Home Emigreren 5 levenslessen die ik heb geleerd van emigreren

5 levenslessen die ik heb geleerd van emigreren

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Het is inmiddels meer dan anderhalf jaar geleden dat ik de stap heb gezet om te emigreren en dus tijd om eens te kijken naar wat ik eigenlijk heb geleerd tijdens deze periode. Voordat ik vertrok heb ik heel veel nagedacht, nog meer getwijfeld en angsten getrotseerd. Emigreren is immers niet iets dat je zomaar even doet. Daarnaast stond ik niet alleen in het proces en kwamen er in mijn omgeving ook vele ‘wat als…’ vragen naar boven. Emigreren betekent een grote stap in het diepe, een stap in een totaal onbekende toekomst en het opgeven van alle zogenaamde zekerheden die je altijd had. Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn emigratie. Niet alleen over mezelf, een andere taal en cultuur, maar vooral veel inzichten. Levenslessen. Dingen die het leven anders maken, die mijn blik hebben verruimd en waardoor ik nu beter kan omgaan met onzekerheden en twijfels. Ik heb er 5 voor je op een rij gezet inclusief inspirerende quotes. Quotes die ook voor alle andere moeilijke beslissingen of onzekerheden heel nuttig kunnen zijn. Kijk je mee?


5 Levenslessen die ik leerde van emigreren


1. Alles is mogelijk

Als ik iets heb geleerd dan is het wel dat alles mogelijk is. Niets staat vast. Zelfs je keuzes niet. Je kunt altijd weer terug en voor alles is een oplossing. Wie had ooit gedacht dat ik in een ver onbekend land waar alles anders is zou kunnen wonen? Nou ik niet in ieder geval. Maar toch heb ik de stap gezet en ik kan je vertellen: het is gewoon gelukt! Ik blijk ook te kunnen leven zonder al die spullen die ik had in Nederland. En dat ik geen idee heb waar we over twee jaar wonen vind ik juist wel spannend. Niets is zeker en dat maakt het leven juist ook zo mooi. Oftewel:

 

2. Overwin je angsten en do it!

Ik kan inmiddels een boek schrijven over alle angsten die komen kijken bij emigreren of bij welke andere moeilijke beslissing dan ook. De ‘wat als…’ vragen die zowel mijn omgeving als ikzelf heb gesteld zijn niet meer op één hand te tellen. Wat als ik geen baan kan vinden? Wat als ik niet kan aarden? Wat als ik naar de dokter moet? Wat als ik terug wil? Wat als het niet werkt tussen Jimmy en mij? (inmiddels is dat zelfs werkelijkheid geworden) Angsten en zorgen die misschien logisch zijn, maar moet je daarom iets maar gewoon niet doen? Nee. Doen waarvan je gelukkig wordt betekent angsten opzij zetten. Niet altijd makkelijk, maar het brengt je wél waar je wilt zijn. Liever die angst overwinnen dan later met spijt terugkijken op wat je had kunnen doen maar niet hebt gedaan, want die gedachte is nog veel angstiger.

Het overwinnen van angsten en daarna veel meer durven is één van de grote voordelen van emigreren.

 

3. Geloof in jezelf en je kunt het

Van elke reis die ik heb gemaakt heb ik veel geleerd. Dingen die ik thuis anders wilde gaan doen. Maar altijd kwam ik weer terug in Nederland en verviel ik weer snel in mijn eigen cultuur en gewoonten. Als je gaat emigreren is dat opeens anders: ik ben nog steeds Nederlandse, maar ik moet mij nu aanpassen. Integreren. Deel worden van de Colombiaanse samenleving. Nu is dat niet altijd makkelijk, maar wel iets moois en heel leerzaam. De Nederlandse manier blijkt niet altijd de juiste. Er is zoveel meer op deze wereld. En dacht ik ooit dat aarden in een andere samenleving niet te doen zou zijn: het kan toch! Ik bekijk de wereld nu anders. Heb andere ideeën en ik weet nu dat ik mij kan aanpassen, dat ik deel kan worden van een totaal andere cultuur. Dat als ik iets wil, het ook kan. Het heeft mijn zicht op de toekomst enorm verruimd: als ik dit kan, kan ik het ook nog een keer. En dan kan ik ook andere dingen waarover ik twijfel. Ik ben minder bang voor het onbekende, en dat is een heerlijk gevoel!

 

4. Creëer je eigen toekomst

Het leven valt niet te voorspellen. En dat is (meestal) maar goed ook. Dus waarom niet je hart volgen en doen wat je echt wilt? Denken aan je pensioen bijvoorbeeld lijkt nu wellicht heel verstandig, maar wat als er helemaal geen pensioen meer bestaat als jij stopt met werken? Het zou zo zonde zijn als je door dit soort dingen, die niet te voorspellen zijn, je dromen niet kunt waarmaken. Ik heb de laatste jaren steeds beter geleerd om naar mijn hart te luisteren, mijn gevoel, en dit aan te vullen met een beetje verstand. Mijn toekomst te laten zijn zoals ik het wil. De toekomst ligt niet vast, maar moet je zelf creëren. De toekomst begint nu! Over het creëren van je eigen pad gaf ik deze TED-talk.

 

5. Volg je hart; kies voor jezelf

Volg je hart: het klinkt zo makkelijk maar dat is het niet altijd. Ondanks dat de meeste reacties op mijn besluit te gaan emigreren positief waren, werden er ook veel vraagtekens bij gezet. Mij op andere gedachten brengen. Vraagtekens die vervolgens ook in mijn hoofd verschenen en er niet meer uit wilden. Opgesloten in gedachten die ik eigenlijk niet wilde hebben. Al die redenen om niet te gaan, niet de sprong te wagen. Toch heb ik voor mezelf gekozen en met moeite iedereen achtergelaten. Op dat moment een vreselijke keuze, maar nu heel blij dat ik die stap heb gezet. Voor alles is een oplossing, dus voor een situatie als deze ook. Volg je hart, volg je gevoel en maak je dromen waar!

 


Wat is jouw grootste levensles?


Alles over emigreren lees je hier.

Lees meer!

50 reacties

Jessica 16 april 2022 - 04:04

Hoi Sabine wat een mooie blog en verdere mooie reacties^^ Ik ben ook van plan om als alleenstaande dame van 36 te willen emigreren naar Bonaire. Ik ben 1 keer al op bezoek geweest naar het eiland en mijn hart zei meteen al van:dit is je thuis, je verlangen, de natuur en vooral de rust….. Ik vind het nu wel erg spannend om helemaal alleen daarheen te gaan werken en wonen dus ik ben nu ook aan het studeren om vervolgens met goede papieren naar het eiland te gaan. Soms twijfel ik ook of ik nu wel moet doen want je laat je familie en vrienden achter maar aan de andere kant is het ook een nieuwe uitdaging. Ik hoop dat het goed zal gaan uitpakken.

M.v.g. Jessica:D

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 april 2022 - 21:36

Hoi Jessica, dankjewel voor je leuke reactie! En wat een leuke plannen heb je! Het beste om te doen is altijd naar je gevoel luisteren en doen wat je zelf wilt. En als je het niet leuk vindt kun je altijd weer terug. Emigreren is een hele stap, maar alles komt altijd goed. Op een of andere manier. Alleen gaan is inderdaad spannend, maar door je in de maatschappij te begeven ga je vanzelf contacten leggen en vrienden maken. Ik wens je heel veel plezier vooral, je leeft maar een keer dus maak je dromen waar! Liefs, Sabine

Reply
Larisa 28 september 2021 - 10:32

Hee Sabine,

Ik kwam bij het (paniek) Googlen je blog tegen:) Mooi geschreven. Ik ben benieuwd hoe lang je over de keuze om te emigreren hebt gedaan (eigenlijk heb ik zoveel meer vragen haha).

Ikzelf sta nu ook op een punt van het maken van de keuze om te emigreren naar Zwitserland. En ik vind het enerzijds spannend en anderzijds zo ontzettend eng. Het ene moment denk ik, yes. Laten we de stap gaan zetten en onze lange afstandsrelatie voorbij zeggen en echt samen starten. Het andere moment hoor ik de zoveel verschillende meningen van vrienden en familie in m’n hoofd. En inderdaad wat je benoemd, sommige van die prangende what if vragen blijven ongewenst ronddwalen in mijn hoofd en maken mij soms zo wiebelig.

Ik ben benieuwd of je dat herkent en ook hoe je daarmee bent omgegaan (en ook voor jou daarna: je bent gesettelt en er komt een hoop gekke ‘shit’ op je af. Wat werkte voor jou? 🙂

Lieve groetjes uit Nederland (nog),
Larisa

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 oktober 2021 - 14:02

Hoi Larisa, excuus voor mijn late bericht! Ik begrijp je helemaal! Ik had dat ook, veel mensen die van alles zeggen. En bij mij ook nog dingen als ‘maar Colombia is hartstikke gevaarlijk’. Helpt niet als je wilt emigreren haha. Ik heb me erg gefocust op wat ik wilde en alle reacties die me aan het denken zetten eens objectief bekeken. Heeft die persoon gelijk? En wat als dat dan gebeurt, wat gebeurt er dan daadwerkelijk? Is dat zo erg of makkelijk op te lossen? Zet een paar belangrijke dingen voor jezelf op een rijtje. Wat is voor jou belangrijk in het leven? Vind je dat in Zwitserland of in Nederland of allebei? En zet ook je angsten eens op een rijtje. Gewoon opschrijven of in een documentje typen. En ga dan eens per angst bekijken of het echt zo erg is als dat gebeurt of dat er andere oplossingen voor zijn. Ik ben een persoon die altijd recht op haar doel af gaat, dus als ik iets in mijn hoofd heb en 50 mensen geven allemaal hun mening, dan doe ik het alsnog toch. Het haalt me soms wel uit mijn slaap die meningen ed, maar dan ga ik er dus over nadenken en zet ik het voor mezelf weer op een rijtje. Er is maar 1 ding belangrijk: hoe jij erover denkt en of het voor jou goed voelt. Als jij het wilt dan maakt de rest niet meer uit. Je blijft niet in Nederland om anderen tevreden te stellen, maar alleen voor jezelf. Hoop dat je hier iets aan hebt! Groetjes, Sabine

Reply
Fleur 11 juli 2017 - 19:15

Leef je van t schrijven van coloms? Ben je hier direct mee gestart of had je eerst wat anders als baan?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2017 - 21:00

Dat zou ik wel willen haha 🙂 Nee ik doe dit naast mijn fulltime baan bij het Nationaal Kanker Instituut van Colombia. Schrijven is wat ik het liefste doe naast mijn vaste baan. Leven van schrijven alleen is moeilijk 🙂

Reply
Yvonne 30 augustus 2016 - 13:52

Leuk om te lezen! En om me te realiseren dat dit ongeveer de belangrijkste dingen zijn die ik heb geleerd van alles verkopen en lang op reis gaan. Mooie quotes trouwens!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 21:51

Dankjewel! Leuk dat je het herkent!

Reply
Sofie 25 augustus 2016 - 05:40

Oh ik lees graag mee op je blog, ik ben zo blij dat het bij jou wel lukte. Mijn grote levensles na mijn mislukte emigratie is dat ik wel nog opensta om te emigreren maar niet meer naar een eiland én ik moet zekerheid hebben van een inkomen (mijn vriend of ik), maar dat ik ook heel gelukkig ben in mijn land zonder emigreren. Je kunt het maar weten door het zelf te ervaren.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 augustus 2016 - 05:41

Dankjewel! En ja het is gelukt, tot nu toe. Zien nog wat de toekomst brengt haha 🙂 Ik zie jouw emigratie niet als mislukt hoor. Het is alleen anders gelopen dan dat je bedacht had. Dat is helemaal niet erg en je weet nu wat je wel en niet wilt. Je hebt een mooie ervaring en heel veel geleerd, en dat is superveel waard!

Reply
Stéphanie 14 augustus 2016 - 13:53

Wat fijn, die positiviteit! Ik ben het helemaal met je eens, doen wat je hart zegt. Je kunt de toekomst toch niet voorspellen dus gewoon doen wat je het beste lijkt en er wat van maken. En zo te zien is het jou goed gelukt 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:19

Dankjewel! 😀 Precies!

Reply
Galina 14 augustus 2016 - 09:57

Ik vind dat je echt heel leuk schrijft, ook dit weer. Emigreren lijkt me heel gaaf, maar zou liever wel in Europa blijven zodat ik sneller bij familie kan zijn als ik dat wil of wanneer dat nodig is. Ik vind jou in ieder geval ontzetten dapper dat je deze stap hebt durven zetten destijds, chick with balls 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:18

Dankjewel Galina! Wat lief! 🙂 In Europa zijn ook zoveel mooie landen en mogelijkheden. En ja je bent dan veel sneller in NL. Dat is wel wat ik soms mis, dat ik niet even een paar daagjes terug kan. Of nouja het kan wel, maar echt makkelijk/goedkoop is het niet 😉

Reply
Karlijn Travels 14 augustus 2016 - 09:53

Een heel mooie, positieve post met prachtige levenslessen! Het is heel belangrijk om je hart te volgen, daar ben ik het helemaal mee eens en dat doe ik ook zoveel mogelijk. Maar ondanks dat: het is makkelijk gezegd. Dat jij ook echt naar Colombia bent geëmigreerd vind ik ontzettend stoer en inspirerend!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:16

Dankjewel Karlijn! En ja klopt: het is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn gewoon altijd maar-en en redenen om het niet te doen. Ik ben er wel echt veel makkelijker door geworden, zou nu makkelijker weer een dergelijke beslissing maken 🙂

Reply
Nesrin 13 augustus 2016 - 09:24

Spijt hebben omdat je iets toch niet hebt gedaan lijkt mij inderdaad veel erger. Ik vind het nog altijd superstoer van jou dat je naar Colombia bent vertrokken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:13

Dankjewel! Ja ik wil echt niet zitten denken: wat als ik wél was gegaan, hoe zag mijn leven er dan uit? Nu weet ik het 🙂

Reply
Falderie 13 augustus 2016 - 08:17

Belangrijke levenslessen! Mooi dat je “gewoon” je hart bent gevolgd. Heel wat mensen zouden die stap niet hebben durven zetten!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:13

Dankjewel! Het was soms wel moeilijk hoor, maar echt blij dat ik het heb gedaan!

Reply
Billy 12 augustus 2016 - 16:39

jij hebt vast en zeker je hart gevolgd, Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:10

Dankjewel! Klopt helemaal 🙂

Reply
Jessica 12 augustus 2016 - 16:04

Wat een fijn en inspirerend artikel Sabine! Emigreren is inderdaad niet zomaar iets, maar je hebt er gelukkig geen spijt van. En zoals je zelf al zegt: niets staat voor altijd vast, geen enkele keuze is voor eeuwig en alles is mogelijk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:10

Dankjewel Jessica! Jij bent dan niet geëmigreerd, maar het scheelt niet veel hahaha 🙂 Gewoon maar maanden weggaan is ook zoiets, zonder zekerheid. Net zo stoer!

Reply
Jessica 15 augustus 2016 - 06:18

Hihi bedankt 🙂 De eerste keer was natuurlijk wel spannend, maar voor mij is het inmiddels normaal geworden :p Ik denk als je zo’n grote stap eenmaal een keer hebt gezet dat het dan ook makkelijker wordt. Het zal voor jou waarschijnlijk ook gemakkelijker zijn om nu nog een keer te verhuizen en in een ander land te gaan wonen? 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 augustus 2016 - 15:25

Ja dat klopt precies! Zo denk ik er ook over. Nog een keer zoiets doen is nu veel makkelijker en de keuzes veel sneller gemaakt. Als het één keer kan, kan het ook nog een keer 🙂

Reply
Inge 12 augustus 2016 - 14:04

Wat een mooi artikel heb je geschreven Sabine. Vind het heel bewonderenswaardig! Ik heb die wanderlust ook nog steeds 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:09

Dankjewel! Leuk dat je er ook over nadenkt 🙂

Reply
Natasja 12 augustus 2016 - 13:40

Ik zei vandaag nog tegen mijn moeder: je kunt wel teleurgesteld zijn in bepaalde dingen of boos zijn op mensen, maar het is jouw keuze om er zo mee om te gaan.. Ik zoek het altijd bij mezelf als er iets is.. Dan kan ik daar op anticiperen…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:08

Ah wat een mooie! Dat is echt zó waar!

Reply
Morgaine 12 augustus 2016 - 10:22

je hart te volgen en soms doen wat men je opdraagt om te doen om dan te laten zien dat het niet werkt, hahahaha en dus weer terug naar je hart volgen 😉

al jouw lessen zijn ook mijn lessen al zit ik vast, maar ik kijk wel degelijk om mij heen, of ik zou emigreren? Dan zeg ik ja, en gek genoeg denk ik dat ik dan niet eens in een zonnig land zou eindigen, maar in Schotland of zo, lol… nog erger dan hier? 😉

Maar geen idee, vroeger zei ik altijd Australië dan of zo….. Nieuw Zeeland. Wel een land waar Engels wordt gesproken, dat dan weer wel.

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:08

🙂 Haha Schotland?? Volgens mij is dat Engels echt niet te verstaan 😛 Leuk dat deze lessen je bekend voorkomen. Het is ook niet altijd even makkelijk, er zijn altijd struggles. En die maken je dan weer sterker… 🙂 xx

Reply
Roos 12 augustus 2016 - 07:33

The best way to predict the future is to create it… Ja dat is zeker waar. Mooi lessen Sabine, ook fijn dat je minder bang bent voor het onbekende. 🙂 Een van mijn levenslessen is dat iedereen op zijn eigen manier onzeker is. Ik vond iedereen altijd sterk en mezelf onzeker en zwak, maar ieder heeft zijn onzekerheden en dat maakt je echt geen minder mens. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:05

Dankjewel Roos! Mooie les ook die van jou. Zoiets had ik er eerst ook nog in staan, maar het werd een beetje te lang haha. Maar echt mooie les ook, dat moet iedereen eens onthouden 🙂

Reply
Elisa | lies rond de wereld 12 augustus 2016 - 07:32

Hele mooie post en ik denk dat je trots mag zijn op jezelf. Op wat je hebt bereikt en vooral puur omdat je het lef hebt gehad om het toch maar even te doen én het tot een succes te brengen. Petje af! Ps. mooie quotes!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:05

Dankjewel! Wat lief! Heel fijn om te horen 🙂

Reply
Els 12 augustus 2016 - 07:24

Chapeau!!
Ben trots op je!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:04

Ah lief, dankjewel mams! xx

Reply
Jennifer 12 augustus 2016 - 05:27

Wat een mooie post! Goeie voor mij om te printen en te geven aan mensen die denken dat ik niet kan emigreren (over heel lang natuurlijk) 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:04

Dankjewel! Haha ja zeker doen 😉 Ik heb echt zó vaak moeten uitleggen waarom ik dit toch wilde en gewoon ging doen…

Reply
Jenn 12 augustus 2016 - 04:37

Heel mooi om te lezen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:03

Dankjewel!

Reply
CarpeDiem 12 augustus 2016 - 03:37

Mooie, positieve blog!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:03

Dankjewel! 🙂

Reply
Mammalien 12 augustus 2016 - 03:27

Ik vind je superstoer en je hebt helemaal gelijk met deze levenslessen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:03

Ah dankjewel!

Reply
Jaixy 12 augustus 2016 - 01:43

Volg je hart… Dat komt zo duidelijk naar boven!! Heel mooi!! Wijze les!!

Mijn grootste levensles is wel leren leven met kanker denk ik. Een mooie beproeving… Een rijkdom maar ook onzeker.
Denk dat dat stukje nu vrij centraal staat in het leven.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:03

Dankjewel! Wat een mooie les ook van jou, eentje die veel moeilijker is… word er weer even stil van x

Reply
Sanne 12 augustus 2016 - 01:30

Wat een mooie quotes en mooie lessen Sabine! Enneh: waarom schrijf je er geen boek over? Echt: daarmee kun je vast vele andere to be expatters inspireren. Als je hem ook in het Engels maakt, dan helemaal! Liefs en veel succes met alles

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2016 - 01:02

Dankjewel Sanne! Wat lief en leuk idee! 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!