Home Reizen in Colombia Waar komt de avocado vandaan? Een kijkje op een avocado-plantage in Salento!
Avocado plantage Salento Colombia

Waar komt de avocado vandaan? Een kijkje op een avocado-plantage in Salento!

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Wist jij dat avocado’s aan de boom groeien? Eerlijk: ik had geen idee waar die heerlijke groene vruchten eigenlijk vandaan kwamen. Totdat ik met mijn vriendinnetje Marcella een paar nachten in Eco-Hotel La Cabaña, Salento, verbleef. Ondanks dat ik dit gebied al twee keer eerder bezocht, had ik geen idee dat hier naast koffiebomen ook zoveel avocado’s groeien. Avocado-plantages zijn normaal gesproken niet open voor publiek. Maar wat bleek: de eigenaren van het Eco-Hotel bezitten een grote avocado-plantage. Ik greep meteen mijn kans en vroeg of ze ons daar mee naartoe wilden nemen. Natuurlijk! Dus zo geschiedde en geheel onverwacht belandden we op één van de mooiste plekken in Eje Cafetero die ik gezien heb. Houd jij ook zo van avocado’s? Lees verder en ontdek waar die avocado bij jou in de supermarkt eigenlijk vandaan komt!

Oh dát zijn avocado-bomen!

Je weet wel, dat je vaker ergens komt en heus al die kleine boompjes op de berg wel ziet. Maar ondertussen heb je geen idee wat voor bomen dat eigenlijk zijn. Toen we in de truck naar de plantage zaten en de eigenaresse ons die honderden kleine boompjes wees: ‘kijk, daar groeien avocado’s!’ ging er dus bij mij een lichtje op. Na al die jaren weet ik nu eindelijk dat die prachtige velden kleine groene bomen avocado’s zijn. En nu begrijp ik ook meteen dat er heel veel van dit soort plantages zijn in het Colombiaanse koffiegebied. Zo interessant!

 

Het bekendste avocado-ras

Oorspronkelijk komt de avocado uit Midden-Amerika en werd ooit door de bewoners van Mexico ‘Nahuatl’ (teelbal) genoemd. Waarschijnlijk kreeg de vrucht deze naam vanwege de vorm. Avocado in het Spaans is ‘aguacate’. Er bestaan vele soorten rassen, maar de bekendste is de Hass. Dat zijn de kleine, peervormige avocado’s met een ruwe, bobbelige schil. Tijdens het rijpen verkleurt de schil van heldergroen naar zwartbruin. De Hass-boom produceert het hele jaar door vruchten en is goed voor 80% van alle gecultiveerde avocado’s wereldwijd. In Colombia worden er naast de Hass ook grotere avocado’s verkocht, eveneens met een lichtgroene schil. Deze smaken anders en persoonlijk vind ik de kleintjes (Hass) lekkerder. Avocado’s zijn rijk aan vezels, gezonde vetten, vitamines C, E en B, kalium en foliumzuur. Hartstikke gezond! Met mate natuurlijk…

 

Op de plantage: waar komt nu de avocado vandaan?

Al 20 jaar lang is de plantage in het bezit van de familie. Er groeien maar liefst 1300 avocado-bomen die jaarlijks een slordige 20.000 kilo aan avocado’s opleveren. Slechts 20% daarvan blijft in Colombia, de rest wordt geëxporteerd naar Europa. Die avocado in jouw supermarkt kan dus zomaar uit Colombia komen! Na het planten van de zaadjes groeien de bomen in 3 jaar, waarna de vruchten er 9 maanden over doen om rijp te worden. De avocado’s moeten geplukt worden als ze nog groen zijn en glimmen. Een behoorlijk pittig werkje trouwens, daar elke avocado met een schaar één voor één wordt afgeknipt, staande op de steile berghelling waarop de bomen groeien. Het plukken gebeurt 4 á 5 keer per jaar. Avocado’s groeien het beste op een hoogte tussen de 1600 en 2200 meter. Deze plantage ligt op 2200 meter.

 

Colombia en de avocado: de cijfers

  • Colombia is de vijfde grootste producent van avocado’s ter wereld, met een aandeel van 5,7% in de productie.
  • Op dit moment wordt er in Colombia op zo’n 6300 hectare avocado’s van het type Hass geproduceerd, verdeeld over 1615 percelen en 9 departementen.
  • In het departement Antioquia vindt de grootste productie plaats, gevolgd door Tolima en de Caraïbische kust.
  • In 2015 produceerde Colombia 27.532 ton aan avocado’s. Dat is een gemiddelde opbrengst van 4 ton per hectare en 19 kilo per boom.
  • Deze sector genereert meer dan 3 miljoen (tijdelijke) banen in het land.

 

De wondere wereld van de avocado

Als we aankomen bij de (Hass) plantage kijk ik mijn ogen uit. Met open mond staar ik naar iets waarvan ik geen idee had dat het bestond. Een fantastisch mooie natuur met nóg mooiere uitzichten. Groeien avocado’s híer? Midden in het koffiegebied, omringd met heerlijk ruikende eucalyptus-bomen. Als twee tieners huppelen we dolgelukkig over het gras langs de groene struiken. Ons verbazend over de steile hellingen waartegen de bomen groeien en de ongelooflijke schoonheid van het land. De drie Chinese toeristen die ook mee zijn, zijn druk in de weer met de camera en wijzen alle kanten op onder begeleiding van allerlei kreten in het Chinees. Volgens mij hebben ook zij nog nooit een avocado-plantage gezien. Ik ben nog steeds zo blij dat ik dit heb mogen meemaken: wát bijzonder! Vruchten die groeien op zo een prachtige plek, met uitzichten tot heel ver weg én over Salento: geen wonder dat ze zo lekker zijn!

 

Lees meer!

51 reacties

Sanne 1 juli 2017 - 16:57

Wat ontzettend leuk om te lezen als avocado liefhebber en een reis naar Colombia in het vooruitzicht in september. Weet jij of er een avocado plantage is die je wel als toerist kan bezoeken?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:48

Hoi Sanne, wat leuk dat je bijna naar Colombia komt! Ik weet zo even niet een avocado plantage die je zo kunt bezoeken. Als je er graag heen wilt zou ik overnachten in de finca vermeld in dit artikel en daar vragen of ze je mee willen nemen. Zo heb ik het ook gedaan. Eventueel van tevoren mailen of dat mogelijk is. Ik denk het wel, maar je weet nooit. Hun plantage is niet open voor toeristen, maar als af en toe iemand het vraagt zal het vast kunnen. Hoop dat het lukt! Overigens kun je in Zona Cafetera wel overal makkelijk de avocado plantages herkennen aan de velden op de berg met die boompjes zoals op de foto. Heel leuk om te zien!

Reply
yvonne 6 februari 2017 - 12:41

Leuk om te zien en om te weten. Zelf ben ik gek op advocado’s maar wel met zout. Gek dat je nooit guacamole maakt. Het is zo lekker en zo makkelijk 😉 En je hebt de meest verse in de winkel. Van Colombiaanse bodem.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 februari 2017 - 10:19

Dankjewel! Hier eten ze ook avocado met zout, ik vind dat zelf niet zo lekker haha. Ik maakte in Nederland weleens guacamole, maar hier nooit inderdaad. Vind het wel heel lekker!

Reply
Yvonne 8 februari 2017 - 10:26

Gewoon weer eens doen 😉

Reply
Florentine 5 februari 2017 - 12:51

Wat gaaf! Ik als avocado-lover vind dit echt leuk om te zien! Wat heb je ook weer onwijs mooie foto’s gemaakt.
Ik vind het onwijs leuk hoe gevarieerd jouw blog is; zoveel verschillende onderwerpen, en toch past het allemaal zó goed bij elkaar:-)
Veel liefs, Florentine

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:33

Dankjewel! Het was ook waanzinnig mooi daar! Haha ja veel onderwerpen, maar allemaal 1 ding gemeen: Colombia! 😀 Liefs x

Reply
Sheila 5 februari 2017 - 04:10

Ik wist dat ze aan een boom groeiden, maar heb nooit nagedacht over de omgeving waar die dingen groeien. Hoe dat er uit zou zien en alles. Leuk om dit zo te zien en te lezen. Ik wou dat ze in Nederland goedkoper waren. Ze zijn zo gezond en lekker.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 februari 2017 - 17:30

Dankjewel! Ik vond het er ook verbazend mooi 😀 Ja ik kan me nog herinneren dat ze in Nederland zo duur waren… Hier betaal ik zo’n 20 a 30 cent voor een avocado.

Reply
Yvonne 8 februari 2017 - 10:27

Hier mag je blij zijn als ze een euro zijn. En dan zijn ze meestal in de aanbieding.

Reply
Paul 28 januari 2017 - 07:50

Brrr, ik ben geen fan van avocado’s. De smaak vind ik een beetje weeïg. Maar de natuur waarin ze groeien is prachtig. Ik ga mogelijk in 2018 naar Colombia omdat een goede vriendin daar naar toe emigreert, dus voor mijn vriend (die dol is op avocado’s) moeten we hier eigenlijk wel naar toe.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 januari 2017 - 15:53

Haha ja de natuur is zeker prachtig! Avocado’s hebben ook wel een bijzondere smaak. Ik houd er zelf wel onwijs van trouwens. Echt zo tof dat jullie mogelijk in 2018 naar Colombia komen! Laat het me zeker weten als je weet wanneer!

Reply
Galina 27 januari 2017 - 08:14

Heel flauw, maar ik moest grinniken om ’teelbal’ 😛 Wat heb je weer een gave trip gemaakt en (vanzelfsprekend) weer mooie plaatjes geschoten. Het lijkt me ook heel cool om zoiets eens te mogen zien. Je snapt natuurlijk dat ik de eerstvolgende keer dat ik avocado’s ga kopen (morgen dus) erop ga letten waar ze vandaan komen en dan terugdenk aan jouw blog als ik ze dat ze uit Colombia zijn 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 januari 2017 - 15:48

Dankjewel! En ja ik moest er ook wel even om lachen haha 🙂 Dankjewel voor je leuke reactie!

Reply
carolien 25 januari 2017 - 08:46

Wat woon je toch paradijselijk! Leuk om te weten waar ze vandaan komen, ik dacht ook wel dat ze aan een boom zouden groeien, maar nooit zo’n beeld bij gehad 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 17:48

Haha ja mooi he? 😀 Ik had me eigenlijk nooit bedacht waar ze groeiden, maar die kleine boompjes wel eerder gezien. Wist alleen niet dat het avocado’s waren haha

Reply
Stéphanie 25 januari 2017 - 07:19

Ik wist wel dat avocado’s aan een boom groeien maar niet hoe die boom eruit ziet. Nu dus wel 🙂 Prachtige omgeving trouwens waar ze groeien. Een en al groen en een fantastisch uitzicht. Ik zou het heel leuk vinden om zo’n mooie plantage te bezoeken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 17:49

Ja echt een prachtige omgeving was het, ik was er helemaal verbaasd over haha. Eigenlijk is Valle de Cocora in die regio de mooiste plek, maar nu ik dit heb gezien… haha

Reply
Chicharrero 24 januari 2017 - 15:09

Het voordeel van Hass tov van andere soorten is dat ze een hoog vetgehalte hebben en traag rijpingsproces hebben, wat ideaal is voor export. In Colombia zie alleen maar kleintjes in de winkel liggen omdat alle grote naar Europa gaan.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 17:52

Ja klopt. Ik kan me eigenlijk niet meer goed herinneren hoe groot de Hass avocado’s waren in Nederland… Ik vind ze hier niet heel groot, maar ook niet klein. Ze zijn normaal voor mij. Als ik weer eens in Nederland ben ga ik dat eens bekijken haha, ben wel benieuwd hoe groot ze daar zijn.

Reply
Roos 24 januari 2017 - 11:48

Wat een prachtige foto’s weer! Whaha, teelbal, are you serious? Briljant. XD Avocado’s zijn echt ontzettend lekker, al ben ik de enige thuis die ze lust, haha. Een smoothie met avocado en mango is echt delish, net als guacamole *insert Mexicaans accent*. 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 17:54

Dankjewel! Haha ja lekkere naam he 😛 En jaaa smoothies met avocado!! Avocado met banaan is ook superlekker. Jimmy maakt het weleens met banaan en nootjes. Superlekker! In Nederland maakte ik weleens guacamole, nu eigenlijk nooit meer.

Reply
Nathalie 24 januari 2017 - 07:12

Terwijl ik dit artikel lees, eet ik een broodje met avocado, haha 😉 Ik ben er sinds mijn eerste kennismaking in Peru dol op (op de Hass soort, weet ik nu)! Superleuk dat je deze plantage hebt mogen bezoeken! Bij ons in Uruguay noemen we ze trouwens Palta! 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 17:57

Haha heerlijk! En wat grappig dat jullie er weer een andere naam voor hebben! Toen ik begon met Spaans leren dacht ik dat avocado in het Spaans ook gewoon avocado is, klinkt namelijk best logisch toch? Maar niet dus haha

Reply
Elaintje 23 januari 2017 - 19:43

Oeh, ik hou zo van avocado. Vooral die Hass inderdaad. Hier in Suriname zijn het andere. Ik ben er nog niet over uit of ik ze lekkerder vind. Ik zie ze al een tijdje niet op de markt. Mooie foto’s daar op de plantage.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:00

Dankjewel! Ja heerlijk he avocado’s! Zijn het de grote lichtgroene bij jullie? Of weer anderen? Ik had eerlijk gezegd geen idee dat er zoveel soorten bestonden. Zou ze best allemaal eens willen proeven 🙂

Reply
Sabine 23 januari 2017 - 15:35

Waaah wat tof!! Ik hou zo van avocado’s, heel leuk om te zien waar die nou vandaan komen. En beetje gek om ze aan een steeltje te zien. Maar heel heel erg gaaf!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:01

Dankjewel! Ik vond het zelf ook zo tof om te zien en te ontdekken waar ze vandaan komen!

Reply
Annemarie 23 januari 2017 - 13:30

Leuk om te lezen! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht hoe & waar avocado’s groeien, terwijl ik ze wel graag eet.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:02

Dankjewel! Dat had ik ook haha

Reply
ivonne 23 januari 2017 - 13:03

Ik vind het elke keer weer super om te zien hoe dingen groeien. Zo zag ik in Costa Rica cashewnoten en in Azië cacao bomen. Wat ik ook zo gaaf vind is spruitjes. Dat leerde ik al vroeg omdat mijn ouders een grote moestuin hadden. Aan een lange tak groeien als kleine balletjes alle spruitjes. Heel apart om te zien.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:04

Wat leuk om cashewnoten en cacaobomen te zien! Ik vind dat soort dingen ook altijd leuk, in sommige landen groeit ook zoveel gewoon langs de weg.

Reply
Nesrin 23 januari 2017 - 11:38

Hmmmm avocado! I love it. Ik wist niet dat Colombia verantwoordelijk is voor een groot deel van avocado’s.
Leuk stuk weet Sabine.

Reply
Nesrin 23 januari 2017 - 11:39

Niet weet maar weer bedoel ik 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:05

Dankjewel! Ja heerlijk die dingen! Ik wist dat ook niet, de eigenaresse van de plantage heeft me ook zo ontzettend veel leuke weetjes verteld. Echt heel interessant!

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 23 januari 2017 - 09:22

Wat een prachtplek weer en bijzonder om te lezen hoe de avocado ’s daar groeien tegen de hellingen. Geef mij ook zo ’n achtertuin! Heerlijk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:05

Haha ja mij ook! Lijkt me zo leuk zo een plantage 😀 Misschien wel ietsje kleiner haha

Reply
Els 23 januari 2017 - 08:21

Leuk informatief stuk met mooie foto’s!
Ik heb nog een avocado liggen, ik zal aan je denken als ik hem opeet!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:06

Dankjewel! 😀

Reply
Stéphanie 23 januari 2017 - 05:10

Avocado! !! Het enige waar je mij voor makker kunt maken! Ik zie me nog met Nina (Inholland tijdperk) op de Albert Cuyp een mega avocado verorberen.
Mooie foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:07

Haha leuk! Dat is al lang geleden zeg, leuk om daaraan terug te denken 😀 Dankjewel!

Reply
Geri 23 januari 2017 - 04:01

Voor mij is dit ook helemaal nieuw. Raar eigenlijk dat we zo weinig van ons voedsel weten. Ik vind avocado’s heerlijk. Wat een prachtige plek heb je bezocht.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:09

Haha ja inderdaad heel vreemd, dat we elke dag dingen eten waarvan we niet weten waar het eigenlijk vandaan komt of hoe ze groeien. Voor mij was dit ook compleet nieuw, en gewoon zo supermooi!

Reply
Lizette 23 januari 2017 - 03:44

Haha , kei grappig om te lezen waar ze vandaan komen. Ik heb er eerlijk gezegd nog niet eerder over nagedacht hoe de struik of boom eruit zou zien. Wel vind ik avocado hoe dan ook super lekker. Mooie foto van je.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:15

Dankjewel! Vond ik ook, zo super interessant om te weten en te zien! Ik verbaasde me er echt over hoe zo mooi zo een plantage eruitziet en vooral hoe steil het is!

Reply
Koen 23 januari 2017 - 02:01

Bij ons in Mozambique groeien ze in de tuin (grote bomen) en in het Portugees zeggen zeggen: pȇra abacate. En wordt het als fruit gezien en eten ze het ook als mousse met suiker en citroen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:17

Wat heerlijk!! Welke soort is dat dan die aan de grote boom groeit? Hier eten ze het met zout… vind ik zelf niet zo lekker eigenlijk. Met citroen lijkt me wel lekker!

Reply
Ilona 23 januari 2017 - 01:48

Ik wist niet dat advocado’s aan bomen groeide, haha. Wel steil zeg, plukkers moeten geen last hebben van hoogtevrees 😉 Mooie foto’s. En inderdaad zoals Kliefje al zegt …teelbal. Grappig 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:18

Dankjewel! Haha dat dacht ik ook al ja, dat die plukkers echt wel sterk in hun schoenen moten staan 🙂 Ik durfde niet eens over het randje te kijken, echt héél steil gaat het naar beneden.

Reply
Kliefje 23 januari 2017 - 00:47

Teelbal 🙂 Haha.
Prachtige foto’s weer.
Ik ben zelf niet zo dol op de avocado. Alleen als ie net niet rijp is, een beetje hard nog.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2017 - 18:19

Haha ja heel grappige naam 🙂 Dankjewel ook! Ik eet ze zelf wel heel graag, maar niet met zout zoals de Colombianen doen.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!