Home IJsland Roadtrip IJsland #4: de prachtige combinatie van Kirkjufell en Kirkjufellsfoss
Kirkjefell IJsland

Roadtrip IJsland #4: de prachtige combinatie van Kirkjufell en Kirkjufellsfoss

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Op het schiereiland Snæfellsnes is heel veel te zien en te doen, waaronder het beroemde Kirkjufell. Deze plek staat bekend als één van de meest gefotografeerde spots in IJsland. Het is er waarschijnlijk immens druk met toeristen en het kan nooit zo mooi zijn als op die prachtige foto’s van professionele fotografen. Toch? Onderweg begint het voor de eerste keer tijdens onze roadtrip dreigend bewolkt te worden. En er vallen zelfs een paar druppels. Maar wonder boven wonder wordt het weer droog en zelfs een beetje zonnig zodra we de eerste glimp van deze zo populaire berg opvangen. Zodra we na een klein wandelingetje bij de waterval uitkomen, snap ik opeens waarom deze plek zo gewild is onder fotografen…

 


Kirkjufell: één van de meest gefotografeerde bergen in IJsland


Kirkjufell is een 463 meter hoge berg en wordt ook wel de ‘kerk berg’ genoemd vanwege de bijzondere vorm. Zo een prachtig aanblik, niet te missen tijdens je roadtrip IJsland.

Deense zeilers die vroeger naar dit gebied kwamen noemden het ‘de suiker top’. De formatie van de Kirkjufell is een bijzondere. Het onderste deel van de berg bestaat uit sedimenten die fossielen bevatten, deze zijn meer dan een miljoen jaar geleden gevormd in de ijstijd (Ice Age). De sedimenten bevatten fossielen van organismen die zowel tijdens de warme als de koude periode van de ijstijd leefden.

Het bovenste deel van de berg is gevormd tijdens de laatste miljoen jaar. De lava gedeelten ontstonden tijdens het warme gedeelte van de ijstijd, terwijl de hyaloclastite top (een combinatie van tufsteen en vulkanisch glas) werd gevormd onder een gletsjer tijdens de koude periode van de ijstijd. Ervaren hikers zonder hoogtevrees kunnen de berg onder begeleiding van een gids beklimmen.

Persoonlijk vond ik het zicht op de berg vanaf de weg niet super spectaculair, maar zodra je naar de waterval loopt verandert op één of andere manier het beeld en geeft het zicht op de waterval en de berg samen echt een magisch gevoel.

Hier vind je Kirkjufell op de kaart.

 


Kirkjufellsfoss: een wondertje op het schiereiland Snæfellsnes


De waterval Kirkjufellsfoss is gelegen in de Kirkjufellsa rivier tegenover de Kirkjufell berg, bij het dorpje Grundarfjörður. De vijf meter hoge waterval bestaat uit meerdere niveaus en drie verschillende uitlopers.

Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 300 meter lopen naar de top van de waterval. Het prachtige heldere water en de bijzondere locatie zouden met behulp van de zon en in de winter het Noorderlicht spectaculaire lichteffecten geven. Deze hebben wij gemist, maar desalniettemin was het fantastisch. Uiteraard een stuk toeristischer dan bijvoorbeeld Vatnsnes, maar het viel me uiteindelijk erg mee.

 


De berg Kirkjufell en Kirkjufellsfoss: een magische combinatie


En dan: hét uitzicht waar ik zo naar had uitgekeken. Krijg ik beiden er mooi op? Waar heeft iedereen het toch over? We zijn best een tijdje bij deze bijzondere plek gebleven, ook omdat ik mezelf in allerlei bochten probeerde te wringen om zowel de waterval als de berg er samen op te krijgen. Maar ook gewoon kijken naar dit natuurwonder is heerlijk. Absoluut een hoogtepunt van een bezoek aan het schiereiland Snæfellsnes. Een natuurverschijnsel dat je niet vaak ergens tegenkomt. Precies wat IJsland zo bijzonder maakt. Kirkjufell en Kirkjufellsfoss: een prachtige combinatie!

 


Meer lezen over onze roadtrip door het bijzondere IJsland? Klik hier!


Lees meer!

25 reacties

Stéphanie 14 augustus 2017 - 06:29

Kirkjufell beklimmen, dat lijkt mij wel wat. Ik zet het op mijn IJsland to do lijstje. Prachtig gezicht ook met die watvallen ernaast. Je hebt het weer mooi vastgelegd!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 augustus 2017 - 11:29

Oh ja dat is ook weer zeker iets voor jou om de berg te beklimmen! Volgens mij doen maar weinig mensen dat maar het zal een heel bijzondere ervaring zijn! 🙂

Reply
Marcella 10 augustus 2017 - 08:37

Het viel me op dat veeeeeeel foto’s van dit natuurwonder flink bewerkt zijn. Ter plekke hadden we een typisch IJslands witte lucht, maar toch zijn de foto’s behoorlijk mooi geworden. De mijne zie je dus zeker nog voorbij komen. Ik schrijf mezelf het hele eiland rond 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:28

Haha ja klopt!! Jeetje wat een photoshop, kan me echt niet voorstellen dat het er ooit echt zo uitziet. Jammer dat ze zo een beeld geven want in het echt is het ook al mooi zonder die bewerking, maar goed. Ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en foto’s daar! Kan geen genoeg krijgen van dat land 😀

Reply
Morgaine 9 augustus 2017 - 03:36

Niet lachen, maar ik lees dus telkens snuffelness 😉

Zo nu weer naar het echte verhaal en eigenlijk nog meer de foto’s WAUW!!!! ik ben niet jaloers hoor, hahahaha wat prachtig, Ijsland heeft nooit op mijn lijstje gestaan, maar ik denk toch… ergens in de top 10?

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:30

Hahaha ja de naam is ook echt onuitspreekbaar, met snuffelsness kom je er ook wel denk ik hahaha 😛 Dankjewel Suus, is ook zo mooi daar! En in de top 10 is behoorlijk hoog als je je bedenkt dat er 196 landen zijn in de wereld 😀

Reply
Morgaine 11 augustus 2017 - 04:09

Punt is, dat ik hooguit een top3 heb voor nu, en dit is eventueel 4…

1. Schotland, ja die blijft!
2. Hawaii, al heel lang ook.
3. Australië

En dan nu pas.. dat ik denk.. hmmmm IJsland, nu ik er vaker en meer van zie… potentie, whahaha je ziet dus, van al die landen, is het al een ultieme droom om die top 3 waar te maken… ;-0

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 augustus 2017 - 05:34

Oww wat een leuke lijst! Had geen idee dat je naar Hawaii wilde, heel tof! Schotland zou zeker wel moeten lukken. Lijkt mij trouwens ook super mooi!

Reply
Morgaine 11 augustus 2017 - 05:53

hahahaha en kort genoeg denk ik to last a life time 😉

Ennuh… Hawaii.. ja, al van heel klein af aan, kun jij je misschien niet voorstellen, weet het zelf nog vaag, maar in de seventies toen hij nog leefde, heb ik live samen met ouder middenin de nacht Elvis live op Hawaii gezien, en zo komt het, dat ik al jong leerde over Hawaii, laat staan later magnum PI, en nu HawaII Five-O lol.. Daarom dus 😉

X

Rowan 8 augustus 2017 - 08:57

Wat is het daar adembenemend mooi! Wat fijn dat de zon toch nog een beetje ging schijnen. Je hebt alles echt prachtig vastgelegd!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:31

Dankjewel Rowan!

Reply
Elisa 7 augustus 2017 - 17:05

Wauw wat mooi! Snap wel dat het 1 van de meest gefotografeerde plekken is. Je hebt prachtige foto’s gemaakt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:32

Dankjewel! 🙂

Reply
Nesrin 7 augustus 2017 - 14:55

Bijzonder mooi. Het zijn schitterende foto’s en steeds weer vind ik het gaaf dat je zoveel van de wereld hebt gezien en dit op je blog deelt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:32

Dankjewel Nesrin! Ik houd dan ook wel enorm van reizen en fotograferen 😀

Reply
Kris10 7 augustus 2017 - 11:05

Nog maar eens: ‘wauw!’

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:33

Haha dankjewel!

Reply
Michelle 7 augustus 2017 - 10:03

Wauw prachtig zeg! Stiekem willen manlief en ik ook ooit nog eens naar Ijsland, maar of we er ooit komen geen idee. Ben niet zo’n reiziger, zeker niet nu we Eleanor ook hebben 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:35

Dankjewel! Zou zeker leuk zijn dat te doen, ook met een kind (als ze wat ouder is). Het enige van IJsland is dat het echt geen relax vakantie is aan het strand om te zwemmen enzo. Dat maakt het wellicht wat uitdagend met een kind en als je niet van het reizen bent. Maar wie weet bevalt het wel enorm goed!

Reply
Deborah 7 augustus 2017 - 07:27

Wat een prachtige foto’s zitten er tussen. Kunnen zo aan de muur.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:37

Dankjewel, wat lief!

Reply
Rob 7 augustus 2017 - 02:36

Hi Sabine, wat een schittrende foto’s, ja Ijsland daar moeten we ook nog eens heen. Maar eerst Colombia, ik denk overigens dat een weekje ronxreizen door IJsland minstens net zo duur is als een maand door Colombia reizen. Wat een heftige maand heb je achter de rug, met als dieptepunt de manier waarop je op je werk werd behandeld. Kom maar lekker tot rust in BA , het komt straks vast wel allemaal weer goed na terugkomst in BOG.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:44

Dankjewel Rob! En ja je hebt gelijk: waarschijnlijk is Colombia zelfs 3 keer zo lang nog goedkoper dan een weekje IJsland haha. Uitrusten doe ik zeker, heerlijk hier in Buenos Aires!

Reply
Koen 6 augustus 2017 - 22:58

Schitterende foto’s van een fascinerende bestemming. En wat bijzonder internationaal. Een Nederlandse vrouw die in Colombia woont die blogt over IJsland vanuit Argentinië. Enjoy your day.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 augustus 2017 - 15:45

Whahaha hilarisch! Zo had ik het nog niet bekeken haha 😀 Dankjewel voor je leuke reactie 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!