Home Reizen in Colombia 5 tips voor een vakantie in Colombia met kinderen
Colombia met kinderen

5 tips voor een vakantie in Colombia met kinderen

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Hoewel Colombia met name in trek is bij backpackers en groepsreizigers, is het ook heel goed geschikt om te bereizen met kinderen. Het land heeft veel moois en leuks te bieden, vervoer is makkelijk en bovendien is het betaalbaar. Omdat ik zelf geen ervaring heb met reizen met kinderen in Colombia, laat ik vandaag blogger Tikva aan het woord. Met man en dochter van toen bijna 4 jaar reisde Tikva vier weken door Colombia. Op haar blog kun je meer informatie vinden over reizen in Colombia met kinderen, maar speciaal voor de Colombia-liefhebbers op besabine deelt ze hier haar tips!

Colombia is goed ontwikkeld en heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding

Heb je enige twijfel over een vakantie in Colombia met kinderen? Ben je bang dat de gezondheidszorg niet goed is of dat het voor je kinderen te basic zal zijn? Totaal niet nodig, wij vonden Colombia een erg modern land. Het had voor ons zelfs meer weg van een Mexico of Panama dan van Zuid-Amerikaanse landen zoals Peru en Bolivia. Zo vind je hier hekjes bij attracties waar je in andere landen zo in de afgrond kijkt. Bijna overal hebben ze wel een speeltuintje en ook die zijn meestal goed onderhouden. Als je ervoor kiest om te eten in een restaurantje, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over voedselvergiftiging.

Ook hotels en hostels zijn over het algemeen goed onderhouden en schoon. We hebben geen kakkerlak gezien, al moet je bij een hotel in een jungle natuurlijk altijd wel alert blijven op wilde dieren. Zo zag onze dochter een een mooie kleurige rups, maar de staf van het hotel wist ons te vertellen dat deze peligroso (gevaarlijk) was. Wat Colombia bovendien erg de moeite waard maakt is dat je hier een lagere prijs betaalt voor dezelfde kwaliteit als in andere landen in Zuid-Amerika.

 

Paardrijden in Colombia is ideaal om veel te zien

Wanneer je op vakantie bent met kinderen is het soms lastig dat je geen lange wandelingen kunt maken. Wat Colombia zo fijn maakt, is dat je hier op veel plekken een paardje kunt huren. Hierdoor kan je met je kind toch naar die ene mooie waterval die anders te ver weg was geweest. Zo maakten we een dagtocht door de prachtige omgeving rondom San Augustin waarbij we ook stopten bij verschillende archeologische opgravingen. Natuurlijk kan je ook een taxi huren maar te paard ben je echt een heerlijke dag buiten.

Er zijn veel plekken in Colombia waar je paarden kunt huren. Over het algemeen zien die er goed verzorgd uit en zijn het rustige dieren. Ze weten zelf de weg en er gaat een gids mee. Zelfs als je zoals wij nauwelijks rij-ervaring hebt, is het goed te doen.

 

Baseer je route op de geografie van het land

De belangrijkste tip die ik zelf graag had willen hebben is om tijdens het plannen van je route rekening te houden met de geografie van het land. Colombia heeft drie hoge bergketens: de Cordilla Occidental, Cordilla Central en Cordilla Oriental, die naast elkaar van noord naar zuid liggen. Die bergen zijn niet zo erg, maar wel dat de Colombiaanse wegenbouwers hebben gekozen voor de snelste weg en de haarspeldbochten volgen elkaar dus in rap tempo op. Daarbovenop is het asfalt en de weg goed onderhouden en rijden de Colombiaanse buschauffeurs dus met een rap tempo over de wegen. Een heel verkeerd recept voor kleine kinderen en op vrijwel elke busrit moest onze dochter overgeven. De lokale kinderen trouwens ook en het verbaasde ons dat we in Colombia nergens anti-misselijkheid polsbandjes konden kopen. Ter vergelijking: tijdens de rest van de reis door Zuid-Amerika gaf ze nooit meer over terwijl de bergen in Peru en Bolivia toch hoger waren, maar er daar gewoon veel rustiger gereden wordt en de bochten elkaar niet zo snel opvolgen.

Nou hadden we ook nog eens een route gekozen waarbij we meerdere keren over deze drie bergketens heen gingen. Niet slim, want als je in de valleien tussen de bergen blijft dan is er niks aan de hand en zijn de goede bussen en gladde wegen juist fijn. We hoorden ook van diverse Colombianen dat ze er met kinderen liever voor kiezen om te vliegen op bepaalde routes, juist om die bergritten te vermijden. Omdat low-cost vluchten binnen Colombia heel betaalbaar zijn, is dit ook met kinderen een prima alternatief.

 

Pretpark Parque del Café

Colombia heeft natuurlijk het strand aan de Caribische kust, hotels met zwembaden, speeltuinen, fastfoodrestaurants met ballenbakken en activiteiten zoals paardrijden. Maar wil je er echt een kinderdag van maken, dan gaat er weinig boven een pretpark. Wij bezochten er één in de omgeving van Armenia (het koffie-gebied), het Parque del Café, het nummer 1 pretpark van Colombia. Hier kan je je een hele dag vermaken in de achtbanen, waterattracties en ze houden er ook hele leuke optredens en shows. Ook aan jonge kinderen is gedacht met een wandeling door een magisch dierenbos en met een eigen speelgedeelte.

 

Rekening houden met de Colombiaanse vakantieperiodes

Wil je met het gezin op vakantie naar Colombia, dan is het handig om rekening te houden met de Colombiaanse vakanties. Wij reisden in januari, de Colombiaanse zomervakantie. In het hoogseizoen is het altijd drukker maar we hadden er geen rekening mee gehouden hoe belangrijk binnenlands toerisme is voor Colombia. In deze periode is het lastig om kindvriendelijke accommodatie te vinden want die is vaak al maanden van te voren geboekt door Colombiaanse gezinnen. Je kunt nog steeds op eigen gelegenheid rondreizen, maar die echt leuke plekjes die ook nog een beetje betaalbaar zijn met speeltoestel in de tuin of met familiekamer zijn al uitverkocht. Jammer genoeg accepteren veel backpackerhostels geen kinderen waardoor je al snel in sfeerloze ketens belandt.

Reis je buiten de zomervakantie dan zal je hier minder last van hebben maar dan nog steeds zijn bepaalde plekken rondom Bogotá in de weekenden veel drukker dan doordeweeks. Daarnaast hadden we ook problemen op een aantal busroutes waarbij lange afstandsbussen echt wel vier dagen van te voren volgeboekt waren. Plan in januari dus niet te strak.

 


Bedankt Tikva voor je waardevolle bijdrage! Op vakantie met de kids naar Colombia? Zeker doen!


Foto’s: uit eigen archief van Tikva en haar gezin.


 

Lees meer!

18 reacties

Nanda 28 september 2017 - 20:16

Wat een super leuke en waardevolle site, bedankt voor alle tips. Ook deze blog over reizen met kinderen. Is het aan te raden de amazone in te gaan met een kind van 4 jaar? We zijn bekend met reizen en jungles. Ik hoor graag anderen met ervaringen. Alvast bedankt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 oktober 2017 - 13:32

Hoi Nanda, dankjewel voor je leuke reactie! Ik denk dat het wel kan met een kind. Regel vaccinaties en zorg dat hij/zij goed beschermd is tegen muggen. In Leticia is een verblijfplaats die goed bekend staat: Casa Gregorio. Dit wordt gerund door een Colombiaan en een Nederlandse en aan de foto’s te zien komen er ook genoeg kinderen. Je moet van tevoren boeken en wellicht kun je met Heike (de eigenaresse) contact opnemen om te vragen of het wat is voor een kindje van 4. Dit verblijf staat ook nog hoog op mijn lijst! Hier de facebook pagina: https://www.facebook.com/CasaGregorio/. Heel veel plezier alvast!

Reply
Morgaine 11 april 2017 - 01:38

hahahaha ja ze is alweer bijna 25….. dus kan ze het zelf of straks met haar eigen kinderen 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 april 2017 - 10:59

Haha ja precies 😀 x

Reply
yvonne 4 april 2017 - 05:37

handige tips!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 april 2017 - 11:08

Dankjewel!

Reply
Saskia 29 maart 2017 - 13:20

Leuk om dit te lezen, terwijl ik geen kids heb 😉 Fijne tips

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 maart 2017 - 14:18

Dankjewel! Tikva heeft het mooi geschreven!

Reply
Nesrin 24 maart 2017 - 16:11

Wat leuk om een stuk van Tikva hier te lezen! Ik ken Tikva, we zijn vroeger in hetzelfde dorp opgegroeid en hebben op dezelfde school gezeten 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 maart 2017 - 10:58

Wat leuk zeg!! Ik ken haar niet persoonlijk, maar ze schrijft in ieder geval heel leuk haha 😀

Reply
Merel 24 maart 2017 - 04:36

Wat schrijf je toch ontzettend mooie en waardevolle artikelen!! Hele leuke tips dit ook 🙂 Liefs, Merel

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 maart 2017 - 10:59

Dankjewel! Dit artikel is wel geschreven door iemand anders, door Tikva die hier met haar kindje reisde. Zeker waardevol om ook deze informatie te hebben!

Reply
Elisa 23 maart 2017 - 17:26

Zelfs zonder kinderen vind ik het leuke tips haha. Ik denk trouwens dat er maar weinig landen zijn die ik niet met kinderen zou bezoeken, al wordt het reizen op zich dan natuurlijk wel iets anders. Ook niet verkeerd trouwens 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 maart 2017 - 10:59

Haha ja precies! Ik denk ook dat met kinderen reizen heel goed kan. Het wordt anders, maar ik denk zeker niet minder leuk. Voor het kind is het sowieso helemaal fantastisch 🙂

Reply
Gerlinde 23 maart 2017 - 16:25

Wat leuk van die paardjes! Klinkt als een relaxed land voor met de kindertjes!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 maart 2017 - 11:01

Ja zeker! Is echt veel te doen hier voor kinderen. Zelfs in en om de grote steden is er echt veel te doen. Van grote speeltuinen tot pretparken, zwembaden en treintjes in winkelcentra haha

Reply
Jenn 23 maart 2017 - 04:41

Goeie tips, ook zonder kinderen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 maart 2017 - 10:57

Ja inderdaad! 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!