Home Boyacá Off the beaten track: bezoek het veiligste dorp van Colombia
Off the beaten track Colombia

Off the beaten track: bezoek het veiligste dorp van Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Eén van mijn meest geliefde Colombiaanse departementen is Boyacá. Het is er simpelweg zo prachtig mooi. Behalve het dorp Villa de Leyva, wordt de rest van Boyacá vaak door reizigers overgeslagen. Voor de liefhebbers van reizen buiten de gebaande paden ideaal! In Boyacá vind je het Colombiaanse leven zoals het is, zonder hotels en toeristen. Afgelegen dorpjes, vele slechte zandwegen vol met gaten, geen Internet-bereik en verlaten boerderijen. Door de hoge ligging in de bergen is het er bijzonder mooi, maar ook fris en regent het vaak. Zowel in november en in december afgelopen jaar bezocht ik het dorpje Toca en omgeving. Off the beaten track in Boyacá: welkom in een gebied nog niet ontdekt door toeristen!

Toca: een verborgen dorpje met een prachtige kerk

Ooit, nog voor de Spaanse verovering van de centrale hooglanden in de Colombiaanse Andes, werd Toca en omgeving bewoond door de Muisca. In het jaar 1537 vielen de Spaanse troepen het gebied binnen. Het jaar waarin het moderne Toca is gesticht is echter niet duidelijk, maar gesteld op 7 januari 1555. Toca is gelegen op 2810 meter hoogte, op 27 kilometer afstand van Tunja, de hoofdstad van Boyacá. Door de hoogte is de gemiddelde temperatuur 13 graden. Er wonen zo’n 3700 mensen in het dorp, en ruim 10.000 in de gemeente. Het dorp heeft een bijzondere imposante kerk die al vanaf ver te zien is, schattige huisjes en lekker eten.

 

Een stukje geschiedenis

Er wordt gezegd dat Toca ooit een inheemse precolumbiaanse nederzetting was. Onderweg naar de oostelijke graslanden, stuitten veroveraars op een dorpje. Door het aantal huizen en de vele indianen die ze daar aantroffen, gaven ze het dorpje de naam ‘Pueblo Grande’ (Groot Dorp). Later, tijdens een expeditie onder leiding van generaal Juan de San Martin, in het jaar 1536, vond men een indianendorp met als stamhoofd ene Tocavita. Ter ere van dit stamhoofd werd het dorp tot Toca omgedoopt. Later werd stamhoofd Tocavita samen met andere leiders onthoofd in hoofdstad Tunja, onder leiding van de Spaanse veroveraar Hernan Perez de Quezada.

 

Het veiligste dorp van Colombia?

Tja, of het helemaal waar is kan ik helaas niet met zekerheid zeggen, maar volgens deze en deze bron (Spaans), is Toca één van de veiligste dorpen van Colombia. Totdat in 2014 een 20-jarige boer werd vermoord door een paar dronken jongens na een ruzie. Voor dit incident was er zo’n 25 jaar geen moord gepleegd. In Toca en omgeving overlijden de mensen door ouderdom of ziekte, en niet door geweld. Hoe mooi is dat? Nu begrijp ik meteen waarom de politie in Toca niets te doen had en dus maar ging voetballen met de kinderen op het plein. Ook verklaart dit gegeven waarom we als bezoekers op een finca-hotel in de nacht helemaal alleen worden gelaten, zonder zware sloten op de deur of een gesloten hek: het is er écht veilig.

 

De omgeving

Toca is maar een klein dorpje, daar ben je geen uren zoet. De omgeving echter, is een ander verhaal. Rij met de auto of te paard over afgelegen zandwegen, ontdek nabijgelegen dorpjes of wandel door de prachtige bergen. Toeristen zal je hier niet tegenkomen. Geniet van de rust, de natuur en de dieren. Ik bedoel: hoe vaak zie jij een vrouw haar koe uitlaten? Koeien aan het meer, honden door het weiland en schapen met op de achtergrond de bergen. Prachtig!

 

Embalse de la Copa

Het prachtige kunstmatig aangelegde meer, in het centrum van Boyacá, is gelegen dichtbij Toca. Het meer heeft een oppervlakte van 880 hectare en is 33,5 meter diep. Het is één van de belangrijkste bestemmingen in dit deel van het departement voor het uitoefenen van watersport, zoals windsurfen, kanoën en vissen. Ook fietsen en wandelen rondom het meer is mogelijk. Vanaf Casa Yerbabuena zijn wij zelf wezen kanoën, fietsen, paardrijden en wandelen. Tijdens deze tochten was het meer overigens compleet uitgestorven. Echt geweldig! Het meer is gelegen op 2900 meter hoogte en staat bekend om de prachtige natuur en mooie zonsopkomst en zonsondergangen. De nachten zijn ideaal om sterren te kijken.

 

Praktisch

Hoe er te komen?

Vanaf Tunja en andere dorpjes in de omgeving, zoals Paipa, gaan er bussen richting Toca. Echter, om de omgeving goed te ontdekken is een auto of een paard een leukere en betere opties. Lees hier alles over een auto huren in Colombia. Vanaf Bogotá ben je (met de auto) ongeveer 3 uur bezig om bij Toca te komen. Ga je met de bus? Stap dan over in Tunja of Paipa.

Waar te verblijven?

Toca en omgeving kent niet veel hotels, maar als je er ééntje vindt is het een pareltje. Zo vond ik Casa Yerbabuena, een oude finca op een fantastische plek aan het Copa meer. Om er te komen moet je van tevoren met de eigenaar bellen, want zonder auto is het onbegonnen werk.

Internet

In het hele gebied, zo’n beetje tussen Tunja en Paipa, is tenminste met Tigo geen Internetbereik. Ook het telefoonbereik is beperkt. Zelfs in het hotel was geen Internet, telefoon of wifi. Houd daar rekening mee als je hier op pad gaat, en bedenk van tevoren waar je heen wilt, of neem een papieren kaart mee voor de route en dorpjes.

 


Ontdek Colombia; ontdek Boyacá!


 

Lees meer!

21 reacties

Els 16 maart 2017 - 03:32

Weer als vanouds, leuk blog!
xxxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 11:38

Dankjewel! x

Reply
Samaja 15 maart 2017 - 06:35

Haha, dit is echt wel off the beaten track. Wat een prachtige foto’s alweer. Je komt echt op heel bijzondere plekken, wat een geluk dat je dit zo met ons wil delen :-).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 11:39

Haha ja zeker! Dankjewel voor je leuke reactie! Ik voel me echt gezegend met deze mogelijkheid, om dit land op een andere manier te ontdekken 🙂

Reply
Morgaine 15 maart 2017 - 04:26

Wauw, wauw, en nog eens wauw, wat de foto’s betreft dan, en een koe uitlaten, nee dat zie je nooit eigenlijk, maar zou ik weleens willen doen, whahaha

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 11:40

Dankjewel! Haha ja die koe, was heel grappig. Ze kwam er later weer mee terug, had echt een rondje gelopen 😛 xx

Reply
Morgaine 17 maart 2017 - 02:40

Whahahaha ik zie het voor me, wie weet gaan we dit ooit samen voor elkaar krijgen 😛

X

Reply
Nesrin 14 maart 2017 - 16:17

Leuk om te lezen. Ik vind Toca een hele leuke naam. Wat een mooi hondje op de foto. Ik houd niet zo van honden maar die op de foto ziet er heel zoet uit.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 11:44

Dankjewel! Toca is ook nog een woord in het Spaans het betekent oa ‘me toca…’ = ik moet…. of van het werkwoord tocar (aanraken). Ik houd ook niet van honden, maar deze was wel schattig haha 🙂

Reply
Myriam 14 maart 2017 - 10:49

Wat een mooi land is het toch 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 11:44

Ja he 😀 Prachtig!

Reply
Wilma 13 maart 2017 - 21:08

Dit zou dus echt iets voor mij zijn. Houd niet zo van gebaande vakanties..
Poos niet gelezen en moet weer nodig bijlezen, maar geniet ondertussen van dit dorpje.
Groet,Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 11:45

Haha ik ook niet 😛 Houd echt van off the beaten track, zo leuk! Liefs Sabine

Reply
Daisy || Diyaata 13 maart 2017 - 17:00

Wat een prachtige foto’s weer! Vooral genoten van de foto’s van de voetballende politie in Toca, dan moet het wel veilig zijn toch? ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 11:46

Dankjewel! Haha ja precies, dat dacht ik ook! Ze hebben letterlijk niets te doen 😛

Reply
yvonne 13 maart 2017 - 16:12

Wat leuk weer om te lezen zeg. Die veiligheid blijft toch wel een dingetje..Fijn dat het in dat dorp ‘veilig’is.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 11:47

Dankjewel! Colombia is zeker buiten de grote steden echt hartstikke veilig. Loop altijd overal de hele dag met mijn spiegelreflex over straat, zelfs als ik alleen ben. Alleen niet in de grote steden dus. Dit dorpje is blijkbaar nóg veiliger haha 😛

Reply
Floortje 13 maart 2017 - 08:53

Ik heb inderdaad nog nooit iemand zijn koe zien uitlaten, haha! Prachtige foto’s en leuk dat je ons zo meeneemt naar Boyacá!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 11:48

Haha nee ik ook niet! Ze kwam later ook weer terug, gewoon een rondje gelopen 😛 Dankjewel!

Reply
Michelle 13 maart 2017 - 06:41

Leuk dat je ook een stukje geschiedenis schrijft, heel interessant. Bijzonder van de politie, je zou denken dat ze zich te pletter vervelen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 11:48

Dankjewel! Ja ik denk dat ze zich ook te pletter vervelen haha 😛 Is in Bogotá wel anders haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!