Home De omgeving van Bogotá Colombia off the beaten track: ga mee op roadtrip door Cundinamarca!
Roadtrip Colombia - het meer van Guavio

Colombia off the beaten track: ga mee op roadtrip door Cundinamarca!

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Toen ik een paar weken geleden met vrienden in de auto stapte op weg naar het meer van Guavio in Cundinamarca had ik nooit gedacht dat dit stukje Colombia zó verbazend mooi zou zijn. Het doel was het meer te bereiken, maar de hele route bleek spectaculair. Zo mooi dat ik er een heel artikel aan ga wijden. Want naast het bijzondere typische Colombiaanse leven dat ik de vorige keer belichtte, is ook de natuur hier werkelijk prachtig. Ga met ons mee op roadtrip buiten de gebaande paden, over hoge bergen, boven de wolken, door donkere tunnels en langs prachtig Páramo!

De hoogte in langs prachtig páramo

Colombia kent vele ecosystemen en een zeer grote diversiteit in natuur. Ik heb nog niet alles gezien, maar tijdens deze roadtrip kon ik weer één bijzonder natuurverschijnsel van mijn lijstje schrijven: páramo. We begonnen onze reis in Bogotá, gelegen op 2600 meter hoogte. Na een uurtje of 3 rijden waren we behoorlijk in hoogte gestegen en zat ik bijna te springen in de auto bij het zien van páramo en prachtige uitzichten over de wolken waar we ondertussen bijna boven waren. Zonder het door te hebben gehad was de temperatuur opeens enorm gedaald. Het voelde écht koud. Gelegen tussen de boomgrens op 3500 meter hoogte en de sneeuwgrens op 5000 meter vind je bijzondere hoogvlakten bestaande uit meren, grasland en struiken: páramo. Het is zo een machtig gezicht om hier te staan. Echt heel mooi!

 

Een prachtige gevarieerde route

Bij de páramo waren we op het hoogste punt van onze roadtrip. Hoe hoog weet ik niet precies, maar ten minste 3500 meter. Vanaf dat punt vervolgen we de weg eerst op gelijke hoogte, om daarna langzaam weer af te dalen. Als we een uur later uit de auto stappen kunnen de truien weer uit: de temperatuur is weer gestegen. Het klimaat in Colombia blijft bijzonder. De landschappen zijn weer anders, er zijn nóg minder auto’s te bekennen en de mooie geasfalteerde weg is inmiddels over gegaan op een slechte zandweg. Waarover we nog uren en uren moeten rijden. Ondertussen genieten we van de prachtige uitzichten. Wat is Colombia toch mooi!

 

Door donkere tunnels en over smalle bruggetjes

De eerste tunnel die we tegenkwamen was er meteen één die ik nooit zal vergeten. De tunnel leek net gisteren uitgehold uit de berg. Geen asfalt, maar een slechte zandweg, water op de weg, druppels vallen naar beneden op de auto en geen idee hoe de weg loopt. Deze tunnel was namelijk niet verlicht. Er hingen wel lampen, maar die werkten niet. En kun je je voorstellen hoe een lange tunnel met een scherpe bocht en een niet geasfalteerde weg eruitziet zonder licht? Precies: doodeng. Toen Jimmy zei dat ook hij dit vreselijk eng vond begon ik echt te zweten. Gelukkig kwamen we ongeschonden de tunnel door en waren de andere tunnels iets beter. Tenminste geasfalteerd. Op de bruggen die we tegenkwamen zijn we gestopt om te genieten van het uitzicht. Met de wind door onze haren midden in de Colombiaanse natuur. Heerlijk!

 

De eerste beelden van het meer van Guavio: bergen reizen op uit het water

Wauw! De eerste reactie bij het zien van een zij-watertje van het meer van Guavio. Ik moest meteen aan de fjorden in Noorwegen denken. Blauw water, prachtige natuur en dan die bergen uit het water. Wat een prachtig gezicht! Voor het eerst zie ik dit verschijnsel in Colombia. En het is zó mooi!

 

De roadtrip duurde maar liefst 15 uur, maar dan heb je ook wat. Verschillende klimaten, natuurverschijnselen die ik nog niet eerder had gezien en een route waar je je ogen uitkijkt zo prachtig. Wat een diversiteit kent dit land. Ik blijf het zeggen: ik ben verliefd ♥

Wil je het indrukwekkende meer van Guavio zien? Klik dan hier! Wil je zelf deze route rijden met de auto? Klik hier voor alle informatie over autorijden in Colombia.

Meer inspiratie en tips voor Colombia off the beaten track? Klik hier!


 

Lees meer!

31 reacties

ivonne 4 november 2016 - 11:24

Opnieuw laat je een mooi stukje van je land zien. Als ik ooit die kant uitkom weet ik bij wie ik om tips kom vragen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 november 2016 - 14:26

Haha jazeker vraag maar raak! Je zal het vast geweldig vinden hier 😀

Reply
Chicharrero 1 november 2016 - 19:32

aha stuwmeer, maar toch indrukwekkend

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 november 2016 - 19:34

Bijna alle meren rondom Bogotá zijn stuwmeren 🙂 En allemaal hartstikke mooi!

Reply
Desiree 1 november 2016 - 15:50

Wat een prachtige foto’s! En wat een mooie route zeg, lijkt me fantastisch om zelf eens te mogen ervaren.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:14

Dankjewel! Een supermooie route, heb er echt van genoten 😀

Reply
Rowan 1 november 2016 - 14:41

Wat een prachtige roadtrip! Daar zou ik echt geen nee tegen zeggen! Mooie foto’s, wat is de natuur in Colombia toch prachtig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:14

Dankjewel! Ja Colombia is echt zo prachtig! Sta er zelf ook steeds weer van te kijken haha 🙂

Reply
Stéphanie 1 november 2016 - 14:19

Door die donkere niet geasfalteerde tunnels rijden lijkt mij geen pretje maar voor wat hoort wat 🙂 Ik ben ook helemaal fan van de foto’s van het zijwatertje. Het doet inderdaad denken aan fjorden. Zo mooi!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:15

Haha ja precies, dat maakte de reis ook extra spannend 😛 En het was het zo waard!

Reply
Wanda 1 november 2016 - 14:03

Wow, wat weer prachtige foto’s meid! Echt een bijzonder mooie omgeving! Die wegen… ik denk niet dat ik er zelf zou durven te rijden maar de omgeving maakt veel goed!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:16

Dankjewel! Ja niet alle wegen in Colombia zijn even goed en fijn om te rijden. Veel haarspeldbochten en kuilen. Of gewoon zandweggetjes of overal stenen. We hadden laatst nog 2 lekke banden daardoor… Maar gelukkig maakt de prachtige omgeving veel goed 😀

Reply
Marcella 1 november 2016 - 02:27

Wauwww Sabine! Wat een onwijs gaaave natuur in Colombia! Dat dit land niet op mijn wishlist staat. Jeetje! Ik ben fan van het uitzicht boven de wolken bij páramo, maar Guavio vind ik helemaal te gek! Dat felblauwe water, de bergen: gaaaaf!
(Zo jammer dat ik niet gevaccineerd mag worden tegen gele koorts!!)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:18

Jaa supermooi hier!! Colombia moet inderdaad echt op je wishlist hoor 😛 haha Jammer inderdaad van je vaccinatie. Gelukkig is Gele Koorts niet in heel Colombia een risico, dus je kan zonder die vaccinatie ook reizen hier, alleen oa de noordkust moet je dan overslaan. Maar de bestemming in deze blog bijvoorbeeld is prima te doen!

Reply
Mathilde 31 oktober 2016 - 17:06

Ja het is zo,n mooi land, ik vind het heerlijk je blog te volgen. Goede en nare herinneringen wisselen elkaar af. Maarre, dat mooie meer is toch gewoon een stuwmeer waarvoor duizenden mensen zijn verdreven zonder compensatie voor het verlies van hun huis en land, om politieke redenen aangelegd op de verkeerde plek waardoor er altijd te weinig water in staat? Dat meer toch? Ik vind je fotoos prachtig, absoluut waar. Het lijkt op de fjorden in Noorwegen juist omdat het zo onnatuurlijk is. Bij een natuurlijk meer zou je altijd flauwe oevers hebben met een kuststrook en begroeiing. Op jouw foto zie je de kale lijn van de hoogste waterstand.

Toen ik er woonde stond het een tijd helemaal droog, Bogota had toen wekenlang geen stroom. Dus ook geen liften in de wolkenkrabbers in het centrum en geen stoplichten op straat. Het verkeer is nooit soepeler verlopen dan toen. S Nachts was de hele stad donker. Doodeng, zo eng dat ik echt niet meer naar buiten durfde na vijf uur.

Tot na een paar dagen mensen massal generatoren aan gingen doen, het leek wel een continu onweer, zoveel lawaai. Generatoren op de balkons, in de trappenhuizen, in de verste hoek van alle tuinen. Wat een gebulder, afgrijselijk.

Zuur van me he? Ik had een heel andere baan dan jij, en zat veel meer tussen het politieke getouwtrek in. Dit meer geeft me de rillingen. Hoe iets wat zo mooi is zo fout kan zijn, angstaanjagend.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 oktober 2016 - 17:21

Haha ja klopt, je weet het nog goed 🙂 Ik weet niet helemaal precies nog wat er is gebeurd en of dat inderdaad het meer is dat je zegt, maar er is wel een schandaal verbonden met Guavio ja. In mijn volgende blog over dit meer komt dit verhaal ook terug. Het is een stuwmeer dat helemaal is uitgegraven, vandaar inderdaad die bergen die zo omhoog gaan. Je ziet het duidelijk. Bijna alle meren rondom Bogotá zijn stuwmeren, allemaal aangelegd. Maar aan Guavio kleeft een ander verhaal. Ik kom er op terug in de volgende blog hierover! 🙂

Reply
Mathilde 1 november 2016 - 17:12

Het ongeluk in 1983….. En het tweede ongeluk bij de opening door president Gaviria, daar was ik toen bij.

Reply
Annemarie 31 oktober 2016 - 13:19

Mooie foto’s, vooral die van het meer! Het klinkt als een hele gave roadtrip, op die tunnels na dan…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:18

Dankjewel! Zo mooi was het! De tunnels waren nogal eng haha, gelukkig was er niet zoveel ander verkeer…

Reply
Esther 31 oktober 2016 - 11:37

O Sabine die Paramo is zo mooi, ik heb een wandeling gedaan in Chingaza, prachtig! Jammer dat we de buitenlandse bezoekers daar bijna nooit mee heen kunnen nemen omdat het hoogteverschil vanuit Nederland echt killing is en je eerst hier een flinke tijd moet zijn voordat je zo´n wandeling aankan. Of in een heel goede conditie moet zijn. Maar zo met de auto zie je dus ook behoorlijk wat! Hoe ver is dat stuk met de Paramo en hoe kom je er? Ik wil mijn ouders wel meenemen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:21

Ooohhh ja ik wil ook al tijden naar Chingaza! Moeten we echt eens regelen om daar binnen te komen… Naar de Paramo is goed te doen en ook niet zo heel ver! Ik weet het niet meer precies, hoe lang het rijden was maar iets van 3 uur volgens mij. Je rijdt vanaf Bogotá via La Calera naar Guatavita. Nog voor Embalse de Tomine kun je naar rechts richting Guasca. Je rijdt dan steeds meer omhoog en omhoog totdat je bij de Paramo komt. De weg is op dat stuk nog gewoon geasfalteerd en er zijn wat punten waar je kunt stoppen. Echt leuk om met je ouders te doen!!

Reply
Marion 31 oktober 2016 - 10:30

Oh wauw, wat een prachtig land!!!!!! Die tunnel lijkt mij ook niet zo plezant. Wat een ervaring!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:22

Ja zo supermooi hier! Echt weer een prachtige dag 😀 Vind het ook altijd zo leuk er een fotoverslag van te maken, ook om zelf terug te kijken .)

Reply
Nesrin 31 oktober 2016 - 08:10

Oeh ik krijg gewoon hoogtevrees als ik naar de prachtige foto’s kijk. Wat een mooie route, ongelooflijk mooi!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:23

Haha ja we waren ergens op 3500 meter hoogte op een gegeven moment 😀 Echt prachtig! Ik vind het ook altijd zo bizar dat je dan een uur later weer op 2000 zit en het warmer hebt. Zo apart dit land!

Reply
Deborah 31 oktober 2016 - 07:10

Wat een prachtige en enerverende route!!
Mooie platen ook.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:23

Dankjewel! Ook wij hebben super genoten van deze dag 🙂

Reply
Myriam 31 oktober 2016 - 03:16

Mooi, mooi, mooi!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:23

Dankjewel! 😀

Reply
Daphne | Travelshot.nl 31 oktober 2016 - 01:16

Wat een enorm mooie route zeg ! Kan me voorstellen dat je daar wel verliefd op wordt..! 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:25

Haha ja precies! 😀 Kijk nog steeds graag de foto’s terug 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!