Home Reizen in Colombia Bijzonder overnachten in Colombia | Finca San Vicente: een paradijs in Barichara
Hotel Colombia Barichara Finca San Vicente - B&B

Bijzonder overnachten in Colombia | Finca San Vicente: een paradijs in Barichara

door Sabine
1,2K views

Colombia is in het trotse bezit van prachtige hotels en finca’s gelegen op de meest bijzondere plekken. Eén van de finca’s die je eigenlijk niet mag missen is Finca San Vicente in Barichara. Barichara kun je trouwens beter ook niet overslaan, want dit zogezegde mooiste dorp van Colombia kan zomaar het hoogtepunt van je rondreis worden. In oktober 2020 bezocht ik Barichara voor de vierde keer. En verbleef ik in Finca San Vicente. Dit hotel in Barichara ligt net buiten het dorp op een plek die je adem doet stokken. De ideale plek om uit te rusten en de perfecte uitvalsbasis om één van de mooiste gebieden van Colombia te leren kennen. In dit artikel neem ik je mee naar mijn favoriete bestemming en lees je hoe het Belgische echtpaar Johan en Karin hun dromen waarmaakten.


Waarom je Barichara in Colombia niet mag overslaan


Ik heb al veel geschreven over Barichara en dat is niet voor niets. Barichara is magisch. Zodra je het dorp binnenrijdt kom je in een andere wereld. Een koloniale wereld welteverstaan. Een nationaal monument sinds 1978. Toen ik een aantal jaar geleden met mijn ouders een week in Barichara verbleef had ik moeite ze weer mee terug naar mijn huis te krijgen. En ook Alex is verkocht. Barichara betovert…

Maar, waarom dan?

 

Barichara is bijzonder, omdat:

  • Dit koloniale dorp prachtig intact is gebleven en het aanvoelt alsof je je in een andere wereld begeeft;
  • Heel Barichara koloniaal is. Erg bijzonder;
  • De straatjes regelrecht uit een sprookje lijken te komen, echt waar;
  • Het dorp afgelegen ligt dat maakt dat veel buitenlandse toeristen het overslaan en je daarom geen massatoerisme hebt (behalve tijdens de Colombiaanse vakanties);
  • Barichara aan de rand van een canyon ligt. Best indrukwekkend;
  • Er heel veel te doen is. En nee dat is geen cliché. Lees verderop wat allemaal;
  • Je er apart voedsel vindt. Denk aan geroosterde dikbilmieren…;
  • Uiteten gaan een feestje is in Barichara, al is het alleen maar vanwege de magische sfeer in de avond.

Daarnaast is het klimaat ook ideaal. Overdag rond de 30 graden en in de nacht koelt het af. Airconditioning is niet nodig. Heel fijn.

 

In deze artikelen vind je vele leuke tips om te doen in en om Barichara:

 


Het bijzondere verhaal van Johan en Karin


Dromen waarmaken

Sinds 2001 reist het Belgische echtpaar Johan en Karin door Zuid-Amerika. Ze kunnen het continent niet loslaten en Johan werkt gedurende 10 jaar als reisleider in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Als ze ook Colombia ontdekken en na diverse Colombia reizen in 2012 in Barichara belanden, wordt de knoop doorgehakt.

Stel je voor: je hebt de droom om ooit ergens op een mooie plek in het buitenland te wonen. Een eigen Bed en Breakfast te beginnen. Tijdens het reizen kom je allerlei droomplekken tegen, maar er daadwerkelijk blijven… dat is best spannend. Johan en Karin volgden hun dromen en vonden hun droomplek in het idyllische Barichara. Een landgoed met een boerderij erop stal direct hun hart.

Hoe ze een oude koloniale boerderij omtoverden tot een klein paradijs

Na 2 jaar hard werken hadden ze de koloniale boerderij omgetoverd tot een klein paradijsje. In het witte koloniale huisje wonen ze zelf en daar is vrij weinig aan veranderd. Er is wel een huisje bij gebouwd met twee kamers voor gasten. En van de vervallen knaloranje muren die er stonden is een prachtige huiskamer in de buitenlucht gemaakt.

Hiervoor is gebruik gemaakt van lokale, natuurlijke materialen. Voor de constructie werden twee oude bouwstijlen gebruikt die nog maar weinig voorkomen: Bahareque en Tapia Pisada.

Het gastenverblijf: gebouwd in de eeuwenoude bouwstijl Bahareque

Het gastenverblijf werd gebouwd in Bahareque. Bahareque is een techniek die al sinds de oudheid wordt gebruikt voor de bouw van woningen van inheemse volkeren aan deze kant van de wereld. Je ziet het met name in Colombia, Panama en Venezuela. Hierbij wordt een skelet van hout en bamboe opgevuld met kleine rotsblokken. De resterende gaten worden opgevuld met modder. Nadat de modder is opgedroogd worden er twee lagen aangebracht. Het materiaal van deze lagen is een mengelmoes van aarde, kalk, gedroogde fijngemalen paardenpoep en water. Deze lagen moeten een maand drogen, waarna er vervolgens nog 3 verflagen worden aangebracht. Het bouwen van een huis op deze manier is een tijdrovend klusje en wordt daarom niet veel meer gebruikt. Het resultaat is wel echt prachtig en ook nog aardbeving bestendig. Geen overbodige luxe in Santander, één van de plekken ter wereld waar de meeste aardbevingen voorkomen.

Tapia Pisada: een duurzame bouwmethode gebruikt voor de ‘huiskamer’

De huiskamer in de buitenlucht bestaat uit 4 brede palen gemaakt in de stijl van Tapia Pisada (gestampte aarde). Dit is een techniek om funderingen, vloeren en muren te maken met natuurlijke grondstoffen zoals aarde, krijt, kalk of grind. Het is een eeuwenoude bouwmethode die de laatste jaren weer populairder wordt als duurzame bouwmethode. Gebouwen gemaakt in deze stijl vind je op elk continent, behalve Antarctica. In zowel natte, gematigde, woestijnachtige, bergachtige en tropische gebieden. Lees hier meer over hoe deze bouwtechniek wordt toegepast.

Een boerderij vol passie en liefde

De enorme passie en liefde die Johan en Karin in hun prachtige boerderij hebben gelegd voel je overal. Niet voor niets hebben ze er meer dan twee jaar over gedaan om hun paradijs te creëren. Om reizigers in Colombia en specifiek in Barichara een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

 


Een tour door Finca San Vicente in Barichara


Finca San Vicente is onbeschrijfelijk mooi. Daarom ga ik het je laten zien in foto’s. Je vindt er diverse wandelpaadjes, vele bankjes en heerlijke stoelen om uit te rusten of een boek te lezen, een huiskamer in de buitenlucht, een uitzichtpunt met twee hangmatten waar je echt gemakkelijk dagenlang naar het uitzicht kunt staren (deden wij ook), vele tropische bloemen en planten, vogeltjes in alle kleuren van de regenboog en een prachtige jacuzzi in de natuur.

Ook de slaapkamer is bijzonder. Koloniaal met een badkamer zoals je die nooit zag. Er is een groot raam zonder glas, je doucht dus een soort van in de natuur met een prachtig uitzicht.

Daarnaast is het goed te vermelden dat het bed werkelijk heerlijk slaapt.

Benieuwd? Daar gaan we!

Het huis waar Johan en Karin wonen

 

Het heerlijke ontbijt en avondeten

 

De huiskamer in de buitenlucht

 

De slaapkamers & douche

 

Natuur op de finca

 

Het uitzichtpunt vanuit je hangmat

 

Ben je benieuwd naar video’s? Bekijk mijn vastgezette stories ‘Barichara’ op mijn Instagram account sabine.at.besabine.

 

 


Praktisch: een verblijf in Finca San Vicente Barichara


Zo boek je je verblijf bij Finca San Vicente

Je kunt je verblijf gemakkelijk boeken via deze link naar Booking.com. Of bezoek de contactpagina van Finca San Vicente en neem daar contact op met Johan of Karin. Er zijn slechts 2 kamers, dus boek, zeker in het hoogseizoen en Colombiaanse vakanties, op tijd. Johan en Karin spreken Nederlands, Engels en Spaans.

Hoe kom je bij de finca?

Met de auto.

Over de roadtrip Bogotá – Barichara komt een apart artikel. Je kunt in Bogotá een auto huren en in ongeveer 7 a 8 uur naar Barichara rijden. Een goede optie is Localiza, dit verhuurbedrijf vind je door heel Bogotá en is één van de grootste van Colombia. Je kunt ook een auto huren bij het Nederlandse bedrijf SunnyCars. Hiermee regel je makkelijk en snel een auto en ben je meteen overal voor verzekerd. Hier lees je alles over autorijden in Colombia. Van Johan en Karin krijg je de routebeschrijving van Barichara naar de finca. Deze vind je ook op Google Maps.

Er zijn twee routes van Bogotá naar Barichara: via Chiquinquirá en via Tunja. De weg tussen Bogotá en Barbosa via Chiquinquirá is niet de veiligste. Steil omhoog en een drukke eenbaansweg. Ik zou deze route alleen nemen als je iets specifiek op deze route wilt bezoeken.

De route via Tunja is veilig en makkelijk te rijden, met name het deel tot Tunja. Het deel tussen Tunja en Barbosa is ook goed te doen, je moet alleen een bergtop over, dus je rijdt naar zo’n 3000 meter hoogte om daarna snel zo’n twee kilometer in hoogte weer te dalen.

Dan is er nog het gedeelte tussen Barbosa en San Gil. Dit deel moet je sowieso rijden, welke route je ook kiest. Het is echt een rot stuk van zo’n 3 uur haarspeldbochten. Zeker als je niet gewend bent om in de bergen te rijden is het goed om regelmatig een pauze te nemen om even uit te rusten. Dit is geen enkel probleem, er zijn genoeg plekken waar je kunt stoppen.

Met de bus.

Als je met de bus door Colombia reist kun je overal vandaan komen. Er zijn geen directe bussen naar Barichara, dus waar je ook vandaan komt: zoek een bus naar Bucaramanga of San Gil. Vanaf Bucaramanga kun je de bus naar San Gil nemen en vanaf San Gil gaan er busjes naar Barichara. Doe dit overdag, want de laatste bus naar Barichara gaat rond 8PM. Om vanaf Barichara naar de finca te komen kun je een motortaxi nemen. Of neem contact op met Johan voor advies.

Met het vliegtuig.

Kom je van heel ver in Colombia, dan kun je ook met het vliegtuig naar Bucaramanga vliegen en vanaf daar de bus naar San Gil nemen (ongeveer 2,5 uur). En vanaf San Gil de bus naar Barichara.

Hoeveel kost een overnachting?

Prijzen variëren van 48 euro tot 68 euro, afhankelijk of je in het laagseizoen, in het weekend of in het hoogseizoen komt. Hier vind je alle informatie over de kamers en prijzen.

Krijg je ook ontbijt, lunch en avondeten?

Ontbijt zit inbegrepen bij de kamerprijs. Daarnaast is er een kaart met heerlijke gerechten of kleine hapjes voor de lunch en avondeten. Hiervoor betaal je extra. Wij hebben hier een paar keer gebruik van gemaakt. Karin kookt heerlijk! Zowel typisch Colombiaans (ajiaco bijvoorbeeld), internationaal als vegetarisch. Ook kun je drankjes bestellen, zoals frisdrank, bier en wijn.

Kun je het water uit de kraan drinken?

Nee. Er is een watertank met drinkbaar water waarmee je je flesje kunt vullen. Neem dus een duurzaam flesje mee die je kunt hergebruiken, zodat je niet steeds plastic flesjes hoeft te kopen. Hier meer tips om duurzaam door Colombia te reizen.

Is er wifi?

Ja, en goed ook! Voor de digital nomads onder ons die een paar dagen in stilte willen werken is deze plek ideaal. En voor iedereen die af en toe gewoon wat foto’s naar het thuisfront wil sturen natuurlijk ook.

Zijn er veel muggen?

Overdag niet zoveel, in de avond wat meer (ook afhankelijk van de periode waarin je er bent). Neem het beste anti muggen crème mee. In de nacht hoef je je geen zorgen te maken: je slaapt onder een muggennet.

Is dit hotel ook geschikt voor backpackers in Colombia?

Finca San Vicente is geen typisch backpackers verblijf, maar je kunt er als backpacker natuurlijk wel uitstekend verblijven. Dit is uiteraard geen plek om te feesten, maar een plek waar je rust vindt en het Colombia buiten de drukke toeristische bestemmingen ontdekt.

De ligging

Finca San Vicente ligt zo’n 5 kilometer buiten het centrum van Barichara. Dit is dus geen plek waar je vanuit je hotel direct het koloniale dorp in loopt. Echter, met de eigen auto of motortaxi ben je in 10 minuten in Barichara.

De finca ligt midden in de natuur op een heel stille plek. Met prachtige uitzichten over de canyon. Precies deze ligging maakt een verblijf bijzonder.

Wat is er allemaal te doen in de omgeving?

Heb je even? Eerder in dit artikel lees je al heel veel tips over wat je in de omgeving kunt doen, waaronder de wandeling naar Guane, Barichara bezoeken (inclusief interessante musea), naar de Chicamocha Canyon, je wagen aan extreme sports (zoals paragliden, abseilen en raften), andere koloniale dorpjes bezoeken, naar het mooie park in San Gil, de wandeling naar waterval Juan Curí maken en een rondleiding krijgen op een weeffabriek in Curití. Vergeet ook niet de lokale ‘lekkernij’ geroosterde dikbilmieren te eten. Barichara in de avond is magisch. En als je tijdens Las Velitas komt kijk je helemaal je ogen uit.

Daarnaast kunnen Johan en Karin je meenemen op wandeltochten in de omgeving. En er is nog veel meer te doen. Afdalen in de canyon naar het dorpje Jordán, met de kabelbaan de canyon over en met een gids een grottocht maken. Vanaf de finca kun je ook meerdaagse wandelingen maken.

Je hoeft je hier dus niet te vervelen.

Is het veilig?

Ja, absoluut! Barichara en omgeving is één van de veiligste bestemmingen in Colombia en je kunt hier dus met een gerust hart verblijven. Klik hier voor algemene informatie over veilig reizen in Colombia.

Hoeveel tijd is ideaal om hier te verblijven?

In Barichara en omgeving is dus veel te doen. Daarnaast kan het zomaar gebeuren dat (net als bij ons) je bij aankomst op Finca San Vicente direct al bedenkt dat je eigenlijk gewoon een paar dagen wilt uitrusten op de boerderij. Met een verblijf van 3 dagen kun je enkele highlights zien, als je een week verblijft kun je ook buiten de gebaande paden en een dagje of meer op de finca verblijven. Ook wij zijn 3 dagen lang niet van het hotel af geweest. Het hangt er helemaal vanaf hoeveel tijd je hebt tijdens je rondreis Colombia en wat je belangrijk vindt om te doen en te zien tijdens je vakantie. In ieder geval kan ik je zeggen dat je hier nooit te lang kunt zijn.

 


Barichara is één van mijn favoriete bestemmingen in Colombia. Een plek om te ontspannen en een leuke vakantie te hebben. Met Finca San Vicente als favoriete verblijf. We gaan dan ook zeker terug! Ik hoop dat ook jij een prachtig verblijf zult hebben om optimaal te genieten van het moois dat Colombia te bieden heeft.


In dit artikel staan affiliate links en is geschreven in samenwerking met een bedrijf. Ik geef altijd mijn eerlijke en oprechte mening, omdat ik jou zo goed mogelijk wil helpen en adviseren om een zo onvergetelijk mogelijke ervaring in Colombia te hebben. Klik hier voor meer informatie.


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:

Dit is ook leuk!

5 reacties

Marieke Griffioen 27 november 2020 - 06:53

Barichara was een van de highlights van onze reis naar Colombia in februari. Om echt rustig rond te slenteren, de camino real te lopen en de omgeving en bezienswaardigheden te bekijken is 5 dagen wel relaxed. Wij logeerden in het dorp maar zijn met Johan meegegaan op jeeptocht naar de canyon. Schitterende tocht en in je eentje zou je al die kleine bergweggetjes denk ik niet zo snel nemen. Laten we hopen dat die tochten weer snel mogen want Johan doet dat fantastisch. Je komt op plekken waar overal op wereld hordes toeristen zouden zijn, maar hier heb je ze helemaal voor jezelf.

Reply
Koen 2 november 2020 - 00:08

Heel mooi en dankzij mijn verbeterde internet kan ik nu ook een artikel met veel foto’s bekijken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 november 2020 - 22:06

Ha wat fijn! 😀

Reply
Myriam 31 oktober 2020 - 12:15

Prachtig, die finca. Alleen jammer dat het zover is

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 november 2020 - 22:06

Haha ja zeker, maar als je in de buurt bent heb je in ieder geval een toffe plek om te verblijven 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is beveiligd!