Home Emigreren Hoe ben ik veranderd na emigreren? Een mengelmoes van twee werelden.
Veranderd na emigreren

Hoe ben ik veranderd na emigreren? Een mengelmoes van twee werelden.

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Emigreren verandert veel, ook een persoon. Want hoe erg je ook jezelf bent, je wordt toch meegezogen in de cultuur en mentaliteit van het nieuwe land. Eigenschappen, denkwijzen en manier van leven kunnen veranderen. Immers, leven in een ander land laat je steeds weer zien hoe het ook anders kan. En sommige Nederlandse eigenschappen werken simpelweg niet goed in Colombia. Ik vind het geweldig om mezelf te ontwikkelen, en ben vaak bewust bezig met bepaalde eigenschappen, zoals een positiever persoon zijn en meer in het nu leven. In Colombia wordt men gestimuleerd in wat ze willen doen en zijn, terwijl ik vanuit Nederland juist vragen krijg zoals: ‘is dat wel verstandig?’, ‘kan dat wel?’ en ‘maar, wat als…?’. Van die verschillen tussen Nederlanders en Colombianen heb ik veel geleerd en ben ik gegroeid. In dit artikel vertel ik hoe ik ben veranderd in de afgelopen jaren, en lees je ook waarin ik juist nog steeds hetzelfde ben gebleven. En hoeveel invloed heeft mijn Colombiaanse man hierop?

Plannen

Jimmy zegt weleens: waar is Sabine gebleven? Plannen was in Nederland mijn tweede natuur. Ik plande álles. In de ochtend wist ik al precies hoe mijn dag ging verlopen en wat en hoe laat ik die avond ging eten. Meestal kwam dat ook nog uit. Nu ben ik nog steeds goed in plannen, maar doordat het hier weinig zin heeft is het bijna helemaal uit mijn systeem verdwenen. Een dagje weg? Meestal ga ik dan in de vroege ochtend bedenken wat er allemaal mee moet. Ook een grotere reis voorbereiden doe ik niet meer, behalve de noodzakelijke dingen natuurlijk. Daar ik eerst de Lonely Planet altijd een paar maanden eerder van voor tot achter uit mijn hoofd kende en hele reisschema’s maakte, heb ik nu het boek amper opengeslagen zodra we in het vliegtuig stappen. Ter plekke bedenken we wel wat we gaan doen, werkt prima!

 

Te laat komen

Een niet al te goede eigenschap, maar als je hier op tijd komt en je zit een uur voor niks te wachten, dan word je daar ook niet vrolijk van. Dus kom ik net als iedereen iets te laat of net op tijd. In het begin voelde ik me best wel schuldig als ik te laat kwam, maar inmiddels is het er ingeslopen. Ik probeer overigens wel altijd (net) op tijd te komen, maar om één of andere reden lukt het vaak gewoon niet meer. Terwijl het in Nederland altijd zo makkelijk was. En ook als iemand anders later is vind ik het minder vervelend. Het komt regelmatig voor dat we om, zeg, 6 uur ergens hebben afgesproken, we dan om 5.15 uur weg moeten om op tijd te komen, maar Jimmy om kwart voor 6 nog even gaat douchen. En we dus een uur te laat komen. Zelfs Jimmy zegt dat ik tegenwoordig zoveel rustiger ben. Ook tijdens deze situaties.

 

Een positiever persoon

Het leven in Colombia is vrolijker en meer ongedwongen. Zeker samen met een man die altijd met 1001 ideeën komt en vol zit met inspiratie, die geniet van de dingen die hij doet en mij daarin meeneemt. Ik ben er absoluut veel positiever door geworden. Dat is meteen één van de voordelen van emigreren: je wordt er positiever van. Pak veel meer dingen aan die ik voorheen als ‘onmogelijk’ of voor mij ‘niet realistisch’ had bestempeld, zoals het starten van een blog, in twee uur tijd een dure auto kopen en maar gewoon beginnen met een eigen brood-bedrijfje. Een heel prettige ontwikkeling voor mezelf, waar ik zoveel van leer en waardoor ik een leven kan leiden vol met mooie avonturen, nieuwe kansen en minder zorgen.

 

Huishouden

Hoe ik het huishouden tegenwoordig inricht staat lijnrecht tegenover hoe ik dat deed in Nederland. In mijn hoofd zat altijd een compleet huishoudschema. Ik had vaste dagen om het bed te verschonen en de handdoeken en kleding te wassen. Ook maakte ik altijd op dezelfde dagen mijn huis schoon, in dezelfde volgorde. Strijken deed ik destijds ook nog. Inmiddels maak ik het huis schoon wanneer ik tijd en zin heb, verschoon ik het bed als ik denk dat het nodig is en was ik de kleren als er niks meer in de kast hangt. Met strijken ben ik gestopt, kan Jimmy veel beter. Ook doe ik geen boodschappen meer voor 5 dagen, maar bedenk ik elke dag wat we willen eten. Is ook wel makkelijker als de supermarkt altijd open is. Een erg prettige verandering vind ik dit trouwens, minder stress en geen gevoel meer van ‘moeten’.

 

De dagelijkse dingen

Ik maak me veel minder zorgen over tijden, wat te eten, wanneer we wat doen, noem maar op. Ooit raakte ik nogal in paniek als een dag van tevoren de planning weer anders was, maar inmiddels is dat heel normaal. Soms eet ik om 6 uur, soms om 9 uur, het maakt niet meer uit. Kan ook niet met een man die in opleiding tot specialist is. Door Jimmy zijn werk kan er simpelweg bijna niks gepland worden, en soms moet een afspraak op het laatste moment verzet worden. We eten en ontbijten thuis bijna nooit samen. Soms zien we elkaar op zaterdagavond en de rest van het weekend niet, soms het hele weekend, soms elke werkdag laat in de avond, soms wat vroeger of soms niet. Ik had nooit gedacht dat ik mezelf zo kon aanpassen en kan leven zonder routine en structuur. Wel dus, en dat is best fijn!

 

Leven in het nu

Ik bewonder enorm de manier waarop Jimmy in het leven staat. Hij wil nú dingen doen die hij wil, want je weet nooit wat er gebeurt in de toekomst. En daar heeft hij helemaal gelijk in! Waar ik in Nederland altijd een week over een beslissing moest slapen, doe ik nu veel dingen spontaner. Ik denk minder ‘wat als…’ en ben veel minder gestrest over spannende momenten of ideeën. Er kan van alles gebeuren, dat kun je nooit voorspellen. Dus maar beter doen waar je nu blij en gelukkig van wordt. Natuurlijk heb ik soms nog weleens een momentje dat ik onzeker ben over de toekomst, maar Jimmy laat me altijd relativeren.

 

Zelfverzekerder

Nog een mooie ontwikkeling: mijn zelfverzekerdheid. Ik bewonder de manier waarop Colombianen hun leven inrichten zoals zij het willen (afhankelijk van de financiële situatie). Het eerste jaar dat ik hier woonde was ik nog erg terughoudend, dacht vaak op mijn Nederlandse manier: ‘dat kan ik niet’ of ‘ja maar wat als…’.  Maar inmiddels probeer ik zoveel mogelijk te doen wat en zoals ik het wil. Ik denk meer in mogelijkheden en kansen. De Colombianen geven me energie en motivatie, en dat sterkt enorm. Daarnaast had ik nooit gedacht dat ik simpele dingen helemaal zelf zou kunnen, zoals gesprekken voeren in het Spaans, in mijn eentje uitvinden hoe de gezondheidszorg werkt in een vreemd land en de meest simpele alledaagse dingen regelen op een totaal andere manier dan dat ik gewend was. Dat ik dat tóch blijk te kunnen, heeft me veel zelfverzekerder gemaakt. Als je iets nog nooit hebt gedaan, dan kun je het gewoon!

 

Waarin ben ik nog steeds hetzelfde?

Overigens is er ook nog heel veel hetzelfde gebleven. Zo stop ik alles in tasjes, stouw ik mijn (rug)tas het liefst helemaal vol, neem ik nog steeds heet water mee naar mijn werk, reis ik altijd met de Lonely Planet, ga ik graag vroeg naar bed en heel vroeg opstaan (5 uur) is niet aan mij besteed, neem ik vaak dingen mee ‘voor de zekerheid’, houd ik van jaren ’80 muziek en vind ik dit nog steeds geweldig. Ook heb ik gelukkig nog steeds echte Nederlandse eigenschappen, zoals eerlijkheid. Ondanks het vele liegen in de Colombiaanse cultuur. En hoewel ik niet meer plan als voorheen, zit het talent voor planning en organisatie er zeker nog wel. Ook klets ik nog steeds zoveel, houd ik van echte vrouwenfilms en kan ik nog geen meter op hoge hakken lopen. Uiteindelijk ben ik nog steeds gewoon Sabine, alleen met een Colombiaans tintje.

 


Eigenlijk komt het er op neer dat ik rustiger en meer flexibel ben geworden, minder stress en mij minder zorgen maak, positiever in het leven sta, meer geniet en ondertussen nog steeds mijn eigen ik ben. Hoe ben jij veranderd over de jaren?


 

Lees meer!

69 reacties

Terugblik - Maart 2017 - Corners of the World 7 juli 2020 - 12:46

[…] 3. Sabine en ik leerden elkaar kennen in Colombia, zo’n anderhalf jaar geleden. Zij nodigde mij uit om één nachtje in Bogotá te blijven logeren. Die ene nacht veranderde in twee weken. We hadden het zo gezellig samen: lekker kletsen over bloggen, reizen en andere dingen. Ik vind het daarom erg mooi om te lezen hoe zij reflecteert op haar leven na haar emigratie naar Colombia. […]

Reply
Marcella 18 april 2017 - 07:53

Dit artikel wilde ik nog steeds lezen, was er zo benieuwd naar geworden! Klinkt goed, dat je zo positief veranderd bent, maar toch ook nog je eerlijke zelf. Als je het opsomt, dan lijkt me alsof emigreren echt veel goeds met je gedaan heeft. Top!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 april 2017 - 10:45

Dankjewel! Ja dat denk ik ook, positief veranderd 🙂

Reply
Jessica 2 april 2017 - 07:37

Wat een mooi artikel Sabine, ik houd van dit soort zelfreflecterende artikelen! Natuurlijk blijven bepaalde eigenschappen + verander je als je in het buitenland woont, maar ik denk dat jij heel goed ‘best of both worlds’ met elkaar combineert. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 april 2017 - 11:08

Dankjewel! Ja ik denk ook dat het bij iedereen wel anders kan verlopen. Hangt er ook vanaf in wat voor omgeving je komt misschien. Ik denk wel dat ik nu echt een mengelmoesje ben haha.

Reply
Morgaine 26 maart 2017 - 04:05

Hahahahaha dat laatste ik ook niet, maar ja als je even met OV weg gaat, toevallig even gekeken van de week, een traject wat ik normaal fiets, was ik al 1,34 e kwijt, en dat voor 2 haltes, serieus! Waarom was ik met de bus? heb een vriendin te logeren, en die heeft geen fiets hier, vandaar… Dus moet het met de bus, en ik schrik er gewoon van hoe snel dat door de plee verdwijnt!

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2017 - 08:26

Wow duur ja! Hier betaal ik ongeveer 65 cent voor de bus, maakt niet uit hoe lang je er dan in zit. Voor mij wel goedkoop maar voor sommige mensen heel duur. Ohjee straks in Nederland kunnen we de bus niet eens betalen ?

Reply
Annelies Geurkink 25 maart 2017 - 21:20

Ja, bij die exito hebben we wel eens boodschappen gedaan, inderdaad iets te ver lopen, maar kunnen inderdaad wel afspreken bij cc hacienda santa Barbara. ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 maart 2017 - 13:29

Hoi Annelies, lijkt me een goed idee om daar af te spreken! Is in het midden van ons denk ik. Ik stuur je even een mailtje via het adres wat je hier hebt opgegeven, dan kunnen we telefoonnummers uitwisselen en wat plannen!

Reply
Annelies Geurkink 25 maart 2017 - 19:05

Hoi Sabine wij wonen in de wijk Santa Ana, helemaal bovenin! Als je op loopafstand woont kan im ook langskomen om het brood op te Pikken!
?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 19:15

Oh dat is voor bogotaanse begrippen dichtbij! Net niet op loopafstand haha. Wij wonen in Lisboa, net onder Cedritos, bij de grote Exito aan de 134. Misschien ken je die wel. Jimmy zou het brood kunnen brengen als hij naar werk gaat of ik als ik terug kom van werk. We kunnen elkaar dan zien bij cc santa barbara ofzo, septima met 116. Kunnen we elkaar meteen ontmoeten ?

Reply
Jenn 22 maart 2017 - 04:43

Wat mooi om te lezen, mooie, positieve verandering!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:13

Dankjewel! 🙂

Reply
Angeline 20 maart 2017 - 09:58

Zo leuk en herkenbaar! Ik volg je blog nu al een tijdje met veel plezier 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:14

Dankjewel, wat leuk! Woon jij ook in het buitenland?

Reply
Angeline 27 maart 2017 - 07:26

Ik heb twee keer tijdelijk in het buitenland gewoond, voor stage (Barcelona) en studeren (Canada) voor mijn opleiding. Daarnaast ben ik twee keer in Colombia geweest, en ik heb een aantal vrienden daar. Eigenlijk ben ik van plan/hoop ik om mijn afstudeerstage in Bogotá te kunnen doen 🙂

Reply
Rachel 20 maart 2017 - 08:26

Wat mooi als je zo kan denken en dat je zelfverzekerdheid omhoog is gegaan, wie wilt dat nou niet?! prachtig artikel.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:14

Dankjewel, leuk om te horen! 🙂

Reply
Gerlinde 19 maart 2017 - 14:21

He,ik krijg een foutmelding over het ontbreken van gegevens, terwijl ik ze heb ingevuld? Anyway. Wou zeggen dat dat plannen en doelen halen echt iets Nederlands is volgens mij, alles tot op de centimeter en minuut van tevoren invullen. Mooi dat zo’n heel ander land bij jou het beste in je naar boven haalt

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:16

Oh dat is vreemd… hoop dat het inmiddels is opgelost, maar deze is in ieder geval binnengekomen! Haha ja dat denk ik ook, heel erg vooruit kijken. Is soms ook wel goed vind ik, maar niet altijd 🙂

Reply
yvonne 19 maart 2017 - 02:39

Wauw wat een positieve verandering. Ik de oude Sabine herken ik mezelf heel erg. En te laat komen is ook niet mijn ding. Maar als iedereen het doet is het blijkbaar normaal so why bother? Alleen het heet water meenemen naar je werk snap ik niet? Heb je geen waterkoker op je werk?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:18

Wat leuk dat je je daarin herkent haha 😀 Ja precies, als iedereen het doet zit je alleen maar jezelf in de weg als je het anders doet. Ik drink altijd warm water, dus uit de waterkoker. Ik heb een thermoskan en die vul ik elke ochtend met heen water om mee te nemen, zodat ik ook op mijn werk warm water heb. Er is vast wel ergens een waterkoker, maar niet voor mij om elke keer daar water te gaan koken. Dus makkelijker om mee te nemen 🙂

Reply
yvonne 27 maart 2017 - 15:25

Ah oke. Geen koffieautomaat in de buurt van je werkplek dus 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 maart 2017 - 13:28

Ja wél een koffieautomaat! 😀 Ik drink alleen geen koffie haha 😛

Reply
yvonne 4 april 2017 - 04:35

Meestal komt er ook wel heet water uit zo’n apparaat. Bij jou niet dus 😉

Elisa 18 maart 2017 - 17:52

Eigenlijk ben je nu dus een meer relaxtere versie van jezelf? Sabine 2.0 ;-). Grappig, wij hebben hetzelfde huishoudschema. Ik heb 3 katen, dus stofzuigen is noodzakelijk kwaad, maar voor de rest doe ik alles wanneer ik vind dat het nodig is. Niet omdat het zondag is. Bevalt prima 😉 Reizen plannen herken ik wel, om vervolgens ter plaatse alles om te gooien hihi.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:19

Haha ja zo zou je het kunnen stellen 😛 Leuk dat je het ook zo doet, is zoveel relaxter! Ik gooide ook altijd al die reisplannen ter plekke om. En dan schreef ik op het reisplan dat ik uitgeprint had meegenomen gewoon mijn nieuwe plan. Tot 3 dagen later het weer veranderde hahaha

Reply
Linda | travellersoftheworld 18 maart 2017 - 10:36

Wat leuk om te lezen en wat heb je dit mooi omschreven. Goed dat je nog steeds gewoon lekker jezelf bent, maar met een Colombiaans tintje. Het goede van beide werelden 🙂 Heel fijn dat je positiever in het leven staat en zelfverzekerder bent, meer durft en meer los kan laten! Heel fijn is dat volgens mij 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:20

Dankjewel Linda! Ja dat is zeker fijn. Soms heb ik van die momenten dat ik helemaal niet kan loslaten, en dan merk ik weer hoe fijn het is dat dat nog maar af en toe voorkomt 🙂

Reply
Wilma 17 maart 2017 - 23:15

Herkenbaar! Hier is alles ook relaxter. Vandaag niet dan morgen toch? Ben ook heel nuchter en zeker geen strak agenda figuur. Zou Mar zo in jullie land kunnen wonen. Bij jullie brood kopen en van jou Spaans leren ?. Weet je, ik zou het erg moeilijk vinden om weer in Holland te wonen.
Geniet en doe rustig aan!! En succes met bakken Jimmy!
Groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:21

Haha ja precies! Mañana mañana 😛 Ik zou het ook moeilijk vinden weer in Nederland. Ik ben ook heel benieuwd komende juni hoe het zal zijn. Alles is zo anders. Of eigenlijk is alles nog hetzelfde, maar ik ben anders en anders gewend. Spannend! Fijn weekend Wilma!

Reply
Nesrin 17 maart 2017 - 16:38

Heel mooi dat je nu Sabine met een Colombiaans tintje bent! Heel mooi stuk heb je geschreven en de foto’s zijn weer prachtig.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:22

Dankjewel! 😀

Reply
carolien 17 maart 2017 - 15:47

Ik hoor het al, ik moet ook emigreren naar Columbia om relaxter te worden 🙂 Ik plan al mijn vrije dagen helemaal vol, vermoeiend, haha!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:23

Hahaha ja precies 😛 Het zou zeker helpen om eens een andere kant te zien!

Reply
ivonne 17 maart 2017 - 10:41

Volgens mij heeft het emigreren je goed gedaan. Meer zelfverzekerd en weg met al die “verplichte”indelingen en rituelen. Klinkt goed hoor Sabine, ga zo door!
Ik merkte toen wij in Amerika woonden hoe emigreren, al is het maar voor een jaar, je kijk op het leven thuis verandert. Nog meer dan tijdens het reizen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:25

Dankjewel! Ja absoluut mee eens, zelfs een paar maanden doen al iets met je denk ik. Terwijl het in Nederland stilstaat groei jij op een andere manier. Mooi om mee te maken!

Reply
Gré 16 maart 2017 - 16:26

Sabine, wat een EERLIJKE en HEERLIJKE blog!!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:25

Dankjewel Gré! Leuk om te lezen! 🙂

Reply
Sandra 16 maart 2017 - 16:23

Je hoeft hier niet te denken waar je over vijf jaar staat. Heerlijk op deze manier te leven. Veel relaxer. Je zelf reflectie is helemaal super. Je verandert ook wanneer je te maken hebt met twee verschillende culturen. Je zult ook moeten anders word je diep ongelukkig. Ik zie er stiekem een beetje tegenop om weer te gaan wennen in Nederland.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:27

Precies! Vijf jaar lijkt echt een eeuwigheid. Net als dat ik 5 jaar geleden nooit had gedacht nu in Colombia te wonen 😀 Jij hebt hetzelfde natuurlijk, ben ook heel benieuwd hoe je het gaat vinden weer in Nederland!

Reply
Wanda 16 maart 2017 - 15:42

Wat een super mooie reflectie op jezelf meid! Ik kan me heel goed indenken dat een andere land, een andere cultuur en dus ook een man die anders in het leven staat dan een gemiddelde Nederlander je heeft veranderd. Ik merk ook wel dat ik de afgelopen jaren veranderd ben en dat ik minder dingen plan, dat me minder zorgen maak als dingen niet zo lopen als ik zou verwachten. In mijn geval komt het vooral door mijn vriend die gewoon heel gemakkelijk in het leven staat.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:28

Dankjewel! Ja de invloed van je partner werkt ook veel hierop inderdaad! Leuk dat je dat herkent! 🙂

Reply
Jenny - ikreis.net 16 maart 2017 - 14:54

Wat heerlijk om te lezen!

Het (gebrek aan) plannen en loslaten kon ik heel goed toen ik in Bali woonde, maar Nh ben ik het weer helemaal kwijt…. helaas staat door/op mijn werk veel van minuut tot minuut vast.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:29

Dankjewel! Leuk dat je ook die ervaring hebt gehad, en interessant ook hoe dat dan weer is veranderd terug in Nederland. Zo zie je meteen precies wat wonen op zo een andere plek met je doet!

Reply
Samaja 16 maart 2017 - 13:05

Ik zou ook wel wat meer de Colombian way of life kunnen gebruiken. Wat fijn voor je dat je het daar zo goed stelt. Minder stress, ik denk dat we dat allemaal wel kunnen gebruiken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:30

Haha leuk! Ik denk dat het het leven in Nederland best wat relaxter zou maken 😀

Reply
Athina 16 maart 2017 - 11:38

Wat leuk om dit te lezen over je persoonlijke veranderingen door het emigreren! Ik denk er over na om naar Griekenland te emigreren, ben benieuwd hoe ik mezelf dan zal zie veranderen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:37

Dankjewel! Wat tof dat je naar Griekenland wilt! Ik houd echt van dat land, zou er ook zo naartoe kunnen gaan haha. Ik zag op je website dat je veel hebt geschreven over Karpathos, als ik daar ooit heenga kom ik bij jou informatie zoeken! Ik ben in 2013 in Griekenland geweest, naar de noordelijke helft, en werd meteen verliefd. De mensen daar genieten ook veel meer van het leven, ik dat jij dat ook in jezelf zult zien. Het zonnetje, het lekkere eten… Leuk!!

Reply
MC Kleuver 16 maart 2017 - 11:36

Een blog met een heel positief tintje. Ziet er heel leuk uit 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:38

Dankjewel! 🙂

Reply
Roos 16 maart 2017 - 10:42

Je bent een meer relaxte versie van jezelf geworden dus? Leuk om te lezen wat je zoal van de Colombiaanse cultuur hebt overgenomen. En tja, te laat komen vind ik vreselijk, maar als iedereen dat doet… Haha. 😛 Hardlopen op hakken is trouwens ook weer een sport op zich, een hele ingewikkelde en pijnlijke sport, haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:44

Haha ja precies! Ik had ook altijd een grote hekel aan te laat komen, en als we nu ergens haast voor hebben omdat we iets moeten halen ofzo, dan is het nog steeds niet fijn, maar in andere situaties maakt het me echt niet meer uit. Hier zit je jezelf ook alleen maar in de weg als je wel op tijd komt, want dan zin je maar te wachten haha

Reply
Sofie 16 maart 2017 - 10:11

Heerlijk, daar kunnen we wel wat van leren. Ik durf ook panikeren over de toekomst en beslissingen uitstellen doordat ik steeds twijfel. Leven in het nu, relativeren,… iets wat ik toch eens moet leren 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:53

Dankjewel! Ja dat herken ik erg hoor van mijn leven in Nederland! Maar ook jij hebt vast een heleboel geleerd tijdens je periode in Spanje!

Reply
Annelies 16 maart 2017 - 08:50

Erg leuk en herkenbaar geschreven, wij moeten ook nog onze weg vinden in de Bogotaanse cultuur, maar beginnen daar al wel wat aan te wennen. Ik denk dat het voor ons als nederlands gezin wel wat lastiger is dan wanneer je zoals jij een colombiaanse man hebt.
Las dat je een eigen broodbedrijfje bent begonnen. Ben erg geinteresseerd wat voor brood je maakt en waar je het verkoopt, want het brood wat ze hier bakken kunnen we nog niet erg lekker vinden.
Kijk al weer uit naar je volgende blog!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 17:01

Wat leuk dat je het herkent hier in Bogotá 😀 Ik ken bijna niemand die hier zonder Colombiaanse partner naartoe is gekomen, dat zal inderdaad wel anders zijn. Sowieso de cultuurverschillen thuis. Waar wonen jullie? (welke wijk) We verkopen het brood via via nu nog. Als je dichtbij woont of op de route naar werk ofzo kan ik wel een keer een brood langs komen brengen! Laat maar even weten!

Reply
Esther 16 maart 2017 - 05:49

Hahaha leuk en grotendeels herkenbaar…ik ken alleen de nieuwe Sabine maar dat is een leuk en lief mens! Herken veel behalve het huishouden…dat plan ik nu juist veel meer dan in Nederland omdat de dagen met kinderen zó vol en een race tegen de klok zijn! Kijk al uit naar je volgende verhaal….

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 17:02

Ah wat lief, dankjewel! Ja met kinderen zal alles bij mij ook wel weer anders worden haha. Zeker als ze zo vroeg al worden opgehaald, dan moet je wel plannen 🙂

Reply
Margo 16 maart 2017 - 05:06

Leuk om te lezen, Sabine! Ik vind dit wel een mooie: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Die ga ik onthouden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:38

Dankjewel! Ja Pippi Lankous was een wijze dame met dit soort uitspraken 😀

Reply
Karlijn 16 maart 2017 - 03:52

Wat een positieve veranderingen en wat mooi om te ontdekken hoe je bent veranderd! Ik zou wel wat Colombiaanser willen worden als het gaat om minder plannen en leven in het nu. Maar de afgelopen jaren ben ik al wel wat veranderd. Ik ben wat rustiger geworden (dat is ook de leeftijd 😉 en maak meer keuzes vanuit mijn hart. Eind vorig jaar ben ik bijvoorbeeld gestopt als interim-communicatieadviseur en ben ik helemaal voor het freelance tekstschrijven gegaan. Financieel geen verstandige keuze, maar ik zit nu veel beter in mijn vel. En dat is voor nu even het belangrijkste!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:41

Wat mooi om te lezen! Vooral dat in het nu leven en keuzes maken vanuit je hart. Dat is zo belangrijk. Doe ik ook veel meer nu dan in Nederland. Leeftijd speelt ook zeker een rol, bij mij ook. Als je ouder wordt gaat accepteren en loslaten toch wat makkelijker ofzo. Dat je die stap hebt genomen om voor jezelf te beginnen bewonder ik echt. Ik wil dat ook ooit eens doen, maar het werk-gebied is het enige waar ik nog steeds wel een beetje onzeker in ben omdat ik niet weet hoe het aan te pakken. Maar op een dag gaat het zeker lukken. Zo mooi om te lezen dat je je nu veel beter voelt, ben echt blij voor je!

Reply
Morgaine 16 maart 2017 - 03:45

Hahahahaha geweldig! En hoe jij nu bent, zo ben ik altijd al geweest, tot het impulsieve aan toe waar ik soms geremd moest worden. Nu is het juist iets meer andersom denk ik, dat ik iets vaker en meer doordacht de dingen doe, al is het simpelweg nadenken over een extraatje in geld, niet direct naar de winkel rennen, maar kijken wat ik er nog meer mee kan op de langere termijn bijv. 😉

Is een voorbeeld hoor, want nog altijd, als er een kans ligt die kan en mogelijk is, pak ik hem ook, zoals vorig jaar ineens gaan varen voor niets, moest alleen de reis naar en van Amsterdam terug naar Almere betalen in feite. En dat kon, dus ging ik…

En alles kunnen, dat denk ik niet, maar ik probeer wel graag uit om er dan achter te komen, dit is iets voor mij of helemaal niet, in het laatste geval zelfs als ik het wel kan, hahaha

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:34

Haha leuk! Een veel relaxtere manier van leven vind ik, dus fijn dat dat er bij jou altijd al inzit. Vooral de spontane momenten maken het mooi. Met geld heb ik gelukkig altijd goed om kunnen gaan. Al spaar ik nu minder omdat ik minder verdien, maak ik me er ook minder druk om eigenlijk. Nouja gelukkig ben ik geen big spender, dat scheelt al 😛 xx

Reply
Shirley 16 maart 2017 - 03:38

Mooi beschreven. Volgens mij heb je gewoon uit beide culturen de positieve kanten meegenomen. Bij mij zijn er minder invloeden van buitenaf om het zo maar te zeggen. Ik merk wel dat ouder worden ook goed is voor mijn gemoedsrust. Hoewel ik wat meer relaxtheid goed zou kunnen gebruiken. Kom maar door met die Colombiaanse invloeden 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:32

Dankjewel! Ja dat denk ik ook! Leeftijd speelt ook wel mee inderdaad, ook bij mij wellicht. Als je ouders wordt worden bepaalde dingen waar we ons altijd druk over maakten toch minder belangrijk ofzo 🙂

Reply
Els 16 maart 2017 - 03:30

Ik wou dat ik een beetje jou was!
Indrukwekkend stukje! Petje af! Bovendien schitterende foto’s!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:31

Dankjewel, heel lief! 🙂 xxx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!