Colombia behoort naast Brazilië, Vietnam, Indonesië en India tot de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Niet zo gek dus dat veel reizigers in Colombia dit met eigen ogen willen zien. Hoewel in bijna elke regio in het land op grote schaal koffie wordt geproduceerd, is Eje Cafetero, ook wel de koffiedriehoek of Zona Cafetera genoemd, de bekendste plek om een koffie-finca te bezoeken. Dit gebied staat tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zelf ben ik op meerdere plekken naar een koffie-finca geweest, waaronder drie keer in de koffiedriehoek en een keer vlakbij Bogotá in deze finca in Machetá. Ook in onder andere Santander, Antioquia, Boyacá, Cauca en Huila wordt koffie geproduceerd. Het toerisme is op deze koffie-finca’s echter nog niet zo doorgedrongen als in Eje Cafetero en de finca’s daar zijn lastiger te bezoeken. De koffiedriehoek is dus de makkelijkste manier om een koffie-tour te doen. Maar welke finca kies je dan? Het antwoord op die vraag kan ik je (nog) niet geven, ik heb immers niet alle koffieplantages bezocht. Wel kan ik je vertellen wat ik van Finca El Ocaso vond, hoe de tour werkt en hoe het is vergeleken met de andere tours die ik heb gedaan. El Ocaso: volg de route van de koffieboon!
El Ocaso: een familiebedrijf in de koffie
De finca El Ocaso, dat zonsondergang betekent, is al meer dan 100 jaar geleden gebouwd. Je ziet het ook aan de typische kleurrijke stijl zo herkenbaar voor deze regio. De finca is gelegen op minder dan 5 kilometer afstand van het pittoreske koffiedorp Salento, midden in prachtige natuur. Voordat de tour begint loop ik wat rond en geniet ik van de prachtige uitzichten, de koeien en paarden en de mooie bloemen.
Â
De koffie-tour
Er zijn twee tours op de finca, de ’traditional’ en ‘premium’ coffee tour. Beiden zijn mogelijk in zowel het Engels als in het Spaans. Wij deden de eerste van 1,5 uur en kostte 20.000 pesos per persoon (januari 2019). Tijdens deze tour leer je de koffieplantage kennen, mag je zelf bonen plukken, zie je hoe ze koffiebomen planten, maak je kennis met het proces van bonen drogen en natuurlijk krijg je ook een kopje verse koffie. Een erg informatieve tour. Het is ook mogelijk nóg dieper het proces van de koffie in te duiken, namelijk tijdens de premium coffee tour. Deze duurt 3 uur en kost 65.000 pesos en is al mogelijk vanaf 2 personen. Deze moet je wel van tevoren boeken. Hier vind je meer informatie over onder andere de prijzen, tijden en inhoud van beide opties.
Â
Waar komt dat kopje koffie vandaan?
Ik heb dit al eens aan de orde laten komen, maar hier nog een keer beknopt op een rijtje: hoe komt die koffie eigenlijk in je kopje?
De ideale omstandigheden voor het verbouwen van koffie
Koffiebonen groeien het liefste tussen de 1300 en 2000 meter hoogte, in de schaduw. Vandaar de vele bananenbomen tussen de koffie, de grote bladeren zorgen namelijk voor schaduw. De koffie bij El Ocaso groeit in het regenwoud. Door de schaduw rijpt de koffie langzamer waardoor het meer suiker bevat en een ideale zuurtegraad bereikt voor de lekkerste smaak.
Â
De koffieboon
Zodra de koffieboon rood gekleurd is kun je deze plukken. In dit geval hadden wij dus geen geluk, want alles was nog groen. Mocht je de kans krijgen, breek dan een rode vrucht open en proef de glibberige koffieboon. Anders dan je wellicht zou verwachten is de smaak hiervan namelijk hartstikke zoet.
Â
De bewerking
Nadat het zware werk van bonen plukken achter de rug is, gaan ze door de machine om de boon van het omhulsel te scheiden. Vervolgens belanden ze in een bak met water, waar de goede bonen op de bodem blijven liggen en de slechte boven komen drijven. De goede bonen worden veelal geëxporteerd, maar ook in Colombia zelf zijn er genoeg plekken waar je goede koffie kunt krijgen en sowieso kun je het (bijna) overal in de supermarkt kopen.
Â
Drogen
Vervolgens moeten de bonen gedroogd worden. Hoe dit gedaan wordt verschilt per koffie-finca. Dat kan zijn in de zon, maar in het geval van El Ocaso gebeurt dit in een soort van kas.
Â
Branden
Na het drogen worden de bonen gebrand en kunnen ze gemalen worden voor gebruik. Jimmy koopt de koffie altijd in bonen en maalt het vervolgens zelf op een bepaalde manier. De manier van branden is ook medebepalend voor de smaak.
Â
Koffie zetten
Er zijn vele verschillende manieren waarop je koffie kunt bereiden. Het beste resultaat krijg je nog steeds met de ouderwetse koffiefilter. Het beste gebruik je water met een temperatuur net onder het kookpunt en doe je de koffie in een voorverwarmd kopje. Er valt een hoop te leren over koffie zetten. Jimmy is gefascineerd door koffie en thuis hebben we dan ook niet alleen een mooi koffiezetapparaat, maar tevens een maler en een percolator. Voor zijn verjaardag kreeg hij van mij een cursus tot barista bij café Amor Perfecto. Deze gaat hij volgen zodra we terug zijn in Bogotá. Wil je echt goede koffie drinken gezet op een speciale manier? Bezoek dan zeker eens een café van Amor Perfecto!
Â
Wat vond ik van El Ocaso?
Eerder ben ik twee keer op finca Recuca geweest, wat nogal massaal is en de laatste jaren helaas is uitgegroeid tot een veel te toeristisch gebeuren. Wel is deze finca enorm uitgebreid en leer je niet alleen over koffie maar ook over de cultuur. Ik vond de kleinschaligheid van El Ocaso erg fijn. De plek om de bonen te plukken was wat minder idyllisch en je ziet niet een heel groot deel van de finca. Maar al met al vind ik het absoluut een aanrader. Wel zou ik graag de wat grotere (en duurdere) finca’s willen bezoeken om beter te kunnen vergelijken. Het schijnt namelijk dat er een groot verschil in kwaliteit is. Maar net als met alles zitten ook hier voor- en nadelen aan. Zo is El Ocaso heel goed betaalbaar en dus ideaal voor de budgetreiziger. Daarnaast is het makkelijk te bereiken en leer je heel veel over koffie en de productie daarvan om een goed beeld te krijgen. Hoewel ik het koffie-verhaal al vele malen gehoord heb, was het voor mijn vriendinnetje de eerste keer en ze vond het erg leuk en leerzaam. El Ocaso is dus zeker één van de goede opties om te bezoeken als je in Salento bent.
Leuk om te weten: ik neem altijd overal een zak koffiebonen mee vandaan naar huis voor Jimmy, en als koffie-liefhebber vond hij de koffie van El Ocaso de lekkerste die hij in tijden had gedronken. Helaas kon ik niet ‘even’ terug om een tweede pak te kopen…
Â
Praktisch
Waar te verblijven?
El Ocaso is heel makkelijk te bereiken vanuit welke plek dan ook in Salento of daarbuiten. Ikzelf verbleef in Eco Hotel La Cabaña (een echte aanrader!), waar ze ons met de jeep naar El Ocaso brachten. Je kunt ook overnachten op de finca zelf.
Â
Hoe kom je er?
Door de ligging dichtbij Salento kun je er vanaf het dorp zelfs naartoe lopen, in ongeveer een uurtje. Er gaan van en naar de finca ook Willy’s vanaf het plein in Salento. Zelf ben ik er dus gekomen met transport vanuit mijn verblijf, en terug naar Salento met de Willy. Meer informatie over hoe er te komen vind je hier.
Â
Stiekem houd ik totaal niet van koffie, maar een bezoek aan een koffie-finca vind ik toch altijd enorm leuk! Drink jij graag koffie en ben je weleens op een koffieplantage geweest?
Â
Â
21 reacties
Ik lust ook geen koffie maar vind het leuk om erover te lezen. interessant proces!
Dankjewel Yvonne!!
Hi,
Ik heb de hele ochtend je blogs zitten lezen (werkontwijkend gedrag) en wat schrijf je leuk! Super verhalen ook en erg nuttig (ga in oktober 3 weken backpacken door Colombia).
Mag ik vragen met welke camera jij al die mooie foto’s maakt?
Groetjes!
Dankjewel Samantha voor je leuke reactie! 😀 Ik gebruik een Nikon D3300. Heel fijne camera! Heel veel plezier alvast in Colombia!! Groetjes, Sabine
Ik houd echt van jouw koffieblogs, gek hè? 😛 Zo leuk om op verschillende finca’s mee te kijken (in foto dan) en steeds weer net een beetje anders het koffieverhaal lezen. Leuk cadeautje voor Jimmy trouwens, zo’n barista-cursus. 😀
Haha echt? 😛 Ja jij houdt van koffie, een real-life bezoek zou geweldig zijn voor jou! Echte koffie proeven… de bonen zien… Als je een keertje in de buurt bent zeker een koffieplantage bezoeken! 😀
Mooi zeg. Ik dacht altijd dat koffiebonen een bruine kleur zouden hebben, ze zien er op de foto erg lekker uit en lijken op rode appeltjes 😉
Haha de boon zelf is een soort van gebroken wit 😀 Het omhulsel rood (of groen als het nog niet rijp is). Inderdaad een soort appeltjes, alleen dan mini’s haha. Ik vind de bonen lekkerder als ze nog geen koffie zijn 😛
Prachtig…….
Sabine,
Een prachtige reportage van een mooie streek in Colombia ! Voor mij is het het einde om met een jeep de bergen in te trekken!
Op dinsdag 14 februari 2017 Oscars Finca La Esmeralda in Santa Rosa de Carbal bezocht en daar wordt koffie verbouwd met een groot hart en super ecologisch! Iedere plant of struik was super gezond en de bladeren glommen in het licht! Oscar en helper waren erg vriendelijk en spraken over hun koffie als dat het hun kinderen waren! Oscar bedankt dat ik dit mocht beleven?
Ik vind de streek rond Pereira erg mooi! Groetjes
Dankjewel Frits! Leuk je ervaringen te horen! Lijkt een beetje op die in Machetá, die man vertelde met zoveel passie. Heel bijzonder altijd! Zou graag eens die jij noemt bezoeken trouwens. Een koffieplantage is tenslotte altijd leuk, ook al heb je er al 4 gehad haha 🙂
Zodra men er eentje in Nederland opent, zo’n plantage ga ik er zeker kijken, hahahaha
Prachtige foto’s! En ik bewaar mijn koffie nog steeds in de koelkast, nog steeds die gezichten als men voor het eerst hier is en in de keuken mee kijkt met mij en ik de koffie uit de koelkast haal, LOL…
Ik heb net weer 3 bakkies op, dus absoluut koffie 😉
X
Haha dat zal niet zo snel gebeuren helaas, wegens gebrek aan hoogte en een warm klimaat 🙂 Maar je weet nooit, volgens mij wordt er ook wijn gemaakt in Nederland, dus wie weet kan iemand de omstandigheden voor koffie ook nabootsen. Of het echt lekker wordt is een tweede vraag natuurlijk 😛 Leuk dat je de koffie in de koelkast bewaard, zo hoort het ook 😀 😛 xx
hahaha i know, doe het sinds ik het bij jou gelezen heb, meer dan een jaar geleden nu zo onderhand? 😉
hi hi en nee denk ik ook niet… tis foggy nu hier… benauwd, wet.. droog.. you know 😉
Een leuk informatief verhaal.
Niet geheel onbekend, wij waren ook op een koffieplantage en het was geweldig. Een ervaring die ik niet gauw vergeet.
Ben je in Colombia dan hoort het er gewoon bij en moet je Colombia niet verlaten zonder koffie van Colombiaanse bodem.
xxx
Haha precies mams! Hoort er zeker bij! Inmiddels zijn jullie ook al aardig thuis in de Colombiaanse koffie. Ook lekker thuis drinken met al die zakken die jullie nog hebben haha 😀 xx
En zo is het!?
Wat tof om te zien! En hele mooie foto’s 🙂
Dankjewel! 🙂
Prachtige foto’s
Dankjewel!