Home Reizen in Colombia Hoe wordt papier gemaakt? Ontdek het in Barichara!
Papier maken in Colombia

Hoe wordt papier gemaakt? Ontdek het in Barichara!

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Barichara: één van de mooiste dorpjes van Colombia. De vele historie, de schattige wit met groene huisjes en rode daken. De omgeving is zo mogelijk nog mooier. Er is veel te doen in en rondom Barichara. Waaronder een bezoek aan de papierwerkplaats voor een papierworkshop. Barichara staat namelijk bekend om het papier dat hier met de hand gemaakt wordt van natuurlijke producten. Daar wilde ik natuurlijk meer over weten, dus nam ik mijn ouders mee naar dé papier-makerij in Barichara. Lees hier hoe papier wordt gemaakt in Barichara en hoe ook jij een papierworkshop kunt doen.


De papierwerkplaats in Barichara


Sinds 2001 bestaat deze prachtige papier-makerij, onderdeel van Fundación San Lorenzo de Barichara. In dit kleine papierfabriekje wordt papier gemaakt op basis van natuurlijke vezels. Alles wordt met de hand gedaan, wat erg leuk is om te zien bij een bezoek. En nog leuker om zelf te doen! Hier meer informatie over de papierwerkplaats in Barichara.

Ga je naar Barichara? Dan is dit een leuke activiteit om te doen.

 


Papier: waar wordt dat eigenlijk van gemaakt?


Papier kan gemaakt worden van bladeren van diverse plantensoorten. In de papier-makerij in Barichara gebruiken ze voornamelijk de fique en ananasplant. Wie de Nederlandse naam van de plant fique weet mag het zeggen. Ik dacht ficus, maar als ik kijk naar foto’s begin ik te twijfelen.

De fique is een natuurlijke vezel uit de grote lange bladeren van de plant, die zijn oorsprong vindt in de Andes van Peru, Ecuador en Colombia.

De papierwerkplaats heeft een grote tuin aan de achterkant waar allerlei planten en bomen groeien voor de productie van papier. Ze zijn aan het experimenteren met bladeren van al deze planten. Met marihuana bijvoorbeeld blijk je dus nog meer te kunnen doen! Ook zag ik voor het eerst katoen aan de boom hangen: zo leuk om te zien!

 


Het proces: zo wordt papier gemaakt van natuurlijke vezels


Van blad naar vezel. Als eerste worden de bladeren tot vezels gedrukt, die vervolgens in water met kalk worden gelegd. Hiermee worden de vezels wit/beige.

 

De vezels worden vervolgens gekookt en zachter gemaakt. Dit doen ze in grote ijzeren pannen, zoals je er één van ziet op de foto. In de kleinere houten vormen wordt onder andere kalk bewaard.

 

De gekookte vezels worden gewassen en geplet. Dit wordt gedaan met de hand, eerst in een bak met water, daarna slaan ze de vezels tot moes met een houten hamer.

 

Het vormen van het vel papier. De vezels worden in een grote bak met water gedaan, waarna er met een houten mal met een rooster de vezels tot een blad worden gevormd. Deze natte vezel-vellen worden tussen lappen katoen gelegd. Dit mogen we ook zelf doen!

 

Het persen van de natte vellen papier. Nadat er vele natte vezelvellen tussen katoenen stukken stof zijn gelegd, moeten deze geperst worden om het water eruit te halen. De grote vellen papier gaan in de grote pers, de kleintjes (die wij hebben gemaakt) in de kleine pers.

 

De laatste stap: de vellen papier worden gedroogd. En dit gebeurt gewoon in het atelier, wat een prachtig effect geeft van witte vellen papier die aan de lijn hangen te drogen. Als het droog is, is het papier klaar!

 

En zo wordt papier gemaakt! De dames van de makerij zijn ook bezig met hele grote vellen. Dat ziet er zo uit:

 


Hoe krijg je gekleurd papier?


Het beige papier van fique en ananas kan ook gekleurd worden. Hiervoor gebruiken ze natuurlijke kleurstoffen gemaakt uit groente. Zo wordt de gele kleur verkregen met witte ui, blauw wordt gemaakt uit paarse kool en lichtgroen komt van amandelen.

 


Waar wordt het papier dat in Barichara gemaakt wordt voor gebruikt?


Het papier dat gemaakt wordt in Barichara heeft vele functies. Niet alleen is het functioneel voor boeken, kaarten, kladblokken, vellen papier en tassen, ook wordt het gebruikt om lampen en gordijnen mee te maken. Daarnaast vind je dit papier terug in vele creatieve producten, zoals origami, fotolijstjes, oorbellen, gevouwen bloemen, papieren dieren (zoals giraffen en tijgers), sterren en kettingen.

In het aangrenzende winkeltje kun je bijna alles van papier kopen. De lamp met blauwe blaadjes bijvoorbeeld, in het midden van onderstaande foto, staat inmiddels bij ons in huis! Ook heb ik papieren blauwe oorbellen gekocht en prijken er nu twee prachtige papieren fotolijstjes op de kast bij mijn ouders thuis.

 


Bezoek de papierwerkplaats in Barichara


De papier-makerij in Barichara vind je aan Carrera 5 # 2-88 (op de hoek). Hier vind je de locatie op de kaart. Vanaf maandag t/m vrijdag is de makerij geopend vanaf 8 a.m. tot 1 p.m. en tussen 3 p.m. en 6 p.m. Op zaterdag kun je een bezoek brengen tussen 8 a.m. en 6 p.m. Ook op zondag gaat het werk gewoon door en is de makerij geopend tussen 10 a.m. en 1 p.m.

Voor een rondleiding hoef je van tevoren geen afspraak te maken en kost een paar euro. Wil je ook verblijven in Barichara? Dit hotel is een aanrader voor als je ín het dorp wilt overnachten. Voor een onvergetelijke ervaring in Barichara, kies dan voor bijzonder Finca San Vicente.

EXTRA: Kijk onderstaand filmpje en zie live hoe papier in Barichara wordt gemaakt! Heel interessant als je Spaans verstaat, zo niet: kijk dan de mooie en veelzeggende beelden!

 


Ben je in Barichara of San Gil en houd je van nieuwe dingen leren op een actieve manier? Mis een bezoek aan deze papier-makerij dan niet, en ontdek weer een beetje meer over het bijzondere Colombia!


 

Lees meer!

30 reacties

Florentine 12 februari 2017 - 13:36

Oh wauw! Wat gaaf dat je hier geweest bent, heel bijzonder om te zien. En je hebt ook weer prachtige foto’s gemaakt:-)
Hoe meer ik op jouw blog lees en zie, hoe meer ik een keer naar dit land toe wil!! Veel liefs, Florentine

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2017 - 12:01

Dankjewel! Haha leuk om te horen 🙂 Het was bijzonder interessant, veel meer dan dat ik had gedacht. Mijn ouders hebben er ook erg van genoten!

Reply
Els 23 januari 2017 - 08:36

Ja was leuk he, de fotolijstjes staan mooi op de kast!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:10

Ja super! Fijn dat ze zo mooi staan 😀 xx

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 22 januari 2017 - 15:36

Leuk om te zien! Bij zulke alledaagse dingen denk je eigenlijk helemaal niet na over het proces erachter. Wat een werk! Die plant trouwens, de fique, is het niet een soort Agave?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:12

Ja klopt, daar zit nog zoveel achter! 🙂 En ja klopt nu je het zegt, hij lijkt ook op de Agave. Niet dat dat me veel zegt, maar als ik op google zoek komt het plaatje wel overeen! Goed gevonden 😉

Reply
Myriam 22 januari 2017 - 05:39

Boeiend!!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:12

Dankjewel 🙂

Reply
Nesrin 20 januari 2017 - 17:11

Heel leuk om te zien. Ik vind die lampen echt heel leuk. Mijn zus had vroeger op school een keer papier gemaakt en dit vond ik zo gaaf.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:13

Dankjewel! Leuk dat je zus het ook heeft gedaan! Ik had er geen idee van zelf, dus extra leuk haha. Ja die lamp was een soort van liefde op het eerste gezicht 😛

Reply
Gerlinde 20 januari 2017 - 09:58

Wat mooi! En de foto’s natuurlijk ook weer. En ik weet niet of het aan mij ligt maar je verschijnt alleen als een post doet liken in op bloglovin en niet als jij iets post. Ik heb het gecheckt, maar ik volg je wel gewoon.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:15

Dankjewel! Wat vreemd dat mijn artikelen op Bloglovin niet automatisch verschijnen… Ik vraag me af of dat bij anderen ook zo is. Wel heel leuk dat je gewoon nog volgt! 😀

Reply
Stéphanie 19 januari 2017 - 16:13

Wat leuk om te zien hoe papier wordt gemaakt en er zelf aan mee te doen, maar ook om te zien hoeveel andere producten ermee gemaakt worden. Heel gaaf! En ik heb weer iets geleerd vandaag 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:15

Dankjewel! Het was ook voor ons een bijzonder interessant bezoek! 🙂

Reply
Esther 19 januari 2017 - 15:15

Mooi he! De zakken die van Fique worden gemaakt lijken erg op onze jute zakken, maar wat is jute nou weer voor een plant????

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:17

Haha ja precies, geen idee! We waren diezelfde dag ook in Curití in een weverij waar dingen werden geweven van fique. Heel grappig, want we wisten er dus al alles over, maar deze functie nog niet. Ze maakten tassen en matten, in alle kleuren van de regenboog. Komt nog een blog over ook. Heel interessant!

Reply
Denise 19 januari 2017 - 13:50

Wat gaaf om dit mee te mogen maken en zelf een keer te mogen doen! Heb je uiteindelijk het papier mee mogen nemen wat je zelf gemaakt hebt?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:22

Ja echt superleuk! Nee we konden het niet meenemen, want het duurt heel lang om te persen en te drogen. Een aantal dagen.

Reply
Lostoba 19 januari 2017 - 13:36

Ik ben echt verliefd op de foto’s die je gemaakt hebt! Wat gaaaaaf. Ik vind het ontzettend interessant om te zien hoe papier gemaakt wordt, nu ben ik er toch een klein beetje zelf bij geweest met die mooie rapportage! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:23

Dankjewel wat lief!! 😀 Het was voor ons ook zo bijzonder interessant!

Reply
Roos 19 januari 2017 - 12:51

Wat leuk en interessant om te zien! Die vezelprut ziet er wel erg vies uit trouwens, haha. Ik wil ook wel een keer zelf papier maken. 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:24

Dankjewel! Haha ja sommige dingen zagen er een beetje vreemd uit haha, maar het eindresultaat was heel mooi 🙂

Reply
Geri 19 januari 2017 - 11:01

Wat een mooie rapportage. Ik ben gek op papier. Zo leuk om te zien wat in Colombia gebruikt wordt om papier te maken. Ik wilde dat ik er zelf even kon kijken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:25

Dankjewel Geri! Je kunt er ook zoveel mee, er waren vrouwen allerlei vormpje aan het maken en ook kaarten zijn er te koop. Zou zeker leuk zijn voor een creatieveling als jij! 😀

Reply
susan 19 januari 2017 - 05:46

Wat leuk zeg, en balen dat ik dat gemist heb in Barichara, ik moet terug! 🙂
Wat de plant betreft, internet zegt: ‘Furcraea is een geslacht uit de aspergefamilie’. Voor die andina is verder zo te zien geen naam in het Nederlands 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:26

Ah ja dat is jammer! Het is ook nog niet zo bekend, staat ook niet in de Lonely Planet. Nouja heb je nog wat te zien als je terugkomt haha 😀 De Furcraea lijkt er inderdaad ook erg op!! Ik heb inmiddels een aantal namen die er op lijken, maar in het Nederlands is het lastig inderdaad.

Reply
Margo 19 januari 2017 - 04:03

Mooie kwaliteit papier zeg! Wordt het ook gebruikt om op te schilderen/tekenen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:28

Ja zeker heel mooi, het is wat dikker dan bijvoorbeeld printpapier en lijkt meer op perkament. Volgens mij kun je er zeker ook op schilderen, want de lamp die ik heb gekocht is ook van dat papier en daar zijn blaadjes op geverfd. Er was ook een hele grote tafel waaraan dames allerlei creatieve dingen aan het doen waren met het papier, zoals vormpjes verven.

Reply
Yvonne 19 januari 2017 - 01:28

Wat onwijs leuk zeg!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 januari 2017 - 11:28

Dankjewel! 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!