Home De omgeving van Bogotá Hiken in Colombia | Dagtrip vanuit Bogotá naar Chingaza: Lagunas de Buitrago
Nationaal Park Chingaza Colombia - hiken naar Lagunas de Buitrago

Hiken in Colombia | Dagtrip vanuit Bogotá naar Chingaza: Lagunas de Buitrago

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Ten oosten van Bogotá vind je één van de bekendste nationaal parken van Colombia: Chingaza. Een natuurwonder waar je kunt genieten van páramo op z’n mooist. Dit bijzondere ecosysteem op grote hoogte (boven de 3200 meter) is een fantastische plek om te hiken in Colombia. Hoewel heel bekend, is dit nationaal park niet veel bezocht door buitenlandse reizigers. Dat terwijl dit ecosysteem op maar weinig plekken in de wereld voorkomt. In dit artikel lees je alles over de wandeling naar Lagunas de Buitrago in het gebied Piedras Gordas. Te doen tijdens een dagtrip vanuit Bogotá. Houd jij ook zo van natuur, hiken door unieke landschappen en reizen buiten de gebaande paden? Dan is Chingaza voor jou!


Nationaal Park Chingaza | Lagunas de Buitrago


Chingaza is heel groot en er zijn tientallen routes te lopen. Nadat we eerdere in Chingaza de wandeling naar het waanzinnige Lagunas de Siecha maakten, kozen we deze keer een andere route. Namelijk de wandeling naar Lagunas de Buitrago in het gedeelte genaamd Piedras Gordas. In tegenstelling tot Lagunas de Siecha zijn in Piedras Gordas meerdere routes te lopen, waarvan er enkele alleen met gids toegankelijk zijn. De route naar Lagunas de Buitrago is onze tweede in Chingaza en weer bijzonder mooi!

 


In de wolken door páramo


Het is een bewolkte en koude dag, maar die wolken geven juist een prachtig extraatje aan dit natuurgebied. Wolken die voor hoge bergen hangen vind ik sowieso altijd al zo prachtig om naar te kijken. Gedurende de hele wandeling hangen de wolken laag. Terwijl wij steeds hoger gaan. We genieten enorm van de prachtige uitzichten en we zien zelfs een hertje.

 

Overal frailejones

Al snel wandelen we tussen de duizenden frailejones. En wat zijn ze weer prachtig. Klein groot: alles is mooi. Zo bijzonder om tussen deze unieke plantensoort te lopen. Ook nog helemaal alleen, want behalve wij is er letterlijk helemaal niemand. De weg loopt omhoog en is best pittig. Het is koud en hoe hoger we komen hoe winderiger het wordt. In de verte zien we hoge bergen boven de frailejones uitsteken, zo mooi.

 

Pannenkoeken eten bij Lagunas de Buitrago

Na ongeveer twee uur wandelen zien we in de verte de kleine meertjes voor de hoge rots. Prachtig! We lopen een stukje naar beneden en besluiten bij de meertjes te lunchen. Vooraf heb ik pannenkoeken gebakken: die zijn niet alleen lekker, maar geven vooral ook heel veel energie. Neem zelf ook zeker energierijk eten mee tijdens deze wandeling. Hier is niets te koop en je zal het nodig hebben onderweg.

 

Alleen op de wereld in Nationaal Park Chingaza Colombia

Nog steeds hebben we de hele route voor onszelf en dat gevoel van vrijheid is echt fantastisch. We kijken om ons heen en zien alleen maar bergen, water, páramo en wolken. Zoveel prachtige natuur, zo een groot gebied. Het lijkt even alsof we alleen op deze wereld zijn.

 

Donkere wolken

De wolken lijken steeds donkerder te worden, maar gelukkig is het nog steeds droog. In de verte lijkt het te regenen en die donkere wolken zo laag boven ons geven een prachtig effect. Het ruikt hier zo lekker en de lucht is zo heerlijk fris. Hoewel we dezelfde weg terug lopen ziet de wandeling er omgekeerd toch heel anders uit. En dus genieten we ook op de terugweg van prachtige vergezichten.

 

Wat is Chingaza toch mooi!

De tweede wandeling in Chingaza en zeker niet de laatste. Wat is het hier ontzettend prachtig. Elke keer weer genieten van de fantastische Colombiaanse natuur. Ben je in de buurt en wil je hiken buiten de gebaande paden in Colombia door uniek páramo? Ga naar Chingaza!

 


Praktisch: bezoek Lagunas de Buitrago in Nationaal Park Chingaza


Algemene informatie

Er zijn vele routes te lopen in Chingaza. Klik hier voor algemene informatie over Nationaal Park Chingaza. Wil je een andere route lopen? Voor de route naar Lagunas de Siecha klik hier.

Hoe kom je bij Laguna de Buitrago in Chingaza?

Net als alle ingangen tot Nationaal Park Chingaza is ook deze niet makkelijk te bereiken. Sterker nog, met het openbaar vervoer kun je er niet komen. Niet zo gek dus dat dit nationaal park vaak wordt overgeslagen. Maar echt het is de moeite waard! Het beste is om een auto te huren (de weg is niet geasfalteerd, maar wel redelijk goed), om met een georganiseerde tour mee te gaan of een taxi te regelen die ook op je wacht bij de ingang voor de terugweg.

De ingang naar het gebied Piedras Gordas, waar Lagunas de Buitrago deel van uitmaakt, is via La Calera. La Calera is het eerste dorpje als je Bogotá in het noordoosten verlaat. Als je vanaf Bogotá komt rij je door La Calera totdat je bij een wegafzetting komt naar een verlaten industrieterrein (bijzondere plek overigens, een echt spookdorp) en de vereda Buenos Aires. Daar staan bordjes die Chingaza aangeven. Zorg dat je navigatie hebt zodat je de juiste weg naar rechts neemt of vraag het daar aan iemand. Vanaf het industrieterrein is het 22 kilometer rijden naar de ingang Piedras Gordas in Chingaza.

 

Andere wandelingen vanaf Piedras Gordas

Je kunt meerdere wandelingen maken vanaf deze ingang, maar als je er meer dan één op één dag wilt doen moet je wel héél vroeg komen. Voor sommige wandelingen is een gids nodig. De wandelingen zijn:

  • Sendero a las Cuchillas de Siecha
  • Sendero Laguna Seca
  • Monterredondo sendero Suasie
  • Sendero Las Plantas del Camino-Laguna de Chingaza

In het bezoekerscentrum vind je meer informatie.

De wandeling: praktische tips

De wandeling naar Lagunas de Buitrago is heel goed te doen. Er zijn geen hele steile stukken, maar je loopt wel omhoog. Je begint op 3200 meter hoogte en gaat naar 3500 meter. De stijging is dus niet enorm, maar je bent wel op grote hoogte. Als je net aankomt in Bogotá is het handig eerst een paar nachtjes te acclimatiseren voordat je hieraan begint. Het pad is goed te bewandelen, maar niet voor mensen die slecht ter been zijn.

Wandel op goede wandelschoenen (wij hebben zelf hoge wandelschoenen) en vergeet je regenjas niet. Chingaza is een regenachtig gebied en de kans dat je een beetje regen hebt is groot. Kom je in het droogseizoen dan heb je de beste kansen op goed weer, in het regenseizoen kun je meer regen, modderpaadjes en kou verwachten. Wij deden deze wandeling in het droogseizoen en hadden alleen bewolking en af en toe een paar druppeltjes regen. Neem sowieso een warme trui mee, want het is er fris. Zeker als de zon verdwijnt en er wind is.

Neem ook je zonnebril, een pet en zonnebrandcrème mee. Ook als het bewolkt is verbrand je snel en is de lucht heel scherp.

Neem voldoende eten en drinken mee, dit is daar niet te koop en het begin van de wandeling bevindt zich in the middle of nowhere: er zijn geen restaurants in de buurt. Gooi uiteraard geen afval weg in de natuur, maar neem alles mee terug.

Duur en kilometers

Zorg dat je voor 12 uur bij het bezoekerscentrum bent, daarna mag je er niet meer in. De wandeling is bijna 6 kilometer lang en duurt ongeveer 3 uur. Afhankelijk van hoe snel je loopt natuurlijk. Je loopt dezelfde weg terug als heen, dus geen rondje. De wandeling is makkelijk te volgen.

Heb je een gids nodig?

Nee. Maar een georganiseerde tour kan het wel makkelijker voor je maken, zeker als je op een dagtrip vanuit Bogotá de hike wilt doen en geen eigen auto hebt. Klik hier voor een georganiseerde tour naar Chingaza,

Het bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum is direct bij de parkeerplaats. Hier vind je een loket waar je je kaartje afrekent waarna je een video van het gebied en de wandeling te zien krijgt. In het bezoekerscentrum zijn toiletten. Neem beter zelf toiletpapier mee. Je kunt er (op het moment van schrijven) niets te eten en drinken krijgen, dus zorg ook daar zelf voor. De wandeling begint direct vanaf het bezoekerscentrum.

Kosten Chingaza

Buitenlandse reizigers zonder residente visum voor Colombia betalen 62.000 pesos entree (2023). Heb je wel een visum of een Colombiaans paspoort? Dan betaal je 19.500 pesos per persoon. Klik hier voor actuele prijzen voor Chingaza.

Hoe en waar regelen

In heel Nationaal Park Chingaza geldt een restrictie voor het aantal bezoekers per dag. Hoeveel dat er precies zijn is onduidelijk. Kom je op een doordeweekse dag buiten de vakanties? Dan is het waarschijnlijk dat je niet vooraf hoeft te reserveren. Wij waren op een donderdag en er was letterlijk niemand, maar we hadden vooraf wel gereserveerd.

Aangezien het een behoorlijk lange weg is naar de ingang van de wandeling zou ik je adviseren wél vooraf te reserveren, zodat je zeker bent dat je erin kunt. Reserveren doe je hier:

Atención al Usuario de Parques Nacionales Naturales
Parque Nacional Natural Chingaza
Calle 74 No. 11 – 81, piso 1, Bogotá
PBX (57 1) 353 2400 Ext. 3011, 3012
atencion.usuario@parquesnacionales.gov.co
ecoturismo@parquesnacionales.gov.co
www.parquesnacionales.gov.co

Openingstijden kantoor
Maandag – vrijdag 8:00AM tot 12:00PM en 2:00PM tot 5:00PM
Zaterdagen 8:00AM tot 12:00PM

Schrijf in het Spaans en geef duidelijk aan welke wandeling je wilt doen. Je krijgt een nummertje dat je moet laten zien in het bezoekerscentrum.

Dagtrip vanaf Bogotá of verblijven in de regio?

De wandeling naar Lagunas de Buitrago kun je prima doen tijdens een dagtrip vanaf Bogotá. Je kunt natuurlijk ook een nachtje in La Calera verblijven. Bekijk hier de hotels in La Calera.

 


Hiken in Colombia vanuit Bogotá? Chingaza Nationaal Park is een aanrader voor natuurliefhebbers en voor reizigers die buiten de gebaande paden willen.


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

5 reacties

Ruben 1 november 2023 - 12:43

Dat is er eentje om deze maand uit te proberen!

Reply
Morgaine 11 mei 2019 - 03:03

Wauw, wat een prachtige foto’s weer, maar die ene foto met de auto wrak daar beneden, hoe bijzonder, en daar ga ik dus vragen bij stellen, hoe dan, waarom dan… bla 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:04

Dankjewel! Ja ik vroeg me precies hetzelfde af. We hebben het aan iemand gevraagd en die zei dat het verlaten is na het stoppen van de fabriek wegens de natuur er omheen, maar dat verklaart nog niet echt dat beeld. Het lijkt namelijk alsof dat hele dorp is leeggelopen van de een op de andere dag. Waarom dit dus echt is ook geen idee… xx

Reply
Sandra 28 april 2019 - 02:10

Prachtige wandeling. Je voelt je zo nietig, vind je niet? Bij mij kriebelt het ook weer om een zwaardere wandeling te doen. Op dit moment teer ik op de wandelingen in het Limburgs heuvelland. Overigens ook mooi.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:06

Dankjewel! En ja precies wat je zegt. Jij maakt ook prachtige wandelingen! Overal op de wereld is de natuur zo mooi 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!