Home Een Colombiaanse bruiloft Een Colombiaanse bruiloft: de fantastische rit in een chiva
Colombian chiva Cartagena

Een Colombiaanse bruiloft: de fantastische rit in een chiva

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

We zijn weer terug in Bogotá na het weekend van de Colombiaanse bruiloft. Jimmy zijn zus is nu getrouwd voor de kerk en ik ben een heel bijzondere ervaring rijker. Een filmsterrenbruiloft is er niets bij. Natuurlijk ga ik je alles vertellen over de bruiloft, en vandaag daarover het eerste artikel! Ik begin bij het begin, namelijk de avond voor de bruiloft. Samen met het bruidspaar en 48 andere gasten namen we plaats in een typische Colombiaanse chiva waarin we al feestend drie uur lang door het prachtige en romantische Cartagena reden. Een rit die op z’n minst zeer uitbundig te noemen valt en waarvan ik ontzettend heb genoten. Het was gewoon jammer toen het afgelopen was. Lees en kijk snel verder en waan je in de wereld van het Colombiaanse feest!

Een Colombiaanse chiva

Een Colombiaanse chiva is een soort van gekleurde party-bus waarin mensen zittend dansen en waar er live Vallenato wordt gespeeld. De band zat in dit geval in het midden van de bus en voorin was een jongen met microfoon die de drie uur aan elkaar praatte. Steeds moesten er andere mensen gaan dansen en soms maakten we een stop om iets te bekijken of om te dansen. Tijdens de rit dronken we Sprite met of zonder Aguardiente (vuurwater), een naar anijs smakende likeur typisch in Colombia. Niet alleen voor mij was dit een heel bijzondere ervaring. De helft van de chiva bestond namelijk uit Duitsers en een paar Amerikanen; Jimmy zijn zus trouwde met een Duitser. Al die verwonderde blikken van rustige mensen tussen de uitbundige Colombianen was best grappig.

 

De Vallenato dansen

Tijdens de rit wordt de Vallenato gespeeld (Colombiaanse muziek), maar ook stoppen we een keer om te dansen op straat. De band komt met ons mee en plaatst zichzelf met instrumenten op een muurtje tegenover het prachtige Castillo de San Felipe, dat in het donker nóg mooier is dan bij daglicht. We dansen een halfuur in een groep en gaan met zijn allen op de foto, waarna we onze weg door Cartagena weer vervolgen. Het is superleuk om kennis te maken met familieleden die ik nog niet ken. Onderweg krijgen we informatie over de bezienswaardigheden die we tegenkomen en gelegenheid om foto’s te maken. Een mooie combinatie van feest en een citytrip.

 

Schreeuwen, dansen en springen

Er is zo weinig ruimte in de chiva, maar toch presteren we het om de hele bus op zijn kop te zetten. Dan springt die rij op, dan worden we verdeeld over groepen, dan danst er iemand van de Duitsers, dan iemand van de Colombianen, dan alle handen in de lucht, dan meezingen. Het kan allemaal in de krappe en warme bus. Ik keek mijn ogen uit naar wat hier allemaal gebeurt. Nog nooit heb ik zoiets gezien. Ik geniet samen met Jimmy, die dit wel al kent natuurlijk, intens van deze avond.  Om je een indruk te geven van hoe een ritje in een Colombiaanse chiva eraan toegaat: hier een filmpje van youtube:

 

De laatste stop

We eindigen de tour bij een restaurant op de oude stadsmuur langs de zee. En daar wordt gewoon vrolijk verder gedanst. Wij maken het niet zo laat. De volgende dag is immers een drukke. Om 10 uur in de ochtend staat mijn afspraak met de visagist gepland. We wandelen dus terug naar ons hotel door het prachtige Cartagena in de nacht, waar ik de gelegenheid heb mooie foto’s te schieten van de romantische stad in het donker. Maar daarover later een apart artikel.

 

Het was een heel bijzondere en uitbundige ervaring waar ik zeer van heb genoten. Een perfect begin van deze perfecte bruiloft kan ik wel zeggen. De volgende dag blijkt al snel dat deze bruiloft niet een gewone is, en alles nóg uitbundiger kan dan dit. Ik begrijp helemaal waarom Colombia in de top 3 van meest gelukkige landen ter wereld staat: de bevolking geniet van en viert het leven op een manier die je je niet eens kunt voorstellen…


Wil je alles over deze bruiloft teruglezen én zien? Klik dan hier! Ook op de hoogte blijven van onze eigen bruiloft? Volg mij dan op FacebookGoogle+ of via mail


 

Lees meer!

67 reacties

Vivienne 9 oktober 2018 - 15:49

Hi Sabine,

Via via heb ik gehoord dat er ook ritjes met Chiva’s worden georganiseerd vanuit de hostels in Bogota, maar diegene wist mij niet te vertellen hoe ik dat kan regelen/reserveren. Heb je enig idee hoe ik in zo’n bus terecht kan komen?

Alvast bedankt.

Reply
Josanne - reisbloggers 10 september 2016 - 15:16

Wat een leuke belevenis!
Heel anders dan bij ons ;).
Krijgen jullie een combinatie bruiloft?

Geniet ervan!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 september 2016 - 19:16

Haha ja super anders! Wij trouwen in december in Colombia, maar zonder bruiloft. Die bruiloft doen we in juni in Nederland op z’n Nederlands haha 🙂 Dankjewel!

Reply
Sanne 3 augustus 2016 - 12:38

Wauw, wat gaaf! En wat een ontzettend leuke en mooie ervaringen! Ik ga snel je blog lezen over de bruiloft. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 augustus 2016 - 20:34

Dankjewel! Leuk dat je meeleest! Het was zó een bijzondere bruiloft 🙂

Reply
Ester 1 augustus 2016 - 15:46

Wat een goede foto’s! Alsof we er echt bij mogen zijn 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 augustus 2016 - 21:01

Dankjewel! Leuk om te horen 🙂

Reply
Michelle 31 juli 2016 - 13:40

Wauw wat een bijzondere en unieke ervaring zal dit zijn geweest! Leuk dat je ons een kijkje mee geeft 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 juli 2016 - 21:15

Dankjewel! Ik vind het weer zo leuk dat jullie gezellig meelezen! 😀

Reply
Roos 31 juli 2016 - 07:20

Oh wauw, wat gaaf! En wat uitbundig! Ik zou daar zelf echt kapot van zijn na zo’n avond, en dan zeg jij dat het nog uitbundiger kan? Ben benieuwd, haha. Het ziet er wel echt ontzettend gezellig uit. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 juli 2016 - 21:12

Haha ja ik ben nog steeds moe en keelontsteking, een week later 😉 Ben te oud voor dit soort dingen haha. Maar één keertje kan wel. Ja het kan nóg uitbundiger haha. Lees je volgende week maandag op de blog!

Reply
Myriam 29 juli 2016 - 15:29

Wat een feest! Echt zo’n feest waarin je helemaal wordt meegezogen. Heerlijk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 juli 2016 - 12:12

Haha ja precies! Was zeer genieten dit met die dansende Colombianen 😀

Reply
Peter 29 juli 2016 - 07:04

Ziet er wel heel gezellig uit met alle dansende en plezier makende mensen! De Colombianen kunnen er wat van!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 juli 2016 - 11:59

Haha ja dat kunnen ze zeker! Veel leuker dan in Nederland eigenlijk, niet zo stijf haha

Reply
wilma 28 juli 2016 - 14:04

zo heft elk land zijn Eigen dingen met bruiloften. voor mij niets,dit. kan niet tegen bussen en alcohol. en ben geen feestneus..
groet, wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:42

Haha ik ben ook totáál geen feestbeest. Ga echt nooit uit! Jimmy ook niet trouwens. Maar dit weekend heb ik me gewoon net als de Colombianen lekker laten gaan 😀 (niet met alcohol trouwens, daar houd ik niet van)

Reply
Elisa 28 juli 2016 - 13:41

Ohh nu wil ik de rest ook weten! Wat een gave ervaring! Ik hou sowieos van bruiloften, maar dit is pas echt feest haha. Als ik ooit nog ga trouwen (noperdenope!) wil ik dit ook!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:41

Haha ja dit was echt gaaf! Volgende week alles over de bruiloft en het feest! Wil je niet trouwen?? Nouja mocht je toch nog willen: Cartagena is echt een megaromantische stad! 😀

Reply
Anita - Reisvlinder.nl 28 juli 2016 - 12:30

Wat een bijzondere ervaring, klinkt als een geweldig feest!. Ben benieuwd naar je vervolgverhaal 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:40

Ja dat was het echt! Maar het uiteindelijke trouwfeest was nog veel spectaculairder! Komt volgende week verslag over 😀

Reply
Margo 28 juli 2016 - 00:10

Klinkt als een geweldig feest, een geweldige avond! Heel leuk om jouw foto’s te zien en te lezen hoe je het ervaren hebt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:39

Dankjewel! Het was echt heel tof!

Reply
Thomas Pannenkoek 27 juli 2016 - 23:51

Wat zijn wij saaie mensen als ik dit lees en zie :). Jimmy heeft een zeer jong ogende moeder – zeker dat het zijn zusje niet is??

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:39

Hahaha ja echt 😉 De Colombianen hebben wat uiterlijk betreft echt goede genen: die zien er heel lang heel jong uit. Zijn moeder is al 64 ofzo…

Reply
Rowan 27 juli 2016 - 12:52

Wat gaaf! Echt leuk om even met je mee te mogen kijken! Ziet er echt heel gezellig en vrolijk uit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:37

Dankje! Ja echt superleuk was het! Zo bijzonder om mee te mogen maken 🙂

Reply
Billy 27 juli 2016 - 10:21

lijkt al even uitbundig als het huwelijk dat wij afgelopen weekend meemaakten… 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:37

Ja naar die foto’s ben ik nog steeds heel benieuwd 😛

Reply
Maris Maria Renne 27 juli 2016 - 09:53

Aaaaaaah you’re killing me! Moet ik tot vrijdag wachten op de outfit foto’s!?!?!
Wat een geweldige ervaring lijkt me dit, ik kon de muziek in mijn hoofd horen 🙂
Top 3 gelukkigste mensen ter wereld ja? Verbaast me niets, word al gelukkig als ik naar de foto’s van alleen al het busje kijk. Niet te vergelijken met stijve Nederlandse bruiloften in zaaltjes en een buffet haha (daar word ik dus niet vrolijk van).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:36

Hahaha het is vrijdag bij jullie inmiddels: de blog komt zo online! 😉 Ja dit was echt een super ervaring. Zou trouwens echt iets voor jou zijn met al die kleuren 😀 Ja Colombianen zijn duidelijk heel gelukkige mensen. Weinig ruimte voor zorgen, heel veel ruimte voor gezelligheid en feesten. Wacht maar tot je de foto’s van de feestzaal ziet volgende week: dan val je helemaal van je stoel 😉

Reply
Lizette 27 juli 2016 - 08:54

Haha, wat een bijzondere ervaring! En wat leuk, zo’n vrolijke boel. Gefeliciteerd ook natuurlijk met je schoonzus.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:34

Dankjewel! Was echt heel bijzonder! De bruiloft zelf werd nog spectaculairder trouwens.

Reply
Nesrin 27 juli 2016 - 08:24

Gaaf hoor zo een chiva! Ik ken het helemaal niet. Zo mooi al die kleuren, het ziet er heel feestelijk uit.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:34

Ja echt heel gaaf! Ik kende het ook niet, maar is hier in Colombia iets heel normaals 🙂

Reply
Esther 27 juli 2016 - 06:44

hahahaha Sabine zo herkenbaar! Wij hadden ook een chiva voor de bruiloft maar dan in Bogotá en half vol met Hollanders! Ook die gingen los! Heerlijk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:33

Haha leuk!! Was echt gaaaf!!

Reply
Els 27 juli 2016 - 06:29

Haha hilarisch!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:33

😀 Hebben jullie maar mooi moeten missen 😉

Reply
Koen 27 juli 2016 - 03:20

Super om te lezen en te bekijken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:33

Dankjewel!

Reply
Jenn 27 juli 2016 - 02:45

Wat gaaf! Lijkt me een geweldige ervaring!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:33

Dat was het ook! Vond het zo tof om mee te maken 🙂

Reply
Natasja 27 juli 2016 - 02:34

Wat een kleurrijk gebeuren!! Prachtig, krijg gewoon zin om naar je toe te komen en mee te feesten!! Wat ziet het er mooi en gezellig uit!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:33

Hahaha je bent welkom! Al die mensen zijn zo blij en vrolijk, voor zorgen is geen ruimte. Heel tof!

Reply
Melle 27 juli 2016 - 02:28

Waaauw! Alleen al van de foto’s word ik helemaal vrolijk, laat staan hoe het is als je daar tussen staat. ZO LEUK!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:32

Haha ja ik word er ook nog steeds vrolijk van! Was echt bijzonder. Het feest de volgende dag ook trouwens. Die Colombianen kunnen er wat van 😛

Reply
Jennifer 27 juli 2016 - 01:51

Hahahaha geweldig! Ik kijk uit naar vrijdag

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:31

Leuk! 😀

Reply
Samaja 27 juli 2016 - 01:46

Ha, dat lijkt me geweldig! Alleen kan ik me niet inbeelden dat ik met mijn schoonmoeder op zo’n bus zou zitten ;-).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:31

Hahaha ja mijn schoonmoeder is elke keer die vrouw in de bus die staat te schreeuwen hahaha. Dat zie ik mijn eigen moeder ook niet doen 😛

Reply
Marion 27 juli 2016 - 00:20

Wat een feest! Ik zit hier te dansen op mijn stoel! Ik kom ook in Colombia wonen!!!! Wat heerlijk los en vrij in vergelijking met die strakke en soms toch wel stugge NL. Ik zit te genieten! We want more! We want more!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:31

Haha wat leuk! Ik houd hierdoor echt nog meer van dit land, de mensen zijn zo happy en vrolijk. Wacht maar tot je de feestzaal ziet volgende week: ik viel bijna om van verbazing 😉

Reply
yvonne 27 juli 2016 - 00:20

Wat een ervaring zeg! Leuk zeg zo’n uitgebreid verslag.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:30

Ja dat was het echt! 😀

Reply
Morgaine 27 juli 2016 - 00:19

Ik was het filmpje gestart maar het is nog even te vroeg om dat te luisteren zo, hahaha herrie, of ik ben er te oud voor geworden, kan ook nog 😛 😉

Klinkt leuk allemaal en wat een mooie ouders hebben die twee, dat valt mij wel direct op! Wat ik ook best apart vind, Jimmy is met jou, een Nederlandse, en zijn zus huwt een Duitser? hahahaha Europeanen zijn in trek? 😉

x

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:30

Hahaha ja het is echt herrie hoor 😛 Heb nu ook wéér keelontsteking van het geschreeuw trouwens. Ja Colombianen zien er altijd heel lang heel jong oud. Zijn zus woont al meer dan 10 jaar niet meer in Colombia. Heeft ook gestudeerd in Duitsland. Jimmy studeerde en werkte in Nederland. De rest van de familie is nog nooit in Europa geweest, dus op zich verklaart dat het verschil misschien. Alhoewel, Colombiaanse vrouwen zijn supermooi en ik ben maar gewoontjes. Maar misschien vond Jimmy de Nederlandse nuchterheid wel wat haha

Reply
Jessica 26 juli 2016 - 23:07

Wsat ziet dit er onwijs leuk uit! Ik zie het al helemaal voor me hoe iedereen losgaat in zo’n chiva ;p Ben benieuwd naar de rest van de bruiloft!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:27

Haha ja was echt superleuk! Opeens houd ik nóg meer van dit land 😀 Volgende week de rest van de bruiloft!

Reply
Davina 26 juli 2016 - 22:38

Wauw! Wat een ervaring zeg! Het is meestal pas bij een bruiloft dat je de cultuur van een land goed leert kennen. Zoveel verschillen per land! Enkele jaren terug een huwelijk meegemaakt in Spanje en dat vond ik ook al heel wat, maar dit?! Super gewoon!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:27

Haha ja klopt! En het wordt nog veel spectaculairder. Toen ik de zaal van het feest zag viel ik bijna om van verbazing. Volgende week de foto’s!

Reply
Diana 26 juli 2016 - 22:35

Wat grappig, wij hebben hier ook dat soort bussen. Maar dan met dancehall muziek. Ziet er altijd heel gezellig uit.

Ik ben nu wel echt heel benieuwd naar jou helemaal in de makeup enzo ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:26

Wat leuk! Ja de Vallenato is volgens mij ook alleen in Colombia, of tenminste is het Colombiaanse muziek. Vandaag de blog over mijn outfit trouwens. Over een uurtje online!

Reply
Johanna Slot 26 juli 2016 - 21:17

Wat een mooie ervaring!! Het lijkt een beetje op de ‘processie’ die ik bij de Indiase bruiloft vorig jaar mei heb meegemaakt. Dansen, muziek, uitbundigheid: geweldig!! Konden die Europeanen nog een beetje loskomen? Heel erg speciaal om mee te maken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:25

Ja echt! Een Indiase bruiloft lijkt me ook wel heel bijzonder. Ikzelf heb de hele nacht gedanst. Is makkelijker met een man die het goed kan haha. De Duitsers konden niet dansen maar deden heel goed mee! Was heel leuk! Volgende week meer verslag hierover!

Reply
Jaixy 26 juli 2016 - 21:12

Wat gaaf!! Echt een feest zoals een feest moet zijn! Kleurrijk, muziek, lachen, en genieten! Wat leuk dat je ons zo meeneemt rondom dit huwelijksfeest!
Hihi wordt jullie feest ook zo?
Hebben jullie al ideeen? Het zal vast ook evengoed dienen als inspiratie

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 juli 2016 - 20:24

Ja precies! Ik kan niet echt dansen maar heb toch de hele nacht de salsa gedanst hahaha. Dat is opeens heel makkelijk met een man die je heel goed kan leiden 😀 Onze bruiloft wordt zeker niet zo haha. In augustus komt de eerste blog daarover trouwens! 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!