Home Bogotá 6 Weetjes over rondreizen op grote hoogte in Colombia
Wonen op grote hoogte

6 Weetjes over rondreizen op grote hoogte in Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Wist je dat de hoofdstad van Colombia, Bogotá, op 2600 meter hoogte midden in het Andesgebergte ongeveer op de evenaar ligt? En daarmee na Quito en La Paz de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld is? En dat er door de hoogte zo’n 30% minder zuurstof in de lucht zit? Voor ons Nederlanders zijn hoogteverschillen nooit zo een issue als we op vakantie gaan. Normaal gesproken vlieg je ook niet direct van 0 naar 2600 meter. Maar als je een bezoek brengt aan Colombia en je vliegtuig landt in Bogotá, dan heb je dus wél in één keer te maken met dat hoogteverschil. Wat kun je verwachten van deze bijzondere ligging?

 


6x Wat je kunt verwachten als je gaat rondreizen in de hoge gebieden van Colombia


1.   Zuurstofgebrek en hoogteziekte

Hoe hoger je komt, hoe ijler de lucht, zoals we altijd zeggen. Maar wat betekent dat eigenlijk? Een ijle lucht heeft een lagere luchtdruk met ongeveer 30% minder zuurstof (op 2600 meter hoogte). Mensen uit lager gelegen gebieden hebben te weinig rode bloedcellen om voor dit zuurstofniveau te controleren. Bij aankomst in Bogotá merk je hier met name iets van als je inspanning gaat leveren, zoals een lange wandeling maken, een berg beklimmen of traplopen. Na een periode van acclimatiseren heeft het lichaam voldoende extra rode bloedcellen aangemaakt en heb je nergens meer last van. Je kunt overigens nog hoger in Colombia, bijvoorbeeld in Los Nevados. In dat geval ligt hoogteziekte op de loer en is het verstandig je goed voor te bereiden op een klim.

Hoogteziekte voorkomen

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je hoogteziekte krijgt in Colombia, tenzij je gaat hiken in de hoogste bergketens van het Andesgebergte, kun je zeker wel last hebben van de hoogte. Sommige reizigers merken er niks van in Bogotá, anderen hebben dagenlang hoofdpijn, last van slapeloosheid en voelen zich loom. Hiermee omgaan doe je zo:

  • Acclimatiseren. Doe de eerste dagen in hoofdstad Bogotá rustig aan. Ga bijvoorbeeld niet Monserrate te voet beklimmen, maar neem het treintje of de kabelbaan.
  • Voldoende drinken. Drink voldoende water, thee, koffie of zelfs soep. Dat helpt tegen uitdroging en hoofdpijn.
  • Doe het rustig aan. Sommige reizigers merken er dus niks van, maar voor diegenen die wel last hebben van de hoogte is het aan te raden rustig te beginnen. Plan niet direct je hele dagen vol en ontdek Bogotá op een rustig tempo.

2.   Smog in Colombia

Door diezelfde 30% minder zuurstof wordt benzine niet volledig verbrandt, wat je merkt aan de opvallende benzinelucht in de stad. De combinatie van minder zuurstof en de hoeveelheid uitlaatgassen in het verkeer maken luchtvervuiling in Bogotá en andere hoog gelegen steden helaas een probleem. Ikzelf heb het eerste jaar dat ik in Bogotá woonde vrij weinig last gehad van de luchtvervuiling. Behalve dan dat het vervelend is. Maar daarna begon het me steeds meer tegen te staan. Een vieze smaak in mijn mond, mijn huid en haar altijd vet en constant het gevoel niet vrij te kunnen ademen. Dat was één van de redenen waarom ik naar Sopó verhuisd ben.

3.  Hoge zonkracht

Bogotá ligt hoog én bijna op de evenaar. Dit is van invloed op de zonkracht. Terwijl de zonkracht in de Nederlandse zomer niet boven de 8 uitkomt (hoog), is de zonkracht in Bogotá elke dag rond de 15 (zeer sterk). Dit heeft niet alleen een zeer snelle verbranding van de huid tot gevolg, maar ook een hoger risico op huidkanker. Daarom is mijn dagcrème geen dagcrème, maar zonnebrandcrème met factor 50. Dit smeer ik zeker 3 a 4 keer per dag op mijn gezicht en handen, de rest is bedekt met kleding.

4.   Klimaat Colombia

Het feit dat Bogotá de hoofdstad van een tropisch land is maakt niet automatisch dat het er ook 30 graden is. Dat komt door de vele ecosystemen die het land rijk is. Door de hoge ligging blijft de gemiddelde temperatuur in Bogotá overdag steken op zo’n 18 graden en ligt ’s nachts rond de 7 graden. Vanwege de ligging op de evenaar kent Colombia geen lente, zomer, herfst en winter, maar is het weer het hele jaar door hetzelfde. Er zijn enkel twee regenseizoenen aan te wijzen, in april en oktober. De ligging maakt ook dat de zon het hele jaar door om 6 uur opkomt en om 6 uur ook weer ondergaat. Lees hier meer over het klimaat in Colombia + wat de beste reistijd is.

5.   Hoog in de bergen ligt het kookpunt lager

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt als je van plan bent te gaan koken in Bogotá (of ergens anders hoog in de bergen), is de kooktijd. Door de lagere luchtdruk is ook het kookpunt van water lager en kookt water al bij zo’n 90 graden. Het kokende water is dus minder warm, waardoor hetgeen je wilt koken minder verhit wordt. Daarom is een langere kooktijd nodig om hetzelfde resultaat te bereiken als in Nederland. Eieren bijvoorbeeld kook ik altijd 15 minuten en dan heb ik een ei die precies goed is voor de salade. Hetzelfde geldt voor groente en aardappelen. Even snel wat koken werkt hier dus niet.

6.   Muggenbeten en tropische ziektes Colombia

Door de grote hoogte zijn er weinig muggen in Bogotá en in andere hooggelegen bestemmingen. Muggenziektes die in lager gelegen delen van het land wel voorkomen, zoals Malaria, gele koorts, Chikungunya en Zika, vind je niet in Bogotá. Hier zie je waar in Colombia Malaria het meeste voorkomt. Dengue kan wel voorkomen, maar zeer weinig in dit gebied. Smeren met anti-muggencrème is hier dus niet nodig, maar wél als je naar lager gelegen gebieden gaat (onder de 2200 meter).

Mocht je om wat voor reden dan ook geen risico willen lopen op muggenziektes, bijvoorbeeld als je zwanger bent en door Colombia wilt reizen, dan zou je kunnen overwegen één van deze twee reisroutes in Colombia te volgen:

 


Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Bogotá, maar in elk hoog gebied. Inmiddels woon ik in het dorpje Sopó op het platteland op 2600 meter hoogte en ook hier heb ik te maken met al deze gevolgen van hoog wonen.


Update: dit artikel verscheen voor het eerst op 27 maart 2015 en is geactualiseerd op 28 september 2020.


 

Lees meer!

37 reacties

Gerard van Erp 8 maart 2020 - 21:19

Hallo Sabine, heel toevallig kwam ik op je site omdat ik de hoogtes van Medellin met Bogota wilde vergelijken. Ik woon op “ om de hoek” Bonaire en eigenlijk is Colombia een onbekend land voor ons. Ik ben nu in Medellin en oo deze hoogte (1500mtr) is smog al een groot probleem.
Complimenten voor je leuke en informatieve site en schrijfstijl !

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 september 2020 - 11:14

Hoi Gerard, excuus, ik zie je reactie nu pas. Dankjewel voor je leuke bericht! In elke grote stad is smog, ook lager gelegen. In Medellín ruik je het inderdaad ook nog beter dan echt op 0 meter. En de warmte helpt ook niet mee haha

Reply
Yenny 29 maart 2019 - 01:36

Hoi Sabine, bij toeval kwam ik langs je site omdat ik wilde weten hoe hoog Bogota ligt. Ik ben er geboren en meende altijd dat t op 1800 lag maar het is dus wel dik 1000 meer! Dank voor je leuke artikel. En ik ga je site bookmarken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 april 2019 - 21:05

Dankjewel Yenny voor je leuke reactie! Bogotá ligt inderdaad behoorlijk hoog en het uitzichtpunt over de stad zelfs op 3200 meter. Groetjes, Sabine

Reply
Christine 31 januari 2018 - 11:30

Hoe duur is het eten in Colombia.Wij gaan vr 19 dgn rondreizen in groep.Maar is alleen kamer met ontbijt
M’n vraag is hoeveel kost alles daar op restaurant?
Dank
Alvast zeer mooie blog. …
Christine

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 februari 2018 - 15:43

Dankjewel Christine. Tja hangt er maar net vanaf waar je verblijft en waar je gaat eten 😉 Je kunt een compleet diner krijgen voor 3 euro maar ook voor 20 euro. En alles daar tussen. In de duurdere wijken in grote steden zijn duurdere restaurants, in armere wijken goedkopere. In dorpjes is het meestal goedkoper. Cartagena is duur voor Colombiaanse begrippen. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt. Kijk eens in de Lonely Planet bijvoorbeeld, daar staan bij elke plek restaurant tips + kosten erbij. In dorpjes waar weinig toeristen komen is het nóg goedkoper.

Reply
Hedwig 8 maart 2017 - 22:49

HK Sabine, kwam toevallig op je site omdat ik even zocht naar hoe hoog Colombo ligt. Ik werk bij de Klm en heb n reis in Mn rooster met 48 uur bogotta en 48 uur cali.. ik weet inmiddels dat ik t vrij slecht doe op grote hoogte dus ik moet even maatregelen nemen. Pure aspirine om Mn bloed wat dunner te houden, zal je dagcreme tip ter harte nemen en verder n heel vette crème mee want in Tibet begon ik langzaam te veranderen in n reptiel, mijn huid verbrande gewoon door de droogte. Maaarrrr dit terzijde. Wat ik me bedacht… zou kokennonder druk helpen? Dus middels n ouderwetse snelkookpan, die bij jou dan niet snel kookt maar kookt als wat hier normaal is zonder snelkookpan pan. Ik wil er met alle plezier 1 in Mn koffer gooien voor j, mocht t wat zijn, kan je m ophalen bij ons crew hotel. 🙂
Zou je nog n leuke tip hebben, en n zuurstoffles lol, voor n dagje Bogota, niet te physiek inspannend hahaha.
Groetjes uit Holland. Hedwig

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 maart 2017 - 14:03

Hoi Hedwig, wat een leuke reactie en bedankt voor het idee van de pan! We hebben echter al een snelkookpan, eentje die we bijna dagelijks gebruiken haha 😀 Volgens mij ligt Tibet trouwens nog stukken hoger dan Bogotá, dus misschien heb je er hier minder last van…? Goed smeren iig tegen de zon, ook als het bewolkt is, en veel drinken. Gaat helemaal goed komen dan! Veel plezier alvast!! Leuk om zoveel van de wereld te zien op deze manier 😀 Groetjes, Sabine

Reply
Rowan 21 april 2016 - 13:10

Wat een super interessant artikel! Ik heb er in 1 klap veel bijgeleerd. Haha. Veel van deze feitjes heb ik nooit geweten! Het eitjes koken bijvoorbeeld…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 mei 2016 - 03:59

Dankjewel! Ja daar kwam ik ook achter the hard way hahaha

Reply
Sheelagh 21 april 2016 - 08:45

Wat grappig van dat ei, dat had ik echt nog nooit gehoord! Ik ben in La Paz en Quito geweest maar merkte niet vele behalve dan dat ik snel moe was. En toen ik na 3 maanden Zuid-Amerika waarvan de laatste weken op hoogte weer in Nederland was had ik onwijs veel energie en kon ik hardlopen langer volhouden dan ooit te voren! Iets met rode bloedlichaampjes geloof ik 🙂 Maar dat ‘voordeel’ heb je natuurlijk niet als je altijd op hoogte bent…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:30

Haha ja grappig! Leuk dat je ook die dingen hebt ervaren 🙂 IK sport hier heel veel en dat gaat nu goed, maar in het begin was het niet te doen. Meteen uitgeput. Nu in Nederland of ergens anders laaggelegen heb ik net als jij veel meer energie. Echt grappig hoe dat werkt 😀

Reply
Inge 31 januari 2016 - 12:02

Wat interessant! Ik word altijd lastig gevallen door muggen, dus wat dat betreft zou dat ideaal voor mij zijn! Eitje koken in de avond is inderdaad handiger 😉

Reply
Sabine 31 januari 2016 - 15:37

Ja ik haat muggen ook echt verschrikkelijk. Ben ook zeer blij dat ze hier niet zijn anders zou ik gek worden. Dat deet is ook zulk rotspul, een paar dagen gaat nog wel, maar altijd… En ik kook inderdaad elke avond een ei voor de volgende ochtend hahaha

Reply
Joke 19 december 2015 - 07:22

Amai, 10 km joggen daar staat dan gelijk aan 20 km hier, lijkt me. Veel bijgeleerd van deze blog: vooral dat koken vind ik fascinerend.

Reply
Sabine 19 december 2015 - 20:56

Inmiddels ben ik compleet aan de hoogte gewend en zal ik nu inderdaad in Europa veel meer uithoudingsvermogen hebben 😉 Ja dat koken haha, daarom kook ik elke avond een ei voor mijn ontbijt, want in de ochtend is daar geen tijd voor haha

Reply
Marcella 4 april 2015 - 06:20

Ik zeg: ideale vakantiebestemming! Muggen vinden mij normaal gesproken heel lekker. Misschien heb ik daar in Bogotá geen last van!!!

Reply
Sabine 4 april 2015 - 10:30

Ja dat heb ik ook altijd, dus daar ben ik ook ongelooflijk blij mee 😉

Reply
Tessa | 52druppels.nl 28 maart 2015 - 13:00

sorry… lees het net… voor de liefde… stoere beslissing joh!

Reply
Sabine 28 maart 2015 - 13:50

Haha bedankt! Ja klopt voor de liefde 🙂 Is ook leuk om hier te wonen hoor. Als je van reizen houdt moet je zeker Colombia eens bezoeken! 😉

Reply
Tessa | 52druppels.nl 28 maart 2015 - 12:58

oh, dat van dat koken wist ik niet… de lage luchtdruk al wel eens ervaren. in tibet een klein beetje en in ethiopie flink last van hoogteziekte gehad (inderdaad… meteen de eerste dag op hoogte aan een trekking begonnen). gaaf trouwens dat je daar zit! vakantie? werk? liefde?

Reply
Sabine 28 maart 2015 - 13:48

Ja Tibet is nog hoger als je aankomt in Lhasa. Dat is eigenlijk de hoogste hoofdstad ter wereld, alleen is Tibet (nog) niet onafhankelijk. Lijkt me heel mooi daar trouwens. Staat nog op mijn lijstje! 🙂

Reply
Morgaine 28 maart 2015 - 10:40

Wauw, kijk van de hoogten wist ik wel, nog met ouderwetse aardrijkskunde geleerd, vond ik erg interessant altijd. Zelf in de Zwitserse en Oostenrijkse alpen geweest, maar dat is niet zoals jij het beschrijft. Van het koken dus nooit eerder gehoord of gezien, en dat met al die reisprogramma’s en ja ook in Bogota, en dat vertellen ze dan weer niet!

En hoe zit het eigenlijk andersom? Als men nooit ergens anders is geweest dan op die hoogte en dan naar ons land zouden komen? Voelt dat dan ook anders, hmmmmmm ik denk even hardop 😉

Reply
Sabine 28 maart 2015 - 13:45

Haha ja hel bijzonder dat koken. Als je van de grote hoogte naar Nederland gaat dan is heb je (tijdelijk) een beter uithoudingsvermogen. Daarom trainen ook veel topsporters op grote hoogten voor een wedstrijd 🙂

Reply
Morgaine 28 maart 2015 - 14:34

Ah ja natuurlijk! Logisch ook weer natuurlijk, je draait het proces om dan. Dank, ik heb dyscalculie ook, dus sommige dingen moet ik echt over nadenken 😉

Reply
wiebie74 28 maart 2015 - 03:20

Goh, dat van eten koken zou ik nooit hebben gedacht! Al dat andere wist ik wel of had ik kunnen bedenken maar dat het gevolgen zou hebben voor eten koken, is compleet nieuw voor me…

Reply
Sabine 28 maart 2015 - 08:37

Daar kwam ik zelf ook pas achter toen ik mijn ei ging pellen en deze nog lang niet eetbaar bleek te zijn en ik maar niet snapte waarom die broccoli maar niet har werd haha.

Reply
Thea De Vries-Kooij 27 maart 2015 - 14:10

Dag Sabine,
Via onze dochter, die ook is geëmigreerd naar Bogotá, kreeg ik het adres van je blog. Wij zijn inmiddels 2x in Bogotá op bezoek geweest en gaan in juni weer. Heel herkenbaar wat je allemaal schrijft. En leuk geschreven ook, mooie foto’s, je hebt al heel wat meer gezien dan wij. Ik ga ook proberen de sites te vinden die je tipt om Spaans te leren, lijkt me leuk.
Veel geluk in Bogotá!!

Reply
Sabine 27 maart 2015 - 15:09

Bedankt voor jullie reactie! Ik heb toevallig net Esther gesproken 🙂 Mijn ouders komen eind april naar Colombia, voor de eerste keer! Ik hoorde van Esther dat jullie een goede ervaring hadden. Ik hoop mijn ouders ook!
De app (of website) om makkelijk Spaans te leren heet DuoLingo: https://en.duolingo.com/. Mijn moeder is er ook mee bezig en kent inmiddels al aardig wat woordjes en zinnetjes. Succes!

Reply
Thea De Vries-Kooij 28 maart 2015 - 09:07

Sabine, wat leuk dat je ouders komen. Wat een belevenis voor jullie allemaal!! Ben intussen al in niveau 4 met duolingo ;), dank voor de tip.
Veel plezier met je ouders en ga vooral door met schrijven, we vinden het heel leuk om te lezen.

Reply
Sabine 28 maart 2015 - 13:46

Wat goed zeg! Veel plezier!

Reply
Esther de Vries 27 maart 2015 - 11:30

Leuk Sabine! Die hoogte merkte ik vooral toen ik 6 weken zwanger (dus echt nét) aankwam op het vliegveld… ik stond te puffen alsof ik net 10 km had hard gelopen! Een heel gekke ervaring…en ja, ik merkte ook al dat eieren na 7 minuten nog lang niet hard zijn, had eigenlijk nog niet bedacht waarom… sperziebonen doen er ook eindeloos over!

Reply
Sabine 27 maart 2015 - 12:42

Hihi ja die groente… ik kook regelmatig broccoli wat zo ontzettend lang duurt voor dat dat een beetje gaar begint te worden 🙂

Reply
Judith van der Vaart 27 maart 2015 - 09:43

Heel leuk verhaal . Wist eigenlijk niks over Bogotá. Dus ook interessant!

Reply
Sabine 27 maart 2015 - 10:03

Bedankt, dat is heel leuk om te horen! 🙂

Reply
Anoniem 27 maart 2015 - 08:11

Bedankt voor deze informatie! Heel interessant!
Hoe hoog ligt de rest van Colombia eigenlijk?

Reply
Sabine 27 maart 2015 - 09:16

Bedankt! 🙂 Colombia varieert erg in hoogte. Het hoogste punt is een bergtop van ongeveer 5700 meter. Maar er is ook een grote kustlijn waar alles op zeeniveau ligt. In de binnenlanden variëren de hoogtes het meest tussen 500 en 2000 meter. En hoe lager je komt hoe warmer het wordt. Zo kun je vanaf Bogotá 2 uur rijden en zomaar op 1500 meter hoogte in 30 graden terechtkomen.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!