Home Bogotá 7 Redenen om langer in Bogotá te blijven | Rondreis Colombia
Wat doen in Bogotá hoofdstad van Colombia

7 Redenen om langer in Bogotá te blijven | Rondreis Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Bogotá, de beruchte hoofdstad van Colombia. En dan vooral omdat de meeste reizigers het maar niks vinden deze stad. Een rondreis door Colombia begint en/of eindigt vaak in Bogotá en dat is voor velen de enige reden om deze metropool te bezoeken. Een soort van moetje. Zonde, want Bogotá heeft veel meer te bieden dan dat je zou denken. Wat precies, dat ga ik je natuurlijk nu vertellen.


Mijn leven in Bogotá


Voor de nieuwkomers hier even een korte samenvatting: eind 2014 emigreerde ik naar Colombia en woonde ik zo’n 3 jaar in Bogotá. Daarna vertrok ik naar het nabijgelegen Sopó om begin 2022 weer terug te keren naar mijn geliefde miljoenenstad.

En nee Bogotá is zeker niet heilig. Het leven hier is fantastisch, dat wel. Maar Bogotá kent ook minpunten. Denk aan het enorm drukke verkeer, de onveiligheid op bepaalde plekken, de luchtvervuiling, wegen als gatenkaas en armoede. Overigens passen deze minpunten net zo goed bij andere grote Colombiaanse steden, zoals Medellín en Cali.

Het klimaat wordt door velen ook als negatief bestempeld, maar dat vind ik persoonlijk juist een groot pluspunt van Bogotá. En hoewel ik precies vandaag op de dag dat ik dit artikel publiceer helemaal zeiknat ben geregend, nadat het weer van warm en zonnig opeens compleet onverwachts omsloeg, ben ik dol op het Bogotaanse klimaat.

Toch is Bogotá een geweldige stad. Eentje om echt niet over te slaan. En waar je het beste een beetje verder kijkt dan het historische centrum La Cadelaria om de stad echt te leren kennen en te begrijpen. Een complexe stad, die je pas begrijpt en leert waarderen als je er langer bent.

Blijf dus gerust een paar dagen langer in Bogotá.

Als je de tijd hebt natuurlijk (bij een rondreis Colombia van 2 of 3 weken wil je immers vast zoveel mogelijk van het land zien). Maar houd je van stedentrips, heb je langer de tijd of doe je aan slow travel, blijf dan zeker wat langer in deze bijzondere stad.

Tip: De plek waar je verblijft draagt enorm bij aan de ervaring die je hebt in Bogotá. Verblijf je in La Candelaria dan krijg je een totaal ander beeld van de stad dan bij een verblijf in bijvoorbeeld Chapinero of Usaquén. Bedenk wat je precies wilt voordat je je hotel boekt.

 


7 Redenen om langer in Bogotá te blijven


1. Ontdek de contrasten van de hoofdstad van Colombia

Zeg Bogotá en je denkt La Candelaria. Het historische centrum vol met oude gebouwen, gekleurde huisjes en bijzondere street-art. Hier bezoek je bekende musea en beklim je Monserrate.

En er is veel meer te doen:

Veel reizigers lijken te denken dat dit Bogotá goed weerspiegelt, maar dat is echt totaal niet het geval. Ja het is mooi en ja je moet zeker La Candelaria niet overslaan. Maar Bogotá is meer dan dat. Kijk maar eens naar deze 10 bezienswaardigheden in Bogotá.

Sterker nog: Bogotá is een enorme mengelmoes van verschillende wijken die zo anders zijn dat je je binnen een halfuur in een andere wereld lijkt te bevinden. Zelfs ik verbaas me er na al die jaren nog over.

Zo is de luxe wijk El Chicó echt van geen kant met La Candelaria te vergelijken, kom je in Park Way in een hippie wijk terecht, of bezoek het bohemien La Macarena, lijkt het noordelijke Usaquén niet eens op het Bogotá wat je uit La Candelaria kent, blijken er ook zomaar enorme parken in de stad te zijn, begeef je je in Chapinero in een hippe wijk vol bijzondere winkeltjes en restaurantjes en dan zijn er nog de bijzondere buurten zoals ‘San Andresito’ en wijken met veel commercie waar je je ogen uitkijkt.

De verschillen zitten ‘m in van alles. Architectuur, de ruimte in de stad, groen en de enorme verschillen tussen arm en rijk en alles wat daartussen zit. De straten, de mensen, de auto’s, de kledingstijl, het eten, de winkels, de huizen… alles is anders. Zelfs het klimaat van Bogotá kan anders zijn; heb je in het zuiden regen en in het noorden zon.

 

2. In Bogotá kun je winkelen als de beste

De hoofdstad van Colombia is een winkelstad bij uitstek. Maar echt. Bogotá staat bol van de enorme winkelcentra waar je je ogen uitkijkt. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt en een dagje winkelen met gemak combineren met een bezoekje aan de bioscoop en lekker eten. Lees hier alles over winkelen in Bogotá.

Vergeet ook de bijzondere markt Paloquemao niet. Hier wandel je door smalle straatjes vol met vers fruit uit alle streken van Colombia, vind je verse kruiden en nog veel meer goederen. Niet te missen voor een echte Bogotá-ervaring.

 

3. Het eten in Bogotá is spectaculair

Ook hier zijn veel reizigers het totaal niet mee eens. Het eten in Bogotá of in Colombia in het algemeen vinden veel toeristen maar niks. Of in ieder geval niets bijzonders. En dat snap ik ook, want als je alleen in La Candelaria verblijft en naar de typische restaurantjes voor toeristen gaat dan mis je het beste.

Bogotá is namelijk een gastronomisch hoogtepunt, daar zul je je over verbazen als je een paar stappen buiten dat gebaande pad zet. Het punt is dat je het moet opzoeken. De beste restaurants liggen nu eenmaal niet in de top toeristische wijken.

Vind je eten belangrijk? Verblijf dan in de wijken El Chicó (bij Parque 93), Usaquén of Chapinero. Culinaire hoogstandjes verzekerd. Hier vind je een aantal restaurants in Bogotá en binnenkort komt er een nieuwe blog met meer. Want ik ontdek ook steeds nieuwe plekjes en deze artikelen zijn een beetje oud. Op mijn Instagram en Facebook stories deel ik trouwens heel regelmatig informatie over uiteten gaan in Bogotá. Dat doe ik namelijk nogal vaak… zo lekker!

De beste restaurants vind je rondom Parque 93, Zona G, Usaquén en Zona T. Allemaal in het noorden van de stad.

 

4. Ken je de Transmilenio al?

Eigenlijk ben je niet in Bogotá geweest als je niet ten minste één keer opgepropt in de Transmilenio hebt gestaan. Het bus systeem van Bogotá. De lange Transmilenio bussen brengen je voor een paar cent de hele stad door en zijn nogal een ervaring.

 

5. De mooiste parken van Bogotá

Vergeet niet om het beroemde en grootste park Simón Bolívar te bezoeken. En als je daar toch bent: de nabijgelegen botanische tuinen in Bogotá zijn bijzonder spectaculair. Dit zijn de meest bekende parken in Bogotá, maar naar Simón Bolívar heb je ook nog Parque Virgilio Barco. Een prachtig park met een mooie openbare bibliotheek. Dit is mijn favoriete park in de stad waar ik vaak kom.

Klik hier voor twee wandelroutes langs de mooiste parken van Bogotá.

Naast deze uitstapjes is er meer groen in de stad. Zo loop je gewoon vanuit de stad direct de Quebrada la Vieja op (dit kan tegenwoordig weer). Vanuit de chaos zo de natuur in en je krijgt er ook nog een waanzinnig uitzicht voor terug. Naast Quebrada la Vieja heb je ietsje zuidelijker nog een hike: Quebrada las Delicias. Je kunt dus zelfs twee hikes doen, gewoon vanuit de stad. Quebrada la Vieja doe je trouwens vanuit Zona G, dus daarna kun je meteen lekker eten.

 

6. Activiteiten voor jong en oud

Er is van alles te doen in Bogotá. Denk aan:

 

7. Er valt zéér veel te ontdekken in de omgeving

Nabij Bogotá vind je Zipaquirá, de beroemde ondergrondse zoutkathedraal. En dat is dan ook zo’n beetje het enige dat reizigers kennen als dagtrip vanuit Bogotá. Vreemd eigenlijk, want ik kan zo 22 dagtrips opnoemen om te doen vanuit de hoofdstad van Colombia. En er zijn er nog veel meer die niet op dat lijstje staan. Bogotá is een perfecte uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. Oftewel het departement Cundinamarca. Dat doet bijna geen toerist, maar is wel zeer de moeite waard. Wil je iets anders dan anders? Maak een toffe dagtrip!

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Je op een uurtje van Bogotá kunt paragliden op één van de mooiste plekken van het land?
  • Je een uurtje de andere kant op vanuit de hoofdstad kunt raften, abseilen en canyoping? Hoef je niet helemaal voor 8 uur in de bus naar San Gil als je de tijd niet hebt.
  • De hoogste waterval van Colombia slechts 1,5 uur rijden vanaf Bogotá is?
  • Als je het koud hebt, wat ik me kan voorstellen, je weer op een uurtje rijden in 25 a 30 graden belandt en je dus gewoon een dagje aan het zwembad kunt liggen?
  • Er nog meer extreme sports te doen zijn op een steenworp afstand? Rots klimmen in Suesca bijvoorbeeld.
  • Je vanuit Bogotá kunt hiken in páramo, een zeer uniek natuurverschijnsel dat je bijna nergens ter wereld vindt.
  • Het dorpje Sopó bol staat van de bijzondere graffity? Kun je mooi combineren met paragliden.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Kijk dit zijn al 7 dagen die je kunt vullen vanuit Bogotá en daarmee het Colombia buiten de gebaande paden leert kennen.

Hier vind je alle 22 dagtrips vanuit Bogotá.

 


Kortom…


Bogotá is tof! Geen reden om er slechts een dagje te verblijven. Naar Colombia reizen zonder dit deel van het land te zien, dan mis je toch wat. Veel negatieve verhalen gehoord over Bogotá? Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen in de hoofdstad van Colombia, die eigenlijk nog best onontdekt is.

 


Veiligheid Bogotá


Is dat allemaal wel veilig, denk je dan. Ja zeker, dat is het! Echter, Bogotá (en alle andere grote steden in Colombia) kampen wel nog steeds met veiligheidsissues. Neem daarom altijd deze veiligheidstips voor in Bogotá in acht. Alle wijken genoemd in dit artikel zijn veilig om naartoe te gaan. Alleen voor San Andresito zou ik adviseren een Colombiaan mee te nemen. Daarnaast moet je de hikes Quebrada la Vieja en Quebrada las Delicias alléén lopen als er beveiliging op de route staat. Dit is meestal alleen vroeg in de ochtend of alleen in het weekend.

 


Heb jij Bogotá bezocht? Vertel: wat was jouw ervaring in de hoofdstad van Colombia?


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

2 reacties

Jeannette 26 april 2022 - 13:19

Lang moeten wachten op een blog van je Sabine (veel te lang)

Was weer gezellig om te lezen

Groetjes

Reply
Els 24 april 2022 - 15:58

Leuk dat je weer een blog geschreven hebt!
Xxx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!