Tijdens onze 2,5 maand Nederland gingen we een weekendje weg in Zeeland. Wat een verrassing! Zeeland bleek prachtig. En dan hebben we alleen nog maar Veere, Zierikzee en Deltapark Neeltje Jans gezien. Dat smaakt naar meer. Voor nu kan ik alleen vanuit Colombia terugblikken en jou tips geven, maar ik ga zeker terug naar dat bijzondere stukje Nederland om meer te zien. Lees hier wat we hebben gedaan tijdens ons weekendje Zeeland, welke wonderbaarlijke Hawaiaanse-uiteten-ontdekking we deden en wie er verbaasd tegen mij zei ‘oh je bent veel kleiner dan ik me had voorgesteld!’. Ook vertel ik je wat er allemaal te zien en te doen is in Neeltje Jans en of dit uitje het geld van een bezoek eigenlijk wel waard is. Zoek je een leuk weekendje weg in Nederland? Zeeland it is!
Waarom is Zeeland zo bijzonder?
Zeeland, die bijzondere provincie in het zuidwesten van Nederland, bij de Belgische grens. Bestaande uit schiereilanden, eilanden en heel veel water is Zeeland misschien wel het meest bekend van de Watersnoodramp in 1953 en de stormvloedkering die daarna werd gebouwd om een nieuwe ramp te voorkomen. Zeeland is dé plek om deze bijzondere Deltawerken te bewonderen en zelfs van binnen te zien.
Door de (schier)eilanden en het vele water geeft Zeeland een bijzondere feel. Een combinatie van uitgestrekte natuur, historische steden, witte stranden, groene duinen, bruinvissen en zeehonden, lange bruggen en vele havens. Een plek die je eigenlijk gezien moet hebben in Nederland, al is het alleen maar vanwege de historie. Het ideale weekendje weg.
Het maakte indruk op mij, Zeeland. Het is echt een uniek stukje Nederland. Alsof je niet in Nederland bent. En precies dat maakt Zeeland misschien wel zo in trek bij toeristen.
Veere: Schotse historie in Zeeland
We begonnen ons weekendje weg in Veere. Onze eerste stop in Zeeland, waar we vanaf de lunch de middag verbleven. Een pittoresk dorp vol met toeristen. Wat niet heel vreemd is, want Veere is prachtig.
In de 13e eeuw ontstond Veere als gehucht Kampvere. Het duurde echter tot de 16e eeuw voordat Veere als stad tot bloei kwam, toen Veere de stapelplaats werd van Schotse wol. Iets dat je nog steeds terugziet in de vele winkeltjes die wol verkopen. In die tijd vestigde zich een Schotse kolonie in Veere. Hoewel de stad het stapelrecht voor wol in het jaar 1799 verloor, bleef Veere de belangrijkste Europese stad voor de economie van Schotland. Hedendaags kun je nog steeds de Schotse huizen bezoeken.
Wat is er te zien in Veere?
Veere is ontzettend leuk om doorheen te wandelen, te genieten van een lekkere lunch op een terrasje of te winkelen voor snoep of wol. Ook zijn er een aantal interessante musea (die wij alleen van buiten hebben gezien). Tijdens je wandeling kom je in ieder geval dit allemaal tegen:
1. Wandel langs de jachthaven
Als je gaat parkeren in Veere en je loopt naar het centrum kom je als eerste bij de haven. Een schattig haventje met een mooi uitzicht op de historische huizen en het meer. Aan de haven zijn er meerdere restaurants waar je kunt genieten van een lunch, avondeten of een drankje tussendoor.
2. Bewonder de Schotse huizen in Veere
De Schotten in Veere hadden hun eigen pakhuizen, kantoren en een eigen kerk. De Schotse Huizen herinneren aan die tijd. Daarnaast zijn deze huizen gewoon heel mooi om te zien. Je kunt de Schotse huizen ook van binnen bekijken. De huizen maken namelijk deel uit van het Museum Veere.
3. Verbaas je over de enorme Grote Kerk
De Grote Kerk doet zijn naam eer aan: deze kerk is werkelijk een enorm bouwwerk. Dat overal bovenuit steekt, ook moeilijk te missen dus. De kerk werd gebouwd in 1521 en is hedendaags een cultureel centrum.
4. Kijk omhoog naar het Stadhuis
Ook het Stadhuis in Veere is een pareltje om te zien. Niet alleen van buiten, maar binnen in het Stadhuis vind je het andere deel van het Museum Veere. Het Stadhuis werd gebouwd tussen 1474 en 1517 en werd meerdere keren volledig gerestaureerd. Waaronder tussen 1931 en 1934 en als laatste in 2014 en 2015.
5. Vergeet de Campveerse toren niet
Bijna niet te missen, de Campveerse toren. In het jaar 1500 maakte deze toren deel uit van de stadsverdediging, daarna werd de toren gebruikt als herberg en kustlicht. Nog steeds is de Campveerse toren een van de oudste nog bestaande herbergen van Nederland. Je ziet de toren vanaf zo’n beetje overal in Veere, zolang je maar omhoog kijkt.
6. Geniet van de pittoreske straatjes
Veere is alleen al mooi door de historie. Zonder ook maar één winkel of museum binnen te stappen is je bezoek al geslaagd. Ontdek Veere te voet tijdens een wandeling, loop straatjes in waar je niemand ziet en droom weg bij die prachtige historie waarin de inwoners wonen.
7. Winkel wol in Veere
Wol was ooit hét handelsproduct van Veere en nog steeds vind je dat terug in dit pittoreske stadje. Check deze leuke wollen petten en hoedjes. Alex kocht er eentje en later bedacht ik me dat ik er ook eentje wilde, maarja toen waren we alweer weg… Ik draag namelijk heel vele petjes en deze vond ik helemaal bij mij passen. Moet ik toch nog een keer terug naar Veere…
En er is meer in Veere!
Wij waren er maar kort en konden niet alles doen en zien. Er is echter meer, zoals boottochtjes maken, wandelen over de oude stadswallen en Zeeuwse bolus eten. Op deze blog van Reisgenie vind je nog veel meer tips om te doen in Veere.
Na ons bezoek reden we verder naar Zierikzee, waar we twee nachtjes verbleven.
Neeltje Jans: bekijk de Oosterscheldekering van dichtbij
Nu ik dan eindelijk in Zeeland was wilde ik graag de Deltawerken zien. En hoe kan dat beter en dichterbij dan vanuit Neeltje Jans? Een gezellig uitje met kinderen, je partner of het hele gezin tijdens een weekendje weg in Zeeland.
Deltapark Neeltje Jans uitgelegd
De Deltawerken is een verdedigingssysteem om de Nederlandse provincies Zeeland, zuidelijk Zuid-Holland en Noord-Brabant te beschermen tegen hoogwater vanuit zee. Dit is nodig aangezien deze gebieden een eeuwenlange geschiedenis van overstromingen en dijkdoorbraken kennen. In 1942 werd het eerste plan voor de Deltawerken gepresenteerd, maar uiteindelijk gaf de Watersnoodramp in 1953 de doorslag voor de daadwerkelijke uitvoering van dit plan.
Het Deltaplan betekende het verkorten van de kustlijn met zo’n 700 kilometer door het aanleggen van gesloten en doorlaatbare dammen tussen de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden.
Het Deltaplan bestaat uit 13 projecten, waarvan de Oosterscheldekering, de Brouwersdam en de Haringvlietdam wellicht de bekendste zijn.
Oosterscheldekering
Met een lengte van maar liefst 9 kilometer is de Oosterscheldedam de langste van de hele Deltawerken. Deze waterkering is een afsluitbare stormvloedkering bestaande uit grote schuiven die bij zware storm gesloten kunnen worden, zodat het hoogwater niet de Oosterschelde binnen kan komen. De schuiven worden gesloten bij een verwachte waterstand van +3 meter NAP, dit is sinds de ingebruikname in 1986 27 keer gebeurd.
Voor de bouw van de Oosterscheldekering werden enkele kunstmatige eilanden aangelegd, waaronder Roggeplaat, Noordland en Neeltje Jans.
Wat is Neeltje Jans?
Neeltje Jans is een voormalig werkeiland en maakt deel uit van de Oosterscheldekering. Na het voltooien van de Deltawerken is er op dit eiland een themapark geopend, Neeltje Jans, wat hedendaags nog steeds een belangrijke toeristische trekpleister is in Zeeland.
Deltapark Neeltje Jans maakt deel uit van het Nationaal Park Oosterschelde. Vroeger was het park een zandplaat in de monding van de Oosterschelde. Het werkeiland is gecreëerd door de zandplaat op te hogen. De naam Neeltje Jans komt van een gelijknamige boot die op deze zandplaat is vastgelopen.
Wat te zien en te doen op Neeltje Jans Zeeland?
Neeltje Jans is een groot themapark voor jong en oud. Je bekijkt hier de Oosterscheldekering van binnen, maar er is nog veel meer te doen:
- Zeehondenverblijf en zeeleeuwen
- Waterspeelplaats
- Expo WalvisWereld
- Rondvaart over het Nationaal Park Oosterschelde (duur: 1 uur)
- Waterglijbaan
- Orkaanmachine
- Aquarium
- Delta Experience
- Educatieve films over de Watersnoodramp en de bouw van de Deltawerken
Veel van deze attracties zijn voor kinderen. Wij hebben alleen de Oosterscheldekering, de Delta Experience, de educatieve films en de Expo WalvisWereld gezien. Daarnaast is wandelen over het park ook erg leuk, je hebt namelijk prachtige uitzichten over de Deltawerken en de windmolens.
Entreekosten Deltapark Neeltje Jans
Neeltje Jans is niet goedkoop. Dat deed mij ook even twijfelen: zou het de moeite waard zijn? Iedereen vanaf 12 jaar oud betaalt 25 euro entreekosten. Voor kinderen tussen de 3 en 11 jaar oud betaal je 15 euro. In de winter zijn de kosten voor beiden iets lager. Je bent verplicht een ticket te kopen op een specifieke datum en via Internet. Je koopt je ticket hier. In het ticket zit de rondvaart inbegrepen.
Is Neeltje Jans het geld waard voor een bezoek?
Wij hebben niet alles gedaan in het Deltapark, zo hebben we het hele speelgedeelte voor kinderen natuurlijk overgeslagen, zijn we niet naar het aquarium geweest en hebben ook de rondvaart over de Oosterschelde niet gedaan. Die laatste omdat ik tijdens mijn onderzoekje vooraf vooral negatieve ervaringen daarover las, dat het niet de moeite waard zou zijn. Wel hebben we de Deltawerken van binnen gezien, de films bekeken en de Delta Experience gedaan.
De Deltawerken en de Delta Experience vond ik indrukwekkend. Ontzettend interessant om dit enorme en bijzondere bouwwerk van binnen te zien en te leren hoe dit werkt. De Delta Experience is een kamer waar je in gaat en waar je met geluiden, wind, stemmen, licht en film de Watersnoodramp ervaart. Of nouja, min of meer natuurlijk want het is nooit zoals het echt was, maar het geeft een beeld en ik vond dit erg de moeite waard.
Ook over het park wandelen met de mooie uitzichten was erg leuk.
Naast deze hoogtepunten waren er ook wel wat dingen die ik minder vond. Zo is het park best verouderd, het eten in het restaurant duur voor wat je krijgt en de informatieve films over de Deltawerken en de Watersnoodramp waren zo oud en saai dat ik er bijna van in slaap viel. Alsof die films in de jaren ’80 gemaakt zijn en nooit meer zijn ge-update. Ook het verblijf van de Zeeleeuwen vond ik erg klein, ik hoop maar dat ze ergens onder de grond meer ruimte hebben om te leven.
Dus… wel of niet de moeite waard?
Ik ben zeker blij dat ik Neeltje Jans heb bezocht, zo hebben we immers de Deltawerken van binnen gezien en de uitzichten vanaf het park zijn prachtig. Maar behalve de Deltawerken, de Delta Experience en daar rondlopen met de mooie uitzichten vond ik het verder niet heel bijzonder en duur voor wat je krijgt. Ik weet zeker dat Neeltje Jans super leuk is voor een dagje uit met kinderen. Voor kinderen is er immers veel te doen. Heb je geen kinderen en hoef je niet per se de Stormvloedkering van binnen te zien? Dan zijn er zat andere plekken in Zeeland met prachtige uitzichten en zou je Neeltje Jans kunnen overslaan.
Hoe kom je bij Neeltje Jans?
Je komt bij Neeltje Jans door over de N57 van Zierikzee naar Middelburg te rijden of andersom. Het ligt tussen Wetenschouwen en De Banjaard. Van beide kanten van de weg kun je het park oprijden. Er is voldoende parkeergelegenheid, de kosten daarvoor zitten bij de prijs inbegrepen.
Hoeveel tijd heb je nodig voor het Deltapark?
Wij deden Neeltje Jans in een halve dag, maar als je alles wilt doen en zien heb je een hele dag nodig. Zeker als je met kinderen gaat zou ik zeker de hele dag uittrekken. Als je alleen komt voor de Oosterscheldekering, de Delta Experience, de informatieve films en een wandeling over het park is een halve dag genoeg.
Een weekendje weg in Zierikzee: een must-see in Zeeland
Na Neeltje Jans keerden we terug naar Zierikzee en maakten we een fantastische avond-fietstocht door de stad en de omgeving. En jeetje wat is dat mooi zeg, Zierikzee… Ik zei het al meteen toen we hier ronddwaalden: als we ooit terug verhuizen naar Nederland dan zou ik zomaar hier kunnen gaan wonen. Wát prachtig is Zierikzee. Niet alleen het stadje, maar ook de omgeving. Een waar pareltje in Nederland.
Stedentrip Zierikzee: een Zeeuwse havenstad met meer dan 500 monumenten
Zierikzee is één van de mooiste steden in Nederland die ik heb gezien. Dat kan ook bijna niet anders met 500 monumenten. Wandelend of fietsend door Zierikzee zie je een indrukwekkende verzameling van muren, stadspoorten, haventjes, kerken, torens en molens. Deze monumentenstad heeft echter nog veel meer te bieden dan historie. Denk aan pittoreske pleintjes, schattige boetiekjes en gezellige restaurants. Ook shoppen kun je hier als de beste.
Hoewel Zierikzee al sinds het jaar 1248 stadsrechten heeft, telt deze stad slechts 11.630 inwoners. Dit geeft een gemoedelijke en gezellige sfeer en Zierikzee is dan ook ideaal voor een stedentrip van een dagje of weekendje weg.
Niet alleen de stad Zierikzee is geweldig voor een bezoek, maar ook de omgeving is de moeite waard. Bezoek bijvoorbeeld Westenschouwen, een prachtig natuurgebied met bossen en strand en mooie uitzichten over de Oosterscheldekering. Daarnaast kun je vanuit Zierikzee prachtige fietstochten maken over het eiland langs het water. Als je mazzel hebt zie je bruinvissen. Geniet van de waanzinnige uitzichten, niet alleen over het water, maar ook het uitzicht op de Zeelandbrug is fantastisch.
Kortom: als je een leuk weekendje weg of dagje uit zoekt, denk eens aan Zierikzee.
Uiteten in Zierikzee: Poké Bowl
Of we Poké Bowl wilden eten, vroeg Anne, bij wie we verbleven (zie verder). Glazig keken we haar aan alsof ze Chinees sprak. Poké Bowl… wat is dat? Helemaal verbaasd dat we niet weten wat Poké Bowl is, legde ze het uit. Helaas nog niet bekend in Colombia en het Poké Bowl restaurant dat we na onze reis hebben gevonden lijkt in niks op de Poké Bowl die we uit Nederland kennen, niet eens sushi rijst. Maar goed… Poké Bowl werd het dus. In restaurant De Zeeuwse Schatkamer aan het water in Zierikzee. Ik kan het werkelijk iedereen aanraden. Niet alleen een ontzettend leuk restaurant op een mooie plek, maar dat eten! Je begrijpt dat ik direct Poké Bowl fan was en het na Zierikzee zoveel mogelijk heb gegeten. Het was de beste (Hawaiaanse) uiteten-ontdekking tijdens ons hele verblijf in Nederland.
Een weekendje weg in Nederland: ontdek Zeeland vanuit Zierikzee
Zeeland is prachtig! En natuurlijk veel te groot voor een weekendje weg. Maar dat geeft niet, je moet ergens beginnen. Wij bezochten Veere, Zierikzee en Neeltje Jans. Hoewel Zierikzee minder bekend is als Middelburg, zeker voor een vakantie in Zeeland, is dit toch een geweldige uitvalsbasis om Zeeland te ontdekken.
Waar verbleven we in Zeeland?
We verbleven tijdens ons weekendje bij de ontzettend lieve en leuke Anne, bekend van haar reisblog Vakantie met Pubers. Haar pubers waren er niet, dus was er een bed over voor ons. Na zoveel tijd met Anne samenwerken hebben we elkaar eindelijk voor het eerst ontmoet. Altijd grappig om voor de zoveelste keer te horen: ‘oh, je bent veel kleiner dan dat ik je had voorgesteld!‘ Wat lengte betreft pas ik inderdaad precies tussen de Colombianen 😉
In ieder geval: Anne woont in Zierikzee en kent Zeeland op haar duimpje. Zo nam ze ons mee op een waanzinnig mooie fietstocht over het eiland door Zierikzee en langs het water, en was het Anne die ons voor het eerst liet kennismaken met Poké Bowl.
Anne schreef de blog De leukste tips voor een dagje Zierikzee, mocht je meer willen weten over toch wel één van de mooiste stadjes van Nederland.
Aangezien Anne geen hotel is, vind je hier alle hotels in Zierikzee.
Hoeveel tijd heb je nodig voor Zeeland?
Zolang je maar wilt! Ook afhankelijk van wat je doel is. Een weekendje weg in Zeeland is ideaal om uit te waaien en mooie stadjes te bezoeken. Wil je lange fietstochten maken, meer stadjes zien en naar het strand, dan kun je hier met gemak 2 weken vertoeven.
Wat is er nog meer te zien in Zeeland?
Heel veel, waaronder het eeuwenoude Domburg, hoofdstad Middelburg en schiereiland Walcheren. Ik wil het in de toekomst allemaal bezoeken… Ohja en vergeet niet op de terugweg richting het noorden of oosten van Nederland Kinderdijk te bezoeken. Is om de hoek bij Zeeland.
Wat is jouw beste Zeeland-tip voor een weekendje weg? En ben jij ook zo’n fan van Poké Bowl?
Meer tips voor een weekendje weg? Check dit weekendje weg in Texel, Den Helder en Huisduinen. Elke nieuwste blog direct in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!
In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.
9 reacties
Wij zouden afgelopen september een weekje naar Zeeland, maar het werd uiteindelijk toch Frankrijk en hebben we Zeeland kunnen verplaatsen naar volgend jaar april. Je tips voor Veere en Zierikzee komen dan zeker van pas, ook twijfelen we nog of we wel of niet naar Neeltje Jans moeten gaan. Je leest er zoveel verschillende berichten over, maar goed, we hebben nog even om dat te beslissen.
Wat een fijn verslag. Om Zeeland helemaal te bezoeken heb je heel veel weekendjes nodig. Denk maar aan Zeeuws Vlaanderen (Terneuzen, Sluis, Oostburg, Aardenburg) of aan het mooie Zuid-Beveland (Goes). En zoals je zelf al schrijft … Walcheren (Middelburg en Vlissingen)
Ja zeker, of een paar weken vakantie 😀 Dankjewel voor de goede tips!
Wat een mooie foto’s en weer een ‘gezellig’ blog! Dat moeten wij ook maar gauw eens gaan doen, een weekendje Zeeland.
Ook ik ben ‘om’, dan heb ik het over de poke bowl. Er viel een leuk boekje met poke bowlrecepten op de mat.
Heerlijk!
xxx
Dankjewel! En ja zeker hartstikke leuk voor jullie, een midweekje weg ofzo, of een lang weekend. En super leuk dat je Poké bowl nu ook thuis hebt gemaakt, kan niet wachten om te komen proeven! 😀 xx
Super geschreven en bedank voor deze informatie!
Dankjewel en graag gedaan!
Heerlijke blog om te lezen, ik heb alweer zin in pokebowl!
Dankjewel! En ja ik ook…