Home Griekenland Noord Griekenland: bezoek de kloosters in magisch Meteora
Griekenland - Meteora

Noord Griekenland: bezoek de kloosters in magisch Meteora

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Tijdens mijn solo-reis door Griekenland viel ik van de ene in de andere verbazing. Dit land heeft mij zo enorm geraakt! Niet alleen door de lieve mensen, het heerlijke Griekse eten en de prachtige natuur: Griekenland is gewoonweg één groot historisch tafereel. Ik reisde door het noordelijke vasteland en stuitte daar op iets waar ik destijds nog nooit van had gehoord: Meteora. Een plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst, waar dagelijks vele toeristen op afkomen. Ik besloot het anders aan te pakken en hier een aantal dagen te blijven. Want al bij de eerste stap daar tussen de hoge rotsen was ik verkocht: Meteora is magisch.

 


Meteora Griekenland: een geschiedenis hoog in de Griekse lucht


Toen ik aankwam in het nabijgelegen dorpje Kalampaka viel mijn mond open van verbazing. Natuurlijke zandstenen torens zijn door aardverschuivingen omhoog gekomen en door erosie gevormd tot hoge rotsen die oprijzen uit de grond. Een plaatje om bij weg te dromen. Maar er is meer. Want bovenop die rotsen, hoog in de Griekse lucht, staan kloosters. In de 14 eeuw werd met netten aan touwen en lange houten ladders het eerste kloosters op de rotsen gebouwd, gevolgd door 23 anderen. Hedendaags zijn er slechts 6 van de 24 in redelijke staat overgebleven, waarvan sommigen nog steeds worden bewoond door monniken.

 


De kloosters van Meteora


De overgebleven kloosters in Meteora zijn nu te bezoeken. Ik bezocht er drie, allemaal even mooi, met hun eigen verhaal.

Klooster Agios Stefanos

Agios Stefanos: het enige klooster dat zichtbaar is vanuit het dorp Kalambaka. Het klooster werd gebouwd in de 16eeuw, hedendaags is het een nonnenklooster.

 

Mega Meteoron

Het oudste, grootste en hoogstgelegen (623 meter) klooster is Mega Meteoron. Via 115 treden kom ik bij de ingang, vanwaar ik me begeef in een prachtig klooster ingericht als museum. Zo vind ik oude kerkjes, prachtige muurschilderingen, mooie uitzichten en een kamer vol schedels.

 

Het klooster van Rousanou

Via een paadje met 140 treden kom ik bij het klooster van Roudsanou, ook wel Agia Varvara genoemd en bewoond door nonnen. Met de schattige tuintjes en fantastische uitzichten over Meteora is het hier goed toeven.

 


Wandelen in Meteora


Veel toeristen komen hier alleen voor één dag om een aantal van de kloosters te bezoeken. Jammer, want er is veel meer! Neem een dagje of twee extra de tijd en geniet van de prachtige omgeving, waar je je niet alleen waant in het groene Griekse landschap, maar ook diverse uitzichten op Meteora hebt. Een plaatje dat velen missen, maar waardoor ik wel de hele omgeving helemaal voor mijzelf had.

Met een klein groepje wandelaars loop ik door het groene bos. Om ons heen bewegen kleine schildpadden zich tergend traag vooruit. We lopen de berg op. Kloosters zien we nog niet. Totdat we boven de bomen uitkomen. De uitzichten over de Griekse bergen zijn fantastisch. Het is bijna midden op de dag en de hitte wordt erger. We wandelen nog een klein stukje verder door de wildernis. Totdat we uitkomen bij de kloosters. En we na een vier uur durende wandeling neerploffen in het gras. En onze ogen de rest laten doen.

 


Waar te verblijven in Meteora?


De meeste reizigers bezoeken Meteora op een dagtrip vanuit waar dan ook in Griekenland. In de loop van de ochtend komen er ook steeds meer grote tourbussen op de weg voor de kloosters te staan. Zonde, want het is zeer de moeite waard hier een paar dagen te blijven. Op deze manier kun je de sfeer proeven, genieten van de mooie zonsondergangen en zonsopgang, wandelingen maken en net even meer zien dan op slechts één dagje. Ik verbleef in Alsos House: een echte aanrader!

Intens genoten

Ik heb intens genoten van mijn verblijf in Meteora en zelfs heb ik mijn ouders een jaar later zo ver gekregen ook dit prachtige stukje Griekenland te komen bezoeken. Graag zou ik nog eens teruggaan. Want tussen de hoge rotsen, in het groene Griekse bos, valt nog veel meer magie te ontdekken.

 


Klik hier voor meer moois in Griekenland!

 

Lees meer!

49 reacties

Madrid 18 augustus 2017 - 11:34

Wow – die plek kende ik nog niet. Prachtig stukje architectuur.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 augustus 2017 - 21:07

Heel mooi! Zeker heen gaan als je in de buurt bent 😀

Reply
Rowan - sillysis.nl 15 april 2016 - 08:41

Wauw wat een mooie foto! Wat een prachtige plekjes heb je ontdekt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2016 - 19:50

Dankjewel! Ja echt een geweldige plek is dit! Als je de kans krijgt zeker gaan 😀

Reply
Linda | travellersoftheworld 14 april 2016 - 13:57

Wauw! Wat ontzettend mooi zeg! Ik had hier wel eens heel kort over gelezen, sinds dat moment staat dit deel van Griekenland op mijn lijstje, maar nu stijgt ie toch nog. Wat een prachtige plek moet dit zijn

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2016 - 19:49

Dankjewel! Leuk dat je er ook heen wilt, zul je geen spijt van krijgen 😀 Griekenland is sowieso prachtig mooi, het noorden vond ik nog iets extra’s hebben omdat het nog niet zo toeristisch is als de eilanden.

Reply
Marlies 13 april 2016 - 11:28

Prachtig! Ik wil zo graag naar Griekenland.
Ik ga zeker jou solo reis erbij nemen wanneer ik het ga doen. Super mooie foto’s.

Ik twijfel alleen nu vanwege de crisis of denk je dat dit mij niet mag tegen houden?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 april 2016 - 14:33

Dankjewel, wat leuk! Ik denk dat juist door de crisis de Grieken ontzettend blij zullen zijn dat je er bent 😀 Ik denk dat je er vooral op de bekende plekken zoals enkele eilanden en Athene echt wat van merkt (maar weet dat niet zeker). Ik ben tijdens mijn reis in Thessaloniki begonnen en geëindigd en ik ben niet op de meest toeristische plekken zoals Kreta en Athene (en rest van het zuiden geweest). Kijk eens in de Lonely Planet: daar vind je geweldige tips en routes! Je zult het ondanks de crisis geweldig hebben de Grieken heel blij maken 😀

Reply
Marlies 14 april 2016 - 06:30

Bedankt voor je tips! Ik ga het zeker allemaal eens uitzoeken.
En inderdaad misschien beter gaan om de Grieken blij te maken 😉

Reply
Ester 10 april 2016 - 15:26

Mooi, Sabine, ik ben ook dol op Griekenland! Mijn oom komt uit die regio, ik moet zeggen dat ik nooit echt veel informatie heb opgezocht over de kloosters. Maar het ziet er erg indrukwekkend uit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 april 2016 - 13:11

Wat leuk zeg! Echt zo mooi daar en zulke lieve mensen!

Reply
Evy 8 april 2016 - 08:12

Wat een prachtige foto’s! Ik hoop ook ooit naar Griekenland te gaan. Deze blogpost motiveert me!
Liefs

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:40

Dankjewel! Wat een onwijs groot en mooi compliment! 😀 Ik hoop dat het je lukt te gaan, je zult het geweldig vinden! Liefs x

Reply
denise 7 april 2016 - 09:46

Wow, prachtige foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 april 2016 - 10:09

Dankjewel!

Reply
Roos 7 april 2016 - 09:30

Wat een prachtig gezicht, zo’n klooster op een rots/boven water/hoe je het ook noemt. Mega Meteoron, wauw. Wel wat macaber hoor, al die schedels. 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 april 2016 - 10:09

Ja heel mooi!! Er is geen water daar, hartstikke droog juist haha, dus op een rots boven de grond 😀 😛 Ja die schedels, heel apart…

Reply
Kim 7 april 2016 - 08:03

oh Meteora, zo mooi! Ik weet nog dat mijn telefoon batterij dood ging daar, dus heb ik er maar twee fotos van haha. Echt een magisch gebied!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 april 2016 - 10:08

Ah wat balen! Nouja uiteindelijk is de ervaring en het daar zijn veel belangrijker dan die foto’s 🙂 Leuk trouwens dat je er ook bent geweest!

Reply
Nesrin 7 april 2016 - 03:37

Prachtige foto’s! Ik zou graag nog een keer naar Griekenland willen, ik zit meestal aan de overkant te zwaaien naar Griekenland 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 april 2016 - 10:05

Dankje! Haha de overkant is ook mooi 😛

Reply
Morgaine 7 april 2016 - 02:43

WAUW, gewoon super wauw, als ik daar ooit kom in de buurt, ga ik er zeker ook heen! Griekenland staat ook hoog op mijn lijstje al vanaf mijn tienerjaren in elk geval, dus ooit? 😀

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 april 2016 - 10:03

Haha ja het is mega mooi daar! Heel het land eigenlijk. Maar Meteora is echt zo een wonder, dat ze zo die kloosters daar hebben gekregen. Prachtig gewoon! Gelukkig zou het voor jou best haalbaar kunnen zijn, Griekenland is tenslotte best dichtbij. Anders dan Colombia iig 😛 x

Reply
Billy 6 april 2016 - 12:51

Wow, hier had ik zelfs nog nooit van gehoord, Sabine!
Zo zie je maar, wat een massa verborgen maar beeldmooie plekjes er bestaan op onze planeet. En dit is niet eens zo gek ver van ons vandaan…
Mooie foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:25

Ik ook niet hoor voordat ik hier kwam! 🙂 Er zijn best veel toeristen maar ik ken maar weinig mensen die daar zijn geweest. Er valt echt nog veel te ontdekken!

Reply
Mirjam 6 april 2016 - 12:36

Ben hier ook 2 dagen geweest, hotelletje in kalambaka met uitzicht op die kloosters..schitterend was het. Heb al verschillende eilanden bezocht en idd de mensen zijn ontzettend aardig, gastvrij en het eten heerlijk!!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:24

Wat leuk dat je er ook geweest bent! Heel Griekenland is zo mooi! Ik ben alleen op 2 eilanden geweest, dus moet nog heel veel ontdekken Haha 😀

Reply
Bianca 6 april 2016 - 12:30

Prachtige foto’s, ik zou er ook ooit wel eens heen willen 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:23

Dankjewel! Zeker doen! ?

Reply
Myriam 6 april 2016 - 12:00

OMG, wat ziet dat er hemels uit. Ik wil hier gewoon stante pede naar toe. Zalige plek Sabine, bedankt om ze mij te leren kennen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:22

Graag gedaan! 😀 Zeker heengaan zodra je de kans krijgt, het zal je niet tegenvallen!

Reply
Zo simpel is dan geluk 6 april 2016 - 09:44

Wauw, echt super mooi! Ik had nog nooit gehoord van dit stukje Griekenland moet ik eerlijk bekennen. Wat vind ik het toch jammer dat dit soort reizen niet voor mij zijn weggelegd als ik dit zo lees. Lijkt me echt geweldig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:21

Ja is super mooi! Jammer dat zo’n reis niet gaat meid! Als het ooit zou lukken zeker gaan. Ohja en ik kende het daarvoor ook niet hoor! X

Reply
Carla van Vliet 6 april 2016 - 09:36

Prachtig!!! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:19

Dankje!

Reply
Els 6 april 2016 - 06:40

Echt een magisch stukje Griekenland! Het land heeft te veel moois om alleen met je luchtbedje in de zee te dobberen!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:18

Dat heb je heel mooi gezegd! Zo is het maar net! 😀 xx

Reply
Natasja 6 april 2016 - 03:54

Wat een mooie foto’s heb je toch gemaakt, en wat is Griekenland toch mooi he? iK zit sinds gister op pinterest, en heb je aangeklikt, ik zou er zo heen willen…. En dat gaat ook wel weer eens gebeuren.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:16

Dankjewel! Griekenland is echt een plaatje! Zeker heengaan! Oh leuk van Pinterest! Ik zal ook eens bij jou kijken. Ik doe er vrij weinig mee eigenlijk. Moet me er echt eens in gaan verdiepen Hahaha

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 6 april 2016 - 03:49

Prachtig reisverhaal! En wat mooi daar!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:15

Dankjewel! Ja echt interessant om eens te bezoeken!

Reply
Jaixy 6 april 2016 - 02:43

Hihi misschien leuk voor jullie huwelijksreis??
Lijkt mij ookeen geweldig mooie plek!!
Griekenland is geweldig!!!
Dat land heeft ook een plekje in mijn hart

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:14

Leuk dat je ook zo gek bent op Griekenland! Haha en ja de huwelijksreis… Ik zou best naar Griekenland willen! Of naar Oostenrijk. .. We hebben al een paar leuke ideeën 😀

Reply
Samaja 6 april 2016 - 02:02

Wow, wat een prachtige foto’s! Ik heb er wel eens over gelezen, maar schrik nu toch weer van hoe buitengewoon het landschap en de gebouwen op de rotsen wel zijn. Wat is Griekenland toch prachtig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:13

Dankjewel! Ja Griekenland is waanzinnig mooi! En zo knap hoe ze dit soort dingen dan weer voor elkaar krijgen, zo hoog op die rotsen.

Reply
Elaintje 6 april 2016 - 01:13

Wauw dat klinkt en ziet er echt prachtig uit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:11

Ja dat is het ook zeker! 😀

Reply
Thomas Pannenkoek 6 april 2016 - 00:05

Het toeval wil dat op Canvas vorige week een film werd vertoond die op Meteora werd opgenomen. Helaas was die zodanig saai dat we na een halfuurtje wegzapten. Prachtige streek, heel zeker!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:10

Haha wat jammer dat het zo saai was! In zo een mooi gebied nog wel 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!