Home De omgeving van Bogotá Wandel naar de hoogste waterval van Colombia | La Chorrera in Choachí
Watervallen Choachí Colombia

Wandel naar de hoogste waterval van Colombia | La Chorrera in Choachí

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Colombia is rijk aan watervallen. Velen gewoon langs de weg of verstopt in een prachtig natuurgebied. Net als de hoogste waterval van Colombia: een natuurwonder waar je alleen komt na een prachtige wandeling. Gelegen op een verrassend mooie plek slechts een dagtripje van Bogotá verwijderd. In een natuurgebied in het Andesgebergte, waar de wolken laag hangen, honderden vogelsoorten leven en je verblind wordt door de felgroene natuur. Ik heb het over de waterval La Chorrera nabij het dorp Choachí, ten oosten van Bogotá. Laat je verrassen en ga op avontuur in indrukwekkend Colombia!


Wandelen naar La Chorrera: de hoogste waterval van Colombia


La Chorrera is met 590 meter de hoogste waterval van Colombia en nummer zes van heel Latijns Amerika. Het is een behoorlijk indrukwekkend gezicht als je hier voor staat. Zo midden in de natuur omgeven door bossen en wolken. De wandeling begint op 2450 meter hoogte en eindigt bij La Chorrera op 2554 meter hoogte. Al glibberend over grote keien en door de modder ga je heuveltje op en heuveltje af om na zo’n 2 a 2,5 uur bij dit spektakel aan te komen.

 

 

De 7 stations naar waterval La Chorrera

Tijdens de wandeling kom je langs 7 punten waarvan nummers 3 t/m 7 het meest interessant zijn. Alle punten en de route zijn duidelijk aangegeven, dus verdwalen is onmogelijk. Leuk om te weten is dat deze wandelroute vroeger de verbindingsweg tussen Bogotá en Villavicencio was. Deze weg is gemaakt in het jaar 1803.

 

Station 3: waterval El Chiflon

Voordat je aankomt bij La Chorrera kom je eerst langs een kleinere waterval. De wandeling hier naartoe is makkelijk en langs prachtige natuur. Een mooie plek waar je een route kunt lopen achter de waterval langs voordat je verder het bos ingaat. In het weekend kun je hier ook eten. In de eerste foto hieronder zie je de hoogste waterval van Colombia trouwens al in de verte, heel mooi!

 

Station 4: Bosque la Niebla (het wolken-bos)

Tussen de watervallen El Chiflon en La Chorrera wandel je door een prachtig bos waar de wolken verbazend laag hangen. Zelfs zo laag dat er enkele keren helemaal niks te zien is. De wolken die voor de bergen hangen maken dit natuurgebied nog mooier. Echt genieten.

 

Uitzichtpunt op La Chorrera, de hoogste waterval van Colombia

Onderweg naar het volgende station kom je langs een uitzichtpunt. En eerlijk? Ik was ontzettend verrast. Ik had een ‘klein’ watervalletje verwacht, maar dit was serieus mooi. Heel mooi. De waterval is zó hoog dat deze niet eens op één foto te krijgen is, zelfs niet van zo een afstand. Het punt waar het water de grond raakt zie je namelijk niet eens. Als je een mooi zicht wilt hebben op bijna de hele waterval is dit dé plek!

 

Station 7: Cueva de los Monos (de apengrot)

Voordat we bij het eindpunt, de hoogste waterval, aankomen besluiten we eerst naar de apengrot te gaan. Een behoorlijk eind omhoog klimmen over glibberende keien en door de modder. We wilden eigenlijk stoppen, maar hebben toch even doorgezet. En gelukkig maar, want wat een mooi plekje! Het is niet echt een grot, maar een gigantische rots waar je onderdoor loopt. We voelden ons compleet buiten de bewoonde wereld en dat is echt heerlijk. Deze ‘grot’ bleek ook de ideale plek om even te rusten en wat te drinken en te eten.

Voor ons bewogen de wolken snel voorbij. Tot zover dat er geen enkel uitzicht meer was, waarna er later weer wat gaten in het wolkendek kwamen. Bijzonder!

 

Station 6: de hoogste waterval van Colombia!

Na de apengrot klauterden we weer omlaag terug naar het hoofdweggetje, om verder te lopen naar de waterval waar het allemaal om draait: La Chorrera! We wandelen nog zeker een halfuur langer over grote keien en gladde paadjes. Het is nat en het ruikt heerlijk. Naarmate we dichterbij komen horen we het water steeds luider naar beneden denderen. En dan opeens staan we voor de waterval. Wat een plaatje! We zien natuurlijk maar een klein deel. Want a) er hangen wolken en b) vanaf zo dichtbij is een waterval van 600 meter hoog nu eenmaal maar een klein stukje te zien.

We nestelen ons even op de natte keien om te genieten van deze plek, voordat we beginnen aan de terugweg. Heerlijk!

 

De terugweg gaat stukken sneller waar je een deel een verkorte route loopt. We deden er 45 minuten over om weer bij de ingang in te komen.

 


Praktisch


Hoe kom je bij waterval La Chorrera in Choachí?

Het dorp Choachí, waar je onder andere La Chorrera en thermaalbaden vindt, ligt ten oosten van Bogotá.

 

Met de auto

Zoals met bijna alles is het met de auto makkelijker dan met de bus. Heb je een auto gehuurd zorg dan dat je navigatie hebt en ga via de weg Bogotá – Choachí richting La Chorrera. Dit is de weg die bij Monserrate begint. Langs de weg staan bordjes die aangeven waar je naar links moet. Zodra je van de grote weg af gaat kom je op een ongeasfalteerde weg, deze rij je 4,5km af totdat je bij het park komt. Daar parkeer je, betaal je en ga je te voet verder.

Met de bus

Als je met de bus komt ga dan vroeg weg. Om de bus naar Choachí te vinden moet je naar de Terminal Transoriente. Deze ligt vlakbij La Candelaria, maar in een onveilige buurt. Je kunt het makkelijk lopen, maar pas op: laat geen waardevolle spullen zien (ook geen telefoon dus) en leer de route uit je hoofd. Het scheelt dat er om de hoek een politiebureau is, maar het park waar je langskomt is ook niet veilig. Niet stoppen dus, het is niet een plek om even te gaan zitten en rond te kijken.

Veiliger is om een taxi of bus te pakken naar dit station. Verblijf je niet in La Candelaria of wil je het risico niet nemen? Je kunt met de transmilenio naar Tercer Milenio, daar is het om de hoek.

 

Eenmaal bij dit busstation zoek je de bus naar Choachí. Er gaan twee maatschappijen frequent naartoe: Transoriente en Cootransfómeque. Belangrijk: zeg DUIDELIJK dat je er uit wilt bij Cascada La Chorrera. Zeg je dit niet dan kom je uit in Choachí en moet je een heel eind terug. Er is geen busstop, maar gewoon in een bocht een weggetje naar links. Er staat duidelijk een bord naar de watervallen. Vanaf hier volg je de borden en is het nog zo’n 50 a 60 minuten (4,5km) lopen door prachtige landschappen.

Op de terugweg ga je weer naar de hoofdweg en houd je een bus aan die naar Bogotá gaat. Is de bus vol dan stopt deze niet. Het is dus beter om niet tijdens de spits terug te gaan om zeker te zijn dat je voor het donker aankomt. Je kunt natuurlijk ook een nachtje in Choachí blijven. Termales de Santa Monica bijvoorbeeld is heerlijk om uit te rusten (in een volgende blog meer informatie). Of kies een ander verblijf in of rondom het dorp.

Georganiseerd

Geen zin of tijd om de watervallen zelfstandig te bezoeken? Je kunt ook een georganiseerde tour naar de La Chorrera watervallen boeken. Namelijk via de link.

 

 

Hoe laat bezoeken?

Zeker als je met de bus gaat: ga vroeg! Je bent eerst zo’n 1,5 uur bezig om er te komen en dan moet je nog lopen naar de ingang van het park. Dan begint het natuurlijk echt pas en ben je nog zo’n 2 uur onderweg naar de hoogste waterval. En dan moet je ook nog terug… Zodra je bij de grote weg bent moet je wachten op een bus en dat kan even duren. En je wilt echt voor het donker terug zijn in Bogotá. Ga gerust rond 7 of 8 uur in de ochtend weg, dan weet je zeker dat je genoeg tijd hebt.

Beste reistijd

La Chorrera is een regenachtig gebied en je vindt er niet voor niets het ‘wolken-bos’. De kans dat je geen of weinig zon hebt is groot, zéker tijdens het regenseizoen. Het is een natte en avontuurlijke bestemming. Dat gezegd te hebben maakt het wat maand betreft dus niet zoveel uit, maar de dag waarop je gaat wel. Het park is een populaire bestemming voor Bogotanen. In het weekend, op feestdagen en tijdens vakanties is het er druk. Wil je het park voor jezelf hebben zoals wij hadden (er was letterlijk niemand behalve wij) en massatoerisme vermijden? Kom dan buiten het weekend, buiten vakanties en buiten feestdagen.

Wat mee te nemen

Zoals gezegd is de kans op nat weer vrij groot. Zeker buiten het droog seizoen. Het pad waarop je wandelt bestaat voornamelijk uit grote keien, op een paar zandpaadjes na. Die ook nog glad zijn als het nat is. Makkelijk wandelen is het niet, dus goede wandelschoenen zijn aan te raden. Vergeet ook je regenkleding niet en een regenhoes voor je tas is ook best handig. Neem ook water en een snack mee voor onderweg. In het park kun je lunchen (ook vegetarisch).

Moeilijkheidsgraad

Het is geen makkelijke wandeling, maar ook niet heel moeilijk. Gemiddeld dus. Zeker niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Daarnaast is het park op bijna 2500 meter hoogte gelegen en zijn er behoorlijk steile stukken bij. Dat maakt het wat zwaarder. Doe deze wandeling bij voorkeur als je al een beetje aan de hoogte bent gewend na aankomst in Colombia.

Wat is er nog meer te doen in het park?

Naast deze wandeling kun je in dit park ook abseilen en kamperen. Abseilen kan doordeweeks alleen vanaf 10 personen en bij reservering. In het weekend hoef je dit niet vooraf te regelen. Abseilen kost 30.000 peso per persoon. Bij twijfel bel eerst even van tevoren. Hier vind je alle informatie.

Kosten, gids en wandeltijd

De entreekosten bedragen minimaal 40.000 pesos per persoon. Hier vind je een overzicht van alle entreekosten. Je hebt geen gids nodig, maar die kun je wel bijboeken als je wilt.

We deden over de hele wandeling (heen en terug) 3 uur. Als je met de bus komt wandel je zeker 50 minuten extra voor deze wandeling en daarna weer 50 minuten terug naar de grote weg. Ik kan me voorstellen dat je in dat geval eventueel alleen tot het uitzichtpunt op de waterval loopt en niet het hele pad. Of sla de apengrot over, dat is namelijk ook best een zware klim. En misschien heb je wel nergens last van en gaat het allemaal heel makkelijk!

 


Wat een fantastische dagtrip vanuit Bogotá! Echt een geweldig mooie wandeling. Alsof je alleen op aarde bent. Een absolute aanrader!


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.

 

Lees meer!

4 reacties

Morgaine 17 april 2019 - 15:10

Als ik ooit in de buurt ben… ooit… want zeg nooit, nooit 😉 Prachtige foto serie weer, as always!

Ik ga morgen de wadden op lieverd!!! yeah, heel onverwacht, ga ik zeilen! 😀

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 april 2019 - 14:24

Dankjewel! Jij geniet van het zeilen!

Reply
WILLEM BANT 15 april 2019 - 13:20

Beste Sabine,
Inspirerend verhaal en mooie foto’s! Ik ben al heel vaak in Colombia geweest, maar het is duidelijk dat er nog veel te zien en te doen is.
Un abrazo!
Willem

PS: Een vraag. Ik ben een grote fan van de dc-3, een vliegtuig uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog dat nog gebruikt wordt voor vluchten tussen Villavicencio en plaatsen op de Llanos en in het Amazonegebied. Na het ongeluk met een toestel van Laser (een week of drie geleden, ten zuiden van Villavicencio) was er sprake van een verbod op vliegen met de dc-3; een verbod uitgevaardigd door Aerocivil (geloof ik) of een andere overheidsdienst. Weet jij iets van een dergelijk verbod?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 april 2019 - 14:53

Dankjewel Willem! En ja herkenbaar: ik heb ook nog lang niet alles gezien hier. Het land heeft zoveel moois te bieden! Ik heb gehoord van het vliegtuig idd, maar weet niks over dat verbod…

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!