Home Wonen en werken Werken in Colombia: een bizar contract
Werken in Colombia: een bizar contract

Werken in Colombia: een bizar contract

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Afgelopen weekend heb je hier kunnen lezen dat het contract tussen mijn uitzendbureau en het Nationaal Kanker Instituut (INC) vanaf 1 mei aanstaande wordt beëindigd. Het INC moest dus snel op zoek naar een nieuw bureau om de medewerkers onder te brengen. En die werd gevonden. Helaas is het nieuwe bureau veel strikter met werktijden, wat resulteert in een nogal idioot contract. Vandaag ga ik mijn frustratie van mij afschrijven en je daarmee meteen vertellen hoe het zit met de klassenverschillen en Colombiaanse contracten. Met de vraag: ga ik door, of zoek ik een andere baan?

 

Klassenverschillen

Om te begrijpen hoe het leven hier in elkaar zit, vertel ik je eerst kort iets over klassenverschillen. In Colombia zijn de verschillen in inkomen zeer groot. Veel mensen verdienen het minimumloon, waaronder veel van mijn naaste collega’s. Dat minimumloon komt neer op ongeveer 250 euro per maand. Een bedrag dat ook in Colombia niet veel is. Veel van deze mensen hebben een gezin te onderhouden, wat moeilijk is met dit salaris. Ikzelf ben wat hoger ingeschaald: ik verdien een aantal keer meer, maar in euro’s zit ik nog steeds een heel stuk ónder het Nederlandse minimumloon. Dan zijn er ook mensen die nog veel meer verdienen en een luxe leven leiden. En allemaal werken we met elkaar samen. Terwijl ik aardig goed kan rondkomen en een tripje naar New York bij elkaar kan sparen, kan mijn naaste collega amper nieuwe kleren voor haar zoon kopen.

Mijn huidige contract

Sinds juni werk ik samen met 30 collega’s voor een fijn uitzendbureau. Ik werk 5 dagen per week, 9 uur per dag: van 7 tot 4. Per week dus 45 uur inclusief lunchtijd. Als ik eens later kom of eerder wegga dan is dat geen probleem. Mijn salaris dat hier bijhoort is geen vetpot, maar ik kan er in Colombia goed van leven. Ik was dus erg blij met dit contract én salaris.

Het nieuwe contract

In het nieuwe contract zijn de werktijden van 7 tot 5 van maandag t/m vrijdag. Vijf uur per week meer dan nu, 10 uur per dag. Gaan we eerder weg of komen we later dan gaat dat van het salaris af, dat ondanks deze extra uren niet omhoog gaat. Dit zijn andere tijden dan in het INC worden aangehouden, waar iedereen van 7 tot 4 werkt. Straks zitten er dus welgeteld 30 mensen verplicht tot 5 uur. Iets dat toch bijzonder oneerlijk is. Daarbij komt dat om 5 uur naar huis gaan nog andere ongemakken met zich meebrengt: de buurt wordt in de middag nóg onveiliger en door de grotere drukte op de weg is er een uur langer reistijd. Vrouwen met kinderen kunnen kiezen minder te gaan werken, maar verdienen dan ook minder. Iets dat voor hen niet mogelijk is. Een andere baan zoeken is ook niet zo gedaan. Conclusie: zij zitten verplicht vast aan een contract waarvoor ze niet hebben gekozen.

Om elkaar geven

Om elkaar geven: iets waar veel Colombiaanse werkgevers niet mee bezig zijn. Het kan niemand wat schelen of je kinderen hebt of werkloos thuis komt te zitten. Ook kan het niemand wat schelen dat belangrijke projecten zoals het sterfgevallenonderzoek niet meer uitgevoerd zullen worden en het instituut daarmee een mooie kans om te groeien misloopt. Men geeft niets om het personeel en groei, alleen om geld en die stomme regeltjes. Van motivatie heeft niemand ooit gehoord.

Gaat dit op elke werkplek in Colombia zo?

Nee. In Colombia kent men veel verschillende soorten contracten en werkgevers. Zo zit er al een enorm verschil tussen een overheidsinstelling (waar ik werk) en een privé instelling. Ook de salarissen verschillen. Zo zijn er bedrijven waar men duizenden euro’s per maand verdient of juist waar de salarissen zeer laag liggen. Ook werktijden verschillen, zo werkt men normaal van 8 tot 5, maar er zijn ook instellingen waar men zelf de tijden kan bepalen of juist waar het gebruikelijk is om urenlang over te werken. Werk vinden is niet makkelijk, zeker niet werk dat wat betreft salaris, werktijden en afstand met thuis beter is dan mijn huidige werk.

Wat ga ik doen?

Dit is simpelweg een onmogelijk contract. Ik kan het niet volhouden zoveel te werken, voor zo weinig geld, 3 uur per dag te moeten reizen, mijn blog te schrijven, huishouden te doen, te sporten én aan mijn promotie te werken. De afgelopen maanden heb ik wat pesos kunnen sparen, en Jimmy heeft wat vaker de mogelijkheid om te verdienen. Daarom heb ik besloten om parttime te gaan werken als dat inderdaad mogelijk is zoals ze nu zeggen. Dat betekent 5 uur per dag en de helft salaris. Een salaris waarmee ik als het goed is net mijn deel van ons huis kan betalen en af en toe boodschappen kan doen. Ik wil proberen tenminste 50 euro per maand te sparen voor mijzelf. Daarmee blijf ik in de Colombiaanse maatschappij bij mijn lieve collega’s, verdien ik een klein beetje en heb ik tijd over voor mijn promotie én voor mijn blog. Ik wil dit een tijdje aankijken en ondertussen naar een andere baan zoeken. Of ik ook daadwerkelijk een andere baan wil weet ik nog niet, dat hangt er vanaf hoe goed ik kan rondkomen, hoe het op het INC gaat, hoe goed mij deze nieuwe situatie bevalt en of die andere baan ook daadwerkelijk meer biedt.

 

Onzeker

Een beetje eng vind ik het wel. Ook maak ik me een ietwat zorgen over het geld (al is dat volgens Jimmy niet nodig) en voel ik me lichtelijk onzeker over mijn keuze om parttime te gaan werken. Ik vind de kwaliteit van leven erg belangrijk, net als doen wat ik wil en leuk vind. Parttime werken wilde ik al langer, maar met dit salaris… Al heb ik daarmee wel meer tijd om mij op schrijven en persoonlijke ontwikkeling te richten.

Ik zeg altijd: alles komt altijd goed. Nu dus ook, daar ben ik van overtuigd! Update: inmiddels is er een bizarre wending geweest en heb ik een nieuw contract!

Wat zou jij doen in deze situatie?


Lees meer!

104 reacties

Maaike 16 mei 2016 - 15:19

Een goede baan vinden die bij je past en voor een beetje normaal salaris, het is een van mijn grootste frustraties over leven in het buitenland. Het is me namelijk nog nooit gelukt. Hopelijk werkt deze tussenoplossing voor je!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 mei 2016 - 22:55

Dus jij hebt daar ook moeite mee in Bolivia? Inmiddels is er weer een wending geweest (je weet hoe dat gaat in dit soort landen haha) en krijg ik opeens een heel goed contract. Dus daar ben ik wel blij mee. Wat is jouw werkveld? Is het überhaupt lastig werk te vinden in Bolivia?

Reply
Faabs 17 april 2016 - 13:17

Wat een vervelende veranderingen ! Ik zie in je reacties dat je langzaam wat vrede krijgt met je keuze om parttime te werken, gelukkig ! Het opent misschien ook wel weer nieuwe deuren bijv voor/via je blog, je weet nooit hoe het leven loopt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 april 2016 - 21:02

Ja heel naar. Ik heb er inderdaad nu wel vrede mee, maar ben wel boos over hoe de dingen gaan. Hoe slecht men om het personeel geeft. Ik ga gewoon kijken hoe het loopt, en ik vind het voor nu vooral ook fijn om even parttime te werken 🙂

Reply
Sigrid | My Travel Secret 16 april 2016 - 02:31

Heftig hoor!! Snap dat je er een beetje zenuwachtig van wordt, maar nog meer gaan werken is helemaal geen optie. Ik hoop echt dat je snel een andere leuke baan vind. X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2016 - 20:12

Ja beetje naar, heb er al de hele week hoofdpijn van. Maar ik begin het nu een beetje te accepteren en ook vooral de hopen dat er niet allerlei nieuwe wendingen komen. En eigenlijk vind ik voorlopig parttime werken wel even fijn. Dankjewel voor je lieve reactie! x

Reply
Emie 14 april 2016 - 04:56

Alleen al de reacties op dit blog, moeten je sterken in het maken van de juiste keuze. Het komt helemaal goed, zeg je zelf al. En daar geloof ik ook heilig in!

(loop een beetje achter met bloglezen)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2016 - 22:07

Ja dat doen ze zeker! Dit soort dingen zijn zo fijn, dat helpt echt. Jij ook bedankt voor je lieve reactie! Ik geloof er ook altijd heilig in dat alles goed komt 🙂

Reply
Deisy 14 april 2016 - 04:25

Wauw hea: wat gek hoe ze daar met personeel omgaan. Ik dacht dat het in Nederland al erg was, maar dat slaat wel zo een beetje alles 😉 Mag ik trouwens zeggen dat ik echt supertrots op je ben dat je de keuze hebt durven te maken om voor jezelf en de kwaliteit van je leven te kiezen. Ik herken heel erg wat jij zegt, maar uiteindelijk zeg ik maar ook altijd dat geld geld is en dat alles inderdaad wel goed komt 😉 Ik weet dan ook zeker dat dit zo heeft moeten zijn en dat er nog mooiere mogelijkheden op je staan te wachten topper. Nogmaals: superknap dat je voor jezelf durft te kiezen. Daar hou ik nou van <3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2016 - 22:05

Ja die omgang met personeel is echt vervelend. Het kan ze niets schelen… Dankjewel voor je lieve woorden! Geld is inderdaad echt niet het belangrijkste, uiteindelijk komt dat vast goed 🙂 Echt dankjewel, dat doet me goed wat je allemaal schrijft :* <3

Reply
Wanda 11 april 2016 - 14:23

Wat een bizarre situatie joh! Valt er over zoiets collectief niet te onderhandelen dan? Ik zou in jouw situatie dan ook voor parttime gaan, vooral omdat 10 uur op een dag werken al heel veel is, daarnaast moet je dan op een onveilige tijdstip over straat en heb je ook nog eens meer reistijd en dus helemaal geen tijd meer voor jezelf. Maar goed, vanaf hier heb ik natuurlijk makkelijk praten, ik werk tenslotte al een paar jaar parttime omdat ik meer tijd voor mezelf wilde maar onze situaties zijn totaal niet met elkaar te vergelijken natuurlijk.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 april 2016 - 14:36

Ja echt… Nee er valt echt weinig te doen. Er wordt nu wel van alles geprobeerd, maar of het gaat werken is de vraag. Parttime werken wil ik zelf ook al graag langer. Er heerst nogal eens een taboe op maar ik vind die tijd voor mezelf en andere dingen zoals mijn blog en uitjes. Ik hoop dat het zo gaat uitwerken en alles uiteindelijk goed komt!

Reply
Marcella 11 april 2016 - 06:35

Wat een rare verandering joh! En balen dat werkgevers niet zo op hun personeel passen. Dat doet me toch maar weer realiseren hoe goed wij het hier hebben! Knap dat je de keuze maakt om minder uren te gaan werken. Maar wat ik me afvroeg: kan je niet 1 of 2 dagen minder gaan werken? Dat scheelt je ook veel reistijd, en zo heb je ook wat ‘lege’ dagen die je zelf kunt invullen voor oa je promotie.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 april 2016 - 13:22

Ja het is heel oneerlijk hier allemaal… in Nederland zijn die dingen wel iets beter geregeld. In ieder geval meer gelijkheid haha. Het blijkt nu dat er alleen een paar opties zijn voor het nieuwe contract en dat ik dus elke dag van 7 tot 11 moet werken. Aan de ene kant zonde van de reistijd, maar aan de andere kant houdt dat wel het ritme erin en dat vind ik ook wel weer fijn. Laat ik het maar positief bekijken 😀

Reply
Johanna Slot 10 april 2016 - 21:39

Lastig dilemma. Wat een rare wereld, die wijzigingen zouden in heel veel landen niet acceptabel zijn. En dan de vraag, wat kun jij het beste doen? Het is niet alleen een economisch vraagstuk… en je keuze heeft niet alleen impact op jou, maar ook op jullie samen. En jouw keuze heeft impact op jouw toekomst. Veel wijsheid toegewenst!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 april 2016 - 13:16

Nee klopt, maar hier gaan dit soort dingen vaak zo helaas. Als ik het financieel kan opbrengen zou ik sowieso graag parttime werken, ook zonder dit gedoe. Dus dat is eigenlijk zo erg nog niet. Maar dat financiële is nu wel een puntje. Maar het geeft ook mogelijkheden voor andere dingen waarmee ik kan verdienen.

Reply
Micheline 10 april 2016 - 15:34

Wat een moeilijke keuze! En wat een klassenverschil! Daar sta ik nu toch eventjes van te kijken.
10 uur werken en nog eens 3 uur onderweg lijkt me zwaar om vol te houden. Dus is een parttime job misschien wel een beter idee. Maar je bent nog jong en ik denk niet dat je over 1 nacht ijs zal gaan. Sterkte met je beslissing!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 april 2016 - 13:13

Ja grote verschillen hier… Ik zou dat zeker niet volhouden zoveel werken en dat wil ik ook simpelweg niet. Het salaris wat er tegenover staat is daar ook veel te laag voor. Parttime is nog gek zo niet denk ik, kan ik er ook andere dingen naast doen waar ik mee kan verdienen. Dankjewel voor je reactie!

Reply
Miriam 10 april 2016 - 06:03

Poehhh, jeetje zeg…lastig! En enorm oneerlijk en balen dat dit blijkbaar zo maar kan daar natuurlijk…maarja ik ben bang dat je het er mee zult moeten doen. Je oplossing lijkt mij een verstandige en goede keus. In de tussentijd kun je altijd nog verder rondkijken. Het is jouw leven en die leef je maar één keer, dus een fijn prettig en veilig leven lijkt mij een must! Succes met alles en idd, (zoals mijn wijze mams dat ook altijd zegt) ‘uiteindelijk komt altijd alles weer goed’ =)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 april 2016 - 13:20

Ja klopt, er is maar weinig keus. Parttime is wel even goed misschien, kan ik me ook focussen op andere dingen. En inderdaad: alles komt goed!

Reply
Ester 10 april 2016 - 04:07

10 uur per dag werken is oke als je daar voor kiest, maar klinkt redelijk onmogelijk voor mensen met andere verplichtingen zoals een familie – of een promotie. In drukke periodes vind ik het prima om af en toe 10 uur te werken, maar mijn vrije tijd is mij veel te belangrijk om dat standaard te doen. Ik ren drie keer per week, ik heb straks weer Spaanse les, en daarnaast vind ik het ook gewoon fijn om vrienden te kunnen zien na het werk door de week. Maar de werk/privé verhouding is in Europa (en helemaal in Nederland) ook totaal anders dan in veel landen op het Amerikaanse continent. De ouders van mijn vriend (65 jaar) werken 7 dagen per week. Nu hebben ze de luxe om 2 keer per jaar kort op vakantie te gaan, maar vroeger was dat nooit het geval. Na school en in het weekend werkte ook bij hen op de markt. Gelukkig hebben Fernando en zijn zussen allemaal kunnen studeren en daardoor een goede baan kunnen vinden.

Als ik jou was zou ik ook deeltijd gaan werken, 10 uur werken + 3 uur reistijd… Je hebt de luxe om te kunnen kiezen, en wie weet vind je in de tussentijd (de tijd heb je dan) iets wat beter bij jouw behoeften past.

Reply
Esther 10 april 2016 - 09:26

De standaard werkweek hier is 50 uur, op papier dan. In praktijk óf standaard minder, óf standaard meer! Het is pittig hoor….

Reply
Nesrin 9 april 2016 - 14:50

Ik vind het heel interessant om te lezen hoe dit alles in Colombia gaat. Volgens mij luister jij nu goed naar je gevoel en lijkt parttime een goede keuze. Zo houd je balans en zoals je zegt het kwaliteit van het leven is veel belangrijker. Ik hoop dat het goed gaat! I wish you all the luck!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 16:00

Dankjewel, wat lief! Dat gevoel geeft wel veel aan ja, haha. Altijd de beste keuze 🙂 Ik heb altijd al meer tijd gehad willen hebben voor andere dingen, dus misschien is dit wel de kans! xx

Reply
Roos 9 april 2016 - 07:39

Wat een ingewikkeld en oneerlijk systeem. Het leven draait in Colombia om geld blijkt. Het zou evenredig verdeeld moeten zijn, een fatsoenlijk inkomen per uur. Ik verdien 6.31 per uur en dat is geen vetpot maar het levert een mooi zakcentje per maand voor 8/9 uur per week werken. Wat raar om te beseffen dat ik met in totaal 40 uur per maand net zoveel verdien als iemand in Colombia die 40 uur per week werkt… Absurd gewoon.
Tja, wat ik zou doen? Geen idee… Lastige vraag, lastige situatie. Ik begrijp je keuze om parttime te gaan werken. Voorlopig inderdaad maar even aankijken hoe het gaat. Succes!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:59

Ja heel oneerlijk en frustrerend ook. Veel hier draait om geld, dat heb je volgens mij heel snel in arme landen. Mensen willen geld, rijkdom. Jij doet het niet verkeerd met je job! Dat is meer dan dat ik per uur verdien, en ik heb gewoon een goede functie en universitaire studie afgerond. Nu zijn de kosten hier om te leven ook wel lager, maar niet zó laag.
Dankjewel voor je lieve woorden! x

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 9 april 2016 - 07:18

Pfff wat een ingewikkelde situatie zeg! Heel sneu voor je collega’s die geen keus hebben, maar natuurlijk ook niet tof voor jou. Ik kan me voorstellen dat je wil blijven werken om binding te houden met Colombia, met je collega’s. Dus dan zou parttime wel logisch klinken. Gek hè, hoe in een ander land dan NL dit soort keuzes ineens heel anders zijn dan thuis. Hier in NL had iedereen je meteen voor gek verklaard. Succes!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:57

Ja heel ingewikkeld! Iedereen heeft het er over op het werk. Ik heb het eigenlijk nog makkelijk 🙂 Ja in NL heb je deze problemen niet haha. Dankjewel! x

Reply
John Limmen 9 april 2016 - 05:12

Morgen vlieg ik richting Colombia waar ik voor PUM (www.pum.nl ) een bedrijf bij Lago de Tota zal adviseren mbt kweek van forel. Je website heeft mij een goed beeld gegeven van wat ik kan verwachten. Bedankt daarvoor en veel succes.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:55

Oh wat leuk zeg! Laguna de Tota is waanzinnig mooi, echt een prachtig gebied en één van mijn favorieten! De forel daar is trouwens erg lekker 😉 Heel veel plezier en dankjewel voor je mooie compliment! 🙂

Reply
Esther 10 april 2016 - 09:28

Hoe weet jij nou of de forel daar lekker is Sabine? Part time vegetarier geweest??? John veel succes en genieten ook van dit mooie, en ook gekke en vaak ook zeer oneerlijke land.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 april 2016 - 13:09

Haha ik heb twee jaar geleden toen ik hier voor het eerst was forel bij Laguna de Tota en in Valle de Cocora gegeten. Niet verder vertellen hoor 😛

Reply
Elaintje 9 april 2016 - 04:40

Wauw wat een grote verandering die je zo door je strot wordt geduwd. Ik zou ook minder gaan werken en dus minder verdienen. Anderen in het land kunnen het ook dus onmogelijk is het niet, maar je levert er wel wat voor in.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:53

Ja precies. En ja het moet financieel ook wel lukken denk ik. Ik geef sowieso al bijna niets uit dus dat scheelt.. 🙂

Reply
Sas 9 april 2016 - 02:40

Wat een vervelende situatie zeg! Ik kan je geen advies geven, aangezien ik vind dat je pas advies kan geven als je in die situatie zit of hebt gezeten. Succes!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:50

Ja vervelend, ook irritant hoe men ermee om gaat. Jij bedankt voor je lieve woorden! x

Reply
wilma 8 april 2016 - 19:42

dat is niet niks zeg! 75 procent werken gaat niet? Mss idd naar iets anders uitkijken later. Of heeft INC iets anders voor je? Ze zullen wss ook geen jobbank hebben.
Maar je ziet zelf al iets positiefs hier:minder werken en meer tijd voor studie en blog.
groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:50

Nee dat is geen optie… En ook geen jobbank nee. Maar wie weet valt er nog iets te regelen, maar eigenlijk sta ik nu ook wel positief tegenover parttime. Misschien levert het juist alleen maar mooie nieuwe dingen op! xx

Reply
Sytse 8 april 2016 - 18:00

Sjeetje, wat een gedoe zeg. Zoveel uren.. Pfff Goed dat je voor jezelf kiest, mop! X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:48

Dankjewel 🙂 Ja denk dat dit het beste is, voelt ook wel sterk zo haha. En wie weet kan iemand nog iets voor elkaar krijgen daar, dingen gaan zo raar in Colombia… X

Reply
de hoestende avonturier 8 april 2016 - 17:25

Hè Sabine, wat een irritante situatie! En zo snel ook, dat die verandering heeft plaatsgevonden. Kan me voorstellen dat je voor een dilemma stond. Maar denk wel dat je een goede keuze hebt gemaakt. Fijn dat het met het gecombineerde inkomen zo gaat lukken, en om de tijd te hebben om goed door te gaan met je blog. En wie weet wat je vanaf nu ook weer tegenkomt! Misschien blijkt het achteraf zelfs een goed iets 😉 heb trouwens even bijgelezen hier, zoveel leuks erbij alweer! Vooral ook de nieuwe terugblik post! Gaat helemaal goedkomen met jou 🙂 x

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:47

Ja we dachten eerst nog: oh dan gaan we gewoon zo verder bij iemand anders. Maar dit was niet de bedoeling. Je hebt ook zo gelijk: wie weet wat er op mijn pad komt! Het kan ook dingen opleveren. Elk nadeel heeft zijn voordeel hè haha 🙂 Dankjewel voor je ontzettend lieve woorden, ik krijg het er helemaal warm van. Dankjewel! xx

Reply
bentenge 8 april 2016 - 12:53

Als je partner zegt dat het wel lukt zou ik het alvast even proberen. Geeft je ook “zoektijd” naast de rest, niet ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:45

Ja precies! In maanden dat hij veel werk heeft is het ook geen probleem eigenlijk, alleen als hij weinig werk heeft. Ik ga gewoon eens kijken hoe dit gat uitpakken 🙂

Reply
Billy 8 april 2016 - 12:45

het lijkt me moeilijk om je hierin raad te geven, omdat de levensomstandigheden toch anders zijn dan hier.
10 uur per dag werken lijkt me heel veel, en als het loon dan niet in verhouding is…
Ik zou wellicht uitkijken naar een andere job, maar jij moet je eigen weg zoeken en ook met Jimmy overleggen.
Succes, Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:43

Dankjewel voor je woorden! Het salaris is zeker niet in verhouding helaas. De omstandigheden zijn inderdaad ook heel anders dan bij jullie. Ik krijg steeds beter door hoe alles hier werkt en wat wel en niet kan. Ik ga het gewoon zo proberen!

Reply
Greet 8 april 2016 - 07:03

Wat een vreselijk respectloze manier om met werknemers om te gaan, ik kan me voorstellen dat het dan wel erg moeilijk is om gemotiveerd te blijven. In België vind ik af en toe wel eens dat de vakbonden overdrijven, maar tegelijkertijd besef ik wel dat we het feit dat dit soort van toestanden hier niet gebeurt aan de vakbonden te danken hebben. Zijn die er in Colombia en hebben die iets te zeggen? Ik zou ook kiezen voor deeltijds werken, voor tijd voor de dingen naast je werk die je belangrijk vind en ondertussen eens rondkijken of er misschien toch geen alternatieven zijn. Maar ik begrijp ook wel dat het eng is.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:38

Ja precies! Motivatie is niet zo belangrijk en ik zie in het instituut ook veel ongemotiveerde mensen. Men werkt echt voor het geld en de rest maakt niet uit. Niemand stimuleert ook groei, heel vervelend soms. In België (en Nederland) zijn er ook van die dingen, overal denk ik. Of hier een vakbond is weet ik eigenlijk niet. Heb er nog nooit over gehoord iig. Maar ik weet ook niet wat vakbond in het Spaans is hahaha. Dankjewel voor je reactie en fijne woorden!

Reply
Thomas Pannenkoek 8 april 2016 - 07:00

Ik ben blij dat ik in de situatie niet zit. Was het wel zo geweest, dan zou ik mijn vrouw proberen te overtuigen naar Vlaanderen terug te keren, genoeg reserve te sparen om het eventueel later opnieuw te proberen in je nieuwe woonplaats…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:36

Haha ja dat kan ook. Maar dat is geen optie en dat wil ik ook niet. Ik kan emigreren dus dan kan ik mezelf ook uit deze situatie redden en gewoon sterk zijn. Komt goed!

Reply
Els 8 april 2016 - 06:34

50 uur werken voor hetzelfde geld? Kan de directie van het ziekenhuis dit niet beter regelen? Belachelijk!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:35

Nee helaas, ze geven niet zo om ons. Maar ik denk dat ze er nog wel achter komen dat dat niet zo verstandig is, als straks belangrijke projecten niet meer doorgaan. Inmiddels ben ik een stuk geruster trouwens! xx

Reply
Eva 8 april 2016 - 06:26

Wat een moeilijke keuze! 🙁 Ik denk dat het een goede beslissing is om parttime te gaan werken. Sterkte! x

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:34

Dankjewel! 🙂 Best moeilijk, ik voel me nu weer wat rustiger gelukkig. Ik ga er gewoon voor!

Reply
Stéphanie 8 april 2016 - 04:26

Jeetje, wat een veranderingen en wat een aparte regels zeg! Voor de mensen die geen keuze hebben lijkt het mij helemaal heftig. Ik denk dat je er goed aan doet om voor jezelf te kiezen. Kun je rondkomen van een parttime baan en geeft dit je ook nog extra tijd voor andere activiteiten waar je graag tijd aan spendeert, dan moet je dat zeker doen. Je kunt altijd nog rondkijken mocht je merken dat het niet gaat. Wie weet wat er op je pad komt. Succes de komende tijd! Ik stuur je veel positieve energie vanuit Den Haag ???

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:33

Wat lief! 😀 😀 Dankjewel!! Daar word ik heel blij van. En ja: heel aparte regels, soms word ik helemaal tureluur van die stomme regels die alleen maar groei tegengaan. Dat begrijpen de Colombianen nog niet zo goed. Ik kan nu inderdaad alle kanten op, kijken wat het me oplevert en wat er op mijn pad komt! x

Reply
Morgaine 8 april 2016 - 04:24

Ik kan natuurlijk niet even kijken hoe het is in Colombia met dagelijkse boodschappen, wat je zelf wilt, wat een busreis kost (zo hoorde ik pas geleden dat de boot naar Texel maar 2,50 kost bijv. daar stond ik echt van te kijken, ik had minstens 20 euro pp verwacht zonder auto of fiets). Snap je wat ik bedoel?

Als Jimmy zegt, dat het kan, dan zou ik erop vertrouwen en ook part time gaan doen, is er nog een mogelijkheid dat je middenin kan uitbreiden? Die optie zou ik ook even eventueel navragen, mocht het anders lopen, wil je meer sparen, dat je dan toch een tijdje die 10 uren kunt pakken bijv…. Of andersom ook natuurlijk dan, dat je terug kunt naar part time. Dat zou denk ik al een hoop rust geven bij jou, weten dat er toch binnen dit contract of bij dat bureau mogelijkheden zijn.

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:31

Haha ja de boot naar Texel is best goedkoop 😉 Hier kost een busreis (de afstand maakt niet uit) ongeveer 70 eurocent. Boodschappen zijn vaak ook goedkoop, met name groente en fruit. Maar brood en kaas is best duur. Ik denk dat ik de dure boodschappen dan aan Jimmy over moet laten 😉
Naast parttime zijn er weinig mogelijkheden, ze bieden echt helemaal niets. Misschien dat ik wel een keer mijn contract weer kan uitbreiden naar 10 uur, maar niet voor een tijdje lijkt me. Maar ik denk dat ik na een maand 10 uur per dag plus meer reistijd echt kapot ben hoor.
Door al deze reacties ben ik al een stuk rustiger en heb er alle vertrouwen in. Ik wil graag meer met schrijven doen, dus misschien moest dit wel zo zijn. En als er iets anders op mijn pad komt ga ik daar misschien ook wel voor. Ohja en mijn collega die in dezelfde situatie zit wil een tegenvoorstel gaan doen, dus wie weet komt daar nog iets uit… Dankjewel voor je fijne woorden! xx

Reply
Morgaine 10 april 2016 - 04:41

Kijk, dat is fijn om te lezen, heb gewoon vertrouwen in het universum, soms hebben dingen een reden en ik ga er dan zelf altijd vanuit dat er iets beters op mijn weg komt als…

In dit soort gevallen wel, want dat alles een reden heeft, is natuurlijk ook weer onzin, maar in dit soort grote veranderingen? Blijf vertrouwen! <3

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 april 2016 - 14:37

Dankjewel voor je lieve woorden! <3

Reply
Linda | One Day Trip 8 april 2016 - 04:23

Wat leuk en interessant dat je dit met ons deelt! Maar pff, kan me voorstellen dat je nu even met je handen in het haar zit. 10 uur per dag werken is sowieso heel pittig, maar al helemaal als je daarna ook nog aan het promoveren bent en een blog wil onderhouden. Niet te doen.
Succes met het nemen van een besluit, Sabien!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:27

Dankjewel voor je lieve woorden! 🙂 Ik vind die 9 uur plus reistijd en alles al best wel pittig. 10 uur wil ik echt niet, ik moet ook echt aan mezelf denken 🙂

Reply
Carla van Vliet 8 april 2016 - 03:32

Wat een nare toestanden voor je! Een have baan en daarbij de tijd hebben om rond te kijken naar iets anders lijkt mij de juiste keuze. Ik wens je heel veel succes! 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:21

Dankjewel! Ja ik denk ook dat dat de beste optie is, en wie weet bevalt het wel heel goed en kan ik iets met schrijven gaan doen ofzo. Het opent wel mogelijkheden in ieder geval.

Reply
Jenny - ikreis.net 8 april 2016 - 03:18

Wat een bizarre veranderingen! Goed dat je voor jezelf hebt durven kiezen.

Succes de komende tijd.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:20

Dankjewel! Dat voelt ook best goed nu 🙂

Reply
yvonne 8 april 2016 - 03:05

Ik denken dat je een goede keuze hebt gemaakt. Ik zou waarschijnlijk hetzelfde doen. Wat is eigenlijk de reden waarom dit contract bij dit uitzendbureau gestopt is? Weet je dat?
En is er geen mogelijkheid om dit bespreekbaar te maken met een leidinggevende of de directie? Misschien kunnen jullie de reden van het werken tot 4 uur aangeven en is er wellicht begrip en mogelijkheid tot verandering voor?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:19

Dankjewel. Ik weet niet helemaal precies wat de reden is. Met het nieuwe bureau is al gepraat en die willen niet inschikken. Ikzelf ben ook aardig boos geworden tijdens een overleg hierover (waar ik best trots op was trouwens, zo in het Spaans haha). Het punt is dat als ik wegga de hele samenwerking die het instituut nu met Nederland heeft niets meer gaat opleveren en ik mag aannemen dat ze dat niet willen. Mijn collega heeft er helemaal migraine van gekregen en die gaat nogmaals met de baas praten. Want zij weet ook wel dat dit geen goede ontwikkeling is. Dus wie weet wordt er nog iets geregeld. Maar eigenlijk word ik zelf nogal geïrriteerd door zo een werkmentaliteit. De directeur had ook meteen voor ons op kunnen komen en kunnen zeggen: het zijn dezelfde voorwaarden of niet. Maar helaas gaat dat hier niet zo..

Reply
yvonne 9 april 2016 - 15:26

Heel knap van je! En ik snap je irritatie heel goed. Goed van je dat je het part-time weken gaat uitproberen en als de werkmentaliteit je echt tegen de borst stuit kun je alsnog stoppen en want anders zoeken toch? Het is ontzettend jammer als alles inderdaad stuklopen maar daar kun jij verder niets aan doen. Het moet wel reëel blijven, hoe jammer ook.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 16:05

Dankje! En precies: ik kan altijd wat anders zoeken! Hier in Colombia gaat het vinden van een baan in 75% van de gevallen via via, en ik heb inmiddels wat contacten. Die dingen zijn inderdaad niet mijn probleem dat klopt helemaal. Maarja dat stomme gevoel dan weer haha, ik heb ook al die voorstellen geschreven. Is wel echt mijn projectje. Maar ik zal zeker voor mezelf kiezen mocht het niet gaan hoor! x

Reply
yvonne 9 april 2016 - 16:20

Ja je gevoel hè? Lastig dingetje, heb ik ook vaak last van.;-) Maar goed van je!

Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 16:43

Haha veel vrouwen denk ik haha 🙂

Esther 10 april 2016 - 09:32

Reden is dat het vorige uitzendbureau bang was dat de boel legaal gezien niet helemaal oke was en dus geen nieuw contract met het instituut meer wilde tekenen. Tot daar ben ik nog op de hoogte, maar daarna is het van het een op het moment kennelijk in de versnelling gegaan en worden dit soort bizarre dingen gedaan. Je hebt kans dat het Instituut meer aan dit nieuwe bureautjes moet betalen en je per uur netto minder krijgt, dat is bij andere collega’s die naar dit bureau gingen namelijk gebeurt. Ik vind inderdaad dat de directie gewoon sterkere eisen had kunnen stellen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 april 2016 - 13:11

Er komt net een mail binnen: we kunnen alleen kiezen uit 7-11 of van 12-4. Dat is dus minder dan medio tiempo. Heb Yolanda gevraagd om naar het salaris te vragen, want dat zal dan nog wel minder worden…

Reply
Rob Alberts 8 april 2016 - 02:46

Sterkte!

Bemoedigende groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:16

Dankjewel! 🙂

Reply
Benita Verhoef 8 april 2016 - 02:42

Een moeilijke keuze, maar door te kiezen voor kwaliteit van leven, heb je je hart gevolgd , en dat is altijd de beste keuze.

Blijft raar om te ondervinden dat ze je voor een voldongen feit zetten.
Er is op het gebied van arbeidsrechten nog heel veel te doen in Columbia.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:16

Dankjewel voor je reactie Benita! Je hebt helemaal gelijk: je hart volgen is het allerbeste. Er valt absoluut veel te doen op dit gebied in Colombia. Dingen gaan vaak heel oneerlijk helaas. En gewoon simpelweg totaal niet efficiënt en productief..

Reply
Gerlinde 8 april 2016 - 02:30

Wow, wat een tijden. Nee, dat is toch niet te doen. Raar. Weer zoiets dat in NL zo vanzelfsprekend is (klein beetje fatsoenlijk betaald worden) en op andere plekken totaal weer niet….
Spannende tijd!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:15

Nee niet te doen! Heel anders in Nederland, al zijn er daar bedrijven waar mensen ook heel veel werken. Maar die krijgen veel meer betaald…

Reply
Jaixy 8 april 2016 - 02:09

Wauw wat een dilemma zeg. En wat een keuzes.
Maar ik geef je gelijk. Ga parttime werken. Kijk hoe dat gaat financieel. Kijk hoe je je daarbij voelt.
Inderdaad kwaliteit van leven is ook heel belangrijk. Heel erg belangrijk zelfs.
Ik vind het een dappere keuze.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:14

Dankjewel! Ja er zijn best veel dingen die ik graag wil doen maar nooit tijd voor heb, dus misschien is het helemaal niet zo erg allemaal. Alles heeft een reden zegt men ook wel. Dus misschien is het wel de bedoeling om meer te gaan ontdekken 🙂

Reply
Thea 8 april 2016 - 01:51

Sterkte Sabine, in deze moeilijke situatie. Je gekozen oplossing is denk ik zo gek nog niet.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:13

Dankjewel! 🙂 Nee dit is wel de goede keuze denk ik nu zo.

Reply
Natasja 8 april 2016 - 01:51

Ik denk dat je het antwoord diep in je hart al weet. Ik zou ook parttime gaan werken. Je wil nog zoveel andere dingen er naast doen, die je ook energie geven, en dat is ook belangrijk he??

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:13

Ja dat klopt, wat een wijsheid 😀 Die dingen die me zoveel energie geven, daar wil ik eigenlijk meer tijd aan besteden. Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken!

Reply
schrijfsels 8 april 2016 - 01:24

Klinkt als uitbuiting.
Ik zou kiezen voor parttime werken en eventueel zoeken naar een andere baan

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:12

Ja is het ook. Ik ga rondkijken, maar wil eigenlijk eerst een maandje of twee kijken hoe het me bevalt parttime. Er zijn zoveel dingen die ik er naast zou willen doen. Elk nadeel heeft z’n voordeel, aldus J Cruijf 😀

Reply
Falderie 8 april 2016 - 00:54

Mijn eerste reactie zou zijn: ik ben hier weg, ik zoek iets anders! Maar dat klinkt in België en Nederland toch iets gemakkelijker te zijn dan bij jullie…
Lijkt me de beste oplossing voorlopig. En hopelijk stuit je op een leukere baan met betere uren óf lukt het gewoon zoals je het nu gaat doen en ga je van die extra tijd genieten en andere dingen mee doen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:11

Het lijkt erop dat ik redelijk makkelijk iets zou kunnen vinden, maar die baan moet wel betere voorwaarden hebben dan deze anders heeft het geen zin. Ook de locatie is belangrijk in Bogotá, ik wil niet nog meer moeten reizen. De projecten die ik nu doe vind ik wel heel leuk, dat is wel iets waarom ik zou willen blijven. Als ik daarnaast iets anders kan doen zou het wel mooi zijn. Als ik iets anders tegenkom waar ik tevreden mee ben ga ik dat wellicht wel doen!

Reply
Yvonne 8 april 2016 - 00:43

Jeetje, wat balen Sabine! En dan dacht ik dat we in het onderwijs best veel uren maken in NL, maar elke dan van 7 tot 5… en dan nog 3 uur reizen… dat houdt niemand vol. Arme collega’s die geen keus hebben. Ik denk dat het een goede beslissing is om parttime te gaan werken. En wie weet… creëer je zo andere kansen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:09

Ja zeker… en inderdaad dat is niet vol te houden, wil ik ook niet. Ja studenten in NL klagen altijd al als ze om 9.15 moeten beginnen, hahah. Hier beginnen studenten ook om 7 uur 😉 Ik vind het kansen creëren heel prettig klinken en geeft me veel zin in de toekomst! Dankjewel!

Reply
kliefje 8 april 2016 - 00:40

Als ik jou was, en een klein potje had en een man die me geruststelde zoals jij die hebt, zou ik jouw keuze gemaakt hebben.
Wat een lange dagen anders zeg! En ik vind dat aspect van veiligheid ook nogal belangrijk.
Kortom: doen!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:07

Dankjewel! Dat is fijn om te horen 🙂 Ja 9 uur per dag wat ik nu doe vind ik eigenlijk al best zwaar met alles ernaast. Parttime zou veel prettiger zijn, zeker als ik er naast nog kan schrijven ofzo. Ik ben benieuwd hoe het allemaal gaat uitpakken!

Reply
Jens 7 april 2016 - 21:59

Hi Sabine, je kunt goed schrijven, is het niet een idee om naast je partime baan gewoon wat tekstjes te schrijven op websites als greatcontent.nl of textbroker.nl? De meeste artikeltjes leveren maar 2 of 3 euro op, maar je kunt er vaak wel vier per uur schrijven, is toch weer 8-12 euro per uur. Niet veel voor Nederlandse begrippen, maar in Colombia niet heel slecht, zeker niet met de huidige wisselkoers. Op upwork.com vindt je vaak vertaalklussen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:06

Dankjewel voor je compliment én je goede tips! Ik heb meteen gekeken en ga me zeker daar aanmelden! Lijkt me ook heel leuk om te doen en meer ervaring te krijgen in schrijven 😀

Reply
Esther 7 april 2016 - 21:43

Sabine wat erg! Dit is echt een ramp, voor jou en de anderen op persoonlijk niveau en ook voor het Instituut…jij hebt de “luxe” positie dat je halftijd kan doen (al vind ik dat ook onredelijk hoor), maar velen kunnen daarmee hun vaste lasten niet meer brtalen. Drama….ik ben echt een beetje geschokt….ook al weet ik hoe het hier gaat. Vreselijk. Rondvragen bij Javeriana???

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:05

Ja echt niet leuk! Er waren gisteren weer allemaal verhalen, dat ze vooral bangmaken en dergelijke. En Yolanda gaat een tegenvoorstel doen bij Carolina. We gaan het zien. Zij gaat trouwens ook parttime werken, is de beste oplossing. Ik vind de projecten die we doen wel heel leuk, dus het zou zonde zijn om helemaal weg te gaan. Ik hoop dat ik het kan combineren met iets anders. We gaan het zien…

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 7 april 2016 - 21:12

Jeetje. Wat idioot, die veranderingen! Ik kan me heel goed voorstellen dat je deze keuze hebt gemaakt. Veel succes de komende tijd!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 15:04

Dankjewel! Ja echt stom, ook vooral voor diegenen die geen keus hebben.

Reply
Jessica 7 april 2016 - 21:12

Awh wat zuur zeg Sabine! Dit is jou (en collega’s) niet gegund 🙁 Ik vond het al zo knap hoeveel jij werkte met je oude contract, met reistijd/boodschappen doen/sporten etc. al een vrij vermoeiend dagprogramma.. Ik ga voor je duimen dat er iets moois op je pad gaat komen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 april 2016 - 16:07

Ja echt! Dankjewel 🙂 Ja 9 uur werken vind ik ook al wel pittig met al die dingen eromheen, jij hebt het natuurlijk van dichtbij meegemaakt haha. Het is nog niet wat Jimmy voor zijn kiezen krijgt, maar wel meer dan in NL. Dankjewel voor het duimen 😀 xx

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 11 april 2016 - 01:39

Wie weet krijgen ze na een tijdje wel tabak van dit nieuwe uitzendburo zodat ze op hun knieën naar het oude uitzendburo terug gaan. Zou leuk zijn. Wie weet! Succes met alles!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 april 2016 - 13:17

Haha ja wie weet 😉 Dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!