Home Nederland Dagje weg Nederland | Ontdek de molens van Kinderdijk
Dagje weg Nederland Kinderdijk bezoeken

Dagje weg Nederland | Ontdek de molens van Kinderdijk

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Op de terugweg van ons weekendje weg in Zeeland richting Amsterdam bezochten we Kinderdijk. Eén van de oer-Hollandse bezienswaardigheden voor een dagje weg in Nederland. Ik had vooraf een hoge verwachting; was het echt zo mooi als gedacht? Wat is er te zien en te doen in Kinderdijk? Hoe bezoek je de molens? Waarom staan de molens er eigenlijk? Lees hier alles voor een bezoek aan deze prachtige UNESCO Werelderfgoed bestemming.


Wat is Kinderdijk?


Kinderdijk is een dorp gelegen in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, om precies te zijn in de Alblasserwaard. Een landstreek tussen Utrecht, Rotterdam en Dordrecht dat deel uitmaakt van het zuidelijke deel van het Groene Hart. Kinderdijk ligt in de gemeente Molenlanden op de plek waar de rivieren de Noord en de Lek samenkomen.

De oorspronkelijke naam van het dorp is Elshout. Waar de naam Kinderdijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk, al zijn er wel diverse theorieën. In 1886 was Kinderdijk het eerste Nederlandse dorp met een elektriciteitsvoorziening.

Heel interessant allemaal, maar Kinderdijk staat natuurlijk voornamelijk bekend om de molens die er staan. Negentien om precies te zijn. Die sinds 1997 tot de UNESCO Werelderfgoedlijst behoren. Naast de molens staat Kinderdijk ook internationaal bekend om het waterbeheer dat al sinds de middeleeuwen een belangrijke rol speelt in dit laaggelegen stukje Nederland.

 


Waarom staan er eigenlijk molens in Kinderdijk?


Heel mooi natuurlijk al die molens, maar waarom staan ze er eigenlijk?

De molens in Kinderdijk werden gebouwd tussen 1738 en 1740 om de laaggelegen polder van de Alblasserwaard droog te houden door het water omhoog te pompen. De 19 molens staan er als onderdeel van een waterbeheersysteem om overstromingen te voorkomen. Naast dat de molens een prachtig plaatje opleveren, is het ook een best bijzondere historische plek wat watermanagement betreft. Met de vele sluizen, waterlopen, dijken en de molens zie je hoe de Nederlanders al eeuwenlang het water in hun voordeel laten werken.

Zijn de molens van Kinderdijk bewoond?

Drie van de 19 molens kun je van binnen bezichtigen. De overige 16 molens worden bewoond. Sommigen al 50 jaar door dezelfde familie. Hoewel de molens in het jaar 1950 buiten functie werden gesteld, werken ze nog wel allemaal. Er zijn nu moderne installaties om het water omhoog te pompen, daarom staan de molens reserve voor het geval die installaties uitvallen. Om in één van de molens te kunnen wonen moet je eerst een opleiding tot molenaar volgen, zodat je weet hoe de molen te bedienen.

 


Doen in Kinderdijk


Hoewel je bij UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk direct aan molens denkt, is er meer te doen en te zien.

Wandelen en fietsen in Kinderdijk

Kinderdijk is altijd gratis geopend voor wandelaars en fietsers die willen genieten van de prachtige polder. Wandelen en fietsen doe je over de Molenkade, de weg tussen het bezoekerscentrum van het Werelderfgoed naar Alblasserdam. Tijdens deze tocht kom je langs de beroemde molens en het mooie Nederlandse polderlandschap. Wij liepen alleen het stuk tussen de ingang en molen Blokweer. Ook dit is al een prachtig stukje natuur langs het water en over bruggetjes.

 

Met de e-chopper naar het Werelderfgoed

Je kunt ook een e-chopper huren, een elektrische scooter. Een 4-uur durende tour naar de molens vanaf Moordrecht en weer terug voor €42,50 per persoon. Dit hebben wij niet gedaan, maar lijkt me wel een erg leuk milieuvriendelijk uitje in Nederland.

 

Maak een rondvaart door Hollands polderlandschap

Een rondvaart door Kinderdijk is een erg leuke en mooie manier om de omgeving en de molens te ontdekken. Vanaf de boot geniet je van mooie natuur en prachtige uitzichten. Daarnaast brengt de boot je ook bij de museummolens. Deze kun je ook lopend of op de fiets bezoeken, behalve museummolen Overwaard; deze is alleen met de boot te bereiken.

 

Bezoek het Wisboomgemaal

Alles in Kinderdijk draait om water, en dat begint al bij het gemaal dat je kunt bezoeken. Hier leer je meer over de geschiedenis van Kinderdijk en hoe het gemaal vroeger functioneerde. Het Wisboomgemaal werd gebouwd in 1868 en vertelt je nu het verhaal van het watermanagement in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

 

Bewonder de molens van binnen

Naast de mooie natuur en uitzichten op de molens vond ik dit het allerleukste: de geschiedenis van het leven in Kinderdijk ontdekken. Je kunt 3 van de 19 molens bezoeken en dat is echt een aanrader om te doen. Hieronder vertel ik je er alles over.

 


Bezoek de 3 museummolens


Echt leuk om te doen! Deze molens kun je bezoeken. Hiervoor moet je wel een ticket kopen (zie onder praktisch).

Museummolen Blokweer

Vanaf het bezoekerscentrum Kinderdijk is de molen Blokweer het verste weg. Je komt er na een prachtige wandeling langs en over het water. In deze molen zie je hoe het leven er in de jaren ’50 van de vorige eeuw uitzag. De molen heeft een groot erf met een mooie tuin. De witte jaren ’50 was wappert in de wind. Molen Blokweer werd gebouwd in het jaar 1630 en is een ware kijk in de geschiedenis. Als de wieken van de molen draaien is het ook best spannend om de ingang te bereiken. Wat een kracht!

 

Museummolen Nederwaard

Molen Nederwaard werd gebouwd in 1738 en werd generaties lang bewoond door de familie Hoek. Misschien vond ik dit daarom wel de meest interessante molen om te bezoeken. Je ziet namelijk hoe hier gezinnen woonden met soms wel meer dan 10 kinderen. Zwart-witfoto’s uit die tijd, gezellige oer-Hollandse kamertjes, smalle steile houten trappen en de bedsteden. Het is bijna niet voor te stellen dat er ooit zoveel mensen in zo’n kleine ruimte woonden. Een leuk en interessant kijkje in de Nederlandse geschiedenis.

 

Museummolen Overwaard

Molen Overwaard werd gebouwd in het jaar 1740 en is alleen te bereiken met de rondvaartboot. Overwaard is een unieke molen die als enige het water twee kanten op kon malen. In deze molen zie je meer van de techniek die werd gebruikt, zoals de indrukwekkende schepraderen. Daarnaast heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over Kinderdijk. Wel even de smalle steile trappetjes omhoog klimmen.

 


Kinderdijk of de Zaanse Schans? Was het echt zo mooi als gedacht?


In de winter van 2016 bezocht ik de Zaanse Schans. Net wat dichter bij waar mijn ouders wonen dan Kinderdijk. Ik was onder de indruk: de Zaanse Schans is bijzonder! Niet alleen de locatie, de uitzichten en de molens, maar ook de oudhollandse huisjes, winkeltjes en de historie. Ik had verwacht dat Kinderdijk nóg mooier zou zijn, maar juist daar ontbrak het wauw-gevoel dat ik wel had bij de Zaanse Schans.

Nu kan dat natuurlijk komen doordat er op het moment van ons bezoek aan de Zaanse Schans, tijdens Kerst, bijna niemand was. Terwijl we in Kinderdijk onder de voet werden gelopen door toeristen. Dat maakt het toch wat minder pittoresk. Ook de zon ontbrak deze dag. Iets dat toch bijna altijd wel voor een geluksgevoel en mooie plaatjes zorgt.

In ieder geval, als je moet kiezen tussen Kinderdijk of de Zaanse Schans zou ik die laatste aanraden. Het is echter een lastige keuze, aangezien de molens in Kinderdijk daar staan met een heel ander doel. Juist de geschiedenis van het watermanagement is heel interessant. Daarnaast is het een prachtig gebied waar je goed kunt wandelen en fietsen. Ook vond ik het heel leuk om de museummolens te bezoeken, erg interessant die historie. Ik zou in ieder geval adviseren om een moment te kiezen waarop er minder toeristen zijn. Bijvoorbeeld ’s morgens vroeg.

Hoe je het ook wendt of keert: beide typisch Nederlandse bezienswaardigheden zijn de moeite waard. Zowel voor de mooie natuur als de historie.

 


Praktisch: Kinderdijk bezoeken


Moet je betalen voor Kinderdijk?

Nee, je kunt kosteloos fietsen of wandelen over Kinderdijk. Echter, als je de museummolens en andere musea wilt bezoeken heb je een ticket nodig. Ook als je met een van de boten mee wilt heb je dat ticket nodig.

Wat is inbegrepen bij het ticket?

Een ticket is ideaal voor een dagje uit naar Kinderdijk. Je kunt er namelijk gemakkelijk een hele dag zoet zijn. Bij het ticket is inbegrepen:

  • Toegang tot de 3 museummolens
  • Gebruik van de rondvaartboten
  • De audiotour luisteren via de app
  • Een film bekijken over de geschiedenis van Kinderdijk in het Hulpgemaal De Fabriek

Hoeveel kost Kinderdijk?

Een ticket voor Kinderdijk kost €16,- per persoon voor volwassenen, €5,75 voor kinderen tussen 4 en 12 jaar en gratis tot 4 jaar.

Waar koop je het ticket?

Een ticket voor dit Werelderfgoed kun je alleen online kopen. Je kiest een datum en tijdslot en het ticket is alleen voor dat moment geldig. Koop hier je ticket voor Kinderdijk.

Openingstijden

De molens in Kinderdijk zijn niet altijd geopend. Vind hier de actuele openingstijden.

Hoe kom je in Kinderdijk?

Het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is gelegen tussen Rotterdam, Dordrecht en Gouda en is goed te bereiken met zowel de auto, de bus, de fiets als de waterbus:

  • Met de Waterbus vanaf Rotterdam of Dordrecht, lijn 20. Tijdens de zomervakantie is ook lijn 202 beschikbaar.
  • Met de veerdienst vanuit Krimpen aan de Lek.
  • Vanuit Rotterdam met buslijn 489, vanuit Dordrecht met lijn 93 of lijn 416. Plan hier je route.

Waar parkeren?

Kinderdijk is een drukbezochte bezienswaardigheid in Nederland en dat kan het lastig maken als je met de auto komt. Gelukkig zijn er verschillende opties.

  1. Bij het bezoekerscentrum op Nederwaard 1B in Kinderdijk zijn parkeerplaatsen voor €7,50 per auto per dag. De beschikbaarheid is echter beperkt, dus het er wellicht niet op gokken tijdens vakanties.
  2. Wij parkeerden op de Marineweg 3A in Alblasserdam. Een groot parkeerterrein vanaf waar je met de pendelbus naar de ingang van het Werelderfgoed rijdt. De parkeerplek kost €7,50 per auto per dag. Inclusief de pendelbus die elk halfuur tussen het parkeerterrein en de molens rijdt.
  3. Parkeren in Krimpen aan de Lek of in Dordrecht is ook een optie. Vanaf hier neem je de veerdienst of de Waterbus zoals hierboven uitgelegd.

 


Heb jij Kinderdijk al bezocht? Wat vond je ervan?


Elke nieuwste blog direct in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!


 

Lees meer!

Laat een reactie achter

error: Content is protected!