Home Een Colombiaanse bruiloft Een Colombiaanse bruiloft: de voorbereidingen
Colombiaanse bruiloft

Een Colombiaanse bruiloft: de voorbereidingen

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Sinds ik in Colombia woon ben ik wat makkelijker geworden en maak ik mij minder snel zorgen om dingen. Maar soms komt de Hollandse ik weer naar boven en maak ik me opeens zenuwachtig over van alles. Met name als er dingen staan te gebeuren waarvoor ik alle controle uit handen moet geven, en mij totaal moet overleveren aan de situatie. In dit geval: de Colombiaanse bruiloft dit weekend dat een groot spektakel belooft te worden. Vandaag vertrekken we voor 2 nachten naar Cartagena, waar Jimmy zijn zus gaat trouwen. En daar gaat een behoorlijke voorbereiding aan vooraf. Niet alleen door het bruidspaar, maar ook van de gasten wordt het één en ander verwacht. Voor de Colombianen een normale gang van zaken, maar voor mij helemaal nieuw. Hoe heb ik mij voorbereid en wat gaat er allemaal mee naar Cartagena?

Mijn ervaring met bruiloften in Nederland

In Nederland ben ik bij diverse bruiloften geweest. Van klein en intiem tot chic in een kasteel. Elke keer mocht ik zelf bedenken wat ik aan ging trekken, welke kleuren ik wilde dragen en wat ik met mijn haar wilde doen. Ik ben nogal simpel ingesteld, dus geen poespas; als ik er maar netjes en feestelijk uitzie. Naar de kapper om mijn haar te laten doen en naar de visagist ging ik nooit voor die bruiloften. De mooiste jurk die ik heb aangehad bij een bruiloft was een heel schattig roze jurkje (zie foto). Die heb ik ook meegenomen naar Colombia, maar helaas: deze kan ik niet dragen dit weekend.

 

Hoe zien de gasten eruit?

Voor deze Colombiaanse bruiloft zijn er duidelijke voorwaarden aan kleding gesteld: vrouwen moeten in gala en de jurk mag niet wit zijn en liever ook niet zwart. Mannen moeten een speciaal pak aanschaffen voor bruiloften aan de Colombiaanse kust. Dat betekent onder andere een zwarte broek met een witte jas en een strik. En daarmee zijn de mannen klaar. Van ons vrouwen wordt verwacht dat wij net als de bruid in de make-up gaan en ons een mooi kapsel laten aanmeten.

De dag van de bruiloft: naar de salon

Afgelopen weekend hoorde ik dat voor mij de kapper en make-up al geregeld is. Waar en hoe laat, dat weet ik nog niet. Die onduidelijkheid maakt me een beetje nerveus. Ik hoop maar dat het allemaal goed zal gaan en ik op tijd klaar ben met alles. Ik weet eigenlijk ook nog niet precies wat ik met mijn haar wil doen. Opsteken denk ik. In Cartagena is het zo’n 35 graden, dus ik zie er nogal tegenop om helemaal in de make-up gezet te worden met die hitte. Gisteren heb ik mijn jurk voor de derde keer gepast, nadat deze was ingekort. Ik hoop dat de jurk nog past in Cartagena, daar ik door de warmte vast een beetje ga uitdijen en het al vrij strak zit. Misschien even een verfrissende duik nemen in mijn gloednieuwe bikini?

 

Wat ga ik dragen?

Na lang zoeken vond ik eindelijk mijn galajurk. Vlak voordat ik dit schrijf heb ik deze opgehaald in de winkel. Ook mijn schoenen zijn binnen en inmiddels heb ik tevens oorbellen gevonden. Heel bijzondere oorbellen, gemaakt in pre-Columbiaanse stijl en gekocht bij deze typisch Colombiaanse juwelier. Mijn jurk is zo mooi, dat ik gewoon zin heb om hem straks aan te trekken. Voor het eerst in mijn leven in zo een bijzondere jurk met prachtige oorbellen, gouden schoentjes en helemaal opgedoft. Leuk!

 

Outfit-foto’s

Als ik zaterdag in mijn jurk gehesen ben en mijn haar en make-up klaar is, dan gaat Jimmy mij op de foto zetten. Tenminste, dat is de bedoeling. Ik heb tenslotte niet elke dag zo een prachtige prinsessenjurk aan, dus dat wil ik mooi vastgelegd hebben. Ik hoop maar dat dit allemaal gaat zoals ik het in mijn hoofd heb, en Jimmy niet opeens iets anders moet doen. Dat zou zomaar kunnen gebeuren namelijk. Als alles goed gaat komt er zeker een blog over mijn outfit!

De avond voor de bruiloft: een tour in een chiva

In Colombia kun je een tour maken in een chiva, dat is een soort party-sightseeing-bus waar soms rum met cola geschonken wordt onder begeleiding van Vallenato. Heel gezellig en weer een nieuwe ervaring. Maar wat trek je aan in een chiva? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Mijn collega’s zeggen iets dat comfortabel zit, met sandalen, maar de familie van Jimmy is nogal netjes, dus ik hoop dat dit advies de juiste is. Voor de zekerheid neem ik gewoon meerdere jurkjes en schoenen mee, zodat ik ter plekke nog kan switchen. Ik ben nooit zo moeilijk met kleding (heb ook totaal geen gevoel voor mode trouwens), als ik er maar leuk uitzie en het gezellig is. Maar uit de toon vallen wil ik ook niet…

Bron foto: Pixabay.

 

Wat moet er nog meer mee?

Ik denk dat de koffer inmiddels al vol zit, maar toch moet er nog meer mee. Jimmy zijn zus heeft namelijk allerlei dingen achtergelaten bij ons zodat wij die mee kunnen nemen. Zoals zakken chocolade uit Zwitserland (waar ze wonen), verkleedspullen voor tijdens het feest en twee flessen drank. Daarnaast moet er natuurlijk ook DEET mee (want muggen in Cartagena), heel veel zonnebrandcrème en ORS. De vorige keer in Cartagena werd ik ziek van de hitte, dus ik ga gewoon preventief ORS nemen om voldoende vocht binnen te krijgen. Mijn jurk is nogal groot en die neemt een hoop ruimte in. Dat wordt op de koffer zitten om ‘m dicht te krijgen denk ik.

 


We blijven maar 2 nachten, maar er gaan minstens 3 koffers mee. Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal zal zijn en wat ik kan verwachten van een Colombiaanse bruiloft. Een verslag over hoe het was volgt uiteraard. Nu maar hopen dat Jimmy de outfit-foto’s kan maken, dat mijn haar niet gaat uitzakken tijdens de bruiloft, dat mijn make-up niet van mijn gezicht druipt van de hitte en dat ik in de chiva niet compleet uit de toon val. Al die zorgen, die in Colombia vrij weinig zin hebben. Het enige wat namelijk zeker is, is dat niets zeker is. Alles is hier mogelijk zeg ik altijd. De oplossing is dus: loslaten en alles over me heen laten komen. Als een prinsesje op een Colombiaanse bruiloft: let’s enjoy this weekend!


 Binnenkort op mijn blog: het eerste artikel over de voorbereidingen voor onze eigen bruiloft!

Inmiddels is de meest spectaculaire bruiloft die ik ooit heb meegemaakt voorbij. Wil je alles teruglezen én alle foto’s zien? Klik dan hier!


 

Lees meer!

52 reacties

Ineke 25 september 2016 - 21:27

Wauw die oorbellen!! 😮

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 20:23

Haha ja die waren echt heel mooi! Ze zijn ook typisch Colombiaans trouwens.

Reply
Maris Maria Renne 27 juli 2016 - 14:39

Ik vind dit echt zo leuk om te lezen! Alsof ik een serie volg, maar niet kan bingen haha
Schiet je een beetje op met die foto’s?! Ben na het lezen van de comments (boze Duitsers? valse wimpers?) alleen nog maar nieuwsgieriger geworden!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:38

Hahaha ja die make-up was me wat haha. Duitsers zijn nog lastiger dan Nederlanders volgens mij haha. Dankjewel voor je leuke reactie!

Reply
wilma 25 juli 2016 - 23:24

als ik dit lees is het allemaal al over. Ben benieuwd. alleen de muggen al….
Groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:22

Haha ja de verslagen volgen nu! Vandaag mijn outfit 🙂 Met de muggen viel het deze keer erg mee gelukkig! Groetjes!

Reply
Ellen 25 juli 2016 - 22:05

En binnen de kortste keren vliegt iedereen in de alcohol en kan het niemand nog wat schelen dat je je hoge hakken uittrapt of je chique opgestoken kapsel losmaakt omdat het toch te strak zit, haha! Zo ging het tenminste op de bruiloften waar ik al geweest ben. (Die eerste zin is trouwens zó herkenbaar!)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:22

Hahaha ja je had gelijk! We kregen zelfs gouden schoentjes om aan te trekken vanaf 12 uur. Heerlijk! Mijn haar heb ik laten zitten, vond ik veel te mooi om er uit te halen haha 😛

Reply
Anita - Reisvlinder.nl 25 juli 2016 - 03:26

Hoe was de bruiloft? Ik ben zo ontzettend benieuwd naar je outfit foto’s 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:17

Haha vandaag de foto’s online!!! 😀 De bruiloft was spectaculair!!

Reply
Anita - Reisvlinder.nl 23 juli 2016 - 11:59

Nu ben ik dus echt heel nieuwsgierig naar je outfit foto’s. In ieder geval veel plezier

Reply
Roos 23 juli 2016 - 10:37

Dat roze jurkje is echt ontzettend leuk!! Ben wel heel benieuwd naar je gala-look. 🙂 Heel veel plezier vandaag (morgen?)! 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:56

Dankjewel! Zie er zo mooi uit ?

Reply
Marjoleine 23 juli 2016 - 09:06

Wat spannend allemaal! Ik ben benieuwd of het allemaal gaat verlopen zoals het nu gepland is. Heel veel plezier alvast en ben benieuwd daar de foto’s van je jurk! X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:55

Dankjewel! Tot nu toe is het superleuk en gaat alles goed ? x

Reply
Els 23 juli 2016 - 08:12

Haha die stress, heel herkenbaar! Sorry, erfenisje vrees ik!
Ik moest ook naar een bruiloft, heb ook op de koffer moeten zitten. Al die jurkjes en al die schoenen pfff
Enjoy! !
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:55

Haha dat denk ik ook ja ? Zie er nu heel mooi uit! Xx

Reply
Peter 23 juli 2016 - 08:10

Weer een hele nieuwe ervaring Sabine. Geniet maar van alles en dan lezen wij wel weer hoe het was. Ik ben erg benieuwd!!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:54

Dankjewel! ?

Reply
Koen 23 juli 2016 - 04:46

Ik kijk vooral uit naar je Chiva-verslag. Is dat de Colombiaanse variant van de Amsterdamse bierfiets? Mooie oorbellen by the way.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:54

Dankjewel! Heb ook foto’s van en in de chiva dus dat komt op de blog! Het is inderdaad zoiets maar wel echt totaal anders gaat het. Muziek en dans en kleuren. Was heel leuk!

Reply
Nesrin 23 juli 2016 - 04:30

Wat leuk! De jurk en de oorbellen zijn prachtig. Jammer dat je dit jurkje nu niet aantrekt. Ik ben heel benieuwd hoe je eruit ziet, kom maar op met de outfit foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:52

Dankjewel! Alle foto’s zijn inmiddels gemaakt en zie er heel mooi uit ? Binnenkort op de blog!

Reply
Natasja 22 juli 2016 - 13:27

Ik ben benieuwd naar je foto’s!! Heerlijk om zo opgetut te worden!! Straal als een diamant !

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:49

Dankjewel! Dat doe ik zeker! ?

Reply
Maaike 22 juli 2016 - 11:26

Wat leuk! Cartagena is zo prachtig, geweldig om daar bij een bruiloft te mogen zijn. Kan me voorstellen dat je je soms onzeker voelt over kleding want ik vond de Colombiaanse vrouwen altijd erg netjes gekleed en verzorgd, voelde me echt altijd veel te casual als Nederlandse in mijn spijkerbroek 🙂 Niet nerveus zijn, het komt altijd toch wel weer goed. Veel plezier!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:49

Ja echt mooie stad! We waren met bij de visagist met de Duitse gasten en die vonden het ook allemaal maar niets. Denk dat ze de helft van de make up er in het hotel afhalen. Ik vind mezelf nu echt mooi. Maar altijd anders dan de Colombianen. Die zijn zo perfectionistisch wat uiterlijk betreft. Gister in de chiva geweest en was echt superleuk! Binnenkort de foto’s van alles!

Reply
Morgaine 22 juli 2016 - 11:17

Er bestaat speciale make up die met die hitte houdt, ik denk dat je die op krijgt, hahahaha Heb jij je ooit afgevraagd hoe het kan dat synchroonzwemsters met volle make up in het water zwemmen, boven en vooral onder vaak en toch netjes in de make up blijven zitten? 😉

Special stuff… hahahaha En voor je haar, kun je vragen of ze dat ook willen doen zoals bij synchroonzwemsters wordt gedaan, met gelatine, als dat nat wordt, hard het juist uit en blijft het beter zitten.

Ik ben wel ontzettend benieuwd nu naar jouw outfit, ik vind het heerlijk als ik in gala mag, zo bijzonder altijd weer, ja dat heb ik dus jaren gedaan elk jaar minimaal eens per jaar voor het werk van mijn ex 2… ik was immers de vrouw van de manager 😉 En daarmee zat ik altijd aan de directie tafel, niet dat ik dat leuk vond, maar toch qua kleding ontzettend leuk om je zo uit te mogen dossen 😀

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:47

Haha grappig dat dat allemaal bestaat! Alles is inmiddels gedaan en mijn haar zit vol met lak Hahaha. Make up alleen ogen gedaan en dat is al best wel veel. Ik vertel er binnenkort over. Ik houd niet vsn make up. Nu is het wel mooi. Zie er echt mooi uit. Jimmy heeft honderden foto’s gemaakt dus binnenkort kun je alles zien ?

Reply
Galina 22 juli 2016 - 08:20

Nou, ik ben wel heel benieuwd naar je jurk nu! De oorbellen en de schoenen beloven in ieder geval veel goeds 😉 eigenlijk ook gewoon heel leuk om een bruiloft in een andere cultuur mee te maken. Ik stel me bij een Colombiaanse bruiloft veel opgedofte mensen, een band en een onwijs gezellige buitenbruiloft bij voor. Het idee van de chiva vind ik ook heel gaaf. In ieder geval heel veel plezier gewenst en een goede reis natuurlijk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:44

Dankjewel! Ik zie er echt mooi uit, zo bijzonder! De bruiloft bestaat voor de helft uit Duitsers en die vonden de make up al veel te veel. Was een beetje lullig. Vertel er binnenkort over. Zo direct gaan we weg naar de bruiloft ?

Reply
Michelle 22 juli 2016 - 08:13

Ik vind het altijd zo interessant om te lezen hoe ze een bruiloft in een ander land en culturen organiseren! Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik mijzelf nooit echt hebt opgedoft voor een bruiloft. Behalve voor mijn eigen dan 😉 Het waren ook altijd verre familieleden die gingen trouwen en ik was toen een stuk jonger! Misschien als ik nu naar een bruiloft van een goede bekende of vriendin zou gaan dat ik wel meer moeite in zou steken in de vorm van een nieuwe jurk en mijn haar laten doen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:42

Haha ja precies zo ging het ook bij mij! Nu zit ik helemaal in de make up. Heel apart. Veel foto’s gemaakt al. Zo direct is de bruiloft!

Reply
Esther 22 juli 2016 - 06:48

Sabine, spannend maar leuk! Wij hebben ook chiva gedaan de avond voor onze bruiloft (of eigenlijk de avond daar weer voor om op de grote dag fit te zijn). Chiva is op zich ongebruikelijk en dus al wat relaxter. Zou gewoon een leuk zomerjurkje of lekkere losse broek aan doen, je hoeft echt niet heel netjes te zijn in de chiva! Het is wel heel leuk, mijn Nederlandse vrienden hebben het er nóg over en wilden dit eigenlijk ook voor hun bruiloft. Waarschijnlijk doet Jimmy´s zus dit, net als wij, om de formele toestand van een “entrega de regalos” te voorkomen (normaal gesproken is er de dag voor de bruiloft de dag om de cadeaus te geven en daar komen dus ook al alle gasten, opgedoft en wel, is gewoon een tweede bruiloft bijna). Ben benieuwd hoe het zal zijn! Veel plezier!

Esther

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:41

Dankjewel! Het was echt superleuk de chiva! Alles ging goed. We gaan nu bijna vertrekken naar de bruiloft dus ben al klaar. Make up was wel een dingetje. Bij de Duitsers was het echt niet mooi meer. Te veel. Ik denk dat ze het er al af hebben gehaald Haha. Ik kon dat net voorkomen. Dus alleen mijn ogen zijn helemaal opgemaakt. Heb zelfs nepwimpers Hahaha. Heel veel foto’s gemaakt. Dus binnenkort op de blog!

Reply
Carla van Vliet 22 juli 2016 - 05:37

Ik wens jullie een heel mooi weekend en hoop snel de foto’s te kunnen bewonderen! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:38

Dankjewel! We hebben al zoveel foto’s gemaakt, dus komt helemaal goed!

Reply
Margo 22 juli 2016 - 03:19

Leuk om te lezen weer! Heel veel plezier en ik zie heel graag je outfit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:37

Dankjewel! ?

Reply
Rowan 22 juli 2016 - 02:19

Dit is zo leuk om te lezen, wat een verschillen! Ik kan mij heel goed voorstellen dat je in de stress zit. Het komt vast allemaal goed! Lekker genieten van je mooie jurk! 😉 Ik ben heel benieuwd naar je verhalen en foto’s straks!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:37

Dankjewel! Tot nu toe is het heel leuk en ik zie er mooi uit. We hebben heel veel foto’s al gemaakt dus er komt binnenkort vanalles op mijn blog!

Reply
Marion 22 juli 2016 - 01:40

Wauw, dat klinkt als een compleet evenement. Ik ben enorm benieuwd hoe je het gaat beleven. Ik wens je heel erg veel plezier en kan niet wachten tot de foto’s er zijn! Have fun!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:36

Haha ja echt een heel evenement is het. Jimmy vindt het zelfs een beetje té allemaal Haha. Dankjewel! De chiva was echt leuk en ik zie er nu ook heel mooi uit. Hebben al heel veel foto’s kunnen maken dus overal komt verslag van ?

Reply
Thea 22 juli 2016 - 01:21

Wij hebben een Colombiaanse bruiloft meegemaakt, alleen niet in Cartagena. Je verhaal roept veel herinneringen op. De visagist?, kapper, manicure, ik herken mezelf niet op de foto’s van toen. De chiva was een heel bijzondere ervaring. Wat zal je er prachtig uitzien Sabine, ik ben heel benieuwd naar de foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:35

Dankjewel! Ja jullie kennen het! De chiva was echt superleuk en haar en make up ook gedaan. De Duitsers waren niet zo tevreden maar ik heb er voor kunnen zorgen dat de visagist niet te veel deed. Zo direct de bruiloft!

Reply
sunny mama 22 juli 2016 - 00:35

Oei, heb ik iets gemist? Ik bedoel, wat die voorbereidingen voor jullie eigen bruiloft betreft… Dat is groots en ontzettend leuk nieuws, zeg!
Ik kan me voorstellen dat je het misschien wel een beetje jammer vindt om die prachtige roze jurk niet te kunnen aantrekken nu, maar zo te lezen heb je wel wel veel plezier in de voorbereidingen voor het huwelijk van je schoonzus, ook al vind je het allemaal wat spannend. (Die oorbellen vind ik alvast prachtig.)
Ik ben heel benieuwd of we hier binnenkort een verslagje kunnen lezen van je ervaringen van deze bruiloft. Ik wens je alvast veel plezier. En je zult vast niet ziek worden deze keer. Je lichaam ‘kent’ dat Cartagena nu wel! 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:33

Haha ja je hebt iets gemist denk ? Ik heb zelfs een post geschreven met Hoe jimmy mij heeft gevraagd (zie onder lifestyle bij trouwen). De shoot is inmiddels gedaan door Jimmy en ik zie er echt heel mooi uit. Ben zo tevreden! Kan niet wachten de foto’s met jullie te delen!

Reply
Jaixy 21 juli 2016 - 23:45

Wat spannend!!! Maar ook super leuk!!
Ga genieten!! Vooral genieten! Je hebt je onwijs verdiept in alles. Nu komt alles vast helemaal goed!
Heel bijzonder om dit mee te maken! Heel bijzonder! ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:31

Dankjewel! ? Ben inmiddels in de make up en haar gedaan en is supermooi. De chiva was ook echt heel leuk en ook shoot in jurk al gedaan. Binnenkort alles op mijn blog!

Reply
yvonne 21 juli 2016 - 23:00

Klinkt heerlijk in mijn oren. Ik ben nl wel zo’n opdoffer voor bruiloften. Haar, make-up en nieuwe kleding. ( en t liefst ook nog een spraytan pedicure, manicure en bezoekje aan de schoonheidsspecialiste) De foto van je jurkje vind ik erg leuk en ook zeker geschikt voor een bruiloft. Jammer dat je hem niet aankan. Maar ben benieuwd naar je nieuwe jurk! De make-up vind ik trouwens in deze situatie ( warmte) wel een beetje to mutch… idd smeltgevaar. Misschien kun je aangeven dat je geen foundation wil en alleen wat oogmake-up en lippenstift? En ik ben ook heel benieuwd naar de Chiva. Tell uss all about it! Waarom moeten jullie eigenlijk die spullen voor de bruid meenemen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:29

Oww er is alweer zoveel gebeurd! De chiva was superleuk en de shoot is ook gedaan! Mijn haar is supermooi en make up vind ik nog iets te veel maar toch wel mooi. Binnenkort de foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juli 2016 - 13:30

Ow en sorry je laatste vraag: omdat er allemaal chocolade bij zat en ze moesten in het noorden nog reizen waar het heel heet is. Daarom was het beter het bij ons in Bogotá te laten.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!