Home Wonen en werken Hoe goed is de gezondheidszorg in Colombia? Uitleg en mijn ervaringen.
Gezondheidszorg in Colombia-featured2

Hoe goed is de gezondheidszorg in Colombia? Uitleg en mijn ervaringen.

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Wist je dat Colombia onlangs in de top 4 van landen met de beste gezondheidszorg ter wereld stond (bron)? En dat het land in het jaar 2000 door de Wereld Gezondheidsorganisatie op nummer 22 werd genoemd met het beste zorgsysteem wereldwijd? (bron) En daarmee onder andere Duitsland, Canada, Australië en de VS achter zich liet? Na bijna 2,5 jaar wonen in Bogotá heb ik zelf ervaren hoe de gezondheidszorg in Colombia werkt, en heb ik al meer zorg gebruikt dan tijdens mijn 29 jaar in Nederland. In dit artikel leg ik beknopt uit hoe het zorgsysteem in elkaar zit en wat mijn eigen ervaringen zijn. Het zorgsysteem in Colombia is vrij complex. Omdat ik er lang lang niet alles over weet, er een heel boek over te schrijven valt en er veel verschillen zijn tussen zorgverzekeringen, houd ik het in dit artikel kort en beschrijf ik mijn ervaringen.

 


Hoe zit de gezondheidszorg in Colombia in elkaar?


 

Waaruit bestaat het zorgsysteem?

Eigenlijk lijkt het Colombiaanse zorgsysteem best veel op het Nederlandse. Het Colombiaanse gezondheidsstelsel bestaat uit drie entiteiten:

  • De overheid: het coördinerend orgaan voor beheer en controle.
  • De verzekeraars: privé instellingen die zorg dragen voor de verzekeringen van de bevolking. Hieronder vallen de Entidades Promotoras de Salud (EPS; zorgverzekeraars) en de Administradoras de Riesgos Laborales (ARL; verzekering voor risico’s op het werk).
  • De zorgverleners: de Instituciones Prestadoras de Salud (IPS; zorginstellingen en zorgverleners), zoals ziekenhuizen, klinieken, laboratoria, artsen, verpleegkundigen en ambulances.

 

De zorgverzekering

Net als in Nederland is het ook in Colombia verplicht je aan te melden bij een EPS (een zorgverzekeraar) voor een basisverzekering. De verzekeraar organiseert en verzorgt vervolgens de gezondheidsdiensten binnen het Plan Obligatorio de Salud (POS; het verplichte zorgplan van consulten, behandelingen, onderzoeken, medicatie, etc.). Er zijn twee manieren om de bevolking te verzekeren:

  1. Door middel van een maandelijkse bijdrage door de verzekerde: dit is voor alle werknemers en werkgevers die in staat zijn elke maand een vast bedrag voor de zorgverzekering en het pensioen te betalen.
  2. Gesubsidieerd: voor de arme mensen die niet maandelijks voor de basisverzekering kunnen betalen wordt de verzekering gesubsidieerd. Deze mensen moeten zich wél aanmelden bij een EPS om zorg te kunnen ontvangen.

Niet alle zorg wordt vergoed door de basisverzekering, zoals plastische chirurgie, prothesen en onvruchtbaarheids-behandelingen.

 

Hoe en hoeveel betaal je voor de zorgverzekering?

Net als in Nederland kies je ook hier zelf je zorgverzekeraar. Deze gegevens geef je door aan je werkgever waarna de maandelijkse kosten automatisch worden afgeschreven. Zelfstandigen, zoals ikzelf, betalen elke maand via Internet zelf de kosten aan de zorgverzekeraar en het pensioen. Dat gaat heel makkelijk via een speciale website waar je alles in één keer kunt overmaken. Via mail krijg ik dan het bewijs van betaling die ik vervolgens aan mijn werkgever moet geven om mijn salaris te laten uitbetalen. Hoeveel je betaalt hangt af van de verzekering en van het salaris. Ikzelf betaal zo’n 72 euro per maand voor alleen de basisverzekering.

 

Eigen risico

Het eigen risico zoals je kent in Nederland bestaat niet in Colombia, wel eigen bijdragen voor bijvoorbeeld consulten en medicatie. Of je bij moet betalen hangt af van het soort zorg en of je een aanvullende verzekering hebt.

 

De aanvullende verzekering

Er zijn twee aanvullende verzekeringen mogelijk in Colombia: prepagada (prepaid zorg) en het plan complementario (aanvullende verzekering). Mensen die prepaid verzekerd zijn hebben het beste van het beste. Hiermee krijg je namelijk de beste service, mag je naar de beste ziekenhuizen en klinieken, komt de huisarts bij je thuis en kun je direct naar een medisch specialist. Echter, deze verzekering is behoorlijk kostbaar en daarom alleen weggelegd voor mensen met veel geld. Het plan complementario is vergelijkbaar met de aanvullende verzekering in Nederland. Alleen in Nederland krijg je met een aanvullende verzekering meer diensten vergoed, terwijl je hier naast meer vergoeding ook betere zorg ontvangt. Zo kun je met een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld dermatologie makkelijker en sneller naar een dermatoloog en hoef je voor een consult of operatie niet extra te betalen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een eenpersoons kamer krijgen tijdens ziekenhuisopname, en meer van dat soort extra’s.

 

Ziekenhuizen in Colombia

Colombia kent vele ziekenhuizen en klinieken, zowel privé als publiek. Alleen in Bogotá zijn al 36 ziekenhuizen en nog veel meer klinieken en laboratoria. Ziekenhuizen zijn ingedeeld op service die zij verlenen of niveau van complexiteit. Er zijn vele uitstekende ziekenhuizen en klinieken, met name in de grote steden. De helft van de 43 top-ziekenhuizen in Latijns-Amerika zijn gevestigd in Colombia.

 

Particuliere zorg

In Colombia is het ook mogelijk te betalen voor particuliere zorg. Bijvoorbeeld als je niet wilt wachten op een afspraak met de huisarts of alvast resultaten wilt hebben van bloedonderzoek. Ook kun je particulier een afspraak maken met een medisch specialist. Uiteraard betaal je hier dan zelf voor. De kosten hangen af van de soort zorg en het ziekenhuis of kliniek: het ene ziekenhuis is namelijk duurder dan het andere. Over het algemeen is zorg in Colombia vele malen goedkoper dan in Nederland, maar voor mensen met een laag (of geen) salaris slecht te betalen.

 


Wat mij is opgevallen aan de gezondheidszorg in Colombia


 

Je eigen medische dossier

Nu kun je in Nederland altijd je medisch dossier opvragen, maar meestal als je naar een dokter gaat vertelt deze je simpelweg in makkelijke taal wat de uitslag is. Hoe die uitslag er dan precies uitziet weet je niet. Het eerste wat mij opviel toen ik in Colombia naar de dokter ging, was dat je altijd letterlijk meekrijgt wat de resultaten zijn of wat er is besproken. Zelfs röntgenfoto’s krijg je mee naar huis. Ik heb dus thuis mijn hele medisch dossier liggen. Dit kan ik altijd aan Jimmy laten zien als iets mij niet duidelijk is en meenemen naar een arts. Zo handig!

 

In alle vroegte

Vind je een afspraak met de arts om 8 uur in de ochtend vroeg? Hier is het heel normaal om om 7 uur al in de spreekkamer te zitten of op de operatietafel te liggen. Ik heb zelfs twee keer een afspraak met een specialist gehad om 6.30 uur in de ochtend.

 

Makkelijk medicatie te verkrijgen

In Nederland heb je voor veel medicijnen een recept nodig, in Colombia is veel gewoon bij de drogist op de hoek te koop. Zo kun je zonder recept vanuit huis antibiotica bestellen en hoef ik voor mijn medicatie tegen allergie geen vervolgrecept meer te halen. De prijs van medicatie hangt af van of het generiek of commercieel is. Commercieel is altijd stukken duurder dan generiek, en kan tientallen duizenden pesos schelen. Ik koop medicatie altijd generiek. Een voorbeeld: voor 10 pillen cetirizine betaal ik generiek 3500 pesos (1,20 euro), commercieel kan ik hier zeker 10.000 pesos bij optellen. Nu is het natuurlijk best gevaarlijk dat er zoveel medicatie vrij te verkrijgen is, zeker de antibiotica, maar ook wel makkelijk. In Nederland moet je echt voor álles eerst naar de huisarts.

 

Bizarre werkuren artsen

Een tijd geleden schreef ik hier een artikel over het werk van Jimmy, die inmiddels nog minder dan een jaar in opleiding is tot anesthesioloog. Werkuren die wegens werk in meerdere ziekenhuizen regelmatig uitlopen tot wel vier dagen non-stop achter elkaar zijn geen uitzondering. Alle artsen werken regelmatig diensten van 24 uur. Colombianen staan bekend als harde werkers, wat natuurlijk goed is, maar het idee van een anesthesioloog aan mijn bed die er al 20 uur op heeft zitten vind ik toch wel een beetje eng.

 

Autoriseren

Voordat er een behandeling kan plaatsvinden moet de verwijzing daarvoor eerst geautoriseerd worden. Als je dus geopereerd moet worden, dan moet je eerst met het briefje waarop staat welke operatie je moet krijgen naar een algemeen centrum van de verzekering, om daar een stempel te laten zetten ter goedkeuring. Je krijgt dan informatie waar je naartoe moet voor de operatie en dan pas kun je een afspraak maken. Ikzelf heb dit al diverse keren moeten doen, en voor dat ene stempeltje moet ik altijd helemaal naar de andere kant van de stad reizen.

 

Colombianen klagen veel over hun gezondheidszorg

Ik heb al vele verhalen gehoord van Colombianen, over falende zorg, dingen die moeilijk te regelen zijn, dat het allemaal zo lang duurt, dat de huisarts niet wil doorsturen naar een specialist en over desorganisatie. Zelf heb ik juist het tegenovergestelde ervaren en ik ken veel mensen die zeer tevreden zijn, maar het is zeker dat er nog een hoop te verbeteren valt.

 

Goede zorg hangt af van hoeveel geld je hebt

De kwaliteit van zorg hangt erg af van hoeveel geld je hebt. Want ondanks dat ook arme mensen toegang tot zorg hebben, duurt alles bij hen vaak langer en kunnen ze medicatie of behandelingen niet betalen. Gezondheidszorg in Colombia is bijzonder goed, maar niet als je weinig geld hebt.

 

Voor alles naar een andere plek

Bij SURA moet ik voor alles naar een andere plek. Zo vindt een gesprek met die medisch specialist plaats in dat ziekenhuis, voor de biopsie moet ik naar die kliniek, de huisarts is weer daar, voor de autorisatie moet ik naar de andere kant van de stad en de chirurgie is wéér op een andere plek. Op deze manier heb ik al vele klinieken van binnen gezien en is het altijd weer een verrassing waar ik heen moet.

 


Wat is mijn ervaring? Ben ik meer tevreden met de zorg in Nederland of in Colombia?


Eerlijk: ik had niet gedacht dat de zorg in Colombia zó goed was! In Nederland heb ik regelmatig gehad dat ik helemaal niet blij was met de huisarts, omdat hij niet verder wilde zoeken naar waar de klachten vandaan kwamen of ik niet een onderzoek mocht laten doen wat ik graag wilde. Hier wordt alles veel beter uitgezocht en sneller gehandeld.

Daarnaast vind ik het enorm fijn om gewoon de hele uitslag mee naar huis te krijgen. Hierdoor heb je namelijk geen enkele twijfel over wat de arts gezegd heeft en wat je precies hebt: het staat immers uitgebreid op papier.

Ik heb mijn medisch dossier uit Nederland meegenomen, maar daar valt echt letterlijk niets uit te halen. Verschillende keren heb ik mij verbaasd over hoe enorm luxe sommige klinieken of ziekenhuizen zijn. Tot nu toe ben ik ook altijd heel snel geholpen, goed doorverwezen en mocht ik onderzoeken laten doen waarvoor ze me in Nederland nog te jong vonden.

Ondanks de verbeterpunten, ben ik absoluut meer tevreden met de gezondheidszorg in Colombia dan in Nederland! Dit neemt niet weg dat dit zeker niet voor iedereen geldt, en met name de armere bevolking beter af zou zijn in Nederlandse zorg.

 


Wat moet je nog meer regelen als je gaat emigreren naar Colombia? Klik op de link om meer te lezen.


 

Lees meer!

55 reacties

Elise 17 mei 2023 - 14:19

Hoi!
Heel fijn deze info, het is vaak zo lastig om iets over de gezondheidszorg te vinden in niet Westerse landen.
Ik ga er natuurlijk vanuit het niet nodig te hebben wanneer ik in Colombia, maar goed om te weten dat je in goede handen bent mocht er wel iets aan de hand zijn.
Weet je ook hoe de acute zorg is? Stel dat je een ambulance nodig hebt om naar het ziekenhuis te gaan, hoe is dit geregeld? en dan vooral buiten de grote steden?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juni 2023 - 09:53

Dankjewel Elise! Buiten de grote steden is de zorg sowieso niet zo goed, een beetje afhankelijk van waar je bent. De goede ziekenhuizen zijn alleen in de grote steden. Maar als het om iets kleins gaat kun je ook altijd wel terecht in een dorp. Acute zorg is daarom ook niet zo goed buiten de grote steden, zeker als je je ergens tussen 2 plekken bevindt tijdens het reizen. Er komt altijd een ambulance, dat wel, alleen het kan even duren. In de grote steden is dit wel goed. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Groetjes, Sabine

Reply
Janke Anna 29 juli 2024 - 02:33

hoi Sabine, hoorde van iemand in Nederland dat veel buitenlanders naar Colombia gaan om zich te laten
opereren /genezen. Klopt dat?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juli 2024 - 18:43

Hoi Janke, ik weet niet precies hoeveel dat voorkomt, maar zeker wel. Vooral plastische chirurgie. En vanaf de Nederlandse Antillen worden patiënten die er ernstig aan toe zijn hier gebracht.

Reply
Raf Lijnen 29 november 2021 - 15:29

Hallo Sabine, complimenten voor je overzicht en goed te horen dat de medische zorg in Colombie op hoog nivo zit . Mijn dochter reist momenteel door Colombie en appte mij dat ze last heeft van haar darmen en zo te horen heeft ze een amoebe dysenterie . Ze verblijft momenteel in het noorden bij St Maria en ik denk dat ze er verstandig aan doet een dokter of kliniek te bezoeken . Ik ben zelf arts en wil voorkomen dat ze allerlei onnodige onderzoeken moet ondergaan . Denk je dat ze beter af is bij een huisarts of in een kliniek en kan ze rechtstreeks naar een kliniek gaan of heeft ze een verwijskaart nodig ? OP welke manier of waar zou ze betrouwbare informatie kunnen vinden welke arts of kliniek voor haar goed is ?
bedankt alvast .
Raf Lijnen

Reply
arie 11 december 2019 - 17:59

Wat een fijn blog met veel informatie! Heerlijk om zo steeds meer te weten te komen over dit prachtige land . Dank je wel!
Wij hebben een vraag over het pensioenstelsel in Colombia. Of als dat er niet is: wat is het vangnet voor mensen die op een leeftijd zijn gekomen dat werken te zwaar voor ze wordt?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:28

Dankjewel Arie! Ik had je vraag inmiddels al beantwoord via de mail 🙂

Reply
maria 15 februari 2019 - 09:16

bestaat er een uitkering in Colombia als je geen werk heb als 21 jarige man (vrijgezel)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 februari 2019 - 21:28

Nee dat bestaat niet. Tenzij je daarvoor een verzekering hebt, maar dat heeft hij waarschijnlijk niet 🙂

Reply
maria comas 13 januari 2019 - 00:59

kunt u mij helpen mijn colombiaanse vriend is werkloos met geen uitkering in Bogta ,welke verzekering moet hij nemen???
ze ontvangen geen uit kering

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 januari 2019 - 09:40

Hoi Maria, daar kan ik je helaas niet bij helpen. Hij zal moeten vragen wat de opties zijn en hoe het precies werkt als je werkloos bent. Er zijn zoveel verschillende aanbieders. Laat hem vragen aan familie en vrienden en als hij Colombiaan is kent hij ongetwijfeld ook de verschillende aanbieders. Even bellen en vragen wat de mogelijkheden zijn 🙂 Succes!

Reply
Daniel 17 juni 2018 - 14:44

Hallo, is er een kanker centrum in het ziekenhuis bogota?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 13:32

In welk ziekenhuis bedoel je? Er is in ieder geval het Instituto Nacional de Cancerologia in Bogotá, oftewel het Nationaal Kanker instituut.

Reply
Kees 30 april 2018 - 12:08

Bedankt sabine,ik ben getrouwd mot een colombiaanse vrouw,alweer bijna 35 jaarenze wil graag de,,onze,,oude dag in colombia doorbrengen,alleen was ik al aan het uitzoeken hoe het zit met de ziektezorg,maar dankzij jou ben ik heel veel te weten gekomen
Heel hartelijk dank

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 15:19

Graag gedaan Kees, en dankjewel voor je leuke berichtje!

Reply
R.vanIJzendoorn 27 maart 2018 - 10:06

Sabine mijn complimenten over deze site/blog.
Mijn vraag is wat kan je beter doen, je zorgverzekering nemen in Nederland of in Colombia?
ik probeer info te verzamelen i.v.m. emigratie naar Colombia met name departement Santander en plaats Florián.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 maart 2018 - 10:17

Dankjewel Rene! Dat hangt er vanaf wat precies je plannen zijn: als je je gaat uitschrijven uit Nederland dan heb je weinig meer aan een Nederlandse zorgverzekering en moet je die opzeggen. Als je je niet uitschrijft uit Nederland dat ben je verplicht een verzekering in Nederland te hebben en dan kun je een reisverzekering regelen voor hier. Als je je wel uit gaat schrijven zou ik een verzekering in Colombia nemen, is stukken goedkoper namelijk dan zo een internationale verzekering. Plus dat je dan alles lokaal kunt regelen en niet steeds een tussenpersoon nodig hebt. Kijk naar je eigen situatie sowieso: heb je bepaalde essentiële zorg nodig die ze bij de zorgverzekering in Colombia niet zomaar bieden wordt het weer een ander verhaal. In ieder geval kun je je Nederlandse zorgverzekering niet hier gebruiken. Succes en veel plezier!

Reply
lois 15 maart 2018 - 07:11

Hoi! Welke zorgverzekeraar gebruik jij? Ik ga ook als zelfstandige aan de slag en wil goed gedekt zijn 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:13

Hoi! Excuus voor mijn late reactie 🙂 Ik zit bij SURA. Deze staat bekend als één van de beste of misschien wel de beste zorgverzekeraar van Colombia. Is daarbij ook iets duurder, maar ben er zeer tevreden over.

Reply
martijn 31 januari 2018 - 08:52

Hallo,

Zou je me ook kunnen vertellen hoe dit zit met fysiotherapie? Is dat aanvullend of moeten mensen dat sowieso zelf betalen? Hoe is de fysiotherapeutische zorg daar?

Graag hoor ik iets van je.

Groeten Martijn.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 februari 2018 - 15:52

Hoi Martijn, dat weet ik niet precies. Het zal afhangen van je verzekering. Ik weet wel dat je het particulier kunt regelen en ik ken ook mensen die naar de fysio gingen en daar heel tevreden over waren. Hoeveel dat kost geen idee, hangt ook totaal af van je verzekering en of je het via hen of particulier regelt. Het beste is naar je Colombiaanse huisarts te gaan en daar een verwijzing te vragen. Als je niet tevreden bent kun je altijd een particuliere fysiotherapeut zoeken. Ik verwacht overigens dat als je een goede fysio hebt deze ook wel echt goed is, net als de rest van de zorg.

Reply
Elisa 29 maart 2017 - 16:34

Triest voor die arme mensen…Wel interessant om te lezen. Dat stempeltje aan de andere kant van de stad halen vind ik echt bizar trouwens!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 12:08

Haha ja is echt vervelend soms, je bent er zoveel tijd mee kwijt. Vaak ook nog wachtrijen…

Reply
Wanda 29 maart 2017 - 16:03

Leuk dat je dit zo opheldert! Ik heb altijd het idee dat in dat soort landen zorg alleen voor de rijkere families te betalen is en dat de minder goed bedeelde groep het vaak zonder zorg moet stellen. Geen eigen risico zou eigenlijk ook in Nederland doorgevoerd moeten worden. Ik denk dat er toch een toenemende groep mensen is die juist daardoor een bezoek aan de huisarts uitstelt omdat ze bang zijn dat ze doorgestuurd worden naar een specialist waarna ze dan het eigen risico moeten betalen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 12:14

Ja dat van zorg voor de rijken klopt hier ook wel een beetje, al is het vooral voor de arme bevolking niet goed. Met een modaal inkomen heb je vaak wel goede zorg. Ondanks dat hier geen eigen risico is, moet je vaak toch wel extra betalen. Zeker als je geen aanvullende verzekering hebt. Voor mijn operatie hoefde ik niets te betalen, consulten ook niet, maar voor diezelfde operatie moesten anderen zonder die aanvullende verzekering wel betalen. Mensen die dat dus niet kunnen betalen hebben wel een probleem helaas.

Reply
Roos 29 maart 2017 - 15:03

Ik verwachtte eigenlijk dat de zorg vrij onbetaalbaar zou zijn en vrij crappy. Dat Colombia goede zorg heeft, is natuurlijk ontzettend fijn! Alleen wel ontzettend jammer dat de armere bevolkingsgroep er niets aan heeft… Vanuit ethisch oogpunt kan het eigenlijk ook niet dat iemand langer op hulp moet wachten alleen omdat diegene minder geld heeft.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 12:12

Haha crappy 😛 Hier is het juist goedkoper dan in Nederland. Al is het voor de arme bevolking (en dat zijn heel veel mensen) slecht of niet te betalen. Inderdaad iets dat eigenlijk niet moet kunnen. Heel triest is dat.

Reply
Florentine 29 maart 2017 - 12:07

Wat goed uitgelegd! Ik had het heel anders verwacht. En dat ze in de top 3 staan al helemaal niet!
Interessant dat je hier een artikel voer geschreven hebt ♥ ♥ ♥
Liefs, Florentine

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 12:10

Dankjewel! Ik had het ook niet zo goed verwacht toen ik hier kwam. Maar het valt me alles mee 🙂 Liefs!

Reply
Kim 29 maart 2017 - 03:10

Zo wat had ik een vooroordelen zeg! Zo gek! Ik had bijv niet verwacht dat de zorg zo goed georganiseerd zou zijn. Ergens in mijn hoofd zat dat het vast een chaos zou zijn. Niets is minder waar. Zo te lezen is het nog best goed geregeld. Al moet ik eerlijk zeggen; een arts die al 20 uur gewerkt heeft lijkt mij ook niet zo fijn naast mijn bed.

Bedankt voor de eye opener!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 12:06

Haha soms is het ook wel een chaos hoor 😛 Zeker bij bepaalde zorgverzekeringen (daar is hier namelijk veel kwaliteitsverschil in). Artsen hebben over het algemeen veel ervaring hier en zijn echt goed. Alleen die uren… vind ik echt belachelijk. Volgens mijn man is het al verbeterd en moesten artsen in opleiding een aantal jaar geleden nóg meer werken achter elkaar. Ook hier verbetert er steeds meer. De kwaliteit van zorg is hier erg goed. Ik ben iig helemaal tevreden!

Reply
Marieke 29 maart 2017 - 03:05

Nooit gedacht dat hun gezondheidszorg zo goed zou zijn! Al is het voor de armen natuurlijk wel minder. Het lijkt me inderdaad wel ideaal om je dossier telkens mee te krijgen, zeg! Nederland zou ook nog best wat van Colombia kunnen leren dus!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 12:03

Haha ja in NL is wel veel beter geoganiseerd, zoals een digitaal patiëntendossier bijvoorbeeld 🙂 In Colombia is alles veel goedkoper en ze hebben andere protocollen bij ziekte ed. Als je geld hebt is het hier wel beter, maar arme mensen zijn wel beter af in Nederland.

Reply
Morgaine 29 maart 2017 - 02:11

Ik denk dat het overal wel zo is, als je geld hebt, kun je altijd terecht, of je nu allemaal recht hebt op zorg of niet, iedereen heeft dat als je het mij vraagt. En ja… de rest, je weet pas hoe goed of slecht iets is, als je het kunt ervaren in een ander land zoals jij dat nu kunt vertellen. Balans… wel ben ik het ermee eens, dat als je hier iets wilt, dat het soms erg lastig is om het te krijgen ja, hier gaat men nog altijd voor de winst, en dat moet eens stoppen, moet je dan kijken, hoeveel beter het hier ook zou gaan. En ziekenhuizen, hier vele fusies zoals je weet, en worden ze zelfs gesloten, iets wat ik niet begrijp gezien de inwoners wel omhoog blijft gaan, landelijk gezien. Ik weet nog toen ik Economie kreeg op school, dat ik met het getal 14, nog wattus moest berekenen… het liedje 15 miljoen mensen kwam er vlak daarna uit toen ik net van school was, en nu zitten we al op 16 miljoen hier? En dan ziekenhuizen dicht gooien… wat klopt er nou niet!

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 12:01

Klopt dat geld altijd uitmaakt, maar in Nederland is dat niet zo duidelijk hoor. Of je arm of rijk bent, als je ziek wordt kom je allemaal samen in hetzelfde ziekenhuis. Het is niet zo dat het AMC bijvoorbeeld voor de rijken is en de VU voor de armen. En als je in Nederland een behandeling nodig hebt maakt het ook vrij weinig uit hoe arm of rijk je bent, je komt allemaal bij dezelfde dokter. Ook zorgverzekering maakt niet uit. In Colombia allemaal wel. Mensen met een minimumloon in Colombia kunnen mijn zorgverzekering niet betalen en komen dus bij een goedkopere uit, die slechter is georganiseerd en waar altijd chaos is. Zorgverzekeringen zijn hier verbonden aan ziekenhuizen en klinieken en artsen ed. Dus als ik zou veranderen van verzekering, verander ik ook van huisarts en ziekenhuis. Dat is in NL allemaal niet. Daarnaast is het verschil tussen arm en rijk veel groter hier dan in Nederland. Hier maakt een verschil in salaris van 500 euro per maand ENORM veel uit, in Nederland kun je pas echt wat met dat geld in de zorg als je heel erg veel verdient. En dan nog: ook rijke voetballers en BN-ers komen gewoon terecht in de VU oid. Dat is hier wel anders: die krijgen het meest luxe van het luxe 🙂 Die fusies in NL zijn iderdaad helemaal hip op het moment haha. Ik weet het nog van het AMC en de VU. Tja, ik weet niet of het wel of niet werkt eigenlijk. Volgens mij zit NL inmiddels al op 17 miljoen inwoners. Er zijn 91 ziekenhuizen in Nederland, in Bogotá (9 miljoen inwoners) zijn er 36. Maar hier wordt veel niet in een ziekenhuis gedaan. Zo was mijn operatie ook niet in het ziekenhuis, maar in een kliniek voor operaties.

Reply
Morgaine 31 maart 2017 - 01:20

hahahaha, dit had ik allemaal begrepen hoor lieverd, en wat je zegt dat je bij elke arts terecht kunt hier, die dagen zijn ook voorbij, ik weet niet of je het weet, maar ook hier hebben zorgverzekeringen eventueel een contract met een ziekenhuis of niet, zo niet, dan moet je dus uitwijken omdat het dichtst bijzijnde ziekenhuis niet gedekt wordt door jouw verzekering, dat is dan niet om arm of rijk, maar ligt aan je verzekering, echter, hoe meer geld je neer telt, hoe vrijer je bent om wel overal terecht te kunnen. Er worden hele programma’s als Kassa of Radar ondertussen over gevuld, dat mensen niet bij hun oude arts meer terecht kunnen omdat die net in een ziekenhuis zit die niet gedekt wordt, lees een contract heeft met de verzekering die zij hebben gekozen.

Voor zover ik weet, zit ik goed, en heb ook de aanvulling en is mijn keuze vrij, maar daar betaal ik dus wel voor….. Ook hier zijn de dingen dus aan het veranderen, ten slechte.

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 april 2017 - 10:57

Haha mooi 😉 Wel heftig dat het ook in Nederland zo aan het veranderen is…. x

Reply
Michelle 27 maart 2017 - 15:44

Interessant! Ik had geen idee dat Colombia zo hoog staat qua gezondheidszorg, had dat ook echt niet verwacht eerlijk gezegd. Gek eigenlijk hoe een beeld van een land niet altijd matcht met de werkelijkheid. Wel heel jammer dat het voor armere mensen niet is besteed. Zou niet mogen eigenlijk..

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 11:53

Ja ik had ook anders verwacht, ook door al die klachten. Maar ik ben er erg tevreden over. Helaas maakt geld erg uit, dat is in Nederland beter geregeld.

Reply
yvonne 27 maart 2017 - 15:15

Goed uitgelegd. Zo heb elk voordeel ze nadeel 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 11:18

Dankjewel, klopt helemaal 🙂

Reply
Esther 27 maart 2017 - 11:11

Die medische dossiers die je zelf meeneemt zijn een heel groot probleem. Ten eerste moet je zelf “selecteren” welke informatie je aan de volgende arts, in het volgende ziekenhuis, besluit te melden (en als je geen medische achtergrond hebt wordt dat dus óf je hele levensgeschiedenis vertellen, óf veel belangrijke dingen vergeten te melden), ten tweede is het voor artsen heel moeilijk na te gaan wat er met de patient die voor je zit allemaal al is gebeurd, welke geneesmiddelen hij/zij (heeft) gebruikt, etc….en voor de registraties van ziekten is het een heel groot probleem…er is niets terug te vinden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 11:16

Ja zeker helemaal waar! Persoonlijk vind ik het toch wel echt heel fijn, maar op heel veel vlakken werkt het niet. Jimmy is ook weleens thuisgekomen met van die verhalen… iemand met een mentale achterstand op het spreekuur die als begeleider haar analfabete kinderen meeneemt. Ja dan kun je dus niks want niemand weet wat. Echt heftig is dat wel. En soms word ik ook wel gek om elke keer weer al diezelfde vragen te moeten beantwoorden haha. Gelukkig kom ik tenminste vaak bij dezelfde arts.

Reply
Nesrin 27 maart 2017 - 08:50

Interessant om te lezen. Bizar hoor diensten van 24 uur. Ik vind het knap en zo zie je maar weer dat het in Nederland heel goed geregeld is. Je dossier zelf beheren vind ik tricky, maar dit komt denk ik alleen omdat we het hier in Nederland niet gewend zijn.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 11:13

Ja in NL is veel goed geregeld, zeker met die uren. In Nederland doen artsen in opleiding er ook een jaar langer over, maar waarschijnlijk hebben Colombiaanse artsen na een jaartje korter wel veel meer ervaring. De kwaliteit van zorg vind ik hier echt heel goed (ik dus, arme mensen hebben het minder goed).

Reply
Sandra 27 maart 2017 - 07:32

Sinds ik op Bonaire woon weet ik dat Colombia één van de beste gezondheidszorg ter wereld heeft. Van te voren had ik er een heel ander idee bij. Hier worden de mensen die een specialist nodig hebben naar Medelinn gestuurd omdat er op Bonaire niet alle zorg geboden kan worden. Ik hoor van mensen hele goede verhalen over de gezondheidszorg in Colombia. Op Bonaire is overigens de gezondheidszorg gratis (uitzondering fysiotherapie en tandarts). Zodra je een sedula (verblijfsvergunning) hebt kan je je laten inschrijven bij de zorgverzekeraar. Word je voor een operatie naar Colombia gestuurd dan mag een begeleider mee. De onkosten worden vergoed. Op Bonaire is het zo tegenovergesteld van Colombia waar arme mensen de zorg niet kunnen betalen.
Omdat wij expat zijn betalen wij overigens de zorgverzekering in Nederland en hebben een verplicht eigen risico. Leuk dat je het systeem over Colombia beschrijft. Zo hebben wij op Bonaire ook een idee.

Reply
Esther 27 maart 2017 - 11:15

Hoi Sandra,

Ja, Medellín heeft de de beste ziekenhuizen ter wereld, en als je het kan betalen is dat prachtig. De Nederlandse overheid heeft een deal gemaakt met Medellin dat daar toegang is, maar veel Colombianen komen daar dus mooi niet binnen, of na eindeloos geleur (tussen de eerste verdenking op borstkanker en je eerste behandeling zit GEMIDDELD 100 dagen, met uitschieters naar meer dan een jaar – en dat voor de verzekerden!)….dus heel fijn voor de mensen op Bonaire maar hier is het voor velen gedoe. Colombia staat in de top 5 van de beste landen voor medische zorg voor buitenlanders (!!!!), en inderdaad…als je zelf betaalt gaat alles hier vlot en met een superkwaliteit. Als je een “subsidiado” verzekering hebt is die realiteit helaas heel anders. Triest he.

Reply
Sandra 27 maart 2017 - 11:58

Hi Esther,

Dat krijgen wij niet mee. Tenminste, ik wist niet dat Colombianen er niet tussen kwamen en dat het zolang duurt. Daar schrik ik wel van en vind het heel triest. Zoals heel vaak is het een geld kwestie tussen beide overheden.
Helaas werk ik niet bij de zorgverzekeraar op Bonaire want zou graag hier meer over willen weten en de verdieping in willen gaan met name m.b.t. de contracten tussen Colombia en Bonaire. Het is een heel Interessant onderwerp…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 maart 2017 - 12:30

Klopt wat Esther zegt en staat ook in het artikel. Voor de arme bevolking is de zorg in Colombia geen pretje, maar als je geld hebt is het heel goede zorg. Slechts een klein deel van de bevolking kan bijvoorbeeld prepagada betalen. Veel hangt hier dus af van inkomen. Helaas.

Reply
Els 27 maart 2017 - 07:31

Interessant verhaal! Ik ben blij dat je goed geholpen bent! Voor jou is het dossier handig omdat je een arts in huis hebt maar zou dat ook voor sloddervossen zo goed werken?
xxxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 11:11

Ja ik ook! Nee er zitten veel minpunten aan, maar voor mezelf vind ik het wel fijn. Er zijn ook best veel mensen analfabeet, die begrijpen er sowieso niets van helaas.

Reply
Shirley 27 maart 2017 - 06:47

interessant om jouw ervaring met de Colombiaanse zorg te lezen. Fijn dat je er ook goede ervaringen mee hebt, want het lijkt me wel vervelend als je iets krijgt en je woont in een land waar je dat gevoel niet hebt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 11:10

Dankjewel! Ja daar ben ik ook wel blij mee. Zeker toen ik geopereerd moest worden was het wel fijn om me tenminste niet over de kwaliteit van de zorg zorgen te moeten maken 🙂

Reply
Kliefje 26 maart 2017 - 23:38

Leuk stuk! 🙂
Toch kleeft er -denk ik- wel een nadeel aan je dossier zelf in beheer hebben. Wat nou als je niet capabel bent? Oud en geheugenproblemen bijvoorbeeld?
Hier in NL kun je overigens, als je er om vraagt, van alles een kopie krijgen. Nee zeggen als zorgverlener mag niet.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 maart 2017 - 12:34

Klopt! Er zitten veel haken en ogen aan. Esther legt het uit in de reacties hierboven. Er ontbreekt een goed systeem voor het medisch dossier en registratie. Ik vind al die informatie krijgen zelf heel fijn, maar in de praktijk zijn er veel problemen mee. Jimmy komt ook wel eens met verhalen thuis. Patiënt op spreekuur die niet voor zichzelf kan zorgen en gaat analfabete zoon meeneemt als begeleiding… ja dan is er dus een probleem.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!