Home Córdoba Een dag uit het leven bij mijn Colombiaanse schoonouders in Cereté, Córdoba
Leven met schoonouders Colombia

Een dag uit het leven bij mijn Colombiaanse schoonouders in Cereté, Córdoba

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

We zijn nu bijna 7 weken bij mijn Colombiaanse schoonouders die in het snikhete dorp Cereté wonen, aan de noordkust. Zoveel tijd met mijn schoonouders vind ik helemaal niet erg; het zijn fantastische mensen die mij echt in hun gezin hebben opgenomen. De plek waar ze wonen, dát is wel een verhaal apart. Want ondanks dat we het huis niet uitkomen beleven we toch vele, soms ietwat gekke, avonturen. Lees ‘een dag uit het leven bij mijn Colombiaanse schoonouders’ en je snapt waarom het hier niet bepaald saai is.

8 AM: De wasmachine die niet tegen de zon kan

Het is 8 uur in de ochtend en mijn wekker gaat. Alex is al een paar uur eerder uit bed gestapt om te gaan hardlopen. En nee niet omdat hij om 5 uur opstaan zo leuk vindt, maar omdat later hardlopen niet te doen is vanwege de hitte.

Het is zaterdag en ik zou eigenlijk nog even willen blijven liggen. Er ligt echter kleding te wachten om gewassen te worden en dat moet in de ochtend. De wasmachine staat in de patio onder een afdakje als bescherming tegen de zon en de regen.

Met mijn haren nog in de war sleep ik dat zware ding op de gammele wieltjes naar de andere kant van de patio. Daar stop ik de stekker in het stopcontact, sluit ik de wasmachine aan op het koude water en stop ik de buis voor waterafvoer in het gat waar het hoort.

Kleding en wasmiddel in de wasmachine en wassen maar.

 

9 AM: Kan ik nog een wasje doen?

De wasmachine is klaar en ik hang mijn weer heerlijk ruikende was aan de lijn buiten, vlak naast de boom met ‘manzanos’. Manzanos lijken op bananen maar het is een kruising tussen een banaan en een appel. Erg lekker.

De zon begint al flink te branden en dat is fijn voor de was die daardoor binnen 1 a 2 uurtjes droog is. Ik wil nog een wasje draaien, maar zodra de wasmachine in de zon komt gaat die kapot. Daarom moet ik dus altijd vroeg in de ochtend wassen. Ik besluit er een klein wasje in te doen, dat lijkt nog net te kunnen.

Veertig minuten later hang ik ook deze schone was op, ontkoppel ik de wasmachine en sleep ik de boel weer naar het afdakje. Veilig afgeschermd van de zon.

 

10 AM: Ontbijten met ‘galletas de limón’ en chocolademelk

Ondertussen kleed ik me om en smeer ik mezelf in met anti-muggen crème. Een groot nadeel van wonen in warme gebieden: de muggen. Met het muggen werend middel kan ik in ieder geval veilig ontbijten. We maken altijd de lekkerste chocolademelk van Colombia en die heet toevallig Corona. Deze Corona kan ik je wel aanraden en is ook erg leuk om als souvenir mee te nemen naar Nederland. (Klik hier voor het recept ’typische chocolademelk met kaas‘.)

Ook koken we een eitje en eten we typische ‘galletas de limón’. Deze koeken zijn echt heerlijk en typisch uit deze streek. Ze smaken naar limoen en zoet. Als ik weer terug ben in Sopó zal ik eens kijken of ik ze zelf kan maken en zet ik een recept hier op mijn blog.

Bekers in de koelkast

We bewaren trouwens alles in de koelkast, zelfs onze bekers. Hier zijn namelijk erg veel mieren en die kruipen overal in. Alles is dus hermetisch afgesloten en als het even kan wordt het in de koelkast bewaard. De eerste week dat ik hier was was ik maar aan het zoeken naar de bekers. Wie bedenkt ook dat die in de koelkast staan? Inmiddels begrijp ik het helemaal.

 

11 AM: Aan het werk in de slaapkamer

Werken doe ik vaak in bed, met zo’n uitklaptafeltjes om mijn laptop op te zetten. Niet omdat ik dat nu zo leuk vind, maar uit pure noodzaak vanwege de hitte. In dit huis hebben namelijk alleen de slaapkamers airconditioning en dat is echt nodig om het een beetje fijn te hebben.

Internet werkt trouwens helemaal prima.

 

12 AM: Zonder stroom in huis met paraplu’s tegen de regen

Een uur later begint het buiten flink donker te worden en hard te waaien. Dat belooft niet veel goeds. Voordat de hoosbui en bliksem losbarst red ik mijn inmiddels droge kleding van de lijn. Een paar minuten later breken de wolken open.

Vrijwel direct valt de stroom uit en daarmee is uiteraard ook onze verkoeling weg. Dit gebeurt vrijwel altijd als het regent. Is ook vrij typisch voor wonen in een Colombiaans dorp; in de grote steden zijn er stukken minder problemen met elektriciteit.

Had ik trouwens al verteld dat er midden in de huiskamer, direct naast de televisie, nóg een patio is? Met een open dak dus. Waar een aantal prachtige planten aanhangen.

Zodra de regen losbarst is iedereen in rep en roer. Angel, de zoon van Alex, rent naar de kast om de plastic doek te halen en over de televisie te leggen. Alex pakt de paraplu’s en plaats ze op de vloer om de huiskamer te beschermen. Mijn schoonmoeder sluit snel alle ramen voordat de keuken verandert in een waterballet en ik sluit de deuren om dichtklappen te voorkomen. Ondertussen blijft mijn schoonvader waar hij is; hij heeft Parkinson en kan daardoor niks doen om te helpen.

 

1 PM: Koken zonder water

Voorlopig is het over met werken, want ja geen elektriciteit. Dus besluiten we te gaan koken. Dat kan omdat er met gas gekookt wordt en het gasfornuis werkt sowieso al nooit dus er is sowieso altijd al een aansteker voor nodig om het gas aan te steken.

We maken spaghetti met champignons die ik was. Mijn schoonmoeder maakt de kip klaar. Alex snijdt alle groenten en Angel bezemt het beetje regenwater dat toch naar binnen is geglipt de keuken uit.

Zodra alles netjes uitgestald staat in de keuken is het tijd om te gaan koken, maar terwijl de regen buiten nog steeds met bakken uit de lucht komt is de watertoevoer naar het huis ermee gestopt.

Omdat dit af en toe voorkomt staan er overal van die enorme tonnen met water voor gevalletjes als deze. We scheppen water uit de ton in de pan en koken maar.

Normaal gesproken zou ik nu gaan afwassen, maar dat moet even wachten.

 

2 PM: Lunchen mét ventilator

Twee uur later is de rust in de wolken teruggekeerd en springt de stroom weer aan. YES, AIRCONDITIONING! En ook de ventilatoren doen het weer. We hoeven dus niet badend in het zweet te lunchen, dat is weer een meevaller.

Het eten is zoals altijd heerlijk en daar genieten we dan ook fijn met z’n allen van. Mijn schoonmoeder kan echt fantastisch lekker koken en heeft dit ook aan Alex geleerd. Bij ons thuis is hij dan ook de chef en ik snijd en was de ingrediënten.

 

3 PM – 6 PM: Werken

De middag breng ik door in de slaapkamer om te werken. Het is dan het heetste moment van de dag en dan geeft de airconditioning fijn verkoeling. Alleen als Alex zijn online lessen Spaans geeft ga ik naar de woonkamer om te werken.

Regelmatig vul ik mijn Doppler flesje met koud en gefilterd water. Hier kun je geen water uit de kraan drinken, dus vullen we dagelijks zo’n 6 kannen met water uit de waterfilter. Die uiteraard in de koelkast bewaard worden.

Naast ons slaapkamerraam staat de manzano-boom, waar leguanen ook dol op zijn. Overdag zijn er vaak leguanen die met elkaar aan het stoeien zijn en constant tegen het raam aantikken. Best gezellig!

 

7 PM: Tijd om te sporten

Alex heeft allemaal fitness toestellen in huis bij zijn ouders en dus kunnen we makkelijk sporten. Gelukkig maar, want ik kom hier in Cereté nauwelijks buiten. Veel te heet, tegen Corona preventie en omdat hier niks te beleven valt.

Om toch aan mijn beweging te komen sta ik dus zo’n 4 a 5 keer per week 45 minuten op de crosstrainer. Ook doen we veel krachtoefeningen. Altijd na zonsondergang en direct onder een ventilator. En daarna heerlijk onder de koude douche. Als er water is uiteraard.

 

8 PM: Onder de koude douche

Na het sporten meteen douchen, want moet je je voorstellen hoe heet het is om in huis zonder airconditioning onder de ventilator in de avond waar het is afgekoeld naar 25 graden je conditie bij te houden.

Het water is nog steeds niet terug dus dat wordt ‘douchen’ met de ton met water en een bakje om het water over me heen te gieten. Ik ben blij dat ik gisteren mijn haren heb gewassen. Gelukkig gebeurt het niet heel vaak dat er geen water meer uit de kraan komt. Het duurt echter nu al wel een hele tijd voordat het water terugkomt. Hopelijk is het snel opgelost, want met het water uit de tonnen kunnen we alleen nog maar 1 dag voort.

Het is alleen mogelijk om koud te douchen. Vond ik in het begin wel heftig, maar inmiddels ben ik eraan gewend en vind ik het zelfs fijn. Zeker na het sporten. Het is zoals een koude douche na de sauna. De badkamer is ook heet en heeft geen ventilator noch airconditioning, dus na een koude douche is aankleden een beetje lastig. Door de hitte ben je namelijk meteen weer klam.

 

De rest van de avond een film kijken

Nadat we allemaal gedoucht hebben kijken Angel, Alex en ik gezellig een film. De laptop aansluiten op de televisie en Netflixen maar. In Colombia eet men doorgaans warm tijdens de lunch en in de avond iets kleins. Wij ook altijd, ook thuis in Sopó. Dus in de avond eten we iets kleins, zoals een galleta de limón, yoghurt of gekookte banaan.

 

En dan hopen dat in de nacht de stroom niet uitvalt

Het is twee keer gebeurd dat in de nacht of heel vroeg in de ochtend de stroom is uitgevallen. Overdag is dat niet zo heel erg (als het niet al te vaak gebeurt), maar tijdens de nacht echt ellende. Zonder airconditioning of tenminste een ventilator is het zo heet, dan is slapen niet meer te doen.

 

Hoe is het leven bij mijn schoonouders?

Heel fijn eerlijk gezegd. De hitte, de muggen en het gedoe met water en elektriciteit is soms vervelend, maar voor zo een korte tijd ook prima mee te leven. Sowieso is er natuurlijk bijna altijd wel stroom en water, alleen af en toe valt het uit. Het maakt me alleen maar meer dankbaar voor water uit de kraan en de elektriciteit die we hebben. Ook ben ik heel dankbaar voor het frisse klimaat waarin ik leef, al is af en toe warmte ook wel fijn. Het leven met mijn schoonouders is heel leuk. Het zijn ontzettend lieve mensen en ik vind het bepaald geen probleem om hier een paar keer per jaar te zijn.

 

Is Cereté voor reizigers de moeite van een bezoek waard?

Nee. Wél zeer de moeite zijn het nabijgelegen Montería en het prachtige strand bij Coveñas op 1,5 uur rijden.

 


Wat zou voor jou vervelender zijn: geen water of geen elektriciteit?


 

Lees meer!

20 reacties

Kim 8 februari 2021 - 09:13

Hi Sabine, wat een heerlijk verhaal en wat herken ik veel vanuit de tijd dat ik bij mijn ex-schoonouders in het noorden van Argentinië een tijdje woonde, waar het ook bloedheet was (waar ik echt soms gek van werd). De stroom die uitviel (en dat iedereen dan op zoek moest naar een zaklamp, in plaats van dat ze hem op een vaste plek hadden liggen, wel zo handig in het donker), de wasmachine die buiten stond, geen warm water, de tank (was het nou water of gas?) in de ‘achtertuin’, de afspraken die niemand ooit nakwam. Ik geniet ontzettend van je persoonlijke verhalen over je bijzondere leven in Colombia en brings back memories voor mij. Liefs!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 augustus 2021 - 11:41

Dankjewel Kim voor je leuke reactie en excuus voor mijn late bericht! Je bent er helemaal doorheen geglipt. Argentinië is ook zo mooi! De culturen lijken inderdaad veel op elkaar haha, allemaal dat typische Latino en go with the flow haha 😀 Liefs!

Reply
Anne 24 januari 2021 - 09:31

Ik ontdek net je blog: wat leuk! Je schrijft echt heel fijn en ik vind het heel interessant om te lezen over het leven in een ander land. Heel tof!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2021 - 17:03

Dankjewel Anne, erg leuk om te horen!

Reply
Guille 12 januari 2021 - 09:21

Hoi Sabine! Ik was toevallig afgelopen week in Arboletes! Ik lees nu pas je verhaal anders hadden we wel even langs kunnen wippen. Ik hoop dat je blijft schrijven en de hoop niet laat varen! Jullie zijn altijd welkom bij ons!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2021 - 17:05

Dankjewel! En wat jammer inderdaad, was leuk geweest je na al die jaren eens te ontmoeten! We zijn inmiddels weer in Sopó, mocht je eens in de buurt zijn laat het zeker even weten!

Reply
Els Haesevoets 11 januari 2021 - 04:35

Doet me denken aan Cabo de la vela in het noorden van Colombia. We moesten water kopen in bussen van 10 liter en elektriciteit kwam van een generator. Gelukkig waren de muren van de kamer luchtdoorlatend en was er veel wind. Je gaat de luxe die we thuis hebben veel meer appreciëren!
Weer een leuk artikel Sabine.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2021 - 17:08

Dankjewel! En inderdaad is vergelijkbaar. Al is het daar veel armer nog. En inderdaad zo waarderen we de luxe alleen maar meer! 😀

Reply
Anoek 10 januari 2021 - 11:55

Herkenbaar! Haha, hier in Cartagena (grote stad in hetzelfde klimaat) is alles precies zoals je het beschrijft!
Ik bewaar mijn bekers in de oven, want de koelkast is altijd veel te vol met etenswaren! Hier drink ik wel water uit de kraan (voor toeristen niet aan te raden, maar als je er langer bent, kun je het jezelf prima aanleren). 2 dagen geleden hadden we de hele dag geen water, gisteren besloot de stroom en het internet er ook mee op te houden na een regenbuitje! Wij hebben sowieso geen airco, maar wat miste ik de ventilator!
Leuk zoals je de dag beschrijft! Ik geniet momenteel van de kolibries op mijn balkon! Heerlijke zondag!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2021 - 17:47

Wat leuk dat je het zo herkent! Oei en die kolibries, zo mooi die vogeltjes! Ben ook altijd zo enthousiast als ik er eentje zie haha. In de grotere steden kun je veel beter uit de kraan drinken inderdaad. Ikzelf drink ook water uit de kraan in Sopó, maar in kleine plekjes in die hitte doet de bevolking dat zelf niet eens. En ja die regenbuitjes… echt meteen de stroom uit haha

Reply
Koen 10 januari 2021 - 09:12

En alweer kan ik jouw stukje kopiëren – hier en daar wat aanpassen – en publiceren.
Uiteraard zijn er verschillen met Cereté (Colombia) en Djonasse (Mozambique) maar de temperatuur is vergelijkbaar. In deze periode van het jaar (zomer) is het gemiddeld 32c (of iets meer). Af en toe onweert (regent) het heftig … gevolg: stroomuitval. Soms kort, soms lang, soms heel lang. En dan is het van het zelfde. Gee airco, geen internet … te warm om te werken. Koken op gas gaat wel. Water moeten we dan uit een andere tank halen want de pomp werkt niet. Muggen … een zelfde verhaal. ’s Nachts zonder elektriciteit (airco) is zweten in het kwadraat en niet slapen. Ik ga dan op de veranda zitten lezen – daar is dan gelukkig wat wind.
Vind ik dit erg? Nee, niet echt – hooguit wat ongemakkelijk maar als ik dan naar het Nederlands weerbericht kijk … brrrr … dan ben ik blij dat ik even het zwembad kan inspringen voor afkoeling.
Vroeg opstaan doen we wel. Om 5u … en de ochtenduurtjes zijn heerlijk.
Groetjes.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2021 - 17:03

Kan ik me zo voorstellen dat het totaal vergelijkbaar is met waar jij woont! Ik vind het persoonlijk wel erg lastig om in zulke hitte te wonen. Winterse kou hoeft ook niet trouwens haha.

Reply
Emilia en Jeroen te Loo -Soto 10 januari 2021 - 04:43

Prachtig geschreven zo beeldend !!! Ik voel, zie , ruik wat je meemaakt ! Herkenbaar !!! Mooi dat je zo met liefde wordt omringt door je schoonouders! Leuk dat je dichtbij Montería bent daar heeft m’n zus en zwager jaren geleden gewoond ! Hierbij een artikel over hun , hij was zendingspiloot en ze werkten voor de MAF !

Jan Zwart (68) was de eerste piloot van de MAF (Mission Aviation Fellowship) in Nederland. Hij werkte jaren in Colombia en Ecuador. Vier van zijn vijf zoons zijn daar geboren. In 1978 was hij een van de oprichters van de stichting MAF Nederland. Nu is hij ambassadeur voor MAF en geeft hij presentaties in kerken en op scholen.
Wens jullie allen een mooi, goed en fijn jaar toe 🙏🏽💋🎈🌞 , hartelijke groet , Emiliateloosoto

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2021 - 16:49

Dankjewel Emilia! En wat leuk dat Montería bekend is 😀 Wil ik ook nog zo graag op bezoek…

Reply
Anja 10 januari 2021 - 03:23

Maar het water uit de kraan is vast en zeker niet zo koud als wij hier in Nederland kennen…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2021 - 20:04

Nee klopt, maar ook absoluut niet warm hoor! Het ijskoude is er niet, maar het is wel kouder dan lauw.

Reply
Sandra 10 januari 2021 - 03:20

haha lachen je verhaal. Leuk! Het komt mij allemaal bekend voor…. Dit is wonen in de tropen. Er is altijd wel iets aan de hand in je huis. De zon (en zee) maakt zo veel kapot.
Bekers in de ijskast heb ik nooit gedaan maar wel een goed idee. Ik zette wel alle etenswaar in de ijskast. Je hoefde maar een kruimeltje op aanrecht te laten liggen en het ongedierte vond zijn weg. Ook spoelde ik voor gebruik bestek en bekers om en was altijd alert nadat ik de eerste keer bezoek had gehad van een muis, kakkerlak of schorpioen in huis. Je houdt het echt niet tegen. Deuren en ramen stonden de hele dag open om wind door te laten. De slaapkamer was helemaal gebarricadeerd met horren om geen mug binnen te laten.
Overigens de wasmachine die ik had warmde niet op, ik gooide er altijd een emmer heet water bij. We hadden zo’n bovenlader. In de keuken had ik een bak staan voor de witte was, deed er een soort bleekmiddel in en liet het een uur weken voordat ik het in de wasmachine gooide.
Antwoord op je vraag geen water of elektriciteit? Ik vond het lastiger zonder elektriciteit maar dat kwam omdat ik een zwembad had om af te koelen, en flessen water had om te drinken. Geen elektriciteit betekende ontdooiing van de ijskast en diepvries. Geen gebruik van de waterkoker of het koffie apparaat en niet koken (elektrisch) en evt geen airco (gebruikten wij niet omdat wij op de wind woonden).
Zo zie je maar hoe luxe we in Nederland leven, maar het went allemaal. haha. Geniet nog even voordat je teruggaat naar Sopo. xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2021 - 16:47

Haha ja echt luxe in Nederland! Ik vind wonen in de hitte sowieso eigenlijk erg moeilijk. Heel zwaar. Niet mijn ding haha

Reply
Els 10 januari 2021 - 03:02

Geen water, geen douche, help! Ik moet er even niet aan denken! Wat zijn we eigenlijk een verwend volkje hier😅
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2021 - 20:03

Haha ja eigenlijk wel he, dat soort dingen zijn allemaal normaal, maar voor heel veel mensen in de wereld niet. xxx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!