Home Bogotá Veganistisch of vegetarisch eten in Colombia: tips & restaurants
Veganistisch en vegetarisch eten in Colombia

Veganistisch of vegetarisch eten in Colombia: tips & restaurants

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Als vegetariër of veganist in Colombia kan het wel eens lastig zijn lekker eten te vinden of er voor te zorgen dat het eten dat je krijgt voorgeschoteld ook daadwerkelijk is wat je wilt. Colombia is een echt vleesland en veel mensen begrijpen niet dat je zonder dierlijke producten kunt leven. Ondanks dat zijn er genoeg opties voor de vegetariërs of veganisten onder ons. Ikzelf eet ook al jaren vegetarisch en heb nergens zo lekker gegeten als in Colombia. In dit artikel vind je vele tips voor je reis door Colombia als vegetariër of veganist, weetjes over vega(n) eten in Colombia, vega(n) restaurants en meer!


Tips voor vegetariërs en veganisten op reis in Colombia


Colombianen maken onderscheid tussen vlees, worstjes, kip en vis. Als je dus als vegetariër vraagt of er geen carne in zit en ze zeggen nee, dan kan het dus zijn dat er wél kip of worstjes in zitten. In kleine restaurantjes hebben velen ook geen idee wat vegetarisch of veganistisch precies is. Wees in dat geval extreem duidelijk in wat je wilt. Als je zegt dat je graag dit of dat gerecht vegetarisch wilt en ze knikken ja, dan zullen ze in 9 van 10 gevallen geen idee hebben wat ze eigenlijk moeten doen. Geef daarom heel duidelijk aan: no carne, no pollo, no pescado, pero si huevo y queso.

Vlees en vis noemen ze hier proteïne. Als er wordt gevraagd ‘geen proteïne?’, dan betekent dat dus zonder vlees en vis. Je moet wel duidelijk aangeven als je wel of geen kaas en eieren eet.

Het verschil tussen vegetarisch en veganistisch begrijpen veel Colombianen nog niet. Heel vaak krijg ik dan ook de vraag of ik wel melk en kaas wil en zelfs of ik dan wel kip eet en geen vlees. Verwarring alom. Wil je dus wel ei maar geen kip, geef dat dan duidelijk aan.

Bijna alle typisch Colombiaanse gerechten bevatten vlees of kip, zoals bandeja de paisa (een bonenschotel met rijst, ei, plátano, avocado, gehakt en ander vlees). Ik als vegetariër ben dol op bandeja de paisa en eet het dan ook regelmatig, zonder vlees dus. Vraag simpelweg in het restaurant of ze het vegetarisch of veganistisch kunnen maken, en geef dan ook duidelijk aan hoe precies. In dit geval kun je vragen het vlees, het gehakt en de chicharrón eruit te halen en er een extra ei of stukje avocado bij te doen.

Kom zelf met voorbeelden en ideeën! Velen zeggen dat ze geen vega(n) eten hebben, maar beseffen niet dat het enige wat ze hoeven te doen is het dierlijke voedsel weg te laten en meer groente of bonen te geven. Wees dus assertief en loop niet meteen weg bij een ‘nee dat hebben we niet’. Je zult in zo een geval niet een bijzonder gerecht krijgen, maar simpel rijst, een avocado, een aardappel en een beetje sla. Dit gebeurt met name in de kleinere typisch Colombiaanse restaurants en in kleine niet toeristische dorpjes. In de betere restaurants heb je dit probleem niet.

Let op dat in ook veel ‘chips’ en andere ’toetjes’ vlees of andere dierlijke producten zitten verwerkt. Chicharrón bijvoorbeeld ziet eruit als chips, maar is in werkelijkheid een soort van gefrituurde varkenshuid en zéér populair in Colombia.

In bijna alle grotere restaurants en restaurantketens bieden ze meerdere vegetarische gerechten aan op de kaart, soms zelfs veganistisch. En die zijn nog heel lekker ook. Zie hier voor een overzicht van beste restaurants in Bogotá.

Groenteburgers en ander vegetarisch ‘vlees’ is nog niet wijdverspreid verkrijgbaar in Colombia. Alleen in speciaalzaken vind je vega-burgers en soms kom je tofu tegen. Je moet wel diep in de buidel tasten om dit te kopen, want goedkoop is het bepaald niet.

Vegetarisch eten is in Colombia heel goed te doen, veganistisch is een ander verhaal. Overal wordt crème, melk, kaas of ei doorheen gedaan. In de supermarkt kun je wel soya- of amandelmelk kopen, maar dit is prijzig. De garantie dat iets vegetarisch of veganistisch niet alsnog is gebakken in dezelfde pan als het vlees of vis heb je ook nooit (behalve in 100% vega(n) restaurants natuurlijk).

Ik heb regelmatig gehad dat ik in een kleiner restaurantje buiten de grote steden een zogenaamd vegetarisch gerecht van de kaart bestelde en er vervolgens toch stukjes ham tussen zaten. Geef het nogmaals aan bij het bestellen: geen dieren in het eten!

Er zijn veel vegetarische en veganistische restaurants en die doen het goed ook. Het eten is heerlijk, écht helemaal zonder dierlijke producten en zelfs is gedacht aan pasta zonder eieren. Nooit heb ik zo lekker vega(n) gegeten als in Bogotá!

Als je soep bestelt en men zegt dat er geen vlees, vis of kip in zit, hebben ze de soep vaak wel gemaakt met vleesbouillon of iets dergelijks. Check dit dubbel als je ook dat niet wilt.

Ik heb regelmatig lange gesprekken met collega’s of vrienden over vlees en vegetarisme. Velen kunnen zich niet voorstellen dat je überhaupt kunt leven zonder ‘proteïnen’, maar hebben ondertussen niet door dat de Colombiaanse keuken bomvol eiwitten zit. Bijna altijd staan er bonen, kikkererwten of linzen op het menu en ze eten vele eieren per dag.

Heb je vrienden gemaakt in Colombia? Neem ze mee naar een vega(n) restaurant en geniet niet alleen van het eten, maar ook van hun verbaasde blikken als blijkt dat eten zonder dierlijke producten zomaar heel lekker blijkt te zijn!

 


Vegetarische en veganistische restaurants in Bogotá


Je zal het misschien niet verwachten, maar Bogotá zit vol met vegetarische of zelfs veganistische restaurants. Je moet alleen even weten hoe en waar deze te vinden.

Daarnaast hebben de betere restaurants in Bogotá altijd vegetarische gerechten, en soms ook veganistisch (zoals crepes & waffles en WOK). In dit artikel vind je de beste wijken om uiteten te gaan in Bogotá en mijn top 13 favoriete restaurants in Bogotá. In al deze restaurants hebben ze zowel vegetarische als vleesgerechten. Ik eet natuurlijk altijd vegetarisch en dit is ontzettend lekker!

 


100% Vegetarisch of veganistisch in Bogotá en de rest van Colombia


En er is meer, namelijk honderden vegetarische en veganistische restaurants in heel Colombia. Hoe tof! Check deze website van Happy Cow en vind jouw vega(n) restaurant in Bogotá.

En niet alleen in Bogotá, maar door heel Colombia kun je op zoek naar vegetarische of veganistische opties. Klik hier voor vegetarische en veganistische restaurants door heel Colombia. Kanttekening: ik heb natuurlijk niet elk restaurant op Happy Cow bezocht, dus ik weet niet zeker of deze lijst 100% up to date is. Twijfel je? Zoek het betreffende restaurant op Google of Facebook om zeker te zijn dat ze open zijn.

 


Veganistisch of vegetarisch eten in Colombia lastig? Nee hoor! Zoek jouw restaurant en geniet van al het lekkers dat Colombia te bieden heeft.


 

Lees meer!

28 reacties

Algemene reistips Colombia 23 november 2017 - 05:59

[…] Arepa de queso: Broodjes met mozzarella. Recept. Empanadas – met varkens- en rundvlees Tamales – gerecht met aardappels, erwten en varkensvlees. Vegetarische gerechten. […]

Reply
Sabine, wonen en werken als vegan in Colombia | De Reizende Vegetariër 14 september 2017 - 12:31

[…] op een rijtje gezet met wat extra tips voor reizigers die vega(n) willen eten in Colombia. Hier kun je dit […]

Reply
Michelle 1 mei 2017 - 13:35

Leuk dat je je hier in verdiept. Sinds een maand eten wij ook weer vegatarische en ik vind het nog best een kunst om lekker uit eten te gaan zonder alleen keuze te hebben uit een salade, omelet of risotto 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 mei 2017 - 21:42

Wat goed dat jullie ook bezig zijn! Hier hebben ze echt mega veel keus in van alles, echt heel fijn. In Nederland is het aanbod vaak wat meer standaard. Wij eten ook vaak vega sushi, zo lekker! 😀

Reply
Paul 23 april 2017 - 16:17

Dit artikel is handig want een vriendin van ons is verhuisd naar Colombia. Mijn vriend is principieel vegetariër (ik ben iets minder strikt, bijvoorbeeld bij soep check ik niet welke bouillon de basis is in restaurants) en ziet vaak om eten in combinatie met de taal af van reizen naar landen in Azië of Zuid-Amerika. En ik wil heel graag onze vriendin in Colombia gaan bezoeken! Overigens kunnen wij ook uitstekend vegetarisch eten bij een Zuid-Amerikaans restaurant in Enschede.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 15:06

Wat fijn dat jullie er iets aan hebben! Met de taal kan het hier best lastig zijn als je niet goed kunt aangeven wat je wel en niet wilt. Maar jullie gaan er vast uitkomen! Leuk trouwens dat jullie Zuid-Amerikaanse restaurants hebben. Ik heb alleen ooit bij de Argentijn gegeten, toen was ik nog geen vegetariër haha. Wanneer komen jullie trouwens deze kant op? Wel laten weten hoor, jullie zijn welkom bij ons om Bogotá te bezoeken!

Reply
Nesrin 22 april 2017 - 15:36

Geweldig: no carne, no pollo, no pescado, pero si huevo y queso hahaha. Goed om te weten en natuurlijk ook handig in andere landen waar men Spaans spreekt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 15:02

Haha ja dat is best handig om te weten als je geen Spaans spreekt 😀

Reply
Jeanine 22 april 2017 - 06:05

Wat een goede tips! Lijkt me inderdaad lastig in zo’n echt vleeseters land. Gelukkig lukt het als je zelf een beetje meedenkt 🙂 p.s de gerechten klinken écht heerlijk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 15:01

Dankjewel! Ja echt heel lekkere dingen maken ze hier, heel creatief ook. Wist jij dat sushi met mango lekker was? Jammie echt wat heerlijk! En diverse soorten lasagnas, vega tapas. Echt fantastisch!

Reply
Sandra 21 april 2017 - 09:48

Hi Sabine, alhoewel ik heel graag een stukje vis eet (geen vlees) zou ik haast helemaal overstappen naar Veganistisch. Het ziet er allemaal heerlijk uit.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 14:59

Haha ja het is ook echt heel lekker 😀 Ze maken er echt wat van hier, heb de meest creatieve combinaties gezien en geproefd. Sushi met mango bijvoorbeeld vond ik maar vreemd maar is nu mijn favoriet!

Reply
carolien 20 april 2017 - 11:38

Wat leuk om te lezen! Mijn dochter is ook vegetarisch en gaat binnenkort op uitwisseling naar Belgrado met school. Ook zo’n vleesland bij uitstek, maar hopelijk zijn daar ook genoeg alternatieven!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 14:57

Dankjewel! Wat spannend voor je dochter! Gaat vast goed komen, zeker als ze doorkrijgt hoe het werkt. Via de link Happy Cow kan ze ook naar restaurants en winkels zoeken in Belgrado. Misschien heeft ze er nog iets aan!

Reply
yvonne 20 april 2017 - 09:57

Wat een goede tips. Door schade en schande wijs geworden? Lijkt mij wel lastig hoor. ( nu uiteraard niet meer omdat je het weet) Daar is dat cultuurdingetje weer van vooral niet zeggen dat je het niet weet. Dat blijf ik gek vinden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 14:56

Dankjewel! En uhh.. ja 😛 Ik heb zelfs weleens vlees gegeten omdat ik niet wist hoe het op te lossen. Maar inmiddels wel en is het geen probleem meer. Ja dat cultuurdingetje blijft soms echt vervelend. Je weet het nooit zeker.

Reply
Sofie 20 april 2017 - 08:04

Ohnee stresserend! Er was vroeger zo’n formulier op internet dat met tekeningetjes aanduidde wat je wel en niet at. Handig voor als je de taal of cultuur niet kent 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 14:46

Haha ja dat zou voor mensen die slecht Spaans spreken echt een uitkomst zijn! Ik vind het nu niet meer stressvol, maar in het begin zeker wel!

Reply
Els 20 april 2017 - 05:47

Leuk artikel!
Uit ervaring weet ik intussen dat je in Colombia echt heerlijk vegetarisch kan eten. Persoonlijk vind ik het veel lekkerder
dan in Nederland. In Nederland vegetarisch eten in een gewoon restaurant betekent vaak een vette maaltijd (mijn mening).
Ik heb gegoogeld op vegetarische restaurants in Nederland. Er is een lijst beschikbaar maar voor een vegetarische restaurant moet je veelal in de stad zijn.
Helaas dus niet te vinden in de omgeving van ons dorp. Wij eten graag buiten de deur…….tegenwoordig wel met vis of toch een mals stukje vlees. Het is niet anders.
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 14:45

Dankjewel! Ja wat een verrassing was dat he, dat vega(n) eten hier! Mijn herinnering uit Nederland is precies zoals je het beschrijft, maar ben nog nooit naar een vega restaurant in Amsterdam bijvoorbeeld geweest. Ben benieuwd naar het komende bezoek 🙂 xx

Reply
Natasja 20 april 2017 - 05:44

Ik heb als kind eens geprobeerd om vegetariër te worden, met weinig succes. Ik eet niet elke dag vlees, soms koop ik ook vleesvervangers.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 14:44

Wat goed dat je niet elke dag vlees eet! Het is zeker voor de één ook moeilijker dan voor de ander. Ik ben zelf erg gelukkig met mijn keus om vegetariër en part-time veganist te worden.

Reply
Jenn 20 april 2017 - 02:57

Leuk om te lezen, mocht ik ooit on Colombia komen ga ik het onthouden. Maar ook interessant, die cultuurverschillen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 14:43

Dankjewel! 🙂 Is echt heerlijk eten hier, je moet alleen even de plekjes en cultuurdingen kennen.

Reply
Morgaine 20 april 2017 - 02:44

Ik denk niet dat ik er binnenkort zit, dus onnodig, daarnaast, vraagt mij lichaam zo nu en dan om vlees, en dan eet ik het ook, ik ben dan ook een flextariër, en zo nu en dan, ruik ik biefstuk en moet ik biefstuk, kan het opzij zetten, dan wordt het alleen maar erger, kortom ik eet waar mijn lichaam om vraagt.

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 14:42

Flexitariër is tenminste al iets 🙂 Ik vind het wel een vreemd idee om nu vlees te moeten eten. Ben al zo lang vegetariër 🙂 xx

Reply
Stella 20 april 2017 - 00:47

Hoi Sabine
Deze vegetariër is super blij met dit artikel!?
Begon me al een beetje zorgen te maken voor straks ?
Groetjes Stella

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 14:41

Hoi Stella, wat fijn! En wat toevallig dat dit zo uitkomt 🙂 Geniet ervan zou ik zeggen! Groetjes!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!