Home Boyacá Pueblito Antiguo | Het mooiste museum bij Lago de Tota in Boyacá
Groene bestemming- Lago de Tota Colombia - featured

Pueblito Antiguo | Het mooiste museum bij Lago de Tota in Boyacá

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Vlak aan het grootste meer van Colombia, Lago de Tota, ligt het Reserva Natural Pueblito Antiguo. Een prachtige plek vol met natuur, prachtige uitzichten, cultuur en geschiedenis. Niet voor niets is Lago de Tota en omgeving één van mijn favoriete plekken in Colombia. Lago de Tota heb ik vele keren bezocht, en ook deze keer was ik op zoek naar een nieuwe bezienswaardigheid. In mijn eentje ging ik op pad en reed ik de bergen in, over een zandweg die veel weg had van gatenkaas, naar het natuurreservaat Pueblito Antiguo. De ideale plek om niet alleen de omgeving te leren kennen en te genieten van prachtige uitzichten, maar ook om te leren over de geschiedenis van het Colombiaanse departement Boyacá. Lees alles over dit interessante openluchtmuseum.


Lago de Tota: een natuurwonder in Boyacá


Niet alleen prachtig mooi, maar met een grootte van 55 km² en een ligging op 3.015 meter hoogte is Lago de Tota ook het grootste en hoogstgelegen zoetwatermeer van Colombia. Na Titicaca is Tota tevens het hoogstgelegen meer van Zuid-Amerika. En of dat nog niet genoeg is vind je hier ook nog één van de hoogstgelegen stranden ter wereld, namelijk Playa Blanca.

Lago de Tota is tot 60 meter diep en een populaire plek om te duiken. Verwacht hier geen hoge temperaturen: door de hoge ligging is het water behoorlijk koud en ook voor een bezoekje aan het strand hoef je je bikini niet mee te nemen. De regio rondom Lago de Tota is fantastisch mooi en ook behoorlijk groot. Er is veel te doen en met gemak kun je je hier een week vermaken.

Veel buitenlandse toeristen zijn er niet, dus je hebt meteen een mooie bestemming buiten de gebaande paden te pakken.

 


Het museum Pueblito Antiguo


Ik breng een bezoek aan Pueblito Antiguo, een helemaal niet bekende plek en behoorlijk afgelegen. Gelukkig kom ik er makkelijk met de auto, en stop ik onderweg diverse keren om van het uitzicht over Tota en de eilandjes te genieten.

Pueblito is een weergave van een typisch dorpje uit Boyacá in de jaren ’70. Het is er bijzonder rustig (ik ben de enige bezoeker), kleurrijk en je kunt binnenkijken in de oude huisjes. Ook is er een meteorologisch station. Wil je uitleg tijdens je bezoek? Vraag dan of er een gids meegaat (bij de prijs inbegrepen).

 


Wat is er te zien in Pueblito Antiguo?


Plaza Principal

Het centrale plein met de witte koloniale kerk, het schooltje en de schattige huisjes is de kern van dit kleine museumdorp. Je vindt er onder andere een oud winkeltje, een bakkerij, een kapperszaak, een kleine bioscoop en een speelgoedwinkel. In het midden van het pleintje staat een mooie fontein.

 

Binnenkijken in de oude huisjes

In de gekleurde winkeltjes kun je binnenkijken. Erg leuk!

 

Gekleurde huisjes

De gekleurde huisjes steken prachtig af tegen de groene bergen, het blauwe water en de witte wolken. Of de zon nu schijnt of niet: dit is mooi!

 

Een trein: de meer-express

De oude locomotief met één van de wagons staat prachtig in het gras. De wagon is ingericht naar de tijd van de noordoostelijke spoorwegen, waar in het midden van de vorige eeuw stoomtreinen reden tussen Bogotá en Sogamoso. De spoorweg werd gemaakt door Belgen tijdens de eerste 25 jaar van de vorige eeuw. In deze nostalgische sfeer kun je nu koffie drinken of iets eten, met uitzicht op het meer.

 

De smederij

Op het pleintje van de smederij wordt getoond hoe vroeger de smid te werk ging. Er staat een sculptuur als eerbetoon aan de fietsers van Boyacá.

 

Een oude Ford-bus

De oude originele Ford-bus uit 1955 van busmaatschappij ‘Abelardo Barinas’.

 

Het foute bos

Het dennenbos heeft om een reden die ik niet weet ernstige gevolgen gehad voor het gebied. Vandaar het ‘foute bos’.

 

De tunnel

Er is een mooie wandeling naar beneden om bij het ‘groene strand’ te komen. De smalle tunnel waar je tijdens de tocht doorheen komt simuleert de tunnels die vroeger in de mijnen werden gebruikt. Ik was daarvoor een beetje te laat, maar je kunt in Pueblito Antiguo meer leren over mijnbouw en over de typische Colombiaanse groene smaragden.

 

Het uitzichtpunt

De gids die met mij mee gaat naar het groene strand brengt me naar de ‘mirador del faro’, oftewel het uitzichtpunt van de vuurtoren. Vanaf hier kijk ik uit over het prachtige meer. Ik heb Lago de Tota al zo vaak van verschillende kanten gezien, maar dit verveelt nooit.

 

Camino Real

Net als overal in Colombia is ook hier een korte Camino Real: een stenen pad uit de pre-Spaanse en koloniale tijd. Natuurlijk niet zo mooi als de Camino Real in Barichara, maar zeker leuk om te zien.

 

Het blije bos

Vlak voordat je aankomt bij de oevers van Tota moet je door een bijzonder stukje bos. Dit deel behoort namelijk tot het inheemse bos van Lago de Tota en is dus heel oud. De gids laat me allerlei bijzondere bomen en planten zien die daar al sinds jaar en dag groeien.

 

Het groene strand

Uiteindelijk kom ik aan bij Playa Verde: het groene strand. Bestaande uit met name gras en een beetje zand, kun je hier het koude water voelen, lunchen en genieten van de uitzichten voordat je aan de steile terugweg begint.

 


Waarom is een bezoek aan Pueblito Antiguo de moeite waard?


Sogamoso en de dorpjes daaromheen zijn makkelijk te bezoeken, maar zonder auto Lago de Tota en de directe omgeving ontdekken is lastiger. Met de bus kun je immers niet bij mooie uitzichtpunten stoppen en de omgeving bewonderen.

Een bezoek aan Pueblito Antiguo geeft je een doel om een mooie wandeling te maken (zie ‘praktisch’), te leren over de cultuur en de geschiedenis én te genieten van prachtige uitzichten over Lago de Tota. Het ligt zo ver buiten de gebaande paden: ideaal om op een redelijk makkelijke manier toch meer van Colombia te zien.

Eenmaal de mooie poort gepasseerd vind je in Pueblito een aangename plek om rond te kijken, te genieten van de kleurrijke huisjes die afsteken tegen de groene bergen en nog veel meer. Als je meer wilt dan het gebruikelijke rondje is de hele trip er naartoe, het bezoek en weer terug zeker een aanrader. Boyacá is zo ontzettend mooi: zonde om dat te missen!


Praktische informatie


Waar vind je Pueblito Antiguo?

In Boyacá zijn twee Pueblito’s. De grootste en bekendste is Pueblito Boyacense en die vind je bij Duitama. Deze kleinere en minder bekende Pueblito ligt direct aan Lago de Tota en vind je tussen Cuítiva en de grote weg tussen Sogamoso en Aquitania. Afgelegen dus en behoorlijk buiten de gebaande paden, maar daarom niet minder leuk en interessant om te bezoeken. Klik hier voor de exacte locatie.

Entreekosten en openingstijden

Entree tot het museum kost 20.000 pesos voor volwassenen en 15.000 pesos voor kinderen en ouderen (2023).

Pueblito Antiguo is alleen geopend op zaterdag, zondag en op feestdagen van 9.00 AM tot 5.00 PM.

Hier vind je meer informatie en actuele prijzen en openingstijden.

Hoe er te komen

Ik reed er met de auto heen, wat zonder twijfel de makkelijkste manier is om er te komen. Wil je ook met de auto? Lees hier alles over autohuur in Colombia.

Heb je geen auto tot je beschikking, dan kun je in je hotel een taxi laten bellen of met de bus naar Cuítiva gaan. Vanaf dat schattige dorpje (dat sowieso een bezoekje waard is) kun je over een zandweg naar Pueblito lopen. Afhankelijk van welke route je precies neemt ben je rond 1 uur en 15 minuten tijd kwijt met deze wandeling. Hierdoor zie je meteen de indrukwekkende omgeving en ontdek je Boyacá op een andere manier. Vergeet niet je paraplu en een warme trui, want het weer kan hier snel omslaan.

Aanraders om te verblijven

Een fantastische optie, wat afgelegen van Lago de Tota, is Hotel La Casona de Suanoga. Dit is een typische finca ver weg van de bewoonde wereld. De omgeving is indrukwekkend, de mensen heel aardig en de service perfect. Er is geen internet en het dichtstbijzijnde restaurant is niet te lopen, maar als je een auto hebt of bereidt bent veel met een taxi te reizen dan is dit echt dé aanrader.

Hier vind je meer aanraders voor hotels en hostels in de regio van het meer van Tota.

 


Bezoek Boyacá en ontdek Colombia!


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

12 reacties

Morgaine 26 januari 2018 - 20:49

Ik blijf gewoon genieten van jouw foto’s en verhalen 😉

x

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 januari 2018 - 12:17

Wat lief, dankjewel Suus! xx

Reply
wilma 19 december 2017 - 15:13

geen laptop dus even bijgelezen. nah ja even?! Zo’n mooi landtoch he? Kun je er ook mooi fietsen daar of is het allemaal gravel roads?
Alvast Fijne Kerst dagen!!
Groet uit de sneeuw! Kennen jullie dat ook daar?
Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 december 2017 - 21:44

Haha dankjewel! Ja zeker een prachtig land! Fietsen kan hier ook, maar op deze binnenwegen beter met de mountainbike. Al die hobbels en gaten maken het wel meer een uitdaging 😀 Sneeuw is ook in Colombia, maar alleen op een hoogte van 4500 meter en hoger. Bijna geen Colombiaan heeft ooit in zijn leven sneeuw gezien 🙂 Ik mis het ook niet echt eigenlijk. Jullie ook heel goede feestdagen en genieten in de sneeuw! Liefs, Sabine

Reply
Nesrin 17 december 2017 - 14:57

Wat mooi. Eenvoud geen harde westerse invloeden. Mooie foto’s en weer een mooi stuk content Sabine.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 december 2017 - 21:45

Dankjewel Nesrin!

Reply
Rob 15 december 2017 - 23:50

Wat is dit weer schitterend. Hebben we helaas gemist, maar ja je kunt niet alles doen, zijn nu bijna 5 weken onderweg, zitten nu in Cauca. Goede reden om nog eens terug te keren naar Boyaca!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:14

Haha precies en jullie zien al zo enorm veel in 3 maanden! 😀

Reply
Natasja 15 december 2017 - 06:39

Wauw wat een prachtige foto’s weer, echt genieten

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:14

Dankjewel!

Reply
Els 14 december 2017 - 08:33

Je hebt weer een top-blog afgeleverd. Leuke informatie en schitterende foto’s! Leuk om te lezen en om naar te kijken!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:15

Dankjewel mams! Zou ook een leuke plek voor jullie zijn 🙂 Net als alles hier haha 😛

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!