Home Curacao Mini-gids Curaçao | Ga op reis naar de Nederlandse Antillen

Mini-gids Curaçao | Ga op reis naar de Nederlandse Antillen

door Sabine
Languages / Talen:

Curaçao is het grootste eiland binnen de Nederlandse Antillen en de perfecte vakantiebestemming voor strandliefhebbers, rustzoekers en wandelaars. Het eiland staat bekend om de mooie stranden, maar er is veel meer te doen. Ik ben er 10 dagen geweest, heb alleen gereisd, en in plaats van op het strand te liggen heb ik de natuur opgezocht, wandelingen gemaakt, musea ontdekt en gesnorkeld. In deze mini-reisgids Curaçao geef ik je alle tips om te doen en zien op de meest populaire plekken en meer buiten de gebaande paden, vertel ik je wat je beter juist niet kunt doen op het eiland, lees je of alleen reizen naar Curaçao goed te doen is en geef ik nog veel meer informatie en praktische tips. Maak je vakantie naar Curaçao zo leuk mogelijk!


In dit artikel:


Algemene informatie over het eiland
Wat te doen en te zien op Curaçao
Wat niet te doen op Curaçao? Dit kan echt niet meer.
Alleen naar Curaçao: doen of niet?
Naar Curaçao als je geen strandmens bent
Waar te verblijven op Curaçao?
Praktische tips voor je vakantie Curaçao
⇒ Is het nodig om een auto te huren?
⇒ Waar huur je een auto?
⇒ Offline de route bepalen
⇒ Hoe regel je Internet op je telefoon?
⇒ Is het nodig om vooraf dollars of guldens mee te nemen?
⇒ Kun je op Curaçao ook met dollars of euro’s betalen?
⇒ Vliegtickets naar Curaçao
⇒ Wat is de beste reistijd?
⇒ Zijn er veel muggen?
⇒ Is Curaçao een veilige vakantiebestemming?
⇒ Kun je het kraanwater drinken?
⇒ Een fotoshoot doen op Curaçao

 

 


Curaçao: het grootste eiland binnen de Nederlandse Antillen


Hoewel Curaçao een populair vakantiebestemming is, is er nog steeds onduidelijkheid over wat Curaçao nu eigenlijk is. Is het een land? Een provincie binnen Nederland? Of heeft het überhaupt niks (meer) met Nederland te maken?

Deze korte video van 4 minuten legt je precies uit welk land Nederland precies is en waar het land uit bestaat. En ja, daar hoort Curaçao ook bij. Wil je dus weten wat de verhouding is tussen Nederland en Curaçao? Kijk deze leuke video (tip: gaat het te snel? Schakel ondertiteling in of speel de video vertraagd af):

 

Mocht je de video niet willen kijken, hier de korte versie van hoe het zit: Curaçao is een land binnen het Koninkrijk der Nederland. Gelegen in de zuidelijke Caraïbische Zee, vlak voor de kust van Venezuela. Voorheen behoorde Curaçao tot de Nederlandse Antillen, maar sinds 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet langer als staatkundige eenheid. Sindsdien behoren de 6 eilanden tot het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Hoewel Curaçao dus binnen het Koninkrijk der Nederlanden valt, heeft het een andere munteenheid dan Nederland, namelijk de Antilliaanse Gulden.

Er wonen ruim 151.000 mensen op Curaçao, waarvan er ongeveer 100.000 in de hoofdstad Willemstad wonen. Omdat Willemstad wordt gekenmerkt door Hollandse architectuur, wordt de stad ook wel het “Amsterdam van het westelijk halfrond” genoemd.

Hoewel een klein eiland, wonen er op Curaçao maar liefst 107 verschillende nationaliteiten. De meerderheid van de Curaçaoënaars zijn voornamelijk afstammelingen van uit Afrika aangevoerde slaven, de inheemse bevolking. Ook wonen er veel Nederlanders, en sinds de verslechterde politieke situatie in Venezuela wonen er ook veel Venezolanen op het eiland.

De meest gesproken taal is het Papiaments, wat ook de moedertaal is van de Curaçaoënaars. Als tweede taal wordt Nederlands onderwezen op scholen, naast Engels en Spaans. Veel inwoners van Curaçao beheersen naast het Papiaments ook Nederlands, Engels en Spaans.

 

 


Wat te doen en te zien op Curaçao


Hoewel de meeste toeristen naar Curaçao gaan voor de mooie stranden, is er nog veel meer te doen. Curaçao heeft een prachtige natuur, een interessante cultuur, mooie architectuur en een indrukwekkende geschiedenis. En dat komt allemaal samen in deze bezienswaardigheden.

Bezoek musea op Curaçao

Curaçao heeft veel mooie en interessante musea om te bezoeken. Denk aan:

 • Kura Hulanda, over het slavenverleden. Een must-see;
 • Het Curaçaosch Museum;
 • Landhuis Bloemhof;
 • Het Joods Museum en synagoge in Willemstad.

Lees hier alles over de 5 musea op Curaçao die je gezien moet hebben.

 

Street art in Willemstad

In Willemstad vind je niet alleen de meest interessante musea, maar ook prachtige street art in de wijk Otrobanda. Nog maar kort geleden was dit een gevaarlijke wijk, die sinds een paar jaar wordt gerenoveerd. De street art en kleurrijke huizen maken deze wijk een openluchtmuseum. Doe een street art tour in Willemstad en waan jezelf in de kleurrijke Caribbean.

 

De mooiste stranden op Curaçao

Hoewel ik geen strandmens ben was ik erg onder de indruk van de stranden op Curaçao. Het water is zo blauw en de stranden zo mooi, dat je ogen er bijna pijn van doen. Ook de onderwaterwereld is prachtig. Je kunt er heerlijk zwemmen en snorkelen.

Lees hier mijn top 7 mooiste stranden op Curaçao.

 

Ontdek de natuur op het eiland

Minstens net zo indrukwekkend is de prachtige natuur op Curaçao. Je zou het misschien niet verwachten, maar je kunt geweldig hiken op Curaçao en indrukwekkende natuurverschijnselen zien.

Mijn favoriete natuurparken zijn:

En er is meer, denk aan de Sint Jorisbaai helemaal in het oosten van Curaçao en Watamula Hole op Westpunt.

 

Ontdek het oosten van Curaçao

Ten oosten van Willemstad is er van alles te doen. Niet alleen vind je hier de meest populaire stranden, maar ook veel historie, natuur en meer. Denk aan:

En nog veel meer. Lees hier 10 dingen om te doen en te zien in het oosten van Curaçao.

 

Roadtrip Westpunt

Het westen van Curaçao, of Westpunt, is een uurtje rijden vanaf Willemstad en heeft veel te bieden. Trek een dag of zelfs twee dagen uit voor een roadtrip Westpunt, het is het waard! In het westen van het eiland vind je onder andere:

 • De Christoffelberg;
 • Shete Boka Nationaal Park;
 • Watamula Hole;
 • Prachtige stranden, zoals Kleine Knip en Playa Lagun;
 • Het Santa Martha uitzichtpunt;
 • Hofi Mango;
 • Karakter;
 • Goede restaurants.

En nog veel meer. Lees hier alles over een roadtrip Westpunt en 13 plekken om te bezoeken.

 

 


Wat niet te doen op Curaçao? | Dit kan echt niet.


Hoewel Curaçao fantastisch mooi is en een echte aanrader om te bezoeken, valt het met de duurzaamheid en diervriendelijkheid een beetje tegen. Daarom hier enkele tips om tijdens je vakantie op Curaçao bewuste keuzes te maken omtrent dit onderwerp.

1. Met dolfijnen zwemmen: dat kan echt niet meer

Met dolfijnen zwemmen kan echt niet meer. Het is één van de grootste dierenmishandelingen die er zijn. Gelukkig verbieden steeds meer landen en organisaties zwemmen met dolfijnen, maar op Curaçao mag het nog steeds.

Er is al zoveel geschreven over waarom je nooit met dolfijnen in gevangenschap zou moeten zwemmen, maar toch blijven mensen het doen. Ze beseffen zich misschien niet welk dierenleed er schuilt achter dolfijnen in gevangenschap. Of het dierenleed interesseert ze niet. Wat eigenlijk nog erger is.

Denk je nu:

 • Maar zwemmen met dolfijnen is toch veilig? Niks aan de hand!
 • En de dolfijnen vinden zwemmen met mensen ook hartstikke leuk, dat zie je aan hun brede glimlach.
 • Ze weten niet anders: dolfijnen zijn in gevangenschap geboren en zijn dit leven gewend. Dan maakt het niet uit.
 • In gevangenschap zijn dolfijnen veel veiliger, dus eigenlijk beter voor de dolfijnen.
 • Hoezo een klein zwembad? Ze hebben zoveel ruimte!
 • Zwemmen met dolfijnen is educatief en zo een leuke ervaring voor mijn kinderen.

Of een ander excuus om het toch te doen…

Lees je alsjeblieft eerst even in. Bijvoorbeeld hier en hier.

Het zwemmen met dolfijnen en kunstjes doen in dolfinaria is ooit begonnen na de populaire serie Flipper. Waarin dolfijnen de hoofdrol spelen. Na de zelfmoord van één van de dolfijnen, is de toenmalige dolfijnentrainer van de serie, Ric O’Barry, zo geschrokken, dat hij zich inmiddels al tientallen jaren inzet om de interesse in zwemmen met dolfijnen, wat zijn serie heeft teweeggebracht, weer terug te draaien. Hier lees je het verhaal over de zelfmoord van Flipper in het kort.

Wees je bewust van dierenmishandeling

Ik hoop dat je je nu bewust bent van het dierenleed dat zwemmen met dolfijnen met zich meebrengt, en maak je de keuze om dit niet te doen op Curaçao of waar ter wereld dan ook.

Bijna alle toeristische activiteiten waarin dieren een rol spelen, met name als er geld in het spel is, is dierenmishandeling. Een ritje op een olifant bijvoorbeeld, ook dat is puur dierenmishandeling. Een dierentuin waar dieren kunstjes doen en in te kleine verblijven leven? Dierenmishandeling.

Zo heb ik ook het Aquarium op Curaçao niet bezocht. Ook hier worden dieren gehouden in gevangenschap om geld mee te verdienen. Net als de Struisvogel boerderij (Ostrich Farm). En ik zal nooit een voet in SeaWorld zetten.

Verantwoorde activiteiten met dieren

Gebruik je gezonde verstand als het om dieren gaat. En kies voor diervriendelijke activiteiten. Er zijn zoveel plekken op de wereld waar je dolfijnen kunt zien in het wild. Van een afstandje, of zelfs dolfijnen die uit zichzelf met de boot meezwemmen. Op de Azoren bijvoorbeeld. Hier heb ik zelf dolfijnen en walvissen in het wild gezien. Van een grote afstand, zonder netten of afgesloten zwembad.

Ook in de Amazone kun je dolfijnen zien in het wild, en zelfs dichter bij huis op de Lofoten in Noorwegen. Hier kwamen we bij toeval, in de verte, een groep orka’s en walvissen tegen. Van een grote afstand, waar je de natuur op de juiste manier kunt bewonderen.

 

2. Playa Piskadó (Playa Grandi): zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao

Misschien vraag je je af waarom dit immens populaire strand niet tussen mijn top 7 mooiste stranden staat? Nou, hierom dus.

Rondom heel Curaçao leven zeeschildpadden. Er zijn veel plekken waar zij hun eieren leggen. En ja, zeeschildpadden zijn mooi om te zien en nog leuker om mee te zwemmen. Voor jou in ieder geval.

Een idyllisch strand met authentieke vissersboten

Playa Piskadó wordt omschreven als een idyllisch strandje waar authentieke vissersboten aanmeren. Hier maken ze hun vis schoon en het restafval wordt in zee gegooid. Waar de schildpadden op afkomen.

En toeristen dus, en veel ook. Hoewel ik in het laagseizoen Curaçao bezocht, was het er ontzettend druk. Nergens op het eiland was het zo druk als hier.

Te pijnlijk voor woorden

Ik had al een voorgevoel dat dit niet was zoals het wordt beschreven op zo’n beetje het hele Internet. Op het strand krioelde het van de mensen. Op de steiger kon je amper lopen, iedereen wilde de schildpadden zien.

In het water waren prachtige zeeschildpadden, omgeven door toeristen die allemaal zo dichtbij mogelijk wilden komen. Die aan elkaar trokken en zelfs schildpadden vastpakken of erop gingen staan. Ik kon wel janken zo triest.

Daarnaast is het helemaal niet oké om zeeschildpadden te voeren, en al helemaal niet met vis. Zeeschildpadden eten van nature plantaardig voedsel, en door (te veel) vis worden ze te dik, waardoor ze zelfs kunnen overlijden.

Dat gezegd te hebben, zijn er tegenwoordig niet alleen maar de vissers die de schildpadden voeren, maar ook Venezolanen, die vervolgens daarvoor aan toeristen geld vragen.

Een dieptepunt op Curaçao

Playa Piskadó was absoluut het dieptepunt van mijn vakantie op Curaçao. Vreselijk hoe mensen zonder na te denken omgaan met zeeschildpadden, die nota bene tot de bedreigde diersoorten behoren.

Na letterlijk een minuut heb ik rechtsomkeert gemaakt en ben ik met een knoop in mijn maag weggereden. Wat een vreselijk aanzicht. En dat allemaal voor wat? Die ene foto?

Wil je niet bijdragen aan dierenleed? Ga dan niet naar Playa Piskadó.

En ga je toch snorkelen met zeeschildpadden op Curaçao? Heb dan respect voor de dieren. Voer ze niet, niet aanraken, niet dichtbij komen, de ruimte geven, niet schreeuwen en zeker niet erop gaan staan.

 

3. Geen afval in de natuur gooien

Het lijkt zo simpel, maar dat is het blijkbaar nog steeds niet. Zelfs tijdens het beklimmen van de Christoffelberg kom je plastic verpakkingen en lege waterflesjes tegen. Voor sommige mensen is het blijkbaar normaal om afval in de natuur achter te laten.

En daar niet alleen, overal op Curaçao ligt afval. Langs de weg, op stranden, in de natuur. Je raakt er bijna aan gewend als je twee weken rondrijdt op het eiland.

Waar je ook naartoe gaat in de wereld: heb respect voor de natuur en de dieren.

Zo makkelijk is het:

 • Neem een tasje mee om afval zoals verpakkingen in te doen, zodat je dit kunt weggooien zodra je een prullenbak tegenkomt. Of laat het in je auto en gooi het later weg.
 • Op Curaçao kun je het kraanwater drinken, dus het is niet nodig om plastic flesjes water te kopen. Neem een waterfles mee en vul deze met water in je hotel of appartement. Bespaart een hoop plastic (en geld) als je met het hele gezin 2 weken op vakantie bent. Ik gebruik zelf een waterfles van Dopper. Maar er zijn veel meer duurzame waterflessen waar je uit kunt kiezen.

 

 


Alleen naar Curaçao: doen of niet?


Bij Curaçao denk je niet meteen aan de beste bestemming om in je eentje naartoe te reizen. Toch is alleen reizen in Curaçao perfect te doen. Allee bezienswaardigheden, stranden en natuurparken op Curaçao kun je prima alleen bezoeken.

Er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden:

Net als altijd als je alleen reist, is ook op Curaçao alles duurder als je alleen bent. Je kunt immers de kosten voor een huurauto en appartement of hotelkamer niet delen.

Curaçao is niet een bestemming vol met alleenreizende backpackers. Er zijn wel hostels in Willemstad, maar verder is er weinig voor backpackers op het eiland. Je moet daarom zelf actiever op zoek naar mensen die ook alleen reizen, als je daar behoefte aan hebt. Je komt niet zomaar overal solo reizigers tegen zoals in typische backpack landen.

Zorg dat je altijd een opgeladen telefoon bij je hebt, neem bijvoorbeeld een powerbank overal mee naartoe. Internet is ook handig, mocht er iets gebeuren en je staat ergens aan een verlaten weg in Westpunt. Ikzelf heb de kaart van Curaçao gedownload via Google Maps, om offline te gebruiken. En via Holafly heb ik een esim gekocht, zodat ik overal Internet had. Dit werkte perfect en snel. Normaal gesproken gebruiken ik mijn wereldwijde simkaart van Keepgo. Deze werkt in meer dan 100 landen, maar toevallig net niet op Curaçao.

Hoe heb ik dat aangepakt: alleen reizen op Curaçao?

Ik wilde juist weg van de mensen en echt alleen zijn, en dan is Curaçao de perfecte bestemming. In plaats van in de drukte te verblijven, koos ik een appartement in Santa Catharina, in het noordoosten van het eiland. Hier komen maar weinig toeristen en ik was daarom 10 dagen echt helemaal alleen in alle rust.

Met mijn huurauto heb ik het hele eiland ontdekt en heel veel gezien en gedaan. Zo heb ik in mijn eentje de Christoffelberg beklommen, gesnorkeld bij de mooiste stranden van Curaçao, gegeten in lekkere restaurants en de leukste musea bezocht.

Het enige dat ik samen met de host van mijn appartement heb gedaan, is de street-art wandeling door Otrobanda.

Ik heb me geen moment alleen gevoeld, onveilig gevoeld of behoefte gehad aan meer aanspraak. Wel moet ik erbij zeggen dat ik erg op mezelf ben, meer introvert en ik het juist heerlijk vind om alleen te zijn. Daarnaast reis ik vaker alleen, en is de spanning daarvan er allang af. Als je voor het eerst in je eentje op vakantie gaat kan dat even wat spanning met zich meebrengen, maar je zal zien dat het juist een geweldige ervaring is. Alleen eten kan in het begin ook een beetje vreemd zijn. Zelf heb ik daar nooit moeite mee gehad, maar vind je dit spannend: gewoon doen en na een paar keer is het normaal.

Alleen naar het strand: waar laat je je spullen?

Ten eerste laat je het beste alle waardevolle spullen die je niet nodig hebt onderweg in je hotel of je appartement. Je paspoort bijvoorbeeld. Dan zijn er ook nog dingen die je op het strand niet nodig hebt, welke je (uit het zicht) in de auto kunt laten.

Denk aan je telefoon (deze heb ik overigens wel steeds meegenomen) of de sleutels van je hotel of appartement.

Vervolgens stop je alles in een rugzak of andere afgesloten tas. Ik heb geen seconde op het strand gelegen, maar ben alleen naar stranden gegaan om te snorkelen en foto’s te maken (ik houd wel van de uitzichten en ergens op een terras aan zee zitten). En juist met snorkelen wil je je spullen niet alleen achterlaten.

Bij elk strand heb ik steeds goed rondgekeken naar mensen aan wie ik kon vragen om mijn spullen even bij hen neer te zetten. Is dit 100% veilig? Nee, maar dat is niks. Luister goed naar je gevoel en stap op mensen af waarbij je intuïtie zegt dat het goed is. Stelletjes bijvoorbeeld, of oudere mensen.

Ik heb hier nooit problemen mee gehad en ook nooit heeft iemand moeilijk gedaan. Sterker nog: ik kreeg een paar keer te horen: ja natuurlijk, ik weet uit ervaring hoe lastig het is met je spullen als je alleen op reis bent.

Alleen naar Curaçao? Ik zeg doen!

 


Naar Curaçao als je geen strandmens bent


Curaçao staat bekend als tropische strandbestemming, en de meeste toeristen komen dan ook voor de mooie stranden naar het eiland.

Ikzelf houd er echter helemaal niet van om uren op het strand te liggen. Sterker nog, 5 minuten vind ik al te veel. Al dat zand overal, en ik hoef niet bruin te worden. Naar het strand voor de mooie uitzichten doe ik wel, en op terrasjes zitten ook, dat vind ik heerlijk. Net als snorkelen, dat heb ik ook op Curaçao veel gedaan.

Ik ben dus bepaald geen strandmens. En dat bleek op Curaçao verre van een probleem. Er is zoveel te doen, je kunt makkelijk 2 weken vullen met activiteiten zonder ook maar een seconde op het strand te liggen.

Zoek een appartement waar je lekker buiten kunt zitten, eventueel met een hangmat en zwembad erbij. Vele uren heb ik doorgebracht in mijn hangmat, met uitzicht op tropische vogels en mooie planten, genoten van het geluid van de wind en de vogeltjes. Heerlijk. Bekijk mijn appartement op Curaçao.

Curaçao is dus absoluut niet alleen maar een strandbestemming. Ook als je geen strandmens bent is dit een geweldige reisbestemming.

 


Waar te verblijven op Curaçao?


De meest populaire plekken om je hotel of appartement te zoeken op Curaçao zijn Jan Thiel of Mambo Beach. Ook in het zuiden van Willemstad vind je veel leuke hotels.

Wil je in een hostel om andere reizigers te ontmoeten en goedkoper te overnachten? Kijk eens bij Bed & Bike in Pietermaai, Willemstad, of Bed & Bike in Jan Thiel.

Er zijn echter veel meer mogelijkheden om te verblijven op Curaçao. Denk aan de prachtige zuidkust op Westpunt, direct aan het strand. Hier ben je verder weg van alles, maar is het dus ook rustiger. Of juist het noordoosten van het eiland, waar ik zelf verbleef in dit appartement. Hier komen weinig toeristen en verblijf je in een rustige buurt.

Waar je het beste een hotel zoekt hangt helemaal af van wat je wensen zijn. Hier lees je alles over de beste plekken om te verblijven op Curaçao.

 


Praktische tips voor je vakantie Curaçao


Is het nodig om een auto te huren op Curaçao?

Als je iets van Curaçao wilt zien is het nodig om een auto te huren. Er rijdt een bus, maar deze is totaal niet betrouwbaar. Een auto huren is de beste manier om je te verplaatsen op het eiland.

Waar huur je een auto op Curaçao?

Dat kan op heel veel plekken en is daarom makkelijk te regelen. Ikzelf huur graag bij SunnyCars. Dit is all-inclusive en heb je meteen alle verzekeringen goed geregeld. Daarnaast kun je bij SunnyCars een auto huren zonder creditcard (alleen als je op tijd boekt) en kun je tot een uur voor aankomst annuleren (heb ik helaas weleens gebruik van moeten maken, en werd allemaal goed geregeld). Zoek hier een huurauto bij SunnyCars.

Een andere optie is Rentalcars. Hier heb je meer keus uit verhuurmaatschappijen.

Offline de route bepalen

Heb je geen Internet op je telefoon? Download dan maps.me op je mobiel en download de kaart van Curaçao. Je kunt dit ook doen met de offline kaarten van Google Maps. Op deze manier kun je de route bepalen en volgen door alleen je locatie aan te zetten, zonder Internet.

Ik vind zelf maps.me fijn, omdat je hier ook de locaties waar je naartoe wilt vooraf kunt vastleggen op de kaart, zodat je snel ziet wat er allemaal te doen is en waar je naartoe kunt. Zonder dat je daarvoor Internet nodig hebt.

Internet op je telefoon tijdens je vakantie op Curaçao

Heb je niet genoeg aan de wifi in je hotel of appartement? Dan kun je een lokale simkaart kopen of online een esim. Ik koos voor die laatste, dat scheelt gedoe en tijd en kun je vooraf regelen. Koop een esim bij Holafly vlak voordat je vertrekt van huis, en activeer deze zodra je aankomt. Je kiest zelf voor hoeveel dagen je het nodig hebt.

Probeer voor grote taken op je mobiel wifi te gebruiken, dus geen Netflix kijken via de esim. Je kunt echter lang doen met 5GB. Ik heb hiermee veel gepost op social media, gesurft op het Internet, gebruikt met Google Maps en nog veel meer op gedaan, en heb in die 10 dagen alleen 3 GB verbruikt.

Is het nodig om vooraf dollars of guldens mee te nemen?

Nee. Direct als je aankomt op de luchthaven in Willemstad, kun je geld pinnen. Je vindt een pinautomaat buiten bij de vertrekhal, tegenover de parkeerplaats.

Kun je op Curaçao ook met dollars of euro’s betalen?

Op veel plekken kun je met dollars betalen. Met euro’s kun je nergens betalen. Het is echter zeer makkelijk om overal met een betaalkaart te betalen, je pinpas of creditcard. Zelfs strandbedjes kun je vaak met kaart betalen.

Ikzelf heb op de luchthaven guldens uit de muur gehaald. Uiteindelijk was dat eigenlijk niet eens nodig geweest, en heb ik op de meeste plekken gepind.

Vliegtickets naar Curaçao

Vanuit de hele wereld gaan er vluchten naar Curaçao. Ikzelf vloog vanaf Bogotá, Colombia, met Wingo. Een vlucht van nog geen 2 uur.

Vanuit Nederland:

Vanuit Zuid-Amerika, Mexico of de VS:

Zoek de goedkoopste vliegtickets via Skyscanner of Google Flights.

Wat is de beste reistijd Curaçao?

De beste reistijd voor Curaçao is van januari t/m juni. Dit is het droge seizoen. Vanaf oktober t/m december is het meer bewolkt en heb je iets meer kans op een bui. Maar over het algemeen is Curaçao het hele jaar door zonnig en valt er over het algemeen weinig regen. Je kunt dus het hele jaar door naar Curaçao.

Ikzelf ben eind mei geweest en heb prachtig weer gehad, met af en toe bewolking. Wat helemaal niet erg is in de hitte…

Zijn er veel muggen op Curaçao?

Ja, je zult last hebben van muggen. Met name vanaf zonsondergang en in de avond en nacht. Smeer je dus goed in met DEET als je muggenbulten wilt voorkomen.

Omdat muggen niet van airconditioning houden, heb je er in de nacht in je hotel of appartement geen last van, alleen buiten. Je hoeft dus niet onder een klamboe te slapen.

Is Curaçao een veilige vakantiebestemming?

Volgens het reisadvies Curaçao loopt je in Curaçao dezelfde risico’s als in Nederland. Oftewel: Curaçao is een veilig vakantieland.

Er kunnen op Curaçao echter wel berovingen plaatsvinden, bijvoorbeeld in meer afgelegen gebieden waar toeristen stoppen met de auto om naar het uitzicht te kijken. Ook zijn er andere afgelegen plekken waar je wat meer moet uitkijken, zoals bij Fort Beekenburg. Is daar niemand anders? Dan zou ik deze bezienswaardigheid overslaan.

Ikzelf vond Curaçao een heerlijke veilige afwisseling met Bogotá, waar ik woon. Heerlijk 10 dagen met mijn telefoon foto’s maken op straat en overal rondrijden zonder zorgen. Niet alleen heb ik genoten van dit prachtige eiland, maar ook vooral van de vrijheid die een veilige vakantiebestemming met zich meebrengt.

Kun je het kraanwater op Curaçao drinken?

Jazeker. Het kraanwater is van goede kwaliteit en kun je zonder problemen drinken. Ik heb mijn eigen duurzame waterfles meegenomen en elke dag in het appartement gevuld. Zo hoef je geen flesjes water te kopen, wat een hoop geld en plastic afval scheelt.

Een fotoshoot doen op Curaçao

Ik wilde graag een leuke herinnering van mijn vakantie op Curaçao. En mooie foto’s van mezelf, wat toch lastiger is als je alleen reist. Dus besloot ik een fotoshoot te doen. Ik koos voor fotografe Diana van Eiland Meisje. Wij volgen elkaars blogs en social media al jaren, sinds dat we allebei naar de andere kant van de wereld emigreerden. Nu ontmoette ik haar eindelijk in het echte leven en dat was ontzettend leuk. Ik ben heel blij met de foto’s. Informatie over deze fotoshoot vind je hier.

 


Curaçao: één van de mooiste eilanden waar ik ben geweest.


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

2 reacties

Brigitte 7 september 2023 - 21:08

Hi Sabine,

Ik lees je blogs graag (met name omdat we een tweede reis naar Colombia overwegen). Voor wat betreft het dierenleed mbt de dolfijnen adviseer ik je even contact op te nemen met de organisatie. Ik woon inmiddels 10 jaar op het eiland, er wordt heel veel voor de dolfijnen gedaan. Dat de politiek anders werkt is een apart verhaal. Check bijv. even https://www.youtube.com/watch?v=fQY9bL70X28.

Op het moment dat ik het kopje dierenleed zag, vermoedde ik dat dit over het dierenleed van de honden hier gaat. Dat is echt een mega groot probleem, bij een volgend bezoek zou je eens langs moeten gaan bij Rescue Paws Curacao, Stichting DOG en het asiel.

De armoede is ook geen kattepis. Het is een tropisch paradijs, zeker, voornamelijk voor mensen die iets kunnen besteden. De keerzijde is dat gebrek aan sexuele voorlichting, huishoudelijk geweld, dierenleed, gebrek aan opleiding en handhaving de boventoon voeren. Ook hier is het zeer belangrijk om de lokale ondernemer te steunen, koop een verse kokosnoot langs de weg, boek niet bij een organisatie als Sunny Cars, verdiep je in de lokale omgeving. Dat is wat het eiland hard nodig heeft.

Normaliter reageer ik niet graag ergens op, maar gezien jouw interessante blogs met respect voor de natuur (heel goed punt voor Playa Piskado, dat was 6 jaar geleden nog heel prachtig, en nu inderdaad verschrikkelijk) voel ik me geroepen om je iets beter te verdiepen in e.e.a. En ja, Eilandmeisje is top, ik woon in de buurt van de fotoshoot. Leuk!

Anyway, no hard feelings, maar in dit artikel herken ik de werkelijkheid van Curacao niet helemaal.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 september 2023 - 20:49

Hoi Brigitte,

dankjewel voor je uitgebreide reactie! En wat fijn te zien dat er zoveel voor dolfijnen wordt gedaan. Dat neemt helaas niet weg dat zwemmen met dolfijnen gewoon nog steeds dierenmishandeling is.

Het probleem met de honden viel mij ook op, ik vond het zeer schokkend om te zien zelfs. Ik ken ook Pippis opvang, maar had geen tijd meer om langs te gaan. Dat wil ik de volgende keer zeker doen. Ik heb zitten twijfelen of ik dit probleem wel of niet in het artikel moest zetten, maar ik wist niet goed in welk opzicht in verband met toeristen. Wat toeristen daar echt aan bij kunnen dragen. Behalve zoveel mogelijk honden adopteren misschien, maar dat is ook weer zo wat.

Wat betreft de armoede: helemaal mee eens. Deze adviezen gelden eigenlijk voor alle landen en zijn ook dingen die ik zelf in de meeste gevallen aanhoudt. Hier wil ik nog een apart artikel over schrijven in het algemeen. Is hetzelfde zo in Colombia en andere landen waarin dit speelt. Altijd kiezen voor zo lokaal mogelijk. Hier kan ik nog een stukje over schrijven ook in deze mini-gids.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!