Home Argentinië Bezoek veelzijdig Tigre en de Delta vanuit Buenos Aires
Tigre Delta Buenos Aires

Bezoek veelzijdig Tigre en de Delta vanuit Buenos Aires

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Vanuit Buenos Aires is er van alles te doen in de omgeving. Echter, de meest populaire dagtrip onder de porteños is ongetwijfeld een bezoek aan Tigre. Op een mooie weekend dag met helderblauwe luchten stroomt dit stadje vol met mensen die op zoek zijn naar rust, water, natuur en activiteiten. En hoewel het er hartstikke druk is in het weekend, is er zoveel te doen in Tigre dat er altijd wel een rustig plekje te vinden is. Ons eerste bezoek was op een zaterdag, maar de dag daarna reisden we weer af naar deze fantastische plek. We hadden lang nog niet alles gezien en gedaan en daarnaast vonden we het er simpelweg heel erg fijn. Een delta van groene eilandjes en heel veel water: welkom in Tigre!


Tigre en de Párana Delta


Het stadje Tigre ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van Buenos Aires en maakt deel uit van de agglomeratie Groot-Buenos Aires. De stad bevindt zich op een eiland omgeven door smalle riviertjes in de Párana Delta. De Delta van Paraná beslaat rond de 14000 vierkante kilometer en start tussen de Argentijnse steden Santa Fe en Rosario. Daar split de rivier zich tot vele vertakkingen met een uitgebreid netwerk van eilandjes en drasland tot gevolg. Tigre ligt in een deel van deze delta en je kunt je voorstellen hoe prachtig de natuur daar is. De stad ontstond in 1820 en is vernoemd naar de jaguars waar hier in het verleden op gejaagd werd. Hedendaags is Tigre een populaire toeristenbestemming.

 


Bezienswaardigheden in Tigre en de Delta


Er is zo immens veel te doen en te zien in Tigre, aan twee dagen hadden we nog lang niet genoeg. Hier een overzicht van de bezienswaardigheden en activiteiten!

Met de boot de delta in

Vanaf de haven in Tigre gaan er vele boten de delta in. De meest eilandjes in de delta zijn privé, maar er zijn er ook velen die je kunt bezoeken. De meest bekende is wellicht Tres Bocas, een halfuurtje met de boot vanaf Tigre, waar je kunt wandelen en eten. Wij begonnen echter op een andere plek en hadden toen geen tijd meer voor Tres Bocas. Dit was bepaald geen straf want wat wás het mooi! Ik heb het over Rama Negra.

 

Rama Negra

Minder bekend en ook minder toeristisch dan Tres Bocas, ligt het Rama Negra gebied een uurtje varen van Tigre. Deze rustige plek met slechts een paar opties om wat te eten of te drinken, heeft stiekem toch veel te bieden. Verbonden met houten bruggetjes loop je over een paadje gewoon bij mensen door de tuin en kun je dus de prachtige huizen op palen bewonderen. Na een tijdje wandelen kom je bij het restaurant/hotel/spa Alpenhaus. Hier kun je naast eten en drinken ook overnachten. De plek doet denken aan een Oostenrijks hotel, maar dan aan het water in Argentinië. Na een heerlijke maaltijd liepen we weer verder, om na weer een halfuur uit te komen bij een natuurreservaat: Delta Terra.

 

Delta Terra: een natuurreservaat in de Delta bij Tigre

De missie van het natuurreservaat Delta Terra is het behoud van de natuur, inclusief de flora en fauna, milieu-educatie, en de ontwikkeling van verantwoord toerisme in de Tigre Delta. Er is een groot bezoekerscentrum en een duidelijke plattegrond waarmee je zelf of met een gids door het reservaat kunt lopen. Je vindt er onder andere een klein opvangcentrum voor dieren, een groentetuin, kajakmogelijkheden en een restaurant. Het is een heerlijke wandeling waarbij we tevens een tijd op een bankje zitten te genieten van de natuur. Om hier te komen neem je de boot naar Rama Negra en dan nog 30 tot 45 minuten lopen. Op de terugweg gaat er op tien minuutjes lopen een boot weer terug naar Tigre.

 

Musea Sarmiento

Enkele musea zijn alleen te bereiken met de boot, zoals het bekende Museo Sarmiento. Gelegen op één van de vele eilandjes is dit het oude huis van activist, schrijver, intellectueel, politicus en de zevende president van het land: Domingo Faustino Sarmiento. Meer informatie en openingstijden vind je hier.

 

Meer in de Delta

En er is meer! In de Delta verspreid over de eilandjes vind je namelijk onder andere restaurants, hotelletjes en activiteiten zoals kanoën en kajakken. En om daar te komen moet je met de boot. Ook bieden ze in Tigre een rondvaart aan langs de eilandjes, waarbij je dus niet stopt maar wel een hoop van de Delta ziet.

 

Bezienswaardigheden en musea in Tigre

Tigre kent meerdere musea en andere bezienswaardigheden die makkelijk te voet te bereiken zijn tijdens een wandeling door het stadje.

Museo de Arte Tigre

Wellicht het meest bekende én mooiste museum in Tigre: het Museo de Arte Tigre. Je moet er eventjes voor lopen, maar dan heb je ook wat. Gelegen aan het water lijkt het museum op een klein kasteel, dat eigenlijk een club uit 1912 is. Binnenin vind je werk van bekende Argentijnse artiesten uit de negentiende en twintigste eeuw. Wij hadden ons bezoek een beetje krap gepland, dus helaas geen tijd om het museum van binnen te zien, maar het gebouw is alleen al van de buitenkant prachtig mooi. Voor meer informatie, prijzen en openingstijden, klik hier.

 

Museo Naval

Ook dit museum, wat aan een erg fijn parkje is gelegen, hebben we niet van binnen gezien wegens tijdsgebrek. Toch schijnt het wel de moeite waard te zijn. Het museum is gericht op de historie van de Argentijnse marine. Meer informatie vind je hier.

 

Museo de la Reconquista

Dit museum aan de andere kant van Tigre vertelt het verhaal van de historie van Tigre in foto’s, documenten en objecten. Gevestigd in een wit huis aan een schattig parkje zal dit museum zeker de moeite waard zijn, maar was gesloten toen wij er waren. Het museum ligt aan Av. Liniers 818 en is gratis te bezoeken van woensdag t/m zondag tussen 10 a.m. en 2 p.m.. Het parkje aan de andere kant van de weg is overigens ook de moeite van een bezoekje waard.

 

Parroquia de la Inmaculda Concepción

Even verderop kom je langs een simpele witte kerk, gebouwd in 1774, die juist om de eenvoud zo bijzonder is. Ooit was deze kerk één van de belangrijkste gebouwen rondom Plaza Mayor in Tigre, maar na hevige overstromingen werd besloten de parochie naar een hogere plek te verplaatsen. De kerk is gelegen aan calle Liniers 1560.

 

Puerto de Frutos

Aan de andere kant van de rivier, in het centrum van Tigre aan Sarmiento 160, ligt het winkelgebied Puerto de Frutos. Op deze drukke en populaire markt vind je zo’n beetje alles. Van eten en drinken tot meubels, en van souvenirs tot allerlei hebbedingetjes. Er zijn tevens vele restaurants en cafés. In het weekend is het hier vreselijk druk en moet je je door de mensenmassa worstelen om ergens te komen. Aan de andere kant heerst er wel een gezellige sfeer, zeker met het zonnetje erbij.

 

Overige bezienswaardigheden

En er is meer te zien! Zo is er ook nog Museo del Mate, oftewel het museum over de beroemde Argentijnse thee (welke ik persoonlijk niet te drinken vind). Voor kinderen en andere geïnteresseerden is er het Parque de la Costa, een soort klein pretpark met een reuzenrad en een aantal achtbanen. Dit park ligt vlakbij Puerto de Frutos aan het water. Daar vind je tevens het Casino Trilenium en het Teatro Niní Marshall.

 

Maak een wandeling door Tigre!

Wij maakten een wandeling door Tigre waarbij we langs bijna alle bezienswaardigheden kwamen. Zeker als je op een drukke dag komt is dit zeer de moeite waard, daar de meeste bezoekers aan de waterkant blijven en je de rest van het stadje dus nagenoeg voor jezelf hebt. Bovendien zie je dan wat Tigre naast het drukke centrum nog meer voor moois te bieden heeft. Haal een plattegrond bij het toeristenpunt in de haven en volg de rode stippellijn!

 


Sport en activiteiten in de Tigre Delta


Zo’n tien jaar geleden bezocht ik Tigre voor de eerste keer, bleef ik overnachten en ging ik de delta in met de kano. Helaas hebben we daar deze keer geen tijd voor gehad, maar de volgende keer gaan we zeker het water op! Tigre is namelijk bij uitstek geschikt voor de actieve reiziger die niet alleen graag bezig is maar ook rust zoekt. Met de kano of kajak kom je namelijk op plekken waar je het rijk helemaal alleen hebt. Er zijn verschillende tours te boeken. Kijk bijvoorbeeld eens bij El Dorado Kayak. Je kunt er niet alleen kanoën, maar ook kajakken, wandelen, fietsen en paardrijden. Tien jaar geleden stapte ik niet alleen in de kano, maar ook op het paard voor een tocht door de delta, inclusief een uitgebreide barbecue. Absoluut de moeite waard!

 


Praktisch


Hoe kom je in Tigre vanuit Buenos Aires?

Tigre ligt slechts zo’n 30 kilometer ten noorden van Buenos Aires en is zeer makkelijk te bereiken met de trein. Er zijn twee treinen die naar Tigre gaan: de Tren de la Costa vanaf Maipú station (15 minuten (maar je moet eerst naar Maipú station); 20 pesos) of de Mitre lijn vanaf Retiro in de binnenstad van Buenos Aires (50 minuten; 6 pesos). De laatste is verreweg de snelste en meest goedkope optie. Let erop dat je zonder SUBE-kaart meer betaalt! De Mitre lijn gaat naar Estación de Trenes Tigre bij de haven. Voor de Tren de la Costa moet je naar Parque de la Costa.

Hoe reis je rond binnen Tigre en de Delta?

Zoals gezegd kun je in Tigre makkelijk alles te voet doen. Echter, een bezoekje aan Tigre is niet compleet zonder ook tenminste één bestemming in de Delta te hebben gezien. Zodra je aankomt op Estación de Trenes Tigre loop je met de mensenmassa het station uit en steek je over bij de rotonde. Daar vind je Estación Fluvial, de haven van Tigre. Hier is een toeristenbureau én een toeristenpost (die beiden dezelfde informatie hebben), een McDonalds en vele huisjes waar je boottickets en tours kunt kopen. Haal bij één van de toeristen-informatiepunten een kaart, dat is erg nuttig om te bepalen wat je wilt gaan doen en wat waar is. Wij kochten een ticket naar Rama Negra bij Interisleña, maar er zijn vele opties beschikbaar.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Als je alles wilt zien en doen wat hierboven staat beschreven heb je minstens drie dagen nodig.

Pinnen

De dure boottickets moet je vaak contant afrekenen. Heb je daarvoor geld nodig? Ga dan naar Avenida Cazón, waar je diverse banken vindt om geld uit de muur te halen.

Eten en drinken

In Tigre zul je niet snel verrekken van de honger en de dorst: er zijn vele restaurants en cafés. Wij lunchten de eerste dag bij restaurant/hotel/spa Alpenhaus in Rama Negra en de tweede dag kozen we voor het fantastische restaurant Boulevard Sáenz Peña, gelegen in de gelijknamige straat op nummer 1400. In Puerto de Frutos zijn eveneens heel veel eetgelegenheden.

Overnachten in Tigre en de Delta

De eerste keer in Tigre heb ik er overnacht, deze keer zijn we het hele weekend geweest maar hebben we gewoon in ons appartement in Buenos Aires geslapen. Overnachten in Tigre is echter wel de moeite waard, zeker als je een tour boekt die vroeg in de ochtend begint. Zoek hier je ho(s)tel in Tigre of in de Delta.

 


Eigenlijk was ons weekend in Tigre en de Delta gewoon perfect… Klik hier voor meer leuke dag en meerdaagse trips vanuit Buenos Aires!


In dit artikel is gebruik gemaakt van een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

10 reacties

Florentine 7 oktober 2017 - 05:58

Wauwie wat ziet het er geweldig uit!!! Ik wil ook op reis als ik dit zie <3 <3 <3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 oktober 2017 - 17:22

Haha dankjewel! x

Reply
Deborah 7 oktober 2017 - 03:59

Het maakt ook niet uit waar jij bent. Je weet er altijd een leuk blog van in elkaar te zetten. Met voldoende tips en bezienswaardigheden 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 oktober 2017 - 17:23

Dankjewel, wat lief en leuk om te horen! (of lezen eigenlijk haha) x

Reply
Els 6 oktober 2017 - 14:51

Heel verrassend! Mooie foto’s. Wie weet komt het er een keer van om het met eigen ogen te zien!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 oktober 2017 - 17:23

Jaaa zou zo leuk zijn! 😀 xx

Reply
Morgaine 6 oktober 2017 - 03:52

De foto’s zijn in elk geval prachtig, en kom ik er ooit in de buurt, ga ik zeker jouw tips opvolgen 😀

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 oktober 2017 - 17:23

Haha dankjewel! 😀 x

Reply
Nesrin 5 oktober 2017 - 16:52

Hey wat leuk Rocking Chips Amsterdam! Wat gaaf dat destijds met de kano de delta in ging.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 oktober 2017 - 17:24

Haha ja ik zag het niet eens, JImmy wel natuurlijk haha 😛 Hoop de volgende keer nog een keer met de kano te gaan. Was echt heel tof!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!