Home Hongkong Hongkong – Lantau: van wolkenkrabbers naar het vissersdorpje Tai O

Hongkong – Lantau: van wolkenkrabbers naar het vissersdorpje Tai O

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Als je naar de prachtige skyline van Hongkong kijkt, dan lijkt het net alsof Hongkong enkel en alleen uit hoge wolkenkrabbers bestaat. Maar niets is echter minder waar: Hongkong is zoveel meer dan grijze gebouwen! Gisteren maakte ik een dagtrip naar het eiland Lantau, waar ik werd opgewacht door Hongkongse Elaine, die mij met veel trots haar woonplaatsje heeft laten zien. Ze leidde me door de nauwe straatjes en langs kleine huisjes. Ik verbaasde mij over het grote contrast met het vasteland, waar hier in Tai O niets van is terug te zien. Lees verder en ontdek het andere Hongkong!

Lantau: het grootste eiland van Hongkong

Slechts ruim een halfuur verwijderd van de drukke binnenstad vond ik het eiland Lantau. Met de metro kom ik aan in het hoofdstadje en pak ik eerst de bus naar de reusachtige Boeddha, één van de meest toeristische plekken in Hongkong. Ik beklim de vele treden naar de top voor een prachtig uitzicht over de omgeving. Het is hier echter zo toeristisch dat ik er snel weg ben. Ik stuur Elaine een berichtje dat ik in de bus zit naar Tai O. Onderweg zie ik alleen maar groene bergen, mooie stranden, verlaten wegen en kleine eilandjes. Wat is het hier mooi! Zelfs in Hongkong kun je dagen wandelen door ongerepte natuur of relaxen op een verlaten strand. Aangekomen in Tai O blijk ik in een andere wereld te zijn aanbeland: wat een contrast met de binnenstad!

 

Tai O Hongkong: een pittoresk vissersdorp op palen

Tai O is een typisch vissersdorp waar de inwoners een totaal andere levensstijl aanhouden dan op het Hongkongse vasteland. Het leven staat in het teken van de zee en het drogen van vis. Het dorpje bestaat uit houten huisjes hoog boven het water, waar vele families samenwonen. Het water staat nu laag, maar kan ook behoorlijk stijgen, waardoor de huisjes op palen beschermen tegen overstromingen. In het dorpje zijn meerdere grote en kleinere tempels te vinden. Ook de uitzichten vanaf de wandelpaadjes zijn erg mooi. Vanaf hier kun je door prachtige groene bergen helemaal teruglopen naar het hoofdstadje op Lantau.

 

Met een local door Tai O: 5 weetjes

Elaine vertelt me allerlei interessante dingen over het leven in dit vissersdorpje. Hier 5 weetjes over Tai O!

In één huisje op palen wonen meerdere families in een zeer kleine ruimte op elkaar gepakt. Families die achterin wonen, moeten eerst door het huis van iemand anders om in hun eigen huis te komen.

Een typisch huis bestaat uit een keuken en badkamer, met daartussen het voetpad dat als woonkamer wordt gebruikt. Als toerist loop je dus gewoon door de huizen van deze mensen, iets dat ik best een gek idee vond.

Naar de toilet gaan doet men in een houten hokje naast het huis. Alles valt naar beneden het water in. 

Ik heb gemerkt dat de verhouding tussen Hongkong en China niet al te best is. Ook Elaine is behoorlijk negatief over de Chinezen en bang dat China op den duur een pretpark gaat maken van haar schattige dorpje. Er zijn al jaren plannen om een kabelbaan te bouwen vanaf Tai O de berg op, iets dat het pittoreske beeld totaal zal verwoesten.

Tijdens onze wandeling kreeg ik van haar een typisch hapje dat verrassend lekker was: een soort deegballetje gemaakt van bloem en ei, met daar overheen suiker. Ook de koude verse citroenthee met honing gaat er goed in. Heerlijk! 

 

Dwalen door een vissersdorp in Hongkong

Nadat ze mij heeft meegenomen naar haar favoriete restaurantje, we gezellig hebben gekletst en wat hebben gegeten, moest Elaine weer terug naar haar werk. Voordat ik zelf de bus terug pakte het eiland over naar de metro, ben ik eerst nog gaan ronddwalen door dit fantastische dorpje. Na een paar dagen in de drukke stad was dit een zeer aangename afwisseling en een feest voor het oog. Kijk mee met een kleine selectie van foto’s en geniet net als ik van dit bijzondere leven!

 

Wil jij ook met een local door Hongkong? Vind hier een lokale gids die je alles kan vertellen en laten zien over deze prachtige plek!

 


Meer lezen over Hongkong? Klik dan hier!

 

Lees meer!

32 reacties

Sandra 26 augustus 2017 - 14:48

Dat dorpje lijkt mij leuk. Wat goed dat je alleen op pad bent gegaan. Ik denk ik zou verdwalen. Ben er zo slecht in. Binnenkort gaan wij ook naar Hongkong. Ik ga je blogs uitpluizen. Deze is al de moeite waard om te bezoeken, haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 augustus 2017 - 11:21

Haha ik had gelukkig iemand bij me, want ik en mijn richtingsgevoel… 😛 Maar dit is eigenlijk best goed te doen hoor, het dorp is maar klein en al verdwaal je, dan kom je vanzelf wel weer terecht waar je zijn moet 😀

Reply
Roos 4 september 2016 - 05:36

Heel bijzonder. Mooi, sfeervol, en tegelijkertijd oogt het zo ‘arm’. Het lijkt alsof die huisjes heel gemakkelijk kunnen instorten. Tegelijkertijd lijkt het heel vrolijk en gezellig; vol van werk ook. Echt heel bijzonder om te zien.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 september 2016 - 22:48

Dankjewel! Was ook best een aparte gewaarwording. Ik had niet het idee dat de mensen heel arm waren, al zijn ze natuurlijk ook niet rijk. Het is echt een manier van leven in een vissersdorp denk ik. Heel leuk om gezien te hebben!

Reply
Rowan 2 september 2016 - 11:51

Wat bijzonder om hier rond te lopen zeg. En echt een wereld van verschil. Mooie foto’s, het was alsof ik er zelf even bij was! Leuk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 september 2016 - 22:38

Dankjewel, leuk om te horen! 🙂 Ik ben later nog terug geweest naar Lantau, is helemaal zo een mooi eiland!

Reply
Alie 2 september 2016 - 06:42

Kleurrijk en bijzonder mooi verslag heb je weer gemaakt. Prachtig om zo mee te kijken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 september 2016 - 22:59

Dankjewel Alie, leuk!

Reply
Alue 2 september 2016 - 06:41

Kleurrijk en bijzonder mooi verslag heb je weer gemaakt. Prachtig om zo mee te kijken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 september 2016 - 22:35

Dankjewel! Leuk dat je meeleest!

Reply
Jessica 1 september 2016 - 15:46

Wat heb je veel prachtige foto’s gemaakt Sab! En wat ziet het er onwijs schattig uit 🙂 Al zou ik niet zo snel een duik in het water nemen als ik lees dat alle behoeftes in het water vallen haha :p Lijkt me trouwens ook wel maf als er constant andere mensen door jouw huis lopen, simpelweg omdat jij het huis bij de voordeur hebt. Leuk verhaal, ik heb genoten! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 22:10

Dankjewel! Hahaha nee dat water is megasmerig 😀 Sowieso ook vol met krabbetjes en beestjes. Dankjewel!

Reply
Wanda 31 augustus 2016 - 14:08

Goh, dit beeld had ik dus totaal niet bij Hong Kong! Inderdaad, alleen maar drukte en hectiek en vooral heel veel wolkenkrabbers. Maar zo’n vissersdorpje… nee, dat had ik echt niet verwacht. Jammer dat de verstandhouding met China op zo’n gespannen voet staat, hopelijk trekt dat in de toekomst bij.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 22:03

Ik ook niet hoor! Heel bijzonder deze variatie in één stad. Dat maakt dit een heel bijzondere stedentrip!

Reply
Jennifer 31 augustus 2016 - 09:31

Dit had ik ook niet verwacht bij je vakantie naar Hongkong! Om dit te bezoeken zou ik er best heen willen gaan. De huisjes op palen doen me denken aan Nzuluzu in Ghana (niet dat ik daar ben geweest haha, on the bucketlist), ben jij daar geweest?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 22:00

Ja heel anders! Er is ook megaveel natuur hier. Komt nog meer over later. Hongkong is echt een zeer gevarieerde stad. Nzuluzu… dat kan ik niet eens uitspreken 😛 😛 Nee ben ik niet geweest maar als jij gaat kun je me mooi de foto’s laten zien! 😀

Reply
Sofie 31 augustus 2016 - 08:06

Wow wat vreemd om dat allemaal te lezen en te zien en voor hen waarschijnlijk doodnormaal. Ik vind het wel boeiend die andere culturen en gewoontes.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 21:59

Ja heel boeiend! Voor de mensen daar inderdaad gewoon normaal. Voor ons een world away 🙂

Reply
carlavanvliet1 31 augustus 2016 - 07:24

Prachtige foto’s weer Sabine! Maar wat een schrijnende omstandigheden… ;-(

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 21:58

Dankjewel! Ja is best pittig leven, al heb ik niet het idee dat de mensen hier echt heel arm zijn hoor… het lijkt meer een manier van leven.

Reply
Esther 31 augustus 2016 - 06:56

Leuk om met je mee op reis te kunnen Sabine! Wat goed dat je die Elaine had gevonden en wat van het echte leven zag! Gek idee inderdaad om door andermans huizen heen te lopen, maar als ik je goed begrijp lopen toch ook de buren altijd door die huizen heen? Geniet nog maar even lekker daar!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 21:58

Dankjewel! Ja heel vreemd, ook de buren inderdaad. Iedereen. Privacy is er nagenoeg niet. Nog erger dan in Colombia hahaha

Reply
Elaintje 31 augustus 2016 - 06:38

Wauw prachtig zeg! En leuk dat je met een local had afgesproken. Lijkt me inderdaad erg gek om zo door andermans huis te banjeren terwijl iedereen het normaal vindt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 21:57

Dankjewel! Ja was echt heel leuk 😀

Reply
Morgaine 31 augustus 2016 - 05:22

Oh die tweede budha is nog onontdekt, houden zo! En ik snap even niet, Hongkong is toch China? Nou ja, ik moest het even drie keer lezen in elk geval over dat contact en die negativiteit, maar dat is overal in de wereld zo denk ik dan ook, waar men geld uit denkt te kunnen slepen blijft niet heilig, jammer genoeg, sjucht.

Prachtige foto’s nam je mee terug en zo ben ik ook, ik zou ook hier liever struinen dan waar alle toeristen zijn 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 21:56

😀 Ja Hongkong hoort tegenwoordig bij China, maar Hongkong wil liever onafhankelijk zijn. Ik snap zelf ook niet helemaal precies hoe het zit, want er is wel gewoon een grens met China. Voor Hongkong heb ik ook geen visum nodig, voor China wel. Vreemde situatie. Dankjewel! x

Reply
Thea de Vries 31 augustus 2016 - 03:12

Fijn dat we even met je mee mogen kijken. Prachtige foto’s Sabine. De blik van de boeddha. Dat beeldhouwwerk op die tempel (?) vind ik helemaal prachtig.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 21:54

Dankjewel Thea! De Boeddha’s hier zijn echt mooi. Ben ook naar een thempel geweest waar meer dan 10.000 (!) Boeddha’s staan. Komt een post over. Vanmiddag ga ik nog een keer want Jimmy wil dat ook zien 😀

Reply
wilma 30 augustus 2016 - 23:26

hoe mooi is dit!! Jammer dat Jimmy niet kan,maar er zullen ongetwijfeld dagen zijn dat jullie er samen ip uit kunnen trekken.
Zo mooi dat dorpje en hoe ontzettend hartelijk van haar om je mee te nemen!
Geniet!!
Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 21:53

Ja supermooi! Was ook zo gezellig en leuk om een local te leren kennen 😀 Jimmy is vanmiddag klaar dus we hebben nog een weekend samen!

Reply
yvonne 30 augustus 2016 - 23:16

Wat leuk! En wat een verschil met Hongkong zeg. Grappige weetjes en mooie foto’s. Dankjewel weer. Kon Jimmy niet mee deze dag?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 september 2016 - 21:52

Dankjewel! Ja echt totaal anders! Is sowieso veel natuur hier. Jimmy was op een congres 7 dagen lang, dus ben al die tijd alleen op stap gegaan. Vanmiddag is hij klaar en dan hebben we nog een weekend samen 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!