Home Spanje 11 Bezienswaardigheden Sevilla | Ontdek de pracht en praal van Zuid-Spanje
Bezienswaardigheden Sevilla Spanje

11 Bezienswaardigheden Sevilla | Ontdek de pracht en praal van Zuid-Spanje

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Kleuren, ongekende historie, zon, lekker eten, bijzondere architectuur en vooral een waar openluchtmuseum. Dat is Sevilla. Eén van mijn favoriete steden in Europa waar ik samen met mijn ouders genoot van de pracht en praal. Alles is groot in Sevilla. Enorme kathedralen, een paleis waar je met gemak vijf uur zoet bent en pleinen waar je je ogen uitkijkt. Hoewel je hier makkelijk een paar weken kunt vertoeven, kun je in vijf dagen ook al heel veel zien. Hier de 11 bezienswaardigheden die we bezochten (in veel foto’s) om een beeld te krijgen van deze indrukwekkende stad en om ideeën op te doen voor als je zelf een op stedentrip naar Sevilla gaat.


Sevilla: de culturele hoofdstad van Zuid-Spanje


Als ik terugdenk aan Sevilla komt er spontaan een grote lach op mijn gezicht. Wat een ontzettend mooie stad. Met het grootste historische centrum van Spanje én een van de grootste van Europa is Sevilla een openluchtmuseum waar je maar niet uitgekeken raakt. Sevilla is de hoofdstad van het Zuid-Spaanse Andalusië, gelegen in een vallei aan de rivier Guadalquivir. Als een van de heetste steden van Europa is Sevilla een ideale bestemming voor de winter of het voorjaar. In de maanden juli en augustus kan het kwik oplopen tot ruim in de 30 graden Celsius, met een gevoelstemperatuur tot 50 graden. Wij bezochten Sevilla in maart en hadden geweldig weer: helderblauwe luchten, in de ochtend, avond en nacht rond de 10 graden en overdag rond de 25 graden. Heerlijk!

 


11 Bezienswaardigheden in Sevilla


Er is ontzettend veel te doen en te zien tijdens een stedentrip Sevilla. Hier 11 bezienswaardigheden die we hebben gezien in 5 dagen.

1. Wandel boven de stad over Metropol Parasol “Las Setas”

Sevilla is een prachtige oude historische stad waar je terug gaat in de tijd. Totdat je de grootste houten constructie ter wereld tegenkomt op Plaza de la Encarnación. Op wat ooit een troosteloos plein was dat fungeerde als parkeerplaats lijkt een groot ruimteschip te zijn geland in de vorm van zes grote witte paddenstoelen van 26 meter hoog en 150 meter lang. Vandaar de bijnaam “Las Setas”: champignons domineren nu dit plein.

In de jaren ’90 stuitte de gemeente tijdens de bouw van een ondergrondse parkeergarage op Romeinse en Moorse resten (deze kun je nu trouwens bewonderen onder Las Setas). De parkeerplaats was toen van de baan en een ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven om het plein nieuw leven in te blazen. Deze werd gewonnen door de Berlijnse architect Jürgen Mayer. In 2011 was het bouwwerk af en het doel is behaald: Las Setas heeft dit plein heel veel nieuw leven ingeblazen.

Hoewel er voor en tegenstanders zijn, wat ik allebei heel goed begrijp trouwens, is dit toch echt een must-see in Sevilla. Het kan ook bijna niet missen, deze enorme champignons. Loop naar beneden, koop een kaartje van 3 euro en ga met de lift de paddenstoelen op. Daar vind je een wandelpad van 250 meter met prachtige uitzichten over Sevilla en het is ook ideaal om kijkje te nemen in de tuintjes van locals. Omdat ons appartement vlakbij Metropol Parasol was deden we dit als eerste en dat was direct een fantastisch begin van deze stedentrip!

Locatie: Plaza de la Encarnación | Kosten El Mirador: 3 euro

 

2. Iglesia del Divino Salvador: opwarmen voor de kathedraal

Deze katholieke kerk gelegen aan het gezellige Plaza del Salvador is werd gebouwd tussen 1674 en 1712 op de plek waar eerst een moskee stond. De kerk is gebouwd in barokke stijl en ideaal om te bezichtigen vóór je bezoek aan de belangrijkste kathedraal van Sevilla (nr.4). El Salvador is al overweldigend en zo kun je een beetje wennen aan wat je te wachten staat in de grootste gotische kathedraal ter wereld. Daarnaast is het plein simpelweg een heel fijne plek om even uit te rusten, wat te drinken en te genieten van de zon. Bovendien kun je hier je ticket kopen voor de kathedraal en Giralda, zodat je daar niet in de rij hoeft te staan.

Locatie: Plaza del Salvador | Kosten: 4 euro | Koop hier je kaartje voor de kathedraal en Giralda om wachttijd te voorkomen.

 

3. Casa de Pilatos: na Real Alcázar het mooiste paleis van Sevilla

Sevilla barst van de prachtige paleizen, waaronder Casa de Pilatos. Naar wat men zegt het mooiste paleis na meesterwerk Real Alcázar. Dat moesten we zien dus. We kwamen op totaal het verkeerde moment en moesten daarom meer dan 2 uur wachten, maar als je niet op de gratis middag komt (we hadden geen idee) dan kun je waarschijnlijk zo doorlopen. We konden tevens tijdens deze middag alleen de beneden verdieping zien, maar dit was genoeg om een goede indruk te krijgen van dit prachtige paleis gebouwd in zowel gotische, mudejar als renaissance stijl.

Casa de Pilatos werd gebouwd tussen 1483 en 1571 en is nog steeds het grootste privépaleis van Sevilla, bewoond door de Medinaceli familie.

Locatie: Plaza de Pilatos | Kosten: 10 euro of gratis voor Europeanen op maandag vanaf 3PM (alleen aan te raden als je op tijd komt, anders lange wachttijden)

 

4. De grootste gotische kathedraal ter wereld en de toren Giralda

Wát een bouwwerk deze kathedraal. We komen aan voor openingstijd en er is een drukte van jewelste. Honderden toeristen staan te wachten om deze grootste gotische kathedraal ter wereld van binnen te bewonderen. We zoeken naar de ingang voor mensen die al een kaartje hebben. Want gelukkig hebben we de vorige dag in de kathedraal Divino Salvador al tickets gekocht. Zo hoeven we niet in de rij te staan. Een goede zet zo blijkt.

Zodra de poorten van dit architectonische wonder opengaan stormt de mensenmassa naar binnen. Zoekend naar de ingang voor toeristen met een combi-ticket worden we als vanzelf vooruit geduwd. Gelukkig kunnen we overal doorlopen en staan we nog geen minuut in de rij om binnen te komen. De gotische kathedraal is zo groot dat de mensenmassa zich direct verspreid. Gelukkig maar, want daardoor lijkt niemand last te hebben van elkaar.

Ook als je niet religieus bent, zoals wij, is dit toch wel iets wat je echt gezien moet hebben. Het is totaal over de top en dat maakt het precies boeiend om te zien. Er was meer dan 100 jaar nodig om deze kathedraal neer te zetten. In het jaar 1402 begon de bouw op de plek waar voorheen een Moorse moskee stond en het was pas klaar in het jaar 1506. Het bezoek aan de kathedraal is overweldigend en duurt maar liefst 3 uur. Nooit eerder in mijn leven ben ik zo lang in een kathedraal geweest…

 

Toren Giralda

De toren Giralda is één van de weinige onderdelen van de oorspronkelijke moskee die grotendeels bewaard bleef. Deze minaret werd gebouwd tussen 1184 en 1195 en grenst direct aan de kathedraal en de sinaasappeltuin. Je kunt de toren beklimmen voor een prachtig mooi uitzicht over de stad. Hiervoor hoef je geen trappen op, maar loop je over 35 platforms naar de top. Dit hebben ze zo gebouwd zodat de toren per paard beklommen kon worden.

Bovenop de toren vind je een vier meter hoog bronzen beeld dat het geloof voorstelt, ook wel Giraldillo genoemd. De toren is samen met de Giraldillo 97 meter hoog en was ten tijden van de bouw de hoogste minaret ter wereld. Ook wij wandelen omhoog voor dat beroemde uitzicht over Sevilla en wat is dat het waard! Niet alleen aan de top is het uitzicht prachtig, maar ook onderweg kun je genieten van de details van de kathedraal waar je dan opeens heel dichtbij staat. Aanrader!

Locatie: Avenida de la Constitución | Kosten: 9 euro regulier of 4 euro voor gepensioneerden en studenten | Koop je kaartje vooraf op deze website of zonder file in Colegial del Divino Salvador (nr.2). Heb je geen kaartje vooraf verwacht dan een paar uur wachttijd. Tip: bezoek de kathedraal en het paleis Real Alcázar (nr. 7) niet op dezelfde dag, teveel indrukken samen.

 

5. Plaza de España: het meest indrukwekkende plein ter wereld

Plaza de España in Sevilla is zo indrukwekkend dat je er tranen van in je ogen krijgt. Een waar sprookje waar je uren kunt doorbrengen. Kijken naar de prachtige details, genieten van de felle kleuren en jezelf verwonderen over de grootte van dit plein en gebouw. Een absolute must-see als je in Sevilla bent. Klik hier voor meer informatie, weetjes en foto’s van Plaza de España!

 

6. Park María Luisa: rust en groen in Sevilla

Als je door Sevilla wandelt kom je veel groene pleintjes en parken tegen. Hiervan is stadspark María Luisa de grootste. Grenzend aan Plaza de España zijn deze twee dus prima te combineren. Er is veel te zien en te doen in het park, waaronder het Archeologisch museum en het Volkenkundig museum. Wij hadden geen tijd meer om dit allemaal te bewonderen, maar hebben na het indrukwekkende Plaza de España wel een uurtje lekker ontspannen door het park gewandeld en op een bankje een boekje gelezen. De volgende keer wil ik hier zeker meer van zien!

Locatie: aangrenzend aan Plaza de España

 

7. Real Alcázar: een sprookje in Spanje

Maar liefst vijf uur hadden we nodig om het grootste paleis in Europa dat nog in gebruik is te bezoeken. Het paleis wordt namelijk nog steeds bewoond door de koninklijke familie als deze in de stad is. En wat ís Real Alcázar bijzonder. Niet alleen het paleis zelf, maar vooral ook de tuinen zijn een genot om doorheen te lopen. Je waant je in een weelde en rijkdom van patio´s, mudejar, prachtige koepels, houtwerk, azulejos, prachtige bloemen, sinaasappelbomen en ondergrondse baden.

De geschiedenis van Real Alcázar gaat maar liefst elf eeuwen terug. Sinds 1987 staat dit indrukwekkende paleis, samen met de kathedraal van Sevilla en het Spaans archief in Sevilla, op de Werelderfgoedlijst. De paleistuinen zijn door de jaren heen uitgebreid en aangevuld en werkelijk een pareltje.

Real Alcázar is zonder twijfel het mooiste paleis dat ik ooit zag.

Locatie: Plaza de Triunfo | Kosten: 12,50 euro | Koop je ticket online om lange wachttijden te voorkomen.

 

8. El Arenal & Triana: wandelen over de brug en ontspannen aan de prachtige promenade

De wijk Triana, ooit de wijk van vissers, zeelui en zigeuners, hebben we alleen voor een klein deel gezien. Vanaf de stierenvechtarena de brug over voor een prachtig uitzicht over de rivier, ijs eten in Triana en vervolgens weer terug naar El Arenal om langs de promenade te wandelen. We zaten een tijdje aan het water om de vele bootjes te aanschouwen en van de zon te genieten. Om vervolgens verder te lopen over de promenade, een bankje te zoeken en heerlijk met uitzicht op het water en Triana een boekje te lezen. De perfecte plek om uit te rusten tussen de locals en om mensen te kijken.

Locatie: Paseo Alcalde Marqués del Contadero (tegenover Plaza de Toros), de brug Puente de Isabel II en straat San Jacinto.

 

9. Plaza de Toros: de stierenvechtarena

Eigenlijk wilde ik niet naar de stierenvechtarena toe, maar omdat het een groot onderdeel is van de cultuur hebben we toch dat kaartje gekocht. Het was zeker niet de leukste bezienswaardigheid in Sevilla, maar wel interessant om te zien hoe enorm belangrijk dit gebeuren nog steeds is in Spanje. De arena zelf is ook echt prachtig mooi. Deze stamt uit de 18e eeuw en er passen 14.000 mensen in. Hopelijk komt er ooit een einde aan het stierenvechten en kan de arena voor andere, diervriendelijke, bezigheden worden gebruikt.

Locatie: wijk El Arenal | Kosten: 8 euro, elk halfuur een tour met gids.

 

10. Pleinen en historische straatjes in Sevilla

Hoewel Sevilla bomvol musea en historische gebouwen zit, is deze stad juist ook fantastisch om gewoon doorheen te slenteren. Het oude centrum bestaat vooral uit gekleurde huizen, balkonnetjes vol met kleurrijke bloemen, smalle straatjes waar je jezelf tegen de muur moet drukken als er een auto langskomt en gezellige en knusse pleintjes om heerlijk te zitten. De wijk Santa Cruz is, hoewel erg toeristisch, vooral heel pittoresk en een genot voor het oog. Het hele historische centrum is perfect te voet te doen en elke keer zie je weer iets nieuws. Ook leuk: met de bus door het oude centrum. De kleine bus C5 is er speciaal om door de smalle straatjes te gaan en een erg leuke ervaring. Je koopt een kaartje gewoon in de bus bij de chauffeur.

 

11. Tapas eten in de oudste tapas bar van Sevilla: El Rinconcillo

Deze oudste bar in Sevilla stamt uit het jaar 1670 en is echt leuk om tapas te gaan eten. De tapasbar zit in een voormalige kruidenierszaak en is al meer dan drie eeuwen in handen van de familie De Rueda. Het is toeristisch, maar echt de moeite waard. Het is authentiek en er hangt een fijn sfeertje. Je eet de tapas staand aan de bar, daar krijg je een kaart en kun je kiezen uit vele klassieker (genoeg vegetarische opties). De rekening wordt met een krijtje op de bar geschreven. Wij vonden het zo leuk en lekker dat we hier twee keer zijn geweest. Wat een geluk dat we deze tapasbar bij ons appartement om de hoek vonden!

Locatie: Calle Gerona 40

 


Naast deze bezienswaardigheden is er natuurlijk nog veel meer te zien in Sevilla. De stad puilt uit van paleizen en er is bijvoorbeeld ook nog het flamenco museum en Museo de Bellas Artes. Ook aan dagtrips geen gebrek. Wij maakten een dagtrip naar Itálica. Ik wil zeker terug om meer te zien van deze prachtige stad. Sowieso is er enorm veel te doen en te zien tijdens een vakantie in Spanje. Hoog op mijn lijstje staat een rondreis Tenerife en over de andere eilanden.


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

6 reacties

Zo simpel is dan geluk 22 april 2019 - 12:39

Sevilla staat zeker nog op mijn wensenlijstje! Mooie foto’s heb je gemaakt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 09:53

Dankjewel! Zeker een keertje bezoeken, zo mooi!

Reply
Deborah 22 april 2019 - 03:51

Wauw, wat een pracht!! Ik krijg helemaal zin om mij onder te dompelen in al dit moois van Sevilla.
Ik vind de prijzen overigens heel erg mee vallen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 09:56

Ja zo mooi! Vond het wel duur maar ben dit ook helemaal niet meer gewend. Misschien zijn dit soort dingen in Nederland ook duur, geen idee eigenlijk. Ik kan van 1 zo een ticket in de avond uiteten in een mooi restaurant 🙂 Zeker eens naar Sevilla gaan, het is zo mooi! Alle kleurtjes, de warmte, het eten. Hoop ooit eens terug te gaan.

Reply
Els 21 april 2019 - 02:16

En zo was het! Geweldig! Wat een mooie foto’s!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:04

Dankjewel! xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!