Home Peru Rondreis Peru #7 | 5-daagse Salkantay Trek naar Machu Picchu
Hoeveel dagen Salkantay Trek?

Rondreis Peru #7 | 5-daagse Salkantay Trek naar Machu Picchu

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Al bibberend trek ik een dun laagje thermokleding aan. Daaroverheen gaat een fleece pyjama, dikke wollen sokken, een extra trui en als kers op de taart mijn paarse muts. Dik ingepakt worstel ik mezelf in de kleine slaapzak speciaal geschikt voor temperaturen tot -15 graden Celsius. Als ik eenmaal lig trek ik ook nog een dikke deken over die slaapzak heen. Terwijl ik door het glazen dak naar de sterren lig te staren adem ik diep in en uit. Een wolkje vormt zich voor mijn gezicht en ik hoop maar dat ik een beetje kan slapen. Niets is helaas minder waar: al snel word ik ziek en moet ik de hele nacht in de vrieskou naar het toilet. De volgende ochtend stelt de gids aan mij voor om te paard de Salkantay Trek naar bijna 5000 meter hoogte voort te zetten. We zijn nog lang niet bij Machu Picchu en nu al heb ik het gevoel op te moeten geven. Terwijl ik warme chocolademelk en een broodje naar binnen probeer te werken staan de tranen in mijn ogen. Wat moet ik doen? Mezelf omhoog hijsen de berg op of het paard al het werk laten doen? | In dit artikel het verhaal van de Salkantay Trek van Cusco naar Machu Picchu. Hoe loopt dit af? Uiteraard inclusief vele tips en informatie.


De 5-daagse Salkantay Trek naar Machu Picchu


Het hoogtepunt tijdens onze rondreis door Peru. De Salkantay Trek naar Machu Picchu is een trekking door diverse natuurwonderen. Je loopt ruim 70 kilometer lang over besneeuwde bergtoppen, langs prachtige blauwe meren én door de tropen. Er zijn diverse varianten van de Salkantay Trek: 3, 4 of 5 dagen. En dan kun je ook nog zelf bepalen hoe luxe en georganiseerd je het wilt. Als je genoeg tijd hebt raad ik je zeker de 5-daagse trekking aan. Hierbij loop je per dag minder en heb je meer tijd op te rusten. En daarnaast is een 5-daagse trek simpelweg een bijzondere ervaring.

Onder ‘praktisch’ aan het eind van dit artikel lees je alle praktische zaken over de trekking. Van de kosten, verblijfplaatsen en de organisatie tot de zwaarte en wat mee te nemen.

 

Het alternatief voor de Inca Trail

De Inca Trail is nog steeds de meest populaire trekking naar Machu Picchu en zit vaak al 6 maanden vooraf volgeboekt (check hier de beschikbaarheid ), maar de Salkantay Trek is een geweldig alternatief. De Inca Trail staat bekend om de ruïnes en historie, terwijl de Salkantay Trek je meeneemt door waanzinnige natuur. In 5 dagen sta je letterlijk zowel met je voeten in de sneeuw én lig je in je bikini aan het zwembad. Wij hebben natuurlijk alleen de Salkantay Trek gedaan, maar deze wordt over het algemeen beschouwd als zwaarder dan de Inca Trail.

 


De Salkantay Trek Peru van dag tot dag


De avond voor vertrek komt onze gids bij ons langs in het hotel voor een briefing. Wat gaat er gebeuren en hoe werkt het allemaal. We krijgen een mooie kaart met de route, het aantal kilometers per dag, een beschrijving en meer handige informatie. Leuk om alvast te bekijken. We gaan vroeg slapen, want om 4 uur de volgende ochtend gaat de wekker…

Dag 1: Van Cusco naar Humantay Lake (12 km)

Om 4.30AM worden we opgehaald met een klein busje bij ons hotel. Samen met nog 6 reizigers en onze gids rijden we in 2 uur naar Mollepata voor het ontbijt en toiletbezoek. Na het ontbijt gaat de rit in de bus nog een uurtje verder naar Challacancha, waar de trekking naar Machu Picchu begint.

Uitgerust met een rugzak, warme kleding en wandelstokken lopen we deze eerste dag 12 kilometer. We beginnen op 3651 meter hoogte en komen na de lunch en een zware klim omhoog aan bij het meer van Humantay op 4221 meter hoogte. Ik heb het behoorlijk zwaar en kom dan ook helemaal als laatste aan.

Het is ijskoud, het waait hard en het is bewolkt, maar het meer is nog steeds fantastisch mooi om te zien. Een prachtige eerste dag kun je wel zeggen.

 

Slapen in Salkantay Sky Camp

De eerste nacht slapen we op de mooiste plek ooit. In Soraypampa in het Salkantay Sky Camp. Dit zijn een soort glazen iglo’s waar je dus vanuit je bed naar de sterren kijkt. Helemaal ingepakt met mijn 3 lagen kleding in mijn slaapzak met een muts op mijn hoofd kijk ik naar de donkere hemel. Een werkelijk magische plek om te slapen en écht een must als je daar bent.

 

Een moeilijk dilemma: te voet of te paard verder?

Helaas werd ik ziek en voelde ik me vreselijk zwak. Hoe het kwam, geen idee. Na een nacht bijna niet slapen stond ik dan ook voor een moeilijk dilemma: te voet of te paard verder?

 

Dag 2: De zwaarste dag via de Salkantay Pass (22 km)

Tijdens het ontbijt praat ik met Jimmy, de gids en de anderen van de groep. Wat zal ik doen? Ik heb niet geslapen, diarree en een paar keer overgegeven. En we moeten 22 kilometer lopen en ook nog de hoogte in naar 4638 meter. Ik weet natuurlijk van mezelf dat ik altijd wel wat moeite heb met omhoog lopen hoog in de bergen, maar uiteindelijk ben ik hier gekomen om de Salkantay Trek te LOPEN. En ik zou het echt als falen voelen als ik te paard zou gaan. Ik besluit het er dus op te wagen en te gaan lopen.

 

Omhoog naar de Salkantay Pass

Na mezelf volgepropt te hebben met pijnstillers en diarreeremmers gaan we op pad. Het zwaarste deel van de Salkantay Trek gaat behoorlijk steil omhoog. Er zijn veel mensen die dit stuk wél te paard doen en hoewel ik me behoorlijk beroerd voel ben ik best trots dat ik toch te voet ben gegaan.

De route is pittig en ik heb grote moeite mezelf omhoog te krijgen, maar ondertussen geniet ik ook van de prachtige uitzichten. We komen steeds dichter bij de sneeuw, steeds dichter bij dat hoogste punt. Ik ga rustig op mijn eigen tempo terwijl de rest van de groep het stukken makkelijker lijkt te hebben.

 

De top gehaald!

En dan opeens zijn we er! Daar op die top van 4638 meter en trots dat we het hebben gehaald. Echt een fantastisch gevoel dit! Het is er koud, maar onze gidsen hebben lekker warme coca thee bij zich. Er worden natuurlijk vele foto’s gemaakt van dit memorabele moment op deze fantastisch mooie plek voordat we een ander moeilijk stuk tegemoet gaan.

 

Naar beneden lopen

Ik voel me inmiddels stukken beter en nu hoeven we vandaag alleen nog maar naar beneden. Nu niet denken dat dit heel makkelijk is, want ook dit is lastig. Het regent en de grond is modderig en glad, maar gelukkig hebben we onze wandelstokken. We moeten van 4638 meter hoogte naar 2870 meter en dat is een behoorlijk pittige afdaling. Waarbij heel andere spieren nodig zijn en dat voelen we dan ook al snel. Het veranderende landschap én klimaat maakt het magisch: op 1 dag van sneeuw naar een gematigd klimaat.

 

Slapen in Andean Huts

Aan het einde van de dag komen we aan in Chaullay. Hier slapen we in schattige hutjes op palen, hebben we een warme douche en tegen betaling wifi om het thuisfront op de hoogte te brengen van dit grote avontuur.

 

Dag 3: Relaxen in thermaal baden (18 km)

Dag 3 is zeker de makkelijkste dag. We lopen van 2870 meter hoogte naar 2017 meter en we gaan dus alleen maar naar beneden. Soms langs diepe afgronden over smalle richels, over bruggetjes en door beekjes en altijd met waanzinnige uitzichten.

 

Grote klimaatverandering

Eergisteren lagen we nog met thermokleding en een muts op in bed, nu gaan er steeds meer kleren uit. Want hoe lager we komen hoe warmer het wordt.

 

Hot Springs Cocalmayo

Al rond lunchtijd komen we aan op de bestemming van vandaag. Het is er heerlijk warm en we hebben de keus: of relaxen bij onze jungle hutjes of naar hot springs. De helft van de groep, waaronder wij, kiezen voor de hot springs.

De gids brengt ons in een uurtje naar deze mooie plek nog eens 500 meter lager het dal in. Mooie zwembaden waar het nog niet zo druk is als we aankomen. We genieten de hele middag van het heerlijke warme water. Iets dat onze spieren goed kunnen gebruiken. Tegen de avond stappen we helemaal uitgerust weer in de auto terug naar ons kamp.

Kosten hot springs: 40 soles (10 euro) per persoon.

 

Slapen in Jungle Domes

Alsof we nog niet genoeg bijzondere overnachtingsplekken hebben gehad tijdens deze trekking kunnen de Jungle Domes er ook nog wel bij. Groene iglo’s die ons echt het gevoel geven in de jungle te zijn. We slapen eindelijk wat beter om de volgende dag aan de laatste pittige dag voor aankomst in Machu Picchu te beginnen.

 

Dag 4: Naar Aguas Calientes langs het spoor (18 km)

Dag 4 is de tweede zware dag en de laatste dag hiken. Onze gids geeft ons de mogelijkheid om een deel met de auto te doen, omdat met name het stuk naar beneden ontzettend zwaar is. Toch is de hele groep vastbesloten: we gaan allemaal te voet.

Een glimp op Machu Picchu

Onderweg kwamen we terecht tegenover Machu Picchu, waar we al een glimp konden opvangen van de Inca stad. De zon schijnt fel en we kunnen niet wachten totdat we daar aan de overkant zijn.

 

Het lastigste stuk

Het meest lastige stuk van deze dag vond ik het einde, wanneer we aankwamen bij het treinstation. Vanaf daar kun je met de trein naar Aguas Calientes, de toegangspoort tot Machu Picchu, maar wij gingen allemaal lopen.

Niet een heel moeilijk stuk, over 2 uur slechts 200 meter omhoog. Maar na 4 dagen lopen, bijna niet slapen, ziek zijn én opeens behoorlijke warmte (want we zijn inmiddels onder de 2000 meter hoogte) is ons lichaam het beu. Langzaam wandelen langs het spoor richting het eindpunt. Ik kijk echt enorm uit naar een normaal bed en warme douche.

Verblijf in Aguas Calientes

In Aguas Calientes verblijven we met de groep in een fijn hostel, waar ik enorm blij ben met dat bed en de warme douche. Wat een dankbaarheid na 4 dagen afzien.

In de avond hebben we voor het laatst met z’n allen een uitgebreid diner. En krijgen we nog uitleg voor morgen. De belangrijkste dag: Machu Picchu!

 

Dag 5: Machu Picchu

Rond een uur of 4.30AM staan we met z’n vieren in de rij voor de bus naar Machu Picchu. De rest van de groep gaat lopen, net als veel andere reizigers. Maar na 4 dagen hiken zien we het niet zitten nóg een berg te moeten beklimmen. Dus doen we onszelf even de makkelijke weg cadeau.

Toen ik nog op de basisschool zat maakte ik al een werkstuk over Machu Picchu. Nog zonder moderne computer knipte ik foto’s uit en plakte ik het tussen de tekst. En nu, 26 jaar later, sta ik eindelijk hier.

Iedereen kent dat beroemde plaatje zoals hieronder. Maar geloof me: ook al weet je precies hoe het eruit ziet, daar staan is werkelijk magisch.

 


Salkantay Trek praktisch


Kosten en waar geboekt

We wilden alles goed geregeld hebben én niet op het laatste moment moeten zoeken naar een organisatie, en daarom hebben we een aantal weken vooraf de Salkantay Trek geboekt. We waren niet op zoek naar de goedkoopste optie, maar naar een onvergetelijke trekking, bijzondere verblijfplaatsen en een prachtige ervaring.

En dat is het helemaal geworden! We hebben de Salkantay Trekking geboekt bij Local Hero Travel die dit perfect voor ons hebben geregeld. We wilden graag alles inclusief, dus ook wandelstokken en slaapzak.

Het verblijf was op de meest prachtige slaapplaatsen ooit, hadden een zeer kundige en betrokken gids, een kleine groep van 10 personen, fantastisch eten (ja ook vegetarisch) en perfect georganiseerd.

De kosten voor deze 5-daagse Salkantay Trek bedragen €650,- per persoon (exclusief boekingskosten). Dit was inclusief alles (waaronder de terugweg naar Cusco, entree Machu Picchu, eten, verblijf, wandelstokken, slaapzak, etc.). Alleen bij enkele verblijfplaatsen kwamen de (lage) kosten voor een warme douche en wifi er nog bij. Ook is het exclusief de 40 soles (10 euro) voor de entree tot de thermaal baden. Dit is allemaal optioneel, daarom exclusief.

Bij Local Hero Travel kun je zelf aangeven wat je budget is en of je het luxer of meer basic wilt. Zoals gezegd waren wij op zoek naar een luxere variant met meer gemak en vooral bijzondere slaapplaatsen, maar het kan dus ook goedkoper. Dan slaap je bijvoorbeeld niet in een Sky Camp maar in tenten. Het kan precies zoals jij het wilt. Ook minder dagen als 5 te veel zijn.

Wij waren onder de indruk van hoe goed het allemaal georganiseerd was en vooral van de verblijfplaatsen: wauw wat mooi! Het was voor ons het geld echt meer dan waard. En hoewel het behoorlijk zwaar was een ervaring om nooit te vergeten.

Wil je ook de Salkantay Trek lopen? Geef hier je voorkeuren aan en ontvang een prijsopgave van Local Hero Travel.

 

Wat mee te nemen tijdens de Salkantay Trek

Je gaat 5 dagen weg, het klimaat kan zo omslaan en je komt in zowel vrieskou als hitte. Dat betekent dat je best wat mee moet nemen, maar gelukkig hebben ze daar een handige oplossing voor. Je krijgt namelijk een duffle bag waar je je spullen in kunt doen. Deze wordt door ezels gedragen, zodat jij alleen je rugzak met essentiële dingen voor de dag op je rug hoeft mee te nemen.

Wij hadden bij Local Hero Travel geregeld dat de slaapzak en wandelstokken inclusief waren. Is dit niet, dan moet je deze zelf meenemen.

Wat mee te nemen?

  • Trekking backpack (die van mij is 20 liter en heeft een regenhoes, geen overbodige luxe!)
  • 3 shirts met lange mouwen
  • 3 shirts met korte mouwen
  • 1 regenbroek
  • 1 thermobroek
  • 2 wandelbroeken
  • 1 waterdichte jas
  • 1 warme trui/jack
  • Een packing cube om grote troep in je tas te voorkomen
  • Handschoenen
  • Pet of hoed
  • Muts voor koud weer (is echt nodig!)
  • Hiking schoenen en sokken
  • Een regenponcho (was in ons geval ook nodig)
  • Zonnebrandcrème van ten minste factor 50
  • Extra paar gympies
  • Slippers
  • Je zwemkleding
  • Een sneldrogende handdoek
  • Zaklamp en batterijen
  • Waterfles (wij hadden deze van Water-To-Go met waterfilter, héél handig)
  • Zonnebril
  • Muggen werend middel (DEET)
  • Snacks (chocolade, gedroogd fruit, etc)
  • Camera en oplader
  • Extra geld
  • Medicatie (diarree remmers, iets tegen misselijkheid, eventueel tegen hoogteziekte, medicatie die je altijd nodig hebt, finimal en/of paracetamol)

 

Waar laat je je backpack/koffer tijdens de trekking?

Neem dus alleen het hoognodige mee tijdens de trekking, de rest laat je in je koffer of backpack. Wij hebben onze backpacks gewoon in ons hotel in Cusco gelaten en ik neem aan dat dat in elk hotel of hostel mogelijk is.

Verblijf tijdens de Salkantay Trek

We waren echt onder de indruk van de verblijfplaatsen. Met name de eerste: echt fantastisch! We verbleven hier:

Nacht 1: Sky Camp

Glazen iglo’s waardoor je uitzicht hebt op de bergen overdag en de sterren in de nacht. Indrukwekkend is echt het juiste woord. Hier kun je niet douchen (tenzij je van een ijskoude douche houdt) en het is er ijskoud. Tussen 5PM en 8PM is er elektriciteit in de iglo, waar je je telefoon en camera mee kunt opladen.

 

Nacht 2: Andean Huts

Nog zo een bijzonder verblijf: Andes hutjes op palen. Heel klein, maar ook heel fijn. Hier is tegen betaling wifi (10 soles; 2,70 euro) en een heerlijke warme douche (10 soles; 2,70 euro) mogelijk.

 

Nacht 3: Jungle Domes

Een prachtig verblijf in groene iglo’s in de jungle. Want opeens ben je hier dus in warm weer. Hier is het dus ook in de nacht een stuk warmer en heb je je thermokleding niet meer nodig.

 

Klimaat

Tijdens de 5-daagse Salkantay Trek kom je letterlijk in elk weertype terecht. En overal kan het weer binnen een paar tellen omslaan. Wij gingen in juni en hadden prima weer. Zowel bewolking, vrieskou, hevige regen, zon en warmte. Je bent in de bergen op grote hoogte waar het weer binnen no-time kan omslaan en waar je zowel dikke kleding als een t-shirt nodig hebt. Bereid je goed voor op deze extremen en verwacht geen 5 dagen zon.

Zwaarte

Hoe zwaar het voor jou is hangt af van diverse factoren. Zoals je eigen conditie, of je knieklachten hebt en hoe goed je tegen de hoogte kan.

Voor mij waren de stukken omhoog het zwaarst. Ik heb geen last van hoogteziekte, maar het kost me wel veel moeite om mezelf omhoog te hijsen. Daardoor ben ik altijd de laatste van de groep: ik loop vrij langzaam en voelde me nogal zwak vergeleken met de rest. Heel blij was ik met mijn wandelstokken: die helpen echt om de zwaarte enigszins te verlichten.

Naar beneden toe vind ik persoonlijk fijner, al is dat ook behoorlijk zwaar. Er zijn een aantal steile stukken en dat is een aanslag op je knieën. Als je knieklachten hebt dan ga je hier zeker last van krijgen en is het mogelijk handiger deze stukken te paard of met de auto te doen.

Daarnaast hangt het af van of je hoogteziekte hebt of niet. Sowieso doe je er goed aan om ten minste een dag of 3 in Cusco te acclimatiseren voordat je de Salkantay Trek gaat lopen. Drink veel water onderweg en neem pillen mee voor als je hoofdpijn of echt hoogteziekte krijgt. Omdat ik zelf op grote hoogte woon begin ik pas wat van de hoogte te merken rond 3500 a 4000 meter hoogte. Ik krijg dan hoofdpijn dat snel weggaat met een finimal.

Dan is er ook nog het klimaat. Zoals gezegd hebben we alles meegemaakt, van zon tot hevige regen. Als je naar boven loopt is bewolking vaak fijner tegen de hitte en felle zon of hevige regen of zelfs sneeuw kan de trek aardig zwaarder maken.

Als je een beetje een goede conditie hebt, van lang wandelen houdt en het niet erg vindt om een beetje af te zien dan kun je deze trek zeker doen. Wel met een goede voorbereiding.

 

Hoe terug naar Cusco

Na Machu Picchu gingen we met de trein en de bus om terug te keren naar Cusco. De trein vertrok om 4.20PM en duurde 1 uur en 40 minuten. Bij aankomst stond er een busje ons op te wachten om ons naar Cusco te brengen. Deze rit duurde zo’n 1,5 uur. Tussen 8 en 8.30PM kwamen we aan in Cusco. Ook dit was allemaal geregeld door Local Hero Travel en inclusief in de prijs.

 


Ja het was (voor mij) afzien, maar wát gaaf. De Salkantay Trek voelde echt als een overwinning en een ervaring om nooit te vergeten!


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

4 reacties

Els 10 november 2019 - 05:01

Mooi geschreven verhaal en schitterende foto’s!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 15:23

Dankjewel! xx

Reply
sandra 10 november 2019 - 04:01

Ik voel helemaal met je mee; ziek zijn en dan die zware trekking, stoer hoor maar wat een gave trekking. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Deze staat nu op mijn bucket list. xxx Sandra

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 15:24

Zeker iets voor jou dit, zo gaaf! Wel pittig ja…

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!