

42 reacties

Rouen 18 augustus 2016 - 11:19

Die trollenroute ziet er echt prachtig uit. Zou er maar al te graag eens rijden met de fiets – richting zeeniveau dan wel! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 augustus 2016 - 19:06

Ja is echt mooi! Haha ja omhoog fietsen wordt wel een héél grote uitdaging 😛

Reply
Resaarcle 14 augustus 2016 - 14:44

Oooooooh, ik ben enkele jaren geleden ook op al die plekken geweest en je foto’s katapulteren me zo terug! Heerlijk, bedankt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:19

Ah lief dankjewel! Wat leuk dat je er ook bent geweest: zo mooi!

Reply
Sigrid | My Travel Secret 14 augustus 2016 - 07:45

Kan hier bijna niet naar kijken…kreeg de afgelopen weken 2x een persreis naar Noorwegen aangeboden en moest 2x nee zeggen ivm werk 🙁 Noorwegen lijkt me zoooo ontzettend gaaf!! Jouw foto’s zijn echt te gek!! Ik ga toch maar gewoon zelf een reisje boeken voor volgend jaar 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:15

Ohnee! Wat jammer joh! Dankjewel! Jouw moment in Noorwegen komt ook zeker!

Reply
Roos 12 augustus 2016 - 08:03

Mooie foto’s weer! Robert herkende e.e.a. Hij heeft op zijn 10e (?) 9 maanden in Noorwegen gewoond. Zijn ouders hadden daar een camping in Stördal, als ik het zo goed schrijf.. hehe. Omdat er geen puntjes op de o stonden, noemden ze hem Roebert, hahaha.
Noorwegen lijkt mij sws een heel mooi land. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:06

Dankjewel! Wat superleuk dat hij daar heeft gewoond en het herkent! Noorwegen is echt bijzonder, leuk voor jullie samen om eens terug te gaan!

Reply
Silke 11 augustus 2016 - 13:45

Ooh Sabine, je foto’s maken me altijd helemaal stil, je bent zoooo goed geworden!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:00

Dankjewel! Wat lief!

Reply
Stéphanie 11 augustus 2016 - 12:11

Bij het zien van de cover foto is het al liefde op het eerste gezicht, echt een bestemming voor mij! Zo mooi, die gekleurde huisjes aan het water en de bergen op de achtergrond. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Trollstigen, wat een prachtige route door de bergen. Door Noorwegen ga ik zeker een keer roadtrip maken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:00

Haha ja klopt is echt voor jou! Met die prachtige fjorden 😀

Reply
Koen 11 augustus 2016 - 01:31

Heel mooi. Inderdaad … mooi Noorwegen. Ik kwam er voor mijn werk heel regelmatig. Niet in Alesund, wel in Bergen. En mijn Noorse collega’s begrepen niet dat ik liever met de trein terug ging naar Oslo en niet met een binnenlandse vlucht. “Rare Belg”, dachten ze maar ik wilde graag wat meer zien van hun mooie land. Al was het (toen) vanuit de trein.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:00

Hahaha ja die treinreis schijnt één van de mooiste te zijn! Wil ik ook nog weleens doen. Bergen schijnt ook supermooi te zijn trouwens.

Reply
sunny mama 11 augustus 2016 - 00:53

Noorwegen is een bestemming die ik eigenlijk nooit overweeg. Mijn voorkeur gaat er altijd naar uit om naar het zuiden af te reizen. Het ziet er daar wel heel mooi uit, moet ik zeggen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 00:58

Ja bij velen denk ik 🙂 Er is ook absoluut geen mooi weer garantie haha. Wij hadden echt mazzel! Maar ook met regen is het er spectaculair mooi volgens mij 🙂

Reply
Elisa 10 augustus 2016 - 16:16

Wat een supermooi stadje! Noorwegen lijkt me zo mooj en wil er graag naartoe, maar toch kiezen we telkens weer voor de zon. Dit ziet er supermooi uit, Noorwegen komt weer hoger op mijn lijstje!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:24

Ah leuk! Zeker eens heengaan. Al is het maar voor een weekje naar de fjorden ofzo 🙂 Je moet inderdaad wel mazzel hebben met het weer hoor. Ik had toen megamazzel, maar het kan ook vaak regenen!

Reply
De Hoestende Avonturier 10 augustus 2016 - 12:39

Wauw wauw wauwwww ik wil hier zo graag eens naartoe!! Meteen op google maps gekeken hoe ik kan rijden hahah – wel nog een heel eind helaas. Maar voor een roadtrip met meerdere stops is het inderdaad echt perfect! En zusjelief gaat naar Stockholm verhuizen dus wie weet valt daar nog iets moois aan te knopen ^_^

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:22

Haha dankjewel! Ja is best ver 🙂 Tijdens die hele reis reden we 11000 kilometer… Dus vanaf Stockholm moet het zeker te doen zijn als je even de tijd neemt 😀 Spannend trouwens dat ze daar naartoe gaat verhuizen! Heb je meteen een leuk vakantie adresje 🙂

Reply
gerhilde maakt 10 augustus 2016 - 11:04

Wauw, zo prachtig. De Scandinavische landen staan al langer op mijn verlanglijstje om te bezoeken, ik hou deze blogpost alvast bij voor als het concreter begint te worden!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:21

Ah lief dankjewel! Zeker een keer gaan: Noorwegen is echt spectaculair mooi!

Reply
Josanne - Reisbloggers 10 augustus 2016 - 10:51

Leuke blog met prachtige foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:20

Dankjewel Josanne!

Reply
Nesrin 10 augustus 2016 - 09:27

Het ziet er prachtig uit. Jeetje wat een pech met die petroleumlamp. Zo gaaf dat je zoveel van de wereld hebt gezien Sabine, dit vind ik echt gaaf!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:20

Dankjewel! Lieve reactie!

Reply
Yvonne 10 augustus 2016 - 06:57

Wat een gave foto’s van Alesund! Helaas zelf niet geweest, het paste net niet in ons programma destijds, maar we willen zeker nog een keer terug en dan ook deze stad zien. De Trollstigen en het Geirangerfjord waren hier ook absoluut favoriet. We hebben trouwens hetzelfde trollenbord op de foto gezet, ik herken het aan de stickers. 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:20

Dankjewel! Leuk dat je bij de andere twee bent geweest: zo mooi! Ook grappig van dat bord haha. Ik zet bijna nooit borden op de foto, maar deze was wel heel bijzonder 😉

Reply
Els 10 augustus 2016 - 06:43

Schitterende foto’s en mooi verhaal!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:17

Dankjewel! 🙂

Reply
Falderie 10 augustus 2016 - 06:20

Wat een prachtige foto’s weeral!
In Noorwegen (en omgeving) ben ik nog nooit geweest, maar het trekt me wel aan.
Daar hoop ik toch gauw eens naartoe te kunnen gaan!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:17

Dankjewel! Zeker eens doen want het is echt als een sprookje daar 😀

Reply
Morgaine 10 augustus 2016 - 06:04

Prachtig Sabine! En ja, het is niet mijn top10 maar gisteren bij Wanda, zei ik ook al, ik zou eerder voor Noorwegen kiezen dan Zweden, en dit ziet er al heel anders uit dan waar Wanda is geweest ook.

Ben je ook nog naar de fjörden geweest? Zal gerust, zo ja dan ben ik heel erg benieuwd, hahaha want dat is dan mijn wens… daar doorheen te varen en te zien ook.

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:16

Dankjewel! Wij zijn toen door Zweden omhoog naar de Noordkaap gereden. Heel bijzonder: elke keer dacht ik: nou over 300 km wordt het landschap vast anders. Nou niet dus hahahaha. Alleen maar bomen, bomen en nog meer bomen 😛 En ja we zijn zeker naar fjorden geweest! Echt prachtig kan ik je vertellen. Als je de kans een keer krijgt zeker gaan! xx

Reply
Myriam 10 augustus 2016 - 05:36

Het Noorden heeft me nooit zo aangesproken, maar na het zien van deze foto’s zou ik zo willen vertrekken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:10

Ah lief dankjewel!

Reply
Billy 10 augustus 2016 - 03:28

wow, hoe apart die bebouwing net aan de rand van het water en op een eiland!
Alweer zo’n schitterende foto’s, Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:10

Dankjewel! Dat stadje is heel apart inderdaad, mooi om te zien!

Reply
Natasja 10 augustus 2016 - 00:46

Wat ziet het er mooi uit, en wat heb je al veel gezien… Er zijn nog zoveel landen waar ik heen wil… Maar voorlopig is het Duitsland en Italie…. Die wegen lijkt me best eng, zijn daar veel ongelukken of valt dat heel erg mee?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:09

Haha ja we zijn heel Noorwegen door geweest 😀 Italië ken ik dan dus weer helemaal niet goed, staat nog op de lijst 😀 Volgens mij valt het daar wel mee met de ongelukken. De weg is verbreed in de afgelopen jaren dus ook makkelijk begaanbaar.

Reply
Jaixy 10 augustus 2016 - 00:43

Prachtige foto’s!
Noorwegen is ook een paradijsje.
In mijn ogen ook echt de moeite waard om op vakantie te gaan.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2016 - 19:08

Dankjewel! Noorwegen vind ik echt één van de mooiste landen ter wereld. Zo divers en ook echt spectaculair.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!