Home Over Colombia Beste reistijd Colombia aan de hand van Colombiaanse vakanties

Beste reistijd Colombia aan de hand van Colombiaanse vakanties

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Colombianen hebben reizen in hun eigen land ontdekt en trekken er tijdens vakanties en feestdagen steeds vaker op uit. Heel leuk natuurlijk, maar als reiziger kan het soms best lastig zijn een goedkope vlucht of op de bonnefooi een leuk hotel te vinden in extra drukke perioden op de meest geliefde plekken. Hoe vieren Colombianen hun vakanties? Wat zijn de drukste perioden en de meest populaire bestemmingen? Wanneer zijn de Colombiaanse vakanties en feestdagen? Wat is de beste reistijd Colombia wat betreft budget en hoogseizoen? Lees het hier en plan je reis een beetje extra tijdens bepaalde tijden!


Colombianen en vakantie: een vak apart


Zodra er ook maar één dagje extra aan een weekend wordt vastgeplakt (een lang weekend wordt hier puente genoemd) stappen hele families tegelijk in een propvolle auto de stad uit op weg naar familie, een hotel of finca. En met familie bedoel ik niet alleen de ouders en broers en zussen, maar vaak gaan ook ooms, tantes en neven en nichten mee. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dat resulteert niet alleen in ellenlange files de stad uit, maar ook aan het eind van een puente kun je er zomaar twee uur langer over doen om de stad weer in te komen. Ik spreek uit ervaring. Veel steden en populaire dorpen stromen extra vol met vakantie-vierende Colombiaanse families. Heel gezellig natuurlijk, maar onverwachte drukte kan weleens lastig zijn als je als backpacker bij aankomst alle ho(s)tels vol vindt.

 


Wat zijn populaire bestemmingen onder Colombianen?


Het verschilt natuurlijk een beetje waar je bent, maar over het algemeen zijn bestemmingen op een afstand die goed te doen is met de auto populair. Colombia is zo groot, dat een afstand tot ongveer 5 uur rijden onder ‘goed te doen’ valt. Bogotanen bijvoorbeeld trekken massaal Cundinamarca in of gaan naar Villa de Leyva. Ook vliegen is populair onder Colombianen. Op deze manier komen ze ook tijdens een weekend van drie dagen bij bestemmingen wat verder weg. Zo zijn Santander (San Gil, Barichara, Bucaramanga) en Eje Cafetero (Salento, Pereira) geliefde bestemmingen. En natuurlijk de Colombiaanse kust en eilanden. Met name Cartagena, de stranden rondom Cartagena en Santa Marta, Tayrona, en tijdens wat langere vakanties San Andres. Maar ook bestemmingen die minder massaal worden bezocht stijgen in prijs tijdens de temporada alta (het hoogseizoen). Prima om tijdens deze periodes het land te bezoeken, maar enige voorbereiding kan wel handig zijn.

 


Beste reistijd Colombia: hier moet je rekening mee houden als je tijdens het hoogseizoen in Colombia bent


Vliegprijzen kunnen behoorlijk stijgen

En niet mals ook. Tussen kerst en Oud & Nieuw met het vliegtuig naar Cartagena? Reken op een bedrag van een paar honderd euro. Wil je toch deze reis maken, check dan omliggende bestemmingen. Zo zal een vlucht naar Barranquilla in die periode veel goedkoper zijn, en vanaf daar kun je makkelijk met de bus naar Cartagena. Maar ook vluchten naar bijvoorbeeld Armenia, Bucaramanga, Medellín en Popayan stijgen tijdens puentes en vakanties. Het beste is de vliegprijzen in deze periodes goed in de gaten te houden en eventueel eerder te boeken. Of met de bus gaan.

Hotels Colombia zitten snel vol

Het is handig om tijdens de drukste periodes van tevoren dat leuke ho(s)tel te boeken dat je op het oog hebt. Hotels en finca’s zitten snel vol tijdens Colombiaanse vakanties. Zeker familiekamers zijn dan moeilijk te vinden. In warmere gebieden zoals de noordkust en Eje Cafetero gaan Colombianen graag naar wat grotere hotels met een zwembad en van alles voorzien. Decameron bijvoorbeeld is erg populair onder Colombianen, net als finca’s rondom Bogotá of in het koffie-gebied.

Normaal zo prachtige bestemmingen worden verpest door de toeristen

Verwacht geen lege straten in Salento, Villa de Leyva, Barichara of Guatapé tijdens een puente of vakantie. De laatste keer dat ik in Salento was schrok ik van de drukte. De Kalverstraat is er niets bij. Wil je rust in een mooi dorpje? Ga dan buiten vakanties en lange weekenden, want op vakantie met honderden Colombianen is echt pure horror. Er zijn zelfs plekken die zo extreem druk worden dat je die beter kunt vermijden tijdens de drukste dagen. Een voorbeeld hiervan zijn de Tatacoa woestijn en Tayrona. Het ziet er zwart van de toeristen en verpest totaal de ervaring die je kunt hebben buiten het hoogseizoen.

Prijzen stijgen

Over het algemeen stijgen de prijzen van hotels, vervoer en eten tijdens het hoogseizoen, net als in elk land ter wereld. Nu zal overigens voor de meeste reizigers Colombia nog steeds goedkoop zijn, ook als de prijzen een beetje stijgen. Maar wil je meer budget reizen ga dan buiten de grote vakanties.

Ga buiten de gebaande paden

Niet letterlijk overal stromen de hotels vol. Er zijn genoeg plekken te vinden waar het ook tijdens vakantie rustiger is. Dit zijn echter vaak ook plekken waar minder hotels te vinden zijn, waardoor ze alsnog snel vol zitten. Maar tenminste kun je door een beetje goed te plannen op de meest prachtige plekken terecht komen zonder al te veel (Colombiaanse) toeristen.

 


Beste reistijd Colombia: wanneer zijn de Colombiaanse feestdagen en puentes?


Hieronder een lijstje met de vrije feestdagen in Colombia. De dagen op maandag en vrijdag maken het weekend een puente. De beste reistijd Colombia ligt dus buiten deze dagen, om massatoerisme en hoge prijzen te voorkomen. Deze post blijft uiteraard up-to-date! Klik hier om de feestdagen zelf te bekijken voor het jaar waarin je naar Zuid-Amerika wilt reizen. Zo kun je zelf de beste reistijd bepalen.


Feestdagen en vakanties in Colombia 2024


Alle feestdagen hieronder op maandag betekent dat dat weekend een puente is. Dit zijn weekenden die altijd druk zijn met Colombiaanse vakantiegangers, met name in de buurt van grote steden.

Maandag 1 januari: Año Nuevo
Maandag 8 januari: Día de los Reyes Magos
Maandag 25 maart: Día de San José
Donderdag 28 maart: Jueves Santo (hele week Semana Santa)
Vrijdag 29 maart: Viernes Santo (hele week Semana Santa)
Woensdag 1 mei: Día del Trabajo
Maandag 13 mei: Día de la Ascensión
Maandag 3 juni: Corpus Christi
Maandag 10 juni : Sagrado Corazón
Maandag 1 juli: San Pedro y San Pablo
Zaterdag 20 juli: Día de la Independencia
Woensdag 7 augustus: Batalla de Boyaca
Maandag 19 augustus: La asunción de la Virgen
Maandag 14 oktober: Día de la Raza
Maandag 4 november: Día de Todos los Santos
Maandag 11 november: Independencia de Cartagena
Zondag 8 december: Día de la Inmaculada Concepción (met Las Velitas de avond van tevoren (Barichara))
Woensdag 25 december: Navidad

De grote vakanties zijn in juli/augustus en vanaf medio december t/m de derde week van januari.

Wil je weten welke dagen feestdagen zijn in het jaar dat jij naar Colombia gaat? Zoek op Google naar ‘días festivos Colombia 2025/2026etc‘.

 


Wanneer zijn de meest drukke perioden? Voor de beste reistijd Colombia deze beter vermijden


De grote vakantie in Colombia: januari en december

Colombia kent twee grotere vakanties: in juli/augustus en december/januari. Die laatste is echter de échte grote vakantie in Colombia en dan ook het drukste. De scholen en universiteiten sluiten (afhankelijk per school/universiteit) rond de tweede week in december en beginnen weer rond het einde van januari. Het hoogseizoen wordt vaak gezien tussen 15 december en  20 januari. De allerdrukste periode vind je net na de kerst (26 december, Colombia kent alleen Eerste Kerstdag), wanneer iedereen op reis gaat naar hun vakantiebestemming. Regel tot en met de tweede week van januari je hotels als je in wat beters wilt slapen dan een hostel. Dit is ook de periode waarin veel buitenlandse toeristen Colombia bezoeken.

De grote vakantie: juli en augustus

Ook in juli sluiten de scholen en universiteiten en gaan de Colombianen wederom op vakantie. Iets minder massaal dan in januari, maar ook hier geldt dat als je in bijvoorbeeld een mooie finca wilt verblijven je dit beter van tevoren kunt boeken. Ook vliegprijzen stijgen hier. Dit is ook de periode waarin veel buitenlandse toeristen Colombia bezoeken.

Semana Santa Colombia

Tijdens Semana Santa trekken veel Colombianen eropuit, wat drukte veroorzaakt buiten de grote steden. Sommige bestemmingen zullen zelfs extreem druk worden en kun je beter op een ander moment bezoeken, zoals Parque Tayrona.

Puentes

Niet alle puentes zijn even druk, maar ook een puente is een reden om de stad uit te gaan, dus als je een mooi verblijf op het oog heb regel dat dan van tevoren. Ook de prijzen van vliegtickets stijgen tijdens deze lange weekenden. Dan kan het een hoop geld schelen om net een dagje eerder of later te vliegen.

 


Beste reistijd Colombia met betrekking tot kosten, drukte en reserveringen


Zoals je in dit artikel over de beste reistijd met betrekking tot het klimaat kunt lezen, wordt algemeen aangenomen dat de beste reistijd precies in de drukste perioden. Niet zo gek, want juist vanaf medio december tot medio februari is het droog seizoen in Colombia en heb je dus veel kans op prachtig mooi weer. Maar aangezien dit lang niet alles zegt en het ook in de andere maanden prachtig weer kan zijn, zou ik absoluut adviseren om altijd buiten de vakanties Colombia te bezoeken.

Gelukkig kun je in Colombia eigenlijk in elke maand goed reizen. Tijdens het regenseizoen heb je uiteraard meer kans op regen, maar dat hangt erg per week en zelfs per dag af. Het is dus absoluut niet gezegd dat je elke dag regen hebt. Wil je dus (budget) op de bonnefooi reizen door Colombia zonder massa’s vakantie-vierende Colombianen en stijgende prijzen, kies dan voor de periodes tussen eind januari en eind juni, en tussen eind augustus en medio december. Maakt de drukte je niet uit en ga je voor zon-zekerheid, kies dan voor december of januari.

 


Lees hier meer praktische reistips voor je rondreis Colombia!


 

Lees meer!

23 reacties

Kelly 23 maart 2024 - 13:39

Ik ben van plan om meerdere maanden te blijven, waar ook de kerstperiode in valt. Ik ben dus vrij flexibel om mijn planning aan te passen aan de drukte. Zijn er regio’s die je aanbeveelt tijdens deze periode waar het iets minder druk is?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2024 - 16:29

Hoi Kelly! We hebben elkaar al gesproken, maar hier nog een keer het antwoord. Het is lastig om rustige plekjes te vinden tijdens die periode, maar probeer Soplo del Tambo, Boyacá is wat rustiger in sommige dorpjes (niet in Villa de Leyva, daar zal het stervensdruk zijn en veel buiten de gebaande paden. Met name de periode na kerst tot medio januari is druk. Veel plezier alvast!

Reply
Mirella 16 juni 2023 - 02:37

Hoi Sabine
Ik ga in September 3 weken. Maar wil naar het noorden, san Andres & de Rosario eilanden. Ik boek eigenlijk altijd alles omdat ik dan zeker ben van een goed verblijf. Wil het eigenlijk best eens proberen om last minute te boeken. Gewoon om te kijken wat er gebeurd.
Of ik dan anders reis, me anders voel of ergens langer blijf. Kan dat in september denk je? Ik zie nu nl al vaak staan nog 2 beschikbaar 🤷‍♀️

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2023 - 22:15

Hoi Mirella, in september zou je zeker wel op de bonnefooi moeten kunnen reizen. Kijk even goed of het geen puente is, dan zou ik wel boeken op populaire plekken. Maar anders zou het niet nodig moeten zijn. Wat je kunt doen is een paar dagen voordat je naar een nieuwe bestemming gaat je hotel boeken, dan geef je jezelf de flexibiliteit, maar hoef je ook niet ter plekke te zoeken. September is echt geen vakantieperiode meer hier in ieder geval. Veel plezier!

Reply
Pauline 15 januari 2020 - 11:24

Hoi Sabine,
Heb een vraagje over vervoer van Salento naar Medellin.
Wij zijn begin juli dit jaar in Salento met 5 volwassenen, willen dan reizen naar Medellin, wat is handiger, een directe avondvlucht met easyfly (of kan dat alleen voor Colombianen) Of een reis met minivan of bus?
Hoor graag van je, groet, Pauline

Reply
Ruben Callens 11 augustus 2019 - 05:16

Dag Sabine

Mijn vriendin en ik komen naar Colombia van 2 tot 23 september. We doorkruisen heel Colombia (exclusief Amazone) en ik vroeg mij af of we onze tussenvluchten kunnen boeken de avond voor we telkens vliegen?

Reply
Jill 31 oktober 2018 - 03:05

Hoi Sabine,

Ik begin samen met een vriendin op 4 februari met onze reis door Colombia. We starten in Bogota en hebben daar voor de eerste nachten ook al verblijf geregeld. 8 februari verlaten we Bogota om door te gaan naar Salento. Adviseer je om ons hostel in salento ook al vast te leggen ivm vakanties/druktes? Ik lees dat de vakantie eind januari over is maar daarentegen lees ik ook veel berichten dat het in februari overal ook nog wel druk kan zijn, dus wat zou jij adviseren?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 november 2018 - 21:54

Hoi Jill, februari is ideaal om te reizen door Colombia en dan is het niet meer zo nodig om alles te boeken. Als je graag op de bonnefooi reist niet doen. Wat je zou kunnen doen is een paar dagen vooraf kijken hoeveel er nog vrij is en eventueel dan boeken. Ik boek in die maand gerust een paar dagen van tevoren en meer is nooit nodig. Conclusie: niet boeken als je dat niet wilt en eventueel een paar dagen vooraf checken hoe het met de beschikbaarheid staat. Veel plezier!

Reply
Algemene reistips Colombia 23 november 2017 - 06:00

[…] Centraal Colombia: dec t/m maart en juni t/m aug droge tijd. Amazone [zuiden]: april t/m juni en sept t/m dec droge tijd. Beste reistijd colombia Tip: Plan je reis nav de Colombiaanse vakanties. […]

Reply
Morgaine 16 april 2017 - 04:06

Ik moet zo lachen, het lijkt Nederland wel in toeristen en vakantie tijd, whahahahaha

Echt, wij hebben het vroeger al gezien op de camping in Ermelo,, standaard, gingen de prijzen in de supermarkt omhoog tijdens hoog seizoen, een potje zout kon zomaar een dubbeltje duurder zijn bijv. LOL.

Het is daar weinig anders dan hier dus, je moet alleen wel even weten wat de dagen en tijden zijn daar, die zijn toch anders dan hier 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2017 - 12:46

Haha in Nederland is het helemaal niet zo juist 😛 Velen gaan naar het buitenland of op de camping, in vakantiehuisjes. En niet tijdens elk lang weekend stromen de grote steden leeg zoals hier. In Nederland bestaan finca’s niet eens en mensen gaan met het gezin of als stelletje op reis. Stedentrips zijn ook populair. Colombianen zijn geen reizigers, kunnen ze ook niet betalen. Pas sinds een paar jaar reizen ze in hun eigen land. Of ‘reizen’ is eigenlijk wel een groot woord haha 😛 Bogotá tijdens Semana Santa is niet te vergelijken met Bogotá normaal, zo grappig. Echt totaal anders dan in NL. En jullie in Nederland kunnen alleen maar dromen van 18 officiële vrije dagen per jaar whaha 😛

Reply
yvonne 16 april 2017 - 02:43

Handige tips en grappig om te weten. Dat is in Nederland eigenlijk helemaal niet zo.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2017 - 12:48

Haha ja precies, heel anders. Mensen hier vinden het altijd maar vreemd dat ik alleen met mijn man op pad ga ook. Waar is de rest van de familie? 😛

Reply
Natasja 14 april 2017 - 03:49

Leuk dat je laat zien waar de Colombianen heen gaan!! Prachtige foto’s weer!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2017 - 12:48

Dankjewel! 🙂

Reply
Jeanine Suiker 13 april 2017 - 15:18

Wat gaaf om te zien, en wat bijzonder. Colombia lijkt me ook zo divers dat het voor de bewoners niet echt nodig is om buiten Colombia op vakantie te gaan. Genoeg om te ontdekken! Goede tips.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2017 - 12:50

Dankjewel! Ja de Colombianen zijn ook geen reizigers zoals Europeanen. Echt totaal niet zelfs. Daarnaast kunnen ze ook niet buiten hun land want daar is geen geld voor. Er zijn maar weinig Colombianen die ooit buiten Colombia zijn geweest. Er zijn ook maar weinig Colombianen die hun eigen land kennen, de meesten gaan altijd naar hetzelfde. Op mijn werk word ik door collega’s om advies gevraagd hahaha

Reply
Nesrin 13 april 2017 - 03:58

Gaaf dat de Colombianen niet stil blijven zitten. Je geeft goede tips, lijkt mij heel handig voor iedereen die naar Colombia wilt gaan.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2017 - 12:52

Dankjewel! Ja ze gaan vaak weg, maar altijd naar hetzelfde hoor. Colombianen zijn geen reizigers zoals wij en de meesten kennen hun eigen land ook helemaal niet. Ik ken Colombia ook veel beter dan Jimmy haha 😛

Reply
Els 13 april 2017 - 02:30

Leuk blog. Ik had het wel leuk gevonden als je de Nederlandse vertaling van de feestdagen/ maandagen er bij had gezet. Lijkt me leuk te weten waarom er weer een maandag vrij Is.
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2017 - 12:53

Haha ja ik weet de helft zelf ook niet 😛 En veel is vanzelfsprekend, zoals Navidad en Día de Trabajo (dag van het werk). Het gaat erom dat we vrij zijn haha 😛

Reply
Jenny 13 april 2017 - 01:39

Leuk dat de mensen zelf zo reislustig zijn! Al is dat natuurlijk voor de buitenlandse toeristen soms wat lastiger.

In Indonesië merk je een complete volksverhuizing aan het eind van de ramadan. Daar moet je zeker ook rekening mee houden in je planning.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 april 2017 - 12:54

Eigenlijk zijn Colombianen helemaal niet reislustig, ze gaan altijd naar het zelfde en kennen hun eigen land helemaal niet. Ik word altijd om advies gevraagd door Colombianen voor plekken in hun eigen land haha 😛 Grappig dat het in Indonesië ook zo is! Voor de lokale bevolking zijn dat soort dingen fantastisch, maar als toerist kun je inderdaad echt even gek opkijken haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!