Home Buiten de gebaande paden Bezoek de hoogste sloppenwijk in de bergen van Medellín, Colombia
Help kinderen sloppenwijk Medellín Colombia

Bezoek de hoogste sloppenwijk in de bergen van Medellín, Colombia

door Sabine
Languages / Talen:

In de sloppenwijken in de grotere steden van Colombia, zoals Medellín en Bogotá, draait een totaal andere wereld dan dat je kent van thuis. En dat maakt het voor veel reizigers interessant om te bezoeken. Om te zien hoe de mensen daar leven. Kinderen die graag op de foto gaan. De uitzichten vanaf de bergen. De huisjes waarvan je je maar moeilijk kunt voorstellen dat daar mensen wonen. En straten waar geen auto fatsoenlijk doorheen kan rijden. In Colombia leven nog veel mensen onder armoedige omstandigheden. Soms op een steenworp afstand van een goed ontwikkeld gedeelte. Ook ikzelf kijk elke dag uit op de sloppenwijk twee straten van mijn appartement in Bogotá.

Er zijn tegenwoordig steeds meer projecten die in samenwerking met de bewoners van deze wijken tours organiseren voor reizigers. Zo kun je in Bogotá de wijk El Paraiso bezoeken. En in Medellín kun je diverse street-art en historie tours boeken naar Comuna 13, ooit de gevaarlijkste wijk van Medellín. Iets dat de veiligheid en inkomsten ten goede komt.

In andere wijken moet die ontwikkeling nog op gang komen. Eén van deze achterstandswijken bezocht ik met naamgenoot Sabine, die mij meenam op een wandeling door de hoogste wijk van Medellín. Indrukwekkend, fotogeniek en schrijnend tegelijk. Neem een kijkje in een gedeelte van Medellín waar toerisme nog niet is ontwikkeld. Waar de inwoners jouw hulp goed kunnen gebruiken. En lees hoe ook jij deze wijk veilig kunt bezoeken.

 


Met de metrocable naar de hoogste sloppenwijk van Medellín


Medellín staat bekend om de moderne en schone metro en de kabelbaan die als openbaar vervoer fungeert. Voor toeristen een bijzondere ervaring de berg op met prachtige uitzichten over de stad. En voor de lokale bevolking dé manier om veilig, goedkoop en snel in een ander deel van Medellín te komen. Voor werk, boodschappen of familiebezoek. Een noodzakelijk vervoermiddel dus.

De metrocable van Medellín bestaat sinds 2004 en er zijn inmiddels 6 routes. Eén van de bekendste is lijn J vanaf metrostation San Javier. Deze route brengt je niet naar de bekende Comuna 13, maar het is wel dé route om deze wijk van bovenaf te bewonderen. Ook lijnen K en L zijn populair. Lijn L brengt je namelijk vanaf station Santo Domingo naar het bekende park Arví.

Hier vind je het hele netwerk van kabelbanen in Medellín met de bijbehorende stations.

Wij nemen vanaf metrostation Acevedo de metrocable lijn K naar station Santo Domingo. Een prachtige rit van ongeveer 20 minuten met spectaculaire uitzichten over de stad. Overdag met de bergen op de achtergrond, in de avond met alle lichtjes.

Vanaf hier reizen we nog eens 20 minuten verder met de bus, nog hoger de berg op. Om uiteindelijk uit te komen bij Stichting Children of Medellín, gelegen in de hoogste achterstandswijken in de stad van de eeuwige lente.

 


Stichting Children of Medellín


Vijftien jaar geleden werd deze stichting opgericht door Eddy Veldhuisen en inmiddels ondersteunt Children of Medellín zo’n 500 kinderen uit de arme wijken van Medellín.

Een ideale plek om vrijwilligerswerk te doen of op een andere manier te helpen. Lees hier alles over het hoe en wat van Children of Medellín.

Het huis van de stichting is ook meteen de uitvalsbasis om de nabijgelegen onbekende achterstandswijken in de hoogste bergen van Medellín te bezoeken. Begeleid en op een veilige manier. De Nederlandse Sabine of een andere medewerker van de stichting neemt je graag mee op pad. Zij vragen daarvoor wel een bijdrage aan de stichting, zoals het kopen van een boek of CD die zij hebben uitgebracht, of het doen van een donatie. De stichting is geen reisorganisatie of toeristenattractie. Maak ruim vooraf een afspraak als je de stichting en de wijk wilt bezoeken en draag je steentje bij. Hier mee informatie.

Wil je alleen een sloppenwijk bezoeken, streetart bekijken en verder niks doen met de stichting? Dat kan natuurlijk ook. Bezoek daarvoor de sloppenwijk en ooit gevaarlijkste wijk van Medellín: Comuna 13.

 


De sloppenwijken Bello Oriente en Carambolas


Hoog op de berg in Medellín vind je de bekende sloppenwijken of achterstandswijken. Waar hele families dicht op elkaar wonen in armoedige omstandigheden. Vaak gevlucht voor het geweld op het platteland. Ontheemd met een paar kleren vinden zij een huisje hoog op de berg, waar de situatie vaak niet veel beter is. Hier bouwen deze families een nieuw bestaan op. In veel van deze wijken maken bendes nog steeds de dienst uit. Met als gevolg dat er niet altijd stromend water en elektriciteit is en sommige delen van deze wijken zeer onveilig zijn.

In het boek over het leven in deze wijken, uitgegeven door en te bestellen bij de stichting, vertellen diverse kinderen over het dagelijkse leven in deze wijken en hoe het leven was waar ze eigenlijk vandaan komen.

Via de stichting kun je deze achterstandswijken met eigen ogen bekijken. Zien hoe de families daar leven. De uitzichten vanaf de wijk zijn prachtig, een goot contrast met het zware en vaak juist uitzichtloze leven in de sloppenwijk.

Luister naar verhalen van de kinderen en laat je voorlichten door de medewerkers van de stichting. Welke kinderen komen bij hen? En waarom? Hoe verbetert dit het leven van deze kinderen en hun families? Wat kun jij doen om te helpen?

 


Een bijzonder stukje buiten de gebaande paden in Colombia


Hoewel ik zelf op een sloppenwijk uitkijk, is er doorheen lopen toch een heel andere ervaring (en in mijn geval in Bogotá een no-go). De wereld in een achterstandswijk is zo ontzettend anders, dat is heftig om van dichtbij te aanschouwen. En hoe graag je het ook anders zou willen zien, een veilig leven voor deze families en een goede toekomst voor de kinderen, is dit helaas de dagelijkse realiteit. Met kleine stapjes, inzichten dat toerisme het leven kan veranderen, verantwoord reizen en hulp van buitenaf, zal de situatie beetje bij beetje verbeteren.

Als je in Medellín bent is het zeker de moeite waard om één van deze wijken hoog in de bergen te bezoeken. Doe Bello Oriente en Carambolas echter niet alleen zonder begeleiding, er zijn onveilige delen en de inwoners zijn niet gewend aan toeristen. Doe dit daarom alleen met iemand van de stichting of kies anders voor een tour door Comuna 13.

Vergeet niet op de weg er naartoe te genieten van de prachtige uitzichten vanuit de kabelbaan. In mijn vastgezette Instagram stories ‘Medellín’ vind je meer foto’s en video’s van mijn bezoek.

 


Ben jij de berg in Medellín al op geweest met de metrocable?


In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

Laat een reactie achter

error: Content is protected!