Home De omgeving van Bogotá Reis buiten de gebaande paden in Colombia en bezoek het heiligdom in Sopó
Santuario Sopó - Colombia buiten de gebaande paden

Reis buiten de gebaande paden in Colombia en bezoek het heiligdom in Sopó

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Er was eens een simpele mevrouw, genaamd Rosa Nieto, die op 3 december 1753 aan het werk was in de parochie van Sopó. Ze verzorgde daar de schoonmaak en waste de kleren en mantels van de kerk. Elke dag ging ze naar de waterbron La Moya. Maar deze dag was anders dan anders. Eenmaal aangekomen keek Rosa in het water en zag ze vanaf de bodem een lichtstraal naar boven schijnen die de oppervlakte van het water in vuur en vlam zette. Nieuwsgierig als ze was strekte ze haar arm uit in het water, op zoek met haar handen naar de bron van het licht. Rosa dacht dat er een gat moest zijn, maar het enige wat ze voelde was een gladde, bijna vierkante, kiezelsteen… En dat was het begin van het prachtige, historische en religieuze heiligdom in Sopó.

Een bijzondere ontdekking

Rosa keek nog eens goed naar de steen. Toen ze doorkreeg wat ze zag stokte haar adem. In de steen was een afbeelding van de Heer te zien. Verbaasd nam ze het bijzondere voorwerp mee naar huis waar ze het op het altaar zette. Hoewel het avond werd, bleef de steen dezelfde gloed uitstralen die ze eerder in de waterbron had gezien. In de vroege ochtend nam Rosa haar vondst mee naar de parochie om deze aan pastoor Raimundo Forero te laten zien. Hij keek er aandachtig naar, maar zijn zicht was zo slecht dat hij geen lichte gloed, noch een afbeelding van God zag, en hij geloofde dus helemaal niets van haar verhaal.

 

Het begin van een heiligdom

Rosa gaf niet op en ging naar huis met haar grote schat: de kiezelsteen. Ze smeekte om de terugkeer van het zicht van de pastoor, en dagen later was het zo ver. Toen de pastoor zag wat zij al die tijd al had gezien was ook hij van zijn stuk. Kort na de vondst van de steen in 1753 werd het beeld op de kapel in de parochie geplaatst. De steen vergaarde snel bekendheid en binnen de kortste keren stonden er rijen gelovigen voor de kapel om een glimp van het beeld van God op te vangen. De steen werd 40 jaar geleden gestolen, maar wonderbaarlijk genoeg keerde deze weer terug naar de kapel. Vanaf het jaar 1909 kreeg de afbeelding de Heer van de Steen een eigen plek. In 1953 werd daar het huidige heiligdom ‘Santuario del Señor de la Piedra’ gebouwd. En dat kun jij bezoeken.

 

Wel of niet waar? Ga op onderzoek uit in Sopó.

Of je nu wel of niet in dit verhaal gelooft: het heiligdom met daarin de beroemde steen staat in Sopó en jij kunt het bezoeken. Hoewel Sopó maar een klein dorp is, heeft het best wat te bieden. Dus ook wij gaan op onderzoek uit en wandelen op een dag door onze nieuwe woonplaats naar het heiligdom. Ik ben niet religieus, maar dit is toch wel erg mooi. Niet alleen een prachtige historische plek met een verhaal, ook is dit een deel van Sopó waar je tot rust kunt komen. De wandeling omhoog leidt je langs mooie tuinen, mini-bruggetjes en natuurlijk de waterbron waar in 1753 de beroemde steen werd gevonden. Nog nooit ben ik zo lang op een religieuze plek gebleven als hier. Want het blijkt dat de plek waar Rosa haar werk deed zo fijn is om te zitten, dat we dat ook maar gewoon een tijdje doen. Ben je in Sopó? Dan mag je deze fameuze plek zeker niet missen!

 

Praktisch

Hoe kom je bij de Santuario del Señor de la Piedra in Sopó?

Er even van uitgaande dat je uit Bogotá komt: ga met de Transmilenio (kaartje koop je op het station, voor twee personen volstaat één kaart) naar Portal Norte. Loop naar het eind en ga links de poortjes door. Wacht daar onder het bord met ‘Sopó’ op de bus naar Sopó. Stap zo’n 30 a 45 minuten later uit op het eindpunt en vind je weg naar het heiligdom.

Openingstijden

Op maandag t/m vrijdag van 9.00 AM tot 4.00 PM. Op feestdagen die op maandag vallen van 10.00 AM tot 12.00 PM. Op zaterdagen is er een mis om 5.00 PM en op zondag om 10.00 AM, 11.00 AM, 12.00 PM, 3.00 PM en om 4.30 PM. De toegang is gratis.

Wat is er nog meer te doen in Sopó?

Hier een complete mini-gids Sopó: verbaas je over de diversiteit van dit dorp!

Laten we eerlijk zijn: dit is een fijne plek, maar tenzij je puur om religieuze redenen hier wilt komen is het niet een plek om speciaal voor naar Sopó te reizen. Het is daarom ideaal om te combineren met andere activiteiten in en om dit heerlijke dorp. Bezoek bijvoorbeeld het unieke ecosysteem páramo in Parque Pionono en geniet van waanzinnige uitzichten. Wandel de street art route of ga vanaf Sopó door naar het witte dorp Guatavita, vanaf waar je ook Laguna de Guatavita kunt bezoeken. Of ga juist de andere kant op en bezoek Zipaquira of blijf in Sopó om iets te drinken in de beroemde Alpina Boerderij (wat mij betreft geen must-see, maar als je van toetjes en kaas houdt is het leuk). En er is nog zoveel meer te doen in Cundinamarca!

Verblijven in Sopó

Wil je graag in of vlakbij Sopó overnachten? Vind hier je hotel!

 


Buiten de gebaande paden reizen vlakbij Bogotá? Sopó is the place to be! Klik hier voor een reisroute buiten de gebaande paden door dit deel van Colombia.


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

11 reacties

Zo simpel is dan geluk 3 december 2017 - 12:55

Dat vind ik altijd wel erg leuk, een bezienswaardigheid waar een verhaal bij hoort.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 december 2017 - 22:48

Jazeker! Ik ook 😀

Reply
Els 30 november 2017 - 11:35

Leuk verhaal en weer mooie foto’s !!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2017 - 20:18

Dankjewel mams! x

Reply
Linda | One Day Trip 30 november 2017 - 08:44

Later deze maand komen we Sopo, en het heiligdom, graag bezoeken! ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2017 - 20:21

Jaaa leuk!! 😀

Reply
Rob Remmerswaal 30 november 2017 - 05:57

Wat een mooi verhaal en een prachtige foto’s. Het toeval wil dat wij vanaf as zaterdag 5 dagen in Sopo zijn en dan zeker ook die plek zullen bezoeken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2017 - 20:22

Dankjewel! Ik kan jullie daar op dinsdag mee naartoe nemen als jullie er dan niet al zijn geweest natuurlijk 😀 Veel plezier alvast!

Reply
Rob 30 november 2017 - 20:42

Goed idee!

Reply
Frits 30 november 2017 - 04:14

Goede dag Sabine,
Het eens zo rustige Sopo veranderd in een stroom van Nederlandse toeristen en dan is de rust weg?
Ik ben drie keer daar langs gereden en niemand van het reisgezelschap wist aan mij dit verhaal te vertellen?
Dus een gemiste kans?
Weer een mooi verhaal en daarvoor dank!
Groetjes,
Frits

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2017 - 20:20

Haha dat denk ik niet hoor 😛 Maar ja volgens mij komen hier echt heel weinig buitenlandse toeristen. Zie nooit buitenlanders in ieder geval. Volgende keer voor jou dus maar eens een hele dag naar Sopó om de rest te zien 😀 Is ook een toetjes-markt op zondag, net als in dorpjes in Boyacá. Heel grappig altijd. Groetjes, Sabine

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!