Home De omgeving van Bogotá Dagtrip vanaf Bogotá: raften in Tobia
Raften in Tobia - Colombia

Dagtrip vanaf Bogotá: raften in Tobia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

In Colombia kun je op diverse plaatsen raften of andere extreme sporten uitoefenen. De meest populaire plek om dit te doen in San Gil. Hoewel er in San Gil, Barichara en omstreken veel moois te zien valt en er veel mogelijkheden zijn voor extreme sporten, moet je er vanaf Bogotá wel eerst 7 uur voor met de bus. Veel reizigers slaan deze prachtige bestemming dan ook over wegens tijdgebrek of onder het motto ‘het ligt niet op de route’. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden voor avontuur in Colombia, en dichterbij dan je denkt. Op slechts 2 uur rijden vanaf Bogotá vind je namelijk een waar extreme sports paradijs. Begeef je tijdens een dagtrip vanaf Bogotá buiten de begaande paden en bezoek het mini-dorpje Tobia voor een paar uurtjes raften. Hier lees je er alles over.


Tobia: een waar extreme sports paradijs in Colombia


In slechts twee uur tijd rijdt je van 2600 meter hoogte in Bogotá naar 750 meter hoogte in Tobia, een totale afstand van ruim 70 kilometer.

In dezelfde richting als het mooie San Francisco, maar dan nog een beetje lager gelegen. Door deze lage ligging is Tobia behoorlijk warm. Dat betekent dus dat je in Bogotá vertrekt in een graad of 10, om twee uur later uit de auto of bus te stappen met zo’n 30 graden.

Het dorpje zelf is bijna geen dorp te noemen, het is meer een t-kruising met wat huisjes. Zelfs het klassieke Colombiaanse dorpsbeeld van een plein met een kerk ontbreekt. Er wonen dan ook maar zo’n 2200 mensen. Ondanks deze kleine afmeting is er bijzonder veel te doen!

 


Wat is er te doen in Tobia?


Tobia staat bekend om de extreme sporten die je er kunt doen. Met name Bogotanen komen hier in de weekenden, tijdens vakanties en tijdens puentes om te genieten van Colombiaans avontuur. Er zijn dan ook diverse organisaties waarmee je een tour kunt boeken.

Wij boekten niets van tevoren en liepen het kantoor van Tobia Extreme binnen. Hier bieden ze allerlei leuke activiteiten, zoals raften, torrentismo (van de top van een waterval 30 meter naar beneden abseilen), ziplinen (van berg naar berg via een touw, op 200 meter hoogte en met een lengte van 600 meter), kamperen, paint ball, paardrijden, zwemmen en wandeltochten maken. En dat allemaal in prachtige natuur. Genoeg leuks te doen dus!

 


Raften in Colombia op een dagtrip vanaf Bogotá


Inmiddels ben ik meerdere keren in Tobia geweest, waarvan we de eerste keer met vrienden gingen raften. De vierde keer voor mij in Colombia, en ditmaal op een rivier met niveau 2 tot 3. Het niveau verschilt per seizoen, en is 4 tot 5 in het regenseizoen. Het is daarmee meestal een rustigere rivier om te raften dan in San Gil.

Ondanks de vrij kalme rivier was het één van de leukste raft-tochten die ik heb gemaakt. Dit heeft te maken met onze gids die het ontzettend leuk maakte, enorm vrolijk was en de boot overal tegenaan liet botsen. We hebben enorm gelachen, ik ben voor het eerst maar liefst drie keer uit de boot gevallen en we hebben heerlijk gedobberd in de rivier. En dat allemaal gewoon op een dagtripje vanaf Bogotá!

 

En een filmpje om een leuke indruk te krijgen:

 


Raften vlakbij Bogotá in Tobia: praktische informatie


Hoe kom je in Tobia?

Tobia kun je met de bus of met de auto bereiken. Het is gelegen ten westen van Bogotá via Avenida Calle 80. Bij Portal 80 zullen er bussen gaan, maar je kunt ook naar Terminal de Transporte. De rit duurt ongeveer 2 uur.

Wil je zelf rijden? Een auto huren kan in Bogotá.

Hier vind je Tobia op de kaart.

Hoe regel je raften in Tobia?

Je kunt naar Tobia rijden en het ter plekke regelen bij Tobia Extreme. Wil je echter zeker zijn van een plekje? Dan is het beter het raften hier vooraf te reserveren op de dag en tijd dat jij wilt. Tobia is buiten de gebaande paden voor buitenlandse toeristen, en Engels wordt er niet tot weinig gesproken. Zowel het reserveren als het raften zal daarom vooral in het Spaans zijn, tenzij je toevallig een gids hebt die een paar woordjes Engels spreekt.

Kosten raften

Bij Tobia Extreme betaal je 110.000 pesos per persoon, minder voor het raften dan in San Gil. Dit is inclusief uitrusting (helm, zwemvest), lunch, verzekering en vervoer naar de start locatie. Ook gaat er een extra gids mee in een aparte boot voor de veiligheid en hulp als dat nodig is. De video’s en films die worden gemaakt kun je na afloop er extra bij kopen.

Wat is de beste reistijd voor Tobia?

Tobia kun je het hele jaar bezoeken, regen is altijd mogelijk. De eerste keer was ik er tijdens het droge seizoen en toen regende het vreselijk hard in de middag. De tweede keer was het regenseizoen en hadden we de hele dag stralend weer. Alles is dus mogelijk. Gewoon gaan dus en genieten van de activiteit. Bij het raften wordt je immers sowieso nat.

Wat mee te nemen?

Zoals eerder aangegeven is Tobia wat ze noemen tierra caliente, oftwel: een warmer gebied. Laat je in Bogotá dus niet verleiden tot warme truien en lange broeken, maar neem zomerse kleding mee. Ook een handdoek, badkleding, zonnebrandcrème, DEET, een zonnebril en een petje mag niet ontbreken in je tas. In Tobia kun je heerlijk eten en drinken, dus dat hoef je niet mee te nemen.

Dagtrip of overnachten?

Je kunt Tobia heel makkelijk bezoeken op een dagtrip, maar er één of meerdere nachtjes blijven kan natuurlijk ook. Leuk om aan de kou in Bogotá te ontsnappen of om de laatste dag(en) in Colombia door te brengen. Wil je er overnachten? Klik hier voor hotels!

 

Als afsluiter nog een leuk filmpje van het raften. Of nou ja, raften…

 


Wil je raften in Colombia? Ga buiten het gebaande pad en maak een dagtrip vanaf Bogotá naar Tobia!


De films en video’s van het raften zijn gemaakt met een GoPro door Tobia Extreme.

In dit artikel is gebruik gemaakt van een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

18 reacties

Michelle 14 april 2017 - 06:02

Wat leuk zeg! Lijkt me ook wel eens gaaf om te doen, al denk ik dat het met mijn rug en spieren niet zo goed idee is! De foto’s zien er wel echt super (leuk) uit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 april 2017 - 16:59

Haha je moet er inderdaad wel een beetje soepel voor zijn, anders krijg je echt pijn daarna. Je weet ook niet wanneer je uit de boot valt dus dat is best spannend. Ik zelf ook helemaal onder de blauwe plekken haha

Reply
Margo 12 april 2017 - 12:06

Dat raften, dat zou ik ook echt wel eens willen doen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 april 2017 - 16:59

Ja zeker doen! Zo leuk!

Reply
Deborah 11 april 2017 - 09:03

haha die filmpjes….
Raften wil ik ook nog een keer doen. Maar dan iets dichter bij huis. Frankrijk of Oostenrijk ofzo.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 april 2017 - 17:01

Oh ja leuk! Ook om verschillende niveau’s te proberen!

Reply
Roos 11 april 2017 - 08:36

Leuk die filmpjes! Raften lijkt mij wel echt ontzettend eng; veel te bang dat we omslaan en ik niet meer boven kom ofzo, hehe.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 april 2017 - 17:02

Thnx! Haha ja dat was ook mijn angst de eerste keer, maar het valt allemaal reuze mee hoor! Zeker als je een rivier neemt die niet zo wild is, is het net een beetje dobberen haha. Gewoon een keertje doen dan zul je zien dat het super leuk is!

Reply
Chicharrero 10 april 2017 - 22:03

haha dat restaurantje…. slechtste stoelen ooit!

zat daar nooit comfortabel

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 april 2017 - 17:03

Hahaha ja en we hebben er echt twee keer uren gezeten 😛 Meer om het eten dus haha, want dat is erg lekker en helemaal vegetarisch. Vond het zo bijzonder dat te vinden in zo een klein dorp 😀

Reply
yvonne 10 april 2017 - 21:21

Raften sla ik even over. Mar je foto’s zijn weer mooi. Krijg ook erge trek van de foodfoto’s. 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 april 2017 - 17:04

Dankjewel! Ja dat was ook erg lekker dat eten daar 😀

Reply
Stéphanie 10 april 2017 - 14:46

O heerlijk dat filmpje! En ploef, ineens ligt de helft van de boot in het water haha. Maar dat geeft niet als het zo warm is. Ik heb een keer geraft terwijl het best koud was. Dan ben je echt niet blij als je uit het bootje valt. Mooie omgeving weer met zoveel kleur. Tovert gelijk een glimlach op mijn gezicht 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 april 2017 - 17:05

Haha dankjewel! Ja zo grappig, je ziet dat nooit aankomen dat je eruit gaat vallen. Best spannend! Inderdaad dat water was juist heerlijk verfrissend. Als het koud is lijkt me het best pittig, als je maar zit te hopen er niet uit te vallen haha

Reply
Els 10 april 2017 - 08:29

Haha die filmpjes, heerlijk om naar te kijken.
Ik vraag mij toch af, wat leeft daar voor vis/ dier in het water??
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 april 2017 - 17:06

Dankjewel! Ik heb geen idee wat er leeft… Maar dat is echt iets waar ik niet te veel over wil nadenken als ik daar in het water dobber 😛 x

Reply
Natasja 10 april 2017 - 05:54

Wauw leuk filmpje wat heerlijk en wat een kracht!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 april 2017 - 17:07

Dankjewel! Ja best een kracht, maar het kan nog veel heftiger! Allebei is leuk 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!