Home Spanje Het meest indrukwekkende plein ter wereld | Plaza de España in Sevilla
Plaza de España - Stedentrip Sevilla

Het meest indrukwekkende plein ter wereld | Plaza de España in Sevilla

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Je vindt het prachtig, fantastische en indrukwekkend. Of juist totaal over de top en veel te veel poespas. Plaza de España in Sevilla mag dan het mooiste plein ter wereld zijn, volgens mijn boekje is niet iedereen enthousiast. Tijdens 12 dagen vakantie in Europa bezoek ik samen met mijn ouders in 5 dagen Sevilla. Lichtelijk zenuwachtig kijk ik op mijn navigatie van maps.me en leid ik mijn ouders vanaf de kathedraal richting stadspark María Luisa. Waar je het beroemdste plein van Sevilla vindt. Ik heb er zoveel over gelezen en stiekem vind ik het helemaal leuk om dit aan mijn ouders te laten zien. Nu maar hopen dat het niet tegenvalt… Nog maar 100 meter zegt mijn telefoon. En dan opeens zijn we er. Mijn mond valt open van verbazing. Tranen prikken achter mijn ogen. Is dít Plaza de España? Het is indrukwekkend en overweldigend. Echt een sprookje. En dus absoluut een eigen blog waard.

 


Plaza de España | Pracht en praal in Sevilla


Het is totaal cliché en écht waar: Plaza de España moet je zien als je in Sevilla bent. Een waar genot tijdens je vakantie in Spanje. Het is zo indrukwekkend dat al snel de vraag bij mij opkwam: wie verzint zoiets? Zo een sprookjesachtig gebouw, de vorm, de grootte, de details, dat kanaal, die bootjes… Hoe, wat, wie en wanneer?

Het is eigenlijk heel simpel en misschien niet wat je zou verwachten. Dit bijzondere bouwwerk bestaat namelijk niet al eeuwen en er hebben ook geen koningen gewoond. Het is simpelweg het resultaat van de Sevillaanse architect Aníbal Gonzáles die werd gevraagd om verschillende paviljoens te ontwerpen voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929. Hiermee wilde Sevilla indruk maken op de wereld. Aníbal ontwierp onder andere het Archeologisch museum, maar zijn meesterwerk was het halvemaanvormige Paviljoen de España.

 

Alsof je in een film bent beland

Hoewel de Wereldtentoonstelling in de jaren ’20 van Sevilla een bruisende stad maakte, bleef het verwachte spektakel van de tentoonstelling uit. Sevilla ging er zelfs bijna door failliet. Aníbal Gonzáles overleed twee weken na de opening van de tentoonstelling, nadat hij al eerder uit het project gestapt was.

Inmiddels is Plaza de España een icoon van Sevilla en is indruk maken alsnog gelukt. Het plein lijkt net een filmdecor en het is dan ook makkelijk te begrijpen dat het plein ook daadwerkelijk meerdere keren als filmdecor werd gebruikt. Zo zie je Plaza de España terug in onder andere Star Wars Episode II – Attack of the Clones uit 2002 en in The Dictator uit 2012.

 

Het Paviljoen de España

Het paviljoen is een mix van verschillende bouwstijlen kenmerkend voor Sevilla. Denk aan gotiek, mudejar, renaissance en Spaanse barok. Het komt allemaal terug in dit ene bouwwerk. Het paviljoen bestaat uit een lange galerij van okerkleurige bakstenen. Aan weerszijden vind je twee hoge torens en onder de galerij vind je nissen die bedekt zijn met azulejos en tegeltableaus. Elke nis geeft een Spaanse provincie weer met belangrijke historische gebeurtenissen.

Je kunt door de galerij lopen en er zijn twee plekken waar je via de trappen naar boven kunt voor een prachtig zicht over het indrukwekkende plein.

 

En wist je dat…

…het plein nog niet zo lang geleden is gerenoveerd? In 2010 werd Plaza de España opnieuw geopend na een renovatie die maar liefst 14 miljoen euro kostte.

…er tegenwoordig overheidsdiensten in het paviljoen bevestigd zijn? Als je er doorheen loopt zie je welke, maar deze zijn niet toegankelijk voor publiek. Wel een heel bijzondere werkplek trouwens.

…je een bootje kunt huren om onder de bruggetjes door te varen? Schijnt een populaire bezigheid te zijn onder Sevillaanse families die in het weekend met zijn allen bootje gaan botsen op Plaza de España.

 


Het plein waar je hart een sprongetje maakt


Ik heb toch aardig wat van de wereld gezien, maar nooit eerder maakte een simpel stadsplein zoveel indruk. Waar je ook staat, alles aan dit plein is bijzonder. Het kanaal, de torens, de kleuren, de details. Mijn camera draait overuren. Ook de fontein is prachtig en toevallig op het moment dat we daar stonden kwam er een regenboog tevoorschijn. Er zijn veel toeristen en de paard en wagens maken dat toeristen-gevoel nog erger, maar daar kan ik in dit geval makkelijk doorheen kijken.

 

We wandelen over de galerij en kijken onze ogen uit. De prachtige nisjes zijn heerlijk om even te zitten en de schaduw van de galerij is aangenaam om aan de brandende zon te ontsnappen. We wandelen door het hele paviljoen en gaan twee keer de trappen op naar boven voor een nog beter zicht. Ook vanaf de fontein en de ingang naar het park María Luisa heb je een prachtige kijk op het paviljoen.

 

Volgens mij ben ik ook nooit eerder zo lang op één plein blijven hangen. Hier raak je gewoon niet uitgekeken. Rond een uur of vier besluiten we nog even door het aangrenzende park te wandelen (dat ook erg mooi is trouwens), om daarna met een warm en liefdevol gevoel terug te wandelen naar ons appartement in het mooie Sevilla.

 


Plaza de España in Sevilla wordt ook wel het mooiste plein ter wereld genoemd. En niet onterecht. Dit halvemaanvormige plein is zo indrukwekkend, overweldigend en bijzonder dat je niet meer weg wilt. Een absolute must-see in het prachtige Sevilla! Lees hier meer over Sevilla.


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.

 

Lees meer!

12 reacties

citytripbestemming.be 10 januari 2024 - 09:53

Die foto’s doen me wegdromen! Ik wil Spaanse zon

Reply
Monique 19 februari 2022 - 04:09

Wat een leuke blog..Ik ben nu in Sevilla en inderdaad ook helemaal weg van het plaza España. Gisteren er weer op de fiets geweest.Ik krijg er net zo’n wouw gevoel van als bij Tai Mahal.Ook leuk is de reactie van Maravilleverde.Ik ging een dagje Cadiz doen en kwam er met de trein langs waarvan ik dacht “Oh wat een mooie hacienda ” zo midden in de natuur.
Ik ga mijn baan opzeggen en een tijdje reizen maar wacht en wacht totdat Azië open is Omdat dit maar niet gebeurd overweeg ik naar Zuid Amerika te vertrekken.Ik krijg door je blog een kijkje in Columbia en geeft mij gelijk het gevoel dat dat ook heel mooi is.bijkomend voordeel is dat ik graag Spaans spreken ook al is dat niet vloeiend.In ieder geval super bedankt voor je leuke schrijven.

Reply
Riët 7 april 2019 - 12:24

Wat leuk geschreven en het is inderdaad een blog waard! Wij sturen ook al onze gasten van de B&B naar het plein ?! Ook prachtige foto’s!!

Mag ik een linkje naar onze Bed en Breakfast hier achter laten? Misschien is er iemand geinteresseerd die je blog leest.
http://www.maravillaverde.com

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 april 2019 - 18:26

Dankjewel! Terecht dat jullie de gasten hiernaartoe sturen 😀 Zo mooi!

Reply
Wanda 31 maart 2019 - 05:02

Wat een prachtige foto’s joh! Ook wel geluk gehad met dat het niet zo druk was natuurlijk, dat maakt het nog mooier he? Dan heb je het gevoel dat je het plein voor jezelf hebt en kun je er nog meer van genieten. Zelf ben ik er helaas nog niet geweest, stiekem had ik gehoopt dat we het tijdens ons weekje Costa del Sol konden inplannen, maar vanwege de afstand hebben we er toch maar van afgezien, dus dat betekent dat we gewoon een keertje naar Sevilla moeten voor een stedentrip. Ook geen straf natuurlijk, want dat plein wil ik maar al te graag met eigen ogen zien en ik denk dat de kans dan vrij groot is dat ik net zo onder de indruk ben als jij!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 april 2019 - 18:27

Dankjewel! Ik weet zeker dat jullie het super mooi zullen vinden, dit is echt wat voor jullie. Sowieso die hele regio inderdaad. Zo blijft je lijst maar groeien he haha, net als die van mij 😀

Reply
susan 31 maart 2019 - 04:44

Ah, leuk, ik val dus in die andere categorie. Over de top. De hele stad eerlijk gezegd, totale grootheidswaanzin, niet mijn stad 🙂
Fijne vakantie! Maar die is inmiddels vast voorbij…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 april 2019 - 18:29

Heel begrijpelijk hoor! We zeiden ook steeds tegen elkaar wat het allemaal enorm groot is hier. Maar ik vond dat juist heel bijzonder en mooi. Maar snap helemaal de andere kant. Het is ook echt wel grootheidswaanzin haha

Reply
Els 31 maart 2019 - 04:33

Perfect weergegeven! En wat maak je toch een mooie foto’s, daar kunnen die van mij niet tegenop!
Het was precies zoals je beschrijft. Het plein was betoverend en Sevilla heeft ons hart gestolen!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 april 2019 - 18:29

Dankjewel! Kijk er met veel liefde op terug! xx

Reply
MyriamC 31 maart 2019 - 04:17

‘Het plein waar je hart een sprongetje maakt’. Ja, echt hè, dat was bij mij ook zo. Zó indrukwekkend!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 april 2019 - 18:29

Wat mooi dat je dat ook zo hebt ervaren! Heb er echt heel fijne herinneringen aan.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!