Home Emigreren 10 dingen die ik mis uit Nederland
10 dingen die ik mis uit Nederland

10 dingen die ik mis uit Nederland

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Is het gras echt groener aan de overkant? Het antwoord is nee. Overal ter wereld valt er wel iets te klagen. In Nederland, in Colombia en vast ook in populaire emigratielanden zoals Frankrijk, Spanje of Canada. Pas toen ik wegging uit Nederland ging ik bepaalde kleine dingen meer waarderen. Ik ben heel gelukkig hier in Colombia, maar natuurlijk mis ik weleens iets uit Nederland. Soms lijkt het alsof de focus met name ligt op wat er allemaal mis is aan Nederland. Ik volg niet heel veel nieuws, maar als ik eens een keertje kijk staat het bomvol negativiteit. Daarom vandaag eens een positieve blik op mijn kleine kikkerlandje: 10 dingen die ik mis uit Nederland!


10 Dingen die ik mis uit Nederland na emigratie


1. Brood en kaas

Nederland is echt een kaas- en broodland en dus zijn die dingen ook gewoon superlekker. Er zijn ook zoveel soorten brood en kaas: hoe trots kun je daarop zijn! Vooral het brood uit de broodmachine van mijn moeder is gewoon hemels. Als je in de buurt bent mag je mij bij deze wakker komen maken met een heerlijk sneetje versgebakken volkoren-notenbrood met echte Hollandse kaas!

 

 2. Structuur, duidelijkheid en eerlijkheid

Ik geef het meteen toe: in Nederland geeft iemand ook weleens verkeerde informatie of is iets niet duidelijk. Maar geloof me: toch is duizend keer beter dan hier. Alleen al de weg vragen levert grote onduidelijkheid op, aangezien Colombianen nooit zeggen dat ze iets niet weten. In plaats daarvan zeggen ze maar wat. Als je niet oplet word je kilometers de verkeerde kant op gestuurd. En dat gaat eigenlijk zo met alles: de één zegt dit, de ander beweert dat. Nooit weet ik wat er gaat gebeuren en uiteindelijk gaan dingen altijd anders dan zogenaamd gepland was. Eerlijk zijn is ook bijzonder moeilijk, vertrouwen op iemand is daarom niet makkelijk. Ik ben er aardig aan gewend, maar jeetje zeg wat mis ik soms die Hollandse eerlijkheid, duidelijkheid en structuur! Lees hier meer nadelen die je tegenkomt als je gaat emigreren.

 

Nog 50 redenen waarom Nederland zo tof is!

 

3. Zorg voor dier, natuur en historie

Colombia heeft werkelijk een prachtige natuur, en er leven zoveel mooie dieren! Net als in Nederland trouwens. Wat dacht je van de bollenvelden, uitgestrekte bossen en prachtige meren. En dan die mooie oude steden, historie overal. De Zaanse Schans bijvoorbeeld. Of het prachtige Zierikzee. Geweldig toch? Wat is het jammer dat de Colombianen niets lijken te geven om hun prachtige flora, fauna en historie. Soms ook gewoon pijnlijk om te zien. Misschien lijkt het niet zo met het grote Schiphol, vele snelwegen en bijna 17 miljoen mensen in zo een klein landje, maar vergeleken met Colombia zorgt Nederland bijzonder goed voor dier, natuur en historie, iets waar ze hier veel van kunnen leren!

 

4. Open-minded

Veel Nederlanders zijn hartstikke open-minded. Alles kan eigenlijk wel en veel wordt geaccepteerd. Een week vegetarisch eten, een patroon aanpassen, gewoon eens niet mee naar familie, min of meer zelf je vakantiedagen bepalen of maandenlang op reis. Colombianen daarentegen zitten nogal vast in hun eigen gewoontes en gedachten. Eens iets op een andere manier proberen of anders denken is hier vrij lastig. Nederlanders zijn daarin echt een verademing.

5. Zeilen

Nederland is een fantastisch zeilland! Prachtige meren en zelfs op zee is er genoeg mogelijkheid. In het seizoen zeilde ik bijna elk weekend minstens één dag en ook in de winter ging ik nog weleens het water op. Heel graag zou ik hier ook eens willen zeilen. Het kan wel, op ongeveer twee uur rijden is een mooi meer. Maar daar wordt lang niet zoveel gezeild als op de Poel (of de Westeinderplassen, zoals mijn favoriete meer van Nederland eigenlijk heet), waar ik woonde en zeilde. Als ik de foto’s terugkijk wil ik weer. Wat is dat toch iets prachtigs!

 

6. Vrijheid

Ik voel me hier prima veilig, doe alles wat ik wil, maar stiekem ben ik best beperkt. Want die veiligheid komt wel doordat ik me niet begeef in gevaarlijke gebieden, niet met sieraden de straat op ga (ik kan hier mijn verlovingsring helaas dus ook niet dragen), niet te veel meeneem, alles onder mijn kleding stop, altijd weet waar ik ben en als we buiten Bogotá op reis willen eerst bedenken of dat gebied wel veilig is. Dus ja ik voel me veilig, maar de vrijheid is wel enigszins beperkt. Iets waar ik snel aan ben gewend, maar toen ik in december in Nederland was, voelde die vrijheid wel bijzonder fijn. Iets om eens bij stil te staan: in Nederland ben je gewoon vrij!

7. Schone lucht

Hoe kan deze ontbreken! Zelfs Amsterdam is een grote verademing vergeleken met Bogotá. Of wat dacht je van uitwaaien op Texel. Heerlijk die schone luchten in Nederland. Geniet er maar van!

 

 8. Gelijkheid

Ik lees weleens dat de scheiding tussen arm en rijk in Nederland steeds groter wordt. Dat geloof ik meteen, maar kom hier een maandje wonen en je mist meteen de gelijkheid in Nederland.

9. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg

Ik ben echt een doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-type. Ik zie er netjes uit, maar verder geen poespas. Die drang naar perfectie die de Colombianen bezitten is soms echt te veel van het goede. Het leven in Nederland is zo lekker simpel en makkelijk. Gewoon doen waar je je goed bij voelt. Heel fijn.

10. Gezelligheid

Ken jij een taal waarin het woord ‘gezellig’ echt goed wordt uitgelegd? Dan hoor ik het bij deze graag! In het Spaans bestaat er in ieder geval geen goed woord voor. En in Colombia ken ik deze vorm van gezelligheid ook niet. De televisie staat altijd keihard aan, afwassen terwijl de helft nog zit te eten, een zo kaal mogelijk huis, jassen die in een restaurant gewoon worden aangehouden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hollandse gezelligheid: waar ter wereld vind je dat? In zoveel kleine dingen komt het terug. Van appeltaart tot mooi gedekte tafels, met zijn allen theeleuten of uren natafelen, ontbijten bij de Ikea, oude omaatjes in het park of knus op de bank Boer Zoekt Vrouw kijken. Gewoon die Hollandse gezelligheid: ik ben er trots op!

 


Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd wat jij zo waardeert aan Nederland. Daarom de vraag van vandaag: wat vind jij het allerleukste aan Nederland? En voor de Belgische lezer: wat waardeer jij het meest aan België?


Alles over emigreren lees je hier.


 

Lees meer!

118 reacties

Max 28 november 2019 - 04:02

Nederlanders missen trots zijn op eigen cultuur.Waar je ook kijkt, overal wordt de islamisering je de strot doorgeduwd.En in de (grote) steden zijn er wijken ontstaan met hoge concentraties Arabische en Turkse moslims. Gettovorming, noemen de politici dat.Het land Nederland bestaat niet meer,maar Holandistaan wel..

Reply
C 7 mei 2016 - 10:12

Hey dit is eigelijk de eerste keer dat ik op je blog kijk. Wat grappig om te lezen !!
Ik ben 3 jaar gelden ook geemigreerd naar het buitenland voor mijn grote liefde.
Alleen dan naar Mexico,
Ik herken heel wat dingen ook die jij mist van Nederland.
Met name ook de ‘gezelligheid’.. Ik probeer ons huisje daarom ook zo veel mogelijk dat gevoel te geven.. Zodat ik het toch nog ergens kan vinden 🙂 haha

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 mei 2016 - 22:17

Leuk dat je op mijn blog bent gekomen! En natuurlijk nog leuker dat je ook bent geëmigreerd! 😀 Mexico is dan wel een ander land, maar niet zo ver van Colombia in alle aspecten denk ik. Fijn te horen dat jij hetzelfde voelt over de gezelligheid. Mijn vriend zei laatst dat hij Nederland eigenlijk ook veel gezelliger vindt dan Colombia haha 🙂

Reply
Miranda 2 mei 2016 - 14:39

Leuk artikel en erg herkenbaar! Daarom nemen wij ook elke keer een flinke voorraad kaas mee uit Nederland (tip: die van de Lidl of Aldi blijven het langste houdbaar!). En frikandellen! Die gaan hier in Tanzania meteen weer de diepvries in en kunnen wij wekelijks een ‘frikandel speciaal’ maken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 mei 2016 - 10:57

Dankjewel! Haha wat leuk dat je frikadellen meeneemt! Ja die kaas daar wil ik de volgende keer ook meer van meenemen. De laatste keer namen we twee kaasjes mee en die waren ook binnen 2 weken weg… Goede tip trouwens, thnx!

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 20 april 2016 - 07:34

Het woord ‘gezellig’ vind ik inderdaad zo’n leuk woord eigenlijk! Kan het echt niet uitdrukken in een andere taal. En brood met kaas, oh dat is altijd zo heerlijk als je een tijd weg bent geweest.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 08:36

Haha ja het is inderdaad een heel leuk woord! Echt iets van ons Nederlanders 😀 Ik kan ook nooit uitleggen aan Colombianen wat het precies is. Grappig is ook dat Jimmy het in Nederland veel gezelliger vindt dan hier haha 🙂

Reply
Marjolein 20 april 2016 - 02:38

Wat een tof artikel zeg, leuk om op deze manier meer te weten te komen over de Colomiaanse cultuur! Die eerlijkheid zou ik echt wel missen denk ik maar misschien is het ook gewoon een kwestie van het nemen zoals het is en er maar het beste uithalen. Persoonlijk mis ik uit Nederland alleen het ‘even snel spontaan op bezoek gaan bij familie’ en het typische ‘uitwaaien op het strand’. Maar dat zijn absoluut geen redenen om Berlijn in te ruilen voor Nederland, hihi.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 08:35

Dankjewel! Ja het is zeker een kwestie van nemen zoals het is, helemaal mee eens! Dat probeer ik ook zo veel mogelijk te doen en meestal lukt dat wel. Soms niet haha. Vanaf Berlijn kun je gelukkig ietsje makkelijker naar je famillie toe, maar nog steeds: een halfjaar elkaar niet zien in hartstikke veel! Dat vind ik ook wel eens moeilijk hoor!

Reply
Michelle 6 april 2016 - 01:34

Wat leuk om te lezen! Bij de meeste dingen sta ik niet eens stil. Zo zie je maar dat ieder land weer zijn plus en minpunten heeft. Misschien leuk om ook een lijstje te maken met 10 dingen je niet mist aan Nederland.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 april 2016 - 18:12

Dankjewel! Leuk dat je dat zegt trouwens: ik ben al bezig de lijst van 10 dingen die ik niet mis samen te stellen. Dus die komt! 😀

Reply
Anita - Reisvlinder.nl 4 april 2016 - 13:40

Jaaa, lekker brood en goede kaas mis ik ook altijd in het buitenland (en een patatje speciaal met een kroket) Verder ben ik nooit lang genoeg in het buitenland geweest om de rest echt te missen. Maar leuk om jouw punten te lezen. Zo besef je toch weer even dat Nederland helemaal zo gek nog niet is 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 20:51

Haha ja patat speciaal kennen ze hier ook niet 😛 Nederland heeft best fijne dingen, zoals stroopwafels ook natuurlijk. Die zijn echt gevaarlijk als ik die meeneem of krijg: binnen een paar dagen is alles op 😛

Reply
Northflix 4 april 2016 - 12:18

Wat grappig om jouw lijst te lezen.
Ik heb ooit stage gelopen in het buitenland en ook ik miste de kaas en de schone lucht!
Echt! Ademde ik door mijn mond, ging ik hoesten… Door mijn neus ging ik kapot van de stank!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 20:49

Ha leuk dat je het herkent! Ook die schone lucht, veel mensen geloven dat niet, dat Amsterdam echt stukken schoner is hahaha. Ik loop op straat vaak met mijn sjaal voor mijn mond en neus. Dat helpt maar even, maar toch…

Reply
Sofie 4 april 2016 - 08:59

Mooi verwoord en het is normaal dat je dingen mist en plots besef je dan wat je echt waardeert. Het is soms allemaal zo vanzelfsprekend tot het niet meer aanwezig is dan pas kun je iets beginnen missen zoals simpelweg brood en kaas. Oooh en wat moeilijk dat Colombianen maar gewoon wat zeggen, dat moet heel frustrerend zijn. Dan weet je toch nooit wat ze echt bedoelen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 09:04

Dankjewel! En: precies! Jij weet ook heel goed hoe dat is 🙂 Ik weet inderdaad nooit of het klopt en eerlijk is wat men hier zegt. Echt soms om gek van te worden. Mensen vertrouwen is daarom ook moeilijk, wat ik niet zo fijn vind.

Reply
Sofie 4 april 2016 - 09:06

Dat lijkt me heel moeilijk, het zou mij nog onzekerder maken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 09:06

Ja dat doet het ook weleens 🙂

Reply
Lizette 4 april 2016 - 06:11

Wat leuk geschreven. Zo wordt NL toch even extra in het zonnetje gezet en weet ik weer waarom het eigenlijk thuis wel heel fijn is 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 09:01

Bedankt! Ja bést fijn Nederland! Al zijn er ook wel dingen die ik juist niet mis 😛

Reply
Koen 4 april 2016 - 03:06

Zeer herkenbaar. In mijn lijstje zou ook ‘daglicht’ staan. Ik mis het lange daglicht want in Maputo wordt het rond de Kerst al donker om 19u. Eind juni is het al om 17u donker. Zomertijd en na het werk nog lang buiten zitten …

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 08:58

Ja klopt! Hier is het elke dag om 6 uur licht en om 6 uur ook weer donker. Ik ben er blijkbaar zo aan gewend dat het niet eens in me opkwam dat er bij te schrijven…

Reply
bentenge 3 april 2016 - 12:11

Nu weet ik het zeker, er scheelt iets aan mijn hoofd en visualisatie. Die oranje klompen deden me even duizelen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 08:51

Hahaha ja échte Hollandse 😀

Reply
Stéphanie 3 april 2016 - 09:30

Mooi verwoord en deels herkenbaar. Nu heb ik mijn leven doorgebracht tussen Frankrijk en Nederland. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met een exotisch land als Colombia maar wat ik vooral miste in de periodes waarin ik in Frankrijk was, was zoals je zelf aangeeft het feit dat Nederlanders toch heel open en eerlijk zijn. In Frankrijk is men toch iets meer gericht op bepaalde principes. Ook miste ik een broodje kroket, saté en roze koek. Hagelslag hadden wij meestal op voorraad en brood en kaas miste ik uiteraard niet in Frankrijk haha Nadeel aan Nederland vind ik dan weer het gehaaste leven, dat is in veel delen van Frankrijk toch anders. Daar geniet men toch meer of anders van het leven. Het levensrythme is iets relaxter. Ik geloof best dat je de vrijheid die wij hier hebben mist in Colombia. Lijkt mij best moeilijk om zo overal rekening mee te houden. Gelukkig wen je daar ook weer aan. Ach ja, je woont dan wel weer in een prachtige omgeving. De natuur in Colombia is volgens mij heel mooi, jammer dat de mensen het daar zelf niet lijken te waarderen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 08:47

Dankjewel! Ook leuk dat je dingen herkent. Ik merk dat waar je ook woont, altijd buiten Nederland blijken veel dingen toch wel hetzelfde te zijn wat mensen missen. En inderdaad: in NL zijn ook nadelen. Waarschijnlijk komt er ook nog wel een 10 dingen die ik niet mis uit Nederland haha. Zoals het gehaaste leven dus ja, hier ook veel relaxter 🙂

Reply
Miriam 3 april 2016 - 04:27

Ahh, mooi beschreven zeg. Toen ik de titel zag dacht ik vooral aan eet- en drinkwaren, maar wat je allemaal beschrijft kan natuurlijk ook. Vooral de vrijheid/veiligheid lijkt mij lastig joh…dat is zo gewoon hier in Nederland bijna. Als je dat dan niet hebt dan mis je dat, heel begrijpelijk. Ik vind vooral de gezelligheid idd een goed voorbeeld wat ik vind van (in mijn geval) Groningen. Ik zou het niet willen missen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 08:25

Thnx! Ik mis niet heel snel eten en drinken, behalve kaas en brood dan 😉 Ja je komt er pas achter wat er allemaal is als je het niet meer hebt 🙂 Die Hollandse gezelligheid mist zelfs Jimmy! Dus kun je nagaan… 😀

Reply
susan 3 april 2016 - 03:28

Geen spruitjes? 🙂 Ik miste vooral de chocola trouwens. Maar de Nederlandse eerlijkheid/directheid ben ik ook erg gaan waarderen, ook al zijn we daarin dan weer vaak een beetje té, het is toch wel verrekte handig als je weet waar je aan toe bent en niet alles via totaal onnavolgbare politiek/sociaal correcte regeltjes gaat. En de Hema ja!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 08:23

Spruitjes??? Als ik iets niet lust dan zij het wel spruitjes hahaha 😛 Ja die eerlijkheid en directheid is superfijn! Het kan ook té, maar dat is altijd nog beter dan niets haha

Reply
Wanda 2 april 2016 - 16:38

Pfff… wat een lastige vraag joh… maar inderdaad de schone lucht en de vrijheid waar we in leven. Ondanks dat er heus wel regels zijn, zijn we natuurlijk ook heel erg vrij in ons doen en laten en zijn de meesten van ons ook erg tolerant. Hoewel ik wel het gevoel heb dat het minder wordt nu met die hele vluchtelingenproblematiek.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 22:49

Ja ik denk ook dat er wel het één en ander verandert in Nederland. Al gaat het denk ik niet zo snel als de media ons doen geloven. Nog steeds is er heel veel vrijheid. Gelukkig 🙂

Reply
Vetexbart 2 april 2016 - 12:40

Dat brood! 🙂 Ik mis dat ook altijd. In veel landen kennen geen lekker vers gebakken brood en moet je het met een ‘chemisch’ goedje stellen dat na twee weken nog steeds eetbaar is…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:36

Haha ja precies! 😛 Hier kopen we altijd vers brood van de bakker, maar dat is meer baguette eigenlijk. Wel lekker, maar op een gegeven moment heb ik dat ook wel gehad haha 🙂 Het meeste verpakte brood is niet te eten..

Reply
Rob Alberts 2 april 2016 - 12:32

Jouw blog maakt mij weer bewust van het mooie leven dat ik hier heb.
Af en toe stuur ik drop naar een Canadese blogvriendin.

Blije groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:37

Wat leuk om te horen! En die vriendin zal je vast heel dankbaar zijn 😀

Reply
Falderie 2 april 2016 - 09:32

Kaas en brood. Daar kan ik je helemaal in volgen. Soms eet ik een periode heel weinig brood. Dat gevoel wanneer je dan eindelijk weer eens een boterham met kaas eet… Onbeschrijfelijk!

Ik denk dat ik heel veel zou missen moest ik hier niet meer wonen…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:38

Haha ja inderdaad dat is dan zó heerlijk! 😀 Ik weet nog dat toen ik in december in Nederland was ik alleen maar brood met kaas heb gegeten hahaha

Reply
Mariska 1 april 2016 - 09:29

Brood en kaas! Ja, zodra ik naar het buitenland ga mis ik gewoon heerlijk brood met lekkere kaas. En het fijnste aan Nederland vind ik toch wel de openheid, gelijkheid en eerlijkheid. Lekker recht door zee. Het enige mindere hier vind ik het weer, het gemiddelde hier mag van mij wel een graad of 10 omhoog 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:40

Haha ja dat ga ik ook meteen eten zodra ik weer eens land op Schiphol haha 😉 En precies: eerlijkheid, gelijkheid en openheid: zó belangrijk! Dat mis ik echt wel eens, mensen kletsen ook overal over en bemoeien zich met alles en iedereen. Het weer is hier in Bogotá niet heel anders dan de Hollandse herfst haha. Tenminste: afgelopen jaar wel omdat er El Niño was, maar nu het regenseizoen weer aan het beginnen is regent het echt alleen maar en koud enzo…

Reply
Mathilde 1 april 2016 - 07:41

een heel herkenbaar lijstje. Wat ikzelf het meest miste was: wandelen (ik lees dat jij dat wel doet, maar dan nog, wat heeft Nederland veel goed verzorgde wandelpaden in de kleine stukjes natuur), laagdrempelig genieten in de stad zoals lekker zitten op een terrasje op een fijn autoloos pleintje en historie in de stad. Dat laatste heeft Bogota wel rond het oude plein, maar daar buiten niet.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:46

Ja deze dingen mis ik ook weleens! Vooral die schattige terrasjes en gezelligheid buiten in de stad. Ook op het oude plein is het niet zoals in NL, weinig terrasjes. Wandelen is een stuk lastiger hier, al zijn er wel mooie wandelroutes, maar vaak lastiger te bereiken.

Reply
chicharrero 1 april 2016 - 07:26

Haha. Ik moest lachen bij gezellligheid. Wat ze ook niet kennen is respect of voorrang voor de zwakke weggebruiker.
Ook volledig akkoord met #1. Als je goed zoekt vind je wel gerijpte kaas en bruin brood in colombia

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:47

Haha ze kennen hier überhaupt geen respect of voorrang voor welke weggebruiker dan ook 😛 Hollandse kaas is volgens mij ook wel te koop bij één winkel in Bogotá, maar peperduur helaas…

Reply
De Hoestende Avonturier 1 april 2016 - 06:57

Ja, ik herken alles direct van de jaren dat ik ook niet in NL was. Behalve het zeilen haha, daar heb ik een debiele irrationele angst voor dus dat sla ik over. Australische vriendlief kan zich vooral ook vinden in het kaas-en-brood missen. Toen hij hier de eerste keer pas net woonde en het best lastig vond, was hij eventjes terug in Australie om familie op te zoeken. Hij was opeens heel veel minder fan van alles in de supermarkten daar :p Goed om de door jouw genoemde punten even te beseffen voor iedereen hoor!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:48

Leuk dat je het herkent! Dat kaas en brood, je went snel aan de luxe in NL haha. MIjn vriend wil al heel lang een broodbakmachine zodat we het zelf kunnen maken, maar die dingen zijn hier bijna niet te krijgen… maar zodra we er één vinden… haha

Reply
Morgaine 1 april 2016 - 06:07

Aangezien ik nooit lang genoeg buiten Nederland ben geweest met extreme cultuurverschillen, kan ik je hier geen antwoord op geven behalve wat anderen mij vertellen, in Amerika kennen ze het wel, of in de Engelstalige landen, gezelligheid, Cozy…. En die kunnen er ook wat van, hahaha

Maar ja, ook daar wordt van alles gemist, drop, kaas, brood, stroopwafels, kortom het geijkte, maar dat is in Frankrijk ook al zo, ja ik ken iemand die in Frankrijk is gaan zitten maar hier elk jaar ene pakketje van mijn ouders krijgt, met … Kaas…. Old Amsterdam, hahahaha

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:52

Ja cozy! Al is dat ook wel knusheid. Maar dat hoort ook bij de Hollandse gezelligheid 😀 Haha leuk dat je ouders kaas opsturen 😀 Zullen ze heel dankbaar voor zijn 😉

Reply
Morgaine 2 april 2016 - 14:26

Oh nee niet niet opsturen meestal is ze rond kerst en oud en nieuw hier in ons landje, familiebezoek en mijn ouders steevast, hahaha

X

Reply
Co 1 april 2016 - 01:43

Nou heb ik nooit in het buitenland gewoond, maar de meeste dingen zijn zo herkenbaar! Ik vierde eens kerst bij een Costa Ricaanse familie, en tijdens het kerstdiner zat de helft van de familie al te eten voordat iedereen eten had en de andere helft zat spelletjes te spelen op z’n telefoon. Zo gezellig 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:51

Leuk dat ook jij het herkent! 🙂 Ja dat eten met zijn allen is heel gezellig hier hahaha. Ook in een restaurant moet je heel snel eten anders is je bord weg hahaha

Reply
Jens 31 maart 2016 - 16:48

Wederom heel herkenbaar, zeker het feit dat ze niet zeggen dat ze iets niet weten. Laatst een belastingvraagje voorgelegd bij verschillende boekhouders in Bogota. Boekhouder 1, 2 en 3 gaven allemaal hetzelfde foute advies. Maar wel op zo’n overtuigende manier dat je ze bijna ging geloven. Totdat boekhouder nummer 4 wel het antwoord wist. Zeggen dat ze het niet weten of twijfelen zit er niet bij. Had ik toch bijna de belastingopgave fout ingevuld. Voor het evenwicht: in Nederland ook wel eens heel erg fout geinformeerd over een emigratievraag door een officiele instantie, met bijna zeer grote gevolgen. Zo zie je maar.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:50

Leuk dat je het herkent! In Nederland is zéker ook niet alles duidelijk inderdaad. Dat heb ik vooral ervaren toen ik ging emigreren. Niemand wist het precies en elke keer een ander verhaal, pff.. maar dat is dan ook wel over een niet alledaags onderwerp.Maar inderdaad: óók in NL is het gras niet groener 😉

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 31 maart 2016 - 14:11

Mooi onder woorden gebracht Sabine. Ik denk dat je dat altijd zult houden als je naar een ander land emigreert. Maar dat is dan ook weer het mooie hieraan dat je de dingen die je mist uit je land van herkomst juist gaat koesteren. (of misschien soms ook idealiseren)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:44

Dankjewel! Ik denk ook dat het altijd blijft, net als dat men ook altijd wat te klagen houdt in Nederland. Dat idealiseren is inderdaad waar: als je dan weer voor langere tijd in NL bent dan val je snel terug in het oude patroon.

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 31 maart 2016 - 13:46

Ha, leuke lijst! En veel dingen zijn herkenbaar. Voor mij moet er nog een 11 bij: drop! Stom hè, maar dat mis ik dus in het buitenland. Drop en kaas… Vreselijke combi maar allebei zo lekker 🙂 En ja, de vrijheid die je in Nederland beschrijft is een van de punten waarom wij ons dus in de toekomst weer in Nederland willen gaan vestigen. Hoe leuk en exotisch de hele wereld ook is, stiekem vind ik een boel Nederlandse waarden heel prettig en ook belangrijk. Zolang ik maar op vakantie kan om de betutteling en het slechte weer af en toe even te ontvluchten 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:43

Dankje! Haha ja drop 😀 Ik ben niet zo een dropeter, maar toch altijd neem ik er wat van mee. Vooral Engelse drop vind ik lekker. Ik vind Nederland ook heel prettig en die dingen zoals eerlijkheid en vrijheid maken dat vooral. Maar toch vind ik hier wonen ook wel een hoop voordelen en leuke dingen hebben. Ik weet ook niet of ik ooit terug wil naar Nederland. Ik weet nog wel dat ik altijd zei na een lange reis: dit en dat ga ik anders doen, etc. Maar je zit zo snel weer in dat Hollandse gehaaste ritme helaas. Maar ergens wonen waar mensen gewoon eerlijk zijn zou ik wel willen.

Reply
Zo simpel is dan geluk 31 maart 2016 - 13:39

Echt super mooi om te lezen! Ik heb vorige zomer voor het eerst gezeild, echt heel erg leuk. Het is fysiek nogal zwaar voor mij dus ik zal het niet snel weer doen, maar ik vond het een geweldige ervaring.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:35

Dankjewel! Leuk dat je gezeild hebt 😀 Het ligt een beetje aan de boot wat je moet doen, maar over het algemeen is het best zwaar ja. Met iemand meezeilen kan een leuke oplossing zijn voor jou!

Reply
Dina 31 maart 2016 - 13:19

Wat een leuk stukje zeg! Een aantal jaar geleden wilde ik naar Duitsland verhuizen om met mijn vriend samen te wonen (uiteindelijk kwam hij naar Nederland) en ik had toen direct al door dat in Nederland alles veel makkelijker gaat (met regeldingen bedoel ik dan). Als je iets wilt van een instantie of weet ik veel, dan krijg je in Duitsland heel erg te maken met bureaucratie. Dat had ik dan heel erg gemist denk ik (hoewel ze er in Nederland soms ook best wel wat van kunnen natuurlijk).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:33

Dankjewel! Zo zie je maar dat zelfs zo dichtbij de dingen al zo anders zijn! Nu is in Nederland inderdaad ook lang niet alles goed, maar in je eigen land gaan de dingen toch makkelijker… Misschien heeft jouw vriend het juist omgekeerd en mist hij veel uit Duitsland..

Reply
Hugo Van Bossuyt 31 maart 2016 - 12:59

ik besef heel goed dat het in België goed wonen is. Het gaat om het totaalplaatje hé, Sabine. Vooral de sociale zekerheid is vaak een groot verschil met andere landen. België heeft ook bijna alles te bieden, behalve hoge bergen. En een constant warm, zonnig klimaat. Maar of dat zo’n nadeel is durf ik nog te betwijfelen. Af en toe regen is ook nodig. Het is afwisselend en boeiend.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:32

Ja het gaat natuurlijk over het totaalplaatje. Daarom ga ik hier ook niet weg 🙂 Ik woon trouwens ook niet in een constant warm en zonnig klimaat hoor. Verre van zelfs 😉 Op 2600 meter hoogte is het niet warm meer haha. 100% regenkans elke dag ook hier…

Reply
Carla van Vliet 31 maart 2016 - 12:56

Ik zou de meeste moeite hebben met gemis van structuur en boterham met kaas… 😉 Volgens mij is ‘gezellig’ in het Deens ‘higgelig’ en dat klinkt ook best gezellig…toch? 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:30

Ja structuur en eerlijkheid zijn ook wel een dingetje hoor! Wat een leuk woord in het Deens!! Klinkt inderdaad heel gezellig 😀

Reply
Elaintje 31 maart 2016 - 12:55

Kan me heel goed voorstellen dat je deze dingen mist. Dat is in het buitenland toch echt anders geregeld. Ik ga in juni een jaar in Suriname wonen en werken en verwacht ook tegen vergelijkbare dingen aan te lopen. Die uitlaatgassen altijd in het buitenland, bah!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:25

Oh wat leuk dat je naar Suriname gaat! Ik ben benieuwd of je na een tijdje dezelfde dingen gaat ervaren! Ik heb gelukkig geen heimwee ofzo, maar soms zou je wel even willen dat het anders is 🙂

Reply
Diana 31 maart 2016 - 12:47

ik mis eigenlijk alleen een viandel speciaal (er zijn al weken geen viandellen meer te krijgen hier, dus doe ik het maar met een frikandel. Wat is het leven toch zwaar haha)

Hier heb je eigenlijk bijna alles wat je in Nederland ook hebt, dus ik mis iig geen dingen.
In Nederland was wel alles goed geregeld, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me er hier niet zo aan erger dat je soms lang moet wachten en je langs 3 instanties moet om 1 klein dingetje te regelen. T is gewoon de manier van leven hier, en je wordt er zelf ook een stuk rustiger van. Als t vandaag niet lukt proberen we t morgen gewoon nog een keer enzo ipv helemaal stressen enzo.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:23

Haha dat soort dingen zijn hier allemaal niet te krijgen 🙂 Het klopt ook wel wat je zegt hoor: je went aan dat soort dingen en het is nu eenmaal zo. Ik denk ook wel zo, maar sommige dingen zijn wel echt vervelend. Zeker na een tijdje. Gelukkig zijn het geen grote schokkende dingen 🙂

Reply
Jennifer 31 maart 2016 - 11:14

Ik mis brood ook heel erg in Ghana! Kaas kan je nog wel bij Shoprite kopen (wel duur natuurlijk), maar dat brood in Ghana… Alleen de geur al, krijg er gelijk de kriebels van. Verder mis ik eigenlijk niet zoveel. Soms dat het in Nederland zo lekker makkelijk is om naar de supermarkt te gaan, en je kan altijd alles bewaren. Wij hebben daar geen koelkast, en meestal gaat alles wat je bewaard of rotten of die vieze kleine mieren gaan er in zitten.

Leuke post weer!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:19

Dankjewel! Oh ja dat weet ik nog! Mijn gastgezin had wel een koelkast. Daar bewaarden ze alles onbedekt in. Deed ik de koelkast open liepen de kakkerlakken over het vis en vlees. Die sloeg ze er gewoon vanaf en dat stukje vlees of vis kreeg ik dan in de avond op mijn bord…. ik weet ook nog dat het suikerpotje vol zat met mieren. Toen ik daar wat van zei, zei ze: oh morgen zijn ze er allemaal weer uit. Gatver hahaha

Reply
Jennifer 3 april 2016 - 09:39

Hahaha uhll suiker met mieren. Bij mij gaan ze echt nooit vanzelf weg hoor haha. Ik moet ze of allemaal vermoorden of het eten met mieren en al weggooien. Een keer zaten de mieren in mijn wasa knackebröd met spread (de verpakking was nog niet eens open geweest!) dus die hoefde ik niet meer, nou de buurvrouw was er erg blij mee. Lekker hoor, dansende mieren in je maag.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 08:48

Hahaha getsie!

Reply
Natasja 31 maart 2016 - 10:39

Wat een mooi stukje, ik krijg gewoon een brok in mijn keel! Wat vind ik het leukste aan Nederland? Je gek uitdossen met Koningsdag. Overal heen kunnen fietsen, vrijheid. Patatten en hamburgers!! Ja ik wil ook weleens naar een ander land, maar nu ik dit zo lees denk ik.. Nederland wat zou ik je missen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:16

Dankjewel! Ja dat fietsen!!! Dat mis ik ook wel… de afstanden zijn groot en het is te gevaarlijk. Helaas! Ja met Koningsdag haha, dat hebben we hier ook niet. Alhoewel… elk jaar wordt er wel wat georganiseerd voor de Nederlanders. Maarja dat is toch wel anders 🙂

Reply
Nesrin 31 maart 2016 - 10:14

Volgens mij mogen wij hier in Nederland best trots zijn op de maatschappij en het leefgenot wat we hier hebben. Toch is vaak het geval “you don’t know what you have till it’s gone” als ik in Amsterdam loop zou ik dus niet snel lekker in- en uitademen 😉

Leuk artikel en nu heb ik zin in een broodje kaas 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:15

Dankje! 🙂 Ja klopt precies! Je weet pas wat je hebt als het er niet meer is 🙂 Amsterdam is echt wel veel fijner vergeleken met Bogotá, zeker als je hier een tijdje woont en meedraait in de maatschappij. Elke dag weer verberg ik mezelf in mijn grote sjaal tegen de grote zwarte rookwolken…

Reply
Thea 31 maart 2016 - 08:22

Heerlijk Sabine, mooi verwoord. Ben het helemaal met je eens. Behalve die gedekte tafels: daar kunnen ze hier wat van! Alles zo met aandacht neergelegd. Mooi gevouwen, mooi tafellinnen. En een servetje om je glas. Een glaasje drinken brengen op een dienblaadje. (door de hulp weliswaar). Het ziet er vaak fantastisch uit! Maar verder: Exacto!!!!!??

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:13

Dankjewel! Ik heb nog niet echt zo een geweldig mooie gedekte tafel meegemaakt moet ik zeggen. Als iedereen dan ook blijft zitten dan kan het wel gezellig zijn!

Reply
Sandra 31 maart 2016 - 07:59

Ik kan deze punten zeker wel begrijpen als je aan de andere kant van de wereld woont! Ik weet nog wel dat ik het vliegtuig uitstapte een paar maanden geleden toen ik uit Maleisië kwam. Nou joh, toen kwam ik er dus echt achter dat de lucht hier in Nederland zó schoon en zuurstofrijk is! Haha, bizar. Ik zou trouwens ook echt niet lang zonder brood kunnen, dus ik snap echt dat je dat ook lastig vindt. En dan over al die regels… Tja, dat blijft soms wel vreemd en onbegrijpelijk in het buitenland… :’)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:12

Haha ja gelukkig dat er nog iemand is die erkent dat de lucht in NL zo schoon is! Het kan natuurlijk nog schoner, als je ergens midden in het bos woont ofzo, maar echt het is al best schoon. Al die regels zijn zo raar vaak, irritant ook. Gelukkig kunnen we best veel hebben als mens 🙂

Reply
kliefje 31 maart 2016 - 07:36

Leuk blog!

Ik zou eerlijk gezegd geen ander land weten waar ik naartoe zou willen. Ik vind het erg fijn dat iedereen hier kan doen en laten wat zhij wil. Mag zijn wie zhij wil zijn. Kan zeggen wat zhij wil. Mannen en vrouwen zijn (redelijk) gelijk. Homo’s? Geen probleem. (Tuurlijk zijn er trieste figuren die het willen verpesten…) Ik ben het dus vooral eens met jouw punt 8.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:11

Dankjewel! Precies: de vrijheid en acceptatie is best groot in Nederland. Natuurlijk zijn er weleens problemen, maar niet zoals in andere landen. Al moet ik zeggen dat homo’s ook hier best wel goed geaccepteerd worden…

Reply
Els 31 maart 2016 - 07:15

Haha, die broodmachine wordt elke week gebruikt……heerlijk!
(overigens dank voor het compliment)
Vergeet niet dat wij onder de rook van Schiphol wonen……ook niet echt gezond!
Dat je het zeilen mist…….. dat kan ik begrijpen! Van de hele dag op het water zijn krijg je mooie Hollandse appelwangen! En het is nog ‘gezellig’ ook!
Trouwens, mooie foto’s van de Zaanse Schans!
O ja, die heerlijke kaasfondue heb je toch maar moeten missen…….snif!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:09

Ja en gelijk heb je: het brood is heerlijk!! Jimmy wil er ook nog altijd eentje haha. Ja onder de rook van Schiphol, maar toch kon ik daar beter ademen dan hier hoor 🙂 Die appelwangetjes heb ik al lang niet meer gehad 🙂
Precies: als ik dan die leuke foto van jullie zie bij de kaasfondue denk ik: wat heerlijk die gezelligheid! Die huiselijkheid ook. Gelukkig komen jullie snel hier weer wat Hollandse gezelligheid brengen 😀 x

Reply
Jaixy 31 maart 2016 - 07:10

Wat een leuke blog. Zeker omdat jij te maken hebt met een hele andere cultuur is het nog duidelijker wat je mist.
Maar je hebt wel gelijk. Ik woon in een prachtig land. In Nederland is veel heel goed geregeld. Ik realiseer het mij nu ook. Ik ben ziek. Ik krijg zonder problemen de beste behandeling voor mijn situatie. Tevens is er de ziektewet. Daardoor kan ik makkelijk mijn vaste lasten betalen, terwijl ik mij richt op genezing.
Verder vind ik echt dat ik in een mooi land woon. Met uitgestrekte landerijen met weide vogels. Prachtige bossen, duinen en heide gebieden. Ook hou ik van het strand.
En wat gezelligheid betreft heb je ook gelijk. Het huis staat vol met foto’s, kaarsjes en planten. Tafels worden gedekt en we eten gezamelijk aan tafel. Afruimen doen we als iedereen klaar is.
Ik denk inderdaad dat we het zo slecht nog niet hebben.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:07

Dankjewel! Ik denk dat velen denken dat NL niet goed genoeg is, maar zeker voor de dingen die je beschrijft is NL wel goed. Natuurlijk, het is duur en de situatie is wel lastiger geworden, maar nog altijd beter dan in veel andere landen. Ik ga ook nog eens een stukje schrijven over hoe de gezondheidszorg werkt hier. Zit nu in een proces voor een aanvullende verzekering, maakt heel veel uit hier. Maar daarover later meer.
Nederland is ook supermooi! Ik kon echt genieten van wandelen, de duinen en mijn geliefde Poel haha. Leuk te horen dat je tevreden bent!

Reply
Esther 31 maart 2016 - 07:01

Ha Sabine, wat ontzettend herkenbaar. Wat ik het meeste mis is gewoon eerlijkheid. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar men is gewoon niet eerlijk. Vraag je of je een samenwerking wil aangaan….”Ja natuurlijk”, maar al bij het eerste mailtje komt er nooit een antwoord. Mensen, zeg dan gewoon, sorry, maar deze keer niet! Ik kreeg toen ik uit het INC wegging de opmerking dat ik zo heerlijk eerlijk en direct was….en dat is terwijl ik al heel hard probeerde om níet te direct te zijn. Moeilijk hoor. En ik begrijp ook echt niet dat als mensen uren staan te koken, en de tafel gezellig (daar is het g-woord) aan het dekken zijn, mensen gewoon al beginnen te eten (in hun eentje of met weinig) en dan alle mooie opmaak al kapot maken en niet wachten totdat iedereen aan tafel zit. En gewoon alle borden al afhalen terwijl je nog zit te eten, ook in restaurants. Maar dat vindt men hier juist heel goed, ik heb horen klagen dat de lege borden te lang bleven staan terwijl er mensen nog aan het eten waren….
En gelukkig is in ons onderzoekerswereldje de dresscode nogal informeel (voor Colombiaanse begrippen dan, in Nederland ging ik zo ongeveer naar feestjes, niet naar het werk), en hoeven we geen naaldhakken en supernagels te hebben Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:03

Ja alles wat je zegt is herkenbaar! Die eerlijkheid is een puntje ook hier ja… vreselijk irritant dat mensen niet gewoon eerlijk kunnen zijn. Ik vind het ook lastig om mensen te vertrouwen. Geen goede ontwikkeling..
Dat van het eten vind ik ook bijzonder ongezellig. Als bijvoorbeeld Jimmy zijn moeder hier is gebeurt dat ook. Staat ze uren te koken en is het letterlijk binnen 2 minuten weg, vaak komt ze er niet eens bijzitten, eet ze snel wat in de keuken en begint met afwassen als wij het eten opeten, pff… zo ongezellig!
Het leven in NL is zeker wat betreft kleding en uiterlijk stukken makkelijker. Gewoon zijn wie je bent, dat kan hier bijna niet haha

Reply
Emie le Noble Wempe 31 maart 2016 - 06:32

Wat een heerlijke blog met ook nog eens veel herkenning. Als we in Italië
zijn, missen we eigenlijk niets maar de verschillen tussen onze beide woonomgevingen zijn groot. Je inspireert me zo, dat ik me voorneem er eens een kleine serie blogs over te schrijven!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 13:00

Leuk dat je het herkent en het je inspireert!! Leuk om te horen 🙂 Jullie hebben het mooi geregeld: het beste van twee werelden 😀 Ben benieuwd wat de verschillen zijn!

Reply
Jurgen Van Olmen 31 maart 2016 - 05:15

Sommige dagen kunnen soms echt rot zijn zonder bepaalde dingen die we in het land van oorsprong wel hebben. Maar dan moet ik zeggen dat de kaas iets is waar we in Spanje echt niet over kunnen klagen. Veel verschillende soorten!

Puntjes acht en negen, daar kan ik dan weer wel inkomen.

Een echt pak Belgische frieten, dat ontbreekt er hier dan wel weer!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:58

Ja klopt… Wel fijn dat jullie zoveel keuzes hebben in kaas! Hier zijn ook best wat kazen hoor, maar geen Hollandse… 🙂 Haha ja de Belgische frieten, die at ik in NL ook niet, maar voor de Belg kan ik daar helemaal inkomen haha

Reply
denise 31 maart 2016 - 04:12

Leuk om te lezen! Kaas is zo lekker, ik zou echt niet zonder jong belegen kunnen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:57

Thnx! Ja kaas is echt onwijs lekker! Ik eet hier ook veel kaas, Hollandse kaas zelfs. Maarja gewoon gemaakt in Colombia en dus niet écht Hollandse kaas. Al denken de Colombianen dat wel 😉

Reply
Yvonne 31 maart 2016 - 04:11

Haha, ik heb echt nog nooit wat gemist uit Nederland. Zelfs toen we al bijna anderhalf jaar onderweg waren tijdens onze lange reis heb ik dat nooit gehad. Wie weet… als we nog langer weggebleven zouden zijn. Misschien kun je wat kaas laten opsturen trouwens. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:55

Ik heb eigenlijk ook nooit iets gemist uit Nederland, had ook nooit heimwee. Nu heb ik ook geen heimwee, maar zijn er toch wel een paar dingetjes. Overigens kan ik ook zonder die dingetjes hier prima leven 😀 Kaas opsturen… ik zeg altijd: beter niks opsturen naar Colombia haha. Komt bijna nooit aan 😉 Maar zodra er weer iemand deze kant op komt mag die kaas meenemen. We hadden toen zelf 2 van die verpakte kaasjes meegenomen, we moesten ons echt inhouden ze niet binnen één week weg te werken 😛

Reply
Jenn 31 maart 2016 - 03:09

Ik kan eigenlijk niet echt iets bedenken… (dat klinkt alsof ik NL verschrikkelijk vind maar dat is helemaal niet zo hoor, ik kan alleen niet iets typisch bedenken wat ik zou missen.) Ik heb een tijdje vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland voor een paar maanden en ik miste precies… niks eigenlijk! Ja, vrienden en familie dichtbij, maar dat is niet zozeer iets aan het land. Moet ik wel zeggen dat brood en kaas daar prima waren, anders zou dat zeker op mijn lijstje komen, kom niet aan mijn kaas!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:53

Haha kom niet aan mijn kaas: mooie uitspraak 😛 Ik denk dat het pas later komt dat je iets gaat missen, als je voor de zoveelste duizendste keer verkeerde informatie krijgt bijvoorbeeld haha

Reply
Gerlinde 31 maart 2016 - 02:34

Leuk om te lezen. Dingen die je in Nederland zo voor vanzelfsprekend aanziet blijken dat toch niet altijd te zijn he? Herkenbaar. Wel jammer dat ze zo slecht voor hun land zorgen.
Qua gezellig: het Noorse ‘koselig’ (koeselie) is zoiets. Er is zelf een werkwoord voor: je kan jezelf ‘kosen’. Met een baby, met een glas wijn, met een houtvuurtje…. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:52

Dankjewel! Klopt inderdaad! Ja ik erger me dood aan al die mensen die al dat afval op straat gooien, veel te veel bomen kappen en elke keer weer bossen aansteken… Wel leuk om te weten dat jullie toch een woord hebben!!! Is de Noorse gezelligheid ook echt vergelijkbaar met de Hollandse?

Reply
schrijfsels 31 maart 2016 - 02:27

Ik woon in Duitsland zó enorm dicht bij de grens (er staat een grenspaal aan de rand van de huiswei, haha) dat ik Nederland niet kan missen 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:50

Haha grappig dat je zo dichtbij woont, eigenlijk zo’n beetje op de grens dus 😀 Het beste van beide werelden 😉

Reply
Marion 31 maart 2016 - 02:16

Oh ja, brood en kaas. Dat zou ik ook vreselijk missen. Als ik het zo lees is Nederland zo gek nog niet. Ieder nadeel heb z’n voordeel… Dus toch 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:50

Hahaha ja ieder nadeel heb z’n voordeel, mooie uitspraak was dat 😀 Nee Nederland is zeker zo gek nog niet, al moet ik zeggen dat ik ook wel 10 dingen kan opnoemen die ik juist niet mis in Nederland haha

Reply
Fatima/Michelle 31 maart 2016 - 01:55

Nou ik ben een Nederlandse die in Belgie woont en ook daar mis ik heel veel van Nederland. We zijn letterlijk binnen een half uurtje terug in Nederland maar toch, ik mis het verschrikkelijk. Alleen al de mensen en ook de drop bijvoorbeeld. Die vind je dus niet zo gemakkelijk hier. Toen ik in het begin eens verkouden was, heb ik me suf gezocht naar drop. Ook vind ik de huizen hier grijs en saai. Colombia lijkt me een prachtig land maar ik weet inmiddels hoe je je eigen land kunt missen als je er zelfs zo dichtbij zit dus ik kan me voorstellen hoe erg jij Nederland mist!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:49

Ja zo dichtbij nog wel haha 😀 Ik kan het me compleet voorstellen dat zelfs op die korte afstanden de verschillen al zo groot zijn! Alleen de mentaliteit van de mensen al is overal anders, zelfs binnen Nederland zijn er al verschillen. En juist die omgangsvormen en dat soort dingen kunnen best gemist worden. Drop is hier al helemaal niet te vinden haha.

Reply
Fem 31 maart 2016 - 01:33

Voor mij zijn de verschillen in Duitsland natuurlijk veel kleiner, maar ik herken wel wat je schrijft. Het is zo veel makkelijker dat je in Nederland weet waar je moet zijn als je iets nodig hebt – of het nu in een winkel of van een instantie is. In dat kader mis ik ook de HEMA erg…
En kaas en brood, dat is hier gelukkig prima geregeld, maar toen ik in Zuid-Afrika en Japan zat, man drama. Kan me dus levendig voorstellen dat we je wakker mogen maken voor een boterham met kaas!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:47

Ja Duitsland is dichterbij, maar denk dat jij toch ook heel veel verschillen zult merken! Het is inderdaad allemaal zo nieuw en onzeker vaak… Duitsland heeft ook heel lekker brood! Heerlijk lijkt me dat haha 😀

Reply
Debby 31 maart 2016 - 01:09

Heeeerlijke blog dit. En ja haha, iets niet vertellen als ze het niet weten maar gewoon doen alsof, want oeee stel je voor :”’D. Mijn vriend wilde hier geen brood eten, tss :P. Heel herkenbaar allemaal!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:46

Thnx! Haha ja doen alsof… echt te irritant haha. Wil hij geen brood eten??? Hij weet niet wat hij mist! Mijn vriend kan juist geen genoeg krijgen van het Hollandse brood hahaha

Reply
Samaja 31 maart 2016 - 00:56

Van die schone lucht, daar sta ik ook van te kijken. En van het niet kunnen vertrouwen op de informatie die je krijgt, daar zou ik ook gek van worden! Aan België waardeer ik het feit dat je de kans krijgt om iets van je leven te maken. Mijn ouders zijn van heel bescheiden afkomst, maar ik heb zonder problemen kunnen studeren aan de universiteit. Dat is echt niet overal zo evident. Onze sociale zekerheid is een troef, vind ik. En op vakantie mis ik de frietjes en het lekkere brood. Ik snap volledig wat je bedoelt als je zegt dat je brood en kaas mist, dat zou ik na een tijdje ook doen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:45

Tja men denkt altijd dat de lucht zo vies is in Amsterdam… valt reuze mee. Het klopt inderdaad wat je zegt: er zijn veel meer mogelijkheden in België en Nederland, zeker voor jongeren. Gezondheidszorg kan hier wel goed zijn, maar hangt er van je inkomen af.

Reply
Thomas Pannenkoek 31 maart 2016 - 00:04

Die (7) schone lucht verwondert me een beetje, de rest kan ik heel goed snappen. Anderzijds zul je zeker 20 redenen vinden waarom je het daar heerlijk vindt. Toch?
Die foto deed me eerst denken aan twee oranje borsten, terwijl het iets anders moet voorstellen :).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:42

In Bogotá is de lucht echt niet schoon, in Nederland veel schoner. Ik kan inderdaad ook een lijstje maken van 10 dingen die ik juist niet mis haha. En ja die foto: typische oranje Hollandse klompen 😀

Reply
Margo 31 maart 2016 - 00:04

De ruimte die ik hier in de polder ervaar, geeft me enorm gevoel van vrijheid. En juist die vrijheid is zo belangrijk. En gezelligheid, dat ook!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 april 2016 - 12:41

Ja die vrijheid is heerlijk! Ik vond het altijd fijn om door de polder te fietsen, lekker de frisse wind door mijn haren 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!