Home Reizen in Colombia Eiland tour | Een buggy huren op San Andres Colombia
Buggy rondrit op San Andres Colombia

Eiland tour | Een buggy huren op San Andres Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

San Andres is een Colombiaanse eiland gelegen voor de oostkust van Nicaragua. Een populaire vakantiebestemming voor Colombianen, maar ook buitenlandse toeristen komen hier graag. Na bijna 8 jaar wonen in Colombia ben ik eindelijk in het vliegtuig gestapt om San Andres zelf te ontdekken. Zeven dagen lang en twee verschillende hotels verder heb ik nu een eigen beeld gevormd van het eiland, en ga ik je in diverse blogs (waaronder deze mini-gids) vele tips geven om op de beste manier van San Andres te genieten. Te beginnen met de leukste activiteit: een buggy huren op San Andres en zelf het eiland rondrijden. Ga je mee?


Hoe ontdek je het Colombiaanse eiland San Andres?


San Andres is natuurlijk vooral een strandbestemming voor een relaxte strandvakantie aan een prachtige blauwe zee. Het is echter ook ontzettend leuk om het eiland beter te leren kennen. Er is 1 hoofdweg die je langs de kust over het hele eiland leidt. Ook kun je het binnenland in de heuvel op. Dit hebben wij niet gedaan.

Als je alleen in het stadje blijft op het strand krijg je een heel ander beeld van het eiland dan wanneer je ook buiten dit gebied gaat. Daar precies alles daarbuiten juist veel mooier is. Het is dus echt aan te raden dit te doen.

Omdat San Andres heel toeristisch is, zijn er veel mogelijkheden voor een rondrit over het eiland. Denk aan de taxi, een tour met een toeristenbus, een buggy of een scooter.

De meest populaire manieren zijn het huren van een buggy of een scooter.

Een scooter of buggy huren?

Ik zou echter het huren van een scooter afraden. Er gebeuren zeer veel dodelijke ongelukken op de weg in San Andres en met name met de scooter. Niet alleen rijdt men als gekken, ook stappen velen met alcohol op achter het stuur. Daarnaast staan de wegen van San Andres bekend als glad door het zand en het zout op de weg. Veel toeristen weten dit niet en glijden uit met de scooter met alle gevolgen van dien.

Mijn advies is dus een buggy te huren.

 


Een buggy huren op San Andres Colombia


Een buggy huren op San Andres is niet zo moeilijk, die zijn er in overvloed. Met name in het centrum van het eiland kun je min of meer op elke straathoek een buggy huren. De kwaliteit van de buggies verschilt echter nogal. Zo zijn er grote stevige buggies met autogordel en een soort frame ter bescherming in het geval van een ongeluk. Maar er zijn ook kleine simpele buggies zonder gordel en dat frame. Je hebt buggies met ruimte voor koffers, zonder ruimte, voor 2 personen of voor 4 personen.

Vele opties dus.

Een buggy huur je voor de hele dag en moet je om 6PM weer inleveren. In het hoogseizoen (juni t/m augustus) zijn de buggies om 9AM veelal al weg, dus wees er snel bij.

Hoeveel kost een buggy huren?

Hier zijn geen standaard prijzen voor. Dit verschilt per plek waar je huurt, per persoon en per buggy. Daarnaast is er een grote kans dat je als buitenlander meer betaalt dan de Colombianen. Omdat er geen vaste prijzen zijn kun je dus ook prima afdingen bij het huren van een buggy.

Bij navraag bij diverse aanbieders vonden we er een voor 150.000 pesos voor de hele dag. Bij een andere aanbieder kostte dit 250.000 pesos.

Het kan dus de moeite zijn om bij meerdere aanbieders te vragen en de goedkoopste te kiezen.

Wij moesten een borg van 100.000 pesos betalen, deze kregen we bij inleveren weer netjes terug. Ook hebben we voor 20.000 pesos getankt.

Let op:

  • een buggy huren betaal je contant, neem dus voldoende geld mee;
  • als je geen rijbewijs hebt stap dan niet achter het stuur. Er staat veel politie langs de weg toeristen te controleren op een geldig rijbewijs. Hier werden we vooraf voor gewaarschuwd en ook wij werden aangehouden voor controle.

 


Rondje San Andres Colombia


Er is maar één hoofdweg op San Andres, makkelijker kan het niet. Het beste is om aan de westkust te beginnen en via de oostkant weer terug. Zo rijd je constant aan de waterkant en kun je gemakkelijk onderweg stoppen.

De westkust van San Andres

De westkust van San Andres is absoluut de mooiste kant van het eiland. Hier rijden is als een droom. Langs prachtige rotskusten, witte strandjes, prachtige uitzichten en blauw water waar je ogen bijna van pijn doen. Het was zo mooi dat we zelfs twee keer het eiland zijn rondgereden.

Onderweg kun je op veel plekken stoppen, zijn er genoeg restaurantjes om wat te eten en te drinken of simpelweg om even te relaxen op een van de zwarte rotsen.

Aan deze kant van het eiland vind je geen stranden om te zwemmen, daarvoor moet je in het centrum zijn. Wel heb je La Piscinita, een prachtige plek om te zwemmen en te snorkelen bij hogere zwarte rotsen. Wij hebben dit alleen van een afstandje gezien en zijn er niet in geweest. Het kan echter wel de moeite waard zijn daar het een prachtig gebied is. Op het moment dat wij er waren was het enorm druk en daarom hebben we het overgeslagen.

 

De Oostkust van het eiland

De oostkust van San Andres is mooi aan de zuidkant, maar zodra je het dorpje San Luis inrijdt kom je weer in stedelijk gebied en is het gedaan met de rust en prachtige uitzichten. Als je naar een ander strand wilt dan de stranden in het centrum, is dit wel de plek om te zijn. Net voor San Luis vind je stranden waar je kunt zwemmen, evenals ten noorden van het dorp. Daar vind je de baai van Rocky Cay met stranden en plekken om te snorkelen. Je kunt ook naar het eiland Rocky Cay met het gebied ernaast dat Acuario heet. Hier kun je goed snorkelen. Dit hebben wij gedaan met een catamaran.

 


Hoe lang duurt een rondrit San Andres?


San Andres is maar klein en in zo’n 2 uur rijd je het hele eiland rond. Zelfs met een paar stops. Uiteraard als je onderweg uitgebreid gaat lunchen, ergens een uur op het strand gaat liggen en gaat snorkelen in La Piscinita doe je er de hele dag over.

Wij hebben vooral veel korte stops gemaakt, daarna geluncht in het centrum van San Andres en daarna zijn we het eiland nog een keer helemaal rond gegaan. De westkust is zo fantastisch mooi dat het absoluut geen straf is om daar twee keer langs te rijden en gewoon heerlijk te genieten van de prachtige uitzichten.

 


Waar verblijven op San Andres?


Lees hier alles over waar je het beste kunt overnachten op San Andres, inclusief uitgebreide reviews over onderstaande hotels.

Villa San Miguel

In het drukke centrum van San Andres, maar rustig gelegen. Heeft studio’s met een keuken, veel ruimte en een warme douche. De patio met stoelen en tafels is heerlijk om te zitten en de jacuzzi een aanrader in de hitte. Vanaf hier doe je alles in het centrum op loopafstand.

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN BOEKEN.

 

By The Sea Guest House

Buiten het centrum aan de westkust van het eiland, op 20 minuten lopen van het centrum en de stranden. Zeer rustig gelegen met prachtige uitzichten over de zee en de spectaculaire zonsondergang. Zeer grote kamers, een balkon en terras om te zitten, heerlijk ontbijt inbegrepen en een warme douche. Hier had ik gemakkelijk nog een week kunnen blijven.

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN BOEKEN.

 

 


Klik hier voor meer handige reistips San Andres!


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

12 reacties

Loes van der Wielen 19 juli 2022 - 04:13

Hoi Sabine,

Allereerst: wat heb je een prachtige website! Voor iedereen die Colombia gaat bezoeken is jouw website echt super.

Blij verrast was ik toen ik zag dat je recent op San Andres geweest bent. Over twee weken vertrek ik samen met mijn vriend naar Colombia voor een rondreis en willen wij ook naar San Andres gaan. We zullen zeker niet in het centrum gaan verblijven, maar volgen je tip op om buiten het centrum te verblijven. Bedankt daarvoor ;).

Ik heb je artikel gelezen over het huren van de buggy op San Andres. Je schrijft dat er veel politie staat te controleren op een geldig rijbewijs. Kan ik er vanuit gaan dat een internationaal rijbewijs hier noodzakelijk is? Wij huren verder in Colombia geen auto, dus hebben (nog) geen internationaal rijbewijs gehaald.

Groetjes Loes

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 juli 2022 - 11:16

Dankjewel Loes! En wat leuk dat jullie naar Colombia gaan! Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Dat is volgens mij niet geldig sowieso in Colombia. Je mag hier 3 maanden rijden met een buitenlands rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is dus niet noodzakelijk. Je kunt het altijd meenemen voor de zekerheid, maar je Nederlandse rijbewijs zou gewoon voldoende moeten zijn. Veel plezier!

Reply
Jermaine 27 juni 2022 - 16:30

Hi ik wil ook graag naar san Andrés 😀 maar ik vroeg me af ik had ergens gelezen dat het bijna iedere dag regent daar en bewolkt is en maar 1 of 2 maanden met goed weer?? Of valt dat wel mee

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juni 2022 - 12:19

Hoi Jermaine, dat valt wel mee hoor! Het regent sowieso veel in Colombia, maar meestal sowieso niet hele dagen. Alleen soms. Vooraf kun je dit helaas niet goed weten. Maar de kans dat je bij een week San Andres elke dag regen hebt is niet zo groot. Maar bijna geen bestemming in Colombia is altijd gegarandeerd zon.

Reply
Esther 12 juni 2022 - 12:20

Ha Sabine, San Andres is mooi (maar Providencia nog véél mooier!). Wij hebben ook een buggy gehuurd. Er rijden er aardig wat rond maar niet te veel. Leuk om overal te kunnen stoppen. Wel heel erg oppassen met bagage achterop, wij werden gewaarschuwd dat er heel veel van die “bagagerekken” wordt gestolen – dus zeker niet de buggy met bagage alleen laten maar ook tijdens het rijden stevig vastbinden als je het achterop doet! Bij Rocky Key zijn we lopend overgestoken met snorkels mee, superleuk maar voor de kinderen MOESTEN we een drijvend iets mee, ook al kunnen ze goed zwemmen. Allemaal business natuurlijk, en je moet wel echt goed kunnen zwemmen want de stroming is flink… wel echt prachtig avontuur!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juni 2022 - 09:57

Ik wil ook echt ooit nog eens naar Providencia! Lijkt me ook mooier, San Andres is best druk en je moet echt het stadje uit voor de mooie gebieden. Wij hadden de bagage achterop alleen om van het ene naar het andere hotel te brengen, is gelukkig allemaal goed gegaan. De rest van de tijd de tassen in de box voorop, die dicht kan. Het was echt mega druk bij Rocky Key begin juni. Dachten dat we nog net voor het hoogseizoen waren, maar niet dus haha.

Reply
Koen 12 juni 2022 - 03:46

Een beetje een zelfde reactie als Willem. De populaire strandbestemmingen buiten Maputo (Mozambique) zijn ook vergeven van lawaaierige buggy’s. Ik haat die krengen. Veel te jonge tieners scheuren er levensgevaarlijk mee rond. Voor mij een reden om die plekken te vermijden.
Verder lijkt me dit eiland een mooie vakantiebestemming. Ik had er nog nooit van gehoord. Wie was je metgezel (vraagt dit nieuwsgierig ‘aagje’?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juni 2022 - 09:54

Hoi Koen! Ik ga hier uitgebreid op in in de mini-gids, want er is wat milieu en rust (of vooral het gebrek daaraan) veel meer mis op San Andres, daarbij zijn de buggies maar een klein onderdeel. Haha mijn metgezel was mijn heel nieuwe vriend.

Reply
Jermaine 27 juni 2022 - 16:28

Hi ik wil ook graag naar san Andrés 😀 maar ik vroeg me af ik had ergens gelezen dat het bijna iedere dag regent daar en bewolkt is en maar 1 of 2 maanden met goed weer?? Of valt dat wel mee

Reply
willem 11 juni 2022 - 19:15

Hoi Sabine,
Ik woon op Aruba en daar huren ook veel toeristen een buggy om over het eiland te rijden. Leuk voor die mensen, maar het lawaai en de stank zijn echt een plaag voor de lokale bevolking. Bovendien veroorzaken ze veel schade aan de natuur. Ze rijden bijvoorbeeld over de nesten van zeeschildpadden heen. Vandaar mijn vraag: wat vinden de bewoners van San Andres van die buggy’s? Natuurlijk zijn er mensen die er geld aan verdienen, maar er zijn ongetwijfeld ook mensen die een wat stiller, milieubewuster toerisme willen.
Groeten,
Willem

Reply
Esther 12 juni 2022 - 12:23

Wat akelig en dat kan ik me voorstellen. Wij hebben er ook eentje gehuurd op San Andres maar daar kan je er echt de stranden niet mee op, alleen op de wegen dus ik denk dat het qua schildpadden nesten vernaggelen mee valt, maar het zijn wel vervuilers en maken herrie… dat is absoluut waar. Alternatieve vervoerswijzen zijn groepsbussen en die maken óók heel veel herrie en stoten hele dikke zwarte lucht uit dus zou niet weten wat nou eigenlijk akeliger is. Massatoerisme is altijd een probleem. Op San Andres is het in het hoogseizoen soms erg druk, maar vooral in de stad.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juni 2022 - 09:52

Goed punt Willem! Hier ga ik ook uitgebreid op in in de mini-gids die komt. Er is namelijk wel meer mis op San Andres wat betreft rust en milieu. Heel veel zelfs. De buggies zijn vergeleken met andere dingen maar iets kleins denk ik. Ze rijden sowieso alleen op de wegen, niet op de stranden. Een veel groter probleem is de herrie die Colombiaanse toeristen produceren, de hoeveelheid afval, enorme corruptie en de lokale overheid die nergens wat aan doet. Buiten het stadje valt het wel mee met de herrie trouwens, er zijn geen buggy files ofzo, je komt eigenlijk vrij weinig mensen tegen. Vooral in de dorpen is het een probleem.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!