Home Het dagelijkse leven Bye bye 2020 – Hello 2021 | Het BESABINE jaaroverzicht
Typisch Colombiaans visgerecht

Bye bye 2020 – Hello 2021 | Het BESABINE jaaroverzicht

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Gelukkig nieuwjaar! Twee woorden die begin 2021 toch wel een beetje een andere betekenis hebben dan al die andere keren dat je ze hebt uitgesproken. Deze keer is het niet alleen een standaard wens, maar hopen we allemaal écht op een gelukkiger nieuwjaar. Met veel gezondheid en ook heel graag een beetje meer vrijheid. En duimen we met z’n allen dat 2020 niet een slechte trailer was van 2021. Niet alleen de pandemie maakte mijn jaar er eentje om nooit te vergeten, ook persoonlijk maakte ik nogal wat veranderingen mee. En wonder boven wonder heb ik ook nog best een paar mooie reisjes kunnen maken binnen Colombia. In deze blog blik ik terug op een jaar dat niet alleen de geschiedenisboeken ingaat als ‘het begin van een nieuwe wereld’, maar ook als het begin van een nieuw leven voor mij. Ook kijk ik vooruit naar het nieuwe jaar. Want ondanks dat niks meer zeker is, kunnen we wel altijd blijven dromen.


2020 Op mijn blog


Blog update en statistieken

Het zal je vast niet verbazen dat 2020 voor reisbloggers niet het beste jaar was. En ook ik zag het aantal bezoekers (en daarmee inkomsten) op mijn website meer dan halveren. Pijnlijk, maar helaas niks aan te doen. In Europa kon medio 2020 nog wat gereisd worden en ook binnen Nederland zelf, terwijl Colombia 5 hele maanden lang compleet onbegaanbaar was. Hoewel ik toch een aantal blogs schreef, waaronder de grote Colombia quiz, heb ik me erbij neergelegd dat veel bloggen over reizen er voor mij gewoon even niet in zat. En dat is prima.

Ik merk aan mijn statistieken dat de hoop onder Nederlanders een beetje toeneemt en mensen voorzichtig weer aan een verre reis naar Colombia beginnen te denken. Voor het nieuwe jaar staan er in ieder geval alvast een paar leuke blogs gepland, waaronder een reis naar het strand bij Coveñas.

Mijn Facebookpagina en Instagramaccount groeiden trouwens wél enorm en daar ben ik uiteraard heel blij mee!

 

De 5 best gelezen artikelen op BESABINE

Een overzicht van de 5 best gelezen artikelen, waarbij ik oude artikelen eruit heb gelaten, maar blogs die ik afgelopen jaar opnieuw heb gepubliceerd wél heb meegenomen.

1. Coronacrisis in Colombia | De huidige situatie en hoe zit het nu met reizen? Dit artikel publiceerde ik in juni en geeft goed weer hoe groot de hoop van velen was om weer te kunnen reizen. Immers, niet voor niks is dit artikel zoveel duizenden keren gelezen. Helaas kwam de droom van een rondreis Colombia in 2020 niet uit. LET OP: De meest actuele informatie over reizen in Colombia tijdens de Coronacrisis vind je hier.

2. Persoonlijke update | Als de liefde niet zo uitpakt als gehoopt… In februari, vlak voor de Coronacrisis, maakte ik mijn scheiding met Jimmy wereldkundig. Hoewel we al eventjes uit elkaar waren, werden de scheidingspapieren in 2020 officieel getekend. Voor mij een andere reden waarom 2020 een behoorlijke omslag in mijn leven betekende.

3. Wat moet je regelen als je gaat emigreren? Een stappenplan. Een oud artikel dat ik in 2020 opnieuw publiceerde. Ondanks dat reizen beperkt is, is emigreren nog steeds razend populair. In dit artikel geef ik een stappenplan van wat je allemaal moet regelen als je naar het buitenland gaat verhuizen.

4. Hoe gevaarlijk is Colombia echt? De 10 grootste risico’s. Nog een artikel dat ik heb geactualiseerd en opnieuw heb gepubliceerd. Met meer dan 40.000 lezers één van de meest populaire blogs op mijn website. Durf jij nog naar Colombia na het lezen van dit artikel?

5. Wat moet je regelen om te kunnen wonen en werken in Colombia? Ook de nummer 5 is een opnieuw gepubliceerd artikel en ook deze geeft aan hoeveel mensen graag (tijdelijk) in Colombia willen wonen. In deze blog lees je alles over wat je moet regelen, waaronder informatie over het verkrijgen van een visum.

 


Best 9 op Instagram


Het was een succesvol jaar op Instagram, waar ik er een hoop nieuwe volgers bij kreeg en veel mooie foto’s postte. Hieronder zie je de 9 foto’s die in 2020 de meeste likes kregen.

Heel toepasselijk is de foto met de meeste likes (736, linksboven), die vanuit mijn voortuin is gemaakt tijdens de lockdown. Zo zie je maar weer dat je voor mooie plekjes helemaal niet ver hoeft te reizen.

Volg mij op Instagram voor meer leuke Colombia-inspiratie!

 


De hoogtepunten van 2020


Hoewel 2020 natuurlijk een bizar jaar was waren er ook veel hoogtepunten. Ik heb eerlijk gezegd het jaar best als positief ervaren. Meteen weer vergeten ga ik het zeker niet doen.

Samenwonen met Alex

Vlak voor de lockdown in Colombia ging ik samenwonen met mijn nieuwe vriend Alex. Ik vertrok uit mijn mooie finca op het platteland en samen vonden we een heerlijk appartementje in het centrum van mijn dorpje Sopó. Een heel fijne plek om te wonen en nog steeds heb ik een prachtig uitzicht op de bergen. Wisten wij veel dat het virus zo een impact zou hebben. Even spannend was het wel natuurlijk, als je elkaar net kent. Maar het heeft goed uitgepakt. Juist de lockdown was een goede relatietest. Met z’n tweetjes de quarantaine doorkomen bleek geen zware opgave en ging zonder ruzie. Een goed teken denk ik. Na bijna een jaar heeft onze relatie het zelfs in quarantaine helemaal overleefd.

Ook Juaco is meegegaan naar zijn nieuwe huis en heeft het helemaal naar zijn zin. Ook omdat hij met Alex in huis opeens vers vlees te eten krijgt 😉 Alex is dol op honden en mogelijk komt er in het nieuwe jaar een broertje of zusje bij voor Juaco.

Mijn neefje geboren

Ondertussen in Nederland kregen mijn broertje en zijn vriendin hun eerste kindje: Bram. Een groot geluk en een schat van een mannetje. Helaas komen we niet verder dan videobellen en foto’s kijken en zal ik hem waarschijnlijk pas voor het eerst in het echt zien als hij de 1 jaar al gepasseerd is. Dat was niet het plan, maar het is niet anders. Ik geniet enorm van alle foto’s en de ontwikkeling die hij doormaakt. Mijn wens voor 2021 is om Bram in levende lijve te kunnen zien en ik hoop echt dat het dit jaar wel gaat lukken.

Persoonlijke ontwikkeling en groei van mijn bedrijf

Tijdens de lockdown heb ik nóg meer tijd kunnen besteden aan persoonlijke ontwikkeling en aan mijn bedrijf. Zo las ik zo’n 18 boeken in 5 maanden tijd en schreef ik 3 gratis en 2 betaalde e-books voor mijn onderneming. Ik nam een Kobo Plus abonnement (echt een aanrader!) en lees vooral waargebeurde verhalen en boeken die gericht zijn op zelfontwikkeling. Ook maakte ik vele websites voor vele leuke klanten en richtte ik me op de verkoop van mijn online cursus bloggen. Het was absoluut een succesvol jaar wat mijn business betreft.

 


De moeilijke momenten


Mijn ouders die niet naar Colombia kwamen

In maart hadden mijn ouders hun vierde reis naar Colombia gepland, maar een dag voor hun vlucht kondigde Colombia aan het luchtruim te gaan sluiten. We besloten dat het beter zou zijn de vlucht te annuleren. Gelukkig, want anders hadden ze maanden vastgezeten in Colombia. Erg vervelend, daar ik na zoveel grote veranderingen heel graag mijn ouders weer wilde zien. En ook voor hen was het leuk geweest om mijn nieuwe huis en nieuwe vriend te kunnen zien. Met de tijd verdween ook de hoop dat we elkaar in 2020 überhaupt nog zouden gaan zien.

Ik hoop dat we elkaar in dit nieuwe jaar wel weer kunnen zien. Ik wil nog steeds naar Nederland en ik hoop dat het lukt. Ook al kan het pas in september dan zou ik al blij zijn.

5 Maanden strikte lockdown

Hoewel ik de extreem lange en strikte lockdown van 5 maanden goed ben doorgekomen, was het bepaald niet makkelijk. Niet naar de supermarkt kunnen wanneer je wilt en niet eens met de auto een stukje kunnen rijden hakt er best in. Ik heb me prima vermaakt, maar zo een lange quarantaine heeft toch effect op alles. Niet meer kunnen sporten zoals ik altijd deed, niet meer uiteten kunnen gaan of winkelen en nog maar weinig buiten komen omdat dat niet mag. De voortdurende onzekerheid over de toekomst maakte het bij vlagen echt heel lastig. Ik ben dan ook heel blij dat we de laatste maanden in Colombia weer een aardig vrij leven hebben. Hier lees je mijn verhaal over de maandenlange quarantaine.

 


Het jaar in reizen


Internationale reizen waren er in 2020 niet bij, maar gelukkig heb ik wel een hoop moois in Colombia kunnen zien. En ondanks dat ik hier inmiddels alweer 6 jaar woon ontdek ik toch elk jaar weer nieuwe plekken. Zo ook afgelopen jaar. Ik maakte vooral reizen buiten de gebaande paden, precies wat ik altijd zo leuk vind.

Pasto: Las Lajas, La Cocha, Sandoná en een dagje Ecuador

Vanaf Bogotá stapte ik in januari in het vliegtuig om een uur later op de gevaarlijkste landingsbaan van Colombia te landen. Namelijk in Pasto in het departement Nariño. Helemaal in het zuiden van Colombia tegen de Ecuadoraanse grens aan. Door de ligging ver van alles wordt dit gebied vaak overgeslagen door reizigers in Colombia. Vooral toeristen die van Ecuador naar Colombia of andersom reizen bezoeken deze streek.

En dat terwijl Nariño grote indruk op mij maakte. De kathedraal Las Lajas is toch wel de mooist gelegen kathedraal die ik ooit heb gezien en Pasto bleek een erg aangename plek om te verblijven. Ook leuk was het ‘klein Zwitserland’ van Colombia, een dorpje dat met houten huisjes, smalle bootjes en kleurrijke bloemen totaal anders is dan de rest van het land. Ik verbleef 5 dagen in Pasto, vanaf waar ik in mijn eentje Nariño kon ontdekken. Tijdens de dagtrip naar Las Lajas stak ik ook de grens met Ecuador over om een wel heel bijzondere begraafplaats te bezoeken.

Meer weten? Lees deze mini-gids Pasto & Nariño en ontdek het onbekende Colombia! Als je op de link klikt vind je ook een video van een landing op de gevaarlijkste landingsbaan van Colombia.

 

Barichara: een week in prachtig Finca San Vicente

Pas 9 maanden later, na het einde van de strikte lockdown in Colombia, ging ik weer op reis. Voor het eerst op vakantie met Alex. We huurden een auto bij Localiza en verbleven 7 dagen op de indrukwekkende Finca San Vicente in Barichara. Voor mij de vierde keer dat ik in Barichara was. En dat is niet voor niets. Je kunt nooit lang en vaak genoeg in Barichara zijn zeg ik altijd. We hebben heerlijk uitgerust op de finca, genoten van de prachtige uitzichten en door de indrukwekkend mooie straatjes van Barichara geslenterd. De finca was zo mooi en gezellig met het Belgische echtpaar Johan en Karin dat we 3 dagen niet van het landgoed af zijn geweest.

Een fantastisch cadeau na zoveel maanden thuis opgesloten te zijn geweest!

 

Córdoba: 7 weken bij mijn schoonouders in Cereté

Cereté, daar heb je vast nog nooit van gehoord. Dit dorpje ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Montería. De hoofdstad van het departement Córdoba, aan de Colombiaanse noordkust. Montería is een bekende plek met veel historie en prachtige lichtjes met kerst. Helaas gaat dat deze 7 weken aan mijn neus voorbij wegens Corona. We verblijven dus in Cereté, een akelig heet dorp zonder bezienswaardigheden van betekenis.

Heel leuk was Las Velitas, waarbij we ook een wandeling door het dorp maakten en zelf kaarsjes aanstaken. Het begin van de kerstperiode in de hitte.

Verder zijn we hier thuis bij mijn schoonouders. Waar ook de zoon van Alex vakantie houdt. We zijn gewoon aan het werk en in de avond kijken we een film met z’n drieën. Ik kom bijna niet buiten, niet te doen met die hitte. Gelukkig heeft Alex allerlei fitness apparaten in huis, waaronder een cross-trainer, waarmee ik toch aan mijn beweging kom. Verder beleven we soms bizarre avonturen hier in Cereté.

Omdat mijn schoonouders oud en ziek zijn zijn we bij aankomst eerst 2 weken in quarantaine gegaan. En dat kan ik iedereen aanraden. Daarna konden we zonder problemen knuffelen en zelfs samen op vakantie. Het was het meer dan waard dus. We vliegen weer terug naar huis in Sopó medio januari.

 

Coveñas: vakantie aan het Colombiaanse strand

Ik was al jaren niet meer naar het strand geweest en ik was compleet vergeten hoe heerlijk het strand is. En precies tijdens de pandemie ging ik samen met Alex, zijn ouders en zijn zoon 5 dagen naar een prachtig appartement in Coveñas. Deze plek is onbekend bij buitenlandse reizigers, maar een populaire strand locatie voor Colombianen. We waren er net voor het hoogseizoen en hadden niet alleen het strand, maar ook het zwembad en het hele appartementencomplex voor ons alleen. Vanaf de achtste verdieping genoten we van een waanzinnig uitzicht en beneden van het heerlijke warme water, het schone strand en de indrukwekkende zonsondergang.

 


Reizen in 2021: wel of niet naar Nederland?


Waar ik begin 2020 nog leuke reisplannen kon maken, die, behalve Pasto, uiteraard niet uitkwamen, valt er nu niks te plannen. Wel kan ik zeggen dat als Colombia open blijft we nog een paar keer naar Cereté zullen vliegen.

Daarnaast zou ik ook graag een nieuwe plek in Colombia willen ontdekken, zoals de Amazone dat al jarenlang op mijn lijstje staat.

Als we deze reisjes maken zal het wegens de huidige situatie allemaal last-minute gepland worden.

En dan natuurlijk Nederland. Ik hoop met heel mijn hart dat we dit jaar wel de oceaan over kunnen vliegen voor een familiebezoek.

 


Mijn focuswoorden voor het nieuwe jaar


Aan goede voornemens doe ik niet dit jaar, ook wegens alle beperkingen blijven de dingen nog even lastig. Wel heb ik een aantal focuswoorden voor 2021:

  • Liefde
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Groei van mijn bedrijf
  • Familie

Met die laatste ben ik het nieuwe jaar in ieder geval goed begonnen. Hoewel mijn eigen familie niet in de buurt is, heb ik er wel een ontzettend leuke en lieve nieuwe familie bij. Waarmee ik feestelijk het nieuwe jaar ben ingegaan. De familie is overigens nog veel groter, maar wegens het risico op Corona hebben we het met z’n vijven gevierd.

 

Ik wil je heel erg bedanken voor het lezen van mijn blogs afgelopen jaar en je steun op mijn social media kanalen. In dit nieuwe jaar staan er speciaal voor jou weer een hoop leuke blogs gepland. Zo ga ik een paar heerlijke Colombiaanse recepten met je delen, waaronder typische kokosrijst. Klik op de link voor het recept. Ik wens je alle goeds, gezondheid, veel geluk en meer vrijheid voor het nieuwe jaar. Dat we met z’n allen de wereld een beetje beter kunnen maken en we weer meer kunnen reizen en knuffelen. Veel liefs voor jou uit Colombia!

 


Wat zijn jouw focuswoorden voor 2021?


Op de hoogte blijven van alle nieuwste artikelen over reizen in Colombia, belangrijk nieuws uit Colombia voor reizigers en over mijn leven in Colombia? Volg mij op Facebook!


In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

10 reacties

Ron 31 januari 2021 - 16:31

Geweldig je blog! Hier kan ik uren in verdiept zijn en genieten van alles wat je digitaal hebt gezet.
Ben getrouwd met een Colombiaanse, woonachtig in NL.
Zijn meerdere malen op vacantie in Colombia geweest. Mijn vrouw is paisa. Uit Medellin dus.

Ik ga bijna met pensioen. Ben wel eens jaloers op de Nederlanders die daar wonen.

Ga zo door, ik volg je met veel plezier.

Hartelijke groeten, Ron en Consuelo.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 augustus 2021 - 11:39

Hoi Ron, excuus voor mijn late reactie en dankjewel voor je bericht! Je bent er helemaal doorheen geglipt in de vele mails die ik krijg 🙂 Wat leuk dat je veel in Colombia bent geweest, zo een prachtig land! Hoop dat je er nog vaak zult komen! Groetjes, Sabine

Reply
Jenn 4 januari 2021 - 04:17

Mooie uitgebreide samenvatting van het rare jaar. Gelukkig 2021!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 januari 2021 - 21:22

Dankjewel en jij ook een heel gelukkig 2021!

Reply
Morgaine 3 januari 2021 - 06:48

Dat zijn weer prachtige foto’s, het was een raar jaar, en toch hebben jullie nog wat kunnen doen gelukkig, net als hier in Friesland, voor ons 😉

Focuswoorden, die heb ik nog niet bepaald, misschien onbewust, maar in elk geval, het gaat hier een spannend jaar worden weet ik nu al op 1 vlak. Het wat, komt later. Eerst de Covid19 weg, Corona, zit nog in de weg om echt een focuswoord te kunnen bepalen.

Ik wens jou en Alex een geweldig 2021 toe, dat al jullie dromen uit mogen komen!

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 januari 2021 - 21:23

Dankjewel, voor jou ook een heel goed 2021 gewenst! Ik denk dat Corona voorlopig nog niet weg is, dus maar het beste ervan proberen te maken. Liefs!

Reply
Els 3 januari 2021 - 05:49

Leuk blog! Goed samengevat van het bizarre 2020!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 januari 2021 - 21:24

Dankjewel! xxx

Reply
m noordman 24 januari 2021 - 08:49

Mooie verhalen

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 januari 2021 - 16:34

Dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!