Home Kerst in Bogotá Kerst en Oud & Nieuw in Colombia: wat te doen? (2017)
Kerst en oud en nieuw in Colombia

Kerst en Oud & Nieuw in Colombia: wat te doen? (2017)

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Ook dit jaar weer een uitgebreide post met wat er te doen is tijdens de decembermaand in Colombia. Met name oud & nieuw in Colombia is populair onder reizigers. In dit artikel vertel ik je over wat je kunt verwachten tijdens kerst en oud & nieuw, welke traditie je in december écht niet mag missen, wat er te doen is in Bogotá en tips voor in de rest van het land. De feestmaand is begonnen: let’s go celebrate!

Hoe worden kerst en oud & nieuw in Colombia gevierd?

Als je had gehoopt op hippe feesten tijdens de jaarwisseling dan moet ik je helaas teleurstellen: zowel kerst als oud & nieuw is een groot familie gebeuren. Veel Colombianen vieren kerst met de hele familie thuis of ergens bij een oom of tante buiten de stad. De dagen voor kerst bestaan voornamelijk uit een grote chaos omdat alles, op z’n Colombiaans, op het laatste moment gekocht en geregeld moet worden. In Colombia bestaat kerst met name uit kerstavond. Eerste Kerstdag is om uit te slapen en Tweede Kerstdag bestaat niet. 26 December is dus een gewone dag. Of nouja gewoon, die dag gaan veel Colombianen op reis en kun je met name in de grote steden veel files verwachten en drukte op de toeristische hotspots.

Oud & nieuw is voor de Colombianen opnieuw een familiefeest. Er zijn zelfs gezinnen die geen kerst vieren, maar wel oud & nieuw, met alles erop en eraan: cadeau’s en veel eten. Jong en oud komt bij elkaar om het jaar gedag te zeggen en een nieuwe te beginnen. Ondanks dat het door Colombianen zelf vaak groots wordt aangepakt, is het met oud & nieuw buitenshuis dus nogal een saaie bedoening. Er zijn wel feesten overigens, maar je moet goed zoeken om ze te vinden. Ben je met oud & nieuw in Colombia? Lees dan snel verder en ontdek waar je moet zijn om feestend het nieuwe jaar in te gaan!

 


Wat is er te doen in december in Bogotá?


Kerstroute (Ruta de la Navidad)

In Bogotá is er een route uitgezet langs allerlei mooi verlichte plekken in de stad. Van prachtige pleinen en parken tot kleurrijke winkelcentra. Je kunt (een deel van) de route te fiets doen of met de bus gaan. Op deze website vind je een kaart met alle informatie over waar je wat vindt om te bezoeken.

14 december: Ciclovía Nocturna

Mis het niet: de nachtelijke fietstocht langs de mooiste verlichte plekken én vuurwerk! Regel een fiets en fiets de meest populaire route van het jaar. De fietsroute is open op 14 december vanaf 5.00 PM tot middernacht. Er worden zo’n 3 miljoen fietsers verwacht, dus het zal waarschijnlijk makkelijk zijn de route te volgen. Hier en hier meer informatie.

Vanaf 16 december: Las Novenas

Vanaf 16 december begint weer het typische Las Novenas, oftewel: de 9 dagen voor kerst waar elke dag gedanst, gezongen en gegeten wordt. Eigenlijk is het gewoon 9 dagen kerst. Een bijzondere ervaring en zeker de moeite waard om ergens mee te maken. In de avonduren vinden er tevens evenementen plaats, zoals zang typisch voor Las Novenas. Dit is vanaf 18.00 tot 20.00 in vele parken, zoals Parque 93, Parque El Virrey en Parque de Los Novios. De toegang is gratis. Check deze site voor meer informatie.

Monserrate met kerst

Als je in Bogotá bent kan een bezoek aan Monserrate natuurlijk sowieso niet ontbreken, maar in december is het helemaal spectaculair. Bovenop de berg is een kerstroute gemaakt met vele lichtjes, maar ook zie je in de avond natuurlijk de stad zo mooi in kerst gehuld. Wees er wel vroeg bij: mij is het nog steeds niet gelukt om met kerst naar boven te gaan, omdat het er zo extreem druk is. Het advies is dan ook om vroeg te gaan, rond een uur of 3 of 4, en dan een paar uur te wachten totdat het donker wordt. Komt je pas tussen 5 en 6, dan kun je een indrukwekkende lange rij verwachten en sta je zo 3 uur te wachten.

Bezoek een winkelcentrum

Misschien niet op de planning, maar zeker in de avonduren de moeite waard: een winkelcentrum bezoeken in december. De meeste centra zijn spectaculair mooi verlicht én ingericht met kersthuizen en dergelijke. Laat je verbazen door de Colombiaanse kunst & kitsch en geniet van de gezelligheid. Als je mazzel hebt maak je meteen een mooi gratis kerstkoor of voorstelling mee, die geregeld worden georganiseerd in winkelcentra. Leuke winkelcentra in Bogotá om naartoe te gaan die extra mooi verlicht zijn: Gran Estación, Santa Fé, Unicentro en Andino. Maar eigenlijk vind je overal mooie verlichting.

Usaquen!

Nu is Usaquén sowieso fantastisch om te bezoeken, maar in december helemaal. Mis de buitenverlichting bij Centro Comercial Santa Barbara niet, maar bezoek vooral het centrale plein. Een waar spektakel. Leuk om te combineren met een etentje in één van de vele restaurantjes in Usaquén. Romantiek en gezelligheid verzekerd.

Met de kerst-trein naar Zipaquirá

Populair in december onder Colombianen: met de trein naar Zipaquirá. De beroemde Tren de la Sabana is in december helemaal verlicht en prachtig om te zien. Boek je ticket ver van tevoren, want de trein zal tot de nok vol zitten. Hier vind je meer informatie.

Filharmonisch Orkest

Tot en met 22 december kun je gratis een filharmonisch orkest bezoeken van 11.00u t/m 22.00u. Uiteraard gericht op kerst. Waar precies op welke datum vind je hier.

Kerst in Parque 93

Het beroemde Parque 93 staat tot 6 januari 2018 in het teken van kerst. Maar liefst 1400 lichtjes maken dit een echte hotspot in Bogotá, inclusief een kleine kerstmarkt en muziek. Elke avond kun je de lichtjes bewonderen en gezellig eten in één van de vele restaurants. Wil je ook één van de evenementen meemaken? Klik dan hier.

Meer dan 50 andere prachtig verlichte plekken in de stad

Bogotá is verlicht t/m 13 januari 2018, dus ook als je net kerst en oud & nieuw mist kun je genieten van de verlichting. Check deze website voor precieze locaties en zoek ze op op de kaart om te weten waar je naartoe moet. Denk aan de grote kerstboom op Plaza Bolívar, Parque Simón Bolívar, Parque de los Novios en Museo Nacional.

Meer dan 300 andere evenementen

En er is meer! Bogotá zit boordevol concerten, voorstellingen, evenementen voor kinderen, en nóg meer. Check deze en deze en deze website voor meer informatie en inspiratie.

 


Wat kun je verwachten in de feestmaand december in heel Colombia?


7 december – La Noche de Las Velitas: mis het niet!

Elk jaar in de avond van 7 december vindt één van de mooiste tradities in Colombia plaats: de nacht van de kaarsjes. Door het hele land gaan mensen naar buiten met de mooiste kaarsen en zetten zo Colombia in vuur en vlam. Deze avond is zo bijzonder, dat mag je echt niet missen. Deze traditie schijnt het mooist te zijn in het departement Boyacá, maar eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit waar je bent. Koop een kaarsje en doe mee met de Colombianen: het is een ervaring om nooit te vergeten. Lees en kijk hier meer over Las Velitas in Bogotá en hoe deze traditie in Barichara wordt gevierd vind je hier.

Lichtjes

Het klinkt zo suf, maar het is echt een belevenis om Colombia te ontdekken tijdens kerst. Elke stad en elk dorp heeft zijn eigen tradities en manier van decoreren. Cartagena bijvoorbeeld is echt prachtig sfeervol met kerst, terwijl Barichara en Girón enorm kitscherig zijn verlicht. Of wat dacht je van sneeuwpoppen en levensgrote kerstmannen terwijl het 30 graden is? Ook Medellín staat bekend als echte kerststad waar je kunt genieten van miljoenen lichtjes. Waar je ook bent: maak een avondwandeling en verbaas je over de zeer over-the-top Colombiaanse kerstversiering.

Feria de Cali

Tussen 25 en 30 december vindt het beroemde Feria de Cali, in natuurlijk Cali, plaats. Vol met evenementen, muziek en dans. Wil je daar heen? Wees er dan snel bij en verwacht grote drukte. Hier meer informatie.

Schaatsen in Girón

Say what? Ja, in Girón, rond de 26 graden, kun je schaatsen. De schaatsbaan vind je op het centrale plein tegenover de mooie kerk. Heb je altijd al eens een Colombiaan willen zien schaatsen? Dan is dit je kans! De schaatsbaan staat er tot 8 januari 2018 en kost 10.000 pesos voor 20 minuten schaatsen.

Uiteten met kerst

Wellicht wil je met kerst leuk uiteten gaan, en dat kan natuurlijk! Zoek een leuk restaurant in een typisch restaurant-gebied op de plek waar je bent (bijvoorbeeld Zona G, Usaquén en Zona T in Bogotá, en El Poblado in Medellín). Vraag van tevoren of ze open zijn op kerstavond en of het mogelijk is te reserveren. Gewoonlijk is een restaurant reserveren in Colombia vaak niet mogelijk, maar in de duurdere restaurants nemen ze vaak wel reserveringen aan. Ben je in Bogotá en wil je op chique? Check dan even deze website.

 


Waar vier je oud & nieuw in Colombia?


Zoals eerder genoemd is oud & nieuw in Colombia dus vooral een groot familiefeest, maar dat betekent niet dat er helemaal niets te doen is. Waar kun je het beste oud & nieuw vieren en welke evenementen zijn er?

De beste steden om oud & nieuw in Colombia te vieren: Cartagena en Medellín

Als je goed zoekt vind je wel wat feesten in Bogotá, zoals in Andres Carne de Res, maar verder is de stad grotendeels uitgestorven met oud & nieuw. Dat je het alvast weet. Maar in deze lijst vind je wel twee andere Colombiaanse steden waar je het beste het nieuwe jaar kunt beginnen. Namelijk Cartagena en Medellín. In Cartagena schijnt de jaarwisseling spectaculair te zijn met orkesten, vuurwerk, dans en veel gezelligheid. Op de eilanden in de buurt vind je tevens feesten. Let wel: Cartagena is rond die tijd de allerduurste bestemming in Colombia. Boek je hotel en vlucht op tijd en verwacht hoge kosten voor alles. Ook in Medellín wordt flink uitgepakt en daar vind je elk jaar vanaf eind november zo’n 40 miljoen LED-lichtjes die de stad spectaculair in vuur en vlam zetten.

Carnaval de Negros y Blancos

Niet de allerveiligste plek in Colombia, maar wél een heel bijzondere in deze tijd van het jaar: Pasto (Nariño). Hier vindt vanaf 28 december t/m 7 januari het carnaval van de zwarten en de blanken plaats. Het eigenlijke carnaval is vanaf 2 januari, maar al op 28 december vindt het pre-carnaval plaats. Helaas kan ik het programma en de precieze details voor het pre-carnaval van dit jaar nog niet vinden, maar wellicht heb je iets aan de informatie van vorig jaar (wat is er te doen, hoe ziet het eruit, etc). Het programma voor het carnaval van 2 t/m 7 januari 2018 vind je hier. Voor meer algemene informatie klik hier.

Carnaval Multicolor de la Frontera

Een beetje zuidelijker, in Ipiales met de beroemde kerk die je tegenkomt als je vanuit Ecuador reist, hebben ze hun eigen carnaval: Carnaval Multicolor de la Frontera. Ook hier begint het pre-carnaval op 28 december en alles duurt tot 6 januari. Net als Pasto is ook dit niet gelegen in het veiligste gebied, en mijn advies is eerst aan de lokale bevolking te vragen of het veilig genoeg is om op dat moment het gebied te bezoeken. Mocht je er op dat moment langskomen omdat je vanuit Ecuador de grens oversteekt, dan kan dit een mooie stop zijn met oud & nieuw.

Zoek andere backpackers op

Omdat Colombianen zelf met name met de familie het nieuwe jaar in gaan, is het handig andere backpackers in Colombia op te zoeken als je er een feestje van wilt maken. Deze zul je veel vinden in Cartagena en Medellín, maar ook op de eilanden rondom Cartagena. Mocht je toch in Bogotá zijn tijdens de jaarwisseling, verblijf dan in een hostel in La Candelaria, Chapinero of Zona T. Als je niet uit bent op hét feest van het jaar maar wel gezelligheid wilt, maakt het eigenlijk vrij weinig uit waar je bent met de jaarwisseling. Waar een hostel is zijn buitenlanders en daar vind je altijd gezelligheid.

Meer weten over oud & nieuw in Colombia?

Het is heel waarschijnlijk dat er de komende weken meer bekend wordt over wat er te doen zal zijn tijdens de jaarwisseling. Google een week voor 31 december gewoon even naar ‘fiestas Año Nuevo Colombia 2017‘ of ‘dónde pasar Año Nuevo en Colombia?‘ en wellicht komen er nog nieuwe evenementen naar boven. Een beetje Spaans is handig, maar ook zonder en mét Google Translate kom je er vast wel uit. Veel plezier alvast!

 


Hoe vieren wij kerst en oud & nieuw?


Op z’n Colombiaans hebben wij nog geen idee waar en hoe we kerst en oud & nieuw gaan vieren. Het is heel waarschijnlijk dat Jimmy beide dagen / nachten moet werken, dus vieren we kerst een dag eerder of later. Mijn schoonmoeder is er dan dus we zullen we ergens lekker gaan eten en een paar cadeautjes uitwisselen. Maar zeker weten doe ik het allemaal niet. Oud & nieuw vind ik niet zo belangrijk en waarschijnlijk lig ik gewoon nog voor twaalven op bed. Maar je weet het nooit hier hoe het loopt, dus wie weet ga ik toch nog iets heel tofs meemaken. In ieder geval heb ik helemaal zin in vooral kerst in ons nieuwe huis. Lekker bij de open haard en uitgebreid koken!

 


Extra info


  • Hoewel de informatie in dit artikel behoorlijk uitgebreid is, is het heel goed mogelijk dat er vele evenementen niet in vermeld staan. Niet alles staat op Internet en vaak zijn er lokale festiviteiten waar niemand van tevoren iets van lijkt te weten. Daarnaast is het mogelijk dat er later deze maand pas meer op Internet te vinden zal zijn over een specifiek evenement. Ook ken ik de grote steden zoals Medellín en Cali niet goed genoeg om te weten wat zich er gaat afspelen. Het zou dus zomaar kunnen dat je ergens in een dorpje of stad bent en er opeens een groot lokaal evenement is met muziek en vuurwerk. Ook in kleinere dorpjes zoals Barichara, Salento of Jardín. Plan iets leuks met wat er al bekend is, of laat je dus verrassen op de plek waar je je op dat moment bevindt!
  • Bijna alle externe links in dit artikelen verwijzen naar een Spaanstalige site. Ik ben niet in de gelegenheid om alles te vertalen, maar met Google Translate en goed kijken kom je er zeker uit. Kijk goed naar wat er in een artikel staat, want vaak is het gewoon simpel een opsomming van locaties en tijden. Lappen tekst met achtergrondinformatie kun je dan overslaan en je proberen te focussen op wat belangrijk is om te weten. Meteen een mooie oefening om alvast een paar woordjes te leren voor je bezoek aan Colombia!

 

Hierboven op de foto zie je Ponqué, typische Colombiaanse kersttaart. Je kunt het nu al in zo’n beetje elke supermarkt kopen. Leuk detail: er zit geen chocolade in! Benieuwd naar hoe het dan wel smaakt? Koop er één en deel met anderen in je ho(s)tel!

 


Hoe en waar vier jij kerst en oud & nieuw?


 

Lees meer!

16 reacties

San 22 oktober 2018 - 21:09

Hola Sabine, wat een leuk artikel! Ik ben met Kerst in Colombia en zit nog een beetje in dubio wat ik ga doen. Voor mijn planning (ik heb niet zoveel tijd) zou het handig zijn als ik op eerste of tweede Kerstdag met de bus naar Salento zou kunnen gaan. Guatapé is ook nog een optie. Maar denk je dat dit mogelijk is met kerst? Muchas gracias alvast!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 oktober 2018 - 20:59

Dankjewel! Tweede kerstdag bestaat niet in Colombia, dus dat is sowieso een gewone dag. Het zal wel enorm druk zijn overal de dag na kerst, want veel mensen gaan dan op reis. Kans bestaat dus dat de bussen helemaal vol zitten. Eerste kerstdag zal het stukken rustiger zijn, maar er zullen wellicht ook minder bussen rijden. Ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar als je één van die dagen wilt reizen zou ik zorgen dat je heel vroeg in de ochtend (5AM oid) op het busstation staat om naar Salento te gaan. Boek je hotels vooraf in ieder geval en je kunt ook kijken of je de bus vooraf kunt boeken. Dan ben je zeker van een plekje!

Reply
jorrit 16 december 2017 - 06:25

Hoi Sabine, leuk je blog! handig ook vooral. Een vraagje nog mbt nieuwjaarsdag: wordt dit ook groots gevierd in Colombia? Is het een goede dag om door te reizen met bussen etc of heeft iedereen vrij en is alles dicht?

Groetjes,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:05

Dankjewel Jorrit! Nieuwjaarsdag is inderdaad een vrije dag net als in Nederland. De meeste Bogotanen blijven gewoon thuis en veel is gesloten. Veel te doen is er dus niet. Ik neem aan dat er wel gewoon bussen rijden dus eigenlijk is dat een ideale dag om de hele dag in de bus te zitten haha 🙂 Op plekken zoals Salento en Cartagena zal er veel meer levendigheid zijn en zal meer open zijn dan in Bogotá. Veel plezier alvast!

Reply
Esther 9 december 2017 - 07:41

Ha Sabine, mooi overzicht. Cadeautjes op 31 december heb ik nog nooit gehoord! Maar elke familie anders. Leuk dat je de ponque hebt laten zien mét de Colombiaanse manier van taart aansnijden (die ik overigens absoluut niet onder de knie krijg). Was het leuk gisteren? Hier mochten de meiden hun briefje naar Niño Dios met een heliumballon naar de hemel sturen gistermiddag, en daarna een kersttoneelvoorstelling en vuurwerk. Eerste keer dat de meiden dat meemaakten, ze vonden het mooi om te zien, maar veel te veel herrie en het stonk! Hahaha zijn ze nog nooit op 31/12 in Nederland geweest, maar ik ben het wel met ze eens!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:01

Haha wat leuk dat ze dat hebben meegemaakt! Zal wel heel bijzonder geweest zijn 😀 Nederland is inderdaad veel erger met Oud & Nieuw. Ik ken wel een aantal mensen die het echt vieren met cadeautjes met nieuwjaar. Heel apart altijd haha. Hier in Sopó wordt elke week wel ergens vuurwerk afgestoken. Dan weer daar een feria, dan dat restaurant weer een jubileum, dan dat weer haha. Gisteravond nog, kon zo mooi alles zien door het raam. Gelukkig is het te ver om er iets van te ruiken 🙂 Heel fijne feestdagen en een goed 2018 alvast! xx

Reply
Wanda 6 december 2017 - 13:35

Ik had eigenlijk verwacht dat het daar één grote happening zou zijn maar dat is dus niet zo. Hier ook totaal niet hoor, wij vieren kerst altijd met familie en met Oud & Nieuw heb ik ook niks. Meestal zijn we gewoon thuis omdat mijn vriend altijd bang is dat er uitgerekend dan wordt ingebroken in de winkel of dat er brand wordt gesticht.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 december 2017 - 17:37

Haha nouja in december wel, alleen met oud en nieuw niet. De verlichting en alles is hier spectaculair. Kan me voorstellen dat jullie thuis willen blijven. Zeker als iedereen weet dat de huizen leeg zijn… Fijne dagen alvast!

Reply
Samaja 6 december 2017 - 06:29

Interessant om te lezen hoe het er daar aan toe gaat. Wij vieren zowel Kerst als oudejaarsavond thuis. De ene keer met familie en de andere keer met vrienden. Gezelligheid is daarbij het belangrijkste en lekker eten natuurlijk.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 december 2017 - 17:38

Wat leuk! En ja helemaal mee eens: gezelligheid en lekker eten. Samenzijn. Cadeautjes vind ik persoonlijk van minder belang. Vooral voor kinderen heel leuk 😀

Reply
Nesrin 6 december 2017 - 03:53

De nacht van de kaarsjes lijkt mij zo bijzonder. Mooi dat het kerst en oud & nieuw zo een familie gebeuren is. Ik herken dat wel, oud & nieuw is bij Turken ook echt een familie gebeuren.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 december 2017 - 17:39

Wat leuk al die gelijkenissen! Vanavond de nacht van de kaarsjes in mijn nieuwe woonplaats. Ben benieuwd! Fijne dagen alvast!

Reply
Lizette 6 december 2017 - 01:49

Jeetje wat een feesten! We hebben er nog even over nagedacht voor volgend jaar oud en nieuw…. We zijn er nog niet uit, maar ik denk dat het nog niet gaat lukken. (Qua budget) Dit jaar gaan we lekker kneuterig naar Luxemburg, niet veel te doen, gewoon lekker rustig. Dat is even prima voor ons. Jij alvast een hele fijne jaarwisseling aan de andere kant van de wereld gewenst!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 december 2017 - 17:41

Dankjewel! Haha volgend jaar klinkt ook zo ver weg nog 😀 Wie weet lukt het toch nog! En in Luxemburg is toch heerlijk? Zeker voor jullie nu met de gebeurtenissen van afgelopen tijd. De eerste keer feestdagen is dan hartstikke lastig. Fijne dagen en een goed 2018 alvast! xx

Reply
Els 4 december 2017 - 09:01

Voor ons alweer een jaar geleden. Het was inderdaad een super gezellige tijd.
Veel plezier alvast!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 december 2017 - 17:36

Ja echt zo gezellig was dart! Jullie ook vast fijne dagen! Liefs xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!