Home Medellín en omgeving Children of Medellín | Help kinderen in achterstandswijken aan een betere toekomst
Children of Medellín - help kinderen in armoede in Colombia

Children of Medellín | Help kinderen in achterstandswijken aan een betere toekomst

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

De bekende kabelbaan van Medellín gaat hoger en hoger. Het uitzicht wordt mooier, het centrum kleiner en de sloppenwijken hoog in de bergen komen steeds dichterbij. Helemaal bovenaan stappen we uit. Mijn naamgenoot Sabine, die ook nog min of meer uit hetzelfde dorp komt als ik maar die ik pas in Colombia heb leren kennen, rent de straat over om de al volgepropte buseta te laten wachten. Twee Sabines kunnen er nog wel bij. De bus propt zichzelf door de smalle steile straat met een noodgang nog hoger de berg op. Eigenlijk past het helemaal niet, maar we zijn in Colombia dus met een hoop gewurm, gewiebel en met hulp van mensen op straat past het toch. Na een halfuur komen we aan op de plek waar Sabine al jaren werkt: stichting Children of Medellín. Een plek waar honderden kinderen uit de omliggende achterstandswijken worden begeleid naar een betere toekomst. Waar jij vrijwilligerswerk kunt doen of op een andere manier kunt bijdragen. Een plek die ik eindelijk na jaren bezoek. En waarover ik jou nu alles ga vertellen.


Stichting Children of Medellín in Colombia


Hoewel Colombia een modern land is waar mensen met geld in luxe leven, is er ook een andere kant van de medaille. In de armere wijken van de grotere steden is armoede, verwaarlozing, geweld, verslaving en seksuele intimidatie orde van de dag. Een situatie waar miljoenen kinderen in opgroeien en maar moeilijk uit kunnen komen.

In Colombia zijn vele hulporganisaties actief om kinderen in armoede te helpen aan een betere toekomst. Met betere educatie, het aanleren van vaardigheden en daarmee het creëren van mogelijkheden om uit die benarde situatie te ontsnappen. Eén van deze organisaties is Children of Medellín, voorheen Straatkinderen Medellín.

 

Het ontstaan van de stichting

In 2006 begon oprichter Eddy Veldhuisen met straatkinderen op straat te voetballen. Vanuit de kinderen zelf kwam de vraag of ze niet competities konden organiseren. Jawel, maar onder één voorwaarde: dat de kinderen naar school zouden gaan en aan hun toekomst gaan werken. En zo ontstond in 2007 een stichting die de levens van vele kinderen in Medellín voorgoed zou veranderen. Lees hier het hele verhaal over het ontstaan van Children of Medellín.

Wat doet Children of Medellín?

Nu, 15 jaar later, werkt de stichting in het centrum van Medellín en in de buitenwijken Carambolas en Bello Oriente met zo’n 500 kinderen. De eigen accommodatie El Paraiso (het paradijs) is inmiddels uitgegroeid tot een groot huis, gelegen op de berg met een waanzinnig mooi uitzicht over de stad. Het huis beschikt over een enorm stuk grond, waarop onder ander een multifunctioneel sportveld is gebouwd.

Niet alleen biedt El Paraiso ondersteuning voor de kinderen en hun families, ook helpt de stichting kinderen te laten studeren. In 2018 is de eerste student afgestudeerd aan de universiteit, gevolgd door meer. Op dit moment studeren er via de stichting 12 jongeren, en dit aantal wordt de komende jaren uitgebreid.

 

De activiteiten van de stichting

De stichting heeft de activiteiten onderverdeeld in 4 categorieën, waarmee zij de kinderen helpen een betere toekomst op te bouwen:

  1. Projecten
  2. Onderwijs
  3. Begeleiding
  4. Empowerment families

De projecten zijn onderverdeeld in voetbal, dans, recreatie, muziek, journalistiek en bordspelen. Hiermee leren kinderen algemene vaardigheden via hun favoriete hobby.

Onderwijs is onderverdeeld in lezen en schrijven, informatica en Engelse les. Met deze lessen leren de kinderen specifieke vaardigheden om de kansen op een baan en een goede studie te vergroten.

Via begeleiding krijgen jongeren extra ondersteuning, zoals leiderschapsvaardigheden en activiteiten specifiek gericht op werk en studie. Dit helpt jongeren een baan te vinden of te kunnen studeren.

Ondersteuning van de gemeenschap waarin de kinderen opgroeien is minstens zo belangrijk. Dit doet de stichting binnen het onderdeel empowerment families. Door middel van een bazaar, ouderbijeenkomsten en het bijhouden van een moestuin wordt de hele gemeenschap betrokken bij de groei van de kinderen.

Lees hier meer over de activiteiten van de stichting.

 


Doe mee met Children of Medellín


Wil je je steentje bijdragen aan een betere toekomst voor arme kinderen in Medellín? De stichting biedt diverse mogelijkheden om mee te doen en te helpen.

Doe vrijwilligerswerk in Medellín bij de stichting

Stichting Children of Medellín is de laatste jaren uitgegroeid tot een bekende plek om vrijwilligerswerk te doen in Colombia. Of voor studenten om stage te lopen in het buitenland.

Door een paar maanden op de stichting te werken help je mee aan de positieve ontwikkeling van de kinderen, voor een betere toekomst. De kinderen vinden het daarnaast hartstikke leuk als er nieuwe vrijwilligers komen en de stichting kan extra handen goed gebruiken. Je kunt ook in Nederland vrijwilligerswerk doen voor de stichting. Je hoeft er dus niet helemaal voor naar Colombia te reizen.

Heb je interesse in het doen van vrijwilligerswerk in Colombia of vanuit Nederland, neem dan hier contact op.

Doe vrijwilligerswerk in het buitenland altijd met de juiste motieven en voorkom het white savior complex.

 

Word vriend van Children of Medellín

Iedereen die de stichting steunt is vriend van de stichting. Als vriend ontvang je elke maand een nieuwsbrief in je mailbox. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen, lees je mooie verhalen en kijk je video’s over hun kinderen. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

 

Steun een kind

Sommige kinderen op de stichting hebben het nog zwaarder dan anderen. Daarom is de stichting in 2019 beginnen met het project Steun een Kind. Dit doe je door maandelijks een financiële bijdrage te geven aan een specifiek kind en diens familie. Een prachtige manier om een kind die het echt nodig heeft te helpen en om de ontwikkeling van ‘jouw’ kind van nabij te volgen.

Jouw steun helpt een familie enorm. In samenwerking met de trainer/docent en de psychologe bepaalt de stichting welke kinderen extra hulp kunnen gebruiken. De stichting onderhoudt het contact tussen jou en de familie die je steunt, en zo volg je hun ontwikkeling op de voet.

Op dit moment zitten er 38 kinderen in het Steun een Kind project.

Steun jij kind nummer 39? Neem hier contact op als je dit wilt!

 

Help een kind studeren

Goede educatie is één van de belangrijkste fundamenten voor het opbouwen van een betere toekomst. Helaas is studeren voor veel Colombianen niet vanzelfsprekend. Daarom heeft de stichting de activiteit Studie en Werk in het leven geroepen. Dit geeft jongeren de kans om na de middelbare school een vervolgopleiding te doen. De stichting selecteert jongeren die hiervoor in aanmerking komen. Omdat studeren veel geld kost, zijn deze jongeren afhankelijk van donaties. Jij kunt een van de jongeren helpen met een donatie om een studie te volgen. Wil je dit graag? Neem dan hier contact op.

 

Sponsor het voetbalteam

In Colombia is voetbal enorm belangrijk. Jong of oud, arm of rijk, voetbal leeft in alle lagen van de Colombiaanse maatschappij. En dat is dus niet anders voor de kinderen op de stichting. Hoe tof is het als jij één van deze teams met de naam van jouw bedrijf op hun shirt ziet voetballen?

Het project La Naranja Mecánica speelt in het jaar 2022 met in totaal 11 voetbalteams.

Natuurlijk houdt de stichting de sponsoren op de hoogte van de voetbal uitslagen. En krijgen zij een mooie teamfoto en eventueel een tenue met naam opgestuurd.

Wil jij (met jouw bedrijf) een voetbalteam sponsoren? De spelers zullen je dankbaar zijn. Klik hier om contact met de stichting op te nemen.

 

Koop een boek of CD uitgegeven door Children of Medellín

De stichting heeft inmiddels twee boeken en een CD uitgebracht. Deze laten op een mooie manier hun werk met de kinderen zien. De opbrengst gaat naar de stiching.

  • Boek: ‘De hoogste wijk van Medellín’ – 2022

Een prachtig boek over het verleden en het dagelijkse leven van de inwoners in de achterstandswijken Bello Oriente en Carambolas, hoog en ver weg gelegen in Medellín. Voor 25 euro (inclusief verzendkosten) krijg je het boek thuisgestuurd.

  • Boek: ‘Vrijdag komt mijn droom uit’ – 2014

Een van de kinderen op de stichting, Juan David Villada (14) kreeg voor zijn grote inzet in een voetbalproject een bijzondere beloning: een reis naar Cartagena. Voor het eerst in zijn leven zag hij de zee. Op die ene vrijdag kwam zijn droom uit.

Het boek bestaat uit 160 pagina’s, vol met prachtige verhalen en schitterende foto’s. Het neemt je mee op een reis door de moderne geschiedenis van Colombia en Medellín. Aan bod komen de tehuizen, de achtergrond van de kinderen, de projecten en wat deze betekenen voor de kinderen. En uiteraard komen de kinderen zelf ook aan het woord. Voor 20 euro (inclusief verzendkosten) krijg je het boek thuisbezorgd.

  • CD: ‘Amor bonito’ – 2014

De CD bestaat uit zeven liedjes, geschreven en gecomponeerd door kinderen op de stichting, in samenwerking met muziekleraar Dario Eraso. De muziek is een mix van diverse lokale muziekstijlen en wordt mede begeleid door de Nederlandse salsa trompettiste Maite Hontelé. Voor 15 euro (inclusief verzendkosten) krijg je de CD thuisbezorgd.

Wil je een boek of CD kopen? Neem dan hier contact op.

 

Doe een donatie

Je kunt natuurlijk ook simpel en snel een geldbedrag sturen naar de stichting. Hiermee kunnen ze heel veel doen voor de kinderen en hun families. Wil je doneren? Klik dan hier en doe direct een donatie.

 

Bezoek Children of Medellín en de achterstandswijk

Je kunt ook een bezoek brengen aan de stichting hoog in de bergen van Medellín. Sabine neemt je graag mee op een wandeling door de sloppenwijk en laat je zien wat er allemaal gebeurt op de stichting. De stichting is echter uiteraard geen reisorganisatie of toeristenattractie, neem daarom ruim van tevoren contact op wegens de beschikbaarheid van Sabine. Het is dus niet de bedoeling om alleen een kijkje te krijgen in de arme wijk. Als je dat wilt boek dan deze tour door Comuna 13 in Medellín. Ga niet alleen door de wijk bij de stichting lopen, er zijn minder veilige plekken en men is hier nog niet gewend aan buitenlanders. De werknemers van de stichting zijn bekenden in de wijk en met hen kun je veilig door de wijk lopen.

Als je graag de stichting wilt bezoeken, neem dan contact op met Sabine. In ruil voor de rondleiding vraagt de stichting een (kleine) donatie, zoals het kopen van een boek of CD. Super leuk als herinnering voor jou of als cadeautje voor familie en vrienden thuis.

Ook wordt het gewaardeerd als je publiciteit maakt voor de stichting. Deel je ervaringen op Instagram, LinkedIn of op Facebook en plaats een tag of link naar de website of het account van de stichting. Dit kunnen ze goed gebruiken. Zo heb jij een bijzondere en unieke ervaring in Medellín Colombia, en help je mee om voor kinderen in de achterstandswijken van de stad een betere toekomst te creëren.

Hier vind je de stichting op social media:

 


Buiten de gebaande paden in Medellín Colombia


Na een lange dag van bijzondere indrukken, lieve mensen ontmoeten en genieten van waanzinnige uitzichten over Medellín en de lichtjes in de avond, moesten we ook weer terug. Met de bus omhoog de steile berg op was spannend, maar niks vergeleken met de terugweg naar beneden. Er stapte een groep jonge meiden in die met zijn allen liedjes begonnen te zingen in de bus (zie mijn vastgezette stories ‘Medellín op mijn Instagram account voor een video). Terwijl de chauffeur met een enorme snelheid door de ultrasmalle straten met gierende banden de berg af reed.

Veilig en wel bij de kabelbaan konden we genieten van het prachtige uitzicht over Medellín en de bergen, maar nu in de avond. Ik kreeg spontaan zin in kerst bij het zien van al die flikkerende lichtjes. Eenmaal weer met beiden voetjes op de grond legden we het laatste gedeelte met de metro af.

Liggend in bed denk ik terug aan deze dag. Zo een bijzondere ervaring daar in de hoogste bergen van Medellín. Waar nog geen toerist te bekennen is en je het effect van de stichting zo duidelijk ziet. Ik was onder de indruk van de dans- en muziekoptredens van de kinderen. Wat een talenten die kinderen!

Wil je bijdragen aan een beter Medellín? Kleinschalig met grootse resultaten? Bezoek de website van Children of Medellín en bekijk hoe je wilt helpen. Met alle hulp zijn ze blij, en de kinderen nog meer.

 


Hoe zou jij Children of Medellín willen steunen?


 

Lees meer!

Laat een reactie achter

error: Content is protected!